16.10.09

Tee-se-itse hiusväri

Suurin osa aikuisesta väestöstä värjää hiuksiaan (noin 80% naisista). Hiusten värjäämiseen sisältyy kuitenkin riskejä käytettäessä kemiallisesti valmistettuja värejä: allergiset reaktiot (dermatiitti), syöpävaara (virtsarakon syöpä, non-Hodgkin lymfooma, luuydinkasvaimet, leukemia, munasarjasyöpä, rintasyöpä jne.), hiustenlähtö, sokeus, älyllisten kykyjen heikkeneminen, muistinmenetys, astma, hiuspohjan palaminen, punoitus, kasvojen turvotus ja kutina.

Kemialliset hiusvärit sisältävät paljon ihoa herkistäviä aineita. Monissa kaupoissa myytävissä "luonnon" hiusväreissä on ihan samoja vaarallisia aineita. Ole tarkkana, kaikki ainekset Natural-hiusväreissä eivät ole luonnosta peräisin. Lue aina tuoteseloste huolellisesti. Vaarallisiksi luokiteltuja ovat mm. PPD (fenyleenidiamiini), ammoniakki, lyijyasetaatti, vismuttisitraatti. Koska pakkausselosteet eivät yleensä ole suomeksi tässä pieni lista terveydelle vaarallisista aineista, joita kemiallisista hiusväreistä voi löytyä:

ammonium
bismuth citrate
lead acetate
2,4 DA (2,4 daminoanisole)
2,4 DA sulfate (2,4 daminoanisole sulfate)
2,4 TDA (2,4-toluenediamine)
2-nitro-p-phenylene diamine
4-amino 2-nitrophenol
4-EMPD (4-ethoxy-m-phenylenediamine)
4-MMPD (4-methoxy-m-phenylenedaimine)
4-MMPD sulfate (4-metnoxy-m-phenylenediamine sulfate)

Jos et muuta muista, niin katso edes että phenylenediamine-sanaa ei esiinny missään muodossa tuoteselosteessa. Fenyleenidiamiinia on myös joissakin markkinoilla olevissa henna-väreissä, jotka ovat tarkoitettu hiuksille tai hennatatuointien tekemiseen. Henna-kasvi (Lawsonia inermis) itsessään ei sisällä fenyleenidiamiinia, vaan se on siihen jälkikäteen lisätty valmistajan toimesta, kun hennasta on tehty värijauhe myyntiin.

Yleensä jos hiusvärit sisältävät näitä aineita, niistä pitäisi olla pieni varoitusmaininta pakkauksen kyljessä. Kuinka moni lukee näitä varoituksia tai ymmärtää mitä ne käytännössä tarkoittavat?

Miksi riskeerata terveytensä? Vaihtoehtojakin on ja hintakin vain murto-osan kampaamon hinnasta.

Hiusvärin tekeminen ei ole mitään salatiedettä ja kun teet itse hiusvärisi, tiedät mitä se sisältää. Luonnonväreillä värjääminen ei rasita hiusta kohtuuttomasti. Luonnollinen hiusväri antaa hiuksille kiiltoa ja väriä. Monet ainekset löytyvät ihan keittiön kaapista, puutarhasta/luonnosta tai luontaistuotekaupasta. Pyri käyttämään aina mahdollisimman tuoreita raaka-aineita. Muistathan että jos raaka-aine on syötävä, se ei voi olla kovin myrkyllinen, vai mitä?

Huom! Tee aina allergiatesti myös itse tekemillesi luonnonhiusväreille. Laita pieni määrä väriä korvan taakse tai kyynärtaipeeseen, peitä laastarilla ja anna olla 24 h ja katso tuleeko mitään reaktiota. Jos iho ei kutise, turpoa tai punoita, voit huoletta värjätä koko tukan. Iho saattaa kuitenkin värjäytyä...
Varoitus! Jos sinulla on näppylöitä, ärsytystä, haavoja, kipeitä kohtia ja/tai raapimia hiuspohjassa (päänahka) älä tee minkäänlaista värjäystä, ennenkuin ne ovat parantuneet kunnolla.

Hyvin vaaleat ja harmaat hiukset voivat värjäytyä joskus ei toivotulla tavalla. Ota tämä huomioon ja testaa vaikka ensin muutamaan suortuvaan korvan takana. Jos olet permanentannut hiukset tai hiuksissasi on kemiallista väriä, odotan 2-3 viikkoa ennen luonnonväreillä värjäystä. Näin saatat välttää vihreän tai oranssin ei-toivotun vivahteen. Muista että luonnonväreillä värjätessä värisävy on aina yksilöllinen, kaikki hiuslaadut eivät värjäydy samalla tavalla. Kuivat hiukset ja luonnonkiharat hiukset ovat huokoisia ja imevät väriä paremmin. Rasvaiset hiukset saattavat vaatia kaksinkin pesua ennen värjäystä.
Voit tehdä myös suortuvatestin ensin varsinaista värjäystä, jotta näet miten kyseinen seos vaikuttaa sinun hiuksiisi. Leikkaa pieni hiussuortuva ja kasta väriin. Kokeile millä vaikutusajalla seos toimii sinulle parhaiten. Tee omia sekoituskokeiluja. Kaikki loppusivun ohjeet ovat vain suuntaa-antavia.

Valitse käytettävä väri mahdollisimman läheltä omien hiustesi väriä ja ota huomioon ihon ja silmiesi väri. Jos omat värisi ovat lämpimät, pysyttele lämpimissä keltapohjaisissa vivahteissa. Jokaisen ohjeen lopussa on kuvaus väristä. Luonnollisesti hiustesi oma väri vaikuttaa värjäystulokseen, joten lopputulos voi olla tummempi tai vaaleampi.

Värihuuhtelut ja -hauteet kestävät hiuksissa 5-6 pesua. Henna ja indigo kestävät 2-3 kuukautta. Huom! Hennajauhe on vihreää, punertava henna on vanhentunutta. Jos värjäät vanhalla hennajauheella hiuksista saattaa tulla kellanvihreät. (Itselleni kävi näin, kun päätin käyttää vanhat värit pois.) Henna myös keräytyy hiuksiin tiheästi värjätessä ja voi tehdä hiuksista vaikeasti permanentattavat.

Tarvitset kulhon tai kupin, joka on lämmönkestävä. Lisäksi morttelin tai tehosekoittimen, leikkuulaudan, kattilan, siivilän, mittakupin tai -lusikan, kamman.

Määrät ohjeissa ovat lyhyille hiuksille, jos sinulla on keskipitkät tai pitkät hiukset lisää ainemääriä kaksin- tai kolmikertaiseksi. Jauha ainekset ensin mahdollisimman hienoksi jauheeksi, näin lopputulosta ei tarvitse siivilöidä.

Suojaa hiusraja rasvaisella voiteella (vaseliini) ennen värjäystä. Poista kaikki korut. Käytä aina suojakäsineitä että kädet eivät värjäydy. Suojaa vaatteet vanhalla pyyhkeellä tai värjäysviitalla. Levitä seokset kammalla mahdollisimman tasaisesti joka puolelle hiuksia. Poista mahdollinen seinille tai lattialle roiskunut väri heti.

Hiusvärireseptit:

Maailman vanhin hiusväri (Assyriasta 2201-2177 eaa.)
purjosipulia
kassian kuorta (Cassia auriculata)
Jauha ainekset mahdollisimman hienoksi. Kiehauta vesi, mutta älä kaada ihan kiehuvana yrttien päälle. Kaada vettä vain sen verran että peittyvät. Anna imeytyä 2 tuntia.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Voit myös jättää hauteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä).

Harmaat tai valkoiset hiukset

Nokkosvesi
Nokkosista keitetyllä vedellä voi huuhdella hiuksia, jos haluaa estää niiden kellastumista.

Ruiskaunokkihaude
2 rkl (30 ml) malvankukkia
2 rkl (30 ml) horsmankukkia
4 rkl (60 ml) ruiskaunokin kukkia
Kiehauta vesi, mutta älä kaada ihan kiehuvana yrttien päälle. Kaada vettä vain sen verran että peittyvät. Anna imeytyä 2 tuntia. Siivilöi yrtit pois.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Voit myös jättää hauteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä). Kirkastaa värisävyä ja antaa puna-sinervää hohdetta.

Salviahaude
110 g tuoreita tai 50 g kuivattuja salvian lehtiä
225 ml viinietikkaa
kaoliinia (valkosavi)
Keitä salviaa viinietikassa 10 min ja siivilöi. Jäähdytä ja lisää kaoliinia niin että saat pastamaisen seoksen. Levitä pestyihin pyyhekuiviin hiuksiin ja anna vaikuttaa ½-1 tuntia suihkumyssyn tai vanhan pyyhkeen alla. Pese haalealla vedellä pois. Käytä kerran viikossa. Jos hiukset ovat hyvin kuivat lisää seokseen 1 tl oliiviöljyä tai 1 munankeltuainen.

Seljanmarjakirkaste
250 g kypsiä mustia seljapensaan marjoja
600 ml viinietikkaa, punaviiniä tai valkoviiniä
Murskaa marjat ja kiehauta etikassa tai viinissä. Jäähdytä kädenlämpöiseksi ja levitä pestyihin pyyhekuiviin hiuksiin. Peitä hiukset muovipussilla, suihkumyssyllä tai vanhalla pyyhkeellä. anna vaikuttaa 30 min. Huuhdo pois. Poistaa hiuksista kellertävyyttä ja kirkastaa väriä.

Punaiset hiukset

Hennahaude
4 rkl (60 ml) hennaa
Kiehauta vesi, mutta älä kaada ihan kiehuvana yrttien päälle. Kaada vettä vain sen verran että peittyvät. Anna imeytyä 30 minuuttia.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Voit myös jättää hauteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä). Värisävy on punertava. Mitä kauemmin annat vaikuttaa sen tummempi väri. Vaihtamalla veden punaviiniin sävystä tulee vielä punertavampi.

Henna-kamomillahaude
2 rkl (30 ml) hennaa
2 rkl (30 ml) kamomillaa
2 rkl (30 ml) kehäkukkaa
3 tippaa eteeristä ruusuöljyä
Kiehauta vesi, mutta älä kaada ihan kiehuvana yrttien päälle. Kaada vettä vain sen verran että peittyvät. Anna imeytyä 30 minuuttia. Siivilöi yrtit pois.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Voit myös jättää hauteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä). Värisävy on punertavahko, mutta vaalea.

Henna-mausteneilikkahaude
3 rkl (45 ml) hennaa
3 rkl (45 ml) mausteneilikkaa
Kiehauta vesi, mutta älä kaada ihan kiehuvana yrttien päälle. Kaada vettä vain sen verran että peittyvät. Anna imeytyä 30 tuntia. Siivilöi yrtit pois.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Voit myös jättää hauteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä). Värisävy on tumma punertavan ruskea.

Inkivääri-katajanmarjahaude
4 rkl (40 ml) inkivääriä
4 rkl (40 ml) jauhettuja katajanmarjoja
Kiehauta vesi, mutta älä kaada ihan kiehuvana yrttien päälle. Kaada vettä vain sen verran että peittyvät. Anna imeytyä 2 tuntia. Siivilöi yrtit pois.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Voit myös jättää hauteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä). Kirkastaa punaisten hiusten väriä.

Karpalomehu
Makeuttamattomalla karpalomehulla voi kirkastaa punaisten hiusten väriä. Käytetään viimeisenä huuhteluvetenä hiusten pesun jälkeen.

Kiinanruusuhuuhde
1 tl kuivattuja kiinanruusunkukkia tai 1 teepussi karkade-teetä (Rosella-tee)
225 ml kiehuvaa vettä
Hauduta aineksia 10-15 min kuumassa vedessä. Jäähdytä ja käytä hiusten viimeisenä huuhteluvetenä. Älä pese pois. Antaa sinipunervaa hohdetta punaisille hiuksille.

Kurkuma-raparperihaude
2 rkl (30 ml) kurkumaa
2 rkl (30 ml) raparperinjuurta tai raparperin varsien kuorta.
15 ml glyseriiniä
Kiehauta vesi, mutta älä kaada ihan kiehuvana yrttien päälle. Kaada vettä vain sen verran että peittyvät. Anna imeytyä 2 tuntia. Siivilöi yrtit pois ja sekoita joukkoon glyseriini.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Voit myös jättää hauteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä). Värisävy on kellertävän punerva.

Punajuurihaude
250 g punajuurta hienoksi silputtuna (kuoretkin käyvät)
Kiehauta vesi, mutta älä kaada ihan kiehuvana punajuuren päälle. Kaada vettä vain sen verran että peittyvät. Anna imeytyä 2 tuntia. Siivilöi.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Voit myös jättää hauteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä). Värisävy on kylmän punainen.

Punasipulihuuhde
1 punasipuli
2 rkl (30 ml) viinietikkaa
Pilko sipuli ja laita viinietikkaan. Jos sipuli ei ihan peity kaada hieman kädenlämpöistä vettä päälle. Älä käytä kiehuvaa vettä. Anna imeytyä seuraavaan päivään. Siivilöi.
Levitä huuhde pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Jätä hiuksiin seuraavaan pesuun asti. Tuoksu on hieman äklö, mutta voit peittää sen hyväntuoksuisella hoitoaineella tai eteerisellä öljyllä (vain 1-2 tippaa). Värisävy on vaalean sinipunerva.

Sahramihaude
3 rkl (45 ml) sahramia
Kiehauta vesi, mutta älä kaada ihan kiehuvana yrttien päälle. Kaada vettä vain sen verran että peittyvät. Anna imeytyä 2 tuntia. Siivilöi yrtit pois.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Voit myös jättää hauteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä). Värisävy on kupariin vivahtava ruskea.

Salvia-kehäkukkahaude
25 g kuivattuja salvian lehtiä
25 g kuivattuja kehäkukan lehtiä
225 ml punaviiniä
1 tl oliiviöljyä
1 munankeltuainen
Lisää yrit ja viini kattilaan ja kiehauta. Jäähdytä ja siivilöi. Lisää oliiviöljy ja keltuainen.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään. Voit myös jättää hauteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä). Värisävy on lievästi punertava.

Santelipuuhaude
3 rkl (45 ml) punaista santelipuujauhetta
Kiehauta vesi, mutta älä kaada ihan kiehuvana yrttien päälle. Kaada vettä vain sen verran että peittyvät. Anna imeytyä 2 tuntia. Siivilöi yrtit pois.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Voit myös jättää hauteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä). Värisävy on punertavan ruskea.

Tummat hiukset

Hennahaude
4 rkl (60 ml) hennaa
3 dl (300 ml) tummaa vahvaa kahvia
Kiehauta kahvijauhe vähässä vedessä, mutta älä kaada ihan kiehuvana yrttien päälle. Kaada kahvijauhevesi hennan päälle. Anna imeytyä 30 minuuttia.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Voit myös jättää hauteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä). Värisävy on tumma punertavan ruskea. Mitä kauemmin haude vaikuttaa sen tummempi väri.

Henna-indigohaude
2 rkl (30 ml) hennaa
2 rkl (30 ml) indigoa
Kiehauta vesi, mutta älä kaada ihan kiehuvana yrttien päälle. Kaada vettä vain sen verran että peittyvät. Anna imeytyä 30 min.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Voit myös jättää hauteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä). Värisävy on punertavan musta. Saat seoksesta punertavamman värin kun lisäät hennan määrää ja tummemman kun lisäät indigon määrää. Seoksessa on aina hieman violetti-vivahde.

Hennaa rautapadassa
3 rkl (45 ml) hennaa
2 rkl (30 ml) neilikkaa
2 rkl (30 ml) sianpuolukanlehtiä
Kiehauta vesi, mutta älä kaada ihan kiehuvana yrttien päälle. Kaada vettä vain sen verran että peittyvät. Käytä valmistukseen rautapataa. Anna imeytyä 2 tuntia. Siivilöi yrtit pois.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Voit myös jättää hauteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä). Värisävy on mustan ruskea.

Indigohaude
4 rkl (60 ml) indigoa
Kiehauta vesi, mutta älä kaada ihan kiehuvana yrttien päälle. Kaada vettä vain sen verran että peittyvät. Anna imeytyä 2 tuntia. Siivilöi yrtit pois.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Voit myös jättää hauteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä). Värisävy on sinimusta.

Kahvi-sitruunahaude
6 rkl (90 ml) kahvijauhetta
yhden sitruunan mehu
Kiehauta vesi, mutta älä kaada ihan kiehuvana kahvin päälle. Kaada vettä vain sen verran että peittyvät. Anna imeytyä 2 tuntia. Lisää sitruunamehu.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Voit myös jättää hauteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä). Värisävy on lämminruskea.

Kuusenkäpyhaude
2 rkl (30 ml) neilikkaa
2 rkl (30 ml) salviaa
2 rkl (30 ml) jauhettuja kuusenkäpyjä
Kiehauta vesi, mutta älä kaada ihan kiehuvana yrttien päälle. Kaada vettä vain sen verran että peittyvät. Anna imeytyä 2 tuntia. Siivilöi yrtit pois.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Voit myös jättää hauteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä). Värisävy on vaalea ruskea.

Punajuuri-teehaude
3 rkl (45 ml) mustaa teetä
punajuurien keitinlientä
Kiehauta punajuurivesi, mutta älä kaada ihan kiehuvana yrttien päälle. Kaada vettä vain sen verran että peittyvät. Anna imeytyä 2 tuntia. Siivilöi yrtit pois.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Voit myös jättää hauteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä). Värisävy on sinipunertavan ruskea.

Roomalaisten miesten hiusväri keisarikunnan ajoilta
2 rkl mäkikuismaa tai särmäkuismaa
2 rkl myrttiä
2 rkl kypsiä heisimarjoja
2 rkl purjoa
2 rkl pähkinänkuorta
Jauha ainekset mahdollisimman hienoksi. Kiehauta vesi, mutta älä kaada ihan kiehuvana yrttien päälle. Kaada vettä vain sen verran että peittyvät. Anna imeytyä 2 tuntia. Siivilöi yrtit pois.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Voit myös jättää hauteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä). Värisävy on mustanruskea.

Rosmariini-salviahaude
2 rkl (30 ml) rosmariinin lehtiä
1 rkl (15 ml) salvianlehtiä
Kiehauta vesi, mutta älä kaada ihan kiehuvana yrttien päälle. Kaada vettä vain sen verran että peittyvät. Anna imeytyä 2 tuntia. Siivilöi yrtit pois.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Voit myös jättää hauteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä). Kirkastaa hiusten omaa väriä. Kun lisäät joukkoon 5 dl vahvaa mustaa teetä, saat tummemman värin.

Rosmariini-timjamihaude
2 rkl (30 ml) rosmariinin lehtiä
1 rkl (15 ml) timjaminlehtiä
Kiehauta vesi, mutta älä kaada ihan kiehuvana yrttien päälle. Kaada vettä vain sen verran että peittyvät. Anna imeytyä 2 tuntia. Siivilöi yrtit pois.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Voit myös jättää hauteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä). Kirkastaa hiusten omaa väriä.

Saksanpähkinähaude
5 rkl (75 ml) hienoksi jauhettuja vihreitä saksanpähkinän kuoria tai saksanpähkinän lehtiä
2 rkl (30 ml) alunaa
Kiehauta vesi, mutta älä kaada ihan kiehuvana yrttien päälle. Kaada vettä vain sen verran että peittyvät. Anna imeytyä 2 tuntia. Siivilöi yrtit pois. Lisää aluna.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Voit myös jättää hauteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä). Värisävy on ruskea. Aluna kuivattaa hiuksia, käytä paljon hoitoainetta värjäyksen jälkeen.

Salvia-teehaude
2 rkl rosmariinia
3 rkl mustaa teetä
Kiehauta vesi, mutta älä kaada ihan kiehuvana yrttien päälle. Kaada vettä vain sen verran että peittyvät. Anna imeytyä 2 tuntia. Siivilöi yrtit pois.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Voit myös jättää hauteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä). Värisävy on tumma ruskea.

Teehaude
3 rkl (45 ml) mustaa teetä
Kiehauta vesi, mutta älä kaada ihan kiehuvana teen päälle. Kaada vettä vain sen verran että peittyvät. Anna imeytyä 2 tuntia.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Voit myös jättää hauteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä). Värisävy on ruskea tai musta, riippuen omasta hiusväristä ja teestä.

Tee-rommihaude
6 dl vahvaa teetä
3½ rkl rommia
Valmista tee, anna jäähtyä ja lisää sekaan rommi. Kampaa hiuksiin päivittäin. Antaa punertavaa sävyä.

Tee-rosmariinihaude
7 pussia mustaa teetä
2 rkl oreganoa
2 rkl rosmariinia
1 rkl pikakahvijauhetta
1 rkl sitruunamehua
Kiehauta vesi, mutta älä kaada ihan kiehuvana yrttien päälle. Kaada vettä vain sen verran että peittyvät. Anna imeytyä 2 tuntia. Siivilöi. Lisää kahvi ja sitruunamehu.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Voit myös jättää hauteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä). Värisävy on tumman ruskea.

Vaaleanruskeat hiukset, maantienväriset hiukset

Jukkahaude
3 rkl (45 ml) jukkapalmun juurta
3 rkl (45 ml) koivunlehtiä
3 rkl (45 ml) leppää
2 rkl (30 ml) votkaa
Kiehauta vesi, mutta älä kaada ihan kiehuvana yrttien päälle. Kaada vettä vain sen verran että peittyvät. Anna imeytyä ½-2 tuntia. Siivilöi yrtit pois.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Voit myös jättää hauteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä). Jos hiuksesi ovat kuivat käytä hoitoainetta, sillä alkoholi kuivattaa hiuksia. Kirkastaa hiusten omaa väriä.

Kamomilla-hennahaude
4 rkl (60 ml) kamomillaa
2 rkl (30 ml) hennaa
Kiehauta vesi, mutta älä kaada ihan kiehuvana yrttien päälle. Kaada vettä vain sen verran että peittyvät. Anna imeytyä ½ tuntia.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Voit myös jättää hauteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä). Värisävy on vaalea punertavan ruskea.

Rantakukkahaude
6 rkl (90 ml) rantakukkaa
Kiehauta vesi, mutta älä kaada ihan kiehuvana yrttien päälle. Kaada vettä vain sen verran että peittyvät. Anna imeytyä 2 tuntia. Siivilöi yrtit pois.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Voit myös jättää hauteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä). Värisävy on kastanjan ruskea.

Rosmariini-aaprottimarunahaude
3 rkl (45 ml) rosmariinia
3 rkl (45 ml) aaprottimarunaa
Kiehauta vesi, mutta älä kaada ihan kiehuvana yrttien päälle. Kaada vettä vain sen verran että peittyvät. Anna imeytyä 2 tuntia. Siivilöi yrtit pois.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Voit myös jättää hauteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä). Kirkastaa ruskeiden hiusten väriä.

Vaaleat hiukset

Kamomillahaude
4 rkl (60 ml) kamomillaa
1 rkl (15 ml) hunajaa
Kiehauta vesi, mutta älä kaada ihan kiehuvana yrttien päälle. Kaada vettä vain sen verran että peittyvät. Anna imeytyä ½-1 tuntia. Siivilöi yrtit pois.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Voit myös jättää hauteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä).

Kamomilla-hennahaude
4 rkl (60 ml) kamomillaa
1 sitruunan mehu
2 tl hennaa
Kiehauta vesi, mutta älä kaada ihan kiehuvana yrttien päälle. Kaada vettä vain sen verran että peittyvät. Anna imeytyä ½ tuntia. Siivilöi yrtit pois ja lisää sitruunamehu.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Voit myös jättää hauteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä). Värisävy on punertavan vaalea.

Kamomilla-kehäkukkahaude
2 rkl (30 ml) kamomillaa
2 rkl (30 ml) kehäkukkaa
Kiehauta vesi, mutta älä kaada ihan kiehuvana yrttien päälle. Kaada vettä vain sen verran että peittyvät. Anna imeytyä ½-1 tuntia. Siivilöi yrtit pois.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Voit myös jättää hauteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä).

Kamomilla-raparperihaude
2 rkl (30 ml) kamomillaa
2 rkl (30 ml) kuivattua jauhettua raparperinjuurta tai raparperin varsien kuoria
1 tl oliiviöljyä
Kiehauta vesi, mutta älä kaada ihan kiehuvana yrttien päälle. Kaada vettä vain sen verran että peittyvät. Anna imeytyä 2 tuntia. Siivilöi yrtit pois ja lisää oliiviöljy.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Kääri päähän huivi, pyyhe tai suihkumyssy. Anna vaikuttaa 45 min.

Kamomilla-rätvänähaude
2 rkl (30 ml) rätvänänjuurta
2 rkl (30 ml) kuismankukkia
2 rkl (30 ml) kamomillankukkia
Kiehauta vesi, mutta älä kaada ihan kiehuvana yrttien päälle. Kaada vettä vain sen verran että peittyvät. Anna imeytyä 2 tuntia. Siivilöi yrtit pois.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Voit myös jättää hauteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä). Värisävy punertavan kellertävä.

Kamomilla-sitruunahuuhde
6 rkl (90 ml) kamomillankukkia
½ sitruunan mehu
Kiehauta vesi, mutta älä kaada ihan kiehuvana yrttien päälle. Kaada vettä vain sen verran että peittyvät. Anna imeytyä 2 tuntia. Siivilöi yrtit pois. Lisää sitruunamehu.
Levitä huuhde pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Voit myös jättää huuhteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä). Kirkastaa väriä ja antaa kellertävän vivahteen.

Raparperihaude
50 g raparperinjuurta
600 ml valkoviiniä
1 tl kaoliinia (valkosavi)
Sekoita raparperinjuuri viiniin ja keitä ½ tuntia hiljakseen. Jähdytä ja siivilöi. Sotke joukkoon kaoliinia niin että saat pastamaisen seoksen. Levitä hiuksiin ja anna vaikuttaa ½-1 tuntia. Mitä kauemmin vaikuttaa sen vaaleampi lopputulos. Voidaan käyttää myös raitojen tekemiseen tummempiin hiuksiin ja liian tummien värisävyjen vaalentamiseen

Sahrami-saksanpähkinähaude
30 g sahramia
30 g saksanpähkinä jauhettua kuorta
Kiehauta vesi, mutta älä kaada ihan kiehuvana yrttien päälle. Kaada vettä vain sen verran että peittyvät. Anna imeytyä 2 tuntia. Siivilöi yrtit pois.
Levitä haude pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mielellään saunassa. Voit myös jättää hauteen päähän yön yli (käytä vanhaa huivia tai myssyä suojataksesi tyynyliinaa värjäytymiltä). Värisävy on punakellertävä.

Kaikki tässä mainitut hiusten värjäykseen tarkoitetut seokset säilyvät jääkaapissa 3-5 päivää ja ne voidaan myös pakastaa myöhempää käyttöä varten. Yrttimassan voi myös kompostoida, koska kaikki käytetyt aineet ovat orgaanisia ja luonnossa hajoavia.

Ongelmia:

Harmaat eivät peittyneet
Tämä on yleinen ongelma luonnonvärejä käytettäessä. Jos harmaata on hyvin paljon, sitä ei saa kokonaan peittoon. Useilla perättäisillä värjäyksillä harmaata saa asteittain peitettyä. Samoin auttaa pitempi vaikutusaika. Tee ensin suortuvatesti ja testaa miten valitsemasi väri reagoi juuri sinun hiustesi kanssa. Leikkaa pieni hiussuortuva ja kasta väriseokseen, anna vaikuttaa mahdollisimman kauan. Katso tulos. Jos ei toimi, kokeile jotain muuta seosta.

Hiukset värjäytyivät epätasaisesti
Hiuksissasi saattoi olla hoitoainejäämiä tai muotoilutuotejäämiä, jotka estivät värin pääsyn hiukseen. Pese seuraavalla kerralla hiukset huolellisesti ennen värjäystä, äläkä käytä hoitainetta tai muotoilutuotteita pariin päivään ennen värjäystä. Syynä saattoi olla myös se että hiuksesi ovat vahingoittuneet ja väri ei sen takia tartu kunnolla. Ainoa keino on leikata vahingoittuneet osat pois. Syynä voi olla myös se että levitit värin epätasaisesti. Seuraavalla kerralla levitä väri jakaus kerrallaan ja katso että väriä tulee hiuksiin tasaisesti.

Hiuksista ei tullut punaisia, vaan ruskeat
Jos hiuksesi ovat huokoiset, vahingoittuneet tai kemiallisesti käsitellyt, väristä imeytyi jotain muuta kuin punapigmenttiä. Valitse seuraavalla kerralla väri, jossa on enemmän punapigmenttiä.

Hiuksista tuli punaisemmat kuin odotit
Hiuksissasi voi olla luonnostaan punapigmenttiä ja hiusväri, jonka valitsit korosti sitä. Valitsemasi väri saattoi myös sisältää punaista pigmenttiä. Valitse seuraavalla kerralla toinen väri, jos et halua punasävyjä.

Hiusten latvat jäivät vaaleammiksi kuin oletit
Hiuksesi ovat vakavasti vahingoittuneet ja väri ei päässyt imeytymään kunnolla. Ainoa keino on leikata vahingoittuneet latvat pois.

Hiusten latvat värjäytyivät tummemmiksi kuin muu osa
Latvat ovat yleensä huokoisemmat kuin muu osa hiuksia ja imivät enemmän väriä itseensä. Seuraavalla kerralla suojaa latvat hoitoaineella tai leikkaa kuivat latvat pois ennen kuin värjäät. Voit myös antaa väriaineen vaikuttaa vähemmän aikaa hiusten latvoissa.

Hiusrajan harmaat jäivät näkyviin
Et levittänyt väriä tarpeeksi lähelle päänahkaa (hiuspohja). Harmaat ovat muutenkin hankalia peittää luonnonväreillä. Kokeile käsitellä hiusrajan harmaat kahteen kertaan. Voit myös värjätä hiusrajaa hieman useammin kuin muuta osaa hiuksista. Näin harmaa juurikasvu pysyy aisoissa.

Hiusrajasta tuli tummempi kuin muista hiuksista
Hiusrajassa hiukset ovat yleensä ohuempia ja käsittelemättömämpiä kuin muu osa hiuksista. Ne saattavat imeä itseensä enemmän väriä. Suojaa seuraavalla värjäyskerralla hiusraja huolellisesti rasvalla ja älä levitä väriä ihan hiusrajaan asti heti, vaan vasta vähän myöhemmin.

Hiusväristä ei tullut sellainen kuin odotit
Saatoit odottaa liikoja. Luonnonvärit eivät aina käyttäydy niin kuin odottaa. Kokeile seuraavalla kerralla jotain toista seosta tai muuta jotain vaihetta värjäysprosessissa. Tee suortuvatesti!

Väristä tuli tummempi kuin odotit
Hiuksesi ovat huokoiset tai vahingoittuneet tai saatoit pitää väriä liian kauan. Jos pystyt elämään värin kanssa seuraavaan värjäykseen asti, tee suortuvatesti. Leikkaa pieni hiussuortuvanippu ja kasta se väriin ja katso millainen tulos tulee. Kokeile nyt lyhyempää vaikutusaikaa. Jos et pysy elämään värin kanssa, kokeile Raparperihaudetta, se poistaa hivenen väriä.

Värikasveja on huomattavasti enemmän, kuin tänne sivulle olen listannut.
Kasvivärejä voit ostaa netistä esim. Tetridesign

Katso myös
Meikkituotteet
Kasvovoide ja muita voiteita
Kodin puhdistusaineet
Puhdistusaineet kasvoille

19 kommenttia:

 1. Jos on normaalit ruskeat hiukset (eli noin maantien väriset) niin mitä tulee jos teen "Salvia-teehaude
  2 rkl rosmariinia
  3 rkl mustaa teetä" ?

  VastaaPoista
 2. toimiiko nää oikeesti ? jos voisit vaikka laittaa kuvaa kun ite värjäät jollain näistä, tai että laittaisit kuvaa miltä se seosa näyttää. muuten vähän vaikee luottaa tähä :)

  VastaaPoista
 3. Olipas kattava kokoelma hiusreseptejä! Kiitos :)

  VastaaPoista
 4. Kokeile! Etukäteen on mahdotonta sanoa, kun en tiedä hiuslaatuasi.

  VastaaPoista
 5. Luovuin itse hiusvärien käytöstä jo vuosia sitten - harmaa on kaunista. Seokset näyttävät - seoksilta. Kuvia en lisää tähän artikkeliin, koska jos hyvät ihmiset luette koko jutun, niin toivottavasti ymmärrätte että oman hiuksenne rakenne ja väri sekä ottamanne käsittelyt vaikuttavat tulokseen. Jos nämä ohjeet arveluttavat, kannattaa käydä koevärjäyttämässä hiuksensa luonnonvärejä käyttävällä kampaajalla.

  VastaaPoista
 6. Heippa, osaatko sanoa miten nää käyttäytyy jo värjätyssä tukassa?
  Mulla siis hiukset värjätty vastikään ruskeaksi, mutta väri on liian kylmä minun kasvoille. Kaipaisin siis hieman lämpöä tähän, enkä nyt tosiaan viitsisi mennä hakemaan uutta väriä kaupasta, kun edellinen on ihan just laitettu. Kovin tummaksi en tätä halua, kun tarkoitus on vaalennella sitten kesällä auringossa ja sitruunalla + hunajalla. Eli mikähän näistä (vaiko mikään?) lämmittäisi sävyä? :)

  VastaaPoista
 7. Hei! Mielenkiintoisia ohjeita!
  Jäin miettimään, kun minulla on harmaantuvat hiukset, että katsonko ohjeet "harmaista" vai "tummista"? Tumma kun olis tavoite. Mahtaako edes olla mahdollista.
  Ja sitten sitä, että miten seoksesta siivilöidään yrtit pois, jos tavoite on tahna? Miten pelkkä liemi pysyy päässä...
  Kiitos!

  VastaaPoista
 8. Luin tätä nyt tänään eka kerran ja rupesin miettimään mutta eihän tästä voi tulla mitään hiussairauksia? Esim. kaljuutumista tai sen sellaista?

  VastaaPoista
 9. Jos tukka on värjätty kemiallisella värillä, luonnonväri sen päällä voi käyttäytyä miten tahansa, aika usein tulos voi olla laikukas. Kokeilu ihan omalla vastuulla.
  Tietääkseni kukaan ei ole kaljuuntunut luonnonvärien käyttämisestä, sen sijaan tiedän montakin, jotka ovat kaljuuntuneet käytettyään kemiallisia hiusvärejä. Lähinnä sen takia että ovat saaneet syövän.

  VastaaPoista
 10. Hei Maikki. Jos hiukset ovat harmaat, katso ohjeet harmaista. Luonnonväreillä ei valitettavasti saa harmaista enää ihan mustia tai hyvin tummia. Jos valitset ohjeen tummista, voi käydä niin että kasvuraja jää pahasti näkymään tai hiukset eivät vain värjäydy kunnolla.
  Seoksesta ei siivilöidä yrttejä pois. Ne jauhetaan mahdollisimman hienoksi, näin saadaan tahna.

  VastaaPoista
 11. Hauteista sen verran kyselisin, että lähtevätkö nämä siis muutaman pesun jälkeen pois ja "palautuuko" oma väri takaisin? Kiitoksia muuten todella hyvistä ohjeista, nämä ovat kyllä huippujuttu!

  VastaaPoista
 12. Pitääkö salvia-tee hauteessa olla salviaa? Hyvin on toiminut:)

  VastaaPoista
 13. Miten oma väri palautuu riippuu siitä miten huokoinen on hiuksen pinta, yleensä hauteet eivät vie väriä kovin syvälle hiukseen ja oma väri palautuu takaisin nopeasti. Poikkeuksiakin on. Ihmiset ova yksilöitä.
  Salvia tee ilman salviaa, hyvä kun on toiminut ilmankin. Toki siinä olisi hyvä olla salviaakin. Tekevälle on näemmä taas sattunut. Kiitos huomiosta.

  VastaaPoista
 14. Hei! Niin tuleeko tuohon salvia-teehauteeseen rosmariinia, salviaa vai kenties molempia?

  VastaaPoista
 15. Voit laittaa salviaa, rosmariinia tai vaikka molempia. Molemmat antavat hyvää tuoksua. Salviaa laittaessa tuoksu on hieman lääkemäinen. Esim 1-2 rkl.

  VastaaPoista
 16. Voiko näillä tehdä dipit(liukuvärjäyksen)? :-) Että ensin tummentaa hiukset esim. kahvi-sitruunahauteella ja sitten vaalentaa latvat esim. kamomilla-sitruunahuuhteella. Koska haluaisin ilman kaupan väriaineita värjätä dipit ja mietin onnistuisiko näillä resepteillä. Mitä olet mieltä?

  VastaaPoista
 17. miksiköhän mulla ei onnistu kun oon kokeillut punajuurihaudetta ja kahvi-sitruunahaudetta :I

  VastaaPoista
 18. Olen jo pitkään harkinnut luonnonväreillä värjäämistä.
  Muutama kysymys vielä ennen kuin ryhdyn toimeen :)
  Onko hauteissa käytettävät yrtit kuivattuja vai tuoreita?
  Minulla olisi tarkoitus saada kiiltoa tällä hetkellä kemiallisesti mahdollisimman lähelle omaa väriäni värjättyihin hiuksiini, niin kauan kunnes värjätty osa on kasvanut pois. Eli pitkä projekti käsillä :) Onko vinkkejä millä kannataisi lähteä liikkeelle? Kiitos ihanasta sivustosta :)

  VastaaPoista
 19. Kun lähdette liikkeelle käykää ensin vaikka luonnonväreillä värjäävän kampaajan juttusilla, hän näkee hiusvärinne ja hiustenne kunnon, mitä minä en täällä lähde arvailemaan.
  Jos homma ei onnistu lue ongelmia-kohta tämän postauksen lopusta. Mieluummin lue se ennen kuin aloitat mitään.
  Kaikki kokeilut omalla vastuulla. Olkaa luovia. Ja muistakaa että LUONNONVÄRIT eivät aina käyttäydy niin kuin oletitte. Luonnonvärit ovat villejä. :)

  VastaaPoista