21.10.09

Itsepuolustus

Järkevästi toimimalla vaara joutua itsepuolustustilanteeseen ei ole kovin suuri. Väkivalta on kuitenkin yleistä ja jotta et joutuisi uhriksi, on hyvä tietää edes jotain perustekniikoita itsesi suojeluun. Jos kimppuusi käydään fyysisesti sinulla on oikeus puolustautua kohtuullista voimaa käyttäen että pääset pakoon ja suojaan enemmiltä vahingoilta.
Yleensä jos vaistosi sanoo että tilanteessa on jokin "pielessä", lähde pois. Sanalliset loukkaukset voivat satuttaa ylpeyttäsi, poislähtemällä voit kuitenkin estää tilanteen provosoitumisen fyysiseksi hyökkäykseksi. Aina loukkaus ei ole sanallinen, meillä jokaisella on oma henkilökohtainen vyöhyke. Tämä tarkoittaa etäisyyttä toisiin ihmisiin esim. jutellessa. Joissain kulttuureissa toiset ihmiset päästetään hyvin lähelle, toisissa taas vyöhyke on laajempi. Jos sinusta tuntuu että vieras ihminen tunkeutuu liian lähelle, lähde pois. Kaikkein tärkeintä itsepuolustuksessa on riidan välttäminen. Et tunne tuntemattomia ihmisiä ja sitä mitä heidän mielessään pyörii. Älä itse hyökkää kenenkään kimppuun, vaikka hän kuinka ärsyttäisi. Lähde pois.

Milloin olet heikoimmillasi?
Silloin kun keskityt päivittäisiin toimiisi tai et tarkkaile ympäristöä. Kun puhut kadulla kännykkään, joku saattaa napata laukkusi tai jopa kolkata sinut. Kaupassa kun keskityt ostoksiin, joku voi napata lompakkosi, kännykkäsi tai laukkusi. Olet väsynyt, nukahdat junassa tai bussissa, kuka vain voi viedä sinulta mitä hyvänsä. Aina kun tuudittaudut turvallisuuteen ja et ole valpas olet heikoimmillasi. Olet missä hyvänsä sinua voi tarkkailla joku, joka on päättänyt valita sinut uhriksi. Tosin voit olla sattumanvaraisesti paikalle osunut sivullinen, joka joutuu uhriksi. Kaikkea ei voi ennakoida.

Kuka joutuu uhriksi?
Tilastojen valossa miehet joutuvat useammin väkivaltarikoksen uhreiksi kuin naiset. Naiset taas joutuvat useimmin seksuaalirikosten uhreiksi kuin miehet. Miehille vaarallisin paikka on ulkona kadulla, naisille sisällä omassa kodissa.
Iällisesti 16-24 -vuotiaat ovat todennäköisempiä kohteita.
Väkivaltarikollisuutta on eniten köyhemmissä kaupunginosissa, joten pienituloisilla on suurempi riski joutua kohteeksi. Suurituloiset taas saavat vieraakseen murtovarkaan tai autovarkaan todennäköisemmin kuin joutuvat väkivaltarikoksen uhriksi. Nämä ovat tilastotietoa, eivät totuus. Uhriksi voi joutua missä hyvänsä ja kuka hyvänsä. Kohde on kuitenkin usein yksin, hajamielinen, arka tai humalassa. Rikosta harkitseva katsoo myös miten todennäköistä on että uhri pistää hanttiin.

Kuka on raiskaaja?
Vieraan ihmisen tekemät umpimähkäiset raiskaukset ovat harvinaisia, usein raiskaaja on tuttu (60% tapauksista). Kaikkein yleisin raiskaaja on nykyinen tai ex-mies tai ystävä. Raiskaaja voi olla ihan kuka tahansa, ystävä, naapuri, opettaja, aviomies, poikaystävä...
Raiskaajan tärkein motiivi on saada toinen ihminen hallintaansa. Monet raiskaajat kärsivät psyykkisistä ongelmista ja ovat kokeneet hyväksikäyttöä lapsuudessaan. He voivat vihata naisia tai ovat väkivaltaisia ihmissuhteissaan.
Raiskaajan tunnistaminen ei ole helppoa. Hän toimii yleensä normaalisti yhteiskunnan jäsenenä. Piilevä ongelma tulee esiin vasta alkoholin- tai huumeidenkäytön myötä. Joskus raiskauksen voi laukaista jokin ärsyke raiskaajan lapsuudesta. Älä koskaan syytä itseäsi siitä että jouduit raiskatuksi, syy ei ole sinun. Raiskaaja usein seuraa uhriaan kauan ja suunnittelee tekoaan. Hän tietää sinusta enemmän kuin uskotkaan. Hän odottaa vain sopivaa tilaisuutta toteuttaa tekonsa.

Kuka on ryöstäjä?
Tilastojen mukaan pahoinpitelijä on teini-ikäinen tai nuori aikuinen. Hän hyökkää hyötymistarkoituksessa. Huumeiden käyttäjät tarvitsevat paheeseensa rahaa ja varastaminen on keino siihen. Usein rikoksen kohde ei ole ihminen, vaan hänen omaisuutensa. Ryöstäjä ei yleensä tunne myötätuntoa uhriaan kohtaan, vaan pitää häntä heikkona. Ryöstäjä käy yleensä sellaisten ihmisten kimppuun, joilla näyttää olevan jotain arvokasta ja jotka eivät tappele vastaan tai ryhdy takaa-ajoon.

Tunnistatko vaaran paikat?
Tarkkaile ympäristöäsi. Luota aina vaistoosi.
Autoilevat vaarat
Jos joku ajaa autolla hitaasti perässäsi, huutelee tai soittaa torvea. Älä pysähdy. Katso taaksesi, laske autossa olijoiden määrä ja muista rekisterinumero. Muuta reittiäsi ja lähde pois. Etsiydy kauppaan, ravintolaan tai mihin hyvänsä jossa on muita ihmisiä. Älä jättäydy uhriksi.
Jos autoilija kysyy sinulta jotain, älä mene liian lähelle autoa. Seiso aina yli käsivarren matkan päässä ja anna ohjeet. Jos pelkäät sano lujasti: "En tiedä" ja kävele pois. Voit vilkaista taakse ja katsoa mitä autoilija tekee. Jos hän seuraa sinua etsiydy muiden ihmisten seuraan. Voit myös kääntyä auton tulosuuntaan, jos siellä on turvallisin reitti. Joskus voi olla hyvä soittaa vaikka tuntemattoman ovikelloa, jotta pääset kadulta pois ja voit soittaa poliisille.
Pysy lujana ja sano asia vain kerran. Älä jää puheisiin tuntemattomien kanssa, monet miehet lukevat ruumiinkieltä huonosti ja voivat käsittää sen rohkaisuksi.

Autokaappaus, autovarkaudet
Suomessa melko harvinaisia, mutta monissa maissa arkipäivää. Kun menet autollesi tarkkaile muita ihmisiä. Pidä avaimet valmiina, niin että autoon nousu ei vie kohtuuttomasti aikaa. Lukitse auton ovet kun pääset sisälle.
Kun pysähdyt liikenteessä jätä riittävästi tilaa edelläajavaan autoon, niin että voit tarvittaessa ajaa pois. Älä avaa auton ovia tai ikkunoita epäilyttäville vieraille.
Jos sinua uhataan, soita torvea. Joskus se riittää pelästyttämään uhkaajan. Jos sinua osoitetaan asella luovuta auto suosiolla. Henkesi on kalliimpi kuin peltilehmä.
Kun pysäköit auton lukitse aina ovet. Pysäköi sellaiseen paikkaan että auto on näkyvillä. Käännä pysäköidessä pyörät vinoon. Ota pysäköintilippu aina mukaasi, älä jätä koskaan autoon. Sillä varas pääsee pysäköintihallista ulos autosi kanssa.
Paina muistiisi tai kirjoita kotona ylös autosi valmistenumero, se auttaa autosi jäljittämisessä.
Matkalla voit nähdä kaikenlaisia tilanteita, jotka vaatisivat sinua pysähtymään. Älä pysähdy. Jos näet että jollakulla on moottorivika, rengas puhki, ym. soita hänelle apua. Jos taas kysymyksessä on selvä onnettomuus, velvollisuutesi on pysähtyä ja auttaa. Jos paikalla on jo ambulanssi ja poliisi, älä pysähdy tukkimaan liikennettä vaan aja rauhallisesti ohi.
Älä houkuttele varkaita autoosi jättämällä lompakkoa, kännykkää tai arvoesineitä näkyville. Kun pysäköit auton ja poistut siitä ota autoradio mukaasi.
Varashälytin ja ajonesteolaitteet voivat olla hyödyksi, jos asut levottomilla kulmilla.
Älä koskaan jätä auton ikkunoita auki tai pidä niitä auki ajaessa. Varas voi työntää kätensä ikkunasta ja napata laukun vaikka sylistäsi, kun pysähdyt liikennevaloihin.

