Siivouksen kannalta kodin tärkein kohde. WC:n siivous on myös terveyssyiden takia tärkeää, koska lämpimässä ilmassa viihtyvät ja kehittyvät erilaiset bakteerit, sienet ja virukset.
Tärkeintä on opettaa jokainen perheenjäsen huolehtimaan jäljistään, näin kaikki pääsevät vähemmällä siivoustyöllä ja veskiin on mukavampi mennä, kun siellä ei odota ikävää yllätystä.
Mikäli WC on sen verran tilava että sinne mahtuu pieni kaappi tai vaikka pieni hylly johonkin nurkkaan, niin sinne on hyvä varata pesuaineet ja välineet WC:n puhdistukseen. Roskakori on myös hyvä olla ja kannellinen tiivis astia kuukautissuojille. Kuukautissuojat hävitetään sekajätteeseen, ne eivät maadu kunnolla kompostissa.
Hän, joka WC-altaita suunnittelee ei varmaankaan koskaan ole niitä siivonnut. Samoin epäilen olevan laita WC-harjan suunnittelijan suhteen. Suhteeton harjarullukka varren päässä = WC-harja. Täysin sopimaton siihen hommaan, mihin on suunniteltu. Tiskiharja on osoittautunut erinomaisen hyväksi WC-altaan puhdistukseen.
WC:n puhdistusvälineet ja -aineet
Tiskiharja 2 kpl (yksi WC-altaalle, toinen lattiakaivolle, säilytä harjoja naulassa niin että ne saavat vapaasti kuivua)
Pulloharja (pesualtaan ylimenoaukon pesuun)
Siivousliina tai sieni pesualtaalle
Siivousliina WC:n pyyhintään
Neutraalia yleispuhdistusainetta
Pyykinpesuainetta, etikkaa, soodavettä tai WC:n puhdistusainetta
Desinfioivaa ainetta esim. Tolu
Päivittäin
Katso että WC:n lattia on puhdas ja WC-paperia on riittävästi.
Pesuallas
Pyyhi peilinalushylly ja peili nihkeällä liinalla.
Puhdista pehmeällä sienellä tai liinalla hanojen ympäristö ja allas sisä- ja ulkopuolelta. Puhdista myös veden poismenoaukko, ylimenoaukko ja hanat. Ylimenoaukkoon voit käyttää pientä pulloharjaa, jonka taivutat sopivaan muotoon.
Jos pelkkä vedellä pyyhkiminen ei likaa irroita, ota käyttöön neutraali pesuaine (pH lähellä 7), tai heikosti emäksinen pesuaine (pH yli 7) tai pinttyneille pinnoille nestemäinen hankausaine. Voit tehdä pesuaineet myös itse. Tee itse Kodin puhdistusaineet
Pyyhi altaan taustaseinä kostealla.
Kuivaa kaikki pyyhkimäsi kohdat.
Ajoittain on hyvä tarkistaa pesualtaan hajulukon tila. Sinne kertyy hiuksia ja muuta töhkää ja se voi tukkeutua.
Käsipyyhe
Tarkista että käsipyyhe on ja että se on puhdas. Käsipyyhe on hyvä pestä kerran viikossa. Jos WC:ssä on paljon kävijöitä, voi olla hyvä että kaikille käyttäjille on oma pyyhkeensä.
WC-allas
Vedä WC kerran ja levitä sitten pesuaine WC-altaaseen, laita pesuainetta myös yläuurteen reunan alle. Voit käyttää pyykinpesuainetta tai etikkaa tai kaupasta ostettua tai itsetehtyä WC:n puhdistusainetta.
Sillävälin kun pesuaine WC-altaassa vaikuttaa, aloita pyyhkimällä nihkeällä liinalla pöntön ulkopuoli aloittaen ylhäältä puhtaimmista osista. Ensin vesisäiliön ulkopuoli, sitten kansi molemmin puolin, istuinrengas molemmin puolin, istuimen alusta ja lopuksi jalusta. Jos kansi irtoaa istunrenkaineen, irroita se. Nopeuttaa siivousta ja saat kaikki ahtaatkin paikat siistiksi.
Harjaa lopuksi WC-allas sisäpuolelta alkaen yläuurtesta, josta vesi tulee. Tiskiharjalla pääset helposti uurteen alle. Älä sitten käytä sitä harjaa enää tiskaukseen. Lopuksi WC-altaan viemäriputki niin syvälle kuin mahdollista.
Lattia
Yleensä lattialta löytyy lattiakaivo, vanhemmissa taloissa sitä ei aina ole. Pese lattiakaivon kansi alta ja päältä tiskiharjalla (ei samalla, jolla peset WC:n). Viemärin sisus on hyvä pestä myös pari kertaa vuodessa desinfioivalla pesuaineella (Tolu). Mikäli WC:ssä leijuu pahaa hajua, kannattaa tarkistaa onko lattiakaivossa vettä ja jos ei ole, kaataa sitä sinne. Viemäriä voi raikastaa myös 1 dl ruokasoodaa ja etikkaa. Joskus viemäri haisee ihan pesemättömyyttään tai sitten se on tukossa. Mikäli siivous ei auta ja hajuhaitat jatkuvat, on aika kutsua LVI-alan ammattilainen selvittämään tilannetta. Joskus on syytä kutsua loka-auto ja aloittaa viemäreiden avaus.
