5.11.09

Sauna & kiuas - lämmitys, hoito ja ongelmia

Sauna on kuulunut suomalaiseen elämänmuotoon ammoisista ajoista alkaen. Saunassa synnyttiin, synnytettiin, hoidettiin sairauksia ja kuoltiin. Sauna oli pyhä paikka, missä ei ääneen juteltu, korkeintaan lausuttiin pieni rukous ennen ja jälkeen saunomisen. Sittemmin saunasta tuli apukeittiö, jossa valmistettiin maltaat, palvattiin lihaa, savustettiin makkarat, parkittiin vuotia, kuivatiin pellavaa, pestiin pyykit ja tehtiin saippuaa.
Käsittelen tässä vain suomalaisia perussaunoja ja jätän design-saunat täysin rauhaan. Kiuasvalmistajien kotisivut ovat yleensä todella hyviä ja niiltä löytää paljon vinkkejä kiuastyypin valintaan.

Saunat
Ilmanvaihto
Virheellisen ilmanvaihdon huomaa! Pää palaa ja happi loppuu, mutta jalat palelevat. Lattialla tuulee, ylhäällä ilma seisoo. Ilmanvaihtovaikeudet alkavat yleensä kun puukiuas vaihdetaan sähköiseen.
Koneellinen ilmavaihto, sähkökiukaiden ilmanvaihto: Saunan tuloilmaventtiilin paikka on 60-100 cm kiukaan kivitilan yläpuolella seinässä tai katossa, sellaisella paikalla että kylpijä voi säädellä venttiiliä lauteilla istuessaan. Ilma tulee suoraa ulkoa. Pidetään auki saunottaessa.
Poistoilmaventtiili on saunan alaosassa lauteitten alla ja kaukana kiukaasta. Avataan vain kun halutaan tuulettaa tai jäähdyttää ilmaa.
Ilmanvaihto säädetään niin että ilma vaihtuu saunassa noin 4-5 kertaa tunnissa.
Painovoimainen ilmanvaihto, puukiukaiden ilmanvaihto: Saunan tuloilmaventtiili on lattianrajassa kiukaan lähistöllä. Ilma tulee suoraan ulkoa. Pidetään auki saunaa lämmitettäessä ja saunottaessa.
Poistoilmaventtiili on saunan seinässä ja kylpijä voi lauteilta säädellä poistuvaa ilmaa. Avataan kun halutaan tuulettaa tai jäähdyttää ilmaa.
Entä jos on sekä puu- että sähkökiuas? Koneellinen ilmanvaihto, jossa kiertoilman suuntaa voi tarvittaessa muuttaa.

Ionivaikutus
Ilmassa on positiivisia ja negatiivisia ioneja. Negatiiviset ionit virkistävät ja lisävät viihtyvyyttä. Positiiviset ionit ärsyttävät hengitysteitä ja saattavat aiheuttaa päänsärkyä. Positiivisia ioneja syntyy kun ilma kohtaa henkuvan metallin (sähkösaunan lämpövastus), tätä on yritetty kiertää sijoittamalla vastukset erilleen kivitilasta tai peittämällä keraamisilla suojilla. Negatiivisia ioneja syntyy kun löylyä heitetään kiuaskiville. Savusaunan kiukaassa ei ole yleensä ollenkaan metallia, joten siellä syntyy hyvin paljon negatiivisia ioneja. Aitokiukaassa syntyy myös hyvin paljon negatiivisia ioneja, koska siellä käytetään paljon löylyvettä ja kiukaassa ei ole suuria kuumenevia metalliosia.
Ionivarauksia on helppo mitata sähköisellä mittarilla.

Kellari
Mikäli mahdollista vältä saunan sijoittamista kellariin. Jos muuta mahdollisuutta ei ole, niin varmista että rakenteiden lämpöeristys saadaan riittäväksi ja ilmanvaihto sekä tulo- että poistoilmalle on riittävä. Tehokas lisälämmitys voi olla myös tarpeen lattialämmityksen muodossa. Kellarit kun ovat hieman kylmähköjä paikkoja.
Ullakkokin sopii saunalle paremmin sijaintipaikaksi.

Lämmityspuut
Puulämmitteiseen kiukaaseen sopivat sekä havu- että lehtipuut (koivu, leppä), sahausjäte ja muut myrkytömät jätepuut. Painekyllästettyä tai maalattua puuta ei saa käyttää. Käytä aina kuivaa puuta saunan lämmitykseen. Lisää tietoa sopivista lämmityspuista löydät Tulisijat-osiosta.

Lämpötila ja ilmankosteus
Suomen puusaunoissa saunamittarin pitäisi näyttää pään korkeudella 60-100°C:een lämpötilaa. Tämä ei ole mikään vakio, henkilökohtaiset tuntemukset ratkaisevat mikä lämpötila on kenellekin paras. Sähkökiukaissa hyväksi lämpötilaksi on havaittu 70-80° C:ta. Tämäkään ei ole mikään vakio.
Paras ilmankosteus on 40-60%. Tämäkin on yksilöllistä kaikki eivät pidä kosteudesta.

Saunan lauteet
Lauteisiin sopii vähäoksainen kuusi sekä haapa ja leppä. Älä käytä mäntyä siitä valuu yleensä pihkaa.

Saunan ovi
Perinteisesti puinen tai paneloitu, mutta nykyään suositaan lasista ovea. Ikkunattomaan saunaan voi olla hyvä laittaa ovi, jossa on pieni ikkuna. Puinen ovi pitää lämmön paremmin saunassa, kuin lasinen ovi.
Saunan ovessa ei saa olla lukkoa, turvallisuussyistä.
Oviaukkoon ei laiteta kynnystä.
Saunan oven alle jätetään matala ilmarako, joka hieman auttaa saunan ilmastointia. Tämä ilmarako toimii poistoilmaventtiilinä. Mitään 15-20 cm rakoja ei kannata jättää, jos ei halua löylyn karkaavan pesuhuoneen puolelle.

Terveysvaikutukset saunottaessa kerran viikossa:
-rentouttaa mieltä ja lihaksia
-avaa huokoset
-poistaa kuona-aineita
-vilkastuttaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa
-tasaa verenpainetta
-lisää vastustuskykyä.

Tärkeät mitat
Lauteilla olisi hyvä olla mittaa noin 60 cm kylpijää kohti. Nykyihmiset kun ovat aika leveitä ja pitkiä, mittaa pitäisi olla ehkä joidenkin kohdalla tuplasti tai triplasti enemmän leveyssuunnassa.
Lauteiden lattia eli alimmainen laude olisi oltava kiuaskivien korkeudella.
Lauteesta kattoon olisi tilaa oltava noin 105-115 cm että vihtojan ei lyö kyynärpäätään kattoon. Tämä mitta ei ole vakio, mitan määrää saunan käyttäjien pituus.
Lauteiden välin korkeus noin 45 cm. Laudelautojen väliin jätetään raot, joista vesi valuu pois.

Valaistus
Perinteisesti saunassa on hieman hämärää. Ennen vanhaan kun ei sähköjä ollut käytettiin saunalyhtyjä. Valaisimia on nykyään vaikka minkälaisia, joten valinnanvaraa on. Valaisinta ei kuitenkaan pidä sijoittaa metriä lähemmäs puulämmitteistä kiuasta. Tärkeää on että lauteiden askelmat ovat sen verran valaistut että kukaan ei putoa kiukaaseen tai lattialle. Valaistus luo myös saunan tunnelman, joten liian levotonta tai hyvin teknistä valaistusta ei kannata valita. Kuituvalaisimet ovat suosittuja, mutta niiden sijoitteluun on hyvä kiinnittää huomoita, ettei pilata saunan tunnelmaa tekemällä 80-luvun discovalaistusta.
Valaistus on hyvä kun siihen ei kiinnitä erikseen huomiota saunaan tullessa ja siellä ollessa.

Vihtominen
Paras vihta tulee rauduskoivusta. Toki muitakin puulajeja voi käyttää. Varsinkin parantavat vihdat ovat peräisin eri puulajeista. Vihdantekoaika on juhannuksen kieppeillä.
Kasta tuore vihta viileään veteen ennen vihtomista, kuivatut vihdat haudutetaan lämpimässä vedessä. Pakastetut vihdat sulatetaan viileässä vedessä ja pehmennetään tarvittaessa lämpimässä vedessä.
Aloita vihtominen vasta kun hikoilu alkaa.

Savusauna
Ennen savusaunaa oli käytössä maasauna, joka oli hyvin alkeellinen mäenrinteeseen kaivettu kuoppa, jossa oli laude ja kiuas. Savusauna on lähtöisin 400-luvulta.
Savusaunoja ei Suomeen nykyään rakennella noin vain. Niihin liittyy hyvin tiukat palomääräykset, jotka on hyvä selvittää kunnan rakennusvirastosta. Yleensä savusaunat sijoitetaan 15 m päähän naapurin rajasta ja omista rakennuksista ja 20 m päähän naapurin rakennuksista. Syynä tähän on savusaunojen syttymisherkkyys, vuosien karsta katossa ja seinillä on palovaarallista.
Savusaunassa täytyy olla palomuuri. Savusaunan huonekorkeus on 220 cm ja lauteiden ylätaso katosta 105-110 cm. Kiukaan yläpuolelle kattoon tulee palamattomasta lujalevystä tehty suojus (120 x 120 cm) estämään katon syttyminen. Lauteiden alla on 7-8 mm raot ilmanvaihtoa varten. Savusaunassa on yleensä vielä "räppänä", yksinkertainen aukko, jossa on vetoluukku savurajan alapuolella. Savusaunojen kiuaskivet ovat yleensä luonnonkiviä tai vuolukiviä ja kiuas suuri ja matala.
Savusaunaa ei pidä lämmittää liian usein, tulipalovaaran vuoksi. Kerran viikkoon on ihan hyvä.

Savukiuas
Hyvässä savusaunassa kivet ladotaan paikoilleen ilman muurauslaastia. Metalliosia ei myöskään käytetä. Kiuas voi olla ilman arinaa tai arinallinen. Aidossa savukiukaassa arinaa ei ole. Arina kuitenkin nopeuttaa lämmitystä noin puolella tunnilla, jos sillä mitään merkitystä yleensä on, kun lämmitysaika on muutenkin pitkä.

Savusaunan lämmitys
Varaa aikaa, aikaa ja aikaa. Kärsivällisyyttäkin tarvitaan. Aloita lämmitys aamupäivällä jos tarkoitus on kylpeä illalla. Lämmitys vie 4-5 tuntia, riihittyminen tai tiinaantuminen 1-4 tuntia, yhteensä 5-9 tuntia.
Aloita kantamalla saunasta ulos pesu-, löyly- ja muut irtovälineet. Täytä seuraavaksi kuumavesisäiliö vedellä. Laita kuumavesisäiliön kansi kiinni. Nosta kiukaan huppu pois ja avaa räppänä. Hae kolme pesällistä kuivia puita. Voit tarvita niitä enemmänkin, riippuen lämmitystaidoistasi. Parhaita puita ovat haapa ja leppä.
Avaa tuhkaluukku raolleen, lado pesä puolilleen puita ja sytytä tuli kiukaaseen (ja vesisäiliön alle, jos erillään kiukaasta). Katso että kiuas syttyy. Lisää puita kiukaan pesä täyteen. Jätä yksi puu saunan oven rakoon, että ovi pysyy auki ja kiuas saa ilmaa. Ensimmäisen pesän palaminen kestää yleensä kauemmin kuin muiden. Seuraa räppänästä tulevan savun määrää ja väriä. Kun savu alkaa hiipua on aika käydä lisäämässä toinen pesällinen.
Kun viimeinen pesällinen palaa ja on muuttunut hiillokseksi, odota että hiillos on kokonaan sammunut. Lakaise roskat ulos, sulje tuhkaluukku, nosta kiukaan huppu paikoilleen, sulje räppänä ja lopuksi vielä ovi.
Jätä sauna riihittymään tai tiinaantumaan eli tekeytymään 1-4 tunniksi. Kun sauna on valmis avaa räppänä ja pyyhi noki lauteilta (mitä enemmän kannoit tavaraa ulos alkuvaiheessa sen vähemmän pyyhkimistä sinulla on nyt). Heitä nokilöylyt. Odota minuutti, sulje huppu, räppänä ja ovi. Sauna on valmis.

Kertalämmitteinen eli pönttökiuas eli aitokiuas (vanh. uloslämpiävä)
Tämä kiuastyppi tuli korvaamaan savusaunan kiuasta 1900-luvun alussa. Kivitila kiukaassa on suuri ja eristetty, kiviä voi olla 90-850 kg. Kivet ovat peridotiittiä (vanh. könninkiveä) tai muuta kovaa kivilajia. Kivitilan alla on tulipesä ja savu kulkee kivien lävitse hormiin. "Tämä on ainoa oikea kiuastyyppi", jutun kirjoittajan vaatimaton mielipide.

Kertalämmitteisen kiukaan valinnassa on huomioitava
Pienimmät kiukaat sopivat alle 8 neliön saunoihin ja suuremmat sitä isompiin. Kiuas valitaan huoneen tilavuuden mukaan. Poikkeuksena se että saunahuoneessa on tiili- tai betoniseiniä. Silloin huonetilavuuteen on lisättävä kaksi kuutiota kun ylitetään kolmen neliön pinta-ala tiili- tai betoniseinien kohdalla. Toinen poikkeus on kun kiuas tulee saunaan, jossa ei ole ylläpitävää peruslämpöä tai sauna on rakennettu massiivihirrestä. Silloin saunan tilavuus kerrotaan 1,5. Kiuas valitaan saadun tilavuuden mukaan.

Kertalämmitteisen kiukaan lämmitys
Lämmitys vie aikaa noin 1½-2 tuntia pienillä kiukailla ja 2-3 tuntia isommilla. Osassa kiukaista on vain alasavupelti, osassa kiukaista on sekä ylä- että alasavupelti.
Poista tuhkat. Sulje löylyluukku, avaa raitisilmaventtiili. Avaa alasavupelti (ja yläsavupelti) ja siirrä "valurautamötikkä" sivuun. Sulje alasavupellin luukku, mutta jätä "valurautamötikkä" ulkopuolelle, avaa tuhkaluukku raolleen. Laita tulipesään sytykkeeksi sanomalehtiä, lastuja tai tuohta. Käytä ensimmäiseen pesälliseen pieniä tasakokoisia puita. Älä lado pesää täyteen. Sytytä tuli ja jätä tuhkaluukku raolleen. Kun puut palavat kunnolla lisää pesä täyteen puita. Katso että kiuas syttyy kunnolla. Polta niin monta pesällistä että yläkivien alapinta hehkuu punaisena. Yleensä 3-4 pesällistä riittää.
Kun hiillos on sammunut, sulje alasavupelti, mutta älä laita "valurautamötikkää" paikoilleen vielä, avaa löylyluukku. Heitä kiville häkälöylyt. Tarkoitus on poistaa mahdollinen tuhka ja noki kivistä ennen kuin kylpijät tulevat saunaan. Jos tämä jää tekemättä saunassa pöllyää tuhka saunojien päälle.
Avaa alasavupellin luukku ja siirrä "valurautamötikkä" paikoilleen. Sulje alasavupellin luukku. Sulje löylyluukku. Sauna on valmis noin 20 min. päästä.

Kertalämmitteisellä kiukaalla saunominen
Löylyttelykertojen välillä löylyluukku suljetaan että sauna ei kuumene liikaa ja että lämpö ei karkaa kiukaasta. Näin tehden kiukaalla voi saunoa vielä seuraavanakin aamuna.
Kun saunominen lopetetaan löylyluukku jätetään auki, jotta sauna kuivuu. Kun sauna on kuivunut suljetaan pellit. Yläsavupellin sulkeminen auttaa pitämään hormin lämpimänä, joten kiuas syttyy paremmin seuraavalla kerralla.
Tuo saunapuut ajoissa sisään, kylmät ja märät puut syttyvät heikosti ja savuttavat.

Turvallisuus
Älä polta kiukaassa roskia. Roskista lähtevät vahamaiset aineet tiivistyvät kiuaskiviin ja aiheuttavat pahaa katkua, myrkyllisiä päästöjä ja pilaavat saunasi täysin.

Kertalämitteinen eli pönttökiuas eli aitokiuas ja ongelmat
Löylyn tulo hiipuu
Etsi "piian kivet", kiukaan reunamilla voi olla paikkoja mistä löylyä vielä hieman lähtee. Heitä löylyä sinne. Muista kuitenkin että "saunatontulle" pitää jättää jälkilöylyt.
Piipusta tulee vain ilmaa
Ilmamäärä on liian iso, pienennä tuhkaluukkua.
Piipusta puskee paksua savua
Palaminen on epätäydellistä. Puut eivät saa tarpeeksi ilmaa. Avaa tuhkaluukkua suuremmalleen tai pidä kiukaan suuluukkua hieman rakoisellaan aluksi. Puut voivat myös olla märkiä. Lämmitä aina kiuas kuivilla puilla
Kiuas ei vedä, savua tulee sisälle
Onko alasavupelti auki? Avaa alasavupelti täysin auki ja siirrä "valurautamötikkä" sivuun. Sulje alasavupellin luukku, mutta jätä "valurautamötikkä" ulkopuolelle, ettei se tuki hormia.
Onko yläsavupelti auki? Kokeile, että savupeli on täysin auki.
Onko matalapainetta? Savu painuu silloin alas maata kohti. Polta hormissa paperia tai puutikkuja. Ilma kiertoa voi yrittää lisätä myös palkeilla hormiin lietsomalla.
Onko liesituuletin ja/tai ilmastointi päällä? Sammuta liesituuletin ja ilmastointi, aiheuttavat alipainetta ja vaikeuttavat syttymistä ja vetämistä. Jos ilmastointia ei voi sammuttaa, säädä poistotehoa pienemmälleen kiukaan sytytyksen ja lämmityksen ajaksi.
Onko kiuas ollut pitkään käyttämättä? Piipun sisäpintaan on saattanut muodostua kosteutta ja se aiheuttaa höyrylukon. Polta puutikkuja hormissa, kunnes vetoa alkaa syntyä. Aloita lämmittäminen varovasti. Jos rakenteet lämpenevät liian nopeasti voi tulla vaurioita lämpöliikkeen takia.
Onko kiuas uusi? Tarkista että vuorivanua on käytetty tarpeeksi, savua voi puskea muuten kiukaan raoista. Tarkista myös että olet latonut kivet oikein. Tulenjohtokiven sijoitus on tärkeä, seuraa valmistajan ohjeita. Tarkista että kiuas ja hormi liittyvät toisiinsa tiiviisti, muuten savua voi puskea liitoksista.
Oletko juuri vaihtanut kiukaaseen kivet? Tarkista että kivien väliin jää riitävästi tilaa savun kulkea pois hormiin ja että tulenjohtokivi on oikealla paikalla.
Onko tuhkat tuhkaluukussa? Poista tuhkat ja siivoa tulipesä.
Onko savupiippu tukossa? Mene ulos ja katso tuleeko yhtään savua. Jos olet varma että piippu on tukossa, nuohoa itse tai kutsu paikalle nuohooja.
Kiuas vetää jonkin verran, mutta savua tulee silti sisään
Asunnon alipaine saattaa ylittää hormin alipaineen. Sulje ilmastointi tai avaa ikkuna tai ovi hetkeksi. Savupiipussa voi olla myös tukos, jos ikkunan tai oven avaus ei auttanut. Kutsu nuohooja paikalle.
Tarkista vielä että olet varmasti avannut kaikki tarvittavat pellit ja siirtänyt "valurautamötikän" sivuun.

Jatkuvalämmitteinen kiuas
Hyvälaatuinen kiuas on tehty tukevasta teräslevystä tai valuraudasta. Ensimmäiset jatkuvalämmitteiset kiukaat tulivat markkinoille 1934.

Jatkuvalämmitteisen kiukaan lämmitys
Lämmitys saunomiskuntoon vie aikaa noin tunnin ja 1-2 pesällistä puita, mutta puita on muistettava lisätä koko saunomisen ajan, muutoin sauna jäähtyy.
Poista tuhkat. Avaa savupelti ja raitisilmaventtiili. Laita tulipesään sytykkeeksi sanomalehtiä, lastuja tai tuohta. Käytä ensimmäiseen pesälliseen pieniä tasakokoisia puita. Älä lado pesää täyteen. Sytytä tuli ja jätä tuhkaluukku raolleen. Kun puut palavat kunnolla lisää pesä täyteen puita. Vetoa voit säädellä tuhkaluukulla tai tuhkaluukun vetoventtiilillä. Tulen pitää palaa hyvin, mutta se ei saa palaa niin että rautaosat hehkuva punaisenaan. Kun puut ovat palaneet hiillokseksi lisää uusi pesällinen.
Kun löylymittari näyttää 70-80°C:ta alkaa sauna olla valmis.

Jatkuvalämmitteisellä kiukaalla saunominen
Jätä liekki pesää pienelleen ja lisää puita 2-3 kerrallaan. Katso että ilmanpoistoventtiili lauteitten alla on auki ja katon/seinän tuuletusventtiili kiinni. Sitten vaan saunotaan. Puita lisätään 2-3 kerrallaan niin kauan kuin saunojia riittää.
Kun saunominen lopetetaan avataan tuuletusventtiili.

Jatkuvalämmitteinen kiuas ja ongelmat
Löylyn tulo hiipuu
Lisää puita pesään.
Piipusta tulee vain ilmaa
Ilmamäärä on liian iso, työnnä tuhkaluukkua pienemmälleen tai säädä tuhkaluukun vetoventtiiliä pienemmälle.
Piipusta puskee paksua savua
Palaminen on epätäydellistä. Puut eivät saa tarpeeksi ilmaa. Avaa tuhkaluukkua tai tuhkaluukun vetoventtiiliä suuremmalleen tai pidä kiukaan suuluukkua hieman rakoisellaan aluksi. Puut voivat myös olla märkiä. Lämmitä aina kiuas kuivilla puilla
Kiuas ei vedä, savua tulee sisälle
Onko savupelti auki? Avaa savupelti täysin auki.
Onko raitisilmaventtiili auki? Avaa raitisilmaventtiili.
Onko matalapainetta? Savu painuu silloin alas maata kohti. Avaa ikkuna tai ovi ulos asti.
Onko liesituuletin ja/tai ilmastointi päällä? Sammuta liesituuletin ja ilmastointi, aiheuttavat alipainetta ja vaikeuttavat syttymistä ja vetämistä. Jos ilmastointia ei voi sammuttaa, säädä poistotehoa pienemmälleen kiukaan sytytyksen ja lämmityksen ajaksi.
Onko kiuas ollut pitkään käyttämättä? Piipun sisäpintaan on saattanut muodostua kosteutta ja se aiheuttaa höyrylukon. Aloita lämmittäminen varovasti. Jos rakenteet lämpenevät liian nopeasti voi tulla vaurioita lämpöliikkeen takia.
Onko tuhkat tuhkaluukussa? Poista tuhkat ja siivoa tulipesä.
Onko savupiippu tukossa? Mene ulos ja katso tuleeko yhtään savua. Jos olet varma että piippu on tukossa, nuohoa itse tai kutsu paikalle nuohooja.
Kiuas vetää jonkin verran, mutta savua tulee silti sisään
Asunnon alipaine saattaa ylittää hormin alipaineen. Sulje ilmastointi tai avaa ikkuna tai ovi hetkeksi. Savupiipussa voi olla myös tukos, jos ikkunan tai oven avaus ei auttanut. Kutsu nuohooja paikalle.

Varaava kestolämmitteinen kiuas
Tavallaan muunnos jatkuvalämmitteisestä kiukaasta. Puita poltetaan aluksi kuten jatkuvalämmitteisessä kiukaassa. Sitten veto säädetään pienemälle, jotta kiuaskivet pysyvät kuumina saunomisen aikana, niin että puita ei tarvitse lisätä. Kivimäärä on suuri kuten kertalämmitteisessä kiukaassa.
Lämmitys saunomiskuntoon vie aikaa noin tunnin ja 1-2 pesällistä puita. Tällä puumäärällä pitäisi pystyä saunomaan 2-3 tuntia.

Sähkökiuas
Mitoitus: yksi kilowatti, jokaista lämmitettävää kuutiota kohden. Tavallisesti sähkökiuas on 7-8 kW:n kiuas. Se vaatii kolmivaihesähkön eli voimavirran toimiakseen.
Ihan minikokoisiin saunoihin voi laittaa 2-4 kW:n kiukaat. Niille riittää yksivaihevirta ja tavallinen pistorasia. Muista kuitenkin että pienellä teholla sauna lämpenee hitaasti ja kun löylyä heitetään kiukaalle lämpötila laskee vielä entisestään.
Jos saunassa on ikkuna tai lasipintoja (lasiovi, lasiseinät), saunan tehontarve kasvaa ja yksi kilowatti/kuutio -sääntö ei enää päde. Yksi neliö lasia vastaa kahta kuutiota saunan tilavuudesta. Tarvitaan 2 kW:a tehokkaampi kiuas, jos lasia on neliön verran.
Jos saunassa on kivipintoja tarvitaan tehoa kiukaaseen vielä lisää. Yksi neliömetri kivipintaa vastaa yhtä kuutiometriä saunan tilavuudesta. Ota tämäkin huomioon kiuasta ostaessasi. Jos kivipintaa on 2 neliötä tarvitaan kiukaaseen 2 kW:a tehoa lisää.
Sähkökiuas ei vaadi palomuuria. Sähkösaunan kaikki kivipinnat on hyvä eristää ja paneloida. Hyvin eristetyssä saunassa tehontarve vähenee.
Rakenna kiukaan viereen suojakaide. Kiukaan ohjeissa on yleensä mainittu kaiteen sallittu etäisyys kiukaasta.

Sähkökiuaskivet
Kivitarve riippuu kiukaan mallista. Mitä enemmän kiviä sen pehmeämmät löylyt. Liikaa kiviä niin saunan läpenemisaika hidastuu. Liian vähän kiviä niin löylystä tulee kuivaa ja kipakkaa. Älä käytä sähkökiukaaseen luonnonkiviä. Keraamiset kivet ja vuolukivet ovat hyviä. Valmistajat osaavat suositella parhaat kivet omiin malleihinsa.

Sähkökiukaan säädöt
Sähkökiuas voi olla kerta- tai jatkuvalämmitteinen. Jatkuvalämitteinen sopii usein, pitkään ja hartaasti saunoville. Nopeille ihmisille, jotka eivät jaksa pitkään saunassa istuskella sopii paremmin kertalämmitteinen, kuten myös harvoin saunoville. Tosin nopeassa saunomisessa sauna ei yleensä ehdi kunnolla edes lämmitä ja löyly saattaa tuntuu kovalta.
Aikakytkimet
Esivalintakytkintä käytetään kun halutaan että kiuas lämpiää tietyn ajan kuluttua. Pisin esivalinta-aika on noin 12 tuntia.
Lämmitysaikakytkimellä säädetään kuinka pitkään lämpöä pidetään päällä. Pisin lämmitysaika on yleensä 4 tuntia, mutta saunomisen kuluessa tätä aikaa voidaan säätää pidemmäksi tarvittaessa.
Termostaatti
Termostaattisäädöllä valitaan haluttu saunan lämpötila. Termostaatin anturi voi olla itse kiukaassa tai se on asennettu seinälle.
Merkkivalo
Sähkökiukaassa on yleensä myös merkkivalo, joka kertoo että kiukaassa on virta päällä.
Kosteusprosentin säätö
Monissa sähkökiukaissa voidaan säätää myös ilman kosteus sopivaksi ja vältytään sähkökiukaita pitkään vaivaneesta "kuivat löylyt" -syndroomalta.
Nykyään on olemassa myös kiukaita, jotka saa päälle kännykällä sekä kauko-ohjaimella toimivia kiukaita, joita voidaan säätää lauteilta käsin. Digtaalisella kiukaan lämmityspaneelilla saunan voi lämmittää saunan sisä- tai ulkopuolelta. Sähkö/puu-kiukaitakin on olemassa. Sanoisin että kaikki hilavitkuttimet löytyvät mitä vain keksiä saattaa. On tietysti makuasia katsooko infapunalämmittimellä varustun saunan tai kiukaan enää saunaksi ja tarvitseeko sauna stereot ja TV:n. Minne on kadonnut perinteinen sauna?

Turvallisuus
Älä kuivaa pyykkiä kiukaan yläpuolella.
Kytke virta aina pois päältä kun saunominen loppuu, vaikka kiukaassa olisikin kellokytkin.

Sähkökiuasongelmat
Kiukaan lämpötila ei nouse termostaattilukemiin
Jos aikaisemmin toimi hyvin, mutta nyt on alkanut oikutella, syynä voi olla palanut lämpövastus. Poista kiuaskivet ja laita virta päälle. Jos vastus ei hehku, se on palanut. Vaihdata uusi huoltohenkilöllä.
Liikaa kiuaskiviä, poista osa kivistä ja kokeile uudelleen.
Kiuas ei lämpene
Onko sähköjohto seinässä? Laita sähköjohto takaisin pistokkeseen.
Onko sähkökatkos? Sähkökiuas ei toimi sähkökatkoksen aikana, ellei kodissasi ole omaa aggregaattia. Tosin puu-sähkökiukaan saa toimimaan puilla, jos sähköä ei ole.
Onko kiukaassa virta päällä, palaako merkkivalo? Laita kiuas päälle.
Onko kiukaan säädöt tehty? Säädä kiuas valmistajan ohjeen mukaan.
Riittääkö pääsulakkeen koko kiukaan lämmitykseen? Saatat tarvita suuremman pääsulakkeen tai sitten kiuas on kytkettävä vuorottelemaan sähkölämmityksen kanssa, jos kodissasi on sellainen.
Kiuas lämpenee hitaasti
Jos aikaisemmin toimi hyvin, mutta nyt on alkanut oikutella, syynä voi olla palanut lämpövastus. Poista kiuaskivet ja laita virta päälle. Jos vastus ei hehku, se on palanut. Vaihdata uusi huoltohenkilöllä.
Syynä voi olla myös rapautuneet kivet ja kivipöly. Poista vanhat kiuaskivet ja hanki uudet. Puhdista kivitila ja poista vastusten pintaan kertynyt noki ja pöly. Lado uudet kiuaskivet paikoilleen.
Liikaa kiuaskiviä, poista osa ja kokeile uudelleen.
Kiuas lämpiää, mutta sauna ei lämpiä
Alle tunnissa saunan puuosat eivät välttämättä ennätä lämmitä. Lisää lämmitysaikaa.
Kiuas saattaa olla teholtaan liian pieni saunan kokoon ja materiaaleihin nähden.
Kiuas on suuritehoinen, mutta kiukaan kivitila ei ole riittävän iso saunan tarpeisiin nähden.
Ilmanvaihto on päin männikköä.
Kiuas lämpiää ja sauna lämpiää, mutta talo ei
Pääsulake saattaa olla liian pieni sekä talon että kiukaan lämmittämiseen. 25 ampeeria ei välttämättä riitä kolmivaihevirralle, vaan tarvitaankin ainakin 35 ampeeria.
Kiuas on kytketty vuorottelemaan sähkölämmityksen kanssa. Kun kiuas on päällä silloin osa talon sähkölämmityksestä ei ole päällä.

Saunominen
 • Selvitä ennen vieraaseen saunaan menoa miten sauna toimii (lämmitys ja ilmanvaihdon säätely).
 • Pese itsesi ennen saunaan menoa.
 • Älä huuhdo lauteita ennen niille istumista. Kuiva, kuuma laude on ihan hygieninen, jos et ole samaa mieltä, käytä laudeliinaa tai peflettiä (istuinalusta).
 • Käytä aina kuumaa vettä löylyä lyötäessä.
 • Löylyssä käydään yleensä 3 kertaa ja saunassa viivytään korkeintaan 15 min kerrallaan. Välillä käydään vilvoittelemassa. Vilvoittelua voi harrastaa ilman, suihkun, uinnin tai lumen avulla.
 • Kertalämmitteisessä saunassa muista sulkea löylyluukku kun lähdet saunasta.
 • Jatkuvalämmitteisessä lisää 2-3 puuta saunan uuniin lähtiessäsi.
 • Sähkösaunassa sammuta sauna ellei jälkeesi tule muita saunojia.
 • Lisää löylyvettä sankoon seuraaville saunojille.

  Saunojan ohjeet
 • Sauno vain jos se tuntuu sinusta mukavalta.
 • Älä syö juuri ennen saunomista.
 • Älä nauti alkoholia ennen saunomista, äläkä saunomisen aikana. Alkoholi altistaa rytmihäiriöille, vähentää harkintakykyä, heikentää tasapainoa ja uintikykyä sekä altistaas saunojan tapaturmille.
 • Sauno maltillisesti, älä kilpaile löylyn sietokyvyllä.
 • Jos et siedä kuumuutta hyvin, istu alemmilla lauteilla. Voit kastella myös päätäsi tai jalkoja viileällä vedellä.
 • Jos sinulla on paljon lääkkeitä tai olet aloittanut uuden lääkehoidon, sauno aluksi maltillisesti, elleri saunaa ole sinulta kielletty. Sauna edistää joidenkin lääkeaineiden imeytymistä ja poistumista elimistöstä.
 • Jos sinulla on korkea verenpaine ja/tai sydänongelmia ole varovainen. Kuuntele kehoasi, miltä tuntuu.
 • Älä mene kuumeisena, flunssaisena tai yskäisenä saunaan.
 • Jos sinulla on rytmihäiriöitä, sauna voi pahentaa niitä, vältä äkillisiä lämpötilan vaihteluita.
 • Älä mene saunaa jos sinulla on haavoja, ruhjeita, murtuneita luita tai tikkejä.
 • Jos sinulla on vammoja, joissa on turvotusta, punoitusta tai arkuuttaa - älä sauno, sauna pahentaa turvotusta ja särkyä.
 • Älä sauno kipsin kanssa, jos sinulla on kipsi voi olla hyvä odottaa siihen asti kunnes kipsi poistetaan ja saunoa vasta sitten. Yleensä kipsi on merkki siitä että paraneminen on vielä kesken.
 • Sauna pahentaa ekseemoja, rosaceaa, nokkosrokkoa ja taiveihottumaa.
 • Jos olet allerginen seuraa oireitasi, joskus sauna sopii, joskus ei. Kuuntele kehoasi.
 • Diabeetikon kannattaa saunoa maltillisesti, sillä insuliini imeytyy nopeammin saunan lämmössä, jolloin verensokeri saattaa laskea nopeasti. Pieni välipala saattaa auttaa asiaa.
 • Reumaatikolla sauna helpottaa niveloireita, mutta seuraavana päivänä ne saattava olla pahemmat ja jäykkyyttä voi esiintyä nivelissä.
 • Sauna tekee hyvää aknelle ja psoriasikselle.
 • Odottavat äidit ja pienet lapset ovat saunoneet Suomessa jo tuhansia vuosia, mielestäni voivat tehdä niin jatkossakin, jos se hyvältä tuntuu. Ota huomioon että pienet lapset eivät välttämättä siedä kovia löylyjä. Maltti ja järki käteen.
 • Jäähdyttele saunan jälkeen maltillisesti. Älä hyppää kylmään veteen tai lumihankeen, se ei sovi kaikille.
 • Älä sauno liian pitkään.
 • Saunan jälkeen on hyvä juoda puhdasta vettä, yrttiteetä tai marja- tai/ja hedelmämehua.
 • Pukeudu vasta kun hikoilu on lakannut.

  Saunomisen jälkeen
 • Viimeiset kylpijät huolehtivat saunan siisteydestä.
 • Lakaise lattialta roskat pois. Poista vihdasta pudonneet lehdet lauteilta ja lattialta.
 • Huuhtele lauteet kuumalla vedellä.
 • Huuhtele lattiaritilät ja nosta ne pystyyn, samoin kuin mahdolliset portaat ja penkit.
 • Huuhtele pesuastiat ja saavi ja jätä kumolleen.
 • Huuhtele lattia.
 • Huolehdi että kiukaassa riittää vielä puhtia saunan kuivattamiseen. Jätä "saunatontullekin" jotain.
 • Jätä tuuletusventtiili auki.
 • Älä tuuleta talvella ikkunasta, sillä sauna jäähtyy muutoin ennen kuin se ehtii kuivua kunnolla.

Saunan puhdistus viikkosiivouksen yhteydessä
Harjaa puupintoja puiden syiden suuntaan.
Kostuta lauteet. Harjaa ne harjalla tai karhunkielellä ja neutraalilla yleispuhdistusaineella, mäntysuovalla tai vedellä ja soodalla. Jos lauteissa on pinttymiä hankaa niitä kovemmin tai hankaa hienolla hiekalla, hienoa hiekkapaperiakin voi kokeilla. Huuhtele huolellisesti kylmällä vedellä ja harjaa samalla pesuainejäämät pois. Pese seinät niistä kohdista mihin selkä koskettaa huolellisemmin. Pese lattia ja lattiakaivo.
Puhdista valaisimet, kuvut, ikkunat ja peilit. Puhdista löylynheittovälineet. Pyyhi kiuas ulkopuolelta kostealla liinalla.
Naulaa ylösnousseet naulat takaisin ja ruuvaa ruuvit kiinni, niihin repii muutoin itsensä. Paras tapa olisi naulata tai ruuvata laudelaudat alapuolelta, ettei kukaan istuisi saunassa kuumaan naulaan. Auts!
Puulämmiteisistä kiukaista poista tuhkat ja nuohoa säännöllisesti.

Saunan suursiivous
Lauteet ja portaat pestään ylä- ja alapuolelta. Seinät ja katto harjataan puhtaaksi. Lattia ja lattiaritilät pestään. Kiukaasta puretaan kivet, kiuas imuroidaan, kivet harjataan puhtaaksi tai pestään pesuaineella, huuhdotaan hyvin ja laitetaan takaisin tai särkyneiden kivien tilalle vaihdetaan uudet.
Tarkista suursiivouksen yhteydessä mahdollinen korjaustarve. Puun lahoaminen johtuu yleensä huonosta ilmanvaihdosta tai puutteellisesta saunan kuivatuksesta saunomisen jälkeen.

Saunan kevät- ja syyssiivous
Ikkunat pestään ja mahdolliset ikkunaverhot pestään. Saunan ympäristö siistitään.

Katso myös:
Kylpyhuoneen siivous
Siivoussuunnitelma
Uima-allas - hoito ja puhdistus

2 kommenttia:

 1. Hei. Kerrostalon yhteinen sauna on melko iso n.5 neliöä. Kius on ehkä pieni ja löylyt haihtuu ennekuin ovat lauteille saapuneet. Lämpötila mittarin mukaan on 80 astetta, mutta huono löyly. Olen tehnyt useita valituksia isännöille, mutta saan vain yksin valittaa, toiset asukkaat eivät piittaa, paitsi naapuri, joka on samaan mieltä kanssani.Huono löylyttely paikka.
  On saunonut samassa paikassa kymmeniä vuosia. Jokunen vuosi takaperin, pesuhuoneeseen johtavista ovien = 2 ovea, poistettiin n. 25cm, niiden alaosista.
  Kiuasta ei ole uusittu kymmeneen vuoteen, kivetkin silloin kun valitan, kun tulee vain pelkkää vesihöyryä kiukaalta. Olen todella kiusaantunut ja turhautunut, hukkaan menevistä saunapäivistä. Pidän saunomisesta, enkä halua jättää sitä pois. Mitä vielä voisin tehdä, asian parantamiseksi??

  VastaaPoista
 2. Hankala tilanne. Monet remonttifirmat tekevät ilmaisia kartoituksia remonttitarpeesta ja laskevat myös mahdolliset asiasta aiheutuvat kustannukset. Tilanteen voi arvioittaa ulkopuolisella ja esittää arvion kuluista esim. taloyhtiön kokouksessa. Näin asiasta on mustaa valkoisella ja muiden on helpompi vakuuttua asian tarpeellisuudesta.
  Joskus pelkkä kiukaan uusiminen auttaa. Tämä on hieman kallis vaihtoehto, mutta jos asia kiusaa, kiukaan voi tarjoutua maksamaan omasta pussistaan tai yrittää kerätä varoja muuten kiukaan uusimiseen (myyjäiset, kolehdinkeruu, kirpputori, arpajaiset, yms.).

  VastaaPoista