Baarit ja ravintolat
Lähdet ulos rentoutumaan. Älä kuitenkaan rentoudu liikaa, vaan pysy valppaana. Alkoholi vapauttaa estoista ja sosiaalinen ilmapiiri voi saada sinut vapautumaan hieman liikaakin. Tarkkaile käytöstäsi. Älä levittele arvoesineitä näkyviin baaritiskille tai pöydälle. Tarkkailkaa toistenne tavaroita, käsilaukkuja ja takkeja, jos liikut porukassa.
Pidä juomasi aina näkyvillä tai jos käyt välillä tanssimassa pyydä luotettavaa ystävääsi vahtimaan lasiasi. Osta aina itse omat juomasi. Älä ota juomia vastaan vierailta, ellet näe juoman valmistusta baarissa. Älä vaihda juomia kenenkään kanssa. Vaarana voi olla että juomaasi lisätään jotain tyrmäävää, monesti nämä aineet voi maistaa vedestä (älä silti luota siihen että juomalla vettä selviät), mutta alkoholi peittää ne niin että et huomaa maussa mitään outoa.
Älä eroa ystävistäsi, vaan pidä koko ajan silmällä sitä, missä he ovat. Sovi tapaamispaikka missä tapaatte ennen kotiinlähtöä. Jos joudut eroon ystävistäsi voit tavata heidät tapaamispaikassa sovittuun aikaan. Soita tai ilmoita heille, jos myöhästyt. Tapaamispaikka on hyvä olla julkinen. Älä anna kenenkään odottaa yksin.
Kun juttelet vieraille, älä anna hänelle liikaa tietoja itsestäsi heti alkuun. Hän voi olla ihan kiva ja luotettava, mutta toisinkin voi käydä. Jos et ole hänestä kiinnostunut, voit sanoa että odotat jotakin toista tai että olet täällä ystäväsi seurassa. Jos taas pidät ihmisestä voit pyytää hänen puhelinnumeronsa ja sopia tapaamisen julkiseen paikkaan päiväsaikaan.
Jos sinua ahdistellaan lähde pois. Älä ryhdy keskustelmaan ahdistelijasi kanssa. Äläkä mene yksin naistenhuoneeseen, ota aina ystävä seuraksi. Jos näet että ystävääsi ahdistellaan mene hänen tuekseen ja puhu hänelle, näin ahdistelija tietää että ystäväsi ei ole yksin.
Jos näet että ystäväsi alkaa humaltua liikaa tai vaikuttaa jotenkin huumatulta on aika lähteä kotiin, vaikka sinulla miten kivaa olisikin. Älä koskaan jätä ystävääsi pulaan. Jos huomaat että estosi alkavat kummasti kadota, olet sekava, sinua huimaa, et pysy pystyssä, sinua nukuttaa tai tuntuu että muistisi alkaa kadota. Voipi olla että olet saanut tyrmäystippoja. Etsi käsiisi ystäväsi, ovimies tai joku henkilökunnan jäsenistä. Soita poliisille tai pyydä muita soittamaan. Katso että juomastasi saadaan näyte ja että pääset ambulanssilla sairaalaan.
Väkivalta on hyvin yleistä ympäristössä, jossa alkoholi virtaa. Alkoholi saa ihmiset käyttäytymään arvaamattomasti. Pidä siksi baareissa erityisesti silmällä muiden ihmisten käyttäytymistä. Yritä välttää riitaa. Jos sinua ärsytetään lähde pois. Jos riita uhkaa muuttua tappeluksi pyydä apua ovimieheltä tai henkilökunnalta. Joskus paikalta poistettu henkilö voi jäädä ulos odottamaan sinua. Pyydä silloin ovimiestä saattamaan sinut taksiin tai autoon.
Mieti aina miten pääset kotiin. Tilaa taksi etukäteen tai järjestä kyyti ystäviesi tai perheenjäsentesi kautta. Älä koskaan jää roikkumaan illan päätteeksi baarin tai ravintolan ulkopuolelle. Siellä ne tappelut ja pahoinpitelyt tapahtuvat.
Jos ystäväsi lähtee yksin pois, pyydä häntä soittamaan kun hän pääsee kotiin. Näin hänen turvallisuutensa tulee varmistettua.
Älä koskaan tee mitään sellaista mitä et normaalisti tekisi. Pidä järki tallella.
Mieti myös pukeutumistasi, älä provosoi liikaa jos et halua epämieluisia ehdotuksia.

Joukkoliikenne
Bussilla, junalla ja metrolla kulkevat kaikki. Siksi on hyvä pysyä valppaana myös työ- ja koulumatkoilla.
Kun odotat kulkuvälinettä, seiso hyvin valaistulla paikalla ja katso missä ovat poistumistiet. Älä nyhjötä nurkissa. Älä seiso ruuhka-aikaan liian lähellä laiturin reunaa.
Jos olet yksinäinen nainen ja matkustat illalla, istu alueella jossa on muitakin ihmisiä. Älä istu yksinäisten miesten viereen tai miesporukan läheisyyteen. Jos jäät vaunuun kaksin ihmisen kanssa, josta vaistosi ei pidä, siirry vaunuun jossa on enemmän ihmisiä.
Älä koskaan nuku joukkoliikennevälineissä, jos olet yksin.

Kadulla
Vältä laukkusi penkomista kadulla, vältä kännykän käyttöä ja kaikkea sellaista mikä vie huomiosi muualle. Älä käsittele rahaa kadulla. Älä esittele korujasi tai kelloasi. Peitä mukanasi olevat arvoesineet. Pukeudu vaatteisiin, joissa pystyt liikkumaan nopeasti. Älä pidä koskaan lompakkoa takataskussa tai niin että se on näkyvillä. Älä laita lompakkoa repun sivutaskuun tai laukun päällitaskuun.
Ole erityisen varovainen iltaisin pimeällä. Katurikollisuus ei katso vuorokaudenaikaa, mutta pimeässä vain on hankala tunnistaa päällekarkaajaa tai varasta. Pyri pysymään valaistuilla alueilla. Älä oikaise pimeän puiston tai metsän läpi. Vältä syrjäkujia tai -polkuja.
Jos joku törmää sinuun tai pysäyttää sinut kysyäkseen kelloa tai pyytääkseen jotain, se voi olla keino kiinnittää huomiosi, niin että joku toinen voi viedä lompakkosi.
Jos sinusta tuntuu että joku seuraa sinua, käänny reippaasti ja katso taaksesi. Kaikki seuraajat eivät ole ahdistelijoita, mutta kun näet ihmisen, pystyt paremmin tunnistamaan hänet myöhemmin. Saatat myös ehtiä huutaa tai kirkua ennenkuin hän peittää kädellään suusi. Kimppuusi on myös vaikeampi käydä edestäpäin kuin takaa. Jos huomaat että sinua todella seuraa joku, yritä eksyttää hänet ennenkuin menet kotiisi. Kerro havainnostasi poliisille. Anna tuntomerkit.
Ennen hyökkäystä sinut arvioidaan uhrina. Ruumiinkielesi paljastaa sinut. Jos olet kaksimetrinen raamikas kaveri, aika harva uskaltautuu ryöstämään sinua yksin. Jos taas olet puolitoistametrinen, hintelä kaveri, joka tuijottelee maahan poissaolevan näköisesti ja liikkuu madellen, mummokin voi ryöstää sinut ilman että edes huomaat mitään.
Liiku aina varman oloisesti, ryhdikkäästi ja pää pystyssä. Seuraa mitä ympäristössä tapahtuu, katsele ja kuuntele. Näytä siltä että tiedät mihin olet menossa. Liiku reittejä, jotka tiedät turvallisiksi. Älä etsi vaaraa, kyllä vaara löytää sinut jos niikseen tulee. Älä pidä käsiä taskussa. Pidä edes toinen käsi vapaana, jos sinulla on kantamuksia.

Kotona
Kun tulet kotiin varmista että sinua ei seurata. Kulje vaikka eri reittiä joka kerta. Varusta asuntosi ovisilmällä. Näin näet aina kuka oven takana on. Kun avaat oven pidä varmuusketju kiinni. Älä koskaan päästä ketään asuntoosi, jonka aikeista et ole varma. Ota selvää että pyrkijät ovat oikealla asialla.
Jos asut "levottomalla" seudulla, saattaa olla hyvä pitää kättä pidempää (esim. pesäpallomaila) käsillä tai turvasuihketta, joka värjää ja sokaisee. Pidä niitä sellaisissa paikoissa että saat ne nopeasti käyttöön tarvittaessa. Muista tarkistaa illalla että ovet ja ikkunat ovat kiinni.

Kyttääjät
Ajatus siitä että joku tarkkailee kaikkea tekemistäsi voi olla hyvin epämiellyttävä. Siksi sinun pitää muuttua kyttääjän kyttääjäksi ja kirjata ylös koska havaitsit asian ja merkitä ylös kaikki havainnot hänestä. Kuvamateriaali ei ole myöskään pahasta. Kun menet asiasta poliisin juttusille sinulla on aineistoa ja sinua uskotaan paremmin. Älä koskaan rupea juttusille kyttääjän kanssa, se voi rohkaista häntä lisää.

Laukku
Pidä silmällä laukkuasi. Älä jätä sitä koskaan yksin. Älä ripusta laukkua tuolin selkänojalle tai jätä mihinkään sellaiseen paikkaan missä et näe tai tunne sitä koko ajan. Pidä laukku sylissäsi ja kiedo laukun hihna jonkun ruumiinosasi ympäri. Älä jätä laukkua lattialle kun menet vessaan, se on hyvin helppo napata oven alta tai toisesta kopista vain kättä ojentamalla. Kanna olkalaukkua niin että sitä ei voi napata helposti.
Älä koskaan pidä mukanasi enempää rahaa kuin tarvitset. Jätä kaikki ylimääräiset kortit kotiin. Älä pidä kotiavaimia laukussa ja säilytä niitä erillään kaikesta sellaisesta mistä voi päätellä osoitteesi.
Jos huomaat joukkoliikennevälineessä tai missä hyvänsä paikassa yksinäisen epäilyttävän kassin tai laukun, joka ei näytä kuuluvan kenellekään. Ilmoita siitä kaupassa vartijalle, junassa konduktöörille tai kenelle hyvänsä, joka alueella työskentee. Älä soita kännykällä puhelua laukun lähistöltä, radioaallot voivat laukaista pommin, jos laukussa on sellainen. Usein laukku osoittautuu joltakin unohtuneeksi, mutta koskaan ei voi olla liian varma. Varsinkaan ulkomailla.

Liikunta
Juoksu, hölkkä ja kävely ovat ihan hyviä liikuntamuotoja. Pysy valppaana myös liikkuessasi. Älä kuuntele korvalappustereoita, ne tekevät sinusta helpon uhrin, koska et näe etkä kuule mitä takanasi tapahtuu. Liiku päiväsaikaan, kun ympärilläsi on paljon ihmisiä.
Liiku aina vasenta laitaa myöten että näet vastaantulevat autot. Näin sinua ei voida napata autoon takaapäin.

Miehet
Tämä on erityisesti miehille. Vaikka olet ihan kunnon kaveri, monet naiset voivat pitää sinua uhkaavana, koska käytökselläsi voit vahingossa antaa heidän ymmärtää sellaista. Yksinäiset naiset ymmärtävät miehiä huonosti, varsinkin jos ovat jo valmiiksi peloissaan.
Älä kävele liian lähellä yksinäistä naista. Voit mennä ohi, hidastaa vauhtia tai siirtyä tien toiselle puolelle.
Älä istu liian lähellä naista bussissa, metrossa tai junassa. Liian lähellä on jos kehosi koskettaa naista. Joillekin naisille liian lähellä on kun istut samalla penkillä.
Älä aloita keskustelua yksinäisen naisen kanssa iltamyöhäällä kadulla. Hän ei välttämättä ymmärrä että et tarkoita pahaa.
Älä lähde seuraamaan naista. Jos hän pudotti jotain, vie se poliisiasemalle.
Jos olet miesporukassa älä tuijota, vihellä tai puhu yksinäiselle naiselle. Naiset kokevat miesporukat hvyin uhkaavina.
Jos tunnet naisen töistä, hän on ystäväsi tai tuttavasti, voit auttaa häntä tarjoamalla iltamyöhäällä kyydin kotiin, junalle tai bussille. Varaudu siihen että hän voi kieltäytyä, koska ajattelee että sinulla on taka-ajatuksia.
Muista että kun nainen sanoo EI, hän tarkoittaa sitä. Älä odota toista EI:tä, vaan luovuta. Kolmas EI voi joiltakin naisilta olla tappava. Osa pelokkaista naisista on hyvin aggressiivisia.

Murtovarkaat
Toki tyhmiäkin murtovarkaita on, mutta yleensä varkaat tutkivat kohdetta etukäteen jonkin aikaa. He etsivät lukitsemattomia ovia