23.11.09

Tee itse tuoliin uusi päällyste

Monet vanhat huonekalut ovat ihan käyttökelpoisia, vain päälliskangas on rikki tai kulunut. Pelkästään päällyskangas uusimalla saadaan uutta ilmettä tuolille ja jopa koko huoneelle. Lue tämä ensin ennenkuin aloitat.

Tuolin päällysteen uusiminen

Tarvikkeet:
Et välttämättä tarvitse näitä kaikkia, tarvikkeiden määrä riippuu siitä millainen tuoli on kysymyksessä.
-aukilyöntirauta ja nuija, nupien poistoon
-heftaneulat, kankaiden ja laskosten kiinnittämiseen
-hohtimet, tiukkojen nupien ja niittien poistoon
-juuttikangasta
-kaavapaperia tai kuitukangasta
-koneompelulankaa
-kulmaviivain, suorakulmien ja muiden kulmien muotoilua varten
-kynä ja muistilehtiö, tarvittaessa kamera
-käsinompelulankaa
-mittanauha
-niitinnostin, niittien poistoon
-nitoja, voidaan käyttää niittejä naulojen sijaan.
-ompelukone
-puinen viivain
-puuvillakangas, liinaukseen
-rullamitta
-räätälinliitu, merkintöihin
-sakset
-sivuleikkuri, vanhojen niittien poistoon
-sorkkarauta
-vasara
-verhoilukangas, päällyskankaaksi

Vanhan purku
Kaikki kunnostustyöt aloitetaan yleensä purkamalla rikkinäinen, kulunut tai vanha osa pois. Kun tätä tehdään on hyvä varata käsille kynä ja paperia. Sitä mukaan kun purku etenee tehdään muistiinpanoja. Tämä on erittäin tärkeää, koska muuten tuolista ei välttämättä tule kunnollista ja et välttämättä osaa enää edes kasata sitä takaisin.
Ole huolellinen ja kun purat, varo vahingoittamasta tuolin puuosia. Jos käytät sorkkarautaa väännä sivusuuntaan. Älä koskaan laita sorkkarautaa tai hohtimia suoraan vasten puupintaa. Jos työ vaatii tälläistä vaihetta laita puun ja työkalun väliin pahvi tai paksu kangas.
Käännä tuoli ylösalaisin tai laita lappeelleen lattialle. Katsele tuolia ja mietin mistä osasta purkaminen kannattaa aloittaa.

Jos tuolissa on niittejä, nauloja, koristenauha, -nupeja tai -nappeja, ne poistetaan ensin. Samalla kirjoitetaan muistiin miten naulaus on tehty, missä ja miten paljon nauloja tai niittejä on. Jos naulauksen päällä on nauha: mistä nauha alkoi, miten se on kiinnitetty ja taitettu selkänojan kohdalla. Montako koristenappia tai -nuppia oli, miten ja mihin ne oli kiinnitetty. Piirrä tarvittaessa selventäviä kuvia tai ota kuvia kamerakännykällä tai kameralla. Ota kuva ennen jokaista purkuvaihetta ja jokaisen vaiheen jälkeen, joskus voi olla hyvä ottaa kuvia kesken purkuvaihettakin jos kyseessä on vaikeannäköinen kohta.

Kun poistat päälliskankaita ole huolellinen ja varo repimästä tai rikkomasta niitä poistamisen aikana. Poistamisjärjestys voi olla erilainen mitä tässä on mainittu. Kankaiden poistamisjärjestys selviää katselemalla tuolia.
Poista mahdollinen pohjakangas tuolin alta. Irroita selkänojan ja sivujen päälliskankaat sekä taustapahvi selkänojasta ja käsinojista. Poista päälliskangas selkänojan etupuolelta ja käsinojien sisäpuolelta. Lopuksi poistetaan etureunan ja istuimen päälliskangas. Kun irrotat kankaita, kirjaa ylös miten kangas on taitettu etujalkojen kohdalta, miten takajalkojen, paljonko reunaa on taitettu sisäänpäin (työvara). Miten käsinojan ja selkänojan yhtymäkohta on käsitelty (piilo-ommel?), onko rypytyksiä, taitteita ja tereitä ja miten ne on tehty.

Säilytä päälliskangas, liinauskangas (puuvilla- tai juuttikangas päälliskankaan alla) ja taustapahvi. Niitä tarvitaan jatkossa. Jos satuit heittäämään ne pois, ei hätää rullamitan, mittanauhan, kynän ja kaavapaperin avulla piirrät näppärästi uudet kaavat. Muista sovittaa uusia kaavojasi tuoliin ja varata hieman enemmän työvaroja kuin normaalisti.

Mikäli täytteitä tai pehmusteita ei uusita, on aika aloittaa.

Verhoilu

Kaavat
Ota purkamasi päällyskangas ja silitä tarvittaessa taitekohtia hieman auki. Ei täysin sileäksi, muuten et löydä kohdistusmerkkien tai rypytysten paikkoja.
Ruskea paperi on hyvää ja kestävää kaavapaperia. Kuitukangastakin voidaan käyttää, varsinkin jos halutaa sovittaa kaavaa tuoliin. Tämä voi olla tarpeen jos päälliskangas on hyvin rikkinäinen ja siitä ei ole saatu kunnollista kaavaa.
Kun kaavoja piirretään niihin kirjoitetaan minkä osan kaava on kysymyksessä (esim. käsinojan sisäpuoli, 2 kpl) ja kappalemäärä. Kaavaan merkitään myös ompelun aloitus- ja lopetusmerkit, osien keskikohdat, lankasuora, työvarat (5-10 cm) ja mahdolliset muut tarvittavat varat, kulmat, vetoketjujen ja nappien paikat, rypytykset, kohdistusmerkit raidoille ja erityisleikkaukseille, sametin nukan kallistussuunta. Merkkien oikeat paikat löydät tutkimalla päälliskangasta ja liinauskangasta sekä taustapahvia. Merkinnän voi tehdä räätälinliitulla, harsimalla tai hakkimerkein (pieni nipsaisu saksilla työvaraan) kaavaan.
Kun kaavat ovat valmiit, niitä on hyvä sovittaa tuoliin ja jos ei näytä hyvältä, tehdä tarvittavat muutokset. Kaavaan virheet on huomattavasti helpompi korjata kuin jo leikattuun kankaaseen.

Kankaan leikkaus
Leikkaa ensin liinauskangas eli kangas joka tulee perustuksen päälle ennen päälliskankaan kiinnittämistä. Liinauskangas on paksua ja kestävää puuvillakangasta.
Asettele kaavat lankasuoraan kankaalle.
Leikkaa sitten pohjakangas, joka tulee tuolin alle (jos tuolissa oli pohjakangas). Pohjakankas voi olla juuttikangasta tai paksua puuvillakangasta.
Leikkaa päälliskangas vasta sitten kun liinaus on tehty, ottaen huomioon että paksu puuvillakangas saattaa muuttaa kaavoja muutaman millimetrin. Ota tuolista mitat kun olet kiinnittänyt puuvillakankaan ja vertaa tekemiisi kaavoihin ja tee tarvittavat muutokset ennen päälliskankaan leikkausvaihetta.
Erityishuomioitavaa:
Kuviollinen kangas - Kuviollisen kankaan menekki on aina suurempi kuin yksivärisen. Riippuen kuvioiden koosta ja esiintymistiheydestä kankaalla, yleensä tarvitaan 20-50% enemmän kangasta kuin jos ostettaisiin yksiväristä kangasta. Keskitä kuvio selkänojaan ja istuinosaan. Jos verhoillaan useita tuoleja samalla kankaalla, on kaavojen asetettelussa kankaalle huomioitava että sama kuvio tulee eri tuoleihin aina samaan kohtaan. Huomioitava on myös että tuoleissa saattaa olla eri määrä täyteainetta ja sama kaava ei aina sovikaan kaikkiin tuoleihin.
Raidallinen kangas - riippuen raitojen määrästä ja leveydestä raita tai raitojen väli laitetaan yleensä tuolin keskikohdalle ja raidat kulkevat pystysuoraan. Merkitse raitojen kohdat kaavaan.
Sametti tai muut nukattu kangas - Kankaan nukan suunta on otettava huomioon. Selkänojan etupuolella ja käsinojissa kankaan nukka kulkee ylhäältä alaspäin. Selkänojan takapuolella alhaalta ylöspäin jos kangas on yhtenäinen etupuolen kanssa, muutoin ylhäältä alaspäin. Istuinosassa nukan suunta on takaa eteenpäin. Oikean suunnan tuntee kädellä. Jos pinta tuntuu sileältä kädellä silitettäessä suunta on oikea, jos taas tuntuu että pinta vastustaa tai on "epämiellyttävän" tuntuinen suunta on väärä.

Tarkista aina ennen saksiin tarttumista että kaavat ovat lankasuorassa, oikein päin ja oikeilla kohdilla kangasta. Tarkista vielä kerran. Sitten kun olet täysin varma asiasta leikkaa. Vanha sääntö: Mittaa kahdesti, leikkaa vain kerran.
Tarkista päälliskankaan kaavojen sopivuus ensin tuoliin, liinauksen päälle, tee tarvittavat korjaukset ja asettele kaavat sitten vasta kankaalle. Tarkista että kaavat ovat oikeilla kohdilla kangasta ja mahdolliset kuviot ja nukan suunta ovat oikein. Tarkista vielä kerran. Leikkaa vasta kun olet täysin varma asiasta.

Liinaus
Tämä on tuolin päällystämisen tärkein vaihe. Tähän vaiheeseen käytetty aika ei mene hukkaan. Päällyskangas vain lepää liinauskankaan päällä, liinauskangas määrittää tuolin lopullisen muodon. Liinauskankaan oikea kireys on erittäin tärkeää. Jos se on liian löysällä verhoilukangas rypistyy, jos se on liian kireällä päälliskangas saattaa repeillä tai irrota. Liinauskankaan pitäisi olla sopivan pingottunut, mutta ei ylikireä. Kankaan pitää olla kauttaaltaan yhtä kireä.
Kaiva tässä vaiheessa tekemäsi muistiinpanot ja ottamasi kuvat esiin. Tulosta kuvat tarvittaessa paperille (A4), että näet yksityiskohdat tarkasti.
Rypytysten ja taitteiden kohdissa on oltava erityisen huolellinen. Tee työvaiheet päinvastaisessa järjestyksessä kun teit purkamisen. Muistiinpanosi ovat nyt todella tarpeen.
Huomioi tehdessäsi että lankasuora pysyy koko ajan suorassa. Naulaus aloitetaan aina keskeltä ja edetään kulmia kohti. Kulmia kohti mentäessä kangasta kiristetään aavistuksen vinoon noudattaen pehmustuksen muotoja. Naulaus tehdään keskelle naulausuraa, alin reuna jää vapaaksi päälliskankaan nauloja varten.

Istuinosan liinaus
Aseta puuvillakangas lankasuoraan istuimelle. Tee peruskiristys (kiinnitä kangas pituussuuntaan kahdella naulalla). Kiristä kangasta kädellä. Sitten alustava apunaulaus (ykkösnaulat eteen ja taakse, kakkosnaulat sivuille, kolmosnaulat pareittain eteen ja taakse, neljännet pareittain sivulle, viidennet eteen ja taakse, kuudennet sivuille ja viimeiset mahdollisimman lähelle kulmia). Lopeta naulaus 5 cm ennen kulmia. Taita kulmat kirjoittamiesi ohjeiden mukaan. Kulmataitteet taitetaan istuimen päälle. Kun liinauskangas näyttää ja tuntuu tasaiselta ja sopivan kireältä tee lopullinen naulaus.

Käsinojien liinaus
Asettele kangas kirjoittamiesi ohjeiden mukaisesti. Kiinnitä alaosa ja sitten vasta yläosa.

Selkäosan liinaus
Asettele liinauskangas kirjoittamiesi ohjeiden mukaisesti. Naulaa kankaan alaosa alhaalla olevan tukipuun takaosaan. Kiinnitä kangas nyt ylös, mutta vain sen verran että muoto säilyy. Kiinnnitä lopuksi käsinojan ja selkänojan yhtymäkohta piilo-ompeleella toisiinsa.

Tarkastele lopputulosta. Onko tulos symmetrinen, ovatko kaikki reunat siistit ja pitävät. Tee tarvittavat korjaukset. Tässä vaiheessa se on vielä helppoa.

Päällystys
Päällystyksen työjärjestys on tavallisesti: istuin, käsinojien sisäpuolet, etuselkä, sivut ja takaselkä. Kangas kiinnitetään yleensä ensin alhaalta ja sitten vasta ylhäältä. Tee aina ensin apukiinnitys harvakseltaan ja lisää naulojen määrää kun kangas on oikealla paikallaan. Ohjaa kangasta kädelläsi.
Asettele kangas paikoillen ja tarkista että mahdolliset kuviot ja raidat tulevat oikeille kohdilleen ja että sametin tai nukkapintaisen kankaan nukka kulkee oikeaan suuntaan. Kun olet varma että kangas on oikealla kohdalla tee alustava apunaulaus. Asettele kangas sitten nätisti paikoilleen noudattaen kirjoittamiasi ohjeita. Tee varsinainen naulaus.

Viimeistely
Kiinnitä lopuksi mahdolliset koristenaulat, -niitit, -nupit -nauhat ja tereet. Noudata kirjoittamiasi ohjeita.

Onneksi olkoon tuolisi on valmis istuttavaksi. Toisaalta, jos tuntuu liian haastavalta, homman voit antaa suosiolla verhoomolle.

1 kommentti:

  1. Nämä ohjeet otetaan heti käyttöön ! Tosi selvät ja hyvät ohjeet. Kiitos !

    VastaaPoista