Jos lattialla on matto, se on hyvä pestä muutaman kuukauden välein. Valitse sellainen matto, joka on konepestävä ja tarkoitettu kosteisiin tiloihin. Muut matot saattavat ruveta homehtumaan.
Saostumat ja ruostetahrat
Kova vesi ja saippua on yhdistelmä, josta muodostuu kalkkisaostumaa. Rautapitoinen vesi jättää ruostetahroja. Molemmat poistetaan happamalla pesuaineella (pH alle 2), kloriitilla tai sitruunahapolla (apteekista). Ympäristöystävällisempää on käyttää sitruunamehua tai etikkaa. Kostuta pinta ensin, levitä pinnalle ja anna vaikuttaa 5-20 minuuttia. Harjaa pinta, huuhtele ja neutraloi hapan pesuaine pesemällä pinta uudelleen emäksisellä pesuaineella. Neutralointi estää viemäriputkistojen ja sauma-aineiden syöpymisen. Huuhtele lopuksi kaikki pinnat huolellisesti.
Liiallinen kosteus
Jos silikonisaumat rupeavat homehtumaan ja/tai lattialla vilistää sokeritoukkia (Lepisma saccharina), saattaa olla että WC-tilasi kärsii liiasta kosteudesta. Kosteuden aiheuttajana voi olla WC:n yhteydessä oleva suihku-, amme- tai pesutila. Mikäli tilassa ei ole lattialämmitystä, sen asentaminen saattaisi auttaa kosteuden poistossa, samoin kuin ilmanvaihdon koneellistaminen. Ensihätään voi kuitenkin kokeilla tuuletuksesta huolehtimista (ikkuna tai ovi tai molemmat auki hetkeksi suihkun jälkeen) sekä lattian kuivaamista aina suihkun ja pesun jälkeen.
WC:n raikastimet
Näistä voi olla montaa mieltä. Osa tykkää, osa ei. Mikään kaupan WC:n raikastin ei ole ympäristöystävällinen valinta. Lisäksi ne ovat hyvin myrkyllisiä, lue tuoteseloste. WC:n raikastin ei kuitenkaan koskaan korvaa WC:n muuta puhdistusta.
Tee-se-itse WC:n hajunpoistaja
Laita avoimeen astiaan ruokasoodaa tai leivinjauhetta. Imee hajuja, kun muistat pöyhiä jauheita aina silloin tällöin. Huom! Tämä hajunpoistaja houkuttele sokeritoukkia, joten jos ne ovat ongelma unohda tämä. Sen sjaan voit kokeilla tätä Huoneilman raikastus
Puu-C (Käymälä)
Lattia lakaistaan päivittäin ja tarkistetaan että WC-paperia on riittävästi, kannu ja pesuvati käsienpesuun, talouspaperia käsipyyhepaperiksi, kannellinen roska-astia sekä tarvittaessa kärpäslätkä. Puu-c:ssä on hyvä olla kannellisessa laatikossa turvepehkua, puiden lehtiä, ruohonleikkuujätettä, haketta, sammalta, kutterilastua tai muuta kuiviketta. Jokaisen käynnin jälkeen sitä ripotellaan jätösten päälle, että haju ei ala houkutella kärpäsiä.
Kerran viikossa pestään puu-c:n penkki perusteellisesti. Maalaamaton puupenkki pestään karkealla harjalla, hiekalla ja vedellä. Huuhdotaan kylmällä vedellä ja pyyhitään kuivaksi. Maalattu tai öljytty penkki pestään neutraalilla pesuaineella ja pehmeällä harjalla. Huuhdotaan ja kuivataan. Puu-c:n ikkuna, ovi ja lattia pestään tarvittaessa.
Mikäli perheessä on ollut sairautta desinfioidaan puu-c:n penkki kloorilla tai amiseptilla.
Usein puu-c on kesämökin wc ja silloin kun kesämökiltä lähdetään on se hyvä siivota kunnolla, ettei talven aikana sinne pääse pesiytymään vuokraansa maksamattomia vuokralaisia, kuten rottia. Katto ja seinät harjataan. Penkki, lattia, ovi ja ikkuna pestään. Ikkunaverhot ja matto otetaan pois talveksi. Alusta tyhjennetään ja pohjalle levitetään risuja ja kuiviketta. Alustaa voi myös aika ajoin kalkita tai tuhkata, jotta hajuhaitat pysyisivät kurissa. Tosin jos puu-c:n jätettä käytetään maanparannusaineena, kalkki ja tuhka on syytä jättää pois.
Kun puu-c:n alusta on tyhjennetty. Mihin jäte viedään? Kompostoitumaan. Sellaisenaan käymäläjäte on aika "vahvaa kamaa", sisältäen tautia aiheuttavia mikrobeja ja sieniä sekä vahvan annoksen kemikaaleja (lääkkeet, ruuan lisäaineet, säilöntäaineet), kivennäis- ja hivenaineita. Jos käymäläjäte levitetään sellaisenaan kasvien juurille, kasvit eivät kauaa elä. Jos et usko, niin kokeile.
Lämpökompostori on hyvä käymäläjätteen käsittelyssä, sillä se tuhoaa tautia aiheuttavat mikrobit ja sienet, koska lämpötila pysyttelee useita päiviä korkeana. Samoin ajan myötä myös kemikaalit hajoavat osiin (ainakin jotenkuten). Kompostoituminen kestää noin 6-12 kk:ta riippuen siitä miten paljon kompostoitavaa massaa kompostoriin laitetaan. Katso lisäohjeet: Komposti - perustaminen, hoito ja ongelmat Käymäläjätteen kompostoinnissa on hyvä miettiä kompostorin sijoituspaikka hyvin tarkkaan ja estää suotovesien valuminen maahan, tiiviispohjaisella kompostointiastialla. Vaikka käymäläjäte ja talousjäte molemmat muuttuvat mullaksi kompostoituessaan, suosittelen kuitenkin erillisten kompostoreiden käyttöä kotitalousjätteelle ja käymäläjätteelle. Syitä: 1)käymäläjätteen kompostoituminen on hieman hitaampaa, 2)käymäläjäte tarvitsee tiivispohjaisen kompostorin ettei rehevöitetä vesistöjä, 3)käymäläjäte sisältää jäämiä tietyistä ei-toivotuista aineista, 4)kompostorin kannen raottaminen ja massan lisääminen kompostoriin hidastaa käymäläjätteen kompostoitumista, 5)käymäläjätteen pieneliökanta ja mikrobitoiminta eroaa talousjätteestä, 6) käymäläjätettä ei sekoiteta kompostorissa, 7)uutta käymäläjätettä ei lisätä kompostoriin vanhan joukkoon, vaan kerta satsin annetaan kompostoitua valmiiksi sekä 8) käymäläjätteen kompostoituminen ei ole aina ihan hajutonta alkuvaiheessa.
Kun käymäläjäte näyttää mullalta ja tuoksuu mullalta, se on valmista käytettäväksi puutarhaan tai pellolle.
Entä jos kompostointimahdollisuutta ei ole?
Jätteelle on tilattava kuljetus kunnan tai paikallisen jätehuoltoyhtiön toimesta jätevesilietteen kompostointipaikkaan. Lisätietoa eri paikkakuntien käytännöstä saa jätehuoltoyhtiöiltä ja ympäristöviranomaisilta.
Kemiallinen käymälä
Yleensä veneiden, asuntoautojen- sekä vaunujen ja inva-WC:n käymälätyyppi. Kemiallinen käymälä käyttää hyväkseen joko mikrobitoimintaa edistäviä aineita tai mikrobitoimintaa vähentäviä/tappavia aineita. Jos kyseessä on jälkimmäisen aineen käyttö, niin kemiallisen käymälän jätökset eivät saa päätyä kompostiin tai luontoon. Kemiallisen käymälän jäte hävitetään joko vesikäymälän putkiston kautta viemäriverkkoon tai viedään leirintäalueiden tai vierasvenesatamien kemiallisen jätteen vastaanottopisteeseen.
Jos taas käytetään mikrobitoiminta lisääviä aineita kemiallisessa käymälässä, tämän jätteen voi kompostoida.
Kompostikäymälä
Käymälätyyppi, joka kompostoi jätteen suoraan. Kyseessä ei siis ole puu-c -tyyppinen käymälä. Kompostikäymälä voi olla vaikka omakotitalossa, rivitalossa tai kesämökillä. Kompostikäymälöistä on olemassa paljon eri tyyppejä, osa kerää jätteet isoon säiliöön, jossa kompostoituminen tapahtuu, osa kompostoi jätteet pienemmässä tilassa. Yleensä virtsa erotellaan erikseen jossain vaiheessa. Käymälä muodostaa valmista kompostia säiliöönsä, joka tyhjennettään noin kerran vuoteen tai tarpeen mukaan kun säiliö täyttyy.
Pakastava käymälä
Jätteet kerätään pussiin, jossa ne jäähdytetään sähkön avulla. Kun jätöspussi täyttyy se vaihdetaan uuteen. Pussin sisällön voi kompostoida.
Polttokäymälä
Polttaa jätökset sähkön avulla tuhkaksi. Polttokäymälä tyhjennetään noin joka toinen kuukausi tai kun säiliö täyttyy. Tuhkan voi kompostoida.
Katso myös
Turhat lääkkeet
Siivoussuunnitelma
Kylpyhuoneen siivous
Vuotava WC ja muita vessaongelmia
Ikkunoiden pesu ja hoito sekä ikkunaongelmia
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti