Saattaa olla että edelleen on olemassa ihmisiä, jotka eivät tiedä että tietokonettakin voi ja pitää puhdistaa säännöllisesti.
Miksi tietokonetta puhdistetaan?
Hygienian takia, tautien leviämisen estämiseksi, paloturvallisuuden takia ja siksi että tietokone toimisi kaikin puolin paremmin.
Kuinka usein tietokonetta pitää puhdistaa?
Päivittäinen näppäimistön puhdistus riittää omalle yksityiskoneelle, mutta jos käytät konetta, jolla on monia käyttäjiä, näppäimistö on syytä puhdistaa pyyhkimällä aina kun käyttäjä vaihtuu. Perusteellisempi puhdistus on hyvä tehdä muutaman kuukauden välein. Kerran viikossa laitteiston pyyhkiminen pölyistä nihkeällä liinalla.
Mitä osia tietokoneessa puhdistetaan?
Näppäimistö, hiiri, hiirimatto, näyttö, keskusyksikkö, skanneri, tulostin ja kaiuttimet sekä johdot & piuhat.
Puhdistamista varten tarvitaan
-antistaattinen puhdistusliina
-paineilmaa (aerosolipurkissa) (ympäristöystävällisyys???, voit korvata pölyimurilla)
-nihkeä liina (suihkauta sumutinpullosta vettä siivousliinaan, niin siitä tulee nihkeä liina)
-kasvopaperipyyhe
-vanupuikkoja
-pehmeä harja (partasuti, puuterihuiska, osta halpoja versioita, joissa on keinokuituharjakset. Hankaa harjaksia hetki kämmentä vasten niin saat staattisen harjan, johon pöly tarttuu paremmin.)
-vettä ja vati
-astianpesuainetta
-hammasharja
-ruuvimeisseli (iso ja pieni, ristipäinen)
Ennen kuin aloitat mitään puhdistustoimia katkaise tietokoneesta virta.
Pöytäkoneen puhdistus
Hiiri
Käännä hiiri ympäri. Hiiren alapinnalta pitäisi löytyä irroitettava luukku tai kansi. Avaa se ja ota esiin hiiren pallo. Pese se vedellä ja kuivaa hyvin. Suhauta aukkoon paineilmaa tai imuroi se pölynimurilla. Viimeiste vielä pumpulipuikolla. Laita pallo takaisin ja sulje kansi tai luukku. Pyyhi lika hiiren päältä nihkeällä liinalla ja käytä tarvittaessa pieni määrä astianpesuainetta likaisimpiin kohtiin.
Hiirimatto
Tekstiilipäällysteinen hiirimatto: Imuroi ja painele pöly pois teipillä.
Muovipäällysteinen hiirimatto: Pese vedellä ja astianpesuaineella. Hankaa tahrakohtia hammasharjalla.
Johdot & Piuhat
Irrota ensin johdot laitteista, helpottaa myös laitteiden siivousta.
Pyyhi nihkeällä liinalla pölyt pois. Ota piuha käteen ja kierrä liina piuhan ympäri, kertavedolla lähtee jos ei ole pahasti pinttynyt. Pinttymiin käytä astianpesuainetta, anna vaikuttaa hetki ja pyyhi uudelleen. Älä upota johtoja veteen.
Keskusyksikkö
Avaa ruuvimeisselillä ruuvit ja irrota keskusyksikön kansi. Puhaltele paineilmalla pölyt pois. Jos käytät puhdistukseen pölyimuria ole hyvin, hyvin varovainen äläkä vie pölyimuria kiinni mihinkään keskusyksikön sisällä. Muistikammat ja muut irtoavat osat voit irroittaa puhdistuksen ajaksi. (Saat enemmän tilaa häärätä imurin kanssa) Prosessorin tuuletin kannattaa puhdistaa hyvin, voit käyttää apuna pumpulipuikkoja. Jos tuuletin on likainen se hidastaa tietokoneen toimintaa. Jos keskusyksikön sisus on hyvin pölyinen ja tuuletin ei toimi lian takia kunnolla, tietokoneestasi tulee palovaarallinen ja se voi syttyä palamaan.
Laita kaikki ulos ottamasi osat takaisin keskusyksikön sisälle, mielellään samoille paikoille, joilla ne olivatkin ja ruuvaa kansi kiinni. Pyyhi vielä nihkeällä liinalla keskusyksikkö ulkopuolelta.
Näppäimistö
Irroita näppäimistön johto ennen aloittamista.
Tämä saattaa kuulostaa blondi-vitsiltä, mutta jotkut uusimmat näppäimistöt ovat vesipestäviä. Tarkista asia näppäimistön alapuolelta, jos siellä lukee "washable" tai "waterproof", näppis on silloin pestävissä vedellä. Senkun pistät likoon vaan, valmistajan ohjeita noudattaen. Älä pese kuitenkaan astianpesukoneessa. Mikäli mitään vesipesuun liittyvää ei näppäimistön ohjeistuksessa lue, älä yritä vesipesua. Anna näppäimistön kuivua hyvin pesun jälkeen.
Jos muistat kaikkien näppäimien paikat tietokoneella tätä ei tarvitse tehdä, mutta jos et, niin ota valokuva näppäimistöltä tai piirrä kaavio missä mikäkin näppäin sijaitsee.
Ota ruuvimeisseli ja irrota näppäinten "lakit", jos irtoavat helposti (ruuvimeisseli näppäimen alle ja kevyt painallus). Mikäli eivät irtoa, eivät ilmeisesti ole tarkoitettu irrotettaviksi juuri sinun koneessasi. Laita näppäimet pesuvatiin, johon laitat astianpesuainetta. Pese hammasharjalla puhtaaksi.
Näppäimistön alapuolella pitäisi olla muutama ristipäinen ruuvi, seuraavaksi ruuvataan ne irti, jotta päästään siivoamaan näppistä sisäpuolelta.
Voit ensin poistaa irtoavan lian ja isommat kappaleet ravistelemalla näppäimistöä hieman. Jos käytät paineilmaa suhauttele sillä pöly pois, muutoin turvaudu harjaan ja pumpulipuikkoihin, joilla kaivelet pölyt pois. Voit myös käyttää pölyimuria, mutta varovasti.
Jos näppäimet eivät irronneet voit puhdistaa ne nihkeällä liinalla pyyhkimällä, käytä pinttyneeseen likaan hieman astianpesuainetta.
Lopuksi ruuvaat ruuvit kiinni ja kiinnität puhtaat ja kuivatut näppäimet takaisin paikoilleen.
Jos haluat suojata näppäimistön jatkossa ja helpottaa puhdistustoimia voit hankkia näppäimistön päälle hienon silikoni- tai muovisuojuksen. Sen voi tehdä itsekin tuorekelmusta. Silloin näppäimistön siivoukseksi riittää tuorekelmun vaihto kerran viikossa. Ota tarpeeksi iso pala kelmua, muuten se ei pysy paikoillaan.
Näppäimistön puhdistusta varten on olemassa myös omia puhdistussarjojaan. Ne sisältävät yleensä antiseptisia pyyhkeitä, joilla näppiksiä voi pyyhkiä ja kuvitella että puhdasta tuli. Antiseptisen pyyhkeen voit tehdä myös itse, osta apteekista tai katso onko lääkekaapissasi Amiseptia tai muuta desinfioimisainetta. Suihkauta sitä siivousliinaan tai kaksinkertaiseksi taitettuun kasvopaperiin ja sinulla on antiseptinen pyyhe.
Koska tämä kaikki vaikuttaa joidenkin tietokoneen käyttäjien mielestä liian vaikealta, on keksitty UVC-säteilyyn perustuvia sanitaatiomenetelmiä, joilla tietokoneen näppäimistö voidaan puhdistaa mikrobeista, homeista ja sienistä. Näitä sanitaatiolaitteita on sauvan muodossa esim. UV-sanitizing light wand ja kiinteinä esim. germ genie. Yritin löytään tietoja UVC-säteilyn haitallisuudesta ja kaikkialla sanottiin että se on haitallista ja yläilmakehän otsonikerros pysäyttää sen, joten sitä ei tule maahan asti. Paitsi mitä nyt näissä puhdistuslaitteissa muodostuu. Aikoinaan alppuaurinkolampussa oli UVC-säteilyä ja se vahingoitti silmiä ja ihoa sekä aiheutti syöpää ja ihon palamista. Alppiaurinkolamput kiellettiin, jostain kumman syystä. Ilmeisesti UVC-säteilystä on tullut taas turvallista ihmiselle(???), koska se tuhoaa näinkin laajasti elämää: UVC-säteilyn tappamat mikrobilajit. Tässäkin on syytä muistaa että kyseiset UVC-valolaitteet eivät puhdista tietokoneen näppäimistöä, ne vain tappavat mikrobit näppäimistöltä. Puhdistamisen joutuu silti tekemään ihan samalla tavalla. Lisäksi voit saada pahoja iho-ongelmia, jos käytät valolle herkistäviä lääkkeitä ja UV-laitetta.
Näyttö
Jos näyttö on lasia tai muovia, sen voi puhdistaa nihkeäpyyhkimällä tai käyttämällä kosteaa liinaa ja tarvittaessa likaisiin kohtiin astianpesuainetta.
Nestekidenäyttöä (LCD) ei saa pyyhkiä märällä, eikä käyttää hankaavia puhdistusvälineitä. Puhdista näyttö varovasti antistaattisella puhdistusliinalla. Likaroiskeet näytöltä voi yrittää poistaa varovasti (ei saa painaa) kostealla pumpulipuikolla. Kuivaa kevyesti pehmeällä paperilla. Älä hankaa. Lopuksi vielä kevyt puhdistus antistaatisella liinalla. Nestekidenäyttö varten on myynnissä omia puhdistussarjojaan ja puhdistusliinoja.
Skanneri
Tasoskannerin lasitaso kannattaa aina välillä puhdistaa nihkeällä liinalla pyyhkimällä. Rasvatahrat, kuten sormenjäljet lähtevät etikalla kevyesti kostutetulla liinalla ja heti sen jälkeen nihkeällä liinalla pyyhkimällä. Päältäpäin kaikki skannerit voidaan pyyhkiä nihkeällä liinalla. Muut skannerit, kuin tasoskanneri voi suihkautella vaikeista paikoista paineilmalla tai imuroida pölyimurilla.
Tulostin
Päältä nihkeäpyyhintä. Sisältä puhdistus paineilmalla tai pölyimurointi. Jos käytät pölyimuria ole varovainen. Pölyimuri saattaapi olla parempi tapa, jos tulostusmusteesi on jauhemaista ja sitä on varissut tulostimen sisuksiin, se saattaa hieman pöllähtää paineilmalla puhdistettaessa. Siis, jos et halua mustepilkkuja naamaasi.
Kaiuttimet
Jos tietokoneessa on ulkoset/irto kaiuttimet pyyhi ne päältä nihkeällä liinalla ja imuroi kaiuttimen verkko pölyimurilla.
Kannettavan puhdistus
Sammuta tietokoneesta virta.
Puhaltele paineilmalla irtolika pois tai pölyimuroi. Puhdista näppäimistön välit vanupuikolla tai harjalla. Pyyhi näppäimet nihkeällä liinalla. Likaiset kohdat näppäimistä voit putsata vanupuikolla, jossa on hyvin vähän astianpesuainetta. Pyyhi astianpesuaine pois nihkeällä liinalla hyvin.
Puhdista näyttö antistaattisella puhdistusliinalla, likaroiskeita voi yrittää poistaa kostella pumpulipuikolla kevyesti pyyhkimällä ja kasvopaperilla kuivaamalla. Pyyhi kannettava päältäpäin nihkeällä liinalla.
Katso myös Siivoussuunnielma
31.10.09
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Jaan tähän hieman omia kokemuksiani.
VastaaPoistaKäytä puhdistamiseen ikkunanpesuainetta, huomattavasti vähemmän huuhtomista kun pyyhkii kuivalla mikroliinalla.
Hiiren pallo kannattaa puhdistaa vaikka karhealla sienellä/pesulaikan keskiöllä/ns. karhunkielellä ja astianpesuaineella.
Älkää työntäkö imuria keskusyksikön sisään, paineilma on hyvin ympäristöystävällistä ja saastuttaa vähemmän luontoa kuin uusi tietokone kun jotain menee vikaan. Puhdistakaa erityisesti tietokoneen etupään ritilät ja tuuletin, prosessorituuletin kuten mainittu sekä virtalähde puhaltamalla sisään kustakin reiästä. Virtalähde on pieni kotelo yleensä tietokoneen takapäässä, ylhäällä tai alhaalla. kotelosta tulee runsaasti piuhoja ulos. ÄLKÄÄ puhdistako tietokoneen sisältä staattisilla liinoilla/mikrokuituliinoilla tms. Staattinen sähkö tuhoaa tietokoneen hetkessä.
Jos käytössänne on vielä vanhanaikainen putkinäyttö niin toimittakaa se kodinkonehuoltoon: tässä vaiheessa näyttö on jo enemmän tai vähemmän paloturvallinen ja suuren jännitteen takia näytön avaaminen on ei-ammattilaiselle hengenvaarallista.
Kiitos kommentista. Teen siihen vain pari lisätystä. 1) Ikkunanpesuaine kertyy helposti pintoihin ja saattaa aiheuttaa tahmean kerroksen, johon pöly tarttuu helposti. Nihkeäpyyhintä riittää pölyn poistoon, aineita ei tarvita. 2)Karheapintainen pesusieni tai karhunkieli pilaa helposti pehmeän hiiren pallon ja siitä tule epäkeskoinen eli hiiren osoitin alkaa hyppiä ruudulla. Pesu käsin riittää. 3) Imuria ei ole tarkoitus työntää keskusyksikön sisään (tuskinpa se sinne mahtuisikaan). Imuriin on olemassa erilaisia suulakkeita, joilla keskusyksikkö on helppo imuroida - VAROVASTI. 4) (Paine)ilma on itsessään ympäristöystävällistä, mutta purkki, johon ilma on pakattu ponnekaasun kera ei ole. Tyhjät purkit ovat myös jäteongelma. Yhdellä purkilla ei pitkälle suihkuttele. Paineilmasta on myös hyvä muistaa että sitä ei saa suihkuttaa iholle, silmiin, haavoihin. Ilmakuplat verenkierrossa ovat HENGENVAARALLISIA. 5) Staattinen sähkö ei tuhoa tietokonetta. Ainoastaan muistikammat, jotka kehoitin irrottamaan ennen siivousta. Staattinen sähkö voi tuhota myös emolevyn, ellei ole ensin maadoittanut itseään (esim. maadoitusranneke), kun menee vaihtamaan emolevyä. Staattista sähköä on myös ihmisessä, ei vain staattisessa liinassa.
VastaaPoistaTässä on hyviä ohjeita, mutta ja mutta.Luin jostain, että vesi voi saada aikaan pahan sähköiskun tietokoneesta.Siinä kiellettiin juontia koneen kanssa, ettei juomat loisku näppäimistöön.Olis niinku hengenvaara, vai onko?
VastaaPoistaKun tietokone on päällä eli kun tietokoneessa palaa jonkinlainen valo, joka osoittaa että sähkövirta kulkee, silloin vesi ja tietokone ovat yhteensopimattomat - vaaralliset. Ainakin räpsähtää pahasti, kun vettä tai kahvia kaatuu näppäimistölle. Ei siis nestemäisiä juomia tai ruokia tietokoneen lähistölle. Kun tietokone on sammutettu ei ole hengenvaara vaikka jotain nestemäistäistä kaatuu, KUITENKIN tietokone on tämän jälkeen märkä ja jos virran laittaa heti päälle siitä voi tulla hegenvaarallinen. Anna tietokoneen kuivua hyvin monta vuorokautta kuivassa lämpimässä tilassa, jos "pieni vesivahinko" on sattunut. Joskus kone herää vielä henkiin, joskus ei. Riippuu siitä mitkä osat kastuivat ja kuinka pahasti. Järvessä vuorokausia maannut tietokone ei yleensä herää henkiin. ;D
VastaaPoista