9.9.09

Jogurtin valmistus kotona

Kotitekoista jogurttia on helppo tehdä itse. Tarvitset lasiastian, emaliastian tai jogurttikoneen. Valmistuakseen jogurtti tarvitsee paikan, jossa on tasaisen lämmintä. Näin maito saostuu ja hapantuu helpoimmin, jogurttibakteerien syödessä laktoosia ja muodostaessa maitohappoa. Viileys hidastaa valmistumista, koska jogurttibakteerit viihtyvät parhaiten 42°C lämmössä. Jogurtti säilyy jääkaapissa noin viikon. Muista ottaa siemenjogurttia talteen seuraavaa valmistuskertaa varten.

Minne hapantumaa
Sopivia hapantumispaikkoja voit keksiä itse lisää, tässä muutama esimerkki.
Laita maitoastia lämpöpatterin viereen, takanpäälle, jääkaapin päälle tai kylmälaukkuun (ei kylmäpanosten kanssa!). Peitä maitoastia paksulla villakankaalla tai kääri kuplamuoviin. Kaada seos termospulloon. Kääri astia lämpötyynyyn, jonka säädät mahdollisimman alhaiselle teholle. Älä käytä sähköuunia, sen alhaisinkin teho on liian kuuma.

Jogurtti
Kun käytät kermaa tai täysmaitoa saat täyteläisempää jogurttia. Voit lisätä myös ½-1 dl kuivamaitoa, niin tulee paksumpaa jogurttia.
1 l maitoa
½ dl maustamatonta jogurttia
Kaada maito kattilaan ja kuumenna 80°C:een. Anna jäähtyä 45°C:een. Sekoita sitten jogurtti maidon joukkoon ja kaada lasipurkkeihin. Suojaa purkit kannella tai foliolla. Laita purkit 40-50°C:een paikkaan. Anna seistä yön yli. Jogurtti on valmista kun se tuntuu lusikalla kokeiltaessa paksulta. Säilytä valmis jogurtti jääkaapissa ja mausta makusi mukaan.

Jogurttia jogurttikoneella
Valmistuminen vie 6-16 tuntia koneesta riippuen. Valmistusaika vaikuttaa jogurtin koostumukseen ja happamuuteen. Mitä kauemmin valmistus kestää, sen happamampaa tulee.
1 l maitoa
1 dl maustamatonta jogurttia
Lämmitä maito 34-40° C ja sekoita joukkoon jogurtti. Kaada jogurttikoneen kuppeihin ja sulje kannet hyvin. Kun jogurtti on valmista kone ilmoittaa siitä merkkivalolla- tai äänellä. Jogurttikoneella voi tehdä myös viiliä.


Kreikkalainen jogurtti
Kreikkalaisen jogurtin valmistus englanniksi - video
1 l maitoa
½ dl maustamatonta jogurttia
Kaada maito kattilaan ja kuumenna siihen asti kunnes siitä alkaa nousta höyryä. Poista kattila liedeltä ja kaada lasiastiaan. Anna jäähtyä kunnes maito tuntuu vain lämpimältä, astian ulkopuolelta kädellä koitettaessa. Lisää jogurtti. Peitä astia liinalla ja vie lämpöiseen paikkaan lepäämään ja valmistumaan. Seuraavana aamuna jugurtin pitäisi olla kiinteää. Laita sideharso siivilän päälle ja aseta siivilä lasikulhon päälle. Kaada jogurtti siivilään ja anna valua kunnes se saavuttaa halutun koostumuksen. Tämä vaihe voi viedä useita tunteja, joten kannattaa siirtää kulho jääkaappiin. Käy aina välillä vilkaisemassa jogurttiasi ettei siitä tulisi juustoa. Kun jogurtti saavuttaa halutun koostumusasteen, se on valmista syötäväksi.

Soijajogurtti
Valmistuminen vie hieman pitemmän ajan kuin tavalliselta jogurtilta. Soijajogurttia voi tehdä myös koneella.
1 l soijamaitoa
1 purkki maustamatonta soijajogurttia
Ota maito huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen valmistamisen aloittamista. Laita jogurtti astian pohjalle ja kaada soijamaito sen päälle. Sekoita kevyesti. Peitä astia ja aseta lämpimään paikkaan. Jogurtti on valmista kun se on tasaisen kiinteää. Valmistuminen kestää yleensä reilun vuorokauden.

Mikä meni pieleen?
-olet pessyt jogurtinvalmistusastiat antibakteerisella pesuaineella, tappoi jogurttibakteerit
-unohdit lisätä siemenjogurtin tai laitoit liian vähän siemenjogurttia
-lisäsit siemenjogurtin liian kuumaan maitoon ja jogurttibakteerit kuolivat
-jogurtin valmistuslämpötila oli liian matala ja/tai valmistusaika liian lyhyt
-antibiootteja maidossa, lehmälle oli syötetty antibiootteja, bakteerit kuolivat

16 kommenttia:

 1. Loistavaa, että eksyin tänne etsiessäni jugurtin ja viilin valmistusohjetta. Blogistasi tuntuu löytyvän paljon asiaa tälläiselle puuhastelijalle, jolla on mielenkiintoa perinteisiin ruuanvalmistusmenetelmiin ja haluaa välttää lisäaineita oman perheen lautasilla.

  Kiitos hyvistä vinkeistä siis.

  Tuosta kreikkalaisesta jugurtista kysyisin, osaatko sanoa tuleeko sillä tavoin myös kreikkalaista, feta-tyyppistä juustoa, jos jugurttimassan antaa olla liian pitkään valumassa jääkaapissa?

  VastaaPoista
 2. Kiitos kehuista. Periaatteessa saat massasta eräänlaista juustoa, kun lisäät loppuvaiheessa suolaa, mutta ihan aitoa Fetaa siitä ei synny. Lisää aidon Fetajuuston ohjeen Juuston valmistus-artikkeliin: http://kysymammalta.blogspot.com/2009/09/juusto.html, niin pääset kokeilemaan. :)

  VastaaPoista
 3. Olen muutaman kerran tehnyt jogurttia itse ja nyt mietin että jos laitan massan sekaan lisätessäni siemenjogurtin, myös probiootteja kapselista, monistuvatko nämäkin bakteerit samoin kuin ne, mitkä siemenjogutissa oli alunperinkin? Voisin säästää luontaistuote- ostoksissani jos saisin näin itse lisättyä probiootteja! :)

  VastaaPoista
 4. Voit laittaa ja monistuvat, jos bakteerikanta kapselissa on elävä. Bakteerit lisääntyvät otollisissa olosuhteissa, kun lämpötila ja pH-arvo ovat oikeat. Joskus eri bakteerien välille voi tulla "kilpailutilanne" , jolloin vahvimmat selviävät voittajina, joten aina välttämättä ihan kaikki bakteerit eivät selviä. Katso mikä bakteerikanta siemenjogurtissasi on ja jos haluat lisätä jogurttiin muita probiotteeja, katso että näiden probioottien joukossa on tätä samaa bakteeria. Onnistuu paremmin kun propiootit tukevat toisiaan, eivätkä kilpaile keskenään.

  VastaaPoista
 5. Hei
  jos tekee ensimmäisen erän kreikkalaista jogurttia kaupan jogurtista, niin voiko seuraavassa erässä käyttää itse tehtyä jogurttia siemenenä? Ongelmana on, että kauppa on lopettanut lempparijogurttini ja haluaisin monistaa sen, kun kaapista vielä alkuperäistä löytyy.

  VastaaPoista
 6. Uunin valo pitää sähköuunin sopivan lämpöisenä jos on semmoinen uuni johon sen saa päälle ilman
  että tarvii laittaa vastuksia päälle, tai termostaatti nollille....

  VastaaPoista
 7. Hei,
  Bisa Gård maitotilalta haettu raakamaitoa ja täältä löytyivat hyvät ohjeet jogurtin valmistukseen. Kiitos niistä!

  VastaaPoista
 8. Hei,
  tosi selkeat ohjeet, kiitos! Kysyisin viela sellaista, etta miten voi varmistaa ettei jugurtti ole mitenkaan pilalla tai ettei siina ole haitallisia bakteereja. Tuntuu niin kummalliselle tuo maidon seisottaminen huoneenlammossa. Haluaisin valmistaa jugurttia perheelle, mutta varmistua ettei etenkaan perheen pienemmat saa mitaan ruokamyrkytyksia.

  VastaaPoista
 9. Niin, jogurttia kannalta lämpötila on oleellinen, liian korkea tappaa bakteerit ja liian matala estää niitä lisääntymästä. Miten estät haitalliset bakteerit: 1)pese kädet hyvin, 2) laita jogurtti valmistumaan puhtaisiin astioihin, 3) sulje valmistusastia kannella 4) pese kädet aina ennen syöntiä 5) syö jogurtti puhtaasta astiasta. Tietooni ei ole tullut että joku olisi saanut ruokamyrkytyksen jogurtista, kun siinä olevia bakteereja yleensä käytetään estämään "ruokamyrkytystä" etelänmatkoilla.

  VastaaPoista
 10. Voi kun ihanaa kun eksyin sun blogiin. Kiitos kovasti tänään teen ekat jugurtti :-)

  VastaaPoista
 11. Hei.
  Voiko sokerittomasta jogurtista tehdä jogurttia ja rasvattomasta maitojauheesta.
  Onnistuuko huoneenlämmössä.

  VastaaPoista
 12. Voiko jogurtin valmistaa kokonaan kattilassa kun maidon joutuu kuitenkin kiehauttaan? Ei tulis tiskiä :)

  VastaaPoista
 13. Kyllä sokerittomasta jogurtista voi tehdä jogurttia ja jos joukkoon lisää maitojauhetta, tulee paksumpaa jogurttia. Huoneenlämpö? Jos on oikein kuuma kesä ja huoneenlämpö ylittää 35 astetta Celsiusta reippaasti niin voipi onnistua. 42 astetta kun on se optimi jogurttibakteereille.

  Kyllä jogurtin voi valmistaa kokonaan kattilassa. Jos omistaa aromipesän kattilan voi laittaa sinne ja jogurtti valmistuu kattilan omalla lämmöllä.

  VastaaPoista
 14. Hei, hyvä ja helppo ohje. Olen tehnyt jogurttia muutaman kerran kaupan vanhan ajan luomumaidosta. Kysymykseni kuuluukin, että miksi jogurtista tulee hieman kokkareista/epätasaista, ja kohtalaisen nestemäistä? Saisi olla mielestäni paksumpaa ja tasaisempaa, mutta onneksi maussa ei ole mitään vikaa.

  VastaaPoista
 15. Voit aina sekoittaa jogurtin sauvasekoittimella, tulee tasaista. Toinen konsti on laittaa valmis jogurtti valumaan harsokankaan läpi jääkaappiin, neste valuu pois ja tulee paksumpaa. Kolmas konsti on lisätä valmiiseen jogurttiin esim. maitojauhetta, maissijauhoa tai perunajauhoja.

  VastaaPoista