15.10.09

Kodin lääkekaappi

Koska viimeksi tarkistit ja siivosit lääkekaapin? Onko kaikki lääkekaapissa ajan tasalla? Lääkkeiden säilyminen käyttökelpoisina, edes sallitun käyttöajan, vaatii myös sopivat olosuhteet. Lääkekaappi on hyvä siivota kerran vuodessa.

Lääkekaappi
Lääkekaapin voi ostaa valmiina tai tehdä itse. Oleellista on että siellä on riittävästi säilytystilaa ja hyllyjä kaikelle tarvittavalle. Perheissä, joissa on pieniä lapsia lääkekaapissa on hyvä olla myös lukko. Jotta lääkekaapin tunnistaa lääkekaapiksi, sen oveen voi maalata pienen punaisen ristin. Lääkekaapin oveen ulkopuolelle voi laittaa myös lääkärin tai terveyskeskuksen puhelinnumeron ja lähimmän sairaalan osoitteen ja puhelinnumeron.
Lääkekaapin koko ja sisältö riippuu perheen koosta, ikärakenteesta ja elintavoista. Lääkekaapissa on tarkoitettu säilytettäväksi reseptilääkkeet ja itsehoitovalmisteet, joita tarvitaan usein. Muutoin lääkekaapin valikoiman ei tarvitse olla suuri. Käyttämättömät lääkkeet vanhenevat nopeammin kuin huomaakaan. Siksi lääkekaapin sisältö on hyvä tarkistaa aika ajoin.

Lääkekaapin sijoitus
Lääkekaappia ei saa sijoittaa märkään tilaa (kylpyhuone, WC, saunan pukuhuone, sauna, uima-allasosasto). Mikään lääke ei siedä kosteutta.
Jääkaapissa saa säilyttää vain niitä lääkkeitä, joita kehotetaan säilyttämään viileässä. Muut lääkkeet menevät pilalle jääkaapissa.
Älä sijoita lääkekaappia suoraan auringonpaahteeseen. Äläkä koskaan säilytä lääkkeitä ikkunalaudalla. Suurin osa lääkkeistä säilyy hyvin 15-20°C:ssa. Yli 25°C lämpötila on lääkkeille aivan liian korkea. Lääkkeet eivät myöskään kestä jäätymistä tai lämpötilan rajua vaihtelua. Kesämökillä lääkkeitä ei kannata säilyttää talven yli, eikä autoonkaan lääkkeitä ole syytä jättää, edes yöksi.
Sijoita lääkekaappi myös riittävän korkealle, etteivät pienet lapset pääse siihen käsiksi itsekseen.

Lääkkeiden säilytys
Lääkekaapin lisäksi osa lääkkeistä vaatii viileän tai kylmän säilytyspaikan.
Viileä säilytys tarkoittaa 8-15°C:een lämpötilaa. Käytännössä tämä tarkoittaa jääkaapin ovilokeroa tai viileäkaappia. Tälläistä säilytystä vaativissa lääkkeissä on keskeltä avoin kärkikolmio.
Kylmä säilytys tarkoittaa 2-8°C:een lämpötilaa. Tälläistä säilytystä vaativissa lääkkeissä on umpinainen kärkikolmio.
Jos on vaarana että perheenjäsenten lääkkeet sotkeutuvat keskenään, voi olla hyvä säilyttää lääkkeitä eri lääkekaapeissa. Tämä tarkoittaa useampaa kuin yhtä lääkekaappia.

Milloin lääke on pilantunut tai vanhentunut?
Yleensä hajumuutokset kertovat pilaantumisesta. Aspiriini voi tuoksahtaa etikalle. Nestemäisiin lääkkeisiin voi tulla sakkaa tai liuos voi muuttaa väriä. Kaikki värin tai rakenteen muutokset kertovat pilaantumisesta. Joskus sakka kuuluu lääkkeeseen, jos ravistelu ei saa sitä katoamaan, lääke on pilaantunut.
Pakkauksissa on yleensä merkintä, mihin asti lääke säilyy. Jos ei merkintää ole, avaamattoman lääkkeen voi määritellä vanhentuneeksi 5 vuoden kuluttua ostopäivästä. Jos pakkaus on avattu lääke vanhenee 6-12 kk:ssa. Antibiootit 2-3 viikossa.

Vanhentuneet, pilaantuneet ja ylijääneet lääkkeet
Kun lääke on vanhentunut tai pilaantunut sitä ei saa enää käyttää. Sairaus voi parantua myös ennenkuin lääke loppuu, jolloin lääkettä jää yli. (HUOM! Syö kuitenkin aina antibioottikuurit loppuun! Älä koskaan anna lääkärin määräämiä lääkkeitä muille käytettäväksi!) Koska tälläisiä lääkkeitä ei kannata kotonakaan säilytellä ne on vietävä apteekkiin, joka toimittaa ne ongelmajätelaitokselle. Älä koskaan hävitä lääkkeitä kotitalousjätteiden mukana tai vedä WC-pöntöstä alas!!!
Pura lääkkeet pakkauksistaan vaikka läpinäkyvään muovipussiin, ennen apteekkiin viemistä. Ainoastaan joditabletit toimitetaan apteekkiin alkuperäispakkauksessaan.
Läpipainoliuskoja ei tarvitse purkaa ja voiteet voi palauttaa tuubeissa.
Apteekkiin palautetaan myös rikkinäiset elohopeakuumemittarit, käytetyt ruiskut ja neulat. Nämä palautetaan erillään muista lääkkeistä.

Lääkekaapin sisältö
Huolellinen henkilö merkkaa lääkekaapin oveen sisäpuolelle tai ulkopuolelle lääkekaappinsa sisällön. Jokaisen lääkkeen perään hän merkkaa ostopäivän ja viimeisen käyttöpäivän. Näin hän tietää mitä lääkekaapissa on ja koska lääkkeet vanhenevat. Lääkekaapin oveen voi merkata myös toisen listan, johon merkitään loppumassa olevat lääkkeet, näin niitä voidaan hankkia lisää ennenkuin loppuvat kokonaan.
Säilytä lääkkeet pakkauksissaan ja ohjeineen. Älä koskaan siirrä lääkkeitä pakkauksesta toiseen. Lue aina ohjeet ennen käyttöä.

Lääkekaapin perusvarasto

-erilevyiset laastarit
-hakaneulat
-heftat (kiinnelaastarirullat)
-joustositeet (ideaalisiteet)
-kolmioliina
-kuumemittari
-perhoslaastarit
-pinsetit
-sakset
-sideharsot
-sidetaitokset
-vanu

-antiseptinen voide
-auringonpolttamaa lievittävät lääkkeet
-haavanpuhdistusaine
-hiilitabletit
-hyönteisten pistoja lievittävät lääkkeet
-kurkkutabletteja
-kyypakkaus
-laksatiivi (ummetukseen)
-lihaskipuvoide
-mahahappoa neutraloiva valmiste (närästys, liikahappoisuus)
-maitohappobakteereita (antibioottikuurin jälkeen)
-nenätipat tai -sumute (tukkoiseen nenään)
-silmähaudevesi
-suuvesi
-särkylääkkeet
-yskänlääkkeet

-reseptilääkkeet

Lääkekaapin sisältö on omissa käsissäsi, voit ostaa lääkkeet apteekista, luontaistuotekaupasta tai tehdä itse. Vaihtoehtoishoitopuolelta löytyvät myös kaikki tarvittavat valmisteet. Monet homeopaattiset valmisteet, yrttilääkkeet ja kiinalaisen lääketieteen valmisteet ovat osoittautuneet käytössä toimiviksi. Sinä itse olet vastuussa terveydestäsi ja teet päätöksen millä itseäsi hoidat.

Katso myös Luonnonlääkkeet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti