Kumpi on taloudellisempaa käsinpesu vai koneella pesu?
Riippuu pesutavasta, astioiden määrästä ja perheen koosta. Jos lasket kuumaa vettä tiskialtaaseen tai tiskivatiin, vettä menee noin 5 l ja toinen 5 l vettä huuhteluun, yhteensä 10 l. Tiskikone kuluttaa pienimmillään n. 10 l vettä, yleensä 15-20 l eli vettä kuluu lähes tuplasti enemmän. Vanhat astianpesukoneet voivat kuluttaa jopa 50 l vettä. Yleensä jos astianpesukone kuluttaa vähän vettä, sen täytyy pestä astioita pitemmän aikaa, jopa 2-3 tuntia. Tässä ajassa sama tiskimäärä on jo moneen kertaa pesty käsin ja vielä hyvin. Jos peset astiasi juoksevan veden alla, se vie vettä 30-70% enemmän kuin tiskikone, riippuen pestävien astioiden määrästä. Tästä on hyvin helppo vetää johtopäätös: Pienessä perheessä on taloudellisinta tiskata käsin, suurissa perheissä käyttää tiskikonetta ja koskaan ei kannata pestä astioita juokevan veden alla.
Kumpi on ekologisempaa?
Kumpikin voi olla ekologista jos käytät ekologisia pesuaineita tai teet pesuaineet itse. Katso Tee itse Kodin puhdistusaineet. Tiskikoneessa kannattaa pestä aina täysiä koneellisia, ei kuitenkaan liian täyteen ahdettuna. Jos peset tai huuhtelet asiat ennen koneeseen laittoa, peset tavallaan astiat kahteen kertaan. Se ei ole ekologista eikä taloudellista.
Kuinka usein astiat pestään?
Riippuu talouden koosta ja miten usein laitetaan ruokaa ja syödään kotona. Yksi ihminen tai pieni perhe - astioiden pesu kerran päivässä riittää. Suuri perhe - aina aterioiden ja ruuanlaiton jälkeen. Joskus voi olla hyvä pestä ruuanvalmistuksessa käytetyt astiat ennen ateriaa, jos tiskipöytä on pieni.
Jos likaisia astioita ei pestä heti, niihin on hyvä laittaa kylmää vettä, että ruoka ei pinty kiinni. Astiat voi latoa pesualtaaseen ja pesualtaan peittää esim. metalli- tai puulevyllä, jolloin likaiset astiat eivät näy. Jos astioita on enemmän kuin pesualtaaseen mahtuu ne on hyvä pestä heti.
Kuka tiskaa?
Kaikki, jotka syövät, tiskaavat vuorollaan. Kun nenä yltää tiskipöydän yläpuolelle on aika aloittaa. (Itse aloitin tiskaamisen kun nenä oli vielä tiskipöydän alapuolella. Seisoin keittiöjakkaralla. Ikää en muista, ehkä olin noin 4-5 -vuotias. Äitini oli sitä mieltä että nuorena se on vitsa väännettävä, ei sitä muuten opi.)
Miksi astioita pestään?
Hygienian takia, tautien leviämisen estämiseksi ja ruoka-aineiden pilaantumisen välttämiseksi. Likaiseen astiaan laitetut puhtaat ruoka-aineet pilantuvat bakteeritoiminnan ansiosta.
Astianpesu käsin
Älä käytä riepua, liinaa tai sientä astioiden pesemiseen. Niitä on melko mahdotonta pitää siisteinä, koska keräävät bakteereita. Paras väline käsitiskiin on tiskiharja. Se on syytä vaihtaa, kun harjakset menevät lättään ja mielellään jo hieman aikaisemminkin.
Jos perheessä on sairautta, sairaiden ruokailuvälineet pestään erikseen. Ne voidaan myös kiehauttaa miedossa soodavedessä (ruokasoodaa+vettä)ennen pesua.
Tiskivälineet
-esiliina
-kumikäsineet tai muut suojakäsineet
-tiskiharja
-teräsvillaa (pinttynyt lika)
-pulloharja (ahtaat paikat)
-käsitiskiainetta
-altaat ja viemärit (2 kpl) tai vati (2 kpl) (ruostumatonta terästä tai muovia)
-talouspaperia
-kuivauskaappi tai -teline
-tiskipöydän kuivausliina
-valutusliina
-pyyheliina
Käsitiski vaiheittain
Esivalmistelu
-laita esiliina eteen
-poista ruuantähteet lautasilta ja kattiloista (ruuantähteet kuuluvat biojäteastiaan tai kompostiin, ei kaatopaikalle). Jos materiaali sen vain kestää voit käyttää muovista raappaa pinttyneen lian irroitukseen.
-laita kattilat ja vuoat tarvittaessa likoamaan kuumaan soodaveteen, poikkeuksena maidosta, kanamunista ja tärkkelyspitoisista ruuista (peruna) muodostuneet tahrat, jotka liotetaan kylmässä vedessä. Sitkeät ruokatahrat esim. pannuissa voi antaa liota yön yli. Älä kuitenkaan liota valurautapannua (ruostuu).
-lajittele pestävät esineet likaisuusasteen mukaan, niin että likaisimmat jäävät viimeisiksi. Järjestä ne tiskipöydälle jonoon, puhtain lähimmäs pesupaikkaa.
Tiskaaminen
-laita kumikäsineet käteen ja varaa tiskivälineet (tiskiharja, teräsvilla, pulloharja) valmiiksi
-laske tiskialtaaseen tai tiskivatiin niin lämmintä vettä kun kätesi kärsivät (optimi 60°C)
-laske huuhteluosastolle niin kuumaa vettä kun hanasta lähtee (optimaali olisi 90-100°C, mutta vesi joka putkistossa kiertää on vain 55°-75°C:sta) tai keitä huuhteluvesi kattilassa tai vedenkeittimellä
-lisää tiskiaine (1-3 tl/ 5 l vettä) astioiden likaisuuden mukaan. Jos haluat vaahtoa näkyviin voit vispilöidä tiskiaineen tiskiharjalla. Käytä aina käsitiskiin tarkoitettua tiskiainetta, konetiskiaine ärsyttää käsiä ja silmiä.
-pese tässä järjestyksessä: ensin lasit, mukit, kahvikupit ja vadit, lautaset, ruokailuvälineet, ruuanvalmistusastiat ja viimeksi kattilat ja pannut ja lopuksi puuesineet.
-laita pesuveteen vain yksi esine kerrallaan ja nosta se pestyäsi heti huuhteluveteen, poikkeuksen muodostavat ruokailuvälineet joita voi pestä 6-10 kerralla.
-jokainen kuppi ja lasi pestään erikseen ulko- ja sisäpuolelta.
-puu-, luu-, sarvi- tai muovipäisiä veitsiä, haarukoita tai lusikoita ei upoteta pesuveteen kokonaan, vain terät. Varret pestään harjalla, huuhdotaan nopeasti ja kuivataan talouspaperilla.
-jos pesuvesi käy hyvin likaiseksi vaihda se välillä.
Huuhtelu
-huuhteluvesi on pelkkää kuumaa vettä ilman lisäaineita
-sitä mukaan kun peset astioita nostele ne huuhteluveteen
-kun olet tiskannut kaiken tiskattavan, nostele astiat huuhteluvedestä valumaan
Valuttaminen
-jos kuivauskaappi tai -teline on olemassa astiat voi nostella sinne, muutoin levitä puhdas pyyhe tai liina puhtaalle tiskipöydälle ja nostele astiat valumaan sen päälle
Kuivaaminen
-jos astiakaappia ei ole tai astiat eivät mahdu kaappiin, ne astiat kuivataan pyyhkeellä
-arvokkaat kokkiveitset ja sakset, sekä veitset, jotka ovat hiiliterästä kuivataan pesun jälkeen talouspaperilla, samoin kattilat ja pannut
-hopeaesineet ja lasit kuivataa pyyheliinalla
Paikalleen laittaminen
-kun astiat ovat kuivia ne laitellaan säilytyspaikoilleen, jos keittiö on pieni astioita voi säilyttää kuivauskaapissa
-lasit säilytetään pohja ylöspäin, lautaset pinossa, ruokailuvälineet laatikoissa omissa lokeroissaan
-kaapeissa ruuanlaittoastiat säilytetään niin että käytetyimmät ovat etualla.
Astianpesuvälineiden ja -pesupaikan siivous
-valutukseen käytetty pyyhe tai liina huuhdotaan ja kierretään kuivaksi ja laitetaan kuivumaan
-vesi lasketaan tiskialtaasta tai kaadetaan tiskivadista pois
-seinä tiskipöydän takana pyyhitään, samoin hanat
-viemäristä poistetaan irtoroskat ja lika. Viemäri puhdistetaan soodalla ja huuhdotaan kuumalla vedellä.
-tiskiallas tai vati pestään kuumalla soodavedellä (ruokasooda+vesi).
-tiskipöytä pyyhitään kuivaksi.
-tiskiharja pestään huolellisesti kuumassa pesuaineliuoksessa, huuhdellaan ja nostetaan kuivumaan.
-pyyheliina levitetään kuivumaan
-omat kädet pestään ja niihin levitetään käsivoidetta
Muuta
Keittiössä käytettävät pyyhkeet tai liinat vaihdetaan puhtaisiin kerran viikossa tai tarpeen mukaan useamminkin.
Vanhat tiskiharjat voi siirtää vaikka WC:n pesuun.
Liika pesuaine aiheuttaa kalvon astioiden pinnalle ja vaahtoaa liikaa, jolloin huuhteluveden joutuu vaihtamaan usein. Parempi käyttää liian vähän pesuainetta kuin liikaa.
Jos hanasta ei tule tarpeeksi kuumaa vettä, veden voi lämmittää vedenkeittimellä (noin 1-1½ l/kerralla riippuen vedenkeittimen koosta) tai keittää kattilassa. Legionellabakteerit vaativat kuollakseen pesun yli 60°C:ssa vedessä, kuten monet muutkin bakteerit katso Ruokahygienia -osio. Bakteeri on aiheuttanut pahaa keuhkonkuumetta v:sta 1976-77 lähtien, erityisesti pienet lapset ja yli keski-iän ylittäneet ovat vaaravyöhykkeellä, sekä tupakoitsijat ja keuhkosairaat.
Lisää vinkkejä tiskaukseen löytyy osiosta Tee itse - Kodin puhdistusaineet.
Konetiski
Tiskikoneessa on vesisuihkuja, jotka huolehtivat tiskaamisesta. Niiden toiminta ei kuitenkaan koskaan vastaa tiskiharjalla suoritettua hankaavaa työtä. Siksi koneen täytyy käydä pitemmän aikaa ja tarvitaan tehokkaampaa ja sen myötä myrkyllisempiä ja ärsyttäviä pesuainetta kuin käsitiskissä, jotta saataisiin puhdasta jälkeä.
Tiskikone ei ole hygieeninen, putkistoon kertyy ajanmittaan kaikenlaista kuonaa, jota ei saa kokonaan pois. Myynnissä olevat tiskikoneenpuhdistusaineet ovat usein hyvin myrkyllisiä ja saattavat jäädä koneen sisäpinnoille, josta tarttuvat koneessa pestäviin esineisiin. Siksi monet vanhemmat ihmiset suosivat edelleen käsitiskiä, eivätkä halua tiskikonetta kotiinsa. Tiskikone on hyödyllinen suurperheissä, jossa tiskiä tulee paljon. Joissakin tiskikoneissa voi valita pesuveden lämpötilan, katso että peset aina yli 60°C:een lämpötilassa, muuten koneesta tulee bakteerikehittämö ja virushautomo. Normaalisti virukset eivät pysy hengissä isäntäsolun ulkopuolella, huonosti hoidetussa tiskikoneessa, jossa on ruuantähteitä ja matala lämpötila se kuitenkin onnistuu. Toki tiskikoneisiin on saatavilla kaikenlaisia "desinfioimisaineita", mutta mieti tarkkaan mitä kemikaaleja haluat syödä ja syöttää lapsillesi.
Koneella pestäessä
-poista ruuantähteet astioista
-täytä kone noudattaen oman koneesi suosituksia, älä täytä uhkatäyteen, äläkä laita asioita toinen toisensa päälle
-laita alaritilälle isommat esineet ja yläritilälle pienemmät, mitä hennompi esine sen ylemmäse se laitetaan
-alaritilällä olevat esineet laitetaan kohti keskustaa, yläritilöillä olevat esineet pohja ylöspäin
-laita veitset ja haarukat terä alaspäin sekä lusikat kauhapuoli ylöspäin niille varattuun koriin tai niille varattuun tasoon vaaka-asentoon.
-asettele lasit niin että ne eivät hankaudu toisiaan vasten ja pohja ylöspäin
-asettele kaikki kuperat esineet pohja ylöspäin
-annostele pesuainetta astioiden likaisuuden mukaan (1-3 rkl). Käytä vain konepesuun sopivaa pesuainetta, käsitiskiaine ei sovi konepesuun.
-annostele huuhtelukirkaste (esim. väkiviinaetikka tai sitruunamehu)
-varmista että tiskikone saa vettä
-valitse oikea ohjelma ja käynnistä kone
-kun kone ilmoittaa että astiat on pesty. Avaa luukku hieman rakoselleen ja anna kuivua. Kun astiat ovat jäähtyneet ja kuivat. Laita astiat säilytyspaikoilleen.
Mitä tiskikoneeseen ei saa laittaa
-akryyli
-alumiini
-arvokkaat vanhat astiat ja esineet/antiikki
-astiat, joissa on kultakoristelua tai kultaus
-hopea
-kokkiveitset
-kristalli
-kulta
-kullatut esineet
-kumiesineet
-kupari
-käsinmaalatut astiat
-lasittamattomat saviastiat (terrakotta)
-liimaamalla kootut astiat
-maitolasi
-messinki
-metallikoristelut posliini
-muoviesineet, jotka eivät siedä korkeita lämpötiloja
-paksut lasiesineet
-pronssi
-puiset astiat, ruokailuvälineet, lastat, kauhat jne.
-puhallettu lasi
-rauta
-ruokailuvälineet, joissa on muu kuin metallinen kädensija
-teflonpinnoitetut paistinpannut ja muut nonstick (tarttumattomuus)-pinnoitetut esineet
-silikonivuoat ja -astiat (huokoinen pinta imee itseensä pesuainetta ja tekee esineestä myrkyllisen)
-sterling-hopea
-tina
-valmisruokapakkaukset (ovat usein pehmeää muovia ja voivat sulaa tai muovautua koneessa, lisäksi niistä voi irrota myrkyllisiä aineita)
-valurauta-astiat
Tiskikoneen hoito
-tyhjennä siivilä sinne kertyneestä töhnästä. Poista paikaltaan ja huuhtele.
-puhdista suihkuvarsien reiät hammastikulla tai cocktailtikulla kaivelemalla, jos niissä roikkuu ruuantähteitä
-pyyhi tiivisteiden välit ja sarana-alueet viikottain
-pese kaikki irto-osat esim. kori, tasot, ritilät, kerran viikossa käsin.
-poista mahdolliset kalkkisaostumat laittamalla 2-3 rkl sitruunahappoa tai viinietikkaa pesuainelokeroon ja toista niin monta kertaa koko pesuohjema huuhteluineen kun kalkkisaostumaa on jäljellä
-pyyhi tiskoneen päältä pölyt ja lika kerran viikossa
-tarkista muutaman kerran vuodesta tiskikoneen alle laitetun valumavesialtaan tilanne. Puhdista tarvittaessa. Jos altaassa on vettä tarkista letkujen liitännät ja onko mahdollisia haurastumia.
Tiskikone ja ongelmat
Home tiskikoneessa
Oletko jättänyt luukun kiinni aina pesun jälkeen? Oletko unohtanut tiskikoneen viikottaisen siivoamisen? Jätä luukku raolleen että kone kuivuu ja siivoa viikottain.
Hopea-esineestä tuli sumea tai pilkullinen
Pesitkö sen astianpesukoneella? Pese mieluummin käsin ja muista kuivata hyvin.
Lasiesineet muuttuvat sumeiksi
Johtuu kovasta vedestä - hankaa viinietikkaan kostutetulla siivousliinalla sumentuma pois. Käytä jatkossa etikkaa tiskikoneen huuhtelukirkasteena.
Jos sumentuma ei lähtenyt pois, se on valitettavasti pysyvä. Jatkovaurioiden välttämiseksi vähennä tiskiaineen määrää tiskikoneessa ja valitse lyhyempi ohjelma ja kuivausohjelmaksi matalampi lämpötila. Parempi olisi jos peset lasiesineet käsin.
Ruostumattomasta teräksestä valmistettu kattila muuttui oudon väriseksi
Pesitkö samassa koneessa hopeaesineitä tai sterling-hopeaa? Ruostumaton teräs ja hopea reagoivat keskenään tiskikoneessa vahingoittaen toisiaan. Jos haluat säästää kattiloitasi älä pese astianpesukoneessa hopeaesineitä. Käsipesu on aina turvallisempaa.
Tahrat tiskikoneessa
Tiskikoneen seiniin voi tulla kaikenvärisiä tahroja. Suurin osa niistä johtuu tiskiaineen kemikaalien reagoidessa lian (ruokatahrat astioissa), veden ja astioiden materiaalien kanssa. Kokeile viinietikkaa huuhtelukirkasteena ja käytä vähemmän tiskiainetta.
Katso myös Kodin puhdistusaineet
Siivoussuunnitelma
Tee itse Esiliina
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti