27.11.09

Idut ja idättäminen

Ruokana ja lääkkeenä ituja on käytetty Lähi- ja Kaukoidän maissa. Idut ovat edullista ja turvallista ruokaa. Ne ovat hyvin vitamiinipitoisia ja sopivat monille ihmisille muun ravinnon lisänä. Itujen kasvattamista voi tehdä yhdessä lapsien kanssa. Yleensä lapsista on mukava seurata itujen kasvua. Idättäminen on hyvin helppoa.

Ituja voidaan käyttää reuma- ja munuaissairauksissa, suolistovaivoissa, syöpäsairaille ja arterioskleroosista kärsiville, ravinnon tueksi. Ne sopivat laihduttajille, lapsille, vanhuksille ja imettäville äideille.

Hyvin monet siemenet, pavut ja jyvät sopivat idättämiseen. Katso kuitenkin että siemenet, joita käytät ovat puhtaasti viljelyjä tai luomu-laatua. Älä osta idätyssiemeniä siemenkaupoista, ne on usein käsitelty peittausaineilla, jotta kestäisivät paremmin home- ja sienituhoja. Nämä aineet eivät ole tarkoitettu syötäviksi. Älä idätä tomaatinsiemeniä tai myrkyllisten papujen siemeniä kuten mustapapu, valkopapu, munuaispapu, pintopapu tai ruusupapu.

Kun syöt ituja, et tarvitse kalliita keinotekoisia vitamiinivalmisteita, jotka sisältävät haitallisia lisäaineita.

Jos et ole aikaisemmin idättänyt mitään, aloita helpoista lajeista kuten sinimailanen (alfalfa), mungpavut, linssit tai vehnä. Loppuosassa taulukko muistakin itätettävistä siemenistä, pavuista ja jyvistä.

Tarvikkeet:
-1-4 l lasitölkki, kannu, kulho tai kankainen idätyspussi. Älä käytä muovimateriaaleja, niistä voi liueta haitallisia aineita.
-verkkoa (tyllikangas, hyttysverkko) tai talouspaperia
-kuminauhoja tai hillopurkin tiivisterengas
-idätettävät siemenet
-vettä

Huom! siemenet laajenevat 2-30 kertaisiksi lajista riippuen. Älä siis laita idätysastiaasi ihan täyteen siemeniä, vaan jätä kasvuvaraa. Sinimailasen idut tarvitsevat eniten tilaa 3-4 rkl siemeniä täyttää itäessään 2 l astian. Muita siemeniä laita korkeintaan 1-2 dl/ 2 l astia.

Aloitus
Huuhtele idätysastia kuumalla vedellä ennen aloitusta. Katso että siemenet ovat puhtaita, poista kaikki roskat ja vioittuneet siemenet. Pese siemenet puhtaalla vedellä. Hiero niitä kämmenten välissä kulhossa väljässä vedessä. Huuhtele niin monta kertaa että vesi on kirkasta.
Laita näin puhdistetut siemenet idätysastiaan. Kiinnitä astian suulle verkko. Laita astiaan vettä 1-4 kertaa siementen määrä. Siemeniä liotetaan 5-24 tuntia riippuen niiden koosta. Pieniä siemeniä liotetaan 5-8 tuntia, keskikokoisia 8-10 tuntia ja viljoja ja papuja sekä riisiä 10-24 tuntia.
Liotuksen jälkeen veden voi ottaa talteen ja kastella sillä kukkia. Viljojen liotusveden voi juoda tai käyttää ruuanlaittoon.
Kun liotusvesi on kaadettu pois idätysastiasta, astiaan kaadetaan puhdasta vettä. Siemeniä (ei kuitenkaan viljoja) huuhdellaan 1-4 kertaa kunnes kaikki vaahto on saatu pois. Huuhteluvesi kaadetaan pois.
Jos käytössäsi on idätyspussi pussi upotetaan veteen liotusajaksi ja huuhtelu suoritetaan upottamalla pussi veteen useita kertoja. Lopuksi pussi nostetaan valumaan.
Kun vesi on kaadettu pois idätysastia asetetaan 45 asteen kulmaan. Näin liika vesi valuu pois, idut eivät tuki tölkin suuta ja ilmanvaihto on hyvä. Kulhoa käytettäessä kulhon pohjalle laitetaan lautanen alassuin, jolloin liika vesi valuu kulhon pohjalle ja jää lautasen alle.

Hoito
Itämisaikana joka on iduista riippuen 2-5 vrk, ituja huuhdellaan kaksi kertaa päivässä, kesällä kolme. Huuhtelun tarkoitus on estää ituja kuivumasta ja poistaa niiden aineenvaihdunnasta tulleet jätteet. Idut huuhtellaan kesällä kylmällä vedellä ja talvella huoneenlämpöisellä vedellä.
Huuhtelu tapahtuu täyttämällä idätysastia vedellä. Itujen annetaan olla vedessä 5-10 min. Sitten vesi kaadetaan pois. Älä käsittele ituja huuhdottaessa kovakouraisesti tai ravistele astiaa. Idut ovat hentoja ja katkeavat helposti.
Idätyslämpötilaksi riittää huoneenlämpö. Idätysastia pidetään pimeässä tai peitetään pyyhkeellä. Älä peitä idätysastian suuta, idut ovat eläviä ja tarvitsevat ilmaa. Pimeässä ituihin kehittyy B-vitamiinia ja valkuaisaineita. Valossa ituihin kehittyy lehtivihreää ja C-vitamiinia. Siirrä idut valoon idätyksen loppuvaiheessa kahdeksi päiväksi. Älä laita auringonpaahteeseen. Se voi olla niille liikaa.
Idut, joissa on irtoavat kuoret on hyvä puhdistaa kuorista kylvettämällä. Kaada idut isoon astiaan, jossa on viileää vettä. Liikuttele niitä kädellä niin että kuoret ja itämättömät siemenet painuvat pohjalle. Osa kuorista nousee pinnalle. Kerää ne siitä pienellä siivilällä (teesiivilä). Nosta puhdistetut idut takaisin idätysastiaan.

Käyttö ja säilytys
Idut syödään heti kun ne ovat valmiita eli noin 1-5 cm pituisina. Valmiita ituja säilytetään jääkaapissa kannellisessa astiassa, jossa niillä on tilaa hengittää. Ituja ei huuhdota kylmäsäilytyksen aikana. Kylmässä itujen kasvu joko pysähtyy tai hidastuu. Idut säilyvät jääkapissa muutaman päivän.
Älä syö homehtuneita tai mädäntyneitä ituja. Laita ne kompostiin.
Ituja voidaan syödä sellaisenaan, sekoittaa muihin ituihin ja salaatteihin. Niitä voi ripotella keittoihin, puuroihin. Laittaa kotijuustojen mausteeksi, kastikkeisiin, murekkeisiin, kakkuihin, tuorekeittoihin, dippikastikkeisiin. Iduista itsessään voi tehdä puuroa tehosekoittimella. Itupuurosta voi tehdä hapattamalla jogurttia. Vain mielikuvitus on rajana itujen käytölle.
Klikkaa taulukkoa niin saat sen suuremmaksi.



Idättää voi myös amaranttia, maissia, kvinoaa, kaalia, pellavaa, psylliuminsiemeniä, sinapinsiemeniä, kurpitsansieminiä, maapähkinöitä, mausteyrttejä esim. tilliä, selleriä, kuminaa, kardemummaa... Tarkempia tietoja näiden idättämisestä löydät Sprouts, englanninkielinen

Mikä syynä kun ei idä?
-siemenet, pavut tai jyvät ovat liian vanhoja tai liian kuumassa kuivatettuja.
-idätysastiaaa ei ole puhdistettu kuumalla vedellä ja siihen on jäänyt bakteereita, jotka ovat pilanneet idätyksen.
-idätysastia on ollut liian lämpimässä tai liian viileässä.
-itujen alkupuhdistus on laiminlyöty.
-itujen huuhteluvesi ei ole ollut puhdasta kemikaaleista.
-huuhteluveden lämpötila on ollut liian kuuma.
-huuhteleminen on jäänyt väliin.
-idut ovat olleet liian kosteita ja ruvenneet mätänemään.
-idut ovat katkeilleet huuhtelussa ja ruvenneet mätänemään.
-idut ovat olleet liian lähellä tölkin suuta ja ilmanvaihto on ollut riittämätön.

Lisätietoa:
Edward Cairney: Sprouter's Handbook, 1998
Valerie Cupillard: Graines germées, 2007
Elsa Ervamaa: Elävä ravinto, 1983
Rose-Marie Nöcker von Heyne: Das Grosse Buch der Sprossen und Keime, 2002
Ann Wigmore: The Sprouting Book, 1987

Itujen ravintoarvoista:
Vitamiint, kivennäisaineet ja hivenaineet

4 kommenttia:

  1. Voiko esim.Puuro-ohranjyviä idättää vai täytyykö ostaa kaupasta jotain muuta ;D ja mistä tietää että minkälaisia voi idättää

    VastaaPoista
  2. Jos ohranjyvät ovat tarkoitettu ruuaksi eli syötäväksi, niitä voi myös idättää. Tosin on syytä tarkistaa että niitä ei ole höyrytetty tai esikäsitelty mitenkään. Silloin voi käydä niin, että ne eivät enää idä. Ainoastaan peittausaineella käsitellyt jyvät, jotka ovat tarkoitettu maahan kylvettäviksi on syytä jättää idättämättä, niitä ei yleensä myydä ruokakaupoissa.
    Kaupasta tai luontaistuotekaupasta voi ostaa idätettäviä siemeniä ja jyviä, jos on epävarma, mitä voi turvallisesti idättää. Kysyvä ei tieltä eksy, joten myyjältäkin voi kysyä.

    VastaaPoista
  3. Pavunidut tulisi keittää lyhyesti ennen syömistä niissä olevan lektiinin vuoksi. Suositeltava keittoaika on 10-12 min. Mungpavunituja ei tarvitse keittää.

    VastaaPoista
  4. Tuota noin...Lektiini on proteiiniryhmä, joka sitoo hiilihydraatteja vasta-aineen (antibody) tavoin. Lektiinejä on kasveissa, erityisesti hernekasveissa, kuten myös kaloissa ja selkärangattomissa eliöissä. Pavuissa oleva lektiini on nimeltään konkanavaliini A (ConA). Ihmiselimistössä kyseinen lektiini aktivoi imusolujen tuotantoa, erityisesti T-solut. Tämä taas vaikuttaa suotuisasti ihmisen immuunijärjestelmään eli lisää vastustuskykyä. Toki pavunidut voi keittää tai wokata jos ehdottomasti haluaa, mutta ei sitä lektiinin takia kannata tehdä.
    Kasveista uutettua lektiiniä käytetään myös solubiologisissa tutkimuksissa ja veriryhmien määrittelyssä.

    VastaaPoista