23.9.09

Pyykinpesu

Kaikkihan pyykkiä osaavat pestä, vai osaavatko? Nykyään miltei kaikki pyykki pestään pesukoneella, onneksi. Esiäitimme liottivat pyykkiä talvella avannossa ja keittivät sitä muuripadassa. Pyykkäämiseen kuluikin sitten koko päivä, tai jos oli enemmän pestävää - useampia päiviä. Nyt pyykin voi hoitaa muiden töiden lomassa tai laittaa pesukoneen hoitamaan homma ajastimella yöaikaan. Jos omassa pesukoneessa ei ole ajastinta, sellaisen voi ostaa kaupasta. Säästää hintansa pian takaisin. Huom!Ajastinta ei ole syytä käyttää jos tilassa, jossa pesukone on, ei ole lattiakaivoa. Syy: jos vesivahinko sattuu tulee paljon korjattavaa.

Miten usein vaatteita pestään?
Nyrkkisääntö on että aina kun saadaan täysi koneellinen. Alusvaatteet ja sukat vaihdetaan päivittäin puhtaisiin, joten niistä kertyy äkkiä pesukoneellinen. Muita vaatteita pestään likaisuuden mukaan. Runsaasti hikoileva vaihtaa vaatteitaan useammin kuin vähemmän hikoileva. Ruumiillinen ja/tai likainen työ likaa vaatteita päivittäin. Paikallaan istuvassa työssä vaatteet säilyvät puhtaampina. Vuodevaatteet kannattaa pestä ja käyttää settinä, näin ne kuluvat tasaisemmin ja värit haalistuvat tasaisemmin. Kun vaate likaantuu se pestään mahdollisimman pian, näin tahrat eivät pääse pinttymään.

Missä likaisia vaatteita säilytetään?
Ilmava pyykkikori on hyvä paikka. Likaisia vaatteita ei saa seisottaa kauemmin kuin 6 viikkoa. Osa kangaslaaduista ei kestä seisottamista ollenkaan. Hyvä olisi pyrkiä pesemään likaiset vaatteet vähintään kerran viikossa. Näin lika lähtee niistä helpoiten pois, eikä pinty kiinni lopullisesti. Hyvin likaiset vaatteet kannattaa pestä heti tai mahdollisimman pian.

Ennen pesua pyykin lajittelu ja pesuohjelman valinta
Vaatteiden laatu ja määrä kertovat millaista pesuohjelmaa on tarkoitus käyttää.
Lajittele vaatteet värin mukaan (valko- vai kirjopesu), pesulämpötilan mukaan (valkopesu, kirjopesu, hienopesu vai käsinpesu), materiaalin pörröisyyden mukaan (sametti, frotee - pestään erikseen muusta pyykistä), värinpäästävyyden mukaan (väriäpäästävät pestään erillään muusta pyykistä) ja likaisuuden mukaan (tarvitaanko esipesu? vai riittääkö tahranpoisto?).
Kun lajittelet pyykkiä:
-tarkista aina kaikki taskut
-sulje vetoketjut+nappi housuissa, mutta aukaise napit paidoissa
-laita rintaliivien hakaset kiinni ja poista kaarituet, jos se on mahdollista
-solmi kaikki kiinteät nauhat vaatteissa ja laita tarranauhat kiinni tarkasti
-poista turkiskaulukset ja muut osat, joita ei voi vesipestä
-käännä samettivaatteet ja farkut nurinpäin
-poista vaikeat tahrat jo ennen pesua. Pinttyneet kaulukset, hihansuut ja kainalot voi käsitellä astianpesuaineella tai tahranpoistoaineilla, anna vaikuttaa 10-15 min.
-rikkinäiset vaatteet korjataan ennen pesua
-pienet vaatekappaleet kuten irtonaiset nauhat, vyöt, sukat, rintaliivit, alusvaatteet, uima-asut, ohuet kankaat, pitsikankaat, jne. laitetaan pesupussiin (verkkopussi) tai vaikka tyynynpäällisen sisään, joka suljetaan kuminauhalla
-sukat voi kiinnittää toisiinsa sukkaklipseillä, näin pari ei katoa pesussa.

Monet vaatteet päästävät väriä, ainakin ensimmäisissä pesuissa. Pese ne erikseen, ellet halua koko pyykistäsi esim. farkunsinistä. Jos olet epävarma värinpitävyydestä, pese vaate erikseen tai samanväristen kanssa. Huom! Liian alhainen pesulämpötila ja liotus saattavat irrottaa väriä.
Jos haluat lisätä puuvillavaatteen värinpysyvyyttä liota sitä ennen pesua vuorokausi väkevässä suolaliuoksessa. Sopii myös ristipisto- ja kirjailuliinoille, joiden langat eivät aina pidä väriään. Viimeksimainituille voi kokeilla myös valkoviinietikassa liottamista. Toinen konsti on lisätä kuppi valkoviinietikkaa pesuaineen joukkoon.
Jos taas haluat vanhoista farkuistasi hieman uudemman näköiset, pese ne uusien väriä päästävien farkkujen kanssa. Tästä voi kuitenkin seurata se että sinulla on sitten useammatkin väriä päästävät farkut.
Huovat, filtit ja pehmeät peitot tulevat entistäkin pehmeämmiksi, jos ne pesee hiustenpesuaineella (valitse halpa merkki).
Katso vaatteissa olevia merkintöjä, ne neuvovat millaisessa lämpötilassa vaate pestään ja millainen ohjelma valitaan. Jos vaatteessa lukee kuivapesu, se pesetetään pesulassa. Älä pese pesukoneessa yhtä suurta kappaletta kuten painavaa huopaa tai mattoa, se voi rikkoa rummun tai tehdä pesukoneesta epäkeskoisen, jolloin pesukone voi kaatua.

Esipesu
Sen tarkoitus on pehmentää ja irrottaa pahinta likaa. Esipesu täydentää valko- ja kirjopesua. Normaalioloissa sitä ei tarvita, ainoastaan silloin kun pyykki on erittäin likaista. Älä koskaan valitse esipesua kun peset hienopyykkiä tai väriä päästäviä vaatteita. Esipesuun sopii hyvin entsyymipitoinen pesuaine.

Valkopesu 95°C
Valkoisille tai värinsäpitäville puuvilla-, pellava- ja viskoosivaatteille. Tälläisiä ovat liinavaatteet, vauvan valkopyykki, nenäliinat.
Valkoiset ja värilliset pestään erikseen.
Erittäin likaiset vaatteet kuten valkoiset työvaatteet, joissa on öljyä tai verta vaativat esipesun.
Pesuaineeksi valitaan valkopesuaine tai värillisille kirjopesuaine.

Kirjopesu 60°C tai 40°C
Siliäville puuvillavaatteille, värilliselle pellavalle, viskoosille, polyesterille ja modaalille.
Tälläisiä ovat paidat, puserot, trikoot, osa liinavaatteista.
Pesuaineeksi valitaan valko- tai kirjopesuaine pyykin värin mukaan.

Hienopesu 40°C tai 30°C
Villalle, silkille ja monille synteettisille kuiduille. Hienopesu tehdään pesuohjeen mukaan joko käsin tai koneella.
Pesuaineeksi hienopesuaine, marseillensaippua tai vauvanshampoo.
Huuhteluainetta ei käytetä kun pestään rintaliivejä, uima-asuja tai elastisesta materiaalista valmistettuja vaatteita( mm.stretch-farkut). Ajan kanssa tekee elastaanista liiankin joustavaa ja vaatekappale menettää muotonsa.

Kylmäpesu 15°C
TV-mainoksissa on pyykinpesuaineita, joilla luvataan puhdasta jo 15-asteessa. Tässä lämpötilassa tahrat eivät irtoa, pesutulos on hyvä vain pyykille, jossa ei ole näkyvää likaa. Samalla mainostauolla ruudussa pyörii mainoksia, jossa kerrotaan että pyykki on täynnä bakteereita ja että tarvitaan desinfioiva pesuaine. Jos pyykin pesee normaalissa sille tarkoitetussa lämpötilassa, mitään desinfioivia pesuaineita ei tarvita. Ainoastaan pesu 15°C:ssa jättää bakteeritkin pyykkiin. Mieti tätä.

Käsinpesu
Kun vaatteessa pesumerkinnöissä on pesusoikossa oleva käsi, kyseessä on käsinpesu. Tähän kategoriaan lankeaa myös pikkupyykki kuten neuleet, pashiminahuivit, aito silkki, kaarituelliset rintaliivit ja kovakuppiset rintaliivit, kaarituelliset uima-asut, sukkahousut, sukat, alushousut.

Huuhtelu
Yleensä riittää normaali määrä huuhteluita, koneesta riippuen 3-5 kertaa. Kone määrittää tämän automaattisesti. Kuitenkin jos pyykki on hyvin likaista tai pestään vauvanvaatteita tai pesuainetta on hupsahtanut koneeseen liikaa, voi muutama ylimääräinen huuhtelukerta olla tarpeen. Huuhteluaineen tarkoitus on vähentää tekokuitujen sähköisyyttä, helpottaa silittämistä ja mankelointia sekä kuohkeuttaa villaa. Älä käytä huuhteluainetta vauvanpyykkiin (kestovaipat), vettä hylkiviksi käsiteltyihin materiaaleihin, mikrokuidulle, elastaania sisältäville alusvaatteille (rintaliivit, tukiliivit, tukihousut), uima-asuille ja jumppavaatteille, villa- ja silkkineuleille, untuvavaatteille ja -täkeille.

Linkous
Puuvilla ja pellava kestävät linkousta hyvin. Villa, tekokuidut ja silittämättä siistit vaatteet voi lingota kevyesti. Mikäli aiot ripustaa vaatteet ulos kuivumaan linkoa ne vain puoliteholla, saat sileämpää pyykkiä. Älä kuitenkaan linkoa tärkättyjä tai muuten jäykkiä pellavakudonnaisia. Älä myöskään linkoa ohuita verhoja. Äläkä linkoa rintaliivejä tai stretch-kankaisia vaatteita. Ripusta pyykit heti kuivumaan kun linkous-ohjema on ohi. Pääset helpommalla jälkikäsittelyssä, eikä pyykki haise tunkkaiselle tai homehdu.

Pyykkikoneen täyttäminen
Ei ole yhdentekevää kuinka paljon pyykkiä koneeseen sulloo. Vaatteista tulee sitä puhtaampia, mitä suurempi mekaaninen työ niihin kohdistuu. Edullisin täyttösuhde valko- ja kirjopyykille on 1:13 ja hienopyykille 1:26 - 1:30. Tämä tarkoittaa että yhtä pyykkikiloa kohti rummussa tulee olla vapaata tilaa 13 l, 26 l -30 l. (l= litraa)
Täyttösuhteen lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota myös liotussuhteeseen. Sopiva liotussuhde on 1:4 - 1:6. Tämä tarkoittaa että 1 kg kuivaa pyykkiä pestään 4-6 litralla vettä. Jos vesimäärä on liian suuri pyykkimäärään verrattuna, vaatteet kelluvat vedessä, mutta eivät saa tarpeeksi hankausta, eivätkä puhdistu.
Jos meni liian hankalaksi niin... kun peset valko- ja kirjopyykkiä täytä pesurumpu kuivilla vaatteilla. Niin paljon kun saat sinne mahtumaan, sullomatta, on hyvä määrä. Hienopyykissä täytä pesurumpu puolilleen ja pestessäsi villavaatteita täytä vain kolmannes.
Noudata pesukoneen valmistajan antamia ohjeita oman koneesi suhteen, jos eroavat tästä. Käytä järkeäsi.

Pesuaineen annostelu
Lokeroita on yleensä kolme. Ensimmäinen on esipesuun, keskimmäinen varsinaiseen pesuun, ja ritilällinen huuhteluaineelle. Älä mätä lokeroita täyteen pesuainetta, vaan seuraa annosteluohjeita. Aika usein pyykinpesuaineen annosteluohjeet ovat pyykinpesuainepakkausten kyljessä ylimitoitettuja. Ajattele. Miten paljon sinulla on pestävää pyykkiä? Mitä ohjelmaa aiot käyttää? Kuinka kovaa vesi on (ota selvää paikkakuntasi veden kovuudesta vesilaitokselta)? Miten likaista pyykki on? Millaista likaa? Nämä kaikki vaikuttavat pesuaineen määrään. Jos pyykki ei ole likaista, saatat selvitä jopa 1 tl pesuainetta, jos taas pyykki on hyvin likaista pesuainetta voi mennä jopa ½ dl. Tahrojen poisto ennen pesua säästää pesuainemäärissä ja et välttämättä tarvitse esipesua ollenkaan.
Jos käytät pesupalloa tai pesupähkinöitä laita ne suoraan koneeseen pestävien teksiilien päälle. Pesupalloja on olemassa erilaisia. Yleensä ne kestävät n. 1000 pesua tai 3 vuotta, jos pesee pyykkiä koneellisen päivässä. Monille herkkäihoisille ja allergisille pesupallo on hyvä valinta, koska ei sisällä yleensä kemikaaleja. Joissakin pesupalloissa on pelkkä mekaaninen hankaus (pallo on nypyläinen) ja joissakin pallon sisällä on turmaliinijauhetta, infarapunajahetta ja muita mineraaleja, jotka vaikuttavat pesuveteen molekyylitasolla pH-arvoa nostavasti ja pesutulosta parantavasti. Pesupallo ei aina poista kaikkia tahroja, joten tahrojen poisto ennen pesua on suotavaa.
Jos laitoit liian paljon pesuainetta kone ylivaahtoaa ja sähköosat voivat vioittua, pesutulos on heikko, samoin huuhtelutulos.
Jos laitoit liian vähän pesuainetta pesutulos on huono, pesukone likaantuu, muodostuu kalkkisaostumia ja vaatteisiin jää likaa pieninä hiukkasina (pesukirput). Liiallisen pesuaineen saa koneesta ja vaatteista pois pesemällä vaatteet ilman pesuainetta ja tekemällä tämän tekstin lopussa mainitun pesukoneen puhdistuspesun.

Käsinpesun tekeminen käsin
Kaikkia vaatteita ei voi pestä koneessa. Ne pestään siis käsin. Valmista ensin pesuvesi liuottamalla pesuaine pieneen määrään kuumaa vettä, jonka laimennat sopivan lämpöiseksi kylmällä vedellä. Veden lämpötila on korkeintaan 40°C (kädenlämpöistä). Pese vaatteet nopeasti ja kevyesti puserrellen. Älä hiero tai kierrä vaatteita. Muista huuhdella vaatteet pesuveden lämpöisessä tai aseittain viilenevissä vesissä. Käytä 3-5 vettä. Laita huuhteluaine viimeiseen huuhteluveteen. Anna vaatteiden olla siinä muutamia minuutteja.

Pyykkien ripustaminen kuivumaan
Valkoiset ripustetaan kuivumaan aurinkoon (saat valkaisun samalla), värilliset ja kirjavat varjoon. Uima-asut kuivataan aina varjossa.
Ravistele märkä vaate suoraksi, voit oikoa sitä vielä kädellä kun se on narulla.
Pöytäliinat ja lakanat ripustetaan keskikohdasta narulle, hyvin isot liinat voi ripustaa usean narun yli. Lautasliinat ripustetaan keskelle narua niin että nimikirjaimet tulevat samalle puolelle. Tyynyliinat ripustetaan niin että avoin pää on alaspäin ja toinen pää tulee noin 10 cm narun yli.
Trikoot ja neuleet oiotaan oikeisiin mittoihinsa. Painavat neuleet kuivataan vaakatasossa. Jos kuivaat vaatteita ripustimilla tarkista että ne ovat tarpeeksi leveitä, ohuista rimoista jää lähtemättömät jäljet olkapäille. Paidat ja puserot on hyvä kuivata ripustimella, ettei niihin jää pyykkipoikien jälkiä. Painavat takit saattavat vaatia kahden ripustimen käyttöä.
Housut ripustetaan yläreunasta kuivumaan. Housujen oma paino suoristaa ne.
Alusvaatteet, sukat ja sukkahousut kannattaa kuivata mieluiten sisällä pyykkinarulla, pyykkitelineessä tai klipsillisellä muoviripustimella. Aluspaidat ja -hameet ripustetaan olkaimistaan.
Verhot voi ripustaa ikkunoihin hieman kosteinakin, oikenevat yleensä kuivuessaan.
Muista huoltaa myös pyykkinarua, pyyhkimällä sitä säännöllisesti puhtaaksi. (Lintujen jätökset, pöly, noki jne.)

Pesukoneen puhdistus
Kun olet pesyt kaiken pyykin, kaada pyykikoneen lokeroihin (valko)viinietikkaa ja laita valkopesuohjelma 95°C päälle. Tämä auttaa pesukonettasi säilymään kalkittomana ja pitää rummun kiiltävänä ja puhtaana. Kuivaa edestä täytettävän pesukoneen kumikaulus, ettei se homehdu. Jätä pesukoneen luukku auki, että kone kuivaa eikä sinne tule pahaa hajua.
Pese pesuaine- ja huuhteluainelokerot joka kuukausi. Yleensä ne ovat irrotettavat, joten voit pestä ne esim. käsisuihkulla ja tiskiharjalla tai sienellä. Jätä pesuainelokero hieman raolleen kun olet sen pessyt, kuivuu paremmin.
Tarkista nukkasihdin tila myös kuukausittain ja poista kaikki irtonöyhtä mitä siihen on tarttunut. Pyyhi myös pesukoneesi ulkopuolelta nihkeällä liinalla säännöllisesti.
Muista sulkea vedenottoventtiili, kotivakuutus ei korvaa vesivahinkoa, joka on aiheutunut huolimattomuudesta.

Katso myös
Kuivausrumpu eli pyykinkuivaaja, energiatehokkuus, hoito, käyttö ja siivous
Matto - puhdistus, pesu ja hoito
Tahrojen poisto kankaista
Vaatteiden silittäminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti