22.10.09

Sokerikakku - 110 ohjetta

Ensimmäiset sokerikakut ilmestyivät Eurooppaan 1500-luvulla. Ensimmäisissä ohjeissa munaseoksia kuumennettiin vesihauteessa ja vatkattiin samalla. Valkuaiset ja keltuaiset voi vatkata myös erikseen.

Sokerikakkua, johon käytetään hiivaa sanotaan savariiniksi. Tiivispohjaista sokerikakkua sanotaan sienikakuksi.

Sokerikakun voi valmistaa myös mikroaaltouunissa.

Sokerikakun voi syödä sellaisenaan, täyttää jälkiruuaksi tai käyttää täytekakkupohjaksi. Täytteeksi voi laittaa hedelmiä, voikiisseliä, kastanjatahnaa, kermavaahtoa, hilloa, maapähkinävoita, suklaakiisseliä, omenasosetta, paahtokermahyytelöä, sitruunakiisseliä, vaniljakiisseliä, maitokiisseliä, nougatkiisseliä, banaanikiisseliä, kahvikiiseliä, hedelmähyytelöä, frangipaanikiisseliä tai ihan mitä itse haluat.

Seuraavissa ohjeissa:
Diabeetikot voivat korvata sokerin fruktoosilla tai muulla makeutusaineella ja vehnäjauhot hiivaleipä- tai sämpyläjauhoilla.
Keliaatikot korvaavat vehnäjauhot riisi-maissijauhoseoksella tai tattari-, kahviherne, peruna- tai soijajauho seoksella. Keliaatikoille on olemassa myös valmiita jauhoseoksia, joita voi myös käyttää.
Vehnäjauhot voi korvata myös spelttijauhoilla. Jos ohjeessa sanotaan vain jauhoja, voit käyttää mitä jauhoja hyvänsä. Sokerin voi korvata intiaanisokerilla, jolloin kakusta tulee tummempi. Voin ja margariinin voi korvata ruokaöljyllä.
Mukana on myös täysin munattomia kakkuja. Jos kananmunat ovat ongelma, munan voi korvata 1 rkl valkoviinietikkaa, jos ohjeeseen kuuluu hiivaa. Muutoin jauholla ja leivinjauheella tai munankorvikkeella.

Vehnän korvikkeet ja vastaavuudet:
1 dl vehnäjauhoja vastaa - 1 dl spelttijauhoja, 1 dl maissijauhoja, 1 dl ruisjauhoja, 1 dl kaurajauhoja tai 1 dl soijajauhoja
1 dl vehnäjauhoja vastaa - 3/4 dl karkeita maissijauhoja
1 dl vehnäjauhoja vastaa - 7/8 dl riisijauhoja tai 7/8 dl perunajauhoja
Vehnää muilla jauhoilla korvattaessa paras tulos saavutetaan kun "korvikkeena" käytetään useampaa eri jauholaatua, yhden sijaan.

Sokerin korvikkeet:
1 dl sokeria voi korvata - 1 dl intiaanisokeria tai täysruokosokeria
1 dl sokeria voi korvata - 1 dl mallassiirappia, riisisiirappia tai leivontasiirappia
1 dl sokeria voi korvata - 3/4 dl hunajaa, melassia tai vaahterasiirappia

Sitten on vielä stevia-kasvi eli sokerilehti, joka viimein (marraskuu, 2011) vapautetiin elintarvikekäyttökieltopannasta. Sitä voi ostaa jauheena ja nesteenä terveyskaupoista tai kasvattaa itse kukkaruukussa. Stevia on 250-300 kertaa makeampaa kuin sokeri. ½ tl steviaa tai 6 tippaa (neste tai jauhe) vastaa 1 dl sokeria leivonnassa. Itse olen steviaa kasvattanut ja käyttänyt n. 6 vuotta ja en ole vielä kuollut, mutta jokainen kokeilkoon omalla vastuullaan. Steviaa käytettäessä nestemäärää kakuissa pitää hieman vähentää ja jauhomäärää hieman lisätä tai lisätä leivinjauhetta tai käyttää esim. sokerijuurikas tai omenakuituvalmistetta tai muuta kuituvalmistetta, jotta kakusta saa kuohkeamman.

Kuten ohjeista voi nähdä, ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa tehdä sokerikakkua. Keittokirjat ovat aina jonkun mielipide siitä miten asia tehdään. Ole luova ja kokeile! Lopussa reseptien jälkeen muuta sokerikakkuohjeistusta ja mikä meni pielee-osio.

Reseptit

Numero 1 - Peruskakku
4 munaa
1½ dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 200°C:ssa 30 min.

Numero 2 - Peruskakku maustettu inkiväärillä ja pomeranssilla
4 dl vehnäjauhoja
2½ dl sokeria
1 tl soodaa
½ tl inkivääriä
1 tl pomeranssinkuorta
2 munaa
1 dl voisulaa
2 dl piimää tai hapanta kermaa
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita kuiva-aineet keskenään. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää voisula ja piimä tai kerma. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 60 min.

Numero 3 - Peruskakku mikrossa
2 kananmunaa
1½ dl sokeria
2½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1½ tl leivinjauhetta
30 g voita tai margariinia
1 dl vettä
Voitele ja jauhota mikronkestävä vuoka. Sulata voi täydellä teholla. Sekoita leivinjauhe ja perunajuhot jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää taikinaan voisula ja vesi. Kaada taikina vuokaan ja paista 4 min. puolella teholla, (jos mikrossa ei ole pyörivää alustaa käännä kakku) ja paista kakku kypsäksi täydellä teholla 2 min 30 s.

Numero 4 - Peruskakku maustettu hasselpähkinöillä
4 munaa
2½ dl sokeria
200 g hasselpähkinäjauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 dl voisulaa
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita kuiva-aineet keskenään. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää voisula. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 45 min.

Numero 5 - Peruskakku
2 munaa
2 dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl kiehuvaa vettä
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon, kaada kiehuva vesi joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista esin miedossa sitten kuumemmassa uunissa 200-250°C:ssa 30 min.

Numero 6 - Peruskakku maustettu kanelilla ja pähkinällä
100g voita
1 dl siirappia
1 dl vettä
2 munaa
1 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
100g pähkinärouhetta
Voitele ja jauhota vuoka. Sulata voi. Sekoita leivinjauhe ja kaneli jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää siirappi ja vesi. Lisää pähkinärouhe. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 50 min.

Numero 7 - Peruskakku maustettu portviinillä tai madeiralla
250 g margariinia
2 dl sokeria
3 munaa
1 tl vaniliinisokeria
2 tl leivinjauhetta
3½ dl vehnäjauhoja
½ dl portviiniä tai madeiraa
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe ja vaniliinisokeri jauhoihin. Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi, lisää munat koko ajan vatkaten. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää portviini tai madeira joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 200°C:ssa 30 min.

Numero 8 - Peruskakku maustettu kanelilla ja konjakilla
5 munaa
1 dl sokeria
4 rkl korppujauhoja
120 g pähkinäjauhetta
1 tl kanelia
2 rkl konjakkia
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita kuiva-aineet keskenään. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää konjakki. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 50 min.

Numero 9 - Peruskakku
1 lasi muna
1 lasi sokeria
1 lasi vehnäjauhoja
Voitele ja jauhota vuoka. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 200°C:ssa 30 min.

Numero 10 - Peruskakku
1 muna
3/4 dl sokeria
3/4 dl leivinjauhetta
3/4 dl vehnäjauhoja
2 rkl kermaa
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää kerma. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 200°C:ssa 30 min.

Numero 11 - Peruskakku maustettu avokadolla ja kardemummalla
150 g voita tai margariinia
1 dl fariinisokeria
1½ dl sokeria
2 munaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl kardemummaa
1 tl soodaa
2 tl leivinjauhetta
3 kypsää avokadoa
1 sitruunan mehu
Voitele ja jauhota vuoka. Muussaa avokadot ja lisää joukkoon sitruunamehu. Sekoita leivinjauhe, sooda ja kardemumma jauhoihin. Vatkaa rasva ja sokerit vaahdoksi, lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Lisää avokado-sitruunaseos. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 60 min.

Numero 12 - Peruskakku
3 munaa
2½ dl sokeria
50 g voita
1 dl maitoa tai vettä
3½ dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1½ tl leivinajauhetta
Voitele ja jauhota vuoka. Sulata voi. Sekoita leivinjauhe ja vaniljaoskeri jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää maito tai vesi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää voisula. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 40 min.

Numero 13 - Peruskakku maustettuna vaniljalla tai sitruunalla
2 munanruskuaista
1 dl vettä
1 tl leivinjauhetta
6 rkl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
3 rkl perunajauhoja
vaniljaa tai sitruunaa
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe ja mausteet jauhoihin. Vatkaa munat, sokeri ja vesi vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 200°C:ssa 30-40 min.

Numero 14 - Peruskakku ilman munaa
4 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
½ dl öljy
2 dl vettä
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe ja vaniljasoketi jauhoihin. Sekoita öljy ja vesi jauhoseokseen. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 40 min.

Numero 15 - Peruskakku - maustettu banaaneilla ja manteleilla
4 banaania
150 g voita
100 g hunajaa
4 munaa
3½ dl vehnäjauhoja
40 g mantelirouhetta
½ tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
1 sitruunan mehu
Voitele ja jauhota vuoka. Survo banaanit soseeksi ja lisää joukkoon sitruunamehu. Sekoita leivinjauhe, suola ja mantelirouhe jauhoihin. Vatkaa munat, rasva ja hunaja vaahdoksi. Lisää banaani-sitruunasurvos. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 200°C:ssa 40 min.

Numero 16 - Peruskakku maustettu kaakaolla
3 munaa
1½ dl sokeria
½ dl kaakojauhetta
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe ja kaakojauhe jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 180°C:ssa 20 min.

Numero 17 - Peruskakku
4 munaa
2 dl sokeria
1 dl kiehuvaa vettä
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää kiehuva vesi varovasti ja vähitellen joukkoon, koko ajan vatkaten. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 190°C:ssa 30 min.

Numero 18 - Peruskakku vadelmainen ja suklainen
3 munaa
2 dl sokeria
150 g voita
1 dl maitoa
½ dl vadelmahilloa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 rkl kaakaojauhetta
½ dl kiehuvaa vettä
Voitele ja jauhota vuoka. Sulata voi. Sekoita leivinjauhe ja kaakojauhe jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää maito ja vadelmahillo. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää voisula ja kiehuva vesi. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 45 min.

Numero 19 - Peruskakku maustettuna banaanilla
150 g voita tai margariinia
2½ dl sokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1½ dl grahamjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
3 banaania
2 dl maustamatonta jogurttia
Voitele ja jauhota vuoka. Survo banaanit ja sekoita jogurttiin. Sekoita kuiva-aineet keskenään. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot ja banaani-jogurttiseos vuorotellen taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 60 min.

Numero 20 - Peruskakku
4 munaa
2 dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
1 dl ohrakasta
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita ohrakas jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 30 min.

Numero 21 - Peruskakku maustettuna mantelilla tai sitruunankuorella
4 munaa
200 g sokeria
150 g vehnäjauhoja
150 g voita tai margariinia
2 tl leivinjauhetta
sitruunankuorta tai mantelia
Voitele ja jauhota vuoka. Sulata voi. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää voisula. Raasta joukkoon sitruunan kuortya i laita hienoksi rouhittuja manteleita. Kaada taikina vuokaan ja paista 200°C:ssa 30 min.

Numero 22 - Peruskakku
4 munaa
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja tai ohrakasta
1 tl leivinjauhetta
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe ja perunajauhot tai ohrakas jauhoihin. Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 200°C:ssa 30 min.

Numero 23 - Peruskakku maustettuna kookoksella, mantelilla ja kardemummalla
250 g voita tai margariinia
3 dl sokeria
4 munaa
3½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl mantelilastuja
1 dl kookoshiutaleita
1 tl kardemummaa
1 dl kermaa
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita kuiva-aineet keskenään. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää kerma. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 60 min.

Numero 24 - Peruskakku maustettu kookoksella
100 g voita
1 dl sokeria
2 munaa
½ dl maitoa
1 dl kookoshiutaleita tai kookosjauhetta
2 ½ dl vehnäjauhoja
1½ dl vaniljasokeria
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe, vaniljasokeri ja kookos jauhoihin. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 20-30 min.

Numero 25 - Peruskakku maustettuna rommilla ja vaniliinisokerilla
100 g voita
2 tl leivonjauhetta
4 dl vehnäjauhoja
4 munaa
2 dl sokeria
½ dl rommia
1 tl vaniliinisokeria
Voitele ja jauhota vuoka. Sulata voi. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää rommi, vaniliinisokeri ja voisula. Sekoita. Kaada taikina vuokaan ja paista 200°C:ssa 30 min.

Numero 26 - Peruskakku maustettu kahvilla ja hasselpähkinöillä
5 munaa
2 dl sokeria
½ dl kahvia
1 tl leivinjauhetta
100g hasselpähkinärouhetta
1½ dl perunajauhoja
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää kahvi ja hasselpähkinärouhe. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 45 min.

Numero 27 - Peruskakku
250 g voita
2½ dl sokeria
4 munaa
3 dl maustamatonta jogurttia
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten. Lisää jogurtti. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 200°C:ssa 45 min.

Numero 28 - Peruskakku ruisjauhoista
3 munaa
1 dl sokeria
1 dl ruisjauhoja
½ dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 200°C:ssa 30 min.

Numero 29 - Peruskakku
7 dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
4 tl leivinjauhetta
100 g voita tai margariinia
1½ dl maitoa tai viiliä
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe ja sokeri jauhoihin. Murenna voi seokseen. Vatkaa munat maitoon tai viiliin. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 200-225°C:ssa 30 min.

Numero 30 - Peruskakku vaahtokarkeista
6 kananmunaa
1½ dl sokeria
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 dl paloiteltuja vaahtokarkkeja
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtokarkit. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 40 min.

Numero 31 - Peruskakku maustettu kahvilla ja mantelilla
250 g voita
2 dl sokeria
3 munaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl mantelirouhetta
1 dl vahvaa kahvia
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita kuiva-aineet keskenään. Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa joukkoon munat yksitellen. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää kahvi. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 60 min.

Numero 32 - Peruskakku minttusuklainen
4 kananmunaa
1½ dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
150 g voi- tai margariinisulaa
2 dl mariannekarkkeja murskattuna
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe ja vaniljasokeri jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää rasvasula. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää karkkimurska. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 50 min.

Numero 33 - Peruskakku mantelinen
300 g mantelijauhetta
4 dl tomusokeria
10 munanvalkuaisita
1 tl vaniljasokeria
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita mantelijauhe, sokeri ja vaniljasokeri. Vatkaa munat kovaksi vaahdoksi. Sekoita jauho-sokeriseos varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 200°C:ssa 30 min.

Numero 34 - Peruskakku suklainen
4 kananmunaa
1½ dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
50 g voita
50 g tummaa suklaarouhetta
Voitele ja jauhota vuoka. Sulata voi. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää suklaarouhe ja voisula. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 45 min.

Numero 35 - Peruskakku maustettu kaakaolla ja vaniljalla
5 dl vehnäjauhoja
4 dl sokeria
1 dl kaakaojauhetta
1 tl soodaa
½ tl suolaa
1 tl vaniliinisokeria
1 purkki rahkaa
½ dl maitoa
150 g voita
2 munaa
Voitele ja jauhota vuoka. Sulata voi. Sekoita kuiva-aineet keskenään. Sekoita maito ja rahka. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää maitorahka ja sulatettu voi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 200°C:ssa 60 min.

Numero 36 - Peruskakku maustettu kahvilla ja suklaalla
175 g voita
100 g suklaata (murskattuna)
2 dl sokeria
3 kananmunaa
1½ dl vehnäjauhoja
1 tl kahvijauhetta
Voitele ja jauhota vuoka. Sulata voi. Sekoita kahvijauhe jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää suklaamurska. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 200°C:ssa 45 min.

Numero 37 - Peruskakku
30 g voita
2 munaa
1½ dl sokeria
1 dl kermamaitoa
2 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoa
Voitele ja jauhota vuoka. Sulata voi. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon koko ajan sekoittaen kermamaito ja voisula. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 180°C:ssa 30 min.

Numero 38 - Peruskakku maustettu viskillä
200g voita
200g sokeria
4 kananmunaa
100g vehnäjauhoja
100g perunajuhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
½ dl viskiä
Voitele ja jauhota vuoka. Sulata voi. Sekoita leivinjauhe ja vaniljasokeri jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää viski. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää voisula Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 50 min.

Numero 39 - Peruskakku maustettu porkkanalla
200 g margariinia
2 dl sokeria
3 munaa
2 tl vaniliinisokeria
2 tl leivinjauhetta
3½ dl vehnäjauhoja
1½ dl hienoksi raastettua porkkanaa
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita kuiva-aineet keskenään. Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaen koko ajan. Lisää porkkanaraaste. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 60-70 min. jos pinta alkaa ruskistua liikaa peitä foliolla.

Numero 40 - Peruskakku marjainen maustettu banaanilla
200 g voita
2½ dl sokeria
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 tl soodaa
250 g rahkaa
1 dl marjoja (pihlajanmarjat, mustikat, mansikat, vadelmat, puolukat tai karpalot)
1 banaani
Voitele ja jauhota vuoka. Sulata voi. Sekoita leivinjauhe, sooda ja vaniljasokeri jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää rahkat, marjat ja survottu banaani. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää voisula. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 60 min.

Numero 41 - Peruskakku maustettuna manteliöljyllä tai sitruunankuorella
3 munaa
½ dl kuumaa vettä
1½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
8 tippaa manteliöljyä tai sitruunan raastettu kuori
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe ja mausteet jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää vesi vähitellen koko ajan vatkaten. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 180°C:ssa 40-50 min.

Numero 42 - Peruskakku maustettu banaanilla ja kahvilla
100 g voita
2 dl sokeria
3 kananmunaa
2 rkl siirappia
1 dl kermaa
2 banaania
2 rkl pikakahvijauhetta
½ tl vaniljasokeria
½ tl suolaa
1 tl soodaa
2 tl leivinajuhetta
4 dl vehnäjauhoja
Voitele ja jauhota vuoka. Sulata voi. Sekoita kuiva-aineet keskenään. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää siirappi. Lisää banaanimurska ja kerma. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää voisula. Kaada taikina vuokaan ja paista 200°C:ssa 60 min.

Numero 43 - Peruskakku perunasta
100 g voita
3 dl sokeria
2 munaa
15 mantelia rouheena
250 g kypsiä perunoita
2 dl vehnäjauhoa
3 dl kaurahiutaleita
3½ tl leivinjauhetta
Voitele ja jauhota vuoka. Soseuta perunat. Sekoita leivinjauhe ja kaurahiutaleet jauhoihin. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat ja mantelirouhe. Lisää perunasose. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 35-45 min.

Numero 44 - Peruskakku persikkainen
250 g voita
3 dl sokeria
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
2½ tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
1 dl maustamatonta jogurttia
1 dl persikkasosetta tai -survosta
Voitele ja jauhota vuoka. Sulata voi. Sekoita kuiva-aineet keskenään. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää jogurtti ja persikat. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää voisula. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 50 min.

Numero 45 - Peruskakku mantelinen
3 valkuaista
1½ dl sokeria
75 g voita
100 g mantelijauhetta
3 dl kaurahiutaleita
2 rkl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
Voitele ja jauhota vuoka. Sulata voi. Sekoita leivinjauhe, mantelijauhe ja jauhot sekä hiutaleet. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada joukkoon voisula. Kaada taikina vuokaan ja paista 200°C:ssa 30 min.

Numero 46 - Peruskakku mehumaustein
2½ dl sokeria
2 dl perunajauhoja
3 kananmunaa
1½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ dl mehua
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää mehu. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 45 min.

Numero 47 - Peruskakku sitruunainen
3 munaa
3½ dl sokeria
4½ dl kermaa (tuoretta tai hapanta)
sitruunan raastettu kuori
5½ dl vehnäjauhoja
1½ dl leivinjauhetta
1½ dl soodaa
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe ja sitruunan raastettu kuori jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää kerma. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 200°C:ssa 30-40 min.

Numero 48 - Peruskakku maustettu kahvilla ja rommilla
250 g voita
3 dl sokeria
3 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl pikakahvijauhetta
1 dl kermaa
rommiaromia
Voitele ja jauhota vuoka. Sulata voi. Sekoita leivinjauhe ja pikakahvijauhe jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää kerma ja rommi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 50 min.

Numero 49 - Peruskakku maustettuna kanelilla
200 g voita
100 g sokeria
1 muna
300 g vehnäjauhoja
1 tl kanelia
Voitele ja jauhota vuoka. Sulata voi. Sekoita kaneli jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada voisula joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 200°C:ssa 30 min.

Numero 50 - Peruskakku maustettu kirsikoilla
3 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1½ tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
100 g voita tai margariinia
2 munaa
1 dl kermaa
1 dl kirsikoita hienoksi silputtuna
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita kuiva-aineet keskenään. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää kerma ja kirsikat. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 200°C:ssa 30 min.

Numero 51 - Peruskakku aprikoosi-suklaa
150 g aprikooseja
100g suklaata
200g voita
2 dl sokeria
3 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
Voitele ja jauhota vuoka. Sulata voi. Hienonna aprikoosit ja murskaa suklaa. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää aprikoosit ja suklaa. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää voisula Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 60 min.

Numero 52 - Peruskakku maustettuna kaakaolla
4 munaa
2 dl sokeria
5 rkl perunajauhoja
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl kaakaojauhetta
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe ja kaakaojauhe jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 200°C:ssa 30 min.

Numero 53 - Peruskakku appelsiini-rommi
60 g vehnäjauhoja
60 g perunajauhoja
180 g tomusokeria
5 munaa
suolaa
2 tl sitruunamehua
1 tl appelsiininkukkavettä
1 tl rommia
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita jauhot keskenään. Vatkaa munat, suola ja sokeri vaahdoksi. Lisää sitruunamehu, appelsiininkukkavesi ja rommi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 180°C:ssa 35-40 min.

Numero 54 - Peruskakku maustettu korinteilla
150 g voita tai margariinia
1½ dl sokeria
2 munaa
½ tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
½ dl korintteja
1 dl kermaa
Voitele ja jauhota vuoka. Kiehauta korintit tilkassa vettä ja jauha hienoksi. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat vaahtoon koko ajan vatkaten. Lisää korintit ja kerma. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 200°C:ssa 45 min.

Numero 55 - Peruskakku
180 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
250 g sokeria
1 tl vaniliinisokeria
½ tl suolaa
1 dl öljyä
5 kananmunaa
1 tl sitruunankuorta
½ tl viinikiveä (tartraattijauhe)
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe ja vaniliinisokeri jauhoihin. Vatkaa munat, viinikivi, suola ja sokeri vaahdoksi. Lisää sitruunankuori. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 160°C:ssa 60 min.

Numero 56 - Peruskakku
1 munaa
1 dl voita tai margariinia
1 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
Voitele ja jauhota vuoka. Sulata voi. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada joukkoon voisula. Kaada taikina vuokaan ja paista 200°C:ssa 30 min.

Numero 57 - Peruskakku
125 g suolatonta voita
125 g sokeria
4 munaa
1 tl sitruunankuorta
125 g jauhoja
Voitele ja jauhota vuoka. Sulata voi. Sekoita sitruunankuori jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää voisula. Kaada taikina vuokaan ja paista 180°C:ssa 50 min.

Numero 58 - Peruskakku maustettu kurpitsalla ja muskottipähkinällä
1 dl öljyä
2 munaa
1 dl vettä
3 dl kurpitsasosetta
5 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
½ tl muskottipähkinää
1 tl soodaa
1 dl sokeria
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe, sooda, suola ja muskottipähkinä jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää öljy, vesi ja kurpitsasose. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 200°C:ssa 60 min. Peitä foliolla jos pinta alkaa tummua liikaa.

Numero 59 - Peruskakku
6 munaa
100 g sokeria
2 tl hunajaa
suolaa
1 dl maitojauhetta
90 g jauhoja
Voitele ja jauhota vuoka. Vatkaa munat, hunaja ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 160°C:ssa 45 min.

Numero 60 - Peruskakku mantelinen tai pähkinäinen
4 munaa
1½ dl sokeria
100 g manteleita tai pähkinöitä
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita jauhot ja jauhetut mantelit tai pähkinät. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 30 min.

Numero 61 - Peruskakku
6 munaa
90 g sokeria
75 g riisi- tai maissijauhoja
Voitele ja jauhota vuoka. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 200°C:ssa 30 min.

Numero 62 - Peruskakku maustettu kesäkurpitsalla
3 munaa
2 dl öljyä
3 dl sokeria
400 g kesäkurpitsaraastetta
6 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniliinisokeria
1 tl soodaa
4 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe, vaniliinisokeri, suola ja sooda jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää öljy ja kesäkurpitsaraaste. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa tunti tai puolitoista. Peitä foliolla jos pinta alkaa tummua liikaa.

Numero 63 - Peruskakku unikonsiemenistä (Kun tätä kakkua syö on paras olla menemättä huumetestiin. Testi näyttää positiivista, vaikka et mitään käytäkään.)
2 rkl kiehuvaa vettä
125 g voita
125 g sokeria
1 tl sitruunankuorta
6 munaa
4 rkl korppujauhoja
200 g unikonsiemeniä
Voitele ja jauhota vuoka. Jauha unikonsiemenet jauhoksi. Sekoita unikonsiemenjauho ja korppujauhot. Sulata voi. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää voisula ja kiehuva vesi. Kaada taikina vuokaan ja paista 160°C:ssa 45 min.

Numero 64 - Peruskakku saksanpähkinäinen
100 g saksanpähkinöitä
6 munaa
2 rkl vettä
225 g sokeria
50 g vehnäjauhoja
40 g perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Voitele ja jauhota vuoka. Kuori ja hienonna pähkinät. Sekoita leivinjauhe ja pähkinäjauhe jauhoihin. Vatkaa munat, vesi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 180°C:ssa 40-50 min.

Numero 65 - Peruskakku maustettu luumulla
60 g voisulaa
125 g sokeria
4 munaa
1 tl sitruunankuorta
125 g vehnäjauhoja
1 dl luumusosetta tai -survosta
Voitele ja jauhota vuoka. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää sitruunankuori ja luumusose tai -survos. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 180°C:ssa 60 min.

Numero 66 - Peruskakku
3 munaa
3 dl sokeria
4 dl perunajauhoja
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniliinisokeria
200 g voita
Voitele ja jauhota vuoka. Sulata voi. Sekoita kuiva-aineet keskenään. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää voisula. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 45 min.

Numero 67 - Peruskakku maustettu päärynällä ja inkiväärillä
225 g vehnäjauhoja
suolaa
1½ tl leivinjauhetta
1 tl inkivääriä
1 dl päärynäsosetta tai -survosta
1 dl öljyä
165 g sokeria
2 munaa
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe ja suola jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää öljy, inkivääri ja päärynäsose. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 180°C:ssa 60-70 min. Peitä foliolla jos pinta alkaa ruskistua liikaa.

Numero 68 - Peruskakku hiivalla, hillotäyte
6 dl vehnäjauhoja
200 g sulatettua voita tai margariinia
2 munaa
50 g hiivaa
2 rkl sokeria
1 dl hilloa
Voitele ja jauhota vuoka. Sulata voi. Vatkaa munat, hiiva ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada puolet taikinasta vuokaan, levitä hillo päälle ja kaada toinen puoli hillon päälle. Jätä kakku nousemaan tunniksi. Paista 225°C:ssa 20 min.

Numero 69 - Peruskakku leivästä
90 g kuivaa vaaleaa leipää
1 dl maitoa
125 g sokeria
3 munaa
60 g voisulaa
75 g mantelijauhetta
Voitele ja jauhota vuoka. Laita kuivat leivät maitoon likoamaan. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää maito-leiväseos. Sekoita mantelijauhe varovasti joukkoon. Lisää voisula. Kaada taikina vuokaan ja paista 180°C:ssa 60 min.

Numero 70 - Peruskakku maustettu kookoksella ja omenalla
3 munaa
1½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl kookoshiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 dl omenasurvosta tai sosetta
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe ja kookoshiuteleet jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää omenasurvos tai sose Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 40 min.

Numero 71 - Peruskakku omena-kaneli
2 munaa
125 g voita
125 g valkoista leipää
2 tl kanelia
100 g maissijauhoa
1 dl omenasosetta
1 dl sokeria
Voitele ja jauhota vuoka. Murenna leivät. Sulata voi. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää leipämurut, kaneli ja omenassose. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 180°C:ssa 60 min.

Numero 72 - Peruskakku maustettuna kaakaolla, rommilla, konjakilla tai punssilla
3 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
5 rkl kaakaojauhetta
2 rkl öljyä
3 rkl rommia, punssia tai konjakkia
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe ja kaakojauhe jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää rommi, punssi tai konjakki. Lisää öljy. Kaada taikina vuokaan ja paista 200°C:ssa 30 min.

Numero 73 - Peruskakku maustettu pekaanipähkinällä ja banaanilla
125 g voita
250 g fariinisokeria
2 banaania
2 munaa
1 tl limetinkuorta
1 rkl soodaa
2 rkl kiehuvaa vettä
125 g rouhittua pekaanipähkinää
250 g jauhoja
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita sooda jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää banaanisurvos, limetinkuori ja rouhitut pekaanipähkinät. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää kiehuva vesi. Kaada taikina vuokaan ja paista 180°C:ssa 60 min.

Numero 74 - Peruskakku maustettu marjoilla
200 g margariinia tai voita
3 dl sokeria
4 munaa
3 dl grahamjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl mustikoita, vadelmia, mansikoita, puolukoita, karpaloita
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. nostele marjat varovasti taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja paista 200°C:ssa 40 min.

Numero 75 - Peruskakku
1 lasi munia
1 lasi intiaanisokeria
1 lasi spelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 40 min.

Numero 76 - Peruskakku
3 munaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
250 g sulatettua voita tai margariinia
Voitele ja jauhota vuoka. Sulta voi. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää voisula. Kaada taikina vuokaan ja paista 170°C:ssa 30 min.

Numero 77 - Peruskakku
2 munaa
2 dl intiaanisokeria
1 dl kiehuvaa vettä
2 dl spelttijauhoja
1 rkl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe ja perunajauhot jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää kiehuva vesi. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 50 min.

Numero 78 - Peruskakku maustettu muskotilla ja kaakaolla
200 g voita tai margariinia
3 dl sokeria
3 munaa
2 dl kermaa (tuoretta tai hapanta)
4½ dl vehnäjauhoja
½ tl soodaa
½ tl leivinjauhetta
1 tl muskottia
1 tl vaniliinisokeria
3 rkl kaakaojauhetta
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita kuiva-aineet keskenään. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten. Lisää kerma. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 60 min.

Numero 79 - Peruskakku
4 munaa
2 dl intiaanisokeria
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1½ dl spelttijauhoja
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 30 min.

Numero 80 - Peruskakku maustettuna banaanilla
4 munaa
1½ dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 banaani
Voitele ja jauhota vuoka. Murskaa banaani. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää murskattu banaani ja sekoita. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 200°C:ssa 30 min.

Numero 81 - Peruskakku nauriinen
150 g voita
2½ dl sokeria
2 munaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
5 dl spelttijauhoja
3 dl naurisraastetta
Voitele ja jauhota vuoka. Sulata voi. Sekoita leivinjauhe ja sooda jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää naurisraaste. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää voisula. Kaada taikina vuokaan ja paista 180°C:ssa 40 min.

Numero 82 - Peruskakku diabeetikolle
2 munaa
1 dl fruktoosia
1½ dl soodaa
1½ dl hiivaleipäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1 dl margariinisulaa
1 purkki maitorahkaa
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita sooda ja kaurahiutaleet jauhoihin. Vatkaa munat ja fruktoosi vaahdoksi. Lisää margariinisula ja maitorahka. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 60 min.

Numero 83 - Peruskakku maustettu neilikalla
2,5 dl piimää
3 dl intiaanisokeria
2 kananmunaa
4,5 dl spelttijauhoja
2 tl soodaa
½ tl neilikka
100g voisulaa
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita sooda ja neilikka jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää piimä. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää voisula. Kaada taikina vuokaan ja paista 180°C:ssa 60 min.

Numero 84 - Peruskakku maustettuna appelsiinilla
175 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
3 munaa
1 appelsiini
3½ dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
Voitele ja jauhota vuoka. Purista appelsiinista mehu ja raasta kuori. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää appelsiinimehu ja -kuori. Kaada taikina vuokaan ja paista 200°C:ssa 30 min.

Numero 85 - Peruskakku munaton
3 dl piimää
200g voisulaa
1½ dl intiaanisokeria
½ dl siirappia
1 tl soodaa
5,5 dl spelttijauhoja
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita sooda jauhoihin. Vatkaa munat, siirappi ja sokeri vaahdoksi. Lisää piimä ja voisula. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 60 min.

Numero 86 - Peruskakku maustettu omenalla ja kanelilla
200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
3 munaa
½ dl omenasosetta tai survosta
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl kanelia
2 tl leivinjauhetta
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe ja kaneli jauhoihin. Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 60 min.

Numero 87 - Peruskakku porkkana-appelsiini
3 munaa
1½ dl sokeria
½ dl mantelia
4 dl spelttijauhoja
1 dl kauraleseitä
1 tl ruokasoodaa
1 tl vaniliinisokeria
2 dl porkkanaraastetta
½ dl appelsiinimehua
1 dl öljyä
1 dl piimää
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita kuiva-aineet yhteen. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää öljy, piimä ja appelsiinimehu sekä porkkanaraaste. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 50 min.

Numero 88 - Peruskakku maustettuna hedelmillä ja sitruunalla
100 g voita
2 dl sokeria
4 munaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 sitruuna
200g kuivattuja rusinoita, luumuja, aprikooseja, taateleita, viikunoita yms.
Kuutioi kuivatut hedelmät. Purista sitruunasta mehu. Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää munat koko ajan vatkaten. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää hedelmät. Kaada taikina vuokaan ja paista 180°C:ssa 40 min.

Numero 89 - Peruskakku taatelinen
100 g voita
2 munaa
(1½ dl sokeria)
1 dl kermaviiliä
2 tl soodaa
3½ dl spelttijauhoja
250 g taateleita
Voitele ja jauhota vuoka. Silppua taatelit hienoksi. Sulata voi. Vatkaa munat, sooda ja sokeri vaahdoksi. Lisää taatelisilppu ja kermaviili. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 50 min.

Numero 90 - Peruskakku
5 munaa
1½ dl sokeria
1 dl siirappia
1 tl soodaa
150 g vehnäjauhoja
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita sooda jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää siirappi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 45 min.

Numero 91 - Peruskakku maustettu tyrnillä ja omenalla
400 g voita
5 dl sokeria
6 kananmunaa
8 dl spelttijauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl tyrnirouhetta
½ dl omenaraastetta
Voitele ja jauhota vuoka. Sulata voi. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää tyrnirouhe ja omenaraaste. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää voisula. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 40 min.

Numero 92 - Peruskakku maustettu kookoksella, kaakaolla ja vaniljalla
200g vehnäjauhoja
200 g kookosrasvaa
2 rkl kaakaojauhetta
1½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 muna
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe, kaakaojauhe ja vaniljasokeri jauhoihin. Vatkaa muna, kookosrasva ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 200°C:ssa 30 min.

Numero 93 - Peruskakku gluteiiniton banaanilla maustettu
125 g voita
1½ dl sokeria
2 munaa
3 banaania
3 dl riisijauhoja
1 dl maissijauhoja
1 tl piparkakkumaustetta
2 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe ja piparkakkumauste jauhoihin. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten. Lisää banaanisurvos ja suola. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 180°C:ssa 60-80 min. Voit peittää foliolla jos pinta alkaa ruskistua liikaa.

Numero 94 - Peruskakku maustettu omenalla ja kardemummalla
3 munaa
2½ dl sokeria
1½ dl voita tai margariinia
2 tl vaniliinisokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
½ tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
2 dl omenaraastetta
Voitele ja jauhota vuoka. Sulata rasva. Sekoita kuiva-aineet keskenään. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää omenaraaste ja rasvasula. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 50 min.

Numero 95 - Peruskakku
4 munaa
2 rkl maissijauhoja
1½ dl sokeria
30 g arrowjuurijauhetta
2 tl leivinjauhetta
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe ja arrowjuurijauhe jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 180°C:ssa 30-35 min.

Numero 96 - Peruskakku hiivalla
4 rkl voita
2 munaa
2 rkl sokeria
10 g hiivaa
1 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja
suolaa
Voitele ja jauhota vuoka. Sulata voi. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Vatkaa munat, hiiva ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää voisula ja suola. Kaada taikinan vuokaan ja anna nousta 1½ tunnin ajan. Paista 190°C:ssa 30 min.

Numero 97 - Peruskakku maustettu palsternakalla
2 munaa
½ dl hunajaa
250 g raastettua palsternakkaa
3½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
50 g voita tai margariinia
Voitele ja jauhota vuoka. Sulata rasva. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Vatkaa munat ja hunaja vaahdoksi. Lisää palsternakkaraaste. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää rasvasula. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 60 min.

Numero 98 - Peruskakku hiivalla
1 dl maitoa
15 g hiivaa
½ tl suolaa
1 dl sokeria
4 kananmunaa
7½ dl vehnäjauhoja
125 g margariinia tai voita
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Voitele ja jauhota vuoka. Vatkaa munat, suola ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää rasva taikinaan vaivaamalla. Kaada taikina vuokaan ja jätä kohoamaan. Paista 200°C:ssa 30 min.

Numero 99 - Peruskakku maustettu appelsiinilla ja mantelilla
2 dl perunajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
3 dl tomusokeria
200 g voita
3 munaa
appelsiinin raastettu kuori
1½ tl leivinjauhetta
20 mantelia
Voitele ja jauhota vuoka. Rouhi mantelit. Sekoita leivinjauhe ja appelsiininkuori jauhoihin. Vatkaa munat, voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää rouhitut mantelit. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 30-40 min.

Numero 100 - Peruskakku maustettu kahvilla
4 munaa
1½ dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhoja
2 rkl kahvia
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Vatkaa munat, kahvi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 200°C:ssa 30 min.

Numero 101 - Peruskakku maustettu ananaksella
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
175 g voita
2 dl sokeria
3 munaa
3 rkl maitoa
½ dl ananasta
Voitele ja jauhota vuoka. Murskaa ananas. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Vatkaa munat, voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää ananasmurska ja maito. Kaada taikina vuokaan ja paista 160°C:ssa 55-60 min.

Numero 102 - Peruskakku maustettu kuivatuilla hedelmillä ja saksanpähkinöillä
100 g voita
2 dl sokeria
4 munaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 sitruuna
25 g manteleita (rouheena)
5 g tuoretta inkivääriä (raaste)
100 g saksanpähkinöitä (rouheena)
200 g kuivattuja rusinoita, luumuja, aprikooseja, taateleita, viikunoita yms.
Kuutioi kuivatut hedelmät. Purista sitruunasta mehu. Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää munat koko ajan vatkaten. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää hedelmät, rouhitut pähkinät, mantelit ja inkivääriraaste. Kaada taikina vuokaan ja paista 160°C:ssa 30 min.

Numero 103 - Peruskakku maustettu sitruunalla, suklaalla ja rommilla3 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl suklaalastuja
1 tl sitruunankuorta tai sitruunamehua
2 rkl öljyä
3 rkl rommia
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe ja suklaalastut jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää rommi ja sitruunankuori tai sitruunamehu. Lisää öljy. Kaada taikina vuokaan ja paista 170°C:ssa 20-25 min.

Numero 104 - mausteinen peruskakku maustettu banaaneilla, pinjansiemenillä, rusinoilla ja kanelilla
4 banaania
150 g voita
100 g hunajaa
4 munaa
3½ dl vehnäjauhoja
40 g pinjansiemeniä
40 g rusinoita
½ tl suolaa
2 tl kanelia
2 tl leivinjauhetta
1 sitruunan mehu
Voitele ja jauhota vuoka. Survo banaanit soseeksi ja lisää joukkoon sitruunamehu. Sekoita leivinjauhe, suola, kaneli, rusinat ja pinjansiemenet jauhoihin. Vatkaa munat, rasva ja hunaja vaahdoksi. Lisää banaani-sitruunasurvos. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 200°C:ssa 40 min.

Numero 105 - peruskakku maustettu pistaasipähkinällä
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
175 g voita
2 dl sokeria
3 munaa
3 rkl maitoa
½ dl pistaasipähkinöitä (jauhettuna)
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Vatkaa munat, voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Lisää pistaasimurska ja maito. Kaada taikina vuokaan ja paista 160°C:ssa 45-60 min.

Numero 106 - peruskakku gluteiiniton maustettu punaisilla viinimarjoilla ja banaaneilla
125 g voita
1½ dl sokeria
2 munaa
3 banaania
100g viinimarjoja
4 dl riisijauhoja
2 dl maissijauhoja
1 tl piparkakkumaustetta
2 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe ja piparkakkumauste jauhoihin. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten. Lisää banaanisurvos, viinimarjat ja suola. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 160°C:ssa 60-80 min. Voit peittää foliolla jos pinta alkaa ruskistua liikaa.

Numero 107 - peruskakku maustettu maapähkinävoilla, appelsiinimehulla, sitruunamehulla ja viinimarjoilla150 g maapähkinävoita
6 munaa
2 rkl vettä
225 g sokeria
300 g vehnäjauhoja
40 g perunajauhoja
3 tl leivinjauhetta
3 tl leivinsoodaa
1 dl appelsiinimehua
½ dl sitruunamehua
100g viinimarjoja
Voitele ja jauhota vuoka. Pehmitä maapähkinävoi huoneenlämmössä lastalla. Sekoita leivinjauhe ja sooda jauhoihin. Vatkaa munat, vesi ja sokeri vaahdoksi. Lisää mehut ja viinimarjat sekä maapähkinävoi. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 180°C:ssa 30 min.

Numero 108 - peruskakku maustettu kirsikoilla ja punssilla
4 dl vehnäjauhoja
2 dl perunajauhoja
1½ tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
100 g voita tai margariinia
2 munaa
½ dl kermaa
1 dl kirsikoita hienoksi silputtuna
½ dl punssia
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita kuiva-aineet keskenään. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää kerma, punssi ja kirsikat. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 200°C:ssa 30 min.

Numero 109 - peruskakku maustettu päärynöillä, hunajalla ja vaniljalla
225 g vehnäjauhoja
suolaa
1½ tl leivinjauhetta
½ tl vaniljaa
1 dl päärynäsosetta tai -survosta
1 dl öljyä
100 g sokeria
60 g hunajaa
2 munaa
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita leivinjauhe ja suola jauhoihin. Vatkaa munat, hunaja ja sokeri vaahdoksi. Lisää öljy, vanilja ja päärynäsose. Sekoita jauhot varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 160°C:ssa 35 min.

Numero 110 - peruskakku maustettu kookoksella, aprikoosilla ja rusinoilla
150 g voita tai margariinia
2½ dl sokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1½ dl grahamjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
50 g rusinoita
130 g kookosjauhoa
200 g aprikoosin paloja
2 dl maustamatonta jogurttia
Voitele ja jauhota vuoka. Sekoita rusinat ja aprikoosinapalat jogurttiin. Sekoita kuiva-aineet keskenään. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot ja jogurttiseos vuorotellen taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa 40 min.


Ratkaisuja:

Juoksettuminen
Jos näyttää siltä että voi ja sokeri, jotka ovat vatkattu vaahdoksi alkavat juoksettua kun lisäät munia, ripsauta hieman jauhoja joukkoon.

Kakku ei irtoa
Odota 10 min. kun olet ottanut kakun uunista, ennenkuin yrität irrottaa sitä vuoasta. Jos ei irtoa kiedo märkä pyyhe vuoan ympärille. Jollei auta laita vuoka hetkeksi kylmään veteen. Yleensä kakku irtoaa näin, jos yleensä irtoaa. Voitele vuoka seuraavalla kerralla paremmin ja käytä enemmän korppujauhoa.

Kakkumuotin jauhottaminen
Perinteisten korppujauhojen lisäksi tai sijalla voi käyttää riisi- ja mannaryynejä. Kakun pinnasta tulee tällöin hieman harmaampi.

Kakkumuotin rasvaaminen
Jos voita ei ole tai sitä ei halua käyttää voi kakkumuotin öljytä ja ripotella siihen sokeria. Kakun pinnasta tulee tällöin kullankeltainen.

Kakku painui keskeltä kasaan
Saatta olla että kakku ei ollutkaan vielä keskeltä kypsä. Leikkaa keskus pois ja täytä kolo uuniomenalla, kakkutäytteellä tai tuoreilla hedelmillä.

Kakun kypsyys
Melkein mikä hyvänsä tikku sopii kypsyyden kokeiluun aina hammastikuista, vispilänvarpujen kautta, grillitikkuihin ja sukkapuikkoihin. Kakku on kypsä kun tikkuun ei tartu taikinaa.

Kostuttaminen
Kun teet täytekakkua ja haluat että se säilyy mehukkaana. Kostuta kakkupohjat leikkaamisen jälkeen vedellä, mehulla (appelsiini tai sitruunamehu) tai millä hyvänsä nesteellä. Älä kuitenkaan kostuta liian märäksi.

Kuohkeutta lisää
Vatkaa ensin munat kuohkeaksi vesitilkan kera ja lisää vasta sitten sokeri.

Leikkaantuminen
Yrität leikata kakkua täytekakkupohjiksi, mutta se ei kestä kasassa vaan murenee. Laita kakkupohja pakastimeen joksikin aikaa. Kun kakku jäätyy se leikkantuu hyvin ja ei tule murusia.

Leivinpaperi
Voit käyttää leivinpaperia myös kakkuvuoissa estämään kiinnitarttumista. Painele paperi vuoan pohjalle ja laidoille.

Nopeutta lisää
Sokerikakkutaikina vatkautuu nopeammin jos vatkauksen suorittaa korkeassa ja kapeassa astiassa.

Paistoastiat
Sokerikakun voi paistaa ihan missä hyvänsä uuninkestävässä astiassa. Jos uunia ei ole, sokerikakun voi paistaa myös liedellä padassa, jossa on kansi. Laita vuoka, jossa kakku on pataan ja paista miedolla lämmöllä.

Pyörivä kulho
Kun vatkaat kakkutaikinaa ja kulho ei meinaa pysyä paikoillaan vaan lähtee pyörimään vatkaimen mukana. Laita kulhon alle märkä liina, säilyketölkin kumirengas tai silikonipannulappu.

Suola
Jos ihmettelit miksi joissakin ohjeissa laitetaan suolaa sokerikakkuun. Ihan sen takia että kakusta tulee kuohkeampi.

Täytekakku
Jos olet tekemässä täytekakkua ja haluat hieman nopeuttaa asiaa. Paista sokerikakkupohja pellillä leivinpaperin päällä. Voit lisätä hieman uunin lämpötilaa ja vähentää paistoaikaa. Ota sitten kakusta muotilla täytekakun muotoisia paloja tai leikkaa palat veitsellä sopivaan muotoon.

Täyttäminen
Kun täytät sokerikakkupohjia täytekakuksi. Levitä täyte molemmille kakkupuoliskoille ennenkuin yhdistät ne. Kakusta tulee tasaisempi.

Uuniin katsominen
Aina kun joudut avaamaan uuninluukuun katsoaksesi leipomustasi. Sulje luukku hiljaa. Jos paukautat luukun kiinni kakku voi lätsähtää kasaan.

Mikä meni pieleen?

Kakku ei kohonnut ollenkaan
Jauhoja ei sekoitettu varovasti joukkoon.
Jauhoja lisättiin seokseen voimakkaasti vatkaten, joten seokseen varautunut ilma katosi.
Leivinjauhe tai hiiva unohtui.
Liian paljon jauhoja suhteessa muihin aineksiin.
Liian vähän munia.
Muna-sokeriseosta ei vatkattu tarpeeksi kauan.
Sula voi on lisätty joukkoon liian kuumana.
Uunin lämpötila on ollut liian matala.
Kakku halkesi tai halkeilee
Kakkua on paistettu liian kauan, ja se pääsi kuivumaan.
Uunin lämpötila oli liian korkea.
Uuniritilä, jolla kakkua paistetiin oli liian korkeilla kannattimilla.
Kakun pohja paloi
Kakkua paistetiin liian lähellä uunin pohjaa. Käytä ritilää kakkuvuoan alla uunissa.
Kakkuvuoka on huonolaatuinen.
Kakkuvuokasi on liian ohut.
Kakku paloi pinnalta
Kiertoilmauuneissa paistoaika on lyhyempi kuin normaaliuuneissa.
Uunit ovat yksilöllisiä. Seuraavalla kerralla laita kakun päälle alumiinifolio, leivinpaperi tai kansi.
Kakku pursui vuoan reunojen yli
Kakkumuotti oli liian pieni taikinaan nähden. Kakkuvuoka täytetään vain 2/3 osaan.
Kakun keskusta nousi ylös kohoumaksi
Aineksia ei oltu sekoitettu tasaiseksi.
Uunin lämpötila oli liian korkea.
Uuniritilä oli liian korkeilla kannattimilla.
Kakun keskusta painui kuopalle
Aineksia ei oltu sekoitettu tasaiseksi.
Jauhoja oli liian vähän.
Kakkua paistettiin liian vähän aikaa.
Kakkuvuokaa on pyöritely paistamisen aikana.
Uuninluukku on avattu liian varhaisessa vaiheessa paistamisen aikana.
Uunin lämpötila oli liian korkea.
Kakussa on reikiä
Kakkutaikina oli liian kovaa.
Kakusta tuli tiivis
Jauhoja ei sekoitettu varovasti joukkoon.
Liian vähän munia.
Muna-sokeriseosta ei vatkattu tarpeeksi kauan.
Sula voi on lisätty joukkoon liian kuumana.
Uunin lämpötila on ollut liian matala.
Taikina juoksettui
Munat lisättiin liian nopeasti, eikä seosta vatkattu munien lisäämisen välillä.
Raaka-aineet eivät ollet huoneenlämpöisiä.
Voita ja sokeri ei hierottu yhteen tarpeeksi kauan ennen munien lisäämistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti