19.11.09

Jääkaappi - hoito, puhdistus ja käyttö

Jääkaappi voi olla pelkästään jääkaappi, jää-viileäkaappi tai jääkaappi-pakastin.

Jääkaapin koko
Yksi henkilö tarvitsee noin 60-100 l säilytystilaa. Kun lisätään perheenjäseniä, jokainen seuraava perheenjäsen lisää määrään 60 l. Joten 4 henkilön perhe tarvitsee 240-340 l jääkaapin. Jos asut yksin, et tarvitse suurta jääkaappia. Valitse jääkaappi tarpeittesi mukaan, muuten jääkaapista tulee kallis ja energiaavievä sisustuselementti.

Energia
Kaikki jääkaapit on luokitelu A++ - G. A++ -energialuokan jääkaappi kuluttaa vähiten energiaa. kWh lukema kertoo miten paljon jääkaappi kuluttaa energiaa vuodessa, jos se on joka päivä 24 tuntia toiminnassa. Lukema voi vaihdella 122 - 1348 kWh, joten asiaan on syytä kiinnittää huomiota. Jääkaappi, jossa on jäälokero kuluttaa enemmän sähköä.
Euroopassa vanhat jääkaapit ja pakastimet aiheuttavat vuosittain 61 tonnia hiilidioksidipäästäjä.

Käyntiääni
Jos nukut jääkaapin läheisyydesssä, on hyvä tarkistaa että jääkaapin desibelitaso (dBA) ei ole kovin korkea. Lukemat vaihtelevat 38 - 47 dBA

Jääkaapin käyttöikä
Arvioitu jääkaapin käyttöikä on 10-15 vuotta. Varaosia jääkaappiin pitäisi olla saatavilla vielä 5-7 vuoden kulutta kaupanteon jälkeenkin, jääkaapin myyneestä liikkeestä.

Vanhat jääkaapit
Voi viedä kierrätyskeskukseen, antaa vaihdossa pois tai viedä pienjäteasemalle.
Vanha toimiva jääkaappi on myös hyvä säilytyspaikka monelle tavaralle. Jos kotona on tilaa esim. autotallissa, kellarissa, kodinhoitohuoneessa tai apukeittiössä, sijoita jääkaappi sinne ja säilytä siellä jääkkaapisäilytystä vaativia lääkkeitä, angoraneuleita, tapettivuotia tai mikä hyvänsä kaipaa viileäsäilytystä. Jos jääkaappi on ikivanha energiasyöppö, sitä ei ole hyvä säilytellä. Älä koskaan paiskaa vanhaa jääkaappia luontoon!

Jääkaapin paikka
Älä sijoita jääkaappia auringonvaloon, lämpöpatterin, lieden, astianpesukoneen, pyykkikoneen tai muun lämmönlähteen läheisyyteen. Paras paikka on viileä. Katso että jääkaapin ilmanvaihdolle jää tilaa jääkaapin taakse ja yläpuolelle. Jos muutat usein, jääkaapin oven aukeamissuunnan vaihto -mahdollisuus on hyvä ominaisuus.

Jääkaapin siirtely
Kun siirrät jääkaapin paikasta toiseen (esim. muuton yhteydessä tai ostaessasi sen kaupasta), anna kaapin olla paikoillan vähintään 5 tuntia ennenkuin kytket virran.

Jääkaapin lämpötila
Aseta lämpötilan säädin +5°C:n lämpötilaan. Jokainen aste alaspäin tästä lisää sähkönkulutusta 5%. Laita lämpömittari jääkaappin keskihyllylle vuorokaudeksi niin saat tietää jääkaappisi todellisen lämpötilan, voi olla hyvä mitata myös ylempien ja alempien hyllyjen lämpötila. Säädä tarvittaessa lämpötila sopivaksi termostaatilla.
Joissakin lähteissä mainitaan jääkaapin hyväksi lämpötilaksi +2°C. Se pidentää hieman tuotteiden säilyvyyttä (1-2 päivää) mutta lisää sähkönkulutusta noin 15%. Mielestäni hyöty ei ole niin suuri että lämpätilaa kannattaisi laskea. Bakteerien lisääntymiseen tai vähenemiseen tämä lämpötilan lasku ei vaikuta merkittävästi.

Jääkaapin käyttö
Jääkaapissa lämpimin ilma on ylhäällä ja kylmin alhaalla. Tasaisin säilytyslämpötila on keskellä.
Laita vanhimmat ruokatavarat etualalle ja vastaostetut taka-alalle.
Sijoita herkästi pilaantuvat ruokatavarat kuten kerma, maito, kala ja äyriäiset, kuten myös liha ja keitetty ruoka kaapin kylmimpään osaan eli pohjalle.
Vihannekset, juusto, hapanmaitotuotteet, munat, konditoriatuotteet ja leikkeleet säilytetään +10°C:ssa, eli kaapin yläosassa. Jos vihanneslokero on olemassa, vihannekset säilytetään siellä.
Anna ruuan jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen kuin laitat sen jääkaappiin.
Pidä keitetyt ja raa'at ruokatavarat erillään. Mieluummin niin että keitetyt ovat raakojen yläpuolella. Älä säilytä hedelmiä tai vihanneksia tiiviisti suljetuissa pusseissa.
Älä turhaan avaa jääkaapin ovea. Kun avaat oven ota kerralla ulos kaikki mitä tarvitset ja sulje ovi. Jokaista oven aukiolo minuuttia kohti, jääkaapilta kuluu 3 minuuttia ruokien viilentämiseksi.
Säilytä ruoka suljetuissa astioissa tai hyvin peitettynä.
Asettele pakkaukset niin että ilma pääsee liikkumaan niiden välitse.
Sulata pakasteet jääkaapissa. Ota sulamaan vuorokautta ennen käyttöä. Käytä pakasteiden alapuolella kulhoa, että mahdollinen valumavesi ei saastuttaisi muita elintarvikketia.
Älä ahda jääkaappia liian täyteen, se ei toimi silloin. Jos tuntuu että kaikki tarvittava ei mahdu kunnolla, osta suurempi jääkaappi tai karsi kulutustasi.
Älä osta enempää ruokaa kuin syöt, näin jääkaappi pysyy myös siistimpänä.

Jääkaappiin ei saa laittaa
-seuraavat trooppiset hedelmät: ananas, granaattiomena, kiivi, kookospähkinä, litsi ja persikka.
-kypsytettäviä hedelmiä
-tomaatteja
-omenia
-vihreitä papuja
-kurkkua
-leipää
-avaamattomat säilykepurkit, jollei erikseen mainita että ne säilytetään jääkaapissa. Avattujen säilykepurkkien sisältö säilytetään jääkaapissa.

Ruuan säilytys jääkaapissa
Jääkaappi on tarkoitettu ruuan ja ruoka-aineiden lyhytaikaiseen säilytykseen. Osa ruuista ja ruoka-aineista ottaa helposti hajuja ja/tai makuja itseensä, joten ne täytyy suojata kelmulla tai kannellisella astialla. Osa ruuista itsessään haisee voimakkaasti, joten ne on säilytettävä tiiviissä rasioissa, kelmussa tai foliossa. Osa ruuista menettää kosteutta säilytyksen aikana, joten ne on säilytettävä purkissa nesteessä tai kiedottava kosteaan pyyhkeeseen. Osa ruuista tarvitsee "hengitysilmaa", joten ne on käärittävä voipaperiin. Ruoka-aineiden suojaaminen estää jääkaappia likaantumasta ja ruokien hajun tarttumisen jääkaapin sisäseiniin.
Artisokat
-tuoreet artisokat laitetaan veteen ja säilytetään jääkaapissa päivän tai kaksi.
-keiteyt artisokat säilyvät 2 päivää.
Avokado
-tuore vastapoimittu avokado säilyy jääkaapissa 10 päivää, jos sitä säilytetään kupissa, jossa on jauhoja.
-kypsä avokado säilyy kiedottuna alumiinifolioon.
Bambunversot
-säilyvät avatussa purkissa jääkaapissa jos ovat säilytysliemen alapuolla.
Banaani
-säilyy käärittynä sanomalehteen.
Basilika
-tuore laitetaan suolaan 3 tunniksi ja sen jälkeen purkkiin. Tai lehdet huuhdotaan hyvin, kuivataan vesi pois ja peitetään ruokaöljyllä. Tai hakataan lehdet hienoksi, kostutetaan vedellä ja suljetaan tiiviiseen astiaan.
Bechamelkastike
-säilyy muutamia päiviä jääkaapissa. Lämmitetään vesihauteessa.
Broileri
-muovipakkauksesta poistettuna ja folioon käärittynä 2 päivää. Keitettynä hieman pitempää.
Camembert (valkohomejuusto)
-haisee ja säilytetään sen vuoksi tiiviisti sulkeutuvassa astiassa vihanneslokerossa, jossa ei ole vihanneksia silloin.
Chilipippurit
-säilyvät jääkaapissa.
Crème fraiche
-säilyy jääkaapissa kauemmin kun sitä säilytetään pakkaus ylösalaisin.
Einekset
-katso päivämäärät.
Endiivit (lehtisikuri)
-valolta suojattuna jääkaapin vihanneslokerossa. Valo tekee niistä vihreitä ja kitkeriä.
Fariinisokeri
-jos pakkausta ei ole avattu, säilyy huoneenlämmössä.
-jos pakkaus on avattu, alkaa kovettua ellei mukana ole palaa omenaa, appelsiini, mandariini tai sitruuna.
Fetajuusto
-säilytetään lasipurkissa peitettynä ruokaöljyllä, valkosipulin ja mausteiden kera.
Ghee
-säilyy kuukauden tiiviissä astiassa.
Guacamole
-peitetään muovikelmulla jääkaapissa, vaihtaa helposti väriä. Sitruunamehua lisäämällä väri pysyy kauemmin vihreänä.
Gruyére
-säilytetään voipaperissa tai foliossa.
Hanhenmaksa
-säilyy 2-3 päivää jääkaapissa.
Hedelmäkakku
-säilyy 6 kuukautta halkaistuna.
Hedelmät
-jääkaapin alaosassa noin viikon. Säilytyksen aikana maku ja väri saattavat muuttua, joten kannattaa syödä mahdollisimman pian.
Herkkusienet
-säilyvät hattu ja jalka eroteltuna ja käärittynä pyyhkeeseen useita päiviä jääkaapissa. Jos haluat että säilyvät valkoisina, sekoitetaan voihin, johon on puristettu sitruunamehua.
Hiiva
-tuore hiiva säilyy hyvin suljetussa pakkauksessa kuukauden.
-kuivahiiva säilyy lähes loputtomiin ellei pakkausta avata.
Hyytelöt
-kotitekoiset marjahyytelöt säilyvät jääkaapissa 3 kuukautta.
Häränfilee
-tuore filee 2-3 päivää.
Idut
-katso Idut ja Idättäminen, taulukko
Inkivääri
-leikkaa viipaleiksi ja laita veteen.
Juomat, hiilihappopitoiset
-säilytetään jääkaapissa pullonkaula alaspäin.
Juurekset
-sanomalehtipaperiin käärittynä noin vuoden.
Juustot
-kovat juustot säilytetään alkuperäispakkauksissaan jääkaapissa, hyvin sujettuina. Katso päivämääriä.
Kahvi
-säilytetään jääkaapin lämpimimmässä osassa. Säilyy kuukauden.
-kahvipavut säilyvät 3 kuukautta.
Kakut
-käärittyn voipaperiin ja vielä alumiinifolioon säilyvät joitain päiviä jääkaapissa.
Kala
-kala on parasta kun se laitetaan ruuaksi heti.
-raaka kala ilman käsittelyjä 1 päivä.
-perattu kala säilytetään alumiinifoliossa, sen jälkeen kun pintaan on hierottu suolaa tai sokeria ja kääritty pyyhkeeseen, joka on kostutettu viinietikalla. Säilyy 3-4 päivä. Parhaiten säilyvät kampelat ja järvikalat.
Kananmunat
-säilyvät 2-4 viikkoa pahvipakkauksessaan. Mitä tuoreempia sen kauemmin säilyvät. Älä laita jääkaapin munalokeroihin, sillä munien pinnalla on yleensä kanan ulostebakteereita. Ennenvanhaan munia säilöttiin upottamalla ne maitoon.
-keitetty muna säilyy 2 päivää.
-vedellä peitetty munanvalkuainen tai keltuainen säilyy 2 päivää.
Kastanjat
-kuivattuina 2 viikkoa.
Kastike
-säilyy 2-3 päivää.
Kaviaari
-ei saa pakastaa, kuitenkin -2°C:sta on ideaali säilytyslämpötila.
-säilytetään laittamalla jäätä pakkauksen ympärille.
Keitot
-2-4 päivää.
Kerma
-avattu pakkaus säilyy vain 2 päivää.
-avaamaton pakkaus säilyy 6 päivää vielä "parasta ennen" -päiväyksen jälkeenkin.
Kinkku
-säilyy 3 päivää. Leikkauspinta yleensä tummaa, sen voi estää voitelemalla pinnan rasvalla ja käärimällä kinkun puuvillapyyhkeeseen.
Kukkakaali
-tuore kukkakaali säilyy noin vuorokauden. Älä poista suojuslehtiä.
-keitetty kukkakaali säilyy foliossa muutaman päivän.
Kyljykset
-ruuaksi valmistettuina 2-4 päivää.
Lahna
-valele ruokaöljyllä ja kääri muovikelmuun.
Lammas
-4 päivää jääkaapin kylmimmässä osassa.
Liha
-raaka jauheliha 1 päivä. Jauhelihassa bakteerit lisääntyvät hyvin nopeasti. Kannattaa mieluummin pakastaa, jos ei valmisteta ruuaksi heti.
-leikattu liha tai paisti poistettuna polystyreenipakkauksesta ja folioon käärittynä 2-3 päivää.
-marinoitu liha 1 päivä.
-savustettu liha 5 päivää.
-liha säilyy parhaiten ilman kastiketta.
Lihaliemi
-säilyy 2-3 päivää jääkaapissa. Peitä muovikelmulla. Kuumennetaan kiehumispisteeseen ennen käyttöä.
-paksu kokoonkeitetty lihaliemi kovettuu jääkaapissa hyytelöksi ja säilyy noin kuukauden.
Lihamureke, lihapullat
-vuorokauden.
Lihapasteijat
-folioon käärittyinä.
Linnunliha (ankka, broileri, fasaani, kalkkuna, kana, kyyhkynen jne.)
-säilyy 2 päivää.
Lohi
-tuore lohi säilyy 4 päivää jääkaapin kylmimmässä osassa foliossa tai voipaperissa.
Maissintähkät
-2-3 päivää.
Maito
-hyvin suljetussa pakkauksessa 1-2 päivää.
-pastöroitu maito 2-4 päivää.
Maitotuotteet (kotijuustot, kermaviili, jogurtti jne.)
-kaupasta ostetut säilyvät parhaiten pakkaus ylösalaisin.
Makkara
-tuore makkara säilyy 3 päivää.
Maksa
-ruokaöljyllä peitettynä ja paperiin käärittynä.
Mango
-kuutioituna salaatissa säilyy 2 päivää.
Mantelimassa
- säilytys jääkaapin kylmimmässä osassa.
Marenki
-kosteudelta suojattuna kuukauden.
Margariini
-3-4 viikkoa.
Marjat
-tuoreet marjat säilyvät vuorokauden.
Marmeladi
-suljetussa rasiassa useita viikkoja.
Marsipaani
-kiedotaan kosteaan lautasliinaan, jotta pysyisi pehmeänä.
Mausteet
- jauhetut mausteet menettävät nopeasti makunsa. Säilytetään tiivissä purkeissa. Säilyvät 3-6 kk:ta.
Meetvursti
-laita sitruunaviipale leikattuun kohtaan, säilyy kauemmin.
Mehut
-avatut mehupakkaukset säilyvät 3 päivää.
Meloni
-folioon käärittynä.
Meriravut
-raakana ei saa laittaa jääkaappiin.
-pakastimesta otetut meriravut säilyvät 2 päivää jääkaapissa.
Mozarella
-maitoon upotettuna 2 päivää tiiviissä astiassa.
Munakoiso
-ei säily jääkaapissa pitkään. Käytä mahdollisimman pian ruuanlaittoon.
Naudanliha
-kostutetaan ruokaöljyllä ja sitruunalla. Säilyy 2-4 päivää.
Nauris
-jääkaapin vihanneslokerosa noin viikon.
Oliivit
-ei saa säilyttää avatussa säilykepurkissa, maku kärsii. Säilyetänn lasipurkissa, joka on täytetty oliiviöljyllä, valkosipulilla ja timjamilla.
Papaija
-salaattiin kuutioitu papaija säilyy 2 päivää.
Paprika
-jääkaapin yläosassa 1-2 viikkoa. Menettää ajan kuluessa vitamiineja ja makua.
Parmesaani
-kokonainen paremsaanijuusto säilyy alumiinifoliossa tai käärittynä liinaan, joka on kasteltu oluessa.
-raastettu parmesaani säilytetään tiiviissä rasiassa.
Parsa
-raaka parsa säilyy 2 päivää jääkaapissa käärittynä kosteaan pyyhkeeseen tai vedessä. Säilytetään pystyasennossa.
-keitettyä parsaa ei säilytetä.
Pateet
-folioon käärittynä.
Pavut
-kuivatut pavut ja purkkipavut säilytetään huoneenlämmössä ei jääkaapissa.
-keitety pavut säilyvät useita vuorokausia jääkaapissa.
Persilja
-jos ruukussa, säilyy hyvin kun ruukkua hieman kostuttaa vedellä. Säilyy 12 päivää.
-jos irrallisena, säilyy paremmin jos varsi on kiinni lehdissä. Säilytetään muovipussissa. Säilyy 3 viikkoa.
Perunat
-raat ja kuorelliset perunat,oikeassa säilytyslämpötilassa paperipussissa vuoden.
-kuoritut ja raat perunat säilytetään suolavedessä. Säilyvät vuorokauden.
Piparjuuri
-raastettuna säilytetään annospakkauksissa jääkaapin pakastelokerossa tai pakastimessa.
Porkkana
-säilyvät parhaiten hiekassa. Ota pois muovipakkauksesta ja säilytä vihanneslokerossa.
Punaviini
-säilytetään kesällä jääkaapissa pullo kyljellään.
Purjosipuli
-raaka purjosipuli säilyy muutamia viikkoja jääkaapin vihanneslokerossa.
-keitettyä purjoa ei saa säilyttää, se on syötävä heti tai heitettävä pois.
Punajuuri
-keitetty punajuuri säilyy muovipussissa 2-3 viikkoa jääkaapissa.
-raaka punajuuri säilyy useita kuukausia yhdessä piparjuuripalan kanssa jääkaapissa.
Pähkinäöljyt
-ainot öljyt, jotka säilytetään jääkaapissa kun pullo on avattu.
Ravut
-raa'at ravut huuhdotaan kylmällä vedellä ja kuivataan hyvin. Säilyvät korkeintaan 2 päivää.
Rausku
-keitettynä omassa liemessään säilyy viileässä seuraavaan päivään.
Retiisi, retikat
-säilyvät parhaiten vedessä, joka vaihdetaan päivittäin. Tai kosteassa pyyheliinassa.
Riisi
-kuumassa ilmastossa säilytetään muovipussissa jääkaapissa.
Riisiviinietikka
-lähes loputtomiin.
Ruoka
-valmistettu ruoka säilyy 2-4 päivää. Ruoka ei jääkaappisäilytyksestä yleensä parane.
Salaatti
-säilyy lehdet talouspaperilla eroteltuina jääkaapissa noin viikon.
-kokonaisena säilyy paremmin käärittynä sanomalehteen tai kosteaan pyyhkeeseen ja laitettuna muovipussiin.
Selleri
-säilyy muovipussissa, jossa on ilmareiät tai käärittynä kosteaan pyyhkeeseen. Tai jaloiteltuna vedessä. Säilyy noin viikon.
Shamppanja
-ei säilytetä jääkaapissa. Laitetaan jääkaappin vain hieman ennen tarjoilua.
Sianliha
-3 päivää.
Sienet
-raakoja sieniä ei saa säilyttää päivää kauempaa.
Simpukat
-käärittynä sanomalehteen säilyvät päivän.
-säilykesimpukat säilyvät myös päivän, kun säilykepurkki on avattu.
Sinappi
-säilyy jääkaapissa hyvin.
Sipulit
-kokonaiset sipulit säilyvät verkkopussissa huoneenlämmössä.
-pilkotut tuoret sipulit säilytetään lasipurkissa tai muovirasiassa ruokaöljyn ja suolan kera jääkaapissa.
-puolikas sipuli kastetaan perunajauhoissa tai voissa leikkauspinnaltaan, säilyy paremmin.
Sitruuna
-säilytetään jääkaapin vihanneslokerossa. Kääritään sanomalehteen ja laitetaan paperipussiin.
Sitruunankuori
-säilyy jääkaapissa paremmin kun sen päälle ripottelee sokeria.
Spaghetti
-keitetty spaghetti säilyy jääkaapissa 2 päivää.
Strutsinliha
-jääkaapin kylmimmässä osassa vuorokauden. Väitetään että jopa viikon.
Säilykkeet
-avaamattomat säilykkeet säilyvät huoneenlämmössä, ellei niitä erikseen kehoiteta säilyttämään jääkaapissa.
-avatut säilykkeet eli säilykepurkin sisältö säilytetään jääkaapissa, mutta ei säilykepurkissa. Ilman kanssa tekemisiin joutuessaan säilykepurkista saattaa irrota haitallisia aineita. Säilykepurkin sisältö säilyy jääkaapissa 1-3 päivää.
Taikina
-säilyy jääkaapissa vuorokauden foliossa.
Tilli
-jos ruukussa, säilyy hyvin kun ruukkua hieman kostuttaa vedellä.
-jos irrallisena, säilyy paremmin jos varsi on kiinni lehdissä.
Tryffelit
-kun pakkaus on avattu ylimääräiset säilytetään konjakissa jääkaapissa.
Turska
-säilyy 2 päivää jääkaapissa.
Täytekakut
-kakkuun pistellään muutama hammastikku ja kääritään voipaperiin ja vielä alumiinifolioon, säilyvät joitain päiviä jääkaapissa.
Valkosipuli
-kokonaiset valkosipulit säilyvät verkkopussissa huoneenlämmössä.
-pilkotut tuoret valkosipulit säilytetään lasipurkissa tai muovirasiassa ruokaöljyn ja suolan kera jääkaapissa.
-valkosipulivoi säilyy 2 kuukautta jääkaapissa.
Vesi
-säilytetään tiiviisti suljetussa pullossa.
Vihannekset
-2 viikkoa sanomalehtipaperiin käärittynä. Vihanneksia ei saa säilyttää päällekkäin.
Viikunat
-tuoreet viikunat säilyvät jääkaapissa 3 päivää
-kuivatut viikunta säilytetään matallirasiassa laakerinlehden kanssa.
Viinirypäleet
-säilyvät 15 päivää. Maistuvat paremmilta jos ne ottaa tuntia ennen tarjoilua huoneenlämpöön.
Voi
-säilyy 3-4 viikkoa.
Vuohenjuusto
-kotitekoinen vuohenjuusto säilytetään jääkaapin yläosassa ja syödään niin pian kuin mahdollista.
-kaupasta ostettu vuohenjuusto säilytetään voipaperissaan jääkaapin alaosassa.
Yrttimausteet
-tuoreet yrtit kuihtuvat pian leikkauksen jälkeen. Säilyvät 6 kuukautta lasipurkissa.

Jääkaapin sulatus
Useimmat nykyjääkaapit ovat automaattisulatteisia, eli ne sulattavat itse itsensä kun se aika koittaa.
Jos jääkaappi on osittain automaattinen (sulattaa kyllä jääkaapin, mutta ei pakasteosaa) tai käsin sulatettava, täytyy huurre sulattaa noin kerran viikossa. Se tapahtuu kääntämällä säädin 0-asentoon tai katkaisemalla virta/irrottamalla virtajohto seinästä. Avataan jääkaapin ovi ja laitetaan kulho tai astia kokoamaan sulatusvesi, ellei sille ole omaa valutusletkua ja astiaa. Jääkaapin pohjalle voi laittaa hyvin imevän siivousliinan tai sieniliinan. Muista vaihtaa liinaa kun se kastuu märäksi. Jääkaapin edustalle laitetaan sanomalehtipaperia tai uunipelti lattian suojaksi.
Jos koneistoon on muodostunut paljon jäätä, koneiston alapuolelle laitettu kuumaa (ei kiehuvaa) vettä sisältävä vati tai kulho sulattaa jään nopeammin. Samoin toimitaan pakastelokeron jään kanssa. Sulje ovi tämän toimenpiteen ajaksi. Jää lähtee parhaiten auton tuulilasin puhdistusraapalla, puu- tai muovilastalla. Älä käytä teräaseita ettei tule naarmuja.
Sulatuksen yhteydessä jääkaappi tyhjennetään, pestään ja tuuletetaan.

Jääkaapin puhdistus ja hoito
Kun jääkaappi on tyhjennetty, hyllyt irrotetaan ja pestään. Pesu tapahtuu vedellä ja ruokasoodalla tai astianpesuaineella. Pyyhi vielä lopuksi valkoviinietikalla niin home ja hajut pysyvät poissa. Jos jääkaapin pyyhkii glyseriinillä niin seinämiin ei tartu niin helposti likaa. Kaappi kuivataan hyvin ennen uutta käynnistystä.
Jääkaapin tiivisteet puhdistetaan pehmeällä hammasharjalla ja vedellä tai kostealla liinalla pyyhkimällä. Ne voi voidella kevyesti vaseliinilla puhdistuksen jälkeen niin ne eivät kuivu ja halkeile niin helposti. Jääkaappi pyyhitään myös ulkopuolelta, muista kahvat.
Vedä jääkaappi pois paikaltaan (jääkaapin alle laitettu matonpätkä helpottaa hommaa) ja imuroi jääkaapin tausta pölystä puhtaaksi pari kertaa vuodessa. Puhdista myös jäähdytysritilä ja koneisto.
Naarmut valkoisesta jääkaapista saa peittoon emalivärillä, ohuella siveltimellä tai suihkuttamalla maalia spraytölkistä.
Jos lapsesi ovat olleet taiteellisia ja koristelleet jääkaapinovea tussilla, jäljet lähtevät spriillä. Huuhtele hyvin.
Ruostumattomasta teräksestä valmistetut ovet ovat sormenjälkimagneetteja. Sormenjäljet lähtevät helposti vauvanöljyllä ja paperipyyhkeellä. Poistaa myös liimalappujen liiman ja tarrojen jäljet.

Jääkaappi haisee
Puhdista jääkaappi huolellisesti kerran viikossa ja heitä päivittäin pilantuneet tai vanhentuneet ruuat pois. Yleensä haju johtuu siitä että kaapissa pilantuu jotain. Poista aina jääkaappin tulleet roiskeet heti.
Jääkaapin hajua voi hillitä puuhiilen kappaleella tai laittamalla jääkaappiin kupillisen viinietikkaa yöksi. Jokaiselle hyllylle voi laittaa munakuppiin soodaa, se imee myös hajuja. Käytetyn soodan voit käyttää viemärinpuhdistukseen. Vaniljan, sitruunan tai appelsiinin eteerinen öljy (2-3 tippaa) pumpulipalloon raikastaa jääkaappia pitkään. Katso myös Kodin puhdistusaineet.
Hajunpoistoaineet vaihdetaan aina jääkaapin siivouksen yhteydessä.

Jääkaappi jää tyhjilleen
Jos lähdet pitemmäksi aikaa kotoa pois ja jääkaapille ei ole käyttötarvetta, katkaise virta ja irrota virtajohto. Laita oven väliin pieni pahvinpala tai kiila että ovi pysyy auki. Näin jääkaappiin ei muodostu pahaa hajua. Jos kuitenkin kävi niin että ovi unohtui kiinni. Laita astiaan tai nailonsukkaan kahvijauhetta ja astia tai sukka kaappiin, se poistaa ummehtuneen hajun.

Jääkaappi "vuotaa"
Jos näyttää siltä että jääkaapin pohjalle kertyy vesilätäkkö tai vettä virtaa jääkaapista lattialle, ei pidä panikoitua. Yleensä vain vedenpoistokanava on tukkeutunut. Vedenpoistokanavan reikään voi työntää piipunrassin tai askartelurassin ja rassata kanavan puhtaaksi. Veden tulvimisen toinen syy voi olla se että kondenssivesiastia kaapin alapuolella (takaosassa kaappia) on täynnä. Poista vesi kaukalosta sienellä tai rätillä.

Ongelmia
Jääkaappi ei viilene tarpeeksi
-tarkista onko termostaatti oikeassa asennossa
-käännä termostaattia suuremmalleen ja tarkkaile tilannetta vuorokauden sisällä
-puhdista jääkaapin taustapuolelta lauhdutinputkisto
-tarkista jääkaapin ovitiivisteen kunto. Jos tiiviste on rikki, vaihda uuteen.
-tarkista että ovi menee kunnolla kiinni. Jos ovi on vinossa säädä se kuntoon säätöjalkojen avulla.
Jääkaappi lakkasi toimimasta
-tarkista että pistotulppa on kiinni pistorasiassa
-tarkista onko sulake palanut
-tarkista ettei termostaatti ole 0-asennossa.
-tarkista virran tulo pistorasiaan, jollain toisella laitteella. Jos virtaa ei tule, siirrä jääkaappin pistotulppa toiseen pistorasiaan.
-jos jääkaappi ei toimi toisessakaan pistorasiassa, se on rikki. Hätätilanteessa kysy saatko lainata naapurin jääkaapista muutamaa hyllyä, kunnes saat vian korjattua tai uuden kaapin.
Jääkaappi pitää kovaa ääntä
-tarkista onko kaappi suorassa
-tarkista onko laitteistoon kertynyt jäätä
-tarkista onko lauhdutinputkistossa pölyä, laitteen takana

Lue huolellisesti oman jääkaappisi ohjekirjaa ja noudata sen ohjeita, jos eroavat näistä ohjeista.

Katso myös:
Pakastin - valinta, käyttö, hoito ja siivous
Ruokahygienia
Vitamiinit, kivennäisaineet ja hivenaineet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lähetä kommentti