28.11.09

Turhat lääkkeet

Onko kotonasi lääkkeitä, joita et käytä? Syötkö lääkkeitä varmuuden vuoksi? Kuinka paljon kasvatat luonnon lääkekuormaa? Tässä hieman ajateltavaa.

Noin puolessa suomalaiskodeista on vanhentuneita ja/tai käyttämättömiä lääkkeitä. Suomen luontoon päätyy vuodessa noin 60 000 kg lääkkeitä, kaatopaikoille lääkkeitä päätyy 32 000 kg ja jätevedenpuhdistamoihin 30 000 kg. Tämä tapahtuu siitä huolimatta että 64% ihmisistä palauttaa käyttämättömät lääkkeet apteekkiin, tai niin he sanovat tekevänsä.

Käyttämättömät lääkkeet ja vanhentuneet lääkkeet ovat ongelmajätteitä, jotka on palautettava apteekkiin tai pienjäteasemien ongelmajätepisteisiin.

Katso Kodin lääkekaappi.
Katso Lääkkeiden vanheneminen.

Lääkeaineet eivät ole haitattomia! Ne ovat haitallisia luonnossa! Terve ihminen ei lääkettä kaipaa!

Osa lääkeaineista joutuu luontoon tahattomasti. Tämä tapahtuu kun ihmiset syövät lääkkeitä. Osa lääkeaineista hajoaa elimistössä eri aineiksi ja nämä poistuvat virtsan ja ulosteen mukana. Osa lääkkeistä ei hajoa ollenkaan vaan vaikuttava aine päätyy viemäriin.
Osa näistä aineista hajoaa jätevedenpuhdistusprosessissa, osa ei.
Lääkeaineet päätyvät pintavesistä vedenottamoille ja siitä juomaveteen. Kemiallinen saostus ja hiekkasuodatus poistavat humusaineet, mutta eivät lääkeaineita.
Hormonaalisesti vaikuttavat lääkeaineet häiritsevät eliöiden normaalia hormonitoimintaa ja lisääntymistä. Luonnossa eri lääkeaineyhdistelmiä pääsee vapaasti muodostumaan ja niiden vaikutukset ovat pitkällä aikavälillä haitallisia.

Suomessa tilanteesta ei ole juurikaan tietoa, kun suomalaisa tutkimuksia on tehty hyvin vähän (rahoituksen puutteesta?). Muualla maailmassa tietoa on ja se tieto nostaa hiuksia pystyyn. Monissa maissa on järviä, jotka ovat lääkkeiden saastuttamia, pintavedet ovat käyttökelvottomia, eläimiä kuolee sukupuuttoon lääkkeiden takia ja monet eläimet kärsivät lisääntymisvaikeuksista. Pahiten kärsivät pienimmät eliöt, hyönteiset ja vesieläimet. Tässä on muistettava että ihminen on osa luontoa ja jos luonnolle käy huonosti, käy ihmisellekin.

Lääkeaineiden pitoisuuksia Suomen vesistöissä. Katso Suomen vesi ja lääkkeet.

Lääkeaineet elimistössä. Katso Lääkeaineiden kulku elimistössä ja hajoaminen

Mitä voin tehdä asian hyväksì?

-Ennaltaehkäise sairauksia omilla elintavoillasi, älä lääkkeillä.
-Älä syö lääkkeitä varmuuden vuoksi, jos sinulla ei ole mitään vaivaa.
-Jos tarvitset lääkettä aloita sen käyttö varovasti pieninä annoksina.
-Kysy lääkäriltäsi arvio lääkkeistäsi, varsinkin jos sinulla on paljon lääkkeitä. Tarvitsetko todella niitä kaikkia? Vai onko osa käytössä sivuvaikutusten oireiden poistoon?
-Aloita lääkkeiden vähentäminen lääkärin ohjauksessa.
-Vie käyttämättömät ja vanhentuneet lääkkeet apteekkiin, älä koskaan vedä lääkkeitä vessasta alas tai heitä luontoon.

Maailman myydyimmät lääkkeet 2008 :World's best selling drugs
Suomen myydyimmät lääkkeet 2008: 10 myydyintä lääkevalmistetta

Muuta luettavaa:
Kari Laine: Lääkkeiden yhteisvaikutukset, 2005
Lynne McTaggart: What doctors don't tell you - the truth about the dangers of modern medicine.
Dangers of Medicine, englanninkielinen
More Dangers of Medicine, books, englanninkielinen
Antidepressant Dangers, englanninkielinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti