Varhaisin saippuan valmistusohje on peräisin Kaksoisvirran maasta sumereilta 2500 eaa. Egyptissä valmistettiin myös saippuaa ainakin 1300 eaa. Eurooppaan saippua saapui foinikialaisten mukana 600 eaa.
Saippuan raaka-aineet ovat kasvi- tai eläinrasvat, -vahat ja -öljyt sekä emäksinen lipeä (natriumhydroksidi, NaOH) ja ruokasuolaliuos. Saippuaa muodostuu kun rasvaa kuumennetaan emäksen kanssa. Se, mikä rasvatyyppi valitaan vaikuttaa saippuan koostumukseen - kasvisöljypohjaiset saippuat ovat pehmeämpiä kuin eläinrasvoista saatavat.
Saippuaan voidaan lisätä erilaisia apuaineita, sen mukaan mihin tarkoitukseen ja millaista saippuaa halutaan. Esim. tuoksua (hajuvesi, eteerinen öljy, saippuatuoksu), rasvamaisia aineita kuten lanoliinia, E-vitamiinia, hohkajauhetta (kuoriva saippua), sappea (sappisaippua), väriaineita (elintarvikevärit, kosmetiikkakäyttöön hyväksytyt kasvisvärit), yrttejä (yrttiuutteet, kokonaiset yrtit).
Saippuaa on valmistettu perinteisesti keittämällä. Käytä aina suojalaseja ja suojakäsineitä kun käsittelet lipeää. Kerro lapsille mitä teet ja varoita koskemasta saippuanvalmistusastioihin. Suojaa lapset erityisen hyvin, jos he katselevat saippuan valmistusta. Lipeä on myrkyllistä ja polttaa ihon rikki.
Tässä on muutama perusohje. Ohjeita voi muunnella halutun tuloksen aikaansaamiseksi.
Helppo saippua
Tarvikkeet: terävä veitsi, saippuamuotteja, vesihaudeastia, kasaria (terästä tai emalia)
1 kg glyseriinisaippuaa tai muuta saippuapohjaa
5 ml tuoksua tai eteeristä öljyä
punaista, oranssia tai keltaista elintarvikeväriä
Leikkaa saippua paloihin ja laita yhteen vesihaudeastioista. Laita vesihaudeastia vesihauteeseen kasariin. Kuumenna vettä niin että saippuamassa vesihaudeastiassa sulaa. Keitä hiljaisella tulella kansi kattilan päällä, ettei saippuamassaan roisku vettä. Kun saippua on sulanut, nosta liedeltä ja lisää tuoksu tai eteerinen öljy. Laita joukkoon väriaine. Kaada saippua muotteihin. Jätä jähmettymään. Kun saippua on jähmeä kumoa muotti ja pullauta saippua ulos. Muotoile terävällä veitsellä. Saippua on valmis.
Kookossaippua
Tarvikkeet: 2 kasaria, suojalasit, suojakäsineet, (lämpömittari), sekoituslusikka (puu, muovi tai teräs), vuokaspraytä, saippuamuotteja, muovitarjotin tai pahvilaatikko.
850 g kookosöljyä
57 g kaakaovoita
168 g lipeää (natriumhydroksidia)
340 g vettä
5 ml kookostuoksua
Laita kookosöljy ja kaakaovoi kasariin ja kuumenna kunnes ne ovat sulaneet. Käytä silmäsuojaimia ja suojakäsineitä. Ota toinen kattila ja lisää lipeä veteen ja kiehauta. Anna jäähtyä hetki. Jos sinulla on lämpömittari sen pitäisi näyttää noin 50°C. Kaada lipeävesi nyt kookosöljy-kaakaovoi kattilaan ja sekoita puisella, muovisella tai teräslusikalla. Rasvaa neliönmallinen muovitarjotin vuokasprayllä, tai pahvilaatikon pohjakin käy muotiksi. Kun saippua alkaa jähmettyä, tiedät sen siitä että sekoituslusikka jättää jäljen massan pintaan, lisää tuoksu ja sekoita. Kaada saippua muottiin tai muotteihin ja jätä jähmettymään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Irroita saippua muotista ja leikkaa käyttöpaloiksi. Jätä saippua valmistumaan hyvin tuuletettuun paikkaan 4 viikoksi.
Oliiviöljysaippua, Palmuöljysaippua, Kookosöljysaippua
Tarvitset kaksi isoa kattilaa, puulastan, saippuamuotteja ja
1½ l oliiviöljyä, palmuöljyä tai kookosöljyä
180 g lipeää
600 ml vettä
100 g suolaa
Lisää lipeä varovasti veteen. Sekoita puisella lastalla kunnes lipeä on kaikki liuennut. Kuumenna vesi 37°C:een. Kuumenna öljy toisessa kattilassa samaan lämpöön. Kaada oliiviöljy lipeäveteen. Jatka sekoittamista. Kun lasta alkaa jättää vanaa seokseen saippua alkaa olla valmista. Tässä vaiheessa voit lisätä mahdolliset väri- tai tuoksuaineet sekä suolan.
Kaada sitten saippua muotteihin ja anna jähmettyä. Kumoa saippua muoteista kuivumaan. Noin kuukauden kulutta saippua on kuivunut ja valmista.
Voit muunnella tätä ohjetta käyttämällä veden sijasta ruusuvettä, laventelivettä, appelsiininkukkavettä tai erilaisia yrttiteitä, niin saat erilaisia saippuoita.
Jos haluat tehdä kuorivaa saippuaa lisää loppuvaiheessa joukkoon ½ dl kaurahiutaleita.
Perinteinen saippua
Valmistukseen tarvitaan isohko sammio ja muuripata
5 kg talia tai silavaa tai siankamaraa
3 kg soodaa
1 kg sammutettua kalkkia
30 l kiehuvaa vettä
1½ l karkeaa suolaa
Laita kaikki ainekset pataan, paitsi vesi. Lisää kiehuvaa vettä 15 l vähin erin, koko ajan hämmentäen. Kun lipeä alkaa kirkastua, se kaadetaan toiseen astiaan. 15 l kiehuvaa vettä kaadetaan jälleen pataan, jäljellejääneen seoksen päälle.
Kun ensiksi saatu lipeä on jäähtynyt. Se puolitetaan. Puolet lipeästä laitetaan uuden padassa olevan seoksen sekaan ja annetaan kiehua 4 tuntia.
Lopuksi lisätään suola ja keitetään vielä 1½ tuntia. Suolan lisäämisen jälkeen ei saa lisätä lipeää, koska saippua ei silloin erotu liuoksesta. Kun suola on lisätty pata nostetaan tulelta ja jätetään jäähtymään seuraavaan päivään.
Kun saippua on noussut pinnalle. Se korjataan pois ja loppu liuos kaadetaan pois. Edellisestä päivästä jäljelle jäänyt lipeä laitetaan nyt pataan yhdessä saippuan kanssa. Annetaan kiehua tunnin ajan. Jätetään jäähtymään seuraavaan päivään. Seuraavana päivänä saippuan pitäisi olla niin kovaa että sitä voi veitsellä leikata paloiksi. Palat laitetaan viileään huoneeseen kuivumaan muutamaksi viikoksi.
Perinteinen saippua II
2 kg lipeäkiveä
8 kg rasvaa
30 litraa vettä
2-3 kourallista suolaa
Lipeäkivi liuotetaan veteen, rasvat kaadetaan joukkoon. Keitetään 3-4 tuntia. Seos alkaa muuttua paksuhkoksi. Tällöin lisätään keittosuolaa. Keitetään kunnes saippua alkaa nousta pinnalle ja neste erottuu pohjalle. Kaadetaan matalaan astiaan jähmettymään. Jos saippua ei jostain syystä ole oikein hyvää, pestään se nopeasti kylmällä vedellä ja kiehautetaan vielä vähässä vedessä, kunnes siitä tulee puuromaista. Tämän jälkeen saippuamassa laitetaan reikäiseen koteloon valumaan. Saippuasta erottuvista nesteistä voidaa valmistaa suopaa.
Perinteinen suopa
Valmistukseen tarvitaan isohko muuripata ja sammio
52 litraa hyvää koivutuhkaa
12 sangollista vettä
2 kg rasvaa (talia, sianihraa)
4 kourallista suolaa
Koivutuhka keitetään vedessä ja jätetään hautumaan yön yli. Seuraavana päivänä saatu kirkas lipeä kaadetaan pataan, jossa annetaan kiehua verkalleen ja tasaisesti, kunnes määrä on vähentynyt noin kahdeksi sangolliseksi. Tämä vie aikaa päivän tai pari. Lisätään 2 kg rasvaa. Tätä seosta keitetään kunnes se alkaa saostua. Testi: Kaada seosta lautaselle, jos hyytyy, suopa on valmista seuraavaan vaiheeseen. Kaada suopa sammioon ja hämmennä koko ajan, kunnes se jäähtyy.
Pihkasaippua
2,5 kg pihkaa
6 l vettä
400g lipeäkiveä
suolaa
Saippua keitetään näistä aineksista tavalliseen tapaan. Pihkan lisäksi voidaan käyttää myös rasvaa. Sopii esim. partasaippuaksi.
Sappisaippua
½ kg valkoista saippuaa
3/4 l häränsappea
45 g sokeria
25 g hunajaa
25 g tärpättiä
Keitä saippua ensin pehmeäksi ja lisää muut ainekset. Anna kiehua heikolla tulella, kunnes seos sakenee. Hämmennä koko ajan. Kaada laakealle vadille ja kun on jäähtynyt leikkele paloihin. Käytetään tahranpoistoon.
Saippuan tekeminen jämäsaippuoista
Usein saippuaa ei tule käytettyä täysin loppuun vaan jää jäljelle pieni jämä. Kerää nämä pienet saippuapalat talteen.
Laita kattilaan ja sulata yhdessä pienen vesimäärän kanssa. Vesi haihtuu keitettäessä ja kun saippuanpalat ovat sulaneet, saat tästä massasta taas uusia saippuoita kun kaadat massan saippuamuotiin ja annat jähmettyä. Jos epäilet että tämä ei ole tarpeeksi hygienistä, voit korvata vesimäärän laventelivedellä tai tipauttaa vähän ennen muotteihin kaatamista muutaman pisaran teepuuöljyä tai oreganoöljyä saippuamassan joukkoon. Molemmat öljyt tappavat suurimman osan bakteereista.
Lipeän valmistus
Lipeän voi tehdä myös itse. Tarvitaan sadevettä, puuntuhkaa, olkia, pieniä kiviä, tiiliä ja tynnyri (n. 160 litraa). Tarvitset myös suojalasit, suojakäsineet ja suojavaatteet.
Asettele tynnyrin pohjalle tiilet ja niiden päälle noin 20-30 cm kerros olkia, näiden n. 10 cm kerros pieniä kiviä. Tämä on suodatin. Täytä loppuosa tynnyristä puuntuhkalla. Kaada tuhkan päälle noin 5 ämpärillistä sadevettä. Jätä valmistumaan 24 tunniksi. Seuraavana päivänä kaada nestettä hieman astiaan ja tee koe: Lipeä on valmista kun kananmuna kelluu sen pinnalla. Jos ei kellu, lisää enemmän tuhkaa ja kaada tynnyrissä ollut neste tuhkan päälle. Toista kunnes kananmuna alkaa kellua.
Netissä on paljon sivuja saippuan valmistuksesta ja kotivalmistajista.
Saippua foorumi
Kynttilän valmistus
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti