28.9.09
Puolukka
Puolukka (Vaccinium vitis-idaea) on 5-30 cm korkea varpukasvi, jonka lehdet (8-20 mm) kääntyvät reunoistaan liveästi alaspäin. Lehdet ovat kiiltävän vihreät, ikivihreät, alapuolelta vaaleammat ja tummapilkkuiset. Kukat kellomaiset, valkoiset tai hieman punertavat, marjat aluksi vihreät, kypsyessään kirkkaan punaiset ja pyöreät, mehukkaat. Joskus marjat voivat olla myös valkoiset. Marjat maistuvat raikkaalle ja hieman happamalle. Puolukka kasvaa koko Suomessa mäntyvaltaisilla kangasmailla, kallioilla, tuntureilla, soilla (korvet, rämeet, rahkasoiden reunat), yleensä mattomaisena kasvustona. Marjat alkavat kypsyä elo-syyskuussa.
Sekoitetaan joskus Sianpuolukkaan (Arctostaphylos uva-ursi). Sianpuolukka kasvaa kuitenkin maata myöten, kun puolukan kasvutapa on pysty. Lehdissä ei ole myöskään alapinnalla pilkkuja kuten puolukalla. Marjojakin on yleensä vähemmän ja ne ovat jauhoisia ja mauttomia. Puolukkaan verrattuna marja on pituuttaan leveämpi. Sianpuolukan lehtiä on käytetty värjäykseen, parkitukseen ja lääkkeeksi.
Puolukka muilla kielillä: Ruotsiksi Lingon, Lingbär, Kröson. Englanniksi Cowberry, Lingonberry, Red Whortleberry, Mountain Cranberry, Bog Cranberry, Moss Cranberry, Partridgeberry, Alpine Cranberry, Lingen. Saksaksi Preiselbeere, Kronsbeere, Speckbeere. Ranskaksi airelle rouge.
Puolukka poimitaan kuivalla ilmalla. Poimimisen voi tehdä poimurilla tai käsin. Parhaat marjat saa aina käsin poimien. Opettele kahden käden poimintatekniikka. Poiminta-aika on syyskuun alusta alkaen hallojen tuloon asti. Hallojen jälkeen marjat eivät enää kelpaa säilöntään, mutta niitä voidaan käyttää mehuksi ja ruuanlaitossa. Puolukka poimitaan aina täysin kypsänä. Raa'at marjat eivät kypsy kotona ja ne saattavat pilata koko erän puolukoita, koska rupeavat käymään ja mustumaan. Tuloksena on karvas ja lievästi etikanmakuinen sotku. Puolukoita voidaan kerätä hyvin lumien tuloon asti ruuaksi ja mehuksi, sekä vielä keväällä lumien sulettuakin. Maku on silloin muuttunut viininmakeaksi.
Kypsät marjat sisältävät mm: bentsoehappoa, sitruunahappoa, antioksidantteja, hiilihydraatteja. Vitamiinipitoisuus on heikko tai kohtalainen (riippuen tutkijasta ja lähteestä), mutta vitamiinivaikutus suuri, johtuen bioflavonoideista, jotka tukevat vitamiinien vaikutusta. Kivennäisaineita on runsaasti esim. mangaani, kalsium, fosfori, natrium, kalium, magnesium, kupari, sinkki, rauta ja molybdeeni. Lignaaneja on myös paljon. Puolukan ravintoarvo on hyvä, kilo puolukoita vastaa noin kolmea kiloa tomaatteja.
Puolukat edistävät vatsan, sapen ja maksan toimintaa, hoitavat vatsan limakalvoja, vähentävät suolen käymisprosesseja, vahvistavat verisuonia, edistävät vitamiinien ja hivenaineiden imeytymistä sekä laskevat kuumetta. Puolukoiden sitruunahappo edistää raudan imeytymistä. Puolukan lignaanit ovat kasviestrogeenia, joka ehkäisee syöpää, sydän- ja verisuonitauteja. Puolukka vahvistaa myös yleistä vastustuskykyä, parantaa stressinsietokykyä ja vähentää herkkyyttä allergioille. Puolukan parkkiaineet helpottavat tulehduksia. Puolukan arbutiini vähentää verensokeria. Täysin varma tämä tieto ei ole, mutta saattaa olla että puolukka liuottaa ja ennaltaehkäisee virtsahappo- ja oksaalihappokiviä munuaisissa ja virtsarakossa.
Puolukka on ainoa marja, joka muodostaa happaman palamistuloksen elimistössä. Tämä tarkoittaa sitä, että ennen ateriaa nautittuna puolukat muodostavat happaman ympäristön vatsaan, niin että ruuansulatusentsyymi pepsiinin toiminta on optimaalisinta. Tämän takia puolukat sopivat henkilöille, joilla mahahapon tuotanto on alhainen tai vähentynyt. Mitä tuoreempina puolukat syödään, sen paremmin niiden hoitavat vaikutukset tulevat ilmi. Keittämis- ja säilömisprosessissa katoaa aina jotakin.
Henkilöt, jotka ovat herkistyneet salisyylihapolle, voivat saada puolukan bentsoehaposta allergiaoireita. Puolukka saattaa vatsan liikahappoisuudesta kärsivillä henkilöillä aiheuttaa närästystä ja happamia röyhtäyksiä. Muita haittavaikutuksia puolukan marjojen normaalikäytölle ei tunneta. Liiallisella käytöllä saattaa olla munuaisia rasittavia vaikutuksia.
Puolukoita voi pakastaa, kuivata ja raakasäilöä. Puolukoihin ei tarvitse laittaa sokeria säilyvyyden kannalta, bentsoehappo puolukassa on itsestään säilöntäaine. Puolukoita voidaan laittaa muiden marjojen tai hedelmien joukkoon parantamaan niiden säilyvyyttä.
Puolukat sopivat kiisseleihin, hilloihin, hyytelöihin, keittoihin, mehuihin, survoksiin, puuroihin, leipiin, marmeladiin, piirakoihin, leivonnaisiin (kakut, muffinit, pikkuleivät, munkit), sorbettiin, rahkaan, jogurttiin, jäädykkeisiin, pirtelöihin, smootheihin, vanukkaisiin. virvoitusjuomiin, likööreihin, viiniin, nektariin, salaattiin. Sopii lisukkeeksi monien ruokien kanssa kuten lihapullat ja -murekkeet, kaalikääryleet, perunapyörykät, maksalaatikko, poronkäristys, veriruuat (veripalttu, veriohukaiset). Sopii myös jälkiruokien ja juuston kera hillona tai sellaisenaan. Kuivattuja puolukoita voi käyttää sellaisenaan sämpylä- tai leipätaikinaan, mysliin, puuroon, pähkinäsekoituksiin ja vaikka keitetyn riisin joukkoon.
Puolukan happamuuttaa ja kirpeyttä voi laimentaa omenasoseella tai -mehulla, päärynäsoseella sekä porkkanaraasteella. Puolukka sopii hyvin myös kaalin, lantun, porkkanan ja kesäkurpitsan kanssa käytettäväksi.
Puolukanlehtiä voi kerätä vuoden ympäri yrttiteesekoituksiin. Parhaimmillaan ne ovat keväällä ennen puolukan kukintaa tai myöhään syksyllä, jos niitä kerätään kuivattavaksi. Kukinta-aikaan kerätyt lehdet mustuvat helposti kuivattaessa, muuta estettä niiden käytölle ei ajallisesti ole. Kerää vain alle vuoden vanhoja versoja. Versot leikataan ja kuivataan huoneenlämmössä valolta suojassa. Kuivuneet lehdet irrotetaan varsista ja murskataan. Säilytys purkissa tai paperipussissa pimeässä. Lehtiä voi kuivata myös uunissa, jolloin maku paranee, mutta tehoaineet vähenevät.
Lehdet sisältävät 4-15% arbutiinia (hyperosidia, hydrokinonia), 10-20% parkkihappoa.
Puolukanlehdet sopivat munuaisaltaan ja virtsarakon tulehduksissa, koska ovat virtsateitä desinfioivia. Vaikutus perustuu siihen että lehtien arbutiini muuttuu emäksisessä virtsassa hydrokinoniksi, joka vaikuttaa virtsateissä aseptisesti 1-2 tunnin kuluessa suun kautta nauttimisesta. Puolukanlehdet myös vähentävät veren virtsahappopitoisuutta. Näinollen lehtien uskotaan myös vaikuttavan diabetekseen, reumaan ja kihtiin. Puolukan lehdet myös vähentävät allergiaoireita.
Huom! Puolukka ei paranna mitään sairauksia. Sitä voidaan käyttää apuna hoidossa, jos lääkäri sen sallii.
Huom! Puolukanlehdet toimivat vain jos virtsa on emäksistä eli tulehduksen aikana! Muina aikoina ei kannata käyttää ennaltaehkäisevästi.
Arbutiini vaikuttaa tuhoavasti seuraaviin taudinaiheuttajiin: Citrobacter -suvut, Enterobacter -suvut, Eschericia coli, Klebsiella, Proteus, Pseudomonas, Staphylococcus aureus.
Puolukanlehdet voimistavat joidenkin tulehduskipulääkkeiden vaikutusta - indometasiini (Kauppanimiä: Indalgin®, Indocid®, Indometin®) ja prednisoloni (Kauppanimiä: Prednisolon®, Ultracortenol®, Pred Forte®, Scheriproct Neo ®, DI-Adreson-F®). Puolukanlehtien tanniini saattaa ärsyttää vatsaa.
Puolukanlehdet ovat lievästi myrkyllisiä suurina annoksina. Älä siis käytä usein, äläkä ennaltaehkäisevästi, puolukanlehtien hydrokinonit vaurioittavat maksaa ja munuaisia. Lehtiteetä ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana. Ei sovi alle 2-vuotiaille.
Älä käytä puolukanlehtiä sisäisesti viikkoa kauempaa.
Puolukan lehdistä ja kukinnoista saadaan punaista, ruskeaa tai tummanvihreää väriainetta riippuen puretteesta.
Säilöntä- ja ruokaohjeita:
Herkkuhillo (muinoin tiettyjä ruisjauhoista tehtyjä jälkiruokia kutsuttiin hilloiksi)
5 dl puolukkasosetta
2 dl maitoa tai kermaa
2 dl ruisjauhoa
4 rkl sokeria
Sekoita puolukkasoseeseen maito, ruisjauhot ja sokeri. Tarjoa sellaisenaan. Vanhassa ohjeessa joukkoon jauhettiin kallioimarteen juurta, korvattakoon se nyt sokerilla.
Kinuskipuolukat (vanha venäläinen ohje)
puolukoita
kinuskikastiketta
Laita puolukat annosmaljoihin. Kuumenna kinuskikastike ja kaada puolukoiden päälle. Tarjoillaan heti.
Leipävanukas, Pullavanukas
12 viipaletta vaaleaa tai tummaa leipää tai pullaa (voi olla hieman kuivahtanuttakin)
2½ dl puolukkahilloa
3 munaa
5 dl maitoa
2 rkl sokeria
Laita uunivuokaan kerroksittain leipää tai pullaa ja puolukkahilloa. Vatkaa munat ja lisää seokseen maito ja sokeri. Kaada muna-maito vuokaan leipien päälle. Pistele haarukalla hieman leipiä, että muna-maito leviää joka puolelle. Paista seosta uunissa noin tunti, kunnes pinta saa väriä. Voidaan syödä maidon, karamellikastikkeen tai kaneli-sokerin kanssa.
Mausteinen puolukkajuoma
1 kg (1½ l) puolukoita
6 dl kylmää vettä
1 tl sitruuna- tai viinihappoa
8 dl sokeria
5 kokonaista mausteneilikkaa
1 kanelitanko
1 tl pomeranssinkuorta
1 tl kuivattua inkivääriä
Laita mausteet veteen (noin 1-2 dl) ja keitä noin 10 min. Anna jäähtyä kylmäksi. Survo sillä aikaa puolukat. Lisää maustekeitos ja loput vedestä, sekoita joukkoon sitruunahappo. Peitä astia ja anna seistä 2 päivää, sekoittaen silloin tällöin. Siivilöi. Lisää sokeri. Kaada viileisiin pulloin. Valmista nautittavaksi heti.
Puolukkaa ja kaurahiutaleita
tuoreita puolukoita tai puolukkahilloa
kaurahiutaleita
sokeria
Sekoita kaikki ainekset keskenään. Syödään sellaisenaan.
Puolukkachutney
1 l puolukoita
1 punasipuli
2½ dl fariinisokeria
1 dl etikkaa
½ dl vettä
1 tl suolaa
(1/4 tl chilijauhetta)
Survo puolukat, hienonna sipuli. Laita kaikki ainekset kattilaan ja anna kiehahtaa. Keitä vielä 45 min hiljakseen, kunnes seos paksuuntuu. Sekoita silloin tällöin. Kaada lämpimiin tölkkeihin ja sulje kannet. Anna valmistua viileässä jääkaapissa vielä muutaman kuukausi ennen käyttöä.
Puolukkahillo I
2 kg puolukoita
1 kg sokeria
Puhdista puolukat roskista. Laita kattilaan sokerin kanssa. Kuumenna vain sen verran että sokeri sulaa. Nosta pois liedeltä ja sekoita kunnes puolukat ovat sekoittuneet sokerin joukkoon. Laita tölkkeihin.
Puolukkahillo II
2 kg puolukoita
1 kg sokeria
1 dl vettä
Laita sokeri ja vesi kattilaan ja keitä liemeksi. Lisää puolukat. Kiehauta. Kaada kuumana tölkkeihin.
Puolukkahillo III
1 kg puolukoita
1 kg mansikkaa, omenaa, porkkanaa tai kurpitsaa
1 dl vettä
Laita mansikat, omenat, porkkanat tai kurpitsa kattilaan veden kanssa ja keitä pehmeäksi. Lisää survotut puolukat. Kiehauta. Kaada kuumana tölkkeihin.
Puolukkahillo IV
1½ l vettä
750 g siirappia
10 l puolukoita
(kanelia)
Katajanmarjasiirappiakin voi käyttää puolukkahillon valmistukseen. Hae ohje sivuiltani.
Keitä vesi ja siirappi. Lisää siihen puolukat ja mausta kanelilla jos haluat. Tölkitä.
Puolukkahyytelö
2 dl puolukoita
4 dl vettä
1 dl sokeria
6 liivatelehteä
(1½ rkl puolukkalikööriä)
Murskaa puolukat. Keitä vedessä. Siivilöi mehu ja mausta sokerilla. Lisää kylmässä vedessä pehmenneet liivatelehdet. Kaada hyytelö tarjoiluastiaan tai -asitioihin. Anna hyytyä kylmässä. Tajoa kylmänä kermavaahdon kera.
Puolukkajäähdyke
2½ dl puolukkahilloa tai 2 dl puolukoita ja 2 dl sokeria
1 dl tomusokeria
1 dl vettä
4 keltuaista
4½ dl kuohukermaa
Laita tuoreet puolukat kattilaan ja keitä sokerin kanssa hilloksi. (10 min.) Anna jäähtyä.
Sekoita tomusokeri, keltuaiset ja vesi ja keitä miedolla lämmöllä, koko ajan sekoittaen, kunnes seos on paksua ja kiiltävää. Nosta liedeltä. Sekoita silloin tällöin, jäähtymisen aikana. Lisää puolukkahillo ja sekoita hyvin. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja sekoita muiden ainesten joukkoon. Laita jäähdyke pakastimeen pariksi tunniksi. Mikäli on tarkoitus kumota se astiasta, astian alapinnan voi kastaa kuumaan veteen. Jos tarjoillaan pakastusastiasta, nostetaan huoneenlämpöön ennen tarjoilua. Koristele puolukoilla.
Puolukkakakku I
4½ dl kaurasuurimoita
1½ dl puolukkahilloa
3 dl sokeria
3 dl maitoa
Voitele vuoka hyvin. Laita vuokaan kerroksittain kaurasuurimoita, puolukkahilloa ja sokeria. Kaada maitoa päälle niin että seos peittyy. Paista uunissa.
Puolukkakakku II
150 g voita
1½ dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl mannasuurimoita
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniliinisokeria
3 dl puolukoita
1 rkl sokeria
Vatkaa voi ja sokeri keskenään. Lisää muna ja keskenään sekoitetut kuivat ainekset. Levitä taikina voideltuun irtopohjaiseen vuokaan. Sekoita puolukat taikinaan ja ripottele pinnalle sokeria. Paista 200°C:ssa 30-45 min. Tarjoa vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kera.
Puolukkakakku III
4½ dl vehnäjauhoja
3 dl fariinisokeria
2 tl inkivääriä
2 tl kanelia
2 tl neilikkaa
2 tl soodaa
2 dl puolukkahilloa
2 munaa
2 dl kermaa (voi olla myös hapanta)
100g sulatettua voita
Sekoita kuiva-ainekset keskenään. Lisää joukkoon puolukkahillo, munat, kerma ja voisula. Sekoita taikina tasaiseksi. Paista voidellussa ja jauhotetussa uunivuoassa runsas tunti 175°C:ssa.
Puolukkakastike I
2 dl puolukkasurvosta tai -hilloa
2 dl kermaviiliä
Sekoita ainekset keskenään ja tarjoa liharuokien kastikkeena
Puolukkakastike II
puolukoita
vettä
sokeria
kermaa
Survo puolukat, lisää vähän vettä ja sokeria ja kaada kattilaan. Keitä hetki ja lisää kerma. Kuumenna kiehuvaksi.
Puolukkakastike III
200g puolukoita
1½ dl valkoviiniä
6 mustapippuria
2 mausteneilikkaa
1 rkl hunajaa
1 tl perunajauhoja
Kiehauta puolukat viinissä mausteiden kera ja anna kiehua 5 min. Siivilöi kastike ja laita kattilaan. Suurusta perunajauhot veteen ja kaada vesi nauhana kattilaan. Kiehauta. Tarjoile kuumana.
Puolukkakeitto
4 dl puolukoita
1 l vettä
3 rkl perunajauhoja
1 dl sokeria
Survo puolukat. Lisää vesi ja perunajauhot. Kuumenna kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Kun seos alkaa saentua, nosta liedeltä ja lisää sokeri. Jos haluat kiisseliä lisää enemmän perunajauhoja.
Puolukkakukko
6 dl vettä
100g voita
300g ruisjauhoja
300g ruissihtijauhoja
300g vehnäjauhoja
täyte:
500 g puolukoita
2 dl sokeria
½ dl perunajauhoja
Sulata voi. Sekoita keskenään voisula ja vesi. Lisää vesi-voi -seokseen jauhot. Vaivaa taikina hyvin. Taikinan pitää olla kiinteää, muttei kovaa. Kauli taikina soikeaksi levyksi.
Sekoita keskenään täyteainekset. Älä riko puolukoita.
Laita täyte keskelle taikinaa ja käännä taikinalevyn reunat vastakkain puolukkakeon päälle ja liimaa kiinni vedellä. Jätä hiukan taikinaa yli, että voit korjata kukkoa, jos siihen paistamisen aikana tulee repeämiä.
Hiero kukon pintaan jauhoja ja laita uuniin paistumaan. Paista 250° C:ssa noin 35-45 min. Kun otat kukon uunista voitele se voisulalla ja kääri voipaperiin tai alumiinifolioon. Anna jäähtyä.
Puolukkakukkoset
250 g voita
1 dl sokeria
4 dl ruissihtijauhoja
1 dl ohrajauhoja
1 tl leivinjauhetta
täyte:
1 l puolukoita
2 dl sokeria
4 rkl perunajauhoja
Vatkaa voi ja sokeri. Sekoita yhteen jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauho-leivinjauheseos sekoittaen voi-sokeriseokseen. Jätä taikina lepäämään jääkaappiin tunniksi.
Kauli taikina ohueksi levyksi ja ota lasilla tai pyöreällä muotilla taikinasta kakkuja, laita kakkuset foliovuokiin tai muffinimuotteihin.
Sekoita keskenään täyteainekset ja laita seosta keskelle taikinakuppeja.
Käytä osa taikinasta kakkusten kansiksi. Painele kannen ja kuoren reunat tiiviisti kiinni.
Paista 200°C:ssa 20 min.
Puolukka-lanttupaistos
2 lanttua
1 dl survottuja puolukoita
1 muna
1 rkl sokeria
suolaa
Keitä lantut ja survo soseeksi. Lisää survokseen sokerija suola sekä muna. Sekoita puolukat joukkoon. Kaada seos vuokaan. Paista uunissa. Kun pinta on ruskea on ruoka valmista. Voidaan syödä sellaisenaan tai kylmänä maidon kera.
Puolukkaleipä
1 l vettä
45 g hiivaa
2 dl siirappia
1 dl sokeria
1 tl soodaa
8 dl vehnäjauhoja
1 rkl suolaa
2 dl puolukkahilloa
1 kg ruisjauhoja
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon muuta ainekset. Taikinan tulee olla löysää. Anna taikinan kohtoa lämpimässä 6 tuntia, mieluummin yön yli.
Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada voideltuun uunipakkuun. Anna kohota vielä tunti.
Paista 150°C:ssa noin 3 tuntia. Ota leipä uunista ja kääri paksuun pyyhkeeseen pehmiämään.
Puolukkaleivokset
3 dl kaurahiutaleita
1½ dl sokeria
1 dl spelttijauhoja
1 dl mantelijauhoja
150 g voita
täyte:
puolukoita, puolukkasosetta tai puolukkahilloa
kermavaahtoa
Sekoita keskenään kaurahiutaleet, spelttijauhot, mantelijauhot ja sokeri. Sulata voi ja kaada joukkoon. Nypi seosta kunnes se muistuttaa taikinaa. Laita seosta pieniin muffinssimuotteihin tai paperivuokiin (laita 2 vuokaa päällekkäin niin ei repsahta uunissa). Jätä vuoka hieman vajaaksi ja painele keskelle kuoppa. Paista 200 °C:ssa 15 min.
Kun pohjat kypsyvät uunissa vatkaa kermavaahto. Odota kunnes leivospohjat ovat hieman jäähtyneet ja laita sitten ensin kermavaahto ja sitten puolukat, puolukkasose tai puolukkahillo keskelle leivosta.
Puolukkalikööri
5 dl puolukoita
5 dl votkaa
4 dl sokeria
Murskaa puolukat kevyesti. Kaada päälle votkaa niin että peittyvät. Peitä astia hyvin ja laita aurinkoiseen paikkaan noin kolmeksi viikoksi. Kun marjat ovat vaalentuneet on aika siivilöidä seos. Lisää sokeri ja sekoita kunnes se on sulanut. Pullota ja säilytä niin kauan kun jaksat odottaa valmistumista.
Puolukkalumi
1 rkl sitruunamehua
2 valkuaista
½ dl sokeria
2 dl puolukkasurvosta
Vatkaa sitruunamehu ja valkuaiset sekä sokeri kovaksi vaahdoksi. Vaahdon pitää pysyä kulhossa kun sen kääntää ympäri. Sekoita puolukkasurvos varovasti vaahtoon. Tarjoile heti.
Puolukkamarmeladi
300 g porkkanaa, kurpitsaa tai/ja sokerijuurikasta
500 g puolukoita
1 kg sokeria
Voit käyttää joko kaikkia aineksia tai vain yhtä niistä puolukoiden kanssa. Soseuta ainekset tehosekoittimella. Keitä kattilassa kunnes seos kiinteytyy. Samalla tavalla voi valmistaa myös pihlajanmarjamarmeladia.
Puolukkamehu
6 kg puolukoita
3 l vettä
50 g viinihappoa tai sitruunahappoa
Puolukat survotaan soseeksi ja laitetaan astiaan. Päälle kaadetaan kylmä vesi sekä kuumaan vesitilkkaa liuotettu viinihappo. Sekoitetaan hyvin. Annetaan olla kannen alla 2-3 päivää. Sekoitetaan aika ajoin. Mehu siivilöidään ja pullotetaan.
Tätä mehua voidaan käyttää lämmitettynä hengitystietulehduksien hoitoon, sekä myös kylmänä virtsatietulehduksien hoitoon sisäisesti. Mehu sopii myös lapsille. Aikaisemmin sillä hoidettiin vauvojen sammasta.
Jos mehusta tehdään janojuomaa tai muuta juomaa siihen voi lisätä 2-3 kg sokeria sen jälkeen kun mehu on siivilöity. Sokerin lisäyksen jälkeen mehu ei sovellu hoitokäyttöön.
Puolukkamehuun voi sekoittaa tarjoiluvaiheessa omenamehua tai mustikkamehua, sokeria ei tarvita silloin niin paljoa.
Puolukkamämmi
3 l vettä
4 dl maltaita
10 dl ruisjauhoja
5 dl puolukkasurvosta
Kiehauta vesi ja sekoita siihen maltaat. Jätä imeltymään lämpimään noin tunniksi. Sekoita joukkoon ruisjauhoja niin paljon että mämmistä tulee puuromaista. Jätä imeltymään lämpimään paikkaan kahdeksi tunniksi. Lisää puolukat ja paista uunissa 175°C:ssa kaksi tuntia.
Puolukka-omenasose
3 dl omenoita
1 dl puolukoita
sokeria
Laita omenat kattilaan ja lisää hiukan vettä. Hauduta pehmeäksi. Survo puolukat ja lisää joukkoon. Kuumenna seos ja jauho sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Lisää sokeria maun mukaan. Kuumenna kiehuvaksi ja tölkitä. Homehtumisen eston pinnalle voi laittaa 1 tl kaliumsorbaattia (liuotettuna pieneen vesimäärään).
Puolukka-päärynäsosetta saat kun korvaat omenat päärynöillä.
Puolukkapiirakka I
Kuori:
½ l maitoa
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 dl sokeria
150 g voita tai leivontamargariinia
1 kg vehnäjauhoja
täyte:
1 dl vettä
5 dl puolukoita
2 dl sokeria
4 rkl perunajauhoja
voiteluun:
1 muna
Annoksesta tulee joko yksi iso tai 3 pienempää piirakkaa. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää vehnäjauhot, suola, sokeri ja rasva. Leivo taikinaksi. Laita sivuun nousemaan. Valmista täyte. Survo puolukat ja sekoita yhteen muiden ainesten kanssa. Kun pohja on noussut muotoile siitä piirakka, nosta hieman reunoja, että täyte ei valu pois. Lisää täyte ja paista 180-200° C:ssa noin 20 min.
Jos lisäät puolet omenasosetta puolukoiden määrästä saat omena-puolukkapiirakan.
Puolukkapiirakka II
kuori:
2 dl kylmää vettä
4 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
täyte:
1 l puolukoita
2 dl sokeria
2 rkl ruisjauhoja
Valmista kuori sekoittamalla keskenään ainekset. Muotoile niistä yksi iso tai 5 pientä piirakkaa. Sekoita keskenään sokeri, ruisjauhot ja puolukat. Laita täyte kuoren keskelle ja sulje kuori. Paista uunissa 180-200°C:ssa noin 30-40 min.
Puolukkapirtelö
3 dl puolukoita
5 dl vanilijajäätelöä
5 dl kylmää maitoa
2 rkl sokeria
(kermavaahtoa)
Sekoita ainekset tehosekoittimessa. Voit koristella pirtelöannokset kermavaahdolla. Ripaus puolukkamehua kermavaahtoon, niin saat siitä vaaleanpunaista.
Puolukka-porejuoma
tuoreita tai pakastettuja puolukoita
kivennäisvettä (maustettua tai maustamatonta)
Survo hieman puolukoita ja sekoita joukkoon kivennäisvesi, niin että muodostuu juoma. Juodaan heti.
Puolukka-porkkanapiirakka
Pohja:
2 dl jauhoja
50 g voita tai leivontamargariinia
½ dl hunajaa
täyte:
3 dl puolukoita
3 porkkanaa
½ dl hunajaa
Sekoita taikina-ainekset keskenään ja painele piirakkavuokaan. Sekoita täyte-ainekset tehosekoittimessa tai soseuta sosemyllyssä. Levitä täyte pohjan päälle ja paista 225°C noin 20 min.
Puolukkapuuro
8 dl vettä
ripaus suolaa
1½ sl ruisjauhoja
1-1½ dl puolukkahilloa tai -survosta
Keitä vesi, lisää suola. Lisää ruisjauhot voimakkaasti sekoittaen. Anna kiehua 15 min. Sekoita joukkoon puolukat. Tarjoile kuumana tai kylmänä.
Puolukkapöperö
puolukoita
jauhoja (ruis-, ohra-, kaura-, speltti- tai vehnäjauhoja)
Survo puolukat ja lisää joukkoon jauhot, niin että saat pöperön. Syö maidon tai vanilijakastikkeen kanssa.
Puolukkaressu I
½ l vettä
2 dl puolukoita
2 dl sokeria
½ l pieniä hapanleivän paloja, kuivat käntyt käyvät myös
½ dl kermaa tai maitoa
1 rkl voita
Laita kattilaan kiehumaan vesi, lisää survotut puolukat, mausta sokerilla. Kun seos kiehahtaa, lisää leipäpalat. Kiehauta uudelleen. Mausta kermalla ja voilla. Tämä on jälkiruoka.
Tämän ruuan voi valmistaa myös saviruukussa uunissa. Silloin leipää ja puolukoita laitetaan ruukkuun kerroksittain ja lopuksi kaadetaan kermaa tai maitoa päälle niin että seos peittyy. Paistetaan kunnes pinta ruskistuu. Syödään maidon kera jälkiruokana.
Puolukkaressu II
12 dl vettä
5 dl kuivunutta hapanleipää
1 tl kanelia
1 dl siirappia
½ tl suolaa
2 dl puolukoita
voita
Laita leivät likoamaan kylmään veteen. Kun leivät alkavat pehmetä, keitä niitä hiljaa hauduttamalla. Mausta suolalla ja siirapilla. Jos aikaa on haudutella pitempään, ei siirappia välttämättä tarvita lainkaan. Sekoita valmiiseen ressuun kaneli ja tarjoile voinokareen kera. Sopii lapsille välipalaksi, jälkiruoaksi tai iltaruoaksi maidon kanssa.
Puolukkasima
1½ l puolukoita
7 l vettä
8 dl sokeria
½ rkl hiivaa
Kiehauta vesi ja puolukat. Sekoita joukkoon sokeri. Anna jäähtyä. Kun keitos on käden lämpöistä lisää hiiva. Jätä juoma huoneenlämpöön kolmeksi päiväksi. Siivilö ja pullota. Säilytä kylmässä.
Puolukkasuklaa
laakea astia
kuivattuja tai tuoreita puolukoita
suklaata (tumma, maito tai valkosuklaa käyvät)
Levitä laakean astian päälle voipaperi. Levitä sitten tasaisesti puolukat paperille. Sulata suklaa ja kaada marjojen päälle. Anna jähmettyä. Paloittele ja nauti.
Puolukkasurvos
Laita marjat puhtaaseen lasi- tai puuastiaan ja survo rikki, niin että peittyvät omaan mehuunsa. Tölkitä. Pinnan voi suojata vielä tuorekelmulla, ettei ilma pääse vaikuttamaan survokseen. Säilyy pimeässä viileässä paikassa kevääseen asti.
Puolukkatalkkuna eli töntsä
puolukoita
vettä
talkkunajauhoja
Survo puolukat lisää hieman vettä ja talkkunajauhoja sen verran että muodostuu puuromainen seos. Syödään sinältään.
Puolukkatalkkuna eli tahas
2 dl puolukoita
1 dl maitorahkaa
1 dl kauratalkkunaa
2 rkl sokeria
Survo puolukoita hiukan, niin että osa marjoista rikkoontuu. Mausta sokerilla. Lisää joukkoon rahka ja talkkuna. Laita kylmään valmistumaan hetkeksi. Tarjoa välipalana tai jälkiruokana.
Voit päivittää ruuan tähän päivään maustamalla kardemummalla ja vaniljasokerilla sekä lisäämällä kuohukermaa tai kermavaahtoa.
Puolukkavesi (kuumejuomaksi)
puolukoita
lähdevettä
sokeria
Sekoita ainekset keskenään. Puolukoita voi survoa, niin veteenkin tulee makua. Sokeria maun mukaan.
Riistan marjahöyste
½ dl kuivattuja puolukoita (tuoreetkin käyvät)
½ dl kuivattuja mustikoita (tuoreetkin käyvät)
1½ dl vettä
½ tl sitruunahappoa
5 rkl sokeria
Kiehauta vesi ja kaada kuivattujen marjojen päälle. Anna niiden turvota rauhassa kannen alla. Lisää jäähtyneeseen liemeen sitruunahappo ja sokeri. Jos haluat hiemman happamamman höysteen riistalle, anna seistä huoneenlämmössä 2-3 päivää.
Ruisjauhovelli
puolukoita
ruisjauhoa
vettä
Survo puolukat ja kaada vesi niiden päälle. Sekoita joukkoon ruisjauhoja, niin että muodostuu velliä. Syödään leivän kanssa.
Tirri eli marjamämmi I
uuninkestävä ruukku tai pieni savipata
kokonaisia puolukoita
sokeria
jauhoja + vettä
Lado ruukkuun tai pataan kerroksittain sokeria ja puolukoita. Sekoita jauhoista ja vedestä taikina (hyvin vähän vettä). Peitä ruukku taikinalla. Kypsennä uunissa.
Aikaisemmin tirriksi sanottiin myös kuumien kivien päällä kypsytettyjä puolukoita, joita syötiin leivän päällä.
Tirri II
pata tai kannellinen uunivuoka
1 l haaleaa vettä
3 dl ruisjauhoja
2 dl sokeria
5 dl survottuja puolukoita
Sekoita jauhot hyvin veteen. Survo puolukat ja lisää sokeri. Sekoita kaikki ainekset yhteen. Laita pataan tai kannelliseen uunivuokaan. Laita illalla uuniin ja anna imeltyä aamuun. Sähköuunia käytettäessä 100°C lämmössä kypsytetään yön yli. Jos ei jaksa yön yli vartoa niin 180°C uunissa 2-3 tuntia, tosin silloin imelyys jää pois.
Vatkattu puolukkapuuro
3 dl puolukoita tai puolukkasosetta
2 l vettä
2 dl sokeria
2 dl mannasuurimoita
2 rkl perunajauhoja
Survo kokonaiset puolukat ja laita veteen. Kiehauta. Lisää sokeri ja mannasuurimot koko ajan vatkaten. Anna kiehua 10 min. Hämmennä koko ajan. Jätä hautumaan 10 min:ksi. Suurusta puuro kylmään vesitilkkaan sekoitetuilla perunajauhoilla ja anna kehahtaa, vatkaa kuohkeaksi. Tarjoa maidon kera.
Vesipuolukat (säilöntään)
pullo
puolukoita
vettä
Pestyt puolukat laitetaan puhtaisiin pulloihin, jotka täytetään keitetyllä kylmäksi jäähdytetyllä vedellä.
Hoivaa ja muuta käyttöä:
Istumakylpy
2-3 kourallista puolukanlehtiä
Laita murskatut puolukanlehdet harsokangaspussiin ja ammeeseen samaan aikaan kun lasket veden. Kylve noin 15-20 min.
Puolukanlehtitee
½ tl puolukanlehtiä
lisäksi:
½ tl ruusunmarjoja
½ tl vadelmankantoja tai lehtiä
½ tl mesimarjankantoja tai lehtiä
½ tl mintunlehtiä
½ tl ruusunterälehtiä
½ tl kuivattua appelsiininkuorta
Puolukanlehtiteetä voi maustaa muilla makeammanmakuisilla yrttiteelaaduilla, joko yhdellä tai usemmalla. Aineksien päälle kaadetaan kiehuvaa vettä ja annetaan hautua 10 min. Siivilöidään ja juodaa.
Puolukka-pellavansiemen seos (ummetuksen hoitoon)
pellavansiemeniä
puolukoita
Murskaa pellavansiemenet ja puolukat tahnaksi. Syö. Sopiva annostus löytyy kokeilemalla.
Rohdosseos virtsatietulehdukseen
20 g puolukanlehtiä
30 g kultapiiskua
20 g juolavehnänjuurta
½ l vettä
Laita ainekset kiehuvaan veteen. Nosta kattila liedeltä ja anna hautua 20 min. Siivilöi. Pullota. Ota rohdosseosta 2 tl kupilliseen kuumaa vettä sekoitettuna. Juo pari kertaa päivässä.
Vihannessalaatti tai yrttitee (elimistön puhdistukseen keväällä)
tuoreita nokkosia
voikukan lehtiä
kuusenkerkkiä
mansikanlehtiä
mustaherukanlehtiä
koivunlehtiä
mustikanlehtiä
puolukanlehtiä
Jos teet salaattia voit lisätä joukkoon hapankaalia tai hapankaalimehua. Jos teet yrttiteetä laita kutakin ainesosaa ½ tl ja kaikki ainesosat ½ l vettä. Ei haittaa vaikka kaikkia ainesosia ei olisi saatavilla.
Yrttijuoma (virtsarakko- ja munuaistulehdus)
1 rkl tuoreita tai kuivattuja puolukan lehtiä
2 dl kuumaa vettä
Lehtiä haudutetaan 15 min kuumassa vedessä. Nautitaan 2 kuppia päivässä.
Tunnisteet:
puolukanlehdet,
puolukka,
puolukkahillo,
puolukkakukko,
puolukkaleipä,
puolukkamehu,
puolukkapiirakka
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti