17.11.09

Vuotava hana ja putkiongelmia - korjaus

Vuotava hana
Jos hana vuotaa voit kutsua paikalle putkimiehen, joka tulee sitten kun sattuu joutamaan (mikä on todella huonoa asiakaspalvelua!) tai korjata asian itse. Asia kannattaa korjata, sillä hitaasti tiputtava hana valuttaa vettä 20 l/vrk, nopeasti tiputtava 100 l/vrk ja valuva hana 380 l/vrk. Onko sinulla varaa tähän?

Mikä on vikana?
Juoksuputken nivelestä tihkuu hiljalleen vettä
-Uusi juoksuputken tiivisteet. Sulje vedentulo sulkemalla sulkuhanat (kuulasulkuventtiilit) tai sulje talon pääsulkuventtili. Tarkista vielä hanaa kääntämällä että vettä ei tule kuumalta eikä kylmältä puolelta. Laita pesualtaan pohjalle tulppa, että viemäriin ei pääse putoamaan ruuveja. Irrota juoksuputki. Säätöosaa ei tarvitse irrottaa. Irrota merkkinasta veitsellä nostamalla tai kiertämällä vastapäivää, avaa kiristysruuvi, jos sellainen on, poista säätövipu ja kierrä suojakuppi irti (mikäli näkyy punainen tai sininen lukitussokka irrota se ensin). Kääntele hieman juoksuputkea ja nosta pois. Hanan rungossa pitäisi näkyä nyt 2 kumista tiivisterengasta. Nämä ovat nimeltään huulitiivisteet. Poista ne varovasti ja puhdista tiivisteiden urat kunnolla. Aseta uudet tiivisteet paikalleen, niin että tiivisteiden huulet tulevat toisiaan kohti. Sivele tiivisteet silikonirasvalla. Puhdista hanan osat ja kokoa hana. Avaa sulkuventtiilit.
Kuvia klikkaamalla niitä saa suuremmiksi.

Vipuhana

Nupillinen hana
Hana ei sulkeudu kunnolla, vesi tippuu
-Uusi säätöosa. Sulje vedentulo sulkemalla sulkuhanat (kuulasulkuventtiilit) tai sulje talon pääsulkuventtili. Tarkista vielä hanaa kääntämällä että vettä ei tule kuumalta eikä kylmältä puolelta. Laita pesualtaan pohjalle tulppa, että viemäriin ei pääse putoamaan ruuveja. Irrota merkkinasta veitsellä nostamalla tai kiertämällä vastapäivää, avaa kiristysruuvi, jos sellainen on, poista säätövipu ja kierrä suojakuppi irti (mikäli näkyy punainen tai sininen lukitussokka irrota se ensin). Kääntele hieman juoksuputkea ja nosta pois. Suojakupin alla on kiristysmutteri. Avaa se kiinto- tai jakoavaimella (38 mm) tai pumppupihdeillä. Oraksen hanaa käy myös oma hylsyavain 910 003. Kierrä vastapäivään kunnes mutteri irtoaa. Säätövipua apuna käyttäen vedä tai kierrä säätöosa ulos pesästään. Puhdista ja kuivaa pesä talouspaperilla. Laita uusi säätöosa paikalleen. Puhdista hanan osat ja kokoa hana ja avaa sulkuventtiilit. Jos vesi on ollut suljettuna pääsulusta avaa rauhallisesti.

Vesi tulee hajanaisesti tai tihkumalla hanasta
-Poresuutin (sekoitusventtiili) juoksuputken päässä voi olla syöpynyt ja vaihdon tarpeessa tai siihen on saostunut kalkkia. Kierrä suutin irti käsin tai pumppupihdeillä. Suojaa pihdin leuat paperilla tai kankaalla, ettei tule naarmuja. Puhdista suuttimen verkko roskista ja kalkkisaostumista. Vaihda uuteen mikäli tarpeen. Ota vanha malliksi kun lähdet ostamaan uutta.
Poresuuttimen kunto kannattaa tarkistaa kerran vuodessa ja poistaa kalkkisaostumat etikalla, sitruunamehulla tai kalkinpoistoaineella.Mahdollisia ongelmia

Kalkkeutumat ja patinat
Etikka, sitruunamehu tai kahvinkeittimen kalkinpoistoaine irrotaa kalkkeumia. Upota kalkkeutuneet osat aineeseen ja anna vaikuttaa yön yli. Hankaa aamulla harjalla, vanhalla hammasharjalla pääsee ahtaisiin paikkoihin. Hanasta kalkkeumat voi poistaa täyttämällä muovipussin aineella ja kiinnittämällä hanan ympäri. Joskus on hyvä kastella kangas aineella ja kietoa hanan ympäri ja peittää komeus muovipussilla yöksi. Jos asut alueella, jossa kalkkeutuminen on ongelma, hanki vedenpehmennyslaite vesijohtoosi.

Kiinnitysmutteri on juuttunut
Älä väännä väkisin auki, vaan suihkuta mutterin väliin öljyä, aseöljy on hyvää. Yritä uudelleen.

Kromi- tai kultapäällystetty hana
Kiedo jakoavaimen leukojen ympärille teippiä, että et naarmuta hanoja. Koko hanan uusiminen on kallimpaa kuin tiivisteiden tai säätöosan vaihto.

Ruoste
Voit kokeilla kidesokeriin kastettua appelsiinia tai sitruunaa. Myös bensiiniä, etikkaa tai soodaa voi kokeilla tai kalkkeumien poistoon tarkoitettuja aineita.

Säätöosan osto
Ota vanha säätöosa malliksi. Jos et ole vielä irrottanut säätöosaa, ota mukaan merkkinasta, jos siinä on jotain merkintöjä. Vuosimerkintä tai valmistusvuosi näkyy myös valmistajan leiman perässä juoksuputken alapuolella. Jos et löydä mitään merkintöjä, voit ottaa vaikka koko hanan mukaasi ostoksille.
Tarkista onko hanalla takuuaikaa jäljellä. Joillakin hanoilla on 10 vuoden tippumattomuustakuu.

Varaosat
Hanki varalle erilaisia tiivisteitä ja O-renkaita. Ne ovat edullisia ja kun tarvis tulee, on mistä ottaa ja vaihtaa.
Monilla hanojen valmistajilla on omat korjaussarjansa, joissa on mukana lähes kaikki tarvittava homman hoitoon sekä ohjeet.
Säätöosista ja muista osista voi kysellä myös alennuksia.

Vuotavat putket
Vuotavat putket kannaattaa korjata heti, kun vuoto havaitaan. Näin vältetään talon homevauriot. Talon rakenteet, lattia ja huonekalut eivät myöskään oikein pidä vedessä lillumisesta.

Vesijohto halkeaa tai puhkeaa
Katkaise vedenjakelu talon pääsulkuventtiilistä ja avaa hanat, jotta vesiputkisto tyhjenee. Katkaise virta lämminvesivaraajasta.
Laita vuotokohdan alle sanko. Kutsu putki- tai huoltohenkilö HETI paikalle.
Jos vuotokohta on lähellä sähköjohtoja ja sähkölaitteita, joita ei voi siirtää pois. Katkaise sähköt.
Jos näyttää että vuoto on yläkerrassa ja vesi tippuu katon läpi. Siirrä alapuolella oleva kalustus ja matot syrjään. Laita sanko vuotokohdan alle. Jos katto alkaa pullistella on paras tehdä kattoon reikä, että vesi pääsee suoraan ulos, eikä leviä muualle talon rakenteisiin.
Jos vuoto tulee naapurin puolelta, käy kertomassa asiasta. Jos naapuri ei ole kotona ilmoita asiasta talon huoltohenkilölle mahdollisimman pian.
Jos sinulla on putkiongelma ja vesi uhkaa siirtyä naapurin puolelle, siitä on hyvä käydä ilmoittamassa.

Jos ja kun sitä putkimiestä ei näy eikä kuulu (joskus putkimiehillä tuntuu olevan niin kiire että ei 3-6 kk:een mitenkään ennätä)
Hätätapauksissa, kun putkimiestä joutuu odottelemaan todella kauan
Kupariputken voi suojata puutarhaletkun pätkällä. Halkaise puutarhaletku ja laita vesijohdon rikkoutuneen kohdan päälle. Kiristä letkunkiristimillä.
Muoviputken halkeamaan voi laittaa sinitarraa ja kiertää vuotokohdan ympäri ilmastointiteippiä.
Muut putket, hio vuotokohta hiomapaperilla ja laita kohtaan kaksikomponenttista epoksiliimaa. Kierrä vuotokohdan ympäri kaksi kerrosta ilmastointiteippiä, Levitä vielä liimaa teipin päälle. Anna teipin kuivua ennenkuin avaat sulkuventtiilin uudelleen.

Kovaääniset putket
Mistä johtuu?
-Huolimattomat läpiviennit. Putket pääsevät liikkumaan läpivientikohdissa ja aiheuttavat ääntä. Täytä läpivientiaukot silikoni- tai akrylimassalla, niin putket pysyvät paikoillaan.
-Liian nopea hanan sulkeminen. Jos hanan sulkee liian nopeasti siitä voi aiheutua paineaalto, jonka isku putkeen synnyttää äänen. Sulje hana hitaasti. Tämän äänen voi aiheuttaa myös astian- tai pyykinpesukone kun se lopettaa vedenottonsa.
-Löysät kiinnikkeet. Vesijohtoja ei ole kiinnitetty kunnolla ja ne pääsevät hakkaamaan talon rakenteita vasten. Vaihda kiinnittimet tai lisää niitä, jotta putket pysyvät paikallaan.
-Vialliset hanat. Hana voi vanhemmiten alkaa vinkua ja ääni kiirii putkia myöten läpi koko talon. Vaihda hana uuteen.
-Jos syytä ei oikein löydy, putkeen voi asentaa äänenvaimentimen. Homman hoitaa ammattiliike.

Jäätyneet vesijohtoputket - sulattaminen ja eristäminen
Kylpyhuoneen siivous - lisää tietoa hanojen hoidosta
Vuotava Wc ja muita vessaongelmia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti