1.12.09

Pölynimurit - käyttö ym.

Mikään ei voita nihkeäpyyhintää pölyn poistossa, silti kotien yleisin siivouskone on pölynimuri. Se imee hiekkaa ja pieniä roskia hyvin, mutta suuret roskat tukkivat letkun. Hienon pölyn se jättää paikoilleen. Se ei poista tahroja eikä sormenjälkiä.

Miten ihmeessä tuosta kalliista ja meluisasta hökötyksestä saa enemmän tehoa irti?

Teho
Sanotaan että sitä tehokkaampi imuri mitä enemmän ilmaa menee pölynimurin läpi minuutissa. Imurin arvokilvessä lukee wattiluku, joka ei oikeastaan kerro imurin imutehosta yhtään mitään, ainoastaan sen, miten paljon imuri kuluttaa sähköä. Imuvoiman teho on se tärkeä luku. Sanotaan että imurin tehon kuulee äänestä. Imuteho vaihtelee imurista riippuen 90 - 400 W. Mootoriteho 800 - 2200 W. Imuteho voi olla huono, vaikka moottoritehoa löytyy, tarkista siis aina myös imuteho.

Millainen on hyvä imuri?
Kevyt, helposti pyöriensä varassa liikkuva.
Helppo lisätä jatkovarren pituutta eri pituisille käyttäjille (teleskooppivarsi).
Sopivasti nivelletty niin että suutinosaan on helppo liikutella.
Riittävän pitkä johto, joka kelautuu automaattisesti sisään.
Käynnistys, sammutus ja tehonlisäys -napikoita on helppo käyttää.
Pölypussin vaihto on helppoa tai pölysäiliön tyhjennys on helppoa. Pölypussi tai pölysäiliö on tapeeksi iso. Pölypusseja on helppo ostaa lisää.
Hyvä poistoilman suodatus. Poistoilman suodattimia on helppo ostaa lisää. Riittävästi suuttimia, helppo vaihtaa suuttimia ja suuttimet kulkevat järkevästi imurin mukana eivätkä haittaa imurointia.
Hiljainen käyntiääni, yleensä pölynimurien desibelit ovat 70-80 dB(A) välillä. Äänitaso on hyvä, jos keskustelun kuulee kun imuri on päällä.
Mieti millainen kotisi on, mitä muuta tarvitaan? Erityispitkä johto? Pitempi letku? Leveä mattosuulake? Erityissuulakkeita? Pussiton imuri vai pussinvaihdon ilmoitin? Robotti-imuri? Puhallustoiminto? Pestävä suodatin vai vaihdettava suodatin? Siitepölysuodatin? Miten iso pölypussi tarvitaan?
Lisäksi olisi hyvä jos pölynimuri vielä toimisi.

Kun ostat pölynimuria...
muista koeajaan imuri. Ei autoakaan osteta pelkästään ulkonäön takia. Muista kysyä takuuajan pituus, mitä takuu korvaa ja missä on lähin huoltoliike. Lisäksi kysy mistä saa pölypusseja ja suodattimia lisää.

Pölypussit
Täysi pölypussi heikentää imurin imutehoa, koska suurin osa pölynimureista imee ilman pölypussin läpi. Pölypussi on syytä tyhjentää ennen kuin se täyttyy niin täyteen että räjähtää. (Yleensä nykyimureissa pölypussi on niin iso, että näin ei pääse käymään.) Jos näin pääsee käymään suodattimet menevät yleensä myös tukkoon ja pahimmassa tapauksessa myös imurin moottori ylikuumenee ja saattaa rikkoutua.
Allergiaperheissä pölypussi vaihdetaan joka imuroinnin jälkeen, samoin suodattimet pestään. Normaalisti pölypussi vaihdetaan kun siitä on täyttynyt noin 3/4. Pölypussien koko vaihtelee 0,5 - 7 l. Keskimäärin 3,5 - 4 l. Jos taloutesi ei ole erityisen likainen, et tarvise isoa pölypussia. Jos sama pölypussi on pitkään vaihtamatta se alkaa haista.

Suuttimet, suulakkeet
Pölynimurin tehoon vaikuttaa myös suuttimen muotoilu ja se että käytetään oikeaa suutinta oikeaan kohteeseen. Pölynimurin vakiovaruste on yleensä lattiasuutin tai matto-lattiasuutin. Lisänä on yleensä tekstiilisuutin, pehmeä huonekalusuutin, mattotamppari, tomutusharja/pölysuutin ja patteri-rakosuutin. Muitakin erikoissuuttimia voi olla.

Lattiasuutin tai matto-lattiasuutin
Tätä käytetään lattiapinnoille ja matoille. Kun imuroidaan kovia lattiapintoja käytetän leveää harjasuutinta. Kun matto osuu kohdalle suuttimesta käännetään harjaosa sisään.

Mattotamppari
Pelkästään lattiasuuttimella tai matto-lattiasuuttimella ei yksikään matto puhdistu täysin pölystä. Mattoja varten tarvitaan mattotamppari, joka harjaa pölyn ja hiekan maton uumenista ylös. Haittapuolena tässä on että monet plyysi-, villa- ja viskoosinukkamatot saa tampattua tällä laitteella lähes rikki, puhumattakaan kotikutoisista räsymatoista, joista kuteet irtoilevat.

Kova tekstiilisuutin
Pehmustetut huonekalut, patjat, tyynyt, ryijyt ja painavat verhot imuroidaan kovalla tekstiilisuuttimella. Verhojen kohdalla käytetään pientä imutehoa ettei imuri imaise verhoa sisäänsä.

Pehmeä huonekalusuutin
Se on pieni pitkäharjaksinen suutin. Se sopii kovien pintojen puhdistukseen, kirjojen, ikkunoiden puitteisiin, lattialistoihin, koriste-esineiden puhdistukseen, taulujen ja lampunvarjostimien puhdistamiseen. Tarvittaessa sillä voi puhdistaa seinät ja katon.

Patteri-rakosuutin
Topattujen huonekalujen välit, patterit, nurkat ja kulmaukset puhdistuvat tällä suuttimella. Joihinkin rakosuuttimiin on saatavissa lisälaitteena lämpöpatterisuutin/lämpöpatteriharja. Sillä puhdistetaan lämpöpattereiden takaosat ja muut kapeat paikat.

Tomutusharja/pölysuutin
Tämä pyörivä harja puhdistaa huonekalujen puuosat, kaiteet, listat, ovien yläosat, lampunvarjoistimet, kaarevat ja uurteiset pinnat.

Suodattimet
Imureissa on nykyään kaksi suodatinta. Useimmissa imureissa on mikrosuodattimet, S-suodattimet tai Hepa-(High Efficiency Particulate Airfilter)suodattimet. Hepa-12 suodatin poistaa 99,5% ilman epäpuhtauksista. On olemassa myös Hepa-13 ja Hepa-14 -suodattimia. Ne ovat tarkoitettu pölyallergisille. Monet pölysuodattimet ovat kertakäyttöisiä ja niitä on hyvä vaihtaa noin 3-6 kk:n välein, riippuen siitä miten ahkerasti imuria käytetään. Osa suodattimista on pestäviä ja pesun voi tehdä useamminkin. Jos imuri alkaa haistaa pahalle, syynä voi olla likainen suodatin.
Pölysuodattimen lisäksi imurissa on moottorisuodatin, jota myös puhdistetaan samalla kuin pölysuodatintakin.

Älä koskaan -osio
Älä koskaan imuroi kosteita tiloja pölynimurilla. Pölynimuri on sähkölaite ja aiheuttaa vaaratilanteen. Erikseen on olemassa vesi-imureita, mutta ne eivät yleensä ole kotikäytössä, ainoastaan teollisuuskäytössä.
Älä imuroi kyteviä tupakantumppeja, kuumaa tuhkaa tai mitään kuumaa. Tuhkaimurit ovat asia erikseen.
Älä imuroi teräviä esineitä kuten nauloja, neuloja tai lääkeruiskuja.
Älä koskaan tiputtele hajusteita tai eteeristä öljyä pölyimurin suodattimiin.

Imurin käyttö
Imurointi on yleensä siivoustoimista se, mikä tehdään lopuksi, kun kaikki muut siivoustoimet on tehty.
Työskentele rauhallisesti, jotta imuri ehtisi imeä pölyn, suulaketta liikutellaan hitaasti imuroitavalla pinnalla. Imuroi pinta kerrallaan järjestelmällisesti. Imuri poistaa pölyä vain siltä kohdalta missä suutin on käynyt. Älä paina suutinta imuroitavaan pintaa vasten, suutin toimii parhaiten kun pinnan ja suulakkeen väliin jää pieni imurako. Pidä selkä suorassa, pidennä tarvittaessa imuria jatkoputkesta.
Imuroi myös huonekalujen alta.
Mattoja imuroitaessa kuljetaan nukan suuntaan. Jos imuroidaan vastanukkaan matto tulee kiillottomaksi ja maton sisään pääsee hiekkaa. Matto imuroidaan 8 kertaan. (Luit ihan oikein, tämä on suositus!) Taas yksi hyvä syy ottaa matto kainaloon ja viedä ulos ja tampata.

Imurin muuta käyttöä
Kadonneita esineitä metsästettäessä imurin putkeen voi kiinnittään kuminauhalla vanhan sukkahousun teräosan (ei kuitenkaan kuvio- tai verkkosukkahousua), jossa on tarpeeksi deniereitä, etteivät esineet mene läpi. Kadonneet esineet jäävät sukkahousuun ja voit ottaa ne talteen, samalla kun imuroit.
Pölynimurista saa ilmanraikastimen kun laittaa pölynimurin pölypussiin tuoksukuulia tai tuoksuliinan. Myös pari tippaa eteeristä öljyä tai hajuvettä pumpulituppoon, jonka laitat pölypusiin ajaa samaa asiaa.
Jos karvaiset lemmikkieläimesi (kissa tai koira) eivät pelkää pölynimurin ääntä, voit puhdistaa niiden turkin pölynimurilla imuroimalla. Käytä pölysuutinta tai pehmeää huonekalusuutinta. Älä imuroi marsuja, hiiriä tai muita pieniä pörröisiä eläimiä. Hupsahtavat helposti pölypussiin. Pahimmassa tapauksessa juuttuvat letkuun ja niitä on todella vaikea saada irti rikkomatta letkua.

Imuroinnin jälkeen suuttimet imuroidaan puhtaaksi tai harjataan pois vanhalla hammasharjalla. Pölynimuri pyyhitään nihkeällä liinalla puhtaaksi. Pölypussi vaihdetaan ja suodattimet pestään tai vaihdetaan jos on tarpeen.
Jos pölynimuri jää pitemmäksi aikaa käyttämättömäksi, tyhjennä pölypussi. Pölypussi alkaa haista, jos jää pitkäksi aikaa vaihtamatta.

Ongelmia

Pölynimuri haisee pahalle
-vaihda pölypussi
-vaihda suodattimet tai jos ovat pestävät, pese ne
-pyyhi pölynimurin pölysäiliö nihkeällä liinalla

Pölynimuri imee huonosti
-pölypussi on täynnä. Vaihda uusi pölypussi.
-letku tukossa. Irrota letku ja kokeile, imeekö imuri letkunreiästä, jos imee, letku on tukossa. Letkun saa puhtaaksi työntämällä kepin letkun läpi tai käyttämällä imurin puhallustoimintoa, jos siinä on sellainen.
-suutin tukossa. Irrota suutin ja katso onko näkyvää roskaa. Yleensä suuttimen tukkivat roskat ovat isoja.
-tukkeutunut suodatin. Vaihda tai pese suodatin, mallista riippuen.
Jos ongelma ei ratkennut pölynimuri on syytä viedä huoltoon.

Pölynimurin letkuun tuli reikä
-paikkaa ilmastointiteipillä

Pölynimurin suulakkeet tai jatko-osat jumittuvat kiinni eivätkä meinaa irrota millään
-voitele liittymäkohdat vaseliinilla tai kynttilällä

Noudata aina oman pölynimurisi käyttöohjeita, jos ne eroavat tässä annetuista ohjeista.

Katso myös: Pöly ja sen poisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti