18.11.09

Uima-allas - hoito ja puhdistus ym.

Suomessa 1970-luvulla rakennettiin taloihin paljon uima-altaita. Kun niitä ei osattu hoitaa tai ei ymmärretty miten paljon ja minkälaista hoitoa ne vaativat, ne purettiin pois.

Nyt ihmiset ovat taas innostuneet uima-altaista, lähinnä pienistä pihalle pystytettävistä malleista. Porealtaat ja saunatynnyrit ovat myös suosittuja vaihtoehtoja. Altaita on sekä sisä- että ulkokäyttöön.

Jos harkitset uima-altaan hankkimista tai rakentamista suosittelen että juttelet useamman alan asiantuntijan kanssa. Uima-allassysteemi vaati hyvin paljon tietoa toimiakseen optimaalisesti, varsinkin jos kysymyksessä on sisäallas.

Seuraava teksti on aika raskasta ja ei ole tarkoitettu heikkohermoisille.

Haihtuminen ja kosteus
Kuinka paljon vettä altaasta haihtuu riippuu näistä kuudesta tekijästä:
-huoneen ilmankosteus (25°C:ssa huoneilman suhteellinen kosteus on 60%, Taulukko ilmankosteudesta eri lämpötiloissa )
-veden pinnan pinta-ala, mitä suurempi sen enemmän haihtuu
-veden lämpötila, mitä lämpimämpää vettä suhteessa ilman lämpötilaan sen enemmän haihtuu
-sisäilman ja ulkoilman lämpötila (kun ulkona on kylmempää kuin sisällä, sisäilmassa on enemmän kosteutta kuin ulkona, pakkasilma on kuivaa)
-miten paljon vettä räiskytetään ympäriinsä
-altaassa oleva suihkulähde

Haihtuminen laskee veden lämpötilaa ja lisää ilmankostetutta. Lisääntynyt ilmankosteus taas luo homeille ja sienille otolliset elinolosuhteet. Vedestä haihtuu ilmaan myös kemikaaleja, jotka ärsyttävät keuhkoja. Huoneissa, joissa on uima-allas on erittäin tärkeä huolehtia näistä neljästä seikasta: 1) kosteudenpoistaja, 2) ilmanvaihto, 3) allaspeite tai -kansi ja 4) lämmitys.
Jos jokin näistä asioista puuttuu alkavat ongelmat ja ne ongelmat eivät ole pieniä. Kosteusongelma näkyy aluksi kosteuden tiivistymisenä ikkunoihin. Ikkunat huurtuvat. Vähitellen kosteus imeytyy talon rakenteisiin ja saa siellä tuhoa aikaa.

Kosteudenpoistajat,ilmankuivatin
Kosteudenpoistaja "tiivistää" ilmassa olevan kosteuden vedeksi ja lämmöksi. Yleensä tiivistynyt vesi johdetaan takaisin altaaseen ja lämpö huoneeseen. Pienissä kosteudenpoistajissa on säiliö, johon vesi kerääntyy ja kun säiliö on täynnä kosteudenpoistaja pysähtyy.
Kosteudenpoistajia on monia malleja. Kokemuksesta voin sanoa että älä osta halpaa ja tehotonta. Ne eivät kestä käytössä ja eivät myöskään jaksa poistaa tarpeeksi kosteutta. Pienissä kosteudenpoistajissa oleva muutaman litran säiliö täytyy jo tunnissa, tarkista aina että kosteudenpoistajassa on poistoletku, jonka voit laittaa viemään vesi altaaseen tai viemäriin. Satsaa tehoon, se kannattaa.
Suurin osa kosteudenpoistajista toimii optimitehollaan, jos allasvesi on 1-2°C:ta lämpimämpää kuin ilma. Useimmat ihmiset ovat mukavuudenhaluisia ja eivät halua uida kylmässä vedessä, jos allasveden lämpötila on enemmän kuin 6°C:ta huoneilmaa lämpimämpi tarvitaan tehokkaampi kosteudenpoistaja.
Hyvä ilmankosteus on 50-60% ja jos kaikki muu on kunnossa, hyvä kosteudenpoistaja pitää tämän tason.
Osa kosteudenpoistajista toimii jatkuvasti ja osa vain, kun kosteus ylittää tietyn koneeseen ohjemoitavan arvon. Halvemmat mallit ovat yleensä koko ajan päällä ja se kuluttaa laitetta ja vie sähköä.

Ilmastointi
Ilmastointi voi olla myös osana kosteudenpoistolaitetta. Yritin viime kesänä saada sellaista laitetta hankituksi vanhan tilalle, mutta ei onnistunut Suomesta. Jos tälläistä laitetta havittelee, kannattaa suunnata katseensa trooppisiin ja subtrooppisiin maihin. Niissä näitä laitteita on yleisesti myytävänä. Täytyy vain varmistaa yhteensopivuus suomalaisten sähkörasioiden kanssa, yleensä joutuu turvautumaan adapteriin. Kosteudenpoistolaitteet, joissa on ilmastointi (perimetri, levylämmönsiirrin) toimintaperiaate lyhyesti: kosteaa sisäilmaa siirretään ulos ja lämmintä ulkoilmaa tuodaan sisään. Tarvittaessa laite myös käyttää kosteasta sisäilmasta erotetun lämmön tai lämmittää lämpövastuksilla viileän ulkoilman lämpimämmäksi ennenkuin puhaltaa sen sisälle.
Joku voi tässä vaiheessa sanoa että "hei, ilma-lämpöpumppu on keksitty". Niinhän se on, ongelma vain allashuoneissa on runsas ilmankosteus ja tämä ongelma esiintyy erityisesti talvella. En ole ilma-lämpöpumppujen asiantuntija, mutta mahtaako niiden kosteudenpoistoteho olla riittävä? Käsittääkseni ne on suunniteltu ilman lämmittämiseen talvella ja kesällä viilentämiseen. Kesälle ne poistavat parhaimmillaan 2 l/tunnissa kosteutta (yleensä huomattavasti vähemmän), mutta entäs talvella, kun sitä kosteudenpoistoa todella tarvitaan allashuoneessa? Jos allashuoneessa kosteudenpoisto suoritetaan ilmaa viilentämällä, kosteutta tiivistyy koko ajan lisää. En ole ollenkaan vakuuttunut ilma-ilma-lämpöpumpusta allashuoneeseen, ellei sitten allas ole hyvin hyvin pieni (1 m x 1m) ja vain kesäkäytössä ja talveksi vesi poistetaan altaasta.
Suodattimella varustettu raitisilmaventtiili kaikkien allashuoneen ikkunoiden läheisyyteen on joskus hyvä ratkaisu. Osa insinööreistä suosittelee että venttiilit pitäisi laittaa sekä ikkunoiden alapuolella että yläpuolella. Itselläni on käytössä vain yksi raitisilmaventtiili ja toimii ihan hyvin. Luonnollisesti huonetilan koko, altaan koko ja ikkunapinta-ala vaikuttavat asiaan. Venttiili voi olla käsisäätöinen tai automaattisesti termostaatilla toimiva.
Allashuoneen ilman pitäisi myös pysyä allashuoneessa, eikä siirtyä sieltä muualle rakennukseen, kun ovia avataan. Allashuoneen ilmanvaihdolle on varattava oma kanavansa ja huolehdittava siitä että tulo- ja poistoilma-aukot ovat allashuoneessa oikein sijoitettu. Joskus ilmanvaihtoa allashuoneessa joutuu hieman tehostamaan, apupuhaltimella, poistohormin imuhatulla tai huippuimurilla.

Allaspeitteet ja -kannet
Altaan peittäminen silloin, kun se ei ole käytössä vähentää haihtumista huomattavasti ja säästää kosteudenpoistolaitettasi sekä altaan täyttämisvaivaa. Allaspeite pitää lämmön altaassa paremmin ja säästää näin lämmitysenergiaa. Allaspeite parantaa altaan turvallisuutta, varsinkin jos perheen pienimmät juoksentelevat valvomatta. Isompien ihmisten putoamista altaaseen peite ei estä. Allaspeite suojaa myös allasta roskilta ja lialta, varsinkin ulkoaltaita.
Pienissä altaissa altaan voi vastaavasti suojata kannella.

Lämmitys
Allasvesi on sen lämpöistä kun halutaan, mutta huoneilman lämpötila on oma lukunsa. Pelkästään se että kosteudenpoistaja lämmittää osan ilmasta ei Suomen olosuhteissa riitä talviaikaan alkuunkaan. Lattialämmitys on hyvä valinta allashuoneeseen. Lämpötilaa voi säädellä tarpeen mukaan ja lattian lämpö pitää myös allasvettä jonkin verran lämpimänä, joten altaan peruslämmön ylläpitoon ei kulu niin paljoa energiaa, kuin jos lattialämmitystä ei olisi. Minkälaisen altaan peruslämmön lattialämmitys ylläpitää, riippuu altaan tilavuudesta, huoneen lattiapinta-alasta ja huoneen tilavuudesta. Lattialämmityksen lisäksi ikkunoiden alla tarvitaan lämpöpatterit, jotta kosteus ei tiivistyisi ikkunoihin.

Kun kaikki nämä asiat on toteutettu oikein, uima-allas ei ole ongelma muulle talolle. Tässä oli kuitenkin vasta pieni osa uima-altaan hoidosta.

Konehuone
Huoneen on syytä olla sen verran tilava että sinne mahtuu lattiakaivo, allaspumput, suodattimet, automaattisanitaatiolaitteisto, allasveden lämmityslaitteisto ja ilmanvaihtolaitteet. Lisäksi huoneeseen olisi vielä saatava mahtumaan laitteiston käyttäjäkin.

Allaspumput
Ideaali sijoituspaikka on hieman altaan vedenpinnan tason alapuolelle ja niin lähelle allasta kuin mahdollista. Näin pumpun ei tarvitse olla kovin iso ja energiaa säästyy. Tosin pumpun valintaan vaikuttaa myös veden kokonaismäärä (litroina), altaan tilavuus (kuutiot), allasputkien halkaisija ja pituus sekä kuinka kauan koko altaan vedeltä kestää kulkea järjestelmän läpi (yleensä 8-10 tuntia) ja vedenpaine järjestelmässä. Sanoisin että kannattaa valita tehokkaampi pumppu kuin aluksi uskoisi, sillä monet asiat, joita ei tule ajatelleeksi vaikuttavat pumpun tehoon edellämainittujen lisäksi. Katso myös suodattimet alempaa tästä tekstistä.
Ennen kuin käynnistät allaspumpun ensimmäistä kertaa tai pitkän käyttötauon jälkeen, tarkista että pumppuosa (siis se missä ei ole moottoria) on täytetty vedellä. Jos näin ei ole laita, pumppu voi ylikuumentua ja tuhota itsensä ja moottorin.Jotta pumpusta ei pääsisi vesi loppumaan, voi olla hyvä että pumppu saa koko ajan vettä altaasta.
Allaspumpun roskasuodattimen tila on hyvä tarkistaa kerran viikossa ja poistaa roskat. Näin pumppu toimii optimaalisesti.
Altaisiin on olemassa erikoispumppuja, joista saa hierovia suihkuja ja poreita tai suihkulähde-tyyppisiä efektejä. Ilmapuhaltimia on myös, joilla saa veden kuplimaan.

Suodattimet eli filtterit
Piimaasuodattimet
Nämä ovat suodattimien parhaimmistoa. Ne suodattavat jopa 7 mikronin kokoiset hiukkaset ja sitä suuremmat. Toimiakseen hyvin suodattimia täytyy puhdistaa. Se tehdään ajamalla suodattimen puhdistusajo (Backwash) tai takaisinhuuhtelu/vastavirtahuuhtelu. Tästä kuitenkin seuraa se että osa piimaasta lähtee huuhteluveden mukaan ja on korvattava takaisin suodattimeen. Yleensä piimaasuodattimille puhdistusta tällä tavoin suositellaan vain 1-2 kertaa vuoteen. Jos suodatin ei puhdistuksesta huolimatta toimi kunnolla, piimaa-aines on vaihdettava ja koko suodatin puhdistettava myös sisältä hyvin.
Hiekkasuodattimet
Nämä suodattimet suodattavat noin 42 mikronin kokoiset hiukkaset ja sitä suuremmat pois. Hiekkasuodattimet puhdistetaan samoin kuin piimaasuodattimet. Joskus hiekkaa tarvitsee lisätä ja jos Backwash-puhdistus ei auta, hiekka on vaihdettava ja suodatin pestävä sisältä. Hiekka on hyvä vaihtaa 3-4 vuoden välein.
Suodatinkasetit, suodatinpatruunat
Nämä suodattimet suodattavat noin 20 mikronin kokoiset hiukkaset ja sitä suuremmat pois. Nykyään on vieläkin tehokkaampia suodatinpatruunoita, jotka poistavat jopa 3 kertaa pienempiä hiukkasia kuin hiekkasuodattimet. Suodatinosa koostu erittäin tiukkaan kudotusta polyesteriverkosta. Nämä suodattimet eivät tarvitse puhdistusajoa. Sen sijaan avataan suodattimen kansi, otetaan suodatinpatruuna ulos ja pestään painepesurilla. Jos se on oikein pinttynyt voidaan upottaa veteen, johon on lisätty etikkaa 4 dl/ 20 l vettä, yöksi ja aamulla putsataan kunnolla. Koska tästä aiheutuu katkos altaan käyttöön, voi olla hyvä hommata kaksi suodatinpatruunaa, jolloin aina kun toinen on pesussa toinen on käytössä.
Suodatinpatruunat ovat kuitenkin kalliimpia kuin piimaa- tai hiekka-säkki ja ne likaantuvat nopeammin. Ne kestävät vain 4-5 pesua ja sitten ne on vaihdettava uuteen.
Näitä suodattimia käytetään pihan pikkualtaissa ja ne ovat yleistyneet myös isommissa altaissa ja sisäaltaissa.
Kuten allaspumpun valinnassa, myös suodattimen valinnassa altaan koko ja altaan vesimäärä ratkaisevat mikä on paras suodatin. Jos suodatin on oikein valittu, sitä ei tarvitse pitää päällä 8 tuntia, vain 2 tuntia riittää. Kesäisin tai silloin kun allas on kovalla käytöllä suodatinaikaa on kuitenkin pidennettävä.
Mitä nopeammin vesi kulkee suodattimen läpi, sitä tehottomampi suodattimesta tulee. Jos suodatin on liian pieni, se ei pidä allasta puhtaana. Paras siis tässäkin valita malli, joka on hieman isompi kuin altaan käyttötarve, silloin suodatin toimii myös tilanteissa, joissa suodatettavaa on enemmän.
Suodattimen valintaan vaikuttaa myös pumppu ja päinvastoin. Liian pienessä pumpussa ei välttämättä riitä tehoa suodattimen puhdistukseen ja liian iso pumppu puskee vettä liian nopeasti suodattimen läpi.

Allasveden lämmitys
Voidaan hoitaa aurinkopaneeleilla, lämpöpumpuilla, säteilylämmöllä, uima-allaslämmittimillä, lämmönvaihtimella, kierrättämällä allasvesi takan läpi tai jonkun muun lämmönlähteen kautta.
Ideaali allasveden lämpötila on noin 25°C. Allasveden lämpötila vaikuttaa allasveden kemialliseen tasapainoon. Jos allasveden lämpötilaa pidetään korkeana on tärkeää tarkkailla allasveden laatua. Lämpö lisää mikrobitoimintaa ja leväkasvustoa.
Älä luota pelkästään konehuoneen mittareihin, vaan pidä altaassa kelluvaa mittaria, josta näet allasveden todellisen lämpötilan. Muitakin altaaseen asennettavia mittareita voidaan käyttää.

Allasveden laatu
Kun vesi on kirkasta, pohja näkyy ja ihon pinta tuntuu uinnin jälkeen puhtaalta, veden laatu on hyvä silmämääräisesti, mutta saattaa olla että kemiallinen tasapaino on jo häiriintynyt.
Ilmasto vaikuttaa allasveteen. Jos allasvesi on lämmintä ja siihen paistaa aurinko, levänkasvu kiihtyy. Tuuli tuo roskia ulkoaltaaseen ja levittää leväitiöitä. Sade suoraan altaaseen pilaa altaan kemiallisen tasapainon ja edistää leväkasvua.
Allasvesi pysyy hyvänä kun suodatin toimii säännöllisesti ja hyvin, allasvesi puhdistetaan irtoroskista ja peitetään, kun sitä ei käytetä sekä huolehditaan siitä että altaan kemiallinen tasapaino pysyy hyvänä. Kun tasapaino on hyvä altaaseen ei muodostu levää ja allasta ei tarvitse jatkuvasti olla kuuraamassa.

Hyvä kemiallinen tasapaino:
pH 7,2-7,8.
Kokonaisalkaalisuus 80-120 ppm (parts per million= kuinka monta grammaa kyseisiä partikkeleita on kuutiometrissä vettä)
Kalkin (kalsium) määrä/veden kovuus 200-400 ppm
Liuenneet aineet (kokonaismäärä) vähemmän kuin 2000 ppm
Vapaa kloori 0.3-1.0 ppm
Sidottu kloori 1.0-3.0 ppm

Allasveden laadun mittaukseen on olemassa hienoja pitkiä matemaattisia kaavoja, jotka mielestäni lähentelevät avaruusfysiikka sen verran paljon että luultavasti suurin osa lukijoista putoaa kärryiltä. Tiedonjanoisille tiedoksi että Wilfred F. Langlier on laatinut yhden tälläisen kaavan nimeltä Saturation Index. Tässä linkki sivulle Saturation Index-laskin. Tässä ohjearvoja: Saturation Index-arvot. Jos nämä menivät yli hilseen, niin on olemassa Watergram niminen helppokäyttöinen työkalu, jolla näitä arvoja on helppo tutkia ja säätä omaa uima-allasta sopivaksi. Valmistaja on Taylor Technologies.

pH-arvo
Kuten kaikki kouluajoilta muistavat 7 on hyvä neutraali pH-arvo. Jos arvo laskee alle 7, vedestä tulee hapanta ja syövyttävää. Se turmelee altaan metalliosat ja allaslaastin, allastiilet sekä saa silmät kirvelemään. Jos pH arvo on korkea, vedestä tulee emäksistä ja altaaseen jää kalkkisaostumia, kalkkia kertyy myös altaan putkistoon ja muuhun laitteistoon. On tärkeää että allasveden pH-arvo pysyy tasaisena, se auttaa myös altaan puhtaanapidossa. Altaan pH-arvon muuttamiseen on olemassa pH-plus ja pH-miinus aineita.

Kokonaisalkaalisuus
Tämä arvo kertoo kuinka paljon alkaalista (emäksistä) ainesta altaan vedessä on kuutionkokoista vesimäärää kohti. Suositeltava määrä toimii eräänlaisena puskurina tai neutraloijana, jos veteen pääsee yhtäkkiä happamia aineita. Kokonaisalkaalisuus kertoo myös kuinka paljon veteen on lisätävä hapanta tai alkaalista ainetta, jotta sopiva veden pH-arvo saadaan pidettyä. Hyvä kokonaisalkaalisuusarvo pitää veden pH:n tasaisena.

Kalkin määrä
Veden kovuuden määrää se, miten paljon vedessä on kalkkia. Altaan rappauksista liukenee yleensä hieman kalkkia veteen, lisäten veden kovuutta. Jos vesi on liian kovaa (kalkkipitoista), se nostaa veden pH-arvoa ja veden pinnalle muodostuu valkoinen, suolainen kerros vesirajaan. Jos vesi on liian kovaa se saattaa ärsyttää ihoa. Liian pehmeä vesi taas muodostaa ihon pinnalle kalvomaisen kerroksen.

Liuenneiden aineiden kokonaismäärä
Veden kovuus mittasi vain yhtä mineraalia (kalsiumia) vedessä. Liuenneiden aineiden kokonaismäärä kertoo mitä paljon kaikkea muuta on liuenneena kuutiossa allasvettäsi. Yleensä tämä arvo kertoo sen, mitä altaassa polskivista ihmisistä (ja eläimistä) on sinne jäänyt (hiki, aurinkorasva, meikit, ihovoiteet, shampoo, pesuaineet, kuolleet ihosolut, hiukset, virtsa, jne). Tämä määrä on tärkeä, sillä jos se on liian suuri, se estää kaikkien muiden allaskemikaalien toiminnan ja altaan sanitaatio ei toimi. Jos arvo on korkea vesi maistuu suolaiselta.
Jos liuenneitten aineiden kokonaismäärä on korkea, se aiheuttaa altaan metalliosien korroosiota (pumput, putket ja filtterit).

Sanitaatio
Tämä on yksi kaikkein tärkeimmistä altaan hoitotoimista. Kloorin tason olisi hyvä pysyä altaassa 0.6-1.0 ppm välillä. Tarkoitan tällä vapaata klooria altaassa.
Kloori
Se on käytetyin altaan desinfiointiaine. Sitä on saatavana kaasuna, nesteenä, jauheena ja tabletteina.
Mitä tulee sitten näiden olomuotojen käyttäjäystävällisyyteen ja toimivuuteen, niin kaasu ei tule kysymykseenkään, koska se on hengenvaarallista käyttää ilman asianmukaisesti paineistettuja säilytysastioita ja ruiskuja.
Nestemäinen kloori on yleensä muovipullossa ja valmiina vesiliuoksessa. (Huom! Tämä on täysin eri asia kun valkaisu-ja puhdistusaine kloori, joka on myös muovipullossa). Nestemäinen kloori kaadetaan altaaseen, varovasti, koska on 4 kertaa voimakkaampaa kuin tavallinen kloori. Se on kuitenkin pH-arvoltaan emäksistä ja nostaa veden kovuutta.
Yleensä kotialtaiden omistajat käyttävät jauhemaista tai tablettimuodossa olevaa klooria. Eri uima-allastyypeille on omat sekoituksensa. Liuota kloorijauhe ämpärilliseen vettä. Käynnistä suodatinpumppu ja pidä toiminnassa vielä 15 min kloorin lisäämisen jälkeenkin. Kaada vesi altaaseen varovasti, varo läikyttämästä. Jos käytät tabletteja, laita tabletit kelluvaan annostelijaan, joka levittää kloorin liikkuessaan pitkin allasta. Ulkoaltaisiin on olemassa aurinkoenergialla toimivia kloorinannostelija-altaanpuhdistinlaitteita. Katso Solar Breeze.
Kloori ei ole kuitenkaan kovin pysyvää ja jos allasvesi on kovin lämmintä se haihtuu nopeasti. Siksi klooritasoja on hyvä mitata lähes päivittäin. Klooria altaaseen laittaan 1-2 g per vesikuutio eli 30 kuution altaaseen klooria menee 30-60 g kerralla. Sopiva määrä selviää mittaamalla klooritasoja. Shokkiklooraukseen käytetään viisinkertaista määrää klooria per vesikuutio.
Shokkikloorauksen jälkeen altaaseen ei saa mennä, ennenkuin kloorin määrä altaassa on laskenut 1.0 ppm alapuolelle. Mittaa altaan klooritasoja.

Orgaaniset sanitointitoimet
Koska ympäristötietoisuus on nousussa ja kloori ei ole kovinkaan ympäristöystävällinen valinta, on olemassa myös UV-sanitointilaitteita. Niistä vapautuva otsoni tuhoaa bakteereja. Ne eivät kuitenkaan ihan yksin riitä pitämään allasta puhtaana, vaan lisänä tarvitaan vielä hieman klooria. Kloorin määrää saadaan kuitenkin näin vähennettyä.
Toinen vaihtoehto on otsonikehitin (otsonisaattori). Se on hieman kalliimpi kuin edellinen laite ja se muodostaa ja vapauttaa otsonia allasveteen. Otsonikehitin kiinnitetään uima-allas putkistoon heti suodattimen jälkeen. Sekään ei yksin riitä, vaan vielä joudutaan hieman klooria käyttämään.
Kolmas vaihtoehto on ionisoivat laitteet. Esim. Eco Smarte. Se toimii kuparin, platinan ja hapen avulla. Systeemi luottaa kemialliseen reaktioon (ionisaatio). Kupari- ja platinalevyjä joudutaan aika ajoin vaihtamaan, muuten systeemi lienee ihan toimiva.
Usein ionisoivat laitteet yhdistetään halogeenipohjaisiin sanitaatiolaitteisiin, jotta saataisiin parempi tulos.
Neljäs vaihtoehto on mineraalipohjaiset sanitaatiolaitteet. Ne käyttävät hopean, kuparin ja sinkin yhdistelmiä bakteerien tappamiseen. Usein ne ovat pieniä sylinterinmuotoisia puhdistimia, jotka on asennettu suodatinkasetin sisään tai uima-altaan putkistoon heti suodattimen jälkeen. Ne toimivat useita kuukausia, ennenkuin ne tarvitsee vaihtaa. Saavuttaakseen paremman tehon tarvitsevat kloorin apua.

Allasveden testaus
Tarvitaan kolme lasipurkkia, testiliuskoja tai nestemäiset testikemikaalit.
Upota puhdas kannellinen lasipurkki veteen noin 30 cm syvyyteen. Poista kansi ja käännä purkki niin että ilma purkista poistuu. Sulje kansi. Toista näytteenotto kolmesta eri paikasta eri puolilla allasta. Jos otat näytteen liian läheltä veden pintaa, saat vääristyneen tuloksen.
Seuraavaksi, jos käytät testiliuskoja, upota liuska, jossa on indikaattorilaput kloorille (vapaan ja sidotun kloorin määrä), kalsiumille (veden kovuus), kokonaisalkaalisuudelle, pH-arvolle ja muille metalleilla, vesipurkkiin. Yleensä liuskassa olevien lappujen väri muuttuu heti kun ne osuvat veteen. Vertaa nyt testiliuskaa pakkauksen värikarttaan ja katso mikä on allasvetesi tila.
Jos käytössäsi on nestemäiset kemikaalit, testi on hieman hankalampi. Kaada vettä koeputkiin ja lisää reagenssiaine, pakkauksen ohjeen mukaan. Vertaa nyt koeputkenveden väriä valmistajan värikarttaan. Älä sotke koeputkia keskenään. Katso allasvetesi tilanne.
Jos olet erityisen innostunut allasvetesi testaamisesta voit ostaa hienon elektronisen mittausjärjestelmän (elektrometri), jolla saat todella tarkat tiedot allasvetesi tilasta. Yleensä kotikäyttäjälle kyllä riittää jompikumpi edellä mainituista testisarjoista. Tarkan liuenneitten aineiden kokonaismäärän saa selville kuitenkin vain tällä mittausjärjestelmällä.

Uima-altaan päivittäinen hoito ja puhdistus
Roskien poisto allashaavilla tai haavilastalla. Teleskooppivarsi helpottaa hommaa paljon.
Altaan pohjan imurointi pohjaimurilla.
Suodatinverkkojen tai -ritilöiden puhdistus. Päältä ja alta.
Vedenpinnan tason tarkistus ja tarvittaessa veden lisäys.
Veden laadun ja kemiallisen tasapainon tarkistus (jos altaankäyttäjiä ei ole paljon, eikä allasta käytetä päivittäin, ei tarvitse tehdä päivittäin). Tee tarvittavat veden tasapainottamistoimet kun allasta ei käytetä (myöhään illalla tai aikaisin aamulla).
Allasveden kierrätys suodatinjärjestelmän kautta kerran päivässä. Tämän voi säätää automaatille, jolloin sitä ei tarvitse muistella. Hyvä määrä on 2-8 tuntia päivässä riippuen altaan koosta ja käytöstä.
Allasveden lämmitys (ei yleensä tarvita kesäaikaan). Lämmitä vain kun lämmitystä tarvitaan. Hyvä allasveden lämpötila on 25°C ja kun allasta ei käytetä 21°C. Allasveden lämmityksen voi säätää myös automaatille, jolloin se lämmittää veden tiettyyn aikaa päivästä.

Uima-altaan viikottainen hoito ja puhdistus
Puhdista altaan ympäristö ja allashuoneen lattia.
Levän poisto harjaamalla altaasta.
Vesirajan harjaus puhtaaksi.
Poista roskat pumpun roska-astiasta ja allaskorista.
Tiivisteiden tarkistus (suodattimet, pumput), voitele tiivisteet tarvittaessa silikonirasvalla ja vaihda uudet jos näyttävät hauraalta.
Tarkista painelukema suodattimen painemittarista. Jos lukema on suurempi kuin 1.0 bar, suodattimessa voi olla likaa ja se pitää puhdistaa tai vaihtaa. Jos lukema on pienempi kuin normaalisti (alle 1.0 bar.), suodattimen yläpuolella olevassa putkessa voi olla tukos ja vesi ei virta normaalilla paineella.
Aja suodattimen puhdistusajo (Backwash) tai takaisinhuuhtelu/vastavirtahuuhtelu.

Uima-altaan kuukausittainen hoito ja puhdistus
Shokkiklooraa uima-allas 5 kertaa normaalia suuremmalla kloorimäärällä.
Puhdista kaikki altaan metalliosat.
Aja suodattimen puhdistusajo (Backwash) tai takaisinhuuhtelu/vastavirtahuuhtelu.

Uima-altaan vuosittainen hoito ja puhdistus
Aika ajoin uima-allas on syytä tyhjentää ja pestä hyvin. Mikäli allas on kovassa käytössä tämä on syytä tehdä vuosittain, muuten riittää muutaman vuoden väli.
Jos haluat hyödyntää uima-allasvettä jotenkin, tee tyhjennys kesäaikaan. Älä lisää klooria tai muita kemikaaleja 5 päivään, äläkä peitä allasta. Käytä sitten vesi puutarhan tai nurmikon kasteluun.
Kun allas on tyhjä, tutki kaikki halkeamat, mahdollisten vuotokohtien varalta. Korjaa tarvittaessa.

Ongelmia
Altaan seiniin muodostuu karstaa vesirajaan
-veden pH-arvo ei ole kohdallaan. Tarkista pH-arvo testillä. Tarvittaessa shokkikloora allas (pH yli 8) tai lisää ruokasoodaa (pH alle 7). Tarkista altaan pH-arvo, kloorimäärät ja kokonaisalkaalisuus.
Harmaita tahroja altaan seinissä
-veden pH-arvo ei ole kohdallaan. Tarkista pH-arvo testillä. Tarvittaessa shokkikloora allas (pH yli 8) tai lisää ruokasoodaa (pH alle 7). Tarkista altaan pH-arvo, kloorimäärät ja kokonaisalkaalisuus.
Hiekkaa altaassa
-suodatimen hiekkaan on voinut muodostua veden virtauksen myötä kanavia. Puhdista suodatin Backwash-ajolla, niin suodatinhiekka suodattimessa järjestyy taas uudellen ja suodatus onnistuu paremmin .
-tarkista että suodatin toimii kuten pitää. Puhdista tarvittaessa suodatin ja vaihda hiekka tai piimaa, jos suodattimena on käytetty niitä.
-tarkista että allassuodatin on normal-asennossa ja backwash-venttiilit ovat kiinni.
-tarkista että lapset ja aikuiset, jotka käyttävät allasta käyvät suihkussa ennen altaaseen menoa ja pesevät jalkansa huolellisesti.
Ihoärsytystä allasvedestä
-johtuu siitä että kloori sekoituu ammoniakin ja typpiyhdisteiden kanssa ja että klooria ei ole tarpeeksi. Shokkikloora allas. Tarkista altaan pH-arvo, kloorimäärät ja kokonaisalkaalisuus.
Ikkunat huurtuvat allashuoneessa, huurre huoneenpuoleisessa lasissa
-puutteellinen ilmanvaihto, paranna ilmanvaihtoa.
-puutteellinen kosteudenpoisto, paranna kosteudenpoistoa.
-ikkunoiden alapuolella ei ole lämpöpattereita tai ne eivät ole päällä, tarkista lämpöpatterit.
-ikkunan lämmöneristyskyky on riittämätön allashuoneeseen, vaihda kolmilasiset ikkunat.
Ikkunat huurtuvat allashuoneessa, huurre lasin tai lasien sisäpinnalla tai lasien välissä.
-sisäpuitteen tiivistys on huonompi kuin ulkopuitteen. Kosteus pääsee ikkunan väliin, mutta ei pääse ulos. Tarkista sisäpuitteen tiivistys.
-tiiviste on liian paksu ja ikkuna ei sulkeudu kunnolla.
-ikkunanpuitteet ovat kierot ja ikkuna ei sulkeudu kunnolla.
-ikkunalasi ja puite eivät ole kunnolla kiinni toisissaan.
-sulkimen avaimenreikä on auki. Sulje avaimenreikä läpällä.
-puisia ikkunanpuitteita ei ole maalattu tai maali on lohkeillut pois.
-ikkunan kittauksessa on puutteita.
-jos mikään näistä edellä mainituista ei ole syynä, jätä uloimman puitteen ylä- ja alaosaa tiivistämättä n. 5 cm matkalta tai poraa puitteeseen yksi tai kaksi 7-8 mm:n reikää. Pujota reikään hyönteissuojaksi piipunrassi tai askartelurassi.
Keltaisia lauttoja lilluu altaassa
-leväkasvustoa. Harjaa allas puhtaaksi levästä ja shokkiklooraa allas.
-siitepölyä. Harjaa allas puhtaaksi ja shokkiklooraa allas.
Kloorinhaju altaassa
-johtuu siitä että kloori sekoituu ammoniakin ja typpiyhdisteiden kanssa ja että klooria ei ole tarpeeksi. Shokkikloora allas. Tarkista altaan pH-arvo, kloorimäärät ja kokonaisalkaalisuus.
Maitomainen allasvesi
-Tarkista altaan pH-arvo, kloorimäärät ja kokonaisalkaalisuus. Säädä määrät kohdalleen.
Mustia lauttoja altaassa tai pisteitä altaassa tai altaan seinissä
-leväkasvustoa. Harjaa allas puhtaaksi levästä ja shokkiklooraa allas.
Mustia täpliä altaan seinissä
-kuparijäämiä. Tarkista allasveden pH-arvo.
Painemittarin lukema ei muutu, vaikka suodatinjärjestelmä on päällä tai päältä pois
-taputa kynnellä painemittaria, jos neula liikahtaa, mittari on kunnossa. Jos neula ei liikahtanut, vaihda painemittari uuteen. Se on rikki.
Punaisia täpliä altaan seinissä
-ruostetta. Tarkista allasveden pH-arvo.
Purppuraisia täpliä, altaan seinissä
-mangaania. Tarkista allasveden pH-arvo.
Ruskeita täpliä altaan seinissä
-ruostetta tai mangaania. Tarkista allasveden pH-arvo.
Samea vesi
-leväkasvustoa. Harjaa allas puhtaaksi levästä ja shokkiklooraa allas. Lisää allasveden kiertoaikaa. Puhdista suodattimet. Tarkista altaan pH-arvo, kloorimäärät ja kokonaisalkaalisuus. Saattaa olla että suodatinaines on vaihdettava uuteen tai jopa koko allasvesi, jos edellämainitut toimet eivät auta.
-liian pienikokoinen suodatin, suhteessa altaan vesimäärään.
Silmiä ärsyttää uidessa tai uinnin jälkeen
-kloori altaassa on sekoittunut ammoniakin ja typpiyhdisteiden kanssa. Shokkikloora allas. Tarkista altaan pH-arvo, kloorimäärät ja kokonaisalkaalisuus.
Sinisiä täpliä altaan seinissä
-kuparijäämiä. Tarkista allasveden pH-arvo.
Vaahtoava vesi
-vesi on liian pehmeää ja/tai veteen on liuennut liikaa aineita (voiteet, öljy, kosmetiikka jne.) Shokkikloora allas. Tarkista altaan pH-arvo, kloorimäärä ja kokonaisalkaalisuus. Jos ei muu auta tyhjennä allas vedestä. Pese allas huolellisesti ja täytä uudelleen.
Vesi tarvitsee paljon tai yhä enemmän kemikaaleja pysyäkseen puhtaana
-vaihda suodatinaines uuteen. Jos ei auta, vaihda koko altaan vesi.
Vihreitä täpliä altan seinämissä
-leväkasvustoa. Harjaa allas puhtaaksi levästä ja shokkiklooraa allas.
-kuparijäämiä. Tarkista allasveden pH-arvo.
-liian paljon klooria. Laske osa vedestä pois ja lisää uutta vettä. Mittaa kloorimäärä.
Vihreä vesi
-levää. Harjaa allas puhtaaksi levästä ja shokkiklooraa allas.
-liian paljon klooria. Laske osa vedestä pois ja lisää uutta vettä. Mittaa kloorimäärä.

Lisätietoja:
Dan Hardy: The Complete Pool Manual for Homeowners & Professionals, 2007

Allasvalmistajat ja allaslaitteiden myyjät kertovat yksityiskohtaisempia tietoja laitteistaan. He järjestävät myös tarvittaessa altaanhoitokursseja.

Muuta asiaan liittyvää:
Jäätyneet vesijohtoputket - sulattaminen ja eristäminen

2 kommenttia:

  1. Voiko käytettyä suodatinhiekkaa käyttää esim. nurmikon pohjaan? Edellinen omistaja on jemmannut hiekat nyytteihin ja autotallin nurkkaan.

    VastaaPoista
  2. Kyllä voi. Hiekka on hiekkaa, käytettykin. Itse käytin käytetyt suodatinhiekat pihakivien saumahiekkana ja kissanhiekkana.
    On hyvä muistaa että hiekassa voi olla kloorijäämiä, jos se on äskettäin suodattimesta poistettu. Silloin hiekka voi olla hyvä pestä. Jos hiekka on ollut pitkään säilytyksessä tai ulkona, kloori on kyllä yleensä haihtunut.

    VastaaPoista