30.11.09

Kylpyhuoneen siivous

Kylpyhuone on wc:n ja keittiön jälkeen yksi kodin tärkeimmistä huoneista. Se on hyvä puhdistaa aina käytön jälkeen. Itämaisen käsityksen mukaan kylpyhuone liittyy terveyteen, joten kylpyhuonetta siivoamalla ja järjestämällä edistetään hyvää terveyttä.

Tarvikkeet:
-Harja kylpyammeen ja pesualtaan pesuun
-Pitkävartinen harja lattian pesua varten
-Pyyhe kylpyammeen kuivaukseen
-Pellavapyyhe hanojen kuivaukseen
-Pesusieni kaakeleiden puhdistukseen
-Tiskiharja lattiakaivolle ja tiskiharja pesuvatien pesuun
-Vanha hammasharja hanojen puhdistukseen
-Puhdistuaine (sooda+vesi tai sooda+etikka)
Lisää puhdistusainereseptejä löydät: Tee itse kodin puhdistusaineet

Hanat
Pyyhi hanat kuivaksi käytön jälkeen, näin niihin ei pääse kertymään kalkkisaostumia tai patinaa niin helposti.
Hanat saa kiiltämään etikalla ja sitruuna- tai appelsiinimehulla. Vanhalla hammasharjalla pääsee hankaliin kohtiin. Hanoja voi puhdistaa myös tuhkalla, mutta mielestäni se sotkee enemmän kuin puhdistaa. Kromatut hanat voi puhdistaa auton tuulilasinpesunesteellä. Älä käytä etikkaa tai muita happoja mikäli hanasi ovat kullatut tai messinkiä.

Kalkkeutumat, ruoste ja patinat
Etikka, sitruunahappo tai kahvinkeittimen kalkinpoistoaine irrotaa kalkkeumia. Upota kalkkeutuneet osat aineeseen ja anna vaikuttaa yön yli. Hankaa aamulla harjalla, vanhalla hammasharjalla pääsee ahtaisiin paikkoihin. Hanasta kalkkeumat voi poistaa täyttämällä muovipussin aineella ja kiinnittämällä hanan ympäri. Joskus on hyvä kastella kangas aineella ja kietoa hanan ympäri ja peittää komeus muovipussilla yöksi. Jos kertakäsittelyllä ei lähde, toista niin monta kertaa että lähtee. Jos asut alueella, jossa kalkkeutuminen on ongelma, hanki vedenpehmennyslaite vesijohtoosi.
Ruosteen hanoista saa pois kun kastaa halkaistun sipulin, appelsiinin tai sitruunan kidesokeriin tai suolaan ja hankaa sillä. Myös bensiiniä, etikkaa tai soodaa voi kokeilla tai kalkkeumien poistoon tarkoitettuja aineita. Ruoste on itsepäistä joten voit joutua hankaamaan kovasti. Kokeile myös teräsvillaa.
Sinivihertävän kuparipatinan saa pois sekoittamalla yhtä paljon viinikiveä (apteekista) tai sitruunahappoa (apteekista) ja ruokasoodaa. Levitä tahna tahrakohtaan ja anna vaikuttaa puoli tuntia. Hankaa ja huuhdo pois. Toista jos ei irronnut.

Hiuskiinnetahrat
Ahkerasti hiuslakkaa suihkutellessa sitä menee muuallekin kuin hiuksiin. Yleensä kylpyhuoneen seiniin ja lattialle, joskus muuallekin. Sekoita keskenään 50% alkoholia ja 50% vettä. Laita sumutinpulloon ja käytä hiuskiinnetahrojen poistoon. Hankaa hankaustyynyllä. Huuhtele.

Home
Jos kaikki on kylpyhuoneessa kunnossa ja kylpyhuoneesta pidetään huolta, sinne ei yleensä tule hometta. Jos näin on päässyt käymään niin...
Tee suihkupulloon liuos, jossa on 3 rkl etikkaa, 1 tl booraksia ja 5 dl kuumaa vettä. Suihkuttele kaikki homealueet ja hankaa harjalla. Jätä vaikuttamaan ja harjaa uudelleen. Huuhtele.
Toinen konsti on puhdistaa alueet ensin viinietikalla ja sitten tehdä soodasta ja vedestä tahnan, jolla hangataan home pois. Huuhtele hyvin.

Ikkunat
Pese lastalla, vedellä ja kuivaa pellavaliinalla tai säämiskällä. Voit kokeilla talouspriillä viimeistelyä jos ikkunoiden "hikoaminen" on ongelma. Ongelmaan suositellaan myös riisiä harsokangaspussissa ikkunalaudalle. Tästä seuraa yleensä sokeritoukkaongelma sekä riisin pilaantumis- ja homehtumisongelma. Vältä elintarvikkeiden säilyttämistä pesutiloissa.

Ilmanraikastus
Kun kylpyhuone on puhdas, siellä on yleensä raikas ilma. Luonnollisen raikastimen saat tuoreista kukista tai kuusenoksista. Voit myös tiputtaa muutaman tipan eteeristä öljyä esim. vaniljaa, neilikkaa, kanelia, santelipuuta, seetripuuta tai jotain omaa suosikkiasi pumpulituppoon ja laittaa sen avonaiseen purkkiin ja purkin kylpyhuoneeseen. Voit kokeilla myös tuoksulamppuja tai -kynttilöitä, mutta älä jätä niitä valvomatta. Kylpyhuoneen raikastimen voit tehdä myös itse katso Huoneilman raikastus.

Kaakelit
Pyyhitään kerran viikossa astianpesuaineella ja huuhdotaan vedellä tai pestään vedellä ja yleispesuaineella.
Jos kaakelit ovat pinttyneet kokeile perunoiden keitinvettä tai sitruunan puolikkaalla hankaamista. Viimeistele kaakeleiden kiilto vesi-talousspriiseoksella.
Pinttyneet kaakeleiden saumat saa puhtaaksi hankaamalla niitä hammasharjalla, joka on kasteltu etikkaan.
Kuivaa kaakelit pesun jälkeen.
Tarkista kaakeleita pyyhkiessäsi sauma-aineiden kunto ja tila. Jos näyttää siltä että silikonisaumaukset ovat irtoamassa tai irti. Uusi ne mahdollisimman pian. Saman voi tehdä muille saumoille. Jos sauma-aine rapisee pois, se kertoo että saumoille on syytä tehdä jotain. Tarkista tälläisistä kohdista myös laattojen kunto. Koputa laattaa, jos kuuluu ontto ääni, laatta voi olla irronnut. Jos kysymyksessä on vain muutama laattaa ne voi vaihtaa uusiin, ellei halua uusia koko kylpyhuoneen ilmettä.

Kumitulpat
Jos ammeen tai pesualtaan tulppa ei oikein enää ole vedenpitävä tai vaikuttaa kuluneelta, vaihda se uuteen. Mittaa vanhan koko tai ota kauppaan mukaan, jotta osaat ostaa samankokoisen.

Kylpyamme
Amme on pestävä aina käytön jälkeen. Joka kylpyammetta käyttää pesee sen itse. Jos osaa pestä itsensä kylpyammeessa on yleensä sen verran älykäs että osaa pestä ammeenkin.
Emaliammeet pestään soodavedellä tai yleispuhdistusaineella. Tahrat voi poistaa halkaistulla sitruunalla tai etikalla. Älä käytä emalin puhdistukseen hankausjauheita, ne vievät emalipinnasta kiillon. Naarmut emalipinnassa voi korjata epoksihartsimassalla ja tasoittaa emalilakalla.
Muovi-, lasikuitu- ja akryyliammeet pestään astioidenpesuaineella ja vedellä ja huuhdotaan hyvin. Pesu on tärkeää sillä kylpyvaahto jättää pintaan liukkaan kalvon. Älä käytä hankaavia puhdistusaineita tai metallinpuhdistusaineita, vaurioittavat pintaa. Tahroja voi poistaa etikalla.
Kivi- ja marmoriammeet pestään ruskealla saippualla (sappisaippua, katso Saippuan valmistus) tai soodavedellä. Astainpesuainetta ja vettä voi myös käyttää. Huuhdo pesuaineet pois ja kuivaa huolellisesti. Marmoriammetta ei saa pestä happamilla pesuaineilla, ei edes sitruunamehulla. Kiviammeen tahrakohtiin käytetään etikkaa varovasti. Alkoholi ja marmori eivät sovi yhteen. Eau de cologne tai hajuvesi voi turmella marmorin. Älä myöskään nautiskele alkoholia marmoriammeessa.
Sinkkiammetta käytettäessä siihen lasketaan ensin viileää vettä ja vasta sitten kuumaa. Sinkkiamme on pestävä heti käytön jälkeen muuten siitä tulee laikullinen ja himmeä. Sinkkiamme puhdistetaan saippuavedellä tai soodavedellä. Sinkkiammetta voidaa puhdistaa myös hienolla hiekalla ja sen kiillottamiseen voidaan käyttää liitua tai sanomalehtipaperia. Sinkkiamme huuhdellaan ja kuivataan hyvin pesun jälkeen.
Maalattu tai puinen kylpyamme pestää lämpimällä suolavedellä. Puista ammetta voi pestä myös hienolla hiekalla. Rautavanteet puhdistetaan hiontapaperilla ruosteesta ja voidellaan vauvanöljyllä.
Ruostumattomasta teräksestä valmistettu amme puhdistetaan leivinjauheella tai astianpesuaineella ja vedellä. Sanomalehtipaperilla hankaamalla pinnan saa kiiltämään. Myös vauvanöljyä voi käyttää, tekee ammeen kuitenkin liukkaaksi, mutta kiilto on hieno.

Kellastunut kylpyamme
Avaa kylpyhuoneen ikkuna tai jos se ei onnistu tehosta ilmastointia. Ota tärpättiä ja suolaa ja pese amme seoksella. Tai levitä mäntysuopaa ammeeseen ja anna vaikuttaa yön yli. Hankaa pois ja huuhtele hyvin. Kolmas konsti on sekoittaa leivinjauhetta tai ruokasoodaa ja vetyperoksidia. Muutama tippa vetyperoksidia riittää. Aineen pitää olla tahnamaista. Levitetään kellastuneille alueille, annetaan vaikuttaa tunti ja pestään pois.

Ruoste kylpyammeessa
Kastele kangastilkku etikalla ja laita muutamaksi tunniksi tahrakohdalle. Huuhtele hyvin kuumalla vedellä. Booraksin (2½ dl) ja sitruunamehun (½ dl) sekoitusta voi myös kokeilla. Huuhtele hyvin. Voit kokeilla myös hangata ruostetahroja sipulinpuolikkaalla, jonka olet kastanut suolaan. Suolan ja viinietikan yhdistelmää voi myös kokeilla.

Likajuova kylpyammeen reunassa
Ripottele märkään sieneen ruokasoodaa ja hankaa puhtaaksi. Lisää kylpyveteen booraksia ja hankaa amme puhtaaksi käytön jälkeen. Likavana tulee jos käytät kylpyöljyjä, ihonhoitoöljyjä tai olet itse hyvin likainen. Pese itsesi ensin hyvin suihkussa harjalla ja mene vasta sitten kylpyyn. Kylpyamme on nautiskelua varten, peseyminen suoritetaan muualla.

Kylpykalusteet
Jos kylpyhuoneessa on jakkaroita, tuoleja, hyllyjä, apuvaunuja tavaroille jne. Ne on hyvä pyyhkiä ja siivota aina viikkosiivouksen yhteydessä. Puhdistus vedellä ja yleispuhdistusaineella tai astianpesuaineella riittää. Metalliset kalusteet voit puhdistaa etikalla. Kuivaa metalliset kalusteet hyvin, niin ne kiiltävät kauniisti.

Lamput
Puhdista kerran kuussa pyyhkimällä. Poista mahdollinen kupu ja pyyhi myös kuvun sisäpuoli. Sammuta lamppu ennen pyyhkimistä.

Lattiat
Kylpyhuoneessa on yleensä lattia ja lattiakaivo. Lattian puhdistus on helppo tehdä pitkävartisella harjalla ja pesuaineella. Huuhtele pesun jälkeen huolellisesti ja kuivaa tarvittaessa kuivauslastalla.

Lattiakaivo
Lattiakaivon tila on syytä tarkistaa viikoittain ja tarkistuksen yhteydessä poistaa lattiakaivon kansi ja pestä se päältä ja alta. Itse lattiakaivon voi pestä astianpesuharjalla ja soodalla. Pesun jälkeen kaada lattiakaivoon vettä. Kun lattiakaivon pesee säännöllisesti sinne ei pääse kertymään bakteereja, ja se ei haise. Jos kodissa asuu paljon pitkähiuksisia asukkaita, lattiakaivoon on hyvä hankkia verkkomainen suodatin. Se kerää kaikki hiukset ja karvat, joten kaivo ei mene niin helposti tukkoon. Muista vaihtaa suodatinverkko säännöllisesti.

Lattiakaivon haju
Pese lattiakaivo ensin harjalla ja yleispuhdistusaineella. Laita sitten lattiakaivoon 1 dl ruokasoodaa tai booraksia. Kaada päälle etikkaa ja anna kuohuta. Anna vaikuttaa 10-15 min ja pese kaivo perusteellisesti. Jos haluat desinfioida lattiakaivoa (jostain syystä?) voit tehdä sen Tolulla tai etikalla. Kun lattiakaivo pestään kerran viikossa mitään erityisiä desinfiointiaineita ei tarvita

Lääkkeet
Älä säilytä lääkkeitä kylpyhuoneessa. Katso Kodin lääkekaappi.

Matto
Jos sinulla on kylpyhuoneessa lattialämmitys, matto on aivan turha. Mikäli matto kuitenkin on, se on nostettava kuivumaan aina kylvyn tai suihkun jälkeen. Muuten se alkaa homehtua ja kerää likaa ja bakteereita alleen. Matto on myös pestävä kerran viikossa.
Mikäli matto on jo homehtunut. Laita matto likomaan liuokseen, jossa on 1 dl ruokasoodaa ja 4 l vettä. Hankaa harjalla puhtaaksi. Huuhdo hyvin. Jos tästä käsittelystä ei ollut apua, luovu kylpyhuoneen matosta.
Jos matto on välttämättä oltava esim. kylpyammeessa, osta muovinen tai kuminen ritiläversio, josta vesi menee läpi ja katso ostaessasi että et osta liukasta. Nosta kuivumaan aina kylvyn ja suihkun jälkeen. Pese matto huolellisesti ammeen käytön jälkeen, muuten siitä tulee liukas kun pesuainejäämät ja iholta irtoava rasva tarttuvat siihen. Pese matto kunnolla kerran viikossa harjalla ja astianpesuaineella.

Peilit
Katso Peilin puhdistus ja hoito

Pesuaineet
Älä säilytä kylpyhuoneessa mitään voimakkaita pesuaineita. Jos niille ei ole mitään muuta paikkaa, säilytä niitä lukollisessa kaapissa. Tärkeää jos perheessä on pieniä lapsia tai lemmikkieläimiä.

Pesusienet ja -harjat
Liota pesusieniä aika ajoin sitruunamehussa. Puhdistaa, desinfioi ja pidentää sienien ikää. Antaa myös raikkaan tuoksun. Muista pestä pesusienet aina käytön jälkeen.
Pesuharjat on hyvä puhdistaa myös käytön jälkeen huuhtelemalla. Voit kerran viikossa pestä pesuharjan astianpesuaineella. Pese puiset harjat pikaisesti, älä liottele, muuten ne saattavat halkeilla. Muoviharjat voi ajoittain jättää likoamaan vesi-etikkaliuokseen. Desinfioi samalla harjaksista bakteerit pois.

Pesuvadit
Puhdista pesuvadit tiskiharjalla ja vedellä pesun jälkeen. Tarvittaessa käytä soodavettä. Et kai halua pestä itsesi tai lapsiasi likaisesta vadista?

Pikkutavarat
Kylpyhuoneeseen kertyy nykyaikana kummasti kaikenlaista pikkutavaraa. Tarkista aika ajoin käytätkö niitä todella vai ajelehtivatko ne vain epämääräisesti paikasta toiseen? Kerää kaikki tarpeeton pois ja järjestele tarpeelliset hyllyille kauniisti. Katso että kaikille tavaroille on kunnon paikat. Jos tilaa on vähän, hanki pikkupurkkeja ja täytä niitä tarpeen mukaan. Vähemmän käytettyjä tavaroita voit säilyttää pukuhuoneen kaapeissa tai muissa kaapeissa, vaikka kenkälaatikossa tai pakastuspussissa. Pidä näkyvillä vain sen verran pikkutavaraa kun tarvitset.

Poreamme
Vesi poistuu kyllä ihan hyvin poreammeesta, mutta purkistoon saattaa jäädä likaa, peesuaine- ja ihovoidejäämiä, hilsettä, hiuksia ja muita karvoja. Kerran viikossa on hyvä puhdistaa poreamme vedellä ja 1 dl etikkaa. Anna ammeen olla päällä 5 min. Tyhjennä amme ja täytä uudelleen puhtaalla vedellä, anna pyöriä vielä 5 min ja huuhtele.

Puupinnat
Kylpyhuoneen puupintojen ei pitäisi antaa vettyä läpimäriksi. Kaikki roiskeet olisi hyvä kuivata heti. Puhdista pinta vedellä ja etikalla. Vahaa puupinnat säännöllisesti, se auttaa pitämään ne puhtaampina ja hylkimään vettä.

Sokeritoukat, muurahaiset ym.
Jos kylpytiloissa on sokeritoukkia tai muurahaisia kylpyhuone on liian kostea. Huolehdi tuuletuksesta ja tarkista ilmanvaihto. Kuivaa lattia aina huolellisesti kuivauslastalla. Huolellinen siivous auttaa myös. Katso myös WC:n ja Puu-C:n siivous sekä Tuholaisia ja syöpäläisiä

Suihku
Pese käsisuihkun suihkupää vanhalla hammasharjalla ja vedellä tai etikalla. Suihkun muut osat voit puhdistaa myös etikalla.
Suihkusuutin menee joskus tukkoon. Saat sen puhtaaksi kun ruuvat sen irti ja tökit pienellä neulalla reiät puhtaaksi. Keitä sitten suutinta kuumassa vedessä, johon olet lisännyt 1 dl etikkaa, noin 10-20 min. Jos suihkupää on muovia, kiehauta vesi ensin, anna hieman jäähtyä ja laita suihkupää vasta sitten veteen 10 minuutiksi.
Voit sulkea suuttimen myös tiiviseen muovipussiin, jossa on etikkaa. Anna vaikuttaa yön yli. Joskus suihkusuutin on hyvä purkaa osin ja puhdistaa osat erikseen ed. mainitulla kaavalla.
Jos suihkusta valuu jatkuvasti vettä tai se jää tiputtamaan katso Vuotava hana

Suihkukaappi
Käytön jälkeen suihkukaapin seinien ja oven puhdistus ikkunanpesulastalla säästää muun puhdistuksen vaivaa.
Puhdista kaappi astianpesuaineen ja etikan tai sitruunamehun seoksella. Tahrat lähteävät tavallisella hammastahnalla (ei geeli) ja hammasharjalla hankaamalla. Jos veden valumajäljet häiritsevät ota siivousliinaan hieman vauvanöljyä ja pyyhi suihkukaapin seinämät. Kiillota ja poista ylimääräinen toisella puhtaalla siivousliinalla. Älä tiputa öljyä lattialle.
Suihkukaapin ovikiskot puhdistuvta etikalla. Kaada kiskouriin etikkaa, anna vaikuttaa muutama tunti ja kaada kuumaa vettä päälle. Avusta puhdistusta hammasharjalla.

Suihkuverhot
Huuhtele suihkuverho aina suihkussa käynnin jälkeen ja levitä auki, jotta se kuivuu kunnolla. Älä säilytä märkää suihkuverhoa kasassa, se kerää hometta.
Pese suihkuverho muutaman viikon välein pesukoneessa, näin siihen ei pääse tulemaan hajuja tai hometta. Homeen saa suihkuverhosta pois soodasta ja vedestä valmistetulla liuoksella. Upota verho liuokseen yön yli ja pese seuraavana päivänä lämpimällä vedellä. Jos hometta on runsaasti pese verho vielä pesukoneessa (hienopesuohjelma) yhdessä froteepyyhkeen kanssa. Käytä pesuaineeksi 1 dl ruokasoodaa ja huuhteluaineeksi etikkaa. Mikäli home ei lähtenyt, hanki uusi suihkuverho ja pidä siitä parempaa huolta.
Ripustu suihkuverho paikoilleen märkänä ja jätä levälleen. Älä laita suihkuverhoa rumpukuivaajaan.

Sähkölaitteet
Ole erityisen varovainen sähkölaitteiden kanssa kosteissa tiloissa. Älä koske valokatkaisimiin tai sähkölaitteisiin jos jalkasi tai kätesi ovat märät.
Kun olet kylvyssä älä kuivaa hiuksia föönillä tai aja partaa sähköparranajokoneella. Älä myöskään käytä muita sähkölaitteita kylvyssä ollessasi. Älä pidä mitään turhia sähkölaitteita kylpyhuoneessa.

Suihku vai kylpy?
Tiesitkö että 5-minuutin suihku kuluttaa 35 l vettä ja kylpy 80 l vettä. Lyhyet suihkut säästävät vettä viikossa jo 300 l, eikä tarvitse pestä kylpyammetta.

Katso myös:
WC:n ja Puu-C:n siivous
Sauna ja kiuas
Siivoussuunnitelma
Vuotava WC ja muita vessaongelmia
Ikkunoiden pesu ja hoito

2 kommenttia:

  1. Hei,

    kylpyhuoneeni lattian kaakelien välistä rapisee tiivistettä pois ja se on paikka paikoin halkeillut. talo on rakennetty 90-luvulla. vuokraemäntä hommasi ylihuomiseksi kosteusmittauksen. kuinka todennäköistä on, että pienestä tiivisteen halkeamasta suihkun lattialla (ei läpimenevä reikä, mutta reikä kuitenkin) on, että tästä on aiheutunut kosteutta, joka vaatisi isompaa remonttia?

    VastaaPoista
  2. Mahdotonta sanoa näkemättä tapausta. Eiköhän kosteusmittaus kerro asian laadun.

    VastaaPoista