16.11.09

Kynttilät - valmistus, turvallisuus ja säilytys

Kynttilöitä on käytetty valaisuun jo antiikin ajoista alkaen. Mehiläisvaha ja tali olivat yleisimmät käytetyt materiaalit. Keskiajalla kynttilät olivat ylellisyysesineitä. Sitä omatekoiset kynttilät ovat nykyäänkin.
Kynttilöiden itsevalmistus voi olla ihan kivaa, mutta halpaa huvia se ei ole. Aineksia joutuu hankkimaan askarteluliikkeistä ja pienetkin itsevalmistuspakkaukset ovat todella kalliita, suhteessa siihen määrään mitä kynttilöitä paketista saa aikaiseksi. Jos on kynttilöiden suurkuluttaja kaupan valmiit kynttiläpakkaukset tulevat huomattavasti edullisemmaksi, kuin itsevalmistus.

Koska itse en pidä erityisemmin kynttilöistä, tämä juttu on todella lyhyt. Anna vain muutaman perusohjeen. Netti on tulvillaan kynttilöiden valmistusta käsitteleviä juttuja. Pelkästään hakusanoilla "kynttilän valmistus", "ljusstöpning", "Kerzen tropft" tai "candle making", löytyy satojatuhansia artikkeleita asiasta.

Suomessa kynttilöitä oli tapana tehdä maaseudulla teurastuksen jälkeen, kun naudan- ja lampaantalia oli saatavilla. Vanha kunnon talikynttilä yleensä savutti, valui ja sitä oli aika ajoin niistettävä (=sydäntä leikattava lyhyemmäksi).

Kynttilät sopivat halloween-juhliin, häihin, jouluun, puutarhajuhliin, pääsiäiseen, ristiäisiin, syntymäpäiville, vainajien muistopäivänä, ystävänpäiväksi, äitienpäiväksi ja tunnelmoitiin koska hyvänsä.
Kynttilöitä voi käyttää muuhunkin kuin antamaan tunnelmaa juhlapäivinä. Huonosti liikkuvaa vetoketjua voi hangata kynttilällä niin se luistaa paremmin, kynttilällä voi myös voidella lumilapion, niin lumet eivät tartu siihen kiinni. Kynttilän steariinia voi käyttää kirjeiden sinetöintiin. Kynttilällä voi tehdä myös kuvioita paperille ja maalata päälle esim. vesiväreillä niin ne tulevat näkyviin.
Jos lipastonlaatikot eivät oikein liiku kiskoillaan, voi niihin hieroa kynttilää ja taas luistaa paremmin. Kengännauhojen rispaantuneet päät voi korjata kastamalla ne sulaan steariiniin.
Mehiläisvahakynttilöiden vahalla voi rasvata narisevat ovensaranat.

Mistä kynttilä koostuu:
Peruainekset:
tali, mehiläisvahalevyt, steariini, parafiini, kynttilägeeni tai muovailtava kynttilämassa.

Lisäaineet:
hajusteet, värijauheet, värinapit- ja rouheet.

Sydänlanka
Palmikoitua puuvillalankaa, jossa muutama säie on punottu kireämmälle kuin muut. Sydänlanka imeytetään liuoksessa, jossa on ammoniumsulfaattia, boraattia ja rikkihappoa. Tämä tekee langasta puhtaasti palavan ja lanka ei jää hehkumaan ja käryttämään sammutuksen jälkeen.
Sydänlankoja on kolmea vahvuutta. Ohuin (3x7 säiettä) sopii alle 5 cm kynttiöille, keskikoko(3 x 10 säiettä) 5-10 cm kynttilöille ja paksuin (3 x 20 säiettä) laakeille kynttilöille tai roihuille.

Muotit
Voit ostaa valmiina tai tehdä itse. Kynttilöitä voi valmistaa mihin tahansa vedenpitävään astiaan. Säilykepurkit, kertakäyttökupit, jogurttipurkit, maito- ja mehutölkit, aaltopahvirasiatkin käyvät hyvin. Voit valmistaa mistä hyvänsä ei-huokoisesta esineestä oman lateksimuotin kynttilälle. Sivele esineen pintaan useita kerroksia lateksia, kunnes kerrosten paksuus on noin 3-5 mm. Sekoita viimeiseen kerrokseen sakeutusainetta suhteessa 20:1. Anna lateksin kuivua ja muotti on valmis käytettäväksi.
Kynttilöitä voi valmistaa myös muottehin, joita ei poisteta. Katso että ne ovat paloturvallisia, eivätkä sisällä syttyvää materiaalia. Jos teet kynttilöitä lasimuotteihin, katso että lasi on vähintään 4-5 mm paksua. Muuten se voi haljeta kuumentuessaan.
Mataliin leivosvuokiin voi valmistaa kelluvia kynttilöitä.

Valmistus
Valmista kynttilämassat aina vesihauteessa, kynttilämassan lämpötila ei saisi ylitää kiehumispistettä. Massa on valmista käytettäväksi kun se on sulanut. Sitä ei tarvitse sen enempää keitellä. Kynttilämassan voi sulattaa myös mikroaaltouunissa 1-2 minuutia täysteholla.
Mikäli kynttiläntekomassa alkaa valmistuksen aikana savuta, ota massa liedeltä. Se on vaarassa syttyä palamaan. Jos syttyy palamaan, ota kattila liedeltä ja tukahduta palo sammutuspeitteellä tai märällä pyyhkeellä.
Älä koskaan kaada kynttiläntekomassaa viemäriin. Se tukkii viemärin. Säilytä ylimääräinen massa voipaperilla vuoratussa kulhossa ja voit käyttää sen taas uudelleen kun teet kynttilöitä. Samoin vanhoista kynttilänpätkistä, voi sulattaa uusia. Muista vain poistaa vanha sydänlanka ensin.

Kynttilämassaan on kiva upotella koristeita, mutta muista että kuivakukat, siemenet ja muu tilpehööri voi syttyä palamaan. Älä sijoita niitä kynttilän sisään lähelle kynttilän sydäntä. Oma mielipiteeni on että paras jättää kokonaan pois, jos ei kaipaa nuotiota sisätiloihinsa.

Valmista kynttilät normaalissa huonelämmössä, älä saunassa tai muussa kuumassa paikassa. Kynttilän jähmettyminen hidastuu lämpimässä ja siihen voi tulla rakkuloita tai muita valuvikoja.

Anna valamiesi kynttilöiden jähmettyä rauhassa muutamia päiviä ennenkuin otat ne käyttöön. Älä yritä nopeuttaa jähmettymistä viemällä kynttilöitä kylmään (jääkaappi, pakastin tai lumihanki), liian nopea jähmettyminen aiheuttaa halkeamia.

Voit muunnella seuraavia perusohjeita makusi mukaan. Monivärisiä kynttilöitä saat tekemällä erivärisiä seosmassoja ja laittamalla niitä kerroksittain muotteihin.

Ohjeita:

Geelikynttilä
sydänlankaa ja pohjapidike
muotti
kynttilägeeliä
(värijauhetta)
(kimalletta)
Laita kynttilägeelistä vesihauteeseen sulamaan. Sulata geeli matalalla lämmöllä. Sekoita geeliä sulamisen aikana. Kasta sydänlanka geelissä, anna jäähtyä ja aseta keskelle muottia.
Lisää värijauhetta vähän kerrallaan kynttilägeeliseokseen. Kun väri on mielestäsi hyvä, nosta kattila liedeltä. Sekoita joukkoon kimalle. Kaada kynttilämuottiin.
Kun geeli on jähmettynyt katkaise sydänlanka noin 2 cm pituiseksi.

Hyttyskynttilä
Esim. lisäämällä tavallisen kynttilämassan joukkoon sitronellan, sitruunaeukalyptuksen ja geraniumin eteeristä öljyä 2-3 tippaa, hieman ennen kuin kaadat massan muotteihin, saat aikaiseksi hyttyskynttilän.

Kuusenpihka-talikynttilä
250 g kuusenpihkaa
250 g talia
sydänlankaa
muotti
Laita ensin kuusenpihka pataan. Anna sulaa. Lisää tali. Kiehauta.
Kiinnitä sydänlanka keskelle muottia, joko teipillä, sinitarralla tai tekemällä reikä muotin pohjaan. Laita lanka muotin yläpään yli poikittain olevan tikun tai sukkapuikon varaan. Katso että lanka on keskellä muottia. Kaada kiehuva kuusenpihka-taliseos muotiin. Anna jähmettyä.

Mehiläisvahakynttilä
mehiläisvaha-arkkeja
sydänlankaa
Sulata hieman mehiläisvahaa vesihauteessa ja kyllästä sydänlankaa sulassa mehiläisvahassa. Kun sydänlanka on jäähtynyt. Rullaa mehiläisvahaa sydänlangan ympärille. Jos haluat voit painella mehiläisvahaa kulmikkaampaan muotoon esim. puupalikalla.
Jos mehiläisvaha halkeilee lämmitä arkkia hieman hiustenkuivaajalla.

Perinteinen talikynttilä
Valmistetaan kastamismenetelmällä
Tarvitaan talia, iso vesisaavi ja kirnu tai muu kapeahko astia. Ripustusrima ja sydänlankaa. 500 g:sta talia saa kuusi 40 cm:n pituista ja noin 5 cm paksuista kynttilää.
Teurastuksen yhteydessä saatu tali hakataan hienoksi ja sulatetaan varovasti padassa. Tali ei saa kiehua. (muuttuu ruskeaksi jos kiehahtaa) Sula tali puhdistetaan kaatamalla se harson läpi. Kastele sydänlangat ensin talissa, niin että ne imevät kunnolla talia itseensä. Jätä n. 5 cm:n osa langasta kastelematta. Tarvitset sitä osaa kiinnitystä varten.
Iso vesisaavi täytetään kuumalla vedellä (n. 70°C). Kirnu tai muu kapea astia asetetaan tähän vesisaaviin ja siihen kaadetaan myös kuumaa vettä. Sula tali kaadetaan tähän kirnuun tai kapeaan astiaan veden päälle. Tali on rasvaista ja ei sekoitu veteen. Muutaman sentin kerros talia riittää. Kun tali loppuu lisätään kuumaa vettä ja taas uusi muutaman sentin kerros talia.
Solmi talissa kastellut sydänlangat rimaan tasaisin välein. Sitten vaan upotat rimaan sidotut langat tasaisesti ja rauhallisesti talikerroksen läpi. Anna talin jähmettyä kynttilän pintaan aina upotuskertojen välillä. Jatka niin kauan kunnes saat haluamasi paksuisia kynttilöitä. Tarkista ennen upotusta että kynttilän pinta on kylmä, muutoin tali sulaa takaisin ja ei jää kynttilän pintaan.
Kastamiesi kynttilöiden alapäähän kertyy yleensä jossain vaiheessa talimöhkäle, joka on syytä leikata pois.
Välillä voi olla hyvä lisätä kiehuvaa vettä isoon vesisaaviin. Lisää varovasti että talimassan päälle ei roisku vettä.
Huom! Sydänlankaa ei saa kastella missään vaiheessa veteen.
Jos haluaa että talikynttilästä tulee tiivis, sekoitetaan taliin 12 g alunaa kiloa kohti.

Steariini-parafiinikynttilä
90 g parafiini
10 g steariinia
sydänlankaa
muotti
Laita steariini vesihauteeseen ja sulata värittömäksi nesteeksi. Lisää parafiini ja kuumenna kunnes se on sulanut. Leikkaa tarvittava määrä sydänlankaa ja kasta se seokseen. Anna hetken imeä massaa ja nosta jäähtymään. Suorista lanka. Laita lanka keskelle muottia ja täytä muotti.
Kaada massa muottiin.
Säilytä hieman ylimääräistä massaa, jos näyttää siltä että sydän on imenyt massaa niin että sydämen ympärille on muodostunut kuoppa. Kaada siihen kuumaa massaa.

Steariini-parafiini-mehiläisvahakynttilä
80 g parafiinia
16 g steariinia
4 g mehiläisvahaa
(värijauhetta)
sydänlankaa
muotti
Sulata steariini vesihauteessa ja lisää paradiini ja mehiläisvaha. Kun ovat sulaneet kastele sydänlanka seoksessa. Lisää tämän jälkeen haluamasi värijauhe. Sekoita lisää kunnes saat haluamasi värisen kynttilän.
Kiinnitä sydänlanka muottiin. Kaada seos muottiin.

Tuoksukynttilä
Esim. edellisestä kynttilästä saa tehtyä tuoksukynttilän kun lisää 2-5 tippaa eteeristä öljyä (esim. sitronella, laventeli, ylang-ylang, ruusu jne.) juuri ennen kuin massan kaataa muotiin. Eteeriset öljyt eivät pidä kuumentamisesta ja voivat roiskua.

Mikä meni pieleen?
Kynttilä hukkuu omaan massaansa
Liian pieni sydänlanka suhteessa kynttilän leveyteen.
Kynttilä savuttaa
Liian paksu sydänlanka.
Liian pitkä sydänlanka, niistä (=leikkaa lyhyemmäksi) aika ajoin.
Kynttilä valuu
Liian paksu sydänlanka suhteessa kynttilän leveyteen.

Kynttilöiden turvallinen käyttö

Älä koskaan jätä palavaa kynttilää valvomatta. Jos olet polttanut illalla kynttilöitä, tarkista aina ennen nukkumaanmenoa että eivät ole jääneet palamaan.

Jätä runsaasti tilaa kynttilän yläpuolelle, vähintään puoli metriä. Älä asettele kynttilöitä kirjahyllyyn tai muuhun hyllyyn. Älä laita kynttilää katon lähelle.

Sijoita kynttilät kauas verhoista, päällystetyistä huonekaluista ja muista tekstiileistä.
Älä sijoita kynttilää vetoiseen paikkaan.

Katso että kynttilänjalka on tukeva, eikä kaadu kynttilän painosta. Katso että kynttilä on tukevasti kynttilänjalassa.

Älä sijoita kynttilää toisen lämmönlähteen kuten lämpöpatterin tai takan läheisyyteen. Älä sijoita kynttilään sähkölaitteiden päälle.

Jos perheessä on lapsia tai lemmikkieläimiä, sijoita kynttilät pois niiden ulottuvilta.

Sammuta kynttilä tukahduttamalla, älä puhalla.

Kynttilöiden säilytys
Säilytä kynttiät viileässä, pimeässä paikassa. Kapeat ja pitkät kynttilät säilytetään lappeellaan.
Älä laita kynttilöitä jääkaappiin. Ne halkeavat.

Tahranpoistoa
Kynttilänjalka ja steariini
Voit pakastaa jalan ja steariinin pitäisi jäätyneenä rapista pois. Toinen konsti on upottaa kynttilänjalka kuumaan veteen. Steariini sulaa pois.

Lasipinnat ja steariini
Irrota raapalla tai partakoneen terällä.

Matto ja steariini
Raaputa kovettuneesta steariinista irti minkä saat tylsällä veitsellä. Laita tahrakohdan päälle talouspaperia ja paina kuumalla silitysraudalla. Steariini imeytyy paperiin. Vaihda uusi talouspaperi ja toista, kunnes tahra on lähtenyt.

Pöytäliina ja steariini
Laita pöytäliina pakastimeen. Kun tahrakohta kovettuu murra pois. Voit myös kokeilla silittää lopputahraa pois kuumalla silitysraudalla talouspaperin läpi. Laita talouspaperi tahran molemmin puolin.
Jos steariini on värillistä upota liina kiehuvaan maitoon.

Puulattia ja steariini
Peitä tahra jääpalalla. Kun tahra on kovettunut poista tylsällä veitsellä. Puhdista yleispuhdistusaineella ja pyyhi kostealla liinalla. Jos tahraa jäi jäljelle 2 dl ammoniakki 3 litraan vettä. Pyyhi tällä vedellä.

Sohva ja steariini
Ota muovipussi ja laita siihen jääpaloja. Peitä tahra jääpalapussilla ja kun tahra on jäätynyt, rapsuta pois. Ota seuraavaksi talouspaperia ja silitä keskilämmöllä tahrakohtaa kunnes se imeytyy paperiin. Toista niin monta kertaa kunnes tahra lähteen.
Jos sattui niin ikävästi että tahra oli värillinen ja sohvan päällysmateriaali on valkoista kangasta. Levitä tahrakohtaan 3%:sta vetyperoksidia 15 minuutiksi. Poista. Toista tarvittaessa kunnes tahra on vaalentunut.

Tapetti ja steariini
Rapsuta tahrasta kynnellä pois niin paljon kuin saat. Laita sitten tahran päälle talouspaperi ja sílitä tahrakohtaa kuumalla raudalla. Toista useita kertoja, kunnes tahra on irronnut. Mikäli jäljelle jäi rasva-tahra, tee paksu pasta maissitärkkelyksestä ja vedestä. Levitä tahrakohtaan. Anna kuivua ja imuroi pois.


Muutama nettisivu:
Lahtisen Vahavalimo, suomenkielinen
Candle Makers, englanninkielinen
Kynttilänvalmistustarvikkeita, englanninkielinen
Bougies, kynttilöiden valmistaminen, ranskankielinen
Kerzen, kynttilöiden valmistus, saksankielinen
Kerzen, kynttilöiden maagisia ominaisuuksia, saksankielinen
Velas, kynttilöiden valmistusta, espanjankielinen

4 kommenttia:

  1. Olen tehnyt geelikynttilöitä viimeksi n. 12 vuotta sitten. Muistan, että laitoimme geelin sekaan kimalletta, sitä perus kimalletta mitä yleensäkin askarteluissa käytetään.. En vain muista, että voiko geelin sekaan laittaa normi kimalletta eikä se syty palamaan? Hölmö kysymys, pakko varmistaa. Sulla on muuten kiva blogi! :) terv. Eeron emäntä

    VastaaPoista
  2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. En suosittelisi. Jos kimallemateriaali on mineraalia, se ei yleensä pala, mutta varmuus on parasta. Joten ei.
    Kiitos kehuista, poistin toisen kommenttisi, kun se oli sama kuin ensimmäinen.

    VastaaPoista
  4. Tästä oli hyötyä. Alko kynttilä äsken valumaan sohvalle ja sotkua tuli. Sain ohjeidesi ansiosta siivottua sotkun. Kiitos. =)

    VastaaPoista