3.10.09

Vaatteiden silittäminen - vinkkejä ja ohjeita

Kauas on tultu ajoista, jolloin silitysrautakin oli rautaa, lämmitettiin puuliedellä ja tarvitsi steariinia pohjaansa liukuakseen kankaalla. Nykyisin silitysraudat ovat höyryrautoja ja sähköllä toimivia. Kyllä nykyään ihmiset pääsevät sitten helpolla silittäessään. Jos sinulla on iso perhe, silitys voidaan järjestää niin että kaikki joiden nenä yltää silityslaudan yläpuolle silittävät omat vaatteensa. Näin äiti saa edes hiukan vapaa-aikaa. Jokaisella perheenjäsenellä on omat silityspäivänsä tai jos perheenjäseniä on enemmän kuin viikonpäiviä, omat silitysaikansa.

Silityksen aloittaminen
Tarvitset silitysraudan, silityslaudan tai tasaisen pinnan (keittiön pöytä), joka on peitetty muutamalla lakanakerroksella, suihkepullon, jossa on puhdasta vettä, hihalaudan.
Mikäli sinulla on integroitu eli kiinteästi asennettu silityslauta, et voi säätää sen korkeutta juurikaan. Muutoin säädä korkeus itsellesi sopivaksi, ettet saa selkää, hartioita ja käsiä kipeäksi. Tässä ohjearvoja:
Mikäli olet hyvin pitkä ja tuntuu että silityslautaa ei saa riittävän korkealle, istu tuolilla silittäessäsi. Lyhemmät henkilöt voivat seisoa vaikka tuolilla tai pallilla. Jos silityslauta on liian matalalla voit saada päänsärkyä, selkäsärkyä ja väsyt nopeammin. Liian korkea silityslauta taas rasittaa niskoja ja hartioita. Jos silität istuillasi kyynärpään on oltava 10-15 cm laudan yläpuolella.
Silitysalustan on hyvä olla pehmeä, hieman joustava ja höyryä läpäisevä. Jos silityslautasi päällinen on rikki, voit ostaa uuden esim. tavaratalosta tai tehdä sellaisen itse paksusta väriäpäästämättömästä tai vaaleasta puuvillakankaasta. Tarkista aika ajoin silityslaudan päällisen alapuolella olevan vaahtomuovialustan kunto. Jos vaatteisiin alkaa jäädä metalliristikon kuvia, on korkea aika vaihtaa uusi vaahtomuovi. Pehmusteita myyvistä liikkeistä voi ostaa ohutta vaahtomuovia määrämittaan. Silityslaudat ovat yleensä hyvin kestäviä, joten päällistä ja vaahtomuovia uusimalla pärjäät vuosikausia samalla laudalla. Muista pestä silityslaudan päällistä aika ajoin.
Jos olet oikeakätinen, katso että silitysraudan johto jää oikealle puolelle, jos taas vasenkätinen niin vasemmalle. Näin johto ei roiku tiellä silittäessä. Joissakin laudoissa on silitysraudan johdon pidikkeitä (antennimainen uloke), mutta ne eivät aina ole kovin kestäviä. Kaikkein ihanteellisinta olisi jos katossa olisi pistoke silitysraudalle (toivottavasti raudan johto riittää), näin johto ei tulisi koskaan silityksen tielle.
Tarkista että silityspisteessäsi on hyvä valaistus. Silityslaudan voi aina kantaa sinne, missä valaistus on riittävä. Jos silityslauta on kiinteä, voit asentaa lisävalon silityspisteen yläpuolelle.
Tarkista että silitysraudan pohja on puhdas. Ota silkkipaperi tai talouspaperi ja tee testi, jos rauta ottaa paperiin kiinni, kasaa sen tai jättää siihen tahroja, on aika puhdistaa rauta. Älä silitä likaisella raudalla. Jos höyryrauta pärskii tai ei höyrytä, puhdista vesisäiliö (ohjeet tämän artikkelin lopussa).
Ryhdy silitykseen kun sinulla on siihen aikaa, silitys on hyvä saada suoritettua keskeytyksettä loppuun.

Rypyttömän pyykin salaisuus
Älä säilytä silitettäviä tekstiilejä koskaan rypyssä tai mytyssä, vaan taittele ne nätisti odottamaan silitystä. Silitä pyykki mahdollisimman pian vaatteiden pesun jälkeen, joko samana tai seuraavana päivänä. Jos tämä ei ole mahdollista, niin kostuta silitystä edeltävänä päivänä silitettävä pyykki ja rullaa löyhäksi kääröksi nurinpäin. Pellava ja puuvilla vaativat enemmän kostutusta. Laita käärö tai kääröt muovipussiin. Ainoastaan trikoota, raakasilkkiä tai hyvin miedolla lämmöllä silitettäviä keinokuituja ei tarvitse kostuttaa. Samalla kun kostutat voit tarkistaa silityslämpötilat ja lajitella pyykin sen mukaan. Lajittele pyykki myös niin että samantapaiset tai samanlaiset vaatteet tulevat silitettäväksi perättäin. Säästää aikaa.
Jos vaate kuivaa silityksen aikana tai siihen muodostuu silitysryppyjä, kostuta kohtaa puhtaalla vedellä suihkepullosta.

Silitysohjeita
Tarkista vaatteiden pesumerkinnästä oikea silityslämpötila ja aloita silittäminen niistä vaatteista, jotka vaativat matalimman lämmön. Muista säätää rauta joko "yhden pisteen"-asentoon tai 110°C (haalea rauta, kuivasilitys), "kahden pisteen"-asentoon tai 150°C (lämmin rauta, kosteasilitys), "kolmen pisteen"-asentoon tai 200°C (kuuma rauta, kosteasilitys). Lisää raudan lämpötilaa sitä mukaan kun siirryt kuumempaa rautaa kestäviin vaatteisiin. Näin et vahingossa polta herkkiä kankaita.
Mikäli pesulapusta ei selviä silityslämpötila, kokeile rautaa saumakohtaan tai sellaiseen osaan kangasta mikä ei ole näkyvillä.
Vaatteet silitetään muutamaa poikkeusta lukuunottamatta oikealta puolelta. Näitä poikkeuksia ovat keinokuidut (asetaatti, nylon, rayon ja polyesteri) ja villa sekä silkki. Pinnaltaan epätasaiset vaatteet on myös hyvä silittää nurjalta ja froteepyyhettä vasten.

Silitä aina vaatteen pituussunntaan, paitsi vinosti leikatut vaatteet kuteen tai loimen suuntaan -rauhallisin ja tasaisin liikkein. Raudan pitää olla koko ajan liikkeessä. Silitä vaatetta niin kauan kunnes se on aivan kuiva. Märkä vaate rypistyy helposti ja voi homehtua säilytyksessä. Silitä niin, että silitetty osa siirtyy aina sinusta poispäin. Näin et rypistä juuri silittämääsi kohtaa.

Vaatteiden kaksinkertaiset osat silitetään ensin nurjalta ja sitten oikealta.

Kaikki pienet osat kuten nauhat, kaarrokkeet, käänteet, röyhelöt, hapsut jne. silitetään ennen suurempia pintoja.

Pussimaiset vaatteiden osat, hihat, hameet, puvut, puserot. Pujotetaan silityslautaan tai -hihalautaan.

Älä koskaan jätä rautaa silitettävän vaatteen päälle, silityskatkoksen sattuessa ( kännykkä, puhelin tai ovikello soi), nosta rauta pystyasentoon tai laita silitysraudan telineeseen ja vedä pistoke seinästä pois.

Kun lopetat silittämisen katkaise virta silitysraudasta ja irrota pistoke pistorasiasta. Tyhjennä rauta vedestä. Laita rauta sellaiseen paikkaan säilytykseen, jossa se ei joudu pienten lasten käsiin tai putoa kenenkään päälle. Raudan viileneminen kestää noin 2 tuntia, säilytä rautaa pystyasennossa. Laita rauta kaappiin vasta kun se on jäähtynyt.

Taittele vaatteet vasta sitten kokoon laatikoita ja hyllyjä varten kun olet silittänyt kaikki silitettäväksi varaamasi vaatteet. Mikäli mahdollista säilytä jo kertaalleen silitetyt vaatteet taittamatta.

Silitysvinkit

Hiuslaskokset
Silitetään nurjalta puolelta, nuppineuloilla pingotettuna.

Hihan kiinnityssauman silitys
Taivuta saumanvarat hihaan päin. Sauman alaosaa ei silitetä auki.

Housut, laskokset
Silitä taskut nurjalta puolelta ja käännä housut oikeinpäin, vedä taskut nyt ulos ja silitä housujen yläosa. Laita taskut paikoilleen ja silitä taskujen suut. Laita nyt housut laudalle niin että lahkeet ovat päällekkäin. Käännä päällimmäinen lahje sivuun ja silitä alimmaisen lahkeen sisäpuoli. Katso että prässiviiva kulkee suoraan etummaista vyötärölaskosta kohti. (Mikäli vanha prässiviiva näkyy seuraa sitä) Takapuolella laskosten väliin jää noin 10-15 cm, vyötäröllä. Älä silitä vyötärölle asti vaan jätä noin 5 cm väliä. Kun sisäosa on valmis, housut käännetään ja toinen lahje käsitellään vastaavasti. Lopuksi molemmat lahkeet silitetään ulkopuolelta. Mikäli housut ovat villa- tai silkkikangasta ne silitetään kostean silitysliinan läpi.

Housut, polvipussit
Käännä housut nurinpäin. Levitä kostea silitysliina pussin kohdalle ja painele kangasta kasaan niin että pussi vetäytyy kokoon.

Koruompeleiden silitys
Koruompeleet ja pitsit silitetään aina nurjalta puolelta ja froteekangasta vasten. Laita froteekangas silityslaudalle ja sitten vasta silitettävä kappale. Jos koruompeleet ovat tehoste-, metalli-, filamentti- tai silkkilankaa käytä kosteaa silitysliinaa silitysraudan ja silitettävän kappaleen välissä.

Laskoksien silitys
Silitä avolaskoksen pohja raudan kärki laskoksen pohjaa kohti. Sulje laskos sen jälkeen nuppineuloilla ja silitä laskoksen reunat teräviksi.
Mikäli laskoksia on paljon esim. kansallispuvun vekkihame, laskokset kannattaa ommella harsinpistoin kiinni ja silittää vasta sitten. Kun laskoksia on paljon ne kannattaa ommella kiinni jo ennen vaatteen pesua. Katso myös hiuslaskokset.

Lasten vaatteet
Osta helppohoitoisia, silittämättäsiistejä materiaaleja, jotka eivät tarvitse silitystä. Pienten lasten äideillä on muutakin tekemistä kun silitellä vaatteita päivät pitkät.
Pienet T-paidat ja colleget eivät välttämättä tarvitse ollenkaan silitystä jos ne asettaa tasoon kuivumaan tai kuivaa kuivausrummussa.

Napit
Silitä hyvin varovasti nappien ympäriltä. Älä koskaan silitä nappien päältä.

Nenäliinat
Levitä silityslaudalla niin monta kuin mahtuu ja silitä kaikki kerralla. Silitä nimikirjaimet nurjalta puolelta.

Olkatoppaukset
Älä silitä vaatetta olkatoppauksien päältä. Silitä nurjalta olkatoppauksien alta. Mikäli olkatoppaukset ovat kiinni vain olkasaumassa, käännä ne yhteen ja laita muutamalla harsinpistolla kiinni pesun ajaksi. Näin täytteet eivät kasaannu möykyksi ja toppaukset pysyvät suorempana ja ne ovat helpompi silittää nurjalta puolelta.

Paidan silitys
Silitä kaulukset, kaarroke ja kalvosimet ensin nurjalta, sitten oikealta, sitten hihat hihalaudalla ja loppuosat. Silitä lopuksi etupuoli. Laita vaatepuulle kuivumaan ennenkuin ripustat kaappiin tai taittelet hyllylle.

Pitsin silitys
Katso Koruompeleiden silitys.

Pitsiverhot
Mankeloi ensin, silitä sitten nopeasti.

Pöytäliinat
Aloita silitys keskeltä, jos liina on pyöreä. Älä koskaan silitä pöytäliinoihin taitteita, vaan silitä ne suorana. Damastiliinojen on tarkoitus kiiltää, joten silitä ensin nurjalta ja sitten oikealta.

Poimujen silitys
Silitä poimut raudan kärjellä nostaen kangasta hiukan alustasta toisella kädellä.

Ristipistotyön silitys
Katso koruompeleiden silitys.

Räätälin tekemät vaatteet
Kalliit mittatilauspuvut on paras antaa ammattilaiselle prässättäväksi. Taitava tekee prässäyksen itse - kostealla liinalla, välttäen koskemasta raudalla kankaaseen.

Sametti
Silitetään kosteana nurjalta puolelta, huovan päällä. Laita huopakangas silityslaudan päälle. Sametille sopii oikeastaan höyryttäminen paremmin kuin silittäminen. Rypistyneen sametin voi silittää pitämällä sitä höyryävän vesikattilan tai vesipannun lähellä, höyrypesurin suuttimella tai höyryraudalla höyryttämällä koskematta samettiin. Harjaa sametti höyrytyksen jälkeen kevyesti vastanukkaan.

Saumat ja helmat
Silitä nurjalta ja avaa sauma silittäessäsi. Kohota saumanvarat ja silitä silitysjäljet pois.
Jos et halua että sauma erottuu silityksen jälkeen selvästi, silitä vaate nurinpäin ja kun silität oikealta älä silitä saumojen ja helmojen päältä ollenkaan.

Silitysrypyt
Kostuta ryppykohta puhtaalla vedellä ja silitä uudelleen.

Silitystahrat eli Palamisjäljet
1.Kokeile hangata etikkaan tai sitruunamehuun kastetulla liinalla. Saattaa irrottaa myös värit, joten kokeile ensin huomaamattomaan kohtaan.
2.Hankaa tahraa halkaistulla sipulilla ja laita vaate kylmään veteen. Toista useita kertoja.
3.Kaada tahralle boorivettä ja hankaa kylmällä vedellä.
4.Kostuta vaate nurjalta puolelta glyseriinillä ja huuhdo kivennäisvedellä. Hankaa kunnes tahra vaalenee.
5.Peitä tahrakohta nestesaippualla, anna vaikuttaa muutama tunti ja huuhtele kädenlämpöisellä vedellä.
6. Laita vaate kylmään veteen ja anna liota yön yli.
7. Valkoiselle kankaalle voit kokeilla 3%sta vetyperoksidia paikallisesti. Huuhdo vaate hyvin.
Jos vaatteeseen on palanut reikä, sitä ei voi korjata kuin paikkaamalla.

Silkin silitys
Ohuet silkkikankaat silitetään märkinä, hyvin miedolla lämmöllä nurjalta puolelta.
Paksut silkkikankaat silitetään kuivana, miedolla lämmöllä nurjalta puolelta.
Mikäli silkkikankaaseen halutaan kiiltoa, se silitetään oikealta puolelta.

Synteettiset kuidut (asetaatit, nylon, rayon, polyesteri)
Silitetään nurjalta ja ei käytetä höyryä raudassa.

Tuoksua vaatteisiin
Jos haluat että liinavaatteet tuoksuvat raikkaalle ja et halua ostaa kalliita silitysvesiä. Voit tehdä oman silitysveden, laittamalla suihkepulloon vettä ja tipan eteeristä öljyä. Laventeli, limetti, appelsiini tai neroli ovat raikkaita. Vanhanaikaista tunnelmaa tulee ruususta, sensuellit liinavaatteet saa lisäämällä ylang-ylangia tai vaniljaa. Älä käytä santelia tai bentsoeta silitysveteesi, ne ovat paksuja öljyjä ja saattavat jättää pysyvät tahrat. Samoin voimakkaat maustetuoksut voivat liinavaatteissa ennemminkin virkistää kuin antaa hyvän unen. Samalla kun silität leviää huoneeseen ihana tuoksu.

Trikoon silitys
Silitä kankaan poikkisuuntaan. Siliää yleensä hyvin itsekseen, eikä tarvitse välttämättä silitystä.

Verhojen silitys
Poikittain silityslaudalla. Keskiosa silitetään pituussuuntaan ja lopuksi reunat poikkisuuntaan. Hyvin isot verhot kannattaa silittää keittiön ruokapöydällä tai jollakin muulla tasaisella isolla alustalla. Muista laittaa lakanoita alle, ettei pöydän pinta pala.

Vesi
Hyvin harvalla paikakunnalla Suomessa on kalkkipitoinen vesi, joten hanavettä voi melko huoletta käyttää höyryrautaan. On kuitenkin joitakin paikkakuntia, joilla voi olla hyvä käyttää suodatettua vettä tai tislattua vettä silitykseen. Myös rumpukuivaajan vesisäiliön vettä voi käyttää.

Villakankaiden silitys
Ohuet villakankaat silitetään kosteana nurjalta puolelta, miedolla lämmöllä.
Paksummat villakankaat silitetään kostean liinan läpi oikealta puolelta ja sitten silitetään kuivaksi nurjalta puolelta.
Paksut villaneuleet ja paksut villakankaat prässätään kuivina. Prässäykseen tarvitset prässysvaatteen eli kosteaksi väännetyn silitysliinan. Laita liina vaatteen päälle ja paina lujasti 3-4 sekuntia. Toista. Mikäli liina kuivuu, kastele sitä. Anna lämmön ja höyryn vaikuttaa kunnolla. Anna paksujen kankaiden levätä prässäyksen jälkeen käyttämättöminä vuorokauden ajan.

Virkatut vaatteet tai nyplätyt ja virkatut liinat
Pingota nuppineuloilla oikeaan muotoonsa ja silitä reunoilta keskellepäin. Liinaa voi venyttää märkänä haluttuun muotoon.

Älä silitä näitä
Elastiset tukiliivit
Hikiset vaatteet
Kumi
Likaiset vaatteet
Mokkanahka
Nahka
Napit
Olkatoppaukset
Rintaliivit
Stretch-materiaalit
Vetoketjut

Vaatteiden taittelu ja laskostus
Kun silitys on päättynyt anna silitettävien vaatteiden levätä 1-3 tuntia, että kaikki kosteus niistä on varmasti haihtunut. Taittele ne vasta sitten. Taittele aina samanlaiset vaatekappaleet samalla tavoin, näyttää nätimmältä hyllyssä. Laita alimmiksi vaatepinoissa.

Esiliina
Pituussuunassa kahtia. Olkaimet ja nauhat päällekkäin ja koko liina vielä kerran pituusuuntaan.
Poikkisuuntaan taiteltaessa kolminkerroin.

Housut
Taitetaan pituussuuntaan kahtia. Takaosa käännetään päälle ja housut taitetaan poikkisuuntaan kanksin- tai kolminkerroin.

Kokoalushame, yöpaita, kesämekko
Kolminkerroin pituussuuntaan, olkaimen taitetaan päälle ja vaate poikkisuuntaan kolmin- tai nelinkerroin.

Koruommellut-, nyplätyt- tai pitsiliinat
Ei taitella, vaan kääritään pahvi- tai paperirullan ympärille oikea puoli alaspäin.

Nenäliinat
Pieni liina - taita nelinkerroin neliöksi.
Keskikokoinen liina ja suuret liinat - taita ensin kolminkerroin, uudelleen kolminkerroin neliöksi.

Paidat
Käännä etukappale silityslautaa vasten, käännä hihat ja sivut päällepäin. Taita poikittain 2-4 osaan.

Pyjamahousut, farkut
Aseta lahkeet päällekkäin. Käännä ulkoneva osa päällepäin ja taita housut neljä kertaa niin että lahkeen suut tulevat päällepäin.

Pääliinat
Koon mukaan taitellen yksi tai kaksi kertaa, niin että muodostuu kolmio. Suuret liinat voi kääriä rullalle.

Tyynyliinat
Taitellaan kahtia tai kolmia ja sitten poikkisuunnassa kahdesti neljään osaan.

Silitysraudan puhdistus
Metallipohjainen rauta (alumiini, kromi) - kytke höyryasento päältä pois ja kuumenna rauta kuumaksi. Ota kaupan paperikassi ja käännä ympäri. Laita silityslaudalle ja ripottele päälle suolaa. Silittele suolan päältä muutama kerta. Voit kokeilla myös hammastahnaa (ei geeliversiota) ja kosteaa liinaa. Muista huuhdella raudan pohja hyvin. Soodasta ja vedestä voi tehdä myös puhdistustahnan. Ihmesientä ja mietoja hankaustyynyjä voi myös kokeilla. Jos rautaan on todella pahasti palanut kiinni kangastakin, anna raudan jäähtyä ja suojaa muu osa raudasta paitsi pohja alumiinifoliolla. Suihkuta raudan pohjaan uuninpuhdistusainetta, anna vaikuttaa 10 minuuttia, huuhtele hyvin, puhdista raudan rei'iät pumpulipuikolla. Höyrytä vielä hetki, että saat kaiken puhdistusaineen pois. Silitä vanhan pyyhkeen yli, ennenkuin silität vaatteita.
Teflonpohjainen rauta tai rauta, joka on käsitelty likaa hylkiväksi - Pyyhi pohja kostealla liinalla, kun rauta on jäähtynyt. Poista mahdolliset kiinnipalaneet osat astianpesuaineella. Ihmesientä ja hankaussieniä voi myös kokeilla. Puhdistuksen jälkeen silitä hetki höyryn kanssa vanhaa pyyhettä, että saat puhdistusaineen pois.
Höyrysäiliön puhdistus - täytä raudan höyrysäiliö valkoviinietikalla ja vedellä, puolet ja puolet. Höyryytä muutamia minuutteja. Irrota pistoke ja anna raudan jäähtyä tunnin verran. Tyhjennä ja huuhdo puhtaalla vedellä ja silitä vanhan pyyhkeen yli käyttäen höyryä.

Katso myös
Kuivausrumpu eli pyykinkuivaaja, energiatehokkuus, hoito, käyttö ja siivous
Vaatteiden pesu.
Tahrojen poisto kankaista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti