14.11.09

Kiisselit

Oman äitini ratkaisu kaikkiin jälkiruoka- ja välipalatarpeisiin oli kiisseli. Se on helppo ja nopea tehdä (15 min!) ja ilmeisesti myös terveellinenkin, jos sitä verrataan kaupan valmisvanukkaisiin. Tehdessäsi kotitekoista kiisseliä tiedät tasan tarkkaan mitä kiisselisi sisältää ja et tule antaneeksi lapsillesi mitään kovin haitallista.

Kiisseliin sopivat kaikki marjat, hedelmät ja mehut sekä tuoreet, kuivatut että pakastetut. Kuivattuja marjoja ja hedelmiä täytyy ensin liottaa ennenkuin niistä saa hyvää kiisseliä.

Perinteisesti kiisseli on syöty maidon tai kermavaahdon kera. Maitokiisseli mehukastikkeen kera. Lisänä voi tarjoilla marjoja tai hedelmiä.

Kiisselin voi valmistaa myös mikrossa. Mikro ei juurikaan nopeuta kiisselin valmistusta. Se valmistuu lähes samassa ajassa kuin liedelläkin.

Tässä ohjeita, käytä mielikuvitustasi niin voit loihtia satoja erilaisia kiisseleitä yhdistelemällä eri marjoja ja hedelmiä ja muita aineksia.

Perusohjeita:

Ananaskiisseli (4 annosta)
5-7 dl ananaspaloja
5 dl maitoa
½ dl vaniljasokeria
3 rkl perunajauhoja
(½ tl sokeria)
Laita kattilaan maito, vaniljasokeri ja perunajauhot. Keitä aineksia koko ajan sekoittaen. Kiehauta. Lisää ananaspalat.
Kaada kiisseli tarjoilumaljoihin tai -kulhoon. Jos et halua että pintaan tulee kuorta, ripottele pinnalle hieman sokeria. Jäähdytä kiisseli.
Voit ripotella kiisselin päälle paahdettuja mantelilastuja, appelsiinilohkoja, kirksikoita tai viinirypäleitä.
Jos korvaat ananakset taateleilla saat taatelikiisseliä.
Jos korvaat ananakset mangoilla tai papaijalla saat mango- tai papaijakiisseliä. voit käyttää myös molempia ja saat mango-papaijakiisseliä.

Banaanikiisseli (4 annosta)
3-4 banaania
5 dl maitoa
½ dl vaniljasokeria
3 rkl perunajauhoja
(½ tl sokeria)
(1-2 tl sitruunamehua)
Laita kattilaan maito, vaniljasokeri ja perunajauhot. Keitä aineksia koko ajan sekoittaen. Kiehauta. Kuori banaani ja viipaloit tai soseuta haarukalla. Lisää banaanipalat tai banaanisose. Jos et halua banaanin tummuman lisää joukkoon sitruunamehua.
Kaada kiisseli tarjoilumaljoihin tai -kulhoon. Jos et halua että pintaan tulee kuorta, ripottele pinnalle hieman sokeria. Jäähdytä kiisseli.
Voit ripotella kiisselin päälle paahdettuja mantelilastuja, appelsiinilohkoja, kirksikoita tai viinirypäleitä.
Voit tarjoilla kiisselin myös mehukastikkeen kera.

Kaurakiisseli (4 annosta)
2 dl omenasosetta tai jotain muuta sosetta
3 dl kaurahiutaleita
6 dl vettä tai mehua
½ dl sokeria
3 rkl perunajauhoja
(½ tl sokeria)
Laita kaurahiutaleet veteen tai mehuun. Kiehauta. Lisää sose, sokeri ja perunajauhot.
Kiehauta.
Kaada kiisseli tarjoilumaljoihin tai -kulhoon. Jos et halua että pintaan tulee kuorta, ripottele pinnalle hieman sokeria. Jäähdytä kiisseli.
Jos haluat paahtokaurakiisseliä, voit paahtaa sokeria liedellä ennen lisäämistä muiden ainesten joukkoon. Sokerin voi korvata myös siirapilla tai jättää kokonaan pois, jos sose on makeutettu.

Kiisseli mikrossa
Kypsennysteho: 600W
Mikäli halua että marjat säilyvät ehjinä, lisää ne kiisseliin vasta siinä vaiheessa kun kaadat sen tarjoilumaljoihin- tai kulhoon.
Kuumenna kiisseliaineksia, paitsi perunajauhoja, täydellä teholla 3-5 minuuttia. Lisää sitten perunajauhot 1 dl:ssä vettä ja suurusta kiisseli. Kuumenna vielä 1-2 min. täydellä teholla. Sekoita välillä. Jos kiisseli ei vielä saonnut, jatka kuumentamista 1-2 minuuttia.
Kaada valmis kiisseli tarjoilumaljoihin tai -kulhoon. Jos et halua että pintaan tulee kuorta, ripottele pinnalle hieman sokeria. Jäähdytä kiisseli.

Korppukiisseli, "köyhät aatelismiehet", "huntupäiset talonpoikastytöt" (4 annosta)
8 korppua tai kuivahtanutta vaaleaa tai tummaa leipää
5 dl mehua tai tuorehilloa marjoista
4 dl maitoa
½ dl sokeria
3 rkl perunajauhoja
(½ tl vaniljasokeria)
Laita korput tarjoilumaljaan tai -kulhoihin ja peitä ne mehulla tai tuorehillolla. Laita katilaan maito, sokeri ja perunajauhot. Keitä aineksia koko ajan sekoittaen. Kiehauta.
Kaada kiisseli tarjoilumaljoihin tai -kulhoon korppujen päälle. Jos et halua että pintaan tulee kuorta, ripottele pinnalle hieman vaniljasokeria. Jäähdytä kiisseli.
Voit koristella kiisselin tuoreilla marjoilla, jos niitä on tarjolla.

Luumukiisseli (4 annosta)
300 g luumuja
5 dl vettä tai mehua (puolukka, karpalo, raparperi, mansikka, mustikka tai sekamehu käy)
½ dl sokeria
3 rkl perunajauhoja
(½ tl sokeria)
Liota luumuja vedessä yön yli.
Laita katilaan vesi tai mehu, sokeri, perunajauhot ja luumut. Keitä aineksia koko ajan sekoittaen. Kiehauta.
Kaada kiisseli tarjoilumaljoihin tai -kulhoon. Jos et halua että pintaan tulee kuorta, ripottele pinnalle hieman sokeria. Jäähdytä kiisseli.
Voit lisätä joukkoon pähkinärouhetta tai jauhetta ½ dl, niin saat luumu-pähkinäkiisseliä.

Maitokiisseli, vaniljakiisseli (4 annosta)
6 dl maitoa
½ dl sokeria
3 rkl perunajauhoja
(½ tl vaniljasokeria)
Laita katilaan maito, sokeri ja perunajauhot. Keitä aineksia koko ajan sekoittaen. Kiehauta.
Kaada kiisseli tarjoilumaljoihin tai -kulhoon. Jos et halua että pintaan tulee kuorta, ripottele pinnalle hieman vaniljasokeria. Jäähdytä kiisseli.
Tämän kiisselin voi tarjoilla mehukastikkeen kera, koristella hillolla tai marjoilla.
Jos korvaat perunajauhot maissijauhoilla, saat maissikiisseliä.
Jos paahdat sokerin ensin paistinpannussa ja lisäät vasta sitten maidon ja perunajauhojen joukkoon saat paahtokiisseliä.
Jos lisäät joukkoon 3 rkl kaakaojauhoja, saat suklaakiisseliä.
Jos lisäät joukkoon 1 dl kookoshiutaleita, saat kookoskiisseliä.
Voit maustaa kiisselin (1 tl) kardemummalla, kanelilla tai inkiväärillä niin saat taas erimakuista kiisseliä.
Jos lisäät joukkoon 2 rkl pikakahvijauhetta saat kahvikiisseliä.

Marjakiisseli (4 annosta)
5-7 dl tuoreita tai pakastemarjoja (mustikoita, mansikoita, vadelmia, viinimarjoja, puolukoita, karpaloita, hilloja ja/tai karviaismarjoja jne..)
5 dl vettä tai mehua
½ dl sokeria
3 rkl perunajauhoja
(½ tl sokeria)
Huuhdo marjat hyvin. Halkaise suuret marjat tai leikkaa ne viipaleiksi. Voit lisätä marjat joko alkuvaiheessa tai loppuvaiheessa kun kiisseli on jo kiehunut.
Laita katilaan vesi tai mehu, sokeri, perunajauhot ja marjat. Keitä aineksia koko ajan sekoittaen. Kiehauta.
Kaada kiisseli tarjoilumaljoihin tai -kulhoon. Jos et halua että pintaan tulee kuorta, ripottele pinnalle hieman sokeria. Jäähdytä kiisseli.

Mehukiisseli (4 annosta)
3 dl voimakasta mehua
5 dl vettä
4-5 rkl perunajauhoja
1 tl sokeria
Laita kattilaan vesi, mehu ja perunajauhot. Sekoita seosta koko ajan kunnes se alkaa saota.
Kaada kiisseli tarjoilumaljoihin tai -kulhoon. Jos et halua että pintaan tulee kuorta, ripottele pinnalle hieman sokeria. Jäähdytä kiisseli.

Omenakiisseli (4 annosta)
6 omenaa (happamat omenat ovat parhaita)
5 dl vettä
½ dl sokeria
1 kanelitanko
1 tl perunajauhoja
3 rkl rusinoita
Kuori ja paloittele omenat. Kiehauta vesi, sokeri ja kanelitanko. Lisää omenapalat ja keitä kunnes pehmenevät. Ota kanelitanko pois. Lisää rusinat.
Sekoita perunajauhot erikseen pieneen tilkaan kylmää vettä. Lisää perunajauho-vesiseos tasaisesti kaataen kattilaan. Muista sekoittaa koko ajan. Kiehauta.
Kaada kiisseli tarjoilumaljoihin tai -kulhoon. Jos et halua että pintaan tulee kuorta, ripottele pinnalle hieman sokeria. Jäähdytä kiisseli.
Voit korvata omenat myös päärynöillä, jolloin saat pääryynäkiisseliä.

Raparperikiisseli (4 annosta)
700 g raparperinvarsia
4 dl vettä
1 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja
(½ tl sokeria)
Huuhdo rapaprperit ja leikkaa pieniksi paloiksi. Kiehauta vesi ja sokeri. Lisää rapaprperit ja keitä kunnes pehmenevät.
Sekoita perunajauhot erikseen pieneen tilkaan kylmää vettä. Lisää perunajauho-vesiseos tasaisesti kaataen kattilaan. Muista sekoittaa koko ajan. Kiehauta.
Kaada kiisseli tarjoilumaljoihin tai -kulhoon. Jos et halua että pintaan tulee kuorta, ripottele pinnalle hieman sokeria. Jäähdytä kiisseli.
Lisää kiisseliin 5 dl mansikoita ja vähennä raparperimäärä 350 g, niin saat mansikka-raparperikiisseliä.
Tai lisää joukkoon porkkanasosetta 3 dl, niin saat köyhän naisen "aprikoosikiisseliä"

Ruusunmarjakiisselin ohjeen löydät täältä Ruusu, ruusunterälehdet ja ruusunmarjat

Sitruunakiisseli (4 annosta)
1 sitruunan mehu
5 dl vettä tai maitoa
½ dl sokeria
3 rkl perunajauhoja
(½ tl sokeria)
Purista mehu sitruunasta.
Laita katilaan vesi, sokeri, perunajauhot ja sitruunamehu. Keitä aineksia koko ajan sekoittaen. Kiehauta.
Kaada kiisseli tarjoilumaljoihin tai -kulhoon. Jos et halua että pintaan tulee kuorta, ripottele pinnalle hieman sokeria. Jäähdytä kiisseli.
Voit maustaa tämän kiisselin banaaninpaloilla, kirsikoilla tai omenasoseella.
Sitruunakiisseliin sopii myös raastinleipä tallimestarin kiisselin tapaan.

Suklaakiisseli (4 annosta)
200 g riisijauhoja
7 dl maitoa
120 g suklaata
Sekoita riisijauhot ja maito. Anna kiehua 10 min. Lisää suklaa. Anna kiehua vielä 5 min.
Kaada kiisseli tarjoilumaljoihin tai -kulhoon. Jos et halua että pintaan tulee kuorta, ripottele pinnalle hieman sokeria. Jäähdytä kiisseli.
Tarjoile vaniljakastikkeen kera.
Suklaakiisselin voi maustaa myös liköörillä, rommilla tai vaniljalla.

Tallimestarin kiiseli (4 annosta)
5-7 dl karviaisia tai 400 g raparperinpaloja
5 dl vettä tai mehua
½ dl sokeria
3 rkl perunajauhoja
(½ tl sokeria)
Väliin:
1 dl hapanleipäraastetta
2 rkl sokeria
1 rkl kaakaojauhetta
(2 tl vaniljasokeria)
Huuhdo marjat hyvin. Halkaise suuret marjat. Jos käytät raparperiä pese hyvin ja pilko pieniksi palasiksi.
Raasta hapanleivästä raastinraudalla jauhetta, jonka paahdat paistinpannulla tai uunissa. Sekoita välillä että väristä tulee tasaisen ruskeaa. Jäähdytä jauhe ja lisää siihen sokeri, kaakao ja vaniljasokeri.
Laita katilaan vesi tai mehu, sokeri, perunajauhot ja marjat. Keitä aineksia koko ajan sekoittaen. Kiehauta.
Kaada kiisseli tarjoilumaljoihin tai -kulhoon kerroksittain hapanleipäjauheen kanssa. Katso että kiisseliä tulee alimmaiseksi ja päällimmäiseksi. Jos et halua että pintaan tulee kuorta, ripottele pinnalle hieman sokeria. Jäähdytä kiisseli.

Vinkkejä:
Jos haluat että marjat säilyvät kiisselissä ehjinä, lisää ne kiisseliin vasta kiehauttamisen jälkeen.
Perunajauhot voi korvata maissijauhoilla tai arrowjuurijauheella.
Sokeroituja marjoja, soseita tai hilloja käyttäessäsi älä lisää kiisseliin sokeria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti