30.10.09

Luonnon "antibiootit"

Tarkoitukseni ei ole mitenkään halventaa asiaa laittamalla antibiootit lainausmerkkeihin. Luonnossa vain ei ole mitään anti-bioottista, yleensä kaikki on pro-bioottista. Se ei tee kuitenkaan luonnosta tehotonta, päinvastoin.
Jo 8 000 000 vuotta sitten käytettiin yrttilääkintää. Moderni lääketiede on ollut olemassa noin satakunta vuotta. Useimmat yrttilääkkeet ovat olleet jatkuvassa käytössä tuhansia vuosia, uusimmat lääkkeet vain muutamia kuukausia. Luonnonlääkkeille ei ole tietääkseni kehittynyt resistenttejä bakteerikantoja (korjatkaa jos olen väärässä, vain tutkimustietoa, kiitos!), modernille lääkkeille tätä tapahtuu koko ajan. Voisiko tästä päätellä jo jotain?
En paneudu tässä antibioottiresistentteihin bakteerikantoihin, sairaalabakteereihin tai sikainfluenssaviruksiin. Viruksia tulee, muuntuu ja menee, bakteeritkin taitavat olla lähes ikuisia seuralaisiamme. Kerron vain miten voit vahvistaa omaa puolustuskykyäsi luonnollisesti, samoin kuin esi-isämme ovat tehneet jo viimeiset 8 miljoonaa vuotta. En usko että he ovat väärässä.

Lyhyesti: Syö terveellistä luonnollista ruokaa! Nuku riittävästi! Rajoita sokerin käyttöä! Liiku! Juo vettä! Älä stressaa ja murehdi turhia!

Pitempi versio lyhyesti:
Olen käsitellyt Karpalon, Puolukan ja Katajan jo aikaisemmin tässä blogissani, joten en käsittele niitä uudelleen. Jos et ole vielä niitä lukenut, lue nyt. Luonnon "antibiootteja" on olemassa tuhansia erilaisia ja eri taudinaiheuttajiin tepsiviä. Käsittelen tässä lyhyesti 10 lisää, jotka on melko helposti Suomestakin hankittavissa.
Kun jatkossa lukee "tepsii" se ei tarkoita sitä että kyseinen luonnonaine tappaa kyseisen taudinaiheuttajan, vaan tarkoittaa sitä että kyseinen luonnonaine lisää elimistön vastustuskykyä tätä taudinaiheuttajaa vastaan. Tämä ero on antibiooteilla ja probiooteilla. Antibiootteja ja probiootteja ei voi verrata keskenään, koska ne toimivat täysin eri tavoin. Anti= vastaan, Pro=puolesta ja bios=elämä. Mieti tätä.

Aloe (Aloe vera)
Käytettävät osat: tuoreesta lehdestä puristettu hyytelö
Tepsii: Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Herpes simplex 1 ja 2

Auringonhattu, Punahattu (Echinacea angustifolia, E.purpurea)
Käytettävät osat: E. angustifolia - juuret, E. Purpurea - kukat ja juuret
Tepsii: Staphylococcus aureus, Streptococcus-lajit, Mycobacterium, epänormaalit solumuutokset

Eucalyptus (Eycalyptus -lajit)
Käytettävät osat: eteerinen öljy, kaikki osat
Tepsii: Malaria, Staphylococcus aureus, Shigella dysentriae, Haemophilus influenzae, Enterobacteria, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Candida albicans, Klebsiella penumoniae, Samonella-lajit, Helicobacter pylori. Eteerinen öljy tepsii melkein kaikkiin mikrobeihin. Huom! Eteerinen öljy sisäisesti käytettynä on myrkyllistä.

Greippi (Citrus paradisi)
Käytettävät osat: siemenet, hedelmäkuori, lehdet
Tepsii: Helicobacter pylori, Shigella, Staphylococcus-lajit, Pseudomonas aeruginosa, Giardia lamblia, Diplococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Mycobacterium-lajit, Cambylobacter, Candida albicans, Escherichia coli, Streptococcus-lajit, Samonella-lajit, Klebsiella, Proteus, Cholera, Chlamydia trachomatis, Trichomonas vaginalis, Legionella pneumoniae, Herpes simplex 1, influenssa A2, jne. Gram-positiiviset ja gram-negatiiviset bakteerit.

Hunaja (Mel)
Käytettävät osat: hunaja
Tepsii: Staphylococcus aureus, Streptococcus-lajit, Enterococcus, Helicobacter pylori.

Inkivääri (Zingiber officinale)
Käytettävät osat: juuret
Tepsii: Shigella dysenteriae, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Candida albicans, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Streptococcus-lajit, Salmonella-lajit.

Koiruoho, mali (Artemisia absinthium)
Käytetävät osat: koko kasvi, eteerinen öljy.
Tepsii: Staphylococcus aureus, Naegleria floweri, Pseudomonas aeruginosa, Candida albicans, Klebsiella pneumoniae, monet sisäloiset. Eteerinen öljy tepsii useimpiin mikrobeihin. Ei saa käyttää sisäisesti, myrkyllistä!

Salvia (Salvia officinalis)
Käytettävät osat: lehdet, eteerinen öljy
Tepsii: Streptococcus pneumoniae, Stahylococcus aureus, Haemophilus influenzae, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Candida albicans, Klebisella pneumoniae, Salmonella-lajit. Eteerinen öljy on vielä laajakirjoisempi. Eteerinen öljy on myrkyllistä sisäisesti nautittuna. Ei raskaana oleville.

Siitake (Lentinus edodes)
Käytettävät osat: koko sieni
Tepsii: virukset, bakteerit, loiset

Valkosipuli (Allium sativum)
Käytettävät osat: sipuli ja kynnet
Tepsii: Shigella dysenteriae, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Candida albicans, Escherichia coli, Streptococcus-lajit, Salmonella-lajit, Campylobacter-lajit, Proteus mirabilis, Herpes simplex, influenssa B. Sekä gram-positiiviset ja gram-negatiiviset bakteerit.

Mikä heikentää vastustuskykyä?
Antibiootit (pitkäaikaiset kuurit tai monta antibioottikuuria peräkkäin) - ehkäisevät immuunijärjestelmän normaalin toiminnan ja tuhoava välttämättömät suolistobakteerit
Kemialliset lääkkeet - tietyt lääkkeet vaikuttavat haitallisesti immuunijärjestelmän toimintaan
Tietyt rokotukset - heikentävät luonnollista immuunipuolustusta
Hiivasienitulehdus, krooniset tulehdukset
Ummetus, ruuansulatushäiriöt
Vääränlainen ravinto, yksipuolinen ravinto
Runsas alkoholinkäyttö
Liikkumattomuus
Ilmansaasteet, tupakointi
Stressi
Sairaudet
Peritty huono immuunijärjestelmä
Leikkaukset, onnettomuudet
Masennus, paha olo

Ruokaohjeita vastustamaan tauteja:
Lisää ruokaohjeita Karpalo ja Puolukka-osioissa. Korvaa ohjeissa mainittu sokeri hunajalla tai intiaanisokerilla, voit myös vähentää sokerin määrää.

Immuunipuolustusta vahvistava keitto I
2½ dl vettä
15 ml oliiviöljyä
1 sipuli silputtuna
1 kiinalainen valkosipuli tai 10 tavallisen valkosipulin kynttä silputtuna
3½ cm tuoretta inkiväärinjuurta raastettuna
4 dl kasvislientä
3 dl viipaloituja siitakesieniä
(1 iso reishi sieni)
(5 palaa viipaloitua astragalus-juurta)
mausteeksi cayenne-pippuria

Keitä vesi. Kuumenna oliiviöljy ja freesaa kevyesti valkospuli, sipuli ja inkivääri, kunnes ovat pehmeitä. Lisää nämä ainekset kiehuvaan veteen. Lisää kasvisliemi, siitake, (astragalus ja reishi). Hauduta miedolla lämmöllä kannena alla kunnes on kypsää.

Immuunipuolustusta vahvistava keitto II
2½ dl vettä
15 ml oliiviöljyä
1 sipuli silputtuna
1 kiinalainen valkosipuli tai 10 tavallisen valkosipulin kynttä silputtuna
3½ cm tuoretta inkiväärinjuurta raastettuna
(1 dl takiaisenjuuria viipaloituna) voi korvata vaikka maa-artisokilla
4 dl kanalientä
2-4 dl viipaloituja siitakesieniä

Keitä vesi. Kuumenna oliiviöljy ja freesaa kevyesti valkospuli, sipuli ja inkivääri, kunnes ovat pehmeitä. Lisää nämä ainekset kiehuvaan veteen. Lisää kanasliemi, takiaiesenjuuri ja siitake. Hauduta miedolla lämmöllä kannena alla kunnes on kypsää.

Immuunipuolustusta vahvistava keitto III
2 dl vettä
5 rkl goji-marjoja
4 dl kanalientä
2 isoa sipulia
12 siitakesientä
4 cm tuoretta inkiväärinjuurta raastettuna
2 tuoretta chilipalkoa silputtuna
4 valkosipulikynttä pilkottuna
30 tippaa auringonhattu-uutetta
koristeluun kevätsipulia
Jos gojimarjat ovat kuivattuja laita ne kylmään veteen likoamaan. Keitä sillä välin kanaliemi ja lisää kattilaan sipuli, siitakesienet, inkivääri, chilit ja valkosipulit. Lisää lopuksi joukkoon goji-marjat ja auringonhattu-uute sekä kevätsipulit silputtuna.
Voit lisätä keittoon myös broileria tai nuudeleita, jos haluat.

Kun tauti on jo elimistössä:

Juo runsaasti sokeroimatonta, makeuttamatonta karpalomehua tai puolukkamehua. Älä sekoita näitä mehuja keskenään, juo joko karpalomehua tai puolukkamehua. Pääpaino sanalla SOKEROIMATON!
Mausta ruuat valkosipulilla, salvialla ja inkiväärillä. Suosi muutenkin yrttimausteita. Mausteita löydät lisää Mausteiden ja yrttien käyttö.
Juo salvia-, inkivääri- tai eukalyptusteetä hunajan kera. Lisää yrttiteeohjeita täältä Yrttiteet
Juo runsaasti vettä, voit maustaa veden greipinsiemenuuttella, oreganouuttella tai auringonhattu-utteella (echinaforce, echinaceae).
Höyryhengitä: Kaada kulhoon kiehuvaa vettä, lisää eukalyptuksen lehtiä, salvian lehtiä, koiruohon lehtiä tai auringonhatun kukkia. Voit lisätä kulhoon myös eukalyptuksen, salvian, oreganon, greipin tai inkiväärin eteeristä öljyä pari tippaa. (Älä laita liikaa, muuten kirvelee silmiä.) Peitä pääsi ja kulho pyyhkeellä. Hengittele rauhallisesti höyryä muutamia minuutteja kerrallaan.
Laita sairashuoneeseen tuoksulamppuun: vettä ja pari tippaa eukalyptuksen, greipin, salvian, teepuun (teatree) tai oreganon eteeristä öljyä. Kaikki eteeriset öljyt tepsivät mikrobeihin, joten kaikki luonnon eteeriset öljyt käyvät, jos sinulla ei satu olemaan edellämainittuja kotonasi tai et pidä niiden tuoksusta.
Lisää ruokavalioon sinkki- ja C-vitamiinipitoisia elintarvikkeita.

Juomia oloa helpottamaan
Martin ihmedrinkki
n. 2 cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna tai hienonnettuna
1-2 valkosipulinkynttä
1 sitruuna tai appelsiini
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
Laita ainekset tehosekoittimeen. Juo juoma heti. Mielellään kertakulauksella.
Jos tuntuu että on "liian vahvaa", voi laimentaa juomaa sokerittomalla appelsiinimehulla, mangomehulla tai ananasmehulla.

Maustejuoma
Ohuita viipaleita tuoretta inkivääriä
kanelitanko
1 tl korianterinsiemeniä
3 mausteneilikkaa
1 sitruunaviipale
½ l vettä
Laia kaikki ainekset kattilaan. Keitä. Siivilö. Anna jäähtyä hieman ja juo.

Vilustumisjuoma
4 dl kiehuvaa vettä
1-2 puristettua valkosipulinkynttä
2 dl mustia viinimarjoja
1 rkl hunajaa
Keitä vesi. Sekoita keskenään viinimarjat ja valkosipulimurska. Lisää kiehuva vesi. Siivilöi ja mausta hunajalla. Juoma nautitaan lämpimänä.

Lämmitysjuoma kun tuntuu viluiselta ja sairaalta
2 punaista chiliä
5 cm inkiväärinjuurta
1 dl hunajaa
8 dl karpalomehua
1 sitruunan mehu
25 tippaa auringonhattu-uutetta
Silppua chili pieniksi paloiksi. Kuori ja silppua inkivääri hienoksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja juo. Voit myös kuumentaa juoman kattilassa (5 min) ja juoda lämpimänä - lämmittää paremmin.

Yskätee
1 tl aniksen siemeniä, timjamia, lehmuksenkukkia tai oreganoa
1 kuppi kiehuvaa vettä
(1 tl hunajaa)
Lisää ainekset veteen. Anna vetäytyä 10-20 min. Juo lämpimänä. Mausta tarvittaessa hunajalla.

Toipumisjuoma (voimia vieneen sairauden jälkeen, aikuisille)
20 ml mäkikuismauutetta
20 ml ginsenguutetta
20 ml ashwaganda-uutetta, voi korvata kehäkukkauutteella, valkosipulilla tai auringonhattu-uutteella
10 ml propolista
Sekoita ainekset keskenään ja pullota. Käytä 20 tippaa päivässä veden kera, kunnes tunnet toipuneesi.

Pysy kotona, älä lähde hortoilemaan ihmisten ilmoille. Jos tarvitset jotain soita ystäville, perheenjäsenille tai naapurille ja pyydä häntä käymään asioilla puolestasi. Pese käsiäsi usein. Pyyhi ovenkahvat, puhelimet ja tietokoneen näppis hyvin ja usein. Pyyhi nenäsi kertakäyttönenäliinaan. Laita nenäliina kannelliseen jäteastiaan, johon et koske käsin. Poljinroskis jätepussin kera on hyvä. Älä pärski/aivasta päin muita. Rauhoitu. Lepää. Nuku paljon. Vältä turhaa pystyssä oloa ja liikehdintää.

Ajankuluksi katsele hauskoja elokuvia ja lue vitsikirjoja. Pidä itsesi hyvällä tuulella.

Jos tauti muuttuu niin vakavaksi että et kestä sitä, mene lääkäriin! Mene lääkäriin myös jos sinulle ilmaantuu asiaan kuulumattomia verenvuotoja, sinulla on hengitysvaikeuksia, pistoksen tunnetta rinnassa, kipua kasvojen alueella tai kuume pysyy korkeana päiväkausia. Ole sitkeä, varaudu siihen että jotkut lääkärit eivät osaa kuunnella. Vaadi hoitoa! Ymmärrä myös lääkäreitä, heillä on raskasta.

Katso myös Kodin lääkekaappi
Lyhyt mikrobisanasto
Vitamiinit, kivennäisaineet ja hivenaineet

6 kommenttia:

 1. Muuten tosi laaja ja kiva, mutta minkä ihmeen vuoksi et voisi kirjoitaa "mihin tepsii" kohtia suomeksi? Eivät tavikset osaa noita ulkomaalaisia nimityksiä kaikille bakteereille sun muille...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. munkin mielestä on hyvä että nimet on latinaksi, ne voi etsiä goglella ja tukia asiaa siten laajemmin kuin tässä blogissa.
   kun harjoittaa itselääkitystä, on hyvä lukea aiheesta ja arvioida on saadut neuvot realisisia verratuna vaikka kliinisiin tuloksiin, monista nistä löytyy varmasti anglainkin kliinisiä tutkimuksia ja tutkimustuloksia, yrtti lääkinästä. ihan hyvä että anneli pakottaa ottamaan selvää

   Poista
 2. OK. Lisään "suomenkieliset nimet" lähiaikoina, lista ei siitä kuitenkaan juuri parane. Sillä muutos aika monessa kohdassa tulee vain kirjoitusasuun.

  VastaaPoista
 3. Ajattelin että pelkkä nimi ei riitä, joten laitoin pienen selventävän katsauksen, joka löytyy hakusanoilla "Lyhyt mikrobisanasto", hae tästä blogista.

  VastaaPoista
 4. Ihmisen kantamuodot eivät olleet 8 miljoonaa vuotta sitten edes nousseet kahdelle jalalle. ( http://en.wikipedia.org/wiki/Human_evolution )
  Tohdinkin siis epäillä apinoiden tuolloin ainakaan tietoisesti käyttäneen kyseisiä yrttilääkkeitä. Lähteitä, kiitos!

  VastaaPoista
 5. Kukaan ei varmasti tiedä koska ihmisen kantamuodot nousivat kahdelle jalalle. Todistajia ei ole. Tutkijat kiistelevät asiasta yhtä. Varmaksi sen sijaan tiedetään että monet kädelliset, ihminen mukaanlukien käyttivät yrttilääkkeitä tietoisesti. Arkeologiset ja paleontologiset löydöt sekä eläinten käyttäytymistä luonnossa tutkivat henkilöt voivat asian vahvistaa. Hyvin monet eläimet käyttävät yrttejä,kasveja ja muitakin luonnon aineksia itsensä lääkitsemiseen. Luonnonravinto on monelle eläimelle myös lääke. Mukaanlukien nelijalkaiset ystävämme. Kahdella jalalla kävely ja yrttilääkintä eivät korreloi mitenkään toistensa kanssa. Liitän juttuun lähdemateriaalia, kunhan se henkilö joka materiaalin lainasi palauttaa sen takaisin.

  VastaaPoista