10.10.09

Lämpöpatterit - hoito, säätö ja ilmaus

Lämpöpatterit voivat olla vesikeskuslämmitykseen tai kaukolämpöön liitettyjä tai suoraan sähköllä toimivia. Lämpöpattereiden toiminnalle on oleellista että ilma pääsee kiertämään esteettä patterin alaosaan, josta se nousee patterin edestä ja takaa ylös. Älä siis peitä pattereita pöydällä tai muulla kalusteella.

Termostaatti
Se voi olla jokaisessa patterissa tai yhteinen koko tilalle. Termostaatti toimii lämpötilan automaattisena säätimenä. Siinä on yleensä säädin, jossa on numeroasteikko. Termostaattiin kuuluu myös anturi, jonka tehtävä on tunnistaa tilan lämpötila ja välittää tieto termostaatille. Termostaatti vastaanottaa tiedon ja säätää patterin lämpötilaa suuremmaksi tai pienemmäksi tai sulkee patterin, saamansa tiedon mukaisesti. Termostaatti toimii sen mukaan, mikä lämpötila on huoneelle säädetty.
Älä peitä koskaan termostaattia tai anturia verhoilla tai kalusteilla. Peitettynä ne eivät hoida tehtäviään.

Termostaatin säätö
Tarvitset huonelämpömittarin, jonka asetat huoneessa vedottomaan paikkaan, pois patterin läheisyydestä, mielellään noin puolentoista metrin korkeudelle. Tarkkaile lämpötilaa huonelämpömittarissa ja säädä termostaattia, sen mukaan mikä lämpötila tuntuu sopivalta. Suurimmat tehot on varattu talvikeleille ja pienemmät syksylle ja keväälle. Tarkkaile lämpötilaa pitemmän ajan kuluessa. (Jos termostaatissa on lämpöasteina merkitty asteikko, se ei yleensä pidä paikkaansa ellei sitä ole säädetty.) Oleskelutiloihin riittää lämpötilaksi yleensä 18-21°C, makuuhuoneeseen 16-18°C. Varastotiloissa ja autotallissa pärjää 5°C:lla. Portaikot 10-16°C, eteinen 18-19°C, keittiö 18°C. Kylpyhuoneessa ollaan yleensä vähissä vaatteissa tai alasti, joten 22°C. Jätä asumattomat huonetilat kylmilleen. Muista että jokainen asteen pudotus vähentää lämmityskystannuksia 5-6%.
On olemassa myös ohjelmoitavia termostaatteja, joihin on mahdollista ohjelmoida eri asetukset vaikka jokaiselle päivälle ja loma-ajoille. Uusimpia malleja voi myös kauko-ohjata kännykällä tai tietokoneella.

Muu lämpötilan säätö
Vesipattereiden lämpötilaa voidaa valvoa myös kattilahuoneessa menoveden lämpötilaa säätämällä tai patterikohtaisella säätöventtiilillä, joka säätää patterissa virtaavan veden määrää.

Puhdistus
Lämpöpatterit on hyvä pyyhkiä pölystä viikkosiivouksen yhteydessä. Tärkeäksi lämpöpatterien puhtaus muodostuu kun tulee talvi ja patterit lämmitessään nostavat pölyä ilmaan, osa pölystä saattaa palaa myös kiinni patteriin aiheuttaen palaneen katkua. Muista poistaa pöly myös patterien takaa.

Ilmaus
Jos tuntuu siltä että vesipatteri ei oikein lämpiä tai lämpenee vain osittain alareunastaan tai patterista kuuluu lorinaa, sihinää, kohinaa tai kurlutusta. Nämä ovat merkkejä siitä että vesipatterissa on ilmaa veden seassa. Aloita pattereiden ilmaaminen talon alimmasta patterista ja etene ylöspäin. Odota ylimmäisen patterin ilmaamisen jälkeen ½ tuntia ja tarkista alimmasta patterista että ilmaa ei jäänyt järjestelmään.
Ilman poistamiseen tarvitaan ilmaamisavain. Jos se on hukkunut, niin sellaisen voi ostaa LVI-liikkeestä tai rautakaupasta. Joskus venttiiliin voi sopia talttapäinen ruuvimeisseli.
Ilmausventtiili on yleensä patterin yläkulmassa. Varaa pesusoikko tai muoviämpäri ilmausventtiilin alle, sillä sieltä purskahtaa hieman vettä jossain vaiheessa operaatiota. Siivousliinakaan ei ole haitaksi, sillä rapatessa voi roiskua myös seinille. Vesi patterin sisässä ei yleensä ole kovin puhdasta.
Ilmaus on hyvä tehdä lämmityskauden alkaessa.
Etsi ilmausventtiili ja kierrä sitä avaimella varovasti vastapäivään, noin puoli kierrosta. Jos vettä alkaa tulla välittömästi ilmaa ei ollut. Jos taas ilmaa oli se suhisee oman aikansa kunnes on poistunut. Kun venttiilistä tulee vain vettä, sulje venttiili huolellisesti kääntämällä avainta myötäpäivään. Älä kuitenkaan kiristä liian tiukalle.
Jos ongelmat jatkuvat ilmaamisesta huolimatta tai ilmaamista joutuu tekemään enemmän kuin kerran vuodessa, kutsu paikalle LVI-alan ammattilainen tarkistamaan koko järjestelmä. Vika voi olla myös paisuntasäiliön nestemäärässä tai sitten järjestelmä voi vuotaa.

Lämpöpatterin maalaus
Vesipatterin maaliksi sopii seinälateksi. Patteri maalataan kun se on kylmä.
Sähköpatterin irroitetaan maalausta varten ja maalautetaan auto- tai teollisuusmaalaamossa polttomaalilla.

Ongelmia
Termostaatti täysillä, mutta huone on kylmä
1. Vesipatterissa voi olla ilmaa. Tee ilmaus.
2. Patterin teho ei riitä. Lisää vesimäärää perussäätöventtiilistä. Saattaa myös olla että alunperin on asennettu liian pieni patteri tilaan.
3. Ikkunoiden tai ovien tiivistys on pettänyt. Tarkista tiivisteet ja tiivistä uudelleen tarvittaessa.
4. Säädöt ovat pielessä. Ota yhteyttä taloyhtiön isännöitsijään tai huoltohenkilöön. Omakotitaloasujana tarkista lämmitysjärjestelmän automatiikan säädöt ja korjaa tarvittaessa säätöä. Automatiikka on säädetty yleensä noudattelemaan ulkolämpötilaa ja säätöjä voi olla hyvä tarkistaa syksyllä lämmityskauden alkaessa, talvella pakkasaikaan ja keväällä kun lämmöntarve alkaa vähentyä.
5. Rakennuksen tai rakenteiden eristyksissä on puutteita.
6. Termostaatin anturi on sijoitettu väärään paikkaan. Se ei saa olla patterisyvennyksessä tai ikkunalaudan alla, jolloin siihen kohdistuu lämpö suoraan patterista.
7. Termostaatti tai anturi voi olla rikki.

Termostaatti ei säädä lämpötilaa kunnolla, liian kuumaa
1. Tarkista että termostaatin anturi ei ole tuuletusikkunan tai -venttiilin läheisyydessä. Jos on niin, vaihda sellaiseen paikkaan, missä ei vedä.
2. Onko joku ikkuna unohtunut auki tai raolleen? Sulje ikkuna.
3. Säädöt pielessä. Ota yhteyttä taloyhtiön isännöitsijään tai huoltohenkilöön. Omakotitaloasujana tarkista lämmitysjärjestelmän automatiikan säädöt ja korjaa tarvittaessa säätöä. Automatiikka on säädetty yleensä noudattelemaan ulkolämpötilaa ja säätöjä voi olla hyvä tarkistaa syksyllä lämmityskauden alkaessa, talvella pakkasaikaan ja keväällä kun lämmöntarve alkaa vähentyä.
4. Vähennä tulevaa vesimäärää perussäätöventtiilistä.
5. Termostaatti tai anturi voi olla rikki.

Lämpöpatteri on viileä tai kylmä alareunastaan, mutta kuuma yläreunasta
Mustaa rautaoksidia on muodostunut patterin sisään korroosion vaikutuksesta. Syynä tähän voi olla se että pattereita ei ole muistettu ilmata säännöllisesti tai patterit ovat vain vanhoja. Tämä "muju" on laskeutunut patterin pohjalle. Irroita patteri ja vie ulos. (Muista sulkea koko lämmitysjärjestelmä ensin.) Puhdista perusteellisesti puutarhaletkulla tai painepesurilla.
Toinen vaihtoehto on kemiallinen. Jos kysymyksessä on avoin järjestelmä. Se tarkoittaa sitä, että rautaoksidinpoistonestettä kaadetaan paisuntasäiliöön. Annetaan vaikuttaa pari päivää, tyhjennetään järjestelmä ja täytetään uudelleen. Jos taas suljettu järjestelmä, korrosionestäjää voi ruiskuttaa suoraan vesipatteriin ilmausventtiilistä.
Jos epäilet että syynä on korroosio. Sen voi tarkistaa helposti. Ota hieman vettä patterista lasipurkkiin. Laita purkkiin kaksi kirkasta naulaa (ei galvanoituja). Kierrä purkin korkki kiinni ja odota viikko. Jos naulat ovat ruosteessa, ongelmalle on syytä tehdä jotain. Jos vesi on suhteellisen kirkasta, eikä nauloissa ole ruostetta kaikki on hyvin.

Yläkerran patterit kylmillään, alakerran toimivat loistavasti
Paisuntasäiliö on tyhjenemässä tai tyhjillään. Vika voi olla venttiilissä.
Täytä paisuntasäiliö uudelleen, katso että tilaa jää myös laajenemiselle kun vesi kuumenee järjestelmässä.

Yläkerran patterit kuumina, alakerran kylmät
Yleensä pumppuvika. Vaihda keskuslämmityspumppu.

Kauimmaisina olevat patterit ovat viileimmät
Lämmitysjärjestelmä ei ole tasapainossa. Lisää kauimmaisten pattereiden saamaa vesimäärää perussäätöventtiilistä.

Katso myös: Tulisijat lämmitys ja hoito

4 kommenttia:

  1. Lisäys patterin ilmaukseen.
    Jos ilmatessa ei tule vettä eikä ilmaa, on verkostossa liian vähän vettä, eli se vuotaa ja/tai sen täyttöjärjestelmässä on vikaa.
    Vajaus johtaa nopeasti korroosion ja/tai vuodon kautta järjestelmän vaikeasti korjattavaan huonoon tilaan.

    VastaaPoista
  2. Vaikeasti korjattava huono tila = Joskus rautaoksidia on korroosion vaikutuksesta muodostunut niin paljon että on paras uusia koko järjestelmä ja unohtaa kotikonstit. Vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä ei kestä ikuisesti.

    VastaaPoista
  3. Kuinka patterin 'perussäätöventtiilistä' lisätään virtaavan veden määrää?
    Ja missä kohtaa se säätöventtiili on?

    VastaaPoista
  4. Ennen kuin pattereihin tuli kiinteät patterikohtaiset termostaatit, niin niiden paikalla oli perussäätöventtiilit. Virtaavan veden määrää lisättään kääntämällä säätöventiilin nuppia, kunnes patteriin saatiin sopiva virtausnopeus. Termostaatti tai perussäätöventtiili sijaitsee yleensä patterin ja patteriin vettä tuovan putken liitäntäkohdassa.

    VastaaPoista