Onko sinun vaikea löytää sopivanväristä meikkivoidetta, poskipunaa, huulipunaa tai luomiväriä? Oletko allerginen? Haluatko käyttää eläimillä testaamatonta kosmetiikkaa? Nyt sinulla on loistava tilaisuus oppia tekemään itse meikkituotteesi. Se on helppoa.
Luonnonmukaisella ja itsevalmistus -linjoilla kun ollaan, myös meikkituotteet voi valmistaa itse. Käsittelen tässä jutussa vain meikkituotteita, toki muunkin kosmetiikan voi valmistaa itse. Saatan käsitellä sitä joskus myöhemmin.
Itse valmistamisessa on se hyöty että ainakin tietää mitä naamaansa laittaa, kun nykyään myyjät tai maahantuojatkaan eivät tunnu tietävän mitä aineita heidän tuotteissaan oikeasti on.
Se tuleeko meikkituotteiden valmistaminen halvemmaksi kuin kaupasta ostettu kosmetiikka, riippuu siitä, mistä raaka-aineet saa hankittua. Osan raaka-aineista joutuu tilaamaan ulkomailta ja mahdolliset postimaksut ja tullikulut nostavat hintaa. Onneksi kauppojen ruokaosastoja, luontaistuotekauppoja ja apteekkeja voi hyödyntää raaka-ainehankinnoissa ja selvitä halvemmalla.
Miten ympäristöystävällistä oma valmistus on? Samoihin purkkeihin voi tehdä aina uusia eriä, joten tyhjiä kosmetiikkapakkauksia ei tule niin paljoa. Raaka-aineet voi itse valita ja välttää ympäristöä kuormittavia ja myrkyllisiä aineita. Raaka-aineiden rahtaus kaukaa kuluttaa kuitenkin luonnonvaroja. Pyri valitsemaan lähi-aineita omaan kosmetiikkaasi.
Kosmetiikassa olevien haitallisten aineiden lista on hyvin pitkä ja allergiaa aiheuttavien aineiden lista vielä pitempi. Ennen kuin annan muutaman meikkituotteen perusvalmistusohjeen on syytä käydä läpi hieman vaarallisia aineita, ettei kukaan tulisi niitä meikkeihinsä tunkeneeksi tai sattuisi valitsemaan kosmetiikkatuotteita, joissa niitä on. Puhumattakaan lisäainekyllästetyistä ruuista.
Muutama haitallinen juttu:
Atsoväriaineet
Atsoväriaineet kiellettiin Suomessa elintarvikkeissa 1.10.1980. Silti niitä on edelleenkin elintarvikkeissa, puhumattakaan värikosmetiikasta. Miksi? Siksi että ne ovat halpoja, stabiileja, vesiliukoisia ja niillä saa hyvän voimakkaan väri aikaiseksi ja siksi että kielto ei ole voimassa kaikkialla maailmassa.
Elintarvikkeissa atsoväriaineet ovat piilossa E-koodin takana. E-koodiavainlistan saa esim. kunnan terveystarkastajalta tai sen voi ladata Eviran sivuilta: E-koodiavaimen lataus
Miksi atsovärit ovat vaarallisia? Ne aiheuttavat allergisia reaktioita, allergista nuhaa, astmaa, urtikariaa (nokkosihottuma) ja syöpää. Rottakokeissa atsovärit ovat aiheuttaneet sikiökuolemia.
Hiusvärien valmistuksen kohdalla Tee itse - Hiusväri käsittelin fenyleenidiamiinia. Tälle aineelle herkistyminen herkistää myös atsoväreille eli jos saat allergisen reaktion fenyleenidiamiinista saat sen myös atsoväreistä. Atsovärit imeytyvät ihon läpi.
Atsovärit esiintyvät kosmetiikassa INCI (INCI=International Nomenclature Cosmetic Ingredients) -nimellä EU:n alueella eli tässä tapauksessa CI-numeroilla. (CI=Color Index). HUOM! kaikki CI-numerolla varustetut väriaineet eivät ole kuitenkaan atsovärejä! Muualla maailmassa näiden aineiden löytäminen kosmetiikkapurkin ainesosaluettelosta on miltei mahdotonta, ellei hallitse kosmetiikan kemiaa todella hyvin, johtuen hyvin kirjavasta nimeämiskäytännöstä. Kanadassa on käytössä Cosmetic Notification System (CNS), joka on samansuuntainen nimeämisjärjestelmä kuin INCI. CAS-listan löydät klikkaamalla: CAS-lista, englanninkielinen
Tässä on pieni atsolista:
CI 12120 = punainen atsoväri
CI 12700 = keltainen atsoväri
CI 14270 = keltainen atsoväri
CI 14700 = punainen atsoväri
CI 15510 = oranssi atsoväri
CI 15620 = punainen atsoväri
CI 15850 = punainen atsoväri
CI 15865 = punainen atsoväri
CI 15880 = punainen atsoväri
CI 15895 = keltainen atsoväri
CI 15985 = keltainen atsoväri
CI 16185 = punainen atsoväri
CI 16230 = oranssi atsoväri
CI 16255 = punainen atsoväri
CI 17200 = punainen atsoväri
CI 18050 = punainen atsoväri
CI 18130 = punainen atsoväri
CI 18820 = keltainen atsoväri
CI 18965 = keltainen atsoväri
CI 19140 = keltainen atsoväri
CI 20470 = musta atsoväri
CI 26100 = punainen atsoväri
CI 27290 = punainen atsoväri
CI 40215 = oranssi atsoväri
Mineraaliöljyt
Löytyvät INCI-listalta nimillä Paraffinum liquidum, Petrolatum ja Ozokerite. Suomeksi parafiini, vaseliini ja otsokeriitti. Näiden aineiden ei pitäisi imeytyä ihoon vaan jäädä ihon pinnalle. Tukkivat yleensä huokosia, aiheuttaen mustapäitä, estäen ihoa hengittämästä ja aiheuttavat iholla allergiaa. Mineraaliöljyt sisältävät usein tunnettuja syöpää aiheuttavia aineita.
Synteettiset aineet
Tälläisiä ovat silikonit ja synteettiset esterit. Nämä aineet eivät ole luonnonmukaisia ja saastuttavat ympäristöä. INCI-luettelossa oleva aine on silikoni jos sanasta löytyy joku näistä osista:
METHICON
SILANE
SILANOL
SILICONE
SILOXANE
SILOXY
SILYL
Esim. Älä anna pitkien nimien harhauttaa, vaan etsi, niin voit yllättyä silikonien määrästä.
DIMETHICONE COPOLYOL ACETATE
C 24-28 ALKYL METHICONE
SILICA SILYLATE
POTASSIUM DIMETHICONE COPOLYOL PANTHENYL PHOSPHATE
Pienimolekyyliset esterit ovat nesteitä ja suurimolekyyliset kiinteitä aineita. Monet esterit tuoksuvat ja maistuvat kukille tai hedelmille. Siksi niitä löytyy usein hajusteista. Esterin myrkyllisyys riippuu siitä mikä esteri on kysymyksessä. Yhdysvalloissa CIR Expert Panel paneutuu kosmetiikan myrkyllisyysasioihin ja heidän tutkimuksiaan löytyy täältä: Kosmetiikan turvallisuustutkimus Yhdysvalloissa, englanninkielisiä listoja
Kalvonmuodostajat
Nämä ovat aineita, joita lisätään kosmeettisiin valmisteisiin, jotta ne tuottaisivat kalvomaisen pinnan iholle (siitä tulee se pehmeä ja tasainen ihon pinta), hiuksiin (pitämään hiuksia paikallaan ja suojaamaan niitä) tai kynteen (pitämään kynsilakka ojennuksessa kynnen pinnalla). Monet kalvoamuodostavat aineet ovat silikoneja ja mineraaliöljyjä, joita käsittelin edellä, mutta muitakin on, ja paljon. Jos listaisin kaikki tähän, blogiin ei muuta mahtuisikaan. Saattavat aiheuttaa allergisia reaktioita.
Synteettiset antioksidantit
BHA ja BHT (= butyylihydroksianisoli ja butyylihydroksitolueeni) ovat säilöntäaineita kosmetiikassa ja myös elintarvikkeissa (E320 ja E321). Nämä viattomannäköiset kirjainyhdistelmät kosmetiikkapurkin kyljessä saattavat aiheuttaa kroonista nokkosrokkoa, uneliaisuutta/väsymystä, heinänuhaa, päänsärkyä, astmaa, keuhkokouristuksia, agressiivista käytöstä. Saattavat vaikuttaa munuaisiin, maksaan, kilpirauhaseen, vatsaan ja lisääntymiselimiin. Altistavat syövälle ja sikiöepämuodostumille. EI SUOSITELLA LAPSILLE! (Käytetään kuitenkin yleisesti vauvanöljyissä ja vauvanvoiteissa.) Haitallisia vesieliöille.
Synteettiset hajusteet
Käytetään kosmetiikassa lisäaineena. Ne ovat kuitenkin yleisesti ärsyttäviä. Usein pakkauksessa lukee vain Parfum, Fragrance tai Hajuste. Näiden aineiden löytämistä hankaloittaa se että niistä voidaan käyttää myös IUPAC-nimiä IUPAC-nimistö, englanninkielinen ja nämä nimet ajavat CNS-standardin yli. IUPAC nimellä tarkoitetaan aineen virallista kemiallista nimeä, joka ei ole välttämättä INCI-nimi.
Muutamia synteettisiä hajusteita:
ACETALDEHYDE
AMYLBENZOATE
AMYLCINNAMAL
AMYLSALICYLATE
BENZYL ACETATE
BENZYL CINNAMATE
CINNAMYL ALCOHOL
CITRONELLYL ACETATE
CYCLAMEN ALDEHYDE
DIHYDROCOUMARIN
DIHYDROJASMONATE
DIMETHYLHYLOCTAHYDRO-2-NAPHTALDEHYDE
ETHYL BUTYL VALEROLACTONE
2-HEPTYLCYCLOPENTANONE
METHYLANTHRANILATE
UNDECYL ALCOHOL
Tämä ei ollut edes jäävuoren huippu. Synteettisistä hajusteista voisi kirjoittaa vaikka kirjan, pelkästään luettelemalla niiden nimiä.
Kemialliset filtterit
Nämä liittyvät yleensä auringonsuoja-aineisiin. Kyseessä ovat orgaaniset aromaattiset yhdisteet. Käytetyimpiä filtteriaineita ovat p-aminobentsoehapon johdannaiset bentsofenonit, INCI: BENZOPHENONE. Niitä on 13 ja monet niistä ovat allergisoivia ja suurina määrinä ihoa herkistäviä. Osa on jopa myrkyllisiä vaikuttaen elimistössä hormonien (estrogeeni, androgeeni) kaltaisesti. Lisäksi niiden on havaittu häiritsevä rasva-aineiden aineenvaihduntaa.
Synteettiset emulsionmuodostajat (emulgaattorit)
PEG (polyetyleeniglykolit) ja muut hiilivedyt. Hiilivedyt sinällään eivät ole vaarallisia. Vasta sitten kun niistä valmistetaan muita aineita yhdistämällä hiilivetyyn jokin kaasu, niistä saadaan erittäin myrkyllisiä, karsinogeenisia ja mutageenisia. PEG-yhdisteet saattavat sisältää jäänteitä arsenikista ja lyijystä sekä olla 1,4-dioksaanin (syöpääaiheuttava-aine) saastuttamia.
Lisätietoja:
Ruth Winter: A Consumer's Dictionary of Cosmetic Ingredients, 2005 (6. painos), saattaa olla uudempikin painos olemassa, tarkista ostaessasi.
Bill Statham: Hyvä paha lisäaine - opi lukemaan ruoan ja kosmetiikan tuoteselosteita, 2006
Luonnollisia aineita omatekoisiin meikkituotteisiin:
Jauhemaiset aineet:
Arrowjuuri eli nuolijuurijauhe (INCI: MARANTA ARUNDINACEAE)
Voidaan käyttää talkin tapaan, antamaan iholle mattapinta, imemään iholta rasvaa ja kosteutta, puuteripohjissa, voidaan käyttää sideaineena ja tuotteen paksuuden säätelyyn.
Riisijauho (INCI: ORYZA SATIVA), ohrajauho (INCI: HORDEUM VULGARE), tattarijauho (INCI:POLYGONUM FAGOPYRUM) ja kvinoajauho (INCI:CHENOPODIUM QUINOA)
Voidaan käyttää sideaineena ja tuotteen paksuuden säätelyyn sekä antamaan mattapintaa iholle.
Sinkkioksidi (INCI: ZINC OXIDE)
Käytetään mineraalipohjaisissa meikeissä, UV-suojaksi.
Kalsiumkarbonaatti (INCI: CALCIUM CARBONATE)
Käytetään sideaineena ja tuotteen paksuuden säätelyy.
Valkosavi, kaoliini (INCI: KAOLIN)
Käyttään parantamaan tuotteen peittävyyttä sekä rasvan ja kosteudenimukykyä.
Bambunmahla (INCI: BAMBUSOIDEA)
Erittäin hienoa jauhetta. Käytetään huulipunissa, ripsiväreissä antamaan volyymiä, parantamaan tuottee peittävyyttä, antamaan mattapintaa, kiinteyttämään ihoa.
Öljymäiset aineet:
Jojobaöljy (INCI:BUXUS CHINENSIS)
Aprikoosinkiviöljy (INCI: PRUNUS ARMENICA)
Vadelmansiemenöljy (INCI: RUBUS IDAEUS)
Teeöljy (INCI: CAMELIA SINENSIS)
Hamppuöljy (INCI: CANNABIS SATIVA)
Kiiviöljy (INCI: ACTINIDIA CHINENSIS)
Auringonkukkaöljy (INCI: HELIANTHUS ANNUUS)
Avokadoöljy (INCI: PERSEA GRATISSIMA)
Babassuöljy (INCI:ORBIGNYA OLEIFERA)
Kehäkukkaöljy (INCI: CALENDULA OFFICINALIS)
Helokkiöljy (INCI: OENOTHERA BIENNIS)
Mäkikuismaöljy (INCI: HYPERICUM PERFORATUM)
Safloriöljy (INCI: CARTHAMUS TINCTORIS)
Kukuiöljy (INCI: ALEURITES MOLUCCA)
Maapähkinäöljy (INCI: ARACHIS HYPOGAEA)
Makadamiaöljy (INCI: MACADAMIA TERNIFOLIA)
Maissiöljy (INCI: ZEA MAYS)
Manteliöljy (INCI: PRUNUS DULCIS)
Mustaherukna siemenöljy (INCI:RIBES NIGRUM)
Oliiviöljy (INCI: OLEA EUROPEA)
Pellavaöljy (INCI: LINUM USITATISSIMUM)
Persikansiemenöljy (INCI: PRUNUS PERSICA)
Porkkanaöljy (INCI: DAUCUS CAROTA)
Purasruohoöljy (INCI: BORAGO OFFICINALIS)
Ruusunmarjaöljy (INCI: ROSA MOSCHATA)
Viinirypäleenkiviöljy (INCI: VITIS VINIFERA)
Seesamiöljy (INCI: SESAMUM INDICUM)
Soijaöljy (INCI: GLYCINE SOJA)
Vehnänalkioöljy (INCI: TRITICUM VULGARE)
Luonnonvahat:
Keltainen mehiläisvaha (INCI: CERA ALBA)
Karnaubavaha (INCI: CARNAUBA)
Riisinlesevaha (INCI: ORYZA SATIVA)
Mimosavaha (INCI: ACACIA)
Kandelillavaha (INCI: CANDELILLA CERA)
Luonnonvoit:
Karitevoi (INCI: BUTYROSPERMUM PARKII)
Mangovoi (INCI: MANGIFERA INDICA)
Kokumvoi (INCI: GARCINIA INDICA)
Kaakaovoi (INCI: THEABROMA CACAO)
Kookosrasva (INCI: COCOS NUCIFERA)
Luonnonväriaineet:
Sokeriruo'osta:
Värit: vaaleasta tummaan beigeen saadaan vaihtelemalla ruokosokerin tai/ja sinkkioksidin äärää.
Värit: lämpimänruskeasta tummaan ruskeaa saadaan vaihtelemalla ruokosokerin ja kastanjastajauhetun jauheen määrää.
Värit: kylmät ruskeat saadaan lisäämällä ruokosokeriin hieman indigoa.
Värit: roosabeigestä ruskeanroosaan saadaa sekoittamalla ruokosokeriin okraa (vaaleanpunervaa rautaoksidihydraattia).
Kastanjajauhe:
Värit: beigestä ruskeaan saadaan vaihtelemalla kastanjajauheen tai/ja sinkkioksidin määrää.
Värit: roosabeigestä ruosteenruskeaan saadaan sekoittamalla kastanjajauhesen vaaleanpunertavaa tai punaista rautaoksidihydrolaattia)
Värit: tummanruskeat saadaan kastanjajauhetta ja kaoliinin tummia rautaoksideja.
Värit: vihreänruskeat saadaa sekoittamalla kastanjajauhetta ja klorofylliä
Sinipuunjauhe:
Värit: kylmät punaiset saadaan vaihtelemalla sinipuujauheen määrää tai/ja sinkkioksidia
Värit: tummat ruusunpunaiset saadaan sekoittamalla sinipuunjauhetta ja ruusunpunervaa okraa.
Värit: ruskeanpunertavista violetiin saadaan sekoittamlla sinipuujauhetta kastanjajauheeseen.
Indigojauhe:
Värit: vaaleansinisestä tummansiniseen saadaan vaihtelemalla indigojauheen määrää ja/tai sekoittamalla joukkoon sinkkioksidia.
Värit: khakit saadaan sekoittamalla joukkoon keltaista okraa.
Värit: sinivihreät saadaan sekoittamalla joukkoon klorofylliä (lehtivihreä).
Värit: hennosta malvasta tummaan violettiin saadaan sekoittamalla joukkoon sinipuujauhetta tai punaista okraa.
Klorofylli (lehtivihreä):
Saadaan alfalfasta eli sinimailasesta.
Värit: vaaleanvihreästä tumman vihreään saadaan vaihtelemalla lehtivihreän määrää tuotteessa ja/tai lisäämällä sinkkioksidia.
Värit: pistaasinvihreästä khakinvihreään saadaan sekoittamalla joukkoon keltaista okraa.
Värit: tummanvihreät saadaan sekoittamalla joukkoon kaoliinin tummia rautaoksideja.
Okrat:
Keltaisia, punaisia tai ruskeita väriaineita, joita valmistetaan mineraaleista.
Värit: keltaisesta keltaoranssiin saadaan vaihelemalla keltaisen okran määrää ja/tai lisäämällä sinkkioksidia.
Värit: lohenpunaiset saadaan sekoittamalla keltaista ja punertavaa okraa.
Värit: pistaasinvihreästä khakinvihreään saadaan sekoittamalla keltaista okraa ja indigoa.
Värit: ruskeasta tummaan ruskeaan saadaan sekoittamalla keltaista okraa joko kaoliinin tummia rautaoksideja ja/tai kastanjajauhetta.
Värit: aprikoosit saadaan sekoittamalla keltaiseen okraan punaista okraa.
Värit: puuteriroosasta tummaan roosaan saadaan vaihtelemalla punertavan okran määrää ja/tai sekoittamalla joukkoon sinkkioksidia
Värit: lohenpunaisesta oranssinpunaiseen saadaan sekoittamalla keltaista, punertavaa ja punaista okraa eri suhteissa.
Värit: malvasta violetiin saadaan sekoittamalla punertavaa okraa indigon kanssa.
Värit: mustanvioletit saadaan sekoittamalla punertavaan okraan kaoliinin tummia rautaoksideja.
Värit: roosanbeiget saadaan sekoittamalla punertavaan okraan kastanjajauhetta.
Värit: vaaleat ja tumman liekinpunaiset saadaan vaihtelemalla punaisen okran määrää ja/tai sekoittamalal joukkoon titaanidioksidia.
Värit: ruusunpunaiset saadaan sekoittamalla punaista okraa ja punertavaa okraa.
Värit: vaaleat oranssinruskeat tummiin oranssinruskeisiin saadaan sekoittamalla punaista ja keltaista okraa ja/tai kastanjajauhetta.
Värit: oranssista aprikoosiin saadaan sekoittamalla punaista ja keltaista okraa.
Punajuurimehu:
Värit: tummat punaiset magentaan saadaan vaihtelemalla mehun määrää.
Värit: vadelmanpunaiset saadaan sekoittamalla mehun joukkoon punertavaa okraa.
Värit: violetista malvaan saadaan sekoittamalla mehun joukkoon indigoa.
Värit: tummat violetit saadaan sekoittamalla mehua ja kaoliin tummia rautaoksideja.
Värit: roosat beiget saadaanm sekoittamalla mehuun kastanjajauhetta tai sokeriruokoa
Hibiskusjauhe:
Saadaan teehibiskuksesta eli rosellasta (Hibiscus sabdariffa). Jauhetaan morttelissa hienommaksi. Antaa hienon ruusun värin.
Mustikkajauhe:
Saadaan kuivatuista mustikoista. Saadaan vaaleaa purppuraa väriä.
Vadelmajauhe:
Saadaan kuivatuista vadelmista. Antaa hienoista ruusunväriä.
Kaakaojauhe:
Sopii huulipunien väriaineeksi.
Annattojauhe:
Punaista väriainetta.
Saframi:
Keltaista väriaientta.
Granattiomenamehu:
Kylmän punertavaa väriainetta.
Helmiäiset (INCI:MICA)
Mica on alumiinin ja kaliumin silikaatti. Sitä käytetään myös helmiäisväriaineena INCI: CI 77019. Värejä ovat valkoinen, kulta, hopea, pronssi ja nahka.
Rautaoksidit
Värit vaihtelevat. Sopivat värivoiteisiin, puutereihin, poskipuniin, luomiväreihin, ripsiväreihin, rajausväreihin ja huulipuniin.
CI 77489 = musta rautaoksidi
CI 77491 = punaruskea rautaoksidi
CI 77492 = keltainen rautaoksidi
CI 77499 = musta trirautaoksidi
Muita meikkituotteissa käytettäviä luonnonaineita:
Allantoiini
Kasvispohjainen lanoliininkorvike
Omenajauhe
Banaanijauhe
Ananasjauhe
Akerolakirsikkajauhe
Hyaluronihappo
Vihreäteejauhe
Kasvisperäinen bisabolol
Kasvisperäinen glyseriini
Luonnon DHA (dihydroksiasetoni)
E-vitamiini
Greipinsiemenuute
Sokeriruo'osta saatava sukroosiasetaatti-isobutyraatti (INCI: SUCROSE ACETATE ISOBUTYRATE)
Kasvisperäinen squaleeni
Seuraavaksi ohjeita. Voit ihan rauhassa muutella ohjeita, sen mukaan, mitä värejä haluat käyttää, mitä vahoja tai öljyjä haluat käyttää. Monissa ohjeissa mainitaan tarkkuusvaaka, jos aivosi, silmäsi ja kätesi toimivat, et välttämättä tarvitse sitä. Ole luova!
Meikkituote-ohjeita:
Itseruskettavavoide
Tarvikkeet:
kattila
vesihaude
sekoituslusikka
minivispilä
tarkkuusvaaka (0,1 g tarkkuus)
maustemittoja
Aineet:
22 ml biologista vaniljaöljyä
13 ml appelsiininkukkavettä
1,5 g steariinihappoa
1,5 g mangovoita
2,5 g DHA:ta (dihydroksiasetonia) luonnon itseruskettajaa
1 tl kaakaojauhetta
5 tippaa kaakaoaromia
2 tippaa karamelliaromia
5 tippaa greipinsiemenuutetta
2 tippaa E-vitamiinia
Sulata vesihauteessa steariinihappo ja mangovoi. Kun seos on sulanut nosta pois vesihauteesta ja lisää joukkoon vaniljaöljy ja appelsiininkukkavesi. Lisää kaakaojauhe. Anna seoksen jäähtyä. Lisää DHA, kaakaoaromi, karamelliaromi, greipinsiemenuute ja E-vitamiini. Kaada säilytysastiaan ja säilytä viileässä.
Kiinteä meikkivoide
Tarvikkeet:
kattila
vesihaude
sekoituslusikka
minivispilä
tarkkuusvaaka
maustemittoja
Aineet:
7 g kasvisperäistä squaleenia
3 g karitevoita
1,5 g keltaista mehiläisvahaa
0,8 g karnaubavahaa
0,7 g kasvisperäistä lanoliinin korviketta
1 tippa E-vitamiinia
1,5 g sinkkioksidia
0,4 ml kellertävää okraa
0,5 ml kastanajajauhetta
4 tippaa karamelliaromia tai suklaa-aromia
Laita vesihauteeseen squaleeni, karitevoi, mehiläisvaha, karnauba ja kasvisperäinen lanoliinin korvike. Anna sulaa ja sekoita hyvin minivispilällä. Ota seos pois vesihauteesta ja lisää sinkkioksidi ja väriaineet. Sekoita hyvin minivispilällä tai sekoituslusikalla. Kun seos on hyvin sekoittunut lisää E-vitamiini, karamelli- tai suklaa-aromi ja kaada säilytyspurkkiin. Säilytetään viileässä.
Meikkigeeli
Tarvikkeet:
huhmare ja survin
minivispilä
maustemittoja
kuppi
Aineet:
50 ml aloe vera geeliä
1,20 ml punertavaa okraa
1,20 ml kastanjajauhetta
1,20 ml ruokosokerijauhetta
0,5 ml helmiäistä (mica)
10 tippaa greipinsiemenuutetta
5 tippaa aprikoosiuutetta
3 tippaa E-vitamiinia
Jauha okra, kastanjajauhe ja ruokosokeri huhmaressa hienoksi. Laita aloe-geeli kulhoon ja lisää hieman hienontamaasi jauhetta. Katso että seoksesta ei tule liian tummaa. Lisää helmiäinen, aprikoosiuute, E-vitamiini ja greipinsiemenuute. Sekoita hyvin. Kokeile välillä käteen tuliko väristä sopiva, lisää tarvittaessa jauhamaasi värijauhetta. Säilytä purkissa viileässä.
Meikkivoide I
Tarvikkeet:
Huhmare ja survin
Pieni lasta (minimaryse)
5 erikokoista maustemittaa tai teelusikoita ja ruokalusikka
1,25 ml (1/4 tl) punaista rautaoksidia
1,25 ml (1/4 tl) keltaista rautaoksidia
0,50 ml (2/5 tl) mustaa rautaoksidia
30 ml (2 rkl) perusvoidetta
1,25 ml (1/4 tl) arrowjuurijauhetta tai sinkkioksidia
4 tippaa E-vitamiinia
15 tippaa greipinsiemenuutetta
Mittaa punainen ja keltainen rautaoksidi huhmareeseen ja jauha hienoksi. Lisää mustaa rautaoksidia ja jauha hienoksi. Säilytä kosteudelta suojassa.
Testaa aina välillä ovatko väripigmentit jauhaantuneet tarpeeksi, ottamalla seosta kädelle. Jos väripigmenttejä ei erota toisistaan iholla.
Kun rautaoksidit ovat jauhautuneet hyvin hienoksi pienellä lastalla voi vielä hieroa seosta ja näin auttaa värien sekoittumista.
Kun seos vaikuttaa tasaiselta lisää sitä vähän kerrallaan perusvoiteeseen ja kokeile välillä miltä seos näyttää iholla. Jos haluat enemmän peittävyyttä ja mattapintaa lisää joukkoon arrowjuurijauhetta tai sinkkioksidia.
Lisää E-vitamiini ja greipinsiemenuute säilöntäaineeksi ja estävään bakteerien ja sienten kasvua.
Meikkivoide II
Tarvikkeet:
Huhmare ja survin
Pieni lasta (minimaryse)
5 erikokoista maustemittaa tai teelusikoita ja ruokalusikka
1,25 ml (1/4 tl) punaista okraa
1,25 ml (1/4 tl) keltaista okraa
0,50 ml (2/5 tl) indigoa
30 ml (2 rkl) perusvoidetta
1,25 ml (1/4 tl) arrowjuurijauhetta tai sinkkioksidia
4 tippaa E-vitamiinia
15 tippaa greipinsiemenuutetta
Mittaa punainen ja keltainen okraa huhmareeseen ja jauha hienoksi. Lisää indigoa ja jauha hienoksi. Säilytä kosteudelta suojassa.
Testaa aina välillä ovatko väripigmentit jauhaantuneet tarpeeksi, ottamalla seosta kädelle. Jos väripigmenttejä ei erota toisistaan iholla.
Kun aineet ovat jauhautuneet hyvin hienoksi pienellä lastalla voi vielä hieroa seosta ja näin auttaa värien sekoittumista.
Kun seos vaikuttaa tasaiselta lisää sitä vähän kerrallaan perusvoiteeseen ja kokeile välillä miltä seos näyttää iholla. Jos haluat enemmän peittävyyttä ja mattapintaa lisää joukkoon arrowjuurijauhetta tai sinkkioksidia.
Lisää E-vitamiini ja greipinsiemenuute säilöntäaineeksi ja estävään bakteerien ja sienten kasvua.
Meikkivoide III
Tarvikkeet:
Huhmare ja survin
Pieni lasta (minimaryse)
5 erikokoista maustemittaa tai teelusikoita ja ruokalusikka
1,25 ml (1/4 tl) punertavaa okraa
1,25 ml (1/4 tl) kastanjajauhetta
1,25 ml (1/4 tl) jauhettua ruokosokeria
30 ml (2 rkl) perusvoidetta
1,25 ml (1/4 tl) arrowjuurijauhetta tai sinkkioksidia
4 tippaa E-vitamiinia
15 tippaa greipinsiemenuutetta
Mittaa okra, kastanjajauhe ja ruokosokeri huhmareeseen ja jauha hienoksi. Säilytä kosteudelta suojassa.
Testaa aina välillä ovatko väripigmentit jauhaantuneet tarpeeksi, ottamalla seosta kädelle. Jos väripigmenttejä ei erota toisistaan iholla.
Kun rautaoksidit ovat jauhautuneet hyvin hienoksi pienellä lastalla voi vielä hieroa seosta ja näin auttaa värien sekoittumista.
Kun seos vaikuttaa tasaiselta lisää sitä vähän kerrallaan perusvoiteeseen ja kokeile välillä miltä seos näyttää iholla. Jos haluat enemmän peittävyyttä ja mattapintaa lisää joukkoon arrowjuurijauhetta tai sinkkioksidia.
Lisää E-vitamiini ja greipinsiemenuute säilöntäaineeksi ja estävään bakteerien ja sienten kasvua.
Poskipuna I
arrowjuurijauhetta + sinkkioksidia + micaa + punaista rautaoksidia
Poskipuna II
arrowjuurijauhetta + punertavaa okraa + kastanjajauhetta + micaa + 1 tippa E-vitamiinia
Poskipuna III
arrowjuurijauhetta + punaista rautaoksidia + indigoa
Poskipuna IV
aloe vera-geeliä + micaa + punajuurimehua + 4 tippaa greipinsiemenuutetta + 1 tippa E-vitamiinia
Puuteri I
arrowjurijauhetta + jauhettuja kuivia vadelmia + muutama tippa jojobaöljyä + E-vitamiinia.
Puuteri II
sinkkioksidia + rautaoksidia (punaista tai keltaista) + micaa
Puuteri III
arrowjuurijauhetta + sinkkioksidia + kaoliinia + kastajanajauhetta + micaa
Puuteri IV
riisijauhoa + sinkkioksidia + micaa + E-vitamiinia
Puuteri V
arrowjuurijauhetta + kaakaojauhetta + 6 tippaa vaniljauutetta
Puuteri VI
arrowjuurijauhetta + kaoliinia + keltaista okraa + 3 tippaa ruusun eteeristä öljyä
Puuteri VII
kaoliinia + arrowjurijauhetta + punaista rautaoksidia, keltaista rautaoksidia, mustaa rautaoksidia + micaa + 4 tippaa vaniljauutetta
Ruusupuuterin ohjeen löydät täältä: Ruusu, ruusunterälehdet ja ruusunmarjat
Huulipuna I (ruskea)
Tarvikkeet:
kattila
vesihaude
sekoituslasta
minivispilä
huulipunahylsy tai -muotti
tarkkuusvaaka
maustemittoja
Aineet:
3,3 ml seesamiöljyä
1,2 g karitevoita
0,5 g mehiläisvahaa
0,4 g riisivahaa
0,3 g karnaubavahaa
0,3 g sinkkioksidia
0,4 ml ruskeaa pigmenttiä
1 tl kaakaota
15 ml suklaa-aromia
1 tippa E-vitamiinia
Laita vesihauteeseen, vahat, karitevoi ja seesamiöljy. Kun kaikki ovat sulaneet sekoita hyvin. Lisää kaikki muut ainekset. Nosta seos pois vesihauteesta. Kaada seos muottiin ja anna jäähtyä 5 min, laita sitten pakastimeen 10 minuutiksi. Muotoile jäätyneenä haluamaasi huulipunamuotoon.
Huulipuna II (haluamasi värinen)
Tarvikkeet:
kattila
vesihaude
sekoituslasta
minivispilä
huulipunahylsy tai -muotti
tarkkuusvaaka
maustemittoja
Aineosat:
3,5 ml haluamaasi kasvisöljyä
1,2 g karitevoita tai mangovoita
1,2 g keltaista tai valkoista mehiläisvahaa
0,50 ml haluamaasi väripigmenttiä
0,40 haluamaasi helmiäistä (voi jättää myös pois jos et halua helmiäishuulipunaa)
1 tippa E-vitamiinia
Laita vahat, voit ja kasvisöljy vesihauteeseen. Sekoita hyvin kun seos alkaa sulaa. Lisää väripigmentti ja mica sekä E-vitamiini. Sekoita minivispilällä hyvin. Nosta pois vesihauteesta ja kaada seos muottiin. Anna jäähtyä 5 min. Laita pakastimeen 10 minuutiksi. Muotoile haluamaasi huulipunamuotoon.
Huulipuna III (kylmä punainen)
Tarvikkeet:
kattila
vesihaude
sekoituslasta
minivispilä
huulipunahylsy tai -muotti
tarkkuusvaaka
maustemittoja
Aineet:
3,3 ml jojobaöljyä
1,2 g mangovoita
0,5 g mehiläisvahaa
0,4 g riisivahaa
0,3 g karnaubavahaa
0,3 g sinkkioksidia
ripaus punaista rautaoksidia
ripaus micaa
20 tippaa punajuurimehua
15 tippaa vadelma-aromia
1 tippa E-vitamiinia
Laita vesihauteeseen vahat, mangovoi ja jojobaöljy. Sekoita hyvin kun seos alkaa sulaa. Lisää väripigmentti ja mica sekä E-vitamiini. Sekoita minivispilällä hyvin. Nosta pois vesihauteesta ja kaada seos muottiin. Anna jäähtyä 5 min. Laita pakastimeen 10 minuutiksi. Muotoile haluamaasi huulipunamuotoon.
Huulikiilto
Tarvikkeet:
minivispilä
tarkkuusvaaka
maustemittoja
kulho
Aineet:
9 g kasvisperäistä glyseriiniä
0,40 ml jauhettua mustikkaa
0,18 ml jauhettua vadelmaa
0,18 ml jauhettua karpaloa
ripaus micaa
6 tippaa kookosaromia
4 tippaa karamelliaromia
1 tippa E-vitamiinia
Sekoita kulhossa glyseriini ja jauhetut marjat. Lisää ripaus micaa, aromit ja E-vitamiini ja sekoita uudelleen. Kaada roll-on pulloon.
Luomiväri I (vihreä)
Tarvikkeet:
huhmare ja survin
tarkkuusvaaka
pipetti
mittalusikoita
Aineet:
2 g arowjuurijauhetta
2 g klorofylliä
0,50 ml micaa
20 tippaa squaleenia
1 tippa E-vitamiinia
Jauha huhmareessa arrowjuurijauhe ja klorofylli. Lisää mica ja jauhe uudelleen. Lisää tippa tipalta squaleeni ja E-vitamiini. Sekoita kunnes molemmat ovat sekoittuneet täysin ja jauheesta tulee kiinteää. Laita rasiaan tai luomivärirasiaan.
Luomiväri II (luumunvärinen)
Tarvikkeet:
huhmare ja survin
sekoituslasta
tarkkuusvaaka
mittalusikoita
Aineet:
2 g arrowjuurijauhetta
1 g micaa
1,20 ml punaista rautaoksidia
1,20 ml indigoa
1 tippa E-vitamiinia
Jauha huhmareessa arrowjuurijauhe, rautaoksidi ja indigo. Lisää mica. Jauha lisää. Lisää E-vitamiini. Laita rasiaan tai luomivärirasiaan.
Väriaineita vaihtelemalla voit tehdä tästä ihan minkä väristä hyvänsä.
Luomiväri III (suklaanruskea)
Tarvikkeet:
huhmare ja survin
sekoituslasta
tarkkuusvaaka
mittalusikoita
Aineet:
2 g kalsiumkarbonaattia
1,20 ml micaa
1,20 ml punaista okraa
0,50 ml indigoa
1 tippa E-vitamiinia
Jauha huhmareessa kalsiumkarbonaatti, okra ja indigo. Lisää mica. Jauha lisää. Lisää E-vitamiini. Laita rasiaan tai luomivärirasiaan.
Väriaineita vaihtelemalla voit tehdä tästä ihan minkä väristä hyvänsä.
Ohjeita sekä paikkoja, mistä raaka-aineita voi hankkia:
Ohjeita:
Sweet scents englanninkielinen
Bionessence ranskankielinen
Femininbio ranskankielinen
Make Your Cosmetics englanninkielinen
Greeniacs englanninkielinen
Raaka-aineita:
Aroma Zone ranskankielinen
Making Cosmetics englanninkielinen
Plush Folly englanninkielinen
Bilby Co ranskakielinen
Guayapi ranskankielinen
Herbonature ranskankielinen
TKB Trading englanninkielinen
Making Your Own englanninkielinen
Labo Hevea ranskankielinen
Naturecos ranskankielinen
Couleur-Caramel ranskankielinen
Katso myös
Tee itse - Hiusväri
Tee itse kasvovoide ja muita voiteita"
Tee itse puhdistusaineet kasvoille
10.11.09
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Mainio blogi!:o)
VastaaPoistatodella kätevä blogi!
VastaaPoistaHei! mistä saisi ostettua väripigmenttiä esimerkiksi huulipunan tekoa varten?:)
VastaaPoistaNäppärä tyttö tekee väripigmentit itse vaikka punajuuresta, porkkanasta, mustikasta ym. Ostospaikkat on listattu tämän kirjoituksen lopussa.
VastaaPoista