27.1.10

Vanukkaat

Vanukkaita on olemassa sekä suolaisia että makeita. Keskityn tässä jälkiruokavanukkaisiin. Näissä vanukkaissa ei juurikaan ole lisäaineita, mutta vanukkaat ovat kuitenkin lihottavia jos niitä syö jatkuvasti.

Sokerin voi korvata intiaanisokerilla tai muulla täysruokosokerilla, voin margariinilla tai ruokaöljyllä ja maidon soija-, kaura-, manteli- tai riisimaidolla tai muulla maidon korvikkeella, vehnäjauhot voi vaihtaa spelttijauhoihin, jos haluaa vanukkaista terveellisempiä. Kokojyväjauhot ovat aina parempi vaihtoehto kuin valkoiset jauhot.
Suurustamiseen voi käyttää maissitärkkelysjauhoja, ohrakasta, perunajauhoja, arrow-juurijauhetta tai muuta suurustetta.

Ole luova! Vanukkaita on helppo muunnella kotoa tai kaupasta kulloinkin löytyvien raaka-aineiden mukaan.

Appelsiinivanukas (Flan de naranja) I
2-3 appelsiinia
3 keltuaista
3 valkuaista
70 g sokeria
1 rkl maissitärkkeysjauhoja
4-6 viipaletta appelsiinia
Purista appelsiineista mehu. Kuumenna mehu kattilassa. Nosta kattila liedeltä. Vatkaa keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys. Sekoita vatkattu seos vähitellen mehun sekaan. Nosta kattila takaisin liedelle ja pidä miedolla lämmöllä, koko ajan sekoittaen. Kun seos sakenee nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoittele varovasti joukkoon. Jäähdytä ja koristele appelsiiniviipaleilla.
Jos korvaat appelsiineist puristetun mehun voi korvat n. 4- 5 dl mango-mehua, mustikkamehua, viinimarjamehua tai jotain muuta mehua, niin saat erilaisia vanukkaita.

Applesiinivanukas II
4 appelsiinia
2 kananmunaa
250 g maitorahkaa
1 dl tomusokeria
1 rkl maissitärkkelysjauhoja
Raasta appelsiinien kuori. Jaa appelsiinit viipaleisiin. Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita maitorahka ja keltuaiset sekä puolet tomusokerista, maissitärkkeys ja appelsiininkuori keskenään.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää loput tomusokerista. Sekoita valkuaisvaahto varovasti rahkaseoksen joukkoon.
Laita appelsiininviipaleet annosvuokien pohjalle ja kaada rahkaseos niiden päälle. Laita vuoat uunipannulle, jossa on vettä ja kypsennä vesihauteessa 220°C:ssa noin 15-20 min tai kunnes vanukkaat ovat hyytyneet.
Anna jäähtyä ja kumoa tarjoiluvadille.
Voit korvata appelsiinit banaaneilla, päärynöillä, luumuilla jne.

Appelsiini-suklaavanukas
½ appelsiininkuorta
100 g sulatettua suklaata
6 munaa valkuaiset ja keltuaiset erikseen
60 g sokeria
100 g manteleita
60 g suklaakeksejä murskattuna
ripaus suolaa
Sekoita appelsiininkuoriraaste suklaaseen. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon suklaa, mantelit ja keksinmurut.
Vatkaa valkuaiset ja suola kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahto varovasti suklaaseokseen.
Kaada taikina voideltuihin ja sokeroituihin vuokiin ja peitä vuoat foliolla. Asettele vuoat syvään uunivuokaan, johon kaadat vettä.
Laita koko komeus 180°C uuniin ja paista 30 min tai kunnes vanukkaat ovat hyytyneet.
Tarjoile kuumana appelsiiniliköörillä maustetun kermavaahdon kera.

Baijerilainen vanukas (Bavarois)
2 appelsiinia
2 sokeripalaa
5-6 liivatelehteä
7 keltuaista
2½ dl sokeria
2 tl maissijauhoja
3½ dl kiehuvaa maitoa
5 valkuaista
ripaus suolaa
1 rkl sokeria
1 dl kermaa
2 rkl appelsiinilikööriä
appelsiinilohkoja appelsiiniliköörissä
Raasta appelsiinin värillinen kuoriosa. Kuori appelsiini ja hankaa sokeripaloja appelsiinia vasten kunnes ne ovat appelsiinimehun peitossa. Survo sokeripalat huhmaressa. Purista appelsiineista mehu, lisää liivate appelsiinimehuun ja jätä likoamaan.
Sekoita keltuaiset ja survotut sokeripalat, lisää 2½ dl sokeri ja vatkaa vaaleankellertäväksi vaahdoksi, lisää maissijauhot kun kierteet näkyvät seoksessa.
Lisää kiehuva maito seokseen ohuena nauhana, koko ajan vatkaten. Kaada seos kattilaa ja kuumenna tasaisella lämmöllä. Sekoita kunnes seos on sakeaa ja juuttuu ohuelti puulusikkaan tai -lastaan. Älä kuumenna liikaa ettei kokkaroidu. Nosta kattila liedeltä ja lisää appelsiini-liivatemehuseos. Sekoita kunnes liivate on liuennut. Kaada vanukas kulhoon.
Vatkaa valkuaiset ja suola ja lisää sokeri kunnes muodostuu kova vaahto. Sekoita valkuaiset varovasti vanukkaan joukkoon. Vanukaan pitää säilyä tasaisena. Anna jäähtyä, sekoita muutaman kerran jäähtymisen aikana.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää kerman joukkoon appelsiinilukööri ja sekoita seos vanukkaaseen. Laita vanukas jääkaappiin ja anna olla yön yli. Kumoa se sitten aamulla tarjoiluvatiin. Koristele appelsiinilohkoilla.
Tästä ohjeesta saa suklaavanukkaan, kun vähentää keltuaisten määrän viiteen liuottaa liivatteen kahviin (1 dl) ja lisää 90 g suklaata ja 2 tl vaniljasokeria kiehuvaan maitoon. Vanukkan voi maustaa tummalla rommilla tai appelsiinimehulla. Tämän vanukkaan kera voi tarjoilla kermavaahtoa.
Mantelivanukkaan tästä ohjeesta saa kun liuottaa liivatteen kahviin (1 dl) ja sekoittaa sokerikuorrutetut mantelit tai jauhetut mantelileivokset (1 dl) valkuaisten mukana vanukkaaseen. Vanukkaan voi maustaa vaniljasokerilla, mantelitiivisteellä tai rommilla. Enne tarjoilua pinnalle voi ripotella sokerikuorrutettuja manteleita tai jauhttuja mantelileivonnaisia sekä vatkattua kermavaahtoa.
Tähän vanukkaaseen voi käyttää myös marjoja ja hedelmiä. Liota liivate silloin mansikka- vadelma-, appelsiini- tai missä hyvänsä mehussa, mistä marjoista tai hedelmistä aiot vanukkaan tehdä. Käytä tuoreita marjoja 4-5 dl ja pakastettuja 450 g. Koristeluun voi käyttää tuoreita marjoja tai hedelmiä ja kermavaahtoa.

Banaani-suklaavanukas
2 dl maitoa
1½ rkl tärkkelystä
2 tl kaakaojauhetta
2 rl sokeria
1 kananmuna
1 banaani
½ tl tomusokeria
Kuumenna maito, tärkkelys ja kaakaojauhe paksupohjaisessa kattilassa kunnes se sakenee. Ripottele pinnalle sokeria ja anna jäähtyä 15 min.
Erottele kananmunasta keltuainen ja valkuainen. Sekoita keltuainen vanukkaaseen. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja sekoita varovasti vanukkaaseen.
Viipaloi banaani ja asettele viipaleet pienten uunivuokien pohjalle. Kaada vanukasseos päälle. Paista 200°C:ssa noin 20-25 min, kunnes vanukas on kiinteä. Tarjoile lämpimänä ja koristele tomusokerilla.
Voit jättää banaanin ja kaakojauheen pois ja maustaa vanukkaan kardemummalla, appelsiinilla, rusinoilla tai koristella marjoilla.

Karamellivanukas suklaasta
115 g sokeria
4 rkl vettä
6 dl maitoa
55 g tummaa suklaata
4 kananmunaa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria
Kuumenna uuni 160°C:een. Laita vuoka uuniin lämpiämään. Lämmitä sokeria ja vettä paksupohjaisessa kattilassa. Sekoita kunnes sokeri liukenee. Kiehauta sekoittamatta kunnes sokeri karamellisoituu. Kumoa seos kuumaan vuokaan ja vuoraa vuoka sokerilla reunoja myöten. Anna jäähtyä.
Laita maito ja suklaa toisen kattilaan ja kuumenna kunnes suklaa on sulanut.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi ja lisää sitten joukkoon suklaamaito ja mausta vaniljalla. Kaada vuokaan.
Laita vuoka uunipannulle ja lisää kädenlämpöistä vettä kunnes se yltää vuoan puoliväliin. Kypsennä noin tunti tai kunnes vanukas on kiinteää. Anna jäähtyä. Kumoa jäähtyneenä tarjoiluvadille.
Voit jättää suklaan pois, lisää silloin kananmunien määrää 4:stä kuuteen.

Karpalovanukas löytyy täältä Karpalo

Katalonian paahtovanukas (Crema catalana)
5 dl maitoa
1 kanelitanko
½ sitruunan kuori
3 keltuaista
150 g sokeria
Laita kanelitanko ja sitruunan kuori maitoon ja kiehauta. Nosta kattila liedeltä. Vaahdota keltuaiset ja 100g sokeria. Poista kanelitanko ja sitruunankuori maidosta. Sekoita munasokeriseos maitoon. Laita kattila liedelle miedolle lämmölle ja sekoita kunnes seos sakenee.
Kaada seos uunivuokiin. Anna jäähtyä. Laita vuoat jääkaappiin puoleksi tunniksi. Kun vuoat ovat jäähtyneet ripottele loppu sokeri niiden pinnalle. Paahda vuokia uunissa grillivastuksen alla kunnes sokeri tummuu.
Voit käyttää myös appelsiinin tai limetin kuorta sekä maustaa vanukkaan vaniljalla.

Leipävanukas I
3½ dl vettä
225 g ruskea sokeria
1 kanelitanko
1 tl anista
55 g rusinoita
55 g voita
10 leipäviipaletta tai pullanpalaa
85 g pekaanipähkinöitä
55 g paahdettuja manetelilastuja
175 g cheddarjuustoa
Laita kattilaan vesi, sokeri, kanelitanko ja anis. Keitä kunnes sokeri on sulanut, Lissä rusinat ja anna hautua 5 min.
Sivele leipäviipaleet tai pullanpalat voilla ja asettele uunipellille voideltu puoli ylöspäin. Paista 190°C:ssa kunnes viipaleet ovat kullanruskeita ( noin 5 min).
Asettele puolet viipaleista vuoan pohjalle ja ripottele päälle pilkotut pekaanipähkinät ja juusto. Poista kanelitangonpalat ja lusikoi sitten seos leipä- tai pullapalojen päälle. Tee toinen kerros lopuista aineksista. Paista uunissa 20-25 min tai kunnes vanukas on kullanruskea pinnaltaan.

Leipävanukas II
Perinteinen leipävanukas tai pullavanukas löytyy täältä: Puolukka

Leipävanukas ilman uunia III
500 g täysjyväleipää, -korppuja tai -keksejä
4-5 rkl ohrahiutaleita
3-4 rkl ruokosokeria
2 dl maitoa
Hienonna täysjyväainekset. Sekoita joukkoon ohrahiutaleet, sokeri ja maito. Sekoita. Kaada seos vuokaan. Anna vetäytyä 3-4 tuntia. Kaada tarjoiluvadille.
Voit lisätä tähän vanukkaaseen 500 g raastettua omenaa, jätä silloin maito pois. Saat omenavanukasta. Voit käyttää myös raparperiä, saat raparperivanukasta. Kaikki marjat sopivat myös, kuten myös banaani, kirsikat ja ananas.


Mango-paahtovanukas
2 mangoa
250 g mascarponejuustoa
2 dl kreikkalaista jogurttia
1 tl inkivääriä
1 limetin raastettu kuori ja mehu
2 rkl fariinisokeria
8 rkl tummaa raakaruokosokeria
Viipaloi mangot. Pilko hedelmäliha ja jaa neljään uuninkestävään vuokaan.
Sekoita mascarpone ja jogurtti. Lisää joukkoon inkivääri, limetinkuori ja mehu sekä vaalea fariinisokeri. Jaa seos vuokiin ja jätä jääkaappiin 2 tunniksi.
Ripottele raakaruokosokeri vanukkaiden pinnalle ja kuumenna grillivastuksien alla 2-3 minuuttia tai kunnes sokeri ruskistuu. Anna jäähtyä ja säilytä jääkaapissa tarjoiluun asti.
Mangon asemasta voit käyttää papaijaa, banaania, ananasta, luumuja, omenaa jne.

Mannavanukas
50 g mannasuurimoita
30 g sokeria
6 dl maitoa
15 g voita
1 tl raastettua sitruunankuorta tai sitruunamehua
½ tl vaniljasokeria
Lisää kattilaan voi ja anna sulaa, lisää maito. Kuumenna kiehumispisteeseen ja lisää mannasuurimot. Muista sekoittaa että ei pala pohjaan. Vähennä lämpöä ja anna hautua 15 min. Lisää sokeri ja vanilljasokeri ja sitruunankuoti tai mehu.
Voit tarjota mannavanukkaan marjojen, pähkinöiden tai hedelmien kera.

Mansikkavanukas
1 rkl agar-agaria
300 ml kylmää vettä
250 g sokeria
2 munanvalkuaista
225 g tuoreita mansikoita
Lisää agar-agar kylmään veteen ja keitä kunnes se on kokonaan sulanut. Lisää sokeri. Nosta kattila liedeltä kun sokeri on sulanut. Jätä jäähtymään. Vatkaa sillävälin munanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vähitellen vaahto agar-agarseokseen. Kaada seos neliömäiseen vuokaan ja upota mansikat vuokaan yksitellen, niin että ne jäävät hieman erilleen toisistaan. Anna vanukkaan jäähtyä ja kun vanukas on kovettunut leikkaa siitä viipaleita.
Mansikoiden asemasta voit käyttää myös mustikoita, puolukoita, karpaloita, vadelmia tai mitä hyvänsä marjoja tai hedelmiä haluat.

Mantelimaitovanukas
75 g manteleita
2½ dl maitoa tai vettä
75 g sokeria
2 rkl mantelilikööriä tai 4 tippaa manteliöljyä
½ sitruunan raastettu kuori
75 g riisijauhoja
3 hapanta omenaa
½ sitruunan mehu
30 g voita
Kuori ja pilko omenat ja kiehauta rasvassa. Jauha mantelit jauhoksi ja laita tehosekoittumeen maidon tai veden kanssa ja sekoita kunnes muodostuu maitomainen seos. Mausta mantelimaitoseos sokerilla, liköörillä tai manteliöljyllä sekä sitruunankuorella. Lisää joukkoon riisijauho ja sekoita koko ajan kunnes seos kiehuu. Nosta liedeltä ja lisää joukkoon omenapalat. Anna jäähtyä.
Tästä vanukkaasta saa orvokkivanukkaan kun korvaa omenat orvokinkukilla. Orvokkeja ei tietenkään kiehauteta rasvassa, vaan ne lisätään lopussa mausteeksi. Jäähtyneen vanukkaan voi myös koristella orvokeilla.
Omenat voi myös korvata 1 rkl ruusuvettä ja jättää sitruunan osat pois, niin saa ruusu-mantelivanukasta.

Mantelivanukas (Crème plombières pralinée) I
6 palaa sienikakkua tai pullaa
2 rkl rommia
2 rkl kahvia
4 keltuaista
1 dl sokeria
3 rkl jauhoja
5½ dl kiehuvaa maitoa
2 tl vaniljasokeria
3 rkl rommia
1 rkl voita
4 valkuaista
ripaus suolaa
1 rkl sokeria
3 rkl + 2 rkl sokerikuorrutteisia manteleita tai jauhettuja mantelileivonnaisia
Jos kakku tai pulla on valmiiksi kuivaa ja vanhaa - hyvä. Jos ei, niin kuivata niitä tunnin verran miedossa uunissa. Lado ne sitten kulhoon tai jälkruokamaljoihin. Sekoita keskenään 2 rkl rommia ja 2 rkl kahvia ja kaada niiden päälle.
Vatkaa 4 keltuaista ja 1 dl sokeria vaaleankeltaiseksi seokseksi ja jatka vatkaamista kunnes kierteet jäävät näkyviin seokseen. Vatkaa sitten joukkoon jauhot ja keihuva maito. Kaada seos kattilaan ja keitä 2 min koko ajan sekoittaen. Nosta liedeltä ja lisää vanilja, rommi ja voi.
Vatkaa sitten valkuaiset ja suola kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri ja jatka vatkaamista. Lisää 3 rkl sokerikuorrutteisia manteleita tai jauhetut mantelileivonnaiset. Lisää seos kuumaan vanukkaaseen.
Kaada seos kakku- tai pullapalojen päälle. Anna jäähtyä ja laita 2-4 tunniksi jääkaappiin. Ripottele päälle 2 rkl sokerikuorrutteisia manteleita tai jauhettuja mantelileivonnaisia ennen tarjoilua.
Tästä ohjeesta saa suklaavanukkaan, kun vaihtaa sokerikuorrutteisten manteleiden tilalle 90 g suklaata sekä sirottelee lopuksi suklaalastuja pinnalle ennen tarjoilua. Suklaan voi maustaa rommilla, kahvilla tai vaniljalla.
Tästä ohjeesta saa marjavanukkaan kun vaihtaa sokerikuorrutteiset mantelit 2½ dl viipaloituja mansikoita, kokonaisiin vadelmiin, mustikoihin, lakkoihin, puolukoihin, karpaloihin ym.
Tästä ohjeesta voi tehdä myös hedelmävanukkaan kun vaihtaa sokerikuorrutteiset mantelit 2½ dl ananaksia, mangoja, papaijoita tai banaania ym.

Mantelivanukas II
9½ dl vettä
5 g agar-agaria
2½ dl sokeria
1 dl kookoskermaa
1 tl manteliesanssia
Kiehauta vesi. Lisää agar-agar. Sekoita kunnes agar-agar liukenee. Lisää sokeri. Nosta liedeltä lisää kookosmaito. Kun seos alkaa jähmettyä lisää joukkoon manteliesanssi. Laita seos jääkaappin. Kun tarjoilun aika koittaa leikkaa seoksesta ohuita viipaleita ja tarjoile inkiväärikastikkeen kera. Voit maustaa itse vanukkaan myös tuoreella inkiväärillä tai tuoreilla marjoilla tai hedelmillä.

Marjavanukas
700 g marjoja (mustaherukoita, punaherukoita, vadelmia, mustikoita, mansikoita jne.)
140 g sokeria
6-8 viipaletta vanhaa leipää kuoret poistettuna
Kiehauta marjat sokerin kera. Vuoraa vuoka leipäviipaleilla ja kaada marja-sokeriseos vuokaan. Peitä marjat lopuilla leivillä. Peitä vuoka lautsella ka laita lautasen päälle paino. Nosta vuoka lautasineen ja painoineen jääkaappiin, anna valmistua yön yli. Kumoa vanukas tarjoiluastiaan ja tarjoile kermavaahdon, vaniljalla ja tomusokerilla maustetun mascarponejuuston, vaniljakastikkeen tai kookoskerman kera.


Paistettu vanukas (Leche frita)
125 g voita
250 g vehnäjauhoja
100 g sokeria
2½ dl maitoa
1 kanelitanko
appelsiinikuoren pala
sitruunankuoren pala
4 keltuaista
4 valkuaisita
100 g korppujauoja
8 rkl oliiviöljyä
tomusokeria ja kanelia
Sulata voi kattilassa ja siivilöi joukkoon jauhot. Lisää sokeri js sekoita. Lisää maidon joukkoon kanelitanko, appelsiinin ja sitruunan kuoret ja kaada maito eri kattilaan. Kuumenna kunnes kiehuu. Poista kanelitanko ja kuoret maidosta. Lisää maito jauhoseokseen koko ajan sekoittaen. Sekoita joukkoon keltuaiset yksitellen. Kaada seos voidellulle pellille, noin 3 cm paksuiseksi kerrokseksi ja anna jäähtyä yön yli.
Leikkaa jähmettynyt levy 8-10 cm paksuisiksi neliömäisiksi paloiksi ja leikkaa neliöt kolmioksi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kääntele vanukaskolmiot vehnäjauhoissa, sitten munavaahdossa ja korppujauhoissa. Paista molemmin puolin kuumassa oliiviöljyssä. Ripottele päälle tomusokeria ja kanelia. Syödään kuumana tai kylmänä.

Pannacotta
6 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria
1 sitruunan kuori
½ dl sokeria
3 liivatetta
vettä
2 rkl appelsiinimehua
Kuumenna maito, vaniljasokeri, sitruunankuori ja sokeri kattilassa. Nosta kattila liedeltä kun seos kiehahtaa. Liota liivatteita kylmässä vedessä 5 min. Liuota livatteet lämpimään appelsiinimehuun. Sekoita liivateliuos sitten maidon joukkoon.
Jaa seos annosvuokiin ja anna jäähtyä jääkapissa 2-3 tuntia. Kumoa tarjoilua varten.
Koristele marjoilla halutessani.
Voit korvata appelsiinimehun laventeliteellä, niin saat univanukasta. (Helpottaa nukahtamista illalla) Applesiinimehun voi korvat myös marjamehulla (mustikka, viinimarjat, mansikka, vadelma yms.) niin saat marjanmakuista vanukasta. Voit sekoittaa joukkoon myös kokonaisia marjoja.

Persimonivanukas
1 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua kanelia
½ tl jauhettua inkivääriä
½ tl muskottipähkinää
1 kananmuna
1 dl sokeria
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria
½ dl maitoa
2 kypsää persimonia eli kakiluumua
2 rkl suolatonta voita
1 dl kivettömiä luumuja
1 dl rusinoita
Laita uuni kuumenemaan 200°C:een. Täytä uunipannu puoliväliin kuumalla vedellä ja laita uuniin. Rasvaa toinen pienempi pannu ja jauhota kevyesti.
Sekoita kuivat ainekset keskenään kulhossa. Sekoita muna ja sokeri yhteen, kunnes seos on tasaista ja keltaista. Lissää sitten vanilja ja maito.Lisää persimonin hedelmäliha ja jatka sekoittamista. Lisää kuiva-ainekset joukkoon ja jatka sekoittamista kunnes seos on tasaista. Lisää sulatettu voi, luumut ja rusinat ja jatka vatkaamista. Seoksen pitäisi olla nestemäisempää kuin kakkutaikina. Kaada pienelle uunipannulle. Peitä kannella tai alumiinifoliolla. Aseta pannu uunissa olevaan vesiastiaan. Paista noin 1h 20 min tai kunnes hammastikulla pistettäessä vanukas ei tartu tikkuun. Kumoa tarjoiluvadille.

Piimävanukas
7 dl piimää
3 dl vahvaa mustikka, mustaherukka, puolukka, vadelma, tyrni yms. mehua
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
200g pakastemarjoja
2 rkl liivatejauhetta
Kaada kattilaan 1 dl mehua ja lisää liivatejauhe. Kuumenna ja sekoita kunnes liivate on liuennut. Nosta kattila liedeltä. Kaada piimä ja 2 dl mehua kulhoon ja lisää siihen sokeri ja vaniljasokeri sekä pakastemarjat. Kun liivateliemi on jäähtynyt kaada se joukkoon. Sekoita hyvin.
Kaada seos annosvuokiin ja laita jääkaappiin 8-10 tunniksi, (esim. yön yli) kunnes seos hyytyy. Koristele marjoilla.
Mehun asemasta voit käyttää erilaisia marjahilloja, joilloin liuotat liivatteen ensin 1 dl vettä ja sekoitat hillot piimän joukkoon. Voit koristella vanukkaan myös hillonokareella.
Piimän sijasta voit käyttää jogurttia. Jolloin saat jogurttivanukasta.

Pähkinävanukas
150 g hasselpähkinöitä
5 dl maitoa
75 g sokeria
50 g riisijauhoa
1 vaalea leipä, sämpylä tai pulla
20 g voita
3 munankeltuaista
sahramia
Jauha pähkinät tehosekoittimessa jauhoksi.Pehmennä leipä, sämpylä tai pulla maidossa ja lisää seos tehosekoittimeen. Soseuta. Sekoita keskenään kaikki ainekset ja kiehauta. Mausta sahramilla. Jäähdytä ja syö. Hasselpähkinät voi korvata pekaanipähkinöillä tai manteleilla.
Voit käyttää maidon asemasta kookosmaitoa niin saat kookos-pähkinävanukasta.

Riisivanukas (Arroz con leche) I
125 g riisiä
suolaa
7 dl maitoa
1 sitruunan kuori
70 g sokeria
1 rkl voita
1 tl kanelia
Keitä riisiä suolalla maustetussa vedessä 5 min. Valuta ja huuhtele. Kuumenna maito ja sitruunankuori. Lisää sokeri ja voi kuumaan maitoon. Poista siruunankuori, lisää maitoon riisi ja kuumenna kiehuvaksi. Vähennä lämpöä ja peitä kannella, anna kiehua 25 min. Kaada seos tarjoiluasitaan ja ripottele pinnalle kanelia. Voidaan syödä kuumana tai kylmänä.
Maidon voi korvata mantelimaidolla tai kookosmaidolla ja kanelin voi jättää poiskin. Kanelin tilalla voi käyttä kardemummaa.
Jos vanukkaseen haluaa hieman väriä (kellertävää) voit lisätä hyppysellisen sahramia riisin keitinveteen tai maitoon.

Riisivanukas II
½ dl mustaa riisiä
1½ dl sushiriisiä
3 dl kookoskerma ja maitoa
1 dl sokeria
ripaus suolaa
½ tl muskottipähkinää
½ dl kookoshiutaleita
1 dl kookoskermaa
1 rl riisijauhoa
2 kypsä mangoa tai 4 persikkaa, kuorittuina paloiteltuna ja viipaloituna
Liota sekä mustaa että sushiriisiä yön yli samassa astiassa. Huuhtele. Höyrytä riisiä 30-45 min. Pidä riisi lämpimänä.
Sillä välin kun riisi höyryttyy kuumenna kookoskerma-maitoseos, sokeri, suola ja muskotti kohtalaisella lämmöllä. Kun seos kiehahtaa nosta liedeltä.
Siirrä keitetty riisi isoon kulhoon. Sekoita noin minuutin ajan. Kaada kookoskerma-maitoseos riisikulhoon ja sekoita hyvin. Seoksen pitäisi olla keittomaista. Peitä kulho talouskelmulla noin 20 min ajaksi, kunnes riisi on imenyt nesteen. Lisää sitten kookoshiutaleet ja sekoita hyvin.
Sekoita keskenään kookoskerma ja riisijauho. Sekoita koko ajan ja keitä kunnes seos paksuuntuu, noin 5 min. Älä kiehauta. Nosta liedeltä pois jäähtymään.
Laita riisivanukas kulhoon kaada päälle kookoskerma-riisijauhoseos ja koristele mangoilla tai persikoilla. Voidaan syödä kylmänä tai lämmittää esim. mikrossa 10-20 min.
Voit korvata mustan riisin myös sushiriisillä ja koristella vanukkaan muillakin hedelmillä.

Riisivanukas III
700 ml maitoa
kanelitanko
1 neilikka
1 vihreä kardemmma
150 g riisijauhoja
100 g ruskeaa sokeria
20 g rusinoita
½ tl ruusuvettä
20 g paahdettuja mantelilastuja
Kiehauta maito kattilassa kanelin, neilikan ja kardemumman kanssa. Nosta liedeltä ja anna makujen tasoittua vielä 5 min. Siivilöi mausteet pois. Kaada seos laakeaa kasariin ja lisää riisijauhot ja sokeri. Sekoita koko ajan ja keitä 10-15 min. Kun seos paksuuntuu lisää rusinat ja ruusuvesi. Sekoita hyvin ja kaada tarjoilukulhoihin, anna jäähtyä ennen tarjoilua. Ripottele pinnalle mantelilastuja.
Mantelilastut voi korvata pistaasipähkinlillä, niin saat riisi-pistaasivanukasta.

Ruusuvanukas löytyy täältä: Ruusu, ruusunterälehdet ja ruusunmarjat - mitä niistä voi tehdä?

Soija-suklaavanukas (5 annosta)
2 dl soijamaitoa
5-6 liivatelehteä
2 dl suklaalastuja tai suklaamurskaa
4 dl silkentofua
hunajaa maun mukaan
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Purista kuivaksi. Kiehauta soijamaito ja lisää liivatelehdet. Anna liivatelehtien sulaa maitoon. Laita suklaa kulhoon ja kaada soija-liivateseos päälle. Sekoita joukkoon tofu ja lisää hunaja. Sekoita aineksia kunnes saat tasaisen massan. Kaada tarjoilukulhoon ja anna olla jääkaapissa 2 tuntia ennen tarjoilua.

Suklaavanukas (höyrytetty)
180 g suklaakeksejä
2 tl kanelia
90 g tummaa suklaata
1½ dl maitoa
60 g voita
60 g sokeria
3 munaa
1 tl vaniljasokeria
ripaus viinikiveä
Jauha keksit hienoksi monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa tai rullaa kaulimella tai nuiji lihanuijalla. Sekoita kaneli murujen joukkoon.
Sulata suklaa ja maito ja sekoita.
Vatkaa voi ja sokeri keskenään. Lisää keltuaiset yksitellen ja sekoita ainekset. Lisää suklaamaito keksinmurujen joukkoon. Kaada sitten suklaamuruseos voisokeriseokseen ja sekoita. Lisää vaniljasokeri.
Vatkaa valkuaiset ja viinikivi vaahdoksi. Lisää suklaaseokseen. Kaada seos kulhoon ja peitä kuljo leivinpaperilla ja kiedo vielä pieni pyyhe kulho päälle. Kiinnitä kuminauhalla. Poista ylimääräinen leivinpaperi ja sido pyyhkeen kulmat yhteen.
Ota syvä kattila ja laita sen pohjalle korokkeeksi pannunalunen tai lautanen. Täytä kattila vedellä niin että vesi ulottuu kulhon puoliväliin.. Kuumenna vesi ja kun se kiehuu laske vanukas kulhossa kattilaan. Anna höyryyntyä hieman reilu tunti.
Nosta vanukas sitten vedestä. Poista pyyhe ja leivinpaperi.
Tarjoile suklaakastikkeen tai kermavaahdon kera.
Voit korvata kanelin ja vaniljasokerin inkiväärijauheella (1 tl) tai tuorella inkiväärillä (2 tl) tai sokerilieen säilötyllä inkiväärillä (1 tl).

Suklaavanukas
3 dl maitoa
1 dl vispikermaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
½ dl kaakaojauhetta
2 munankeltuaista
1 rkl maizenaa
½ dl kylmää kahvia tai vettä
50 g tummaa suklaamurskaa
Sekoita keskenään kattilassa maito, kerma, sokeri, vanuljaoskeri, kaakaojauhe ja keltuaiset. Sekoita sitten maizena kylmään kahviin tai veteen eri astiassa. Lisää maizena-seos kattilaan ja lämmitä keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos alkaa paksuuntua. Ota kattila liedeltä ja lisää suklaa. Sekoita hyvin kunnes suklaa on sulanut. Kaada valmis suklaavanukasseos annosastioihin ja laita jääkaappiin viilenemään. Tarjoile kermavaahdon, marjojen, hillojen tai raastetun suklaan tai sitruunankuorien kera.

Taatelivanukas
250 g taateleita
½ dl viskiä
1½ dl vettä
2 tl leivinjauhetta
125 g voita
125 g sokeria
2 munaa
125 g vehnäjauhoha
100g suklaata
Leikkaa taatelit suikaleiksi. Laita ne kattilaan viskin ja veden kanssa ja kiehauta. Lisää 1 tl leivinjauhetta ja keitä kunnes seos kuplii. Nosta kattila liedeltä.
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan vatkaten koko ajan. Lisää loppu leivinjauhe vehnäjauhojen joukkoon ja lisää muun seoksen joukkoon. Hienonna suklaa ja lisää joukkoon.
Kaada seos voideltuun ja jauhottettuun vuokaan. Paista 170°C:ssa noin 30 min tai kunnes vanukas hyytyy. Kokeile tikulla.
Koristele vanukas tomusokerilla ja tarjoa muscovado-sokerilla maustetun kermavaahdon kera.
Viskin asemasta voi käyttää vettä tai kamomillateetä.

Taatelivanukas mikroaaltouunissa
175 g taateleita
1 tl vaniljaa
100 ml vaahterasiirappia
2 kananmunaa
100 g jauhoja
½ tl leivinsoodaa
75 g rusinoita
Jauha taatelit hienoksi yhdessä vaniljan kanssa. Sekoita joukkoon muut ainekset. Sekoita hyvin. Kaada vanukasseos pieniin mikroaaltouunin kestäviin kuppeihin. Mikrota täysteholla 2-3 minuuttia. Anna jäähtyä 1 min. Tarjoa vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kera.

Viikunavanukas
2 dl kreikkalaista jogurttia
½ tl mausteseosta (kaneli, muskotti, inkivääri, neilikka)
1 tl vaahterasiirappia
½ tl vaniljaesanssia
15 g kuivattuja viikunoita
1 valkuainen
2 tuoretta viikunaa
mintunlehtiä
Sekoita jogurtti, mausteseos, vaahterasiirappi, vaniljaesanssi ja kuivatut viikunta. Vatkaa valkuainen vaahdoksi. Kääntele vaahto jogurttiseokseen. Kaada seos annosvuokiin.
Laita vuoat uunipannulle ja kaada kiehuvaa vettä pannun puoliväliin. Paista 140°C:ssa noin 15 min tai kunnes vanukas on hyytynyt.
Ennen tarjoilua koristele tuoreilla viikunanviipaleilla ja mintunlehdillä sekä vaahterasiirapilla.
Voit myös sekoittaa ripauksen sahramia mausteseoksen joukkoon niin saat oranssinväristä vanukasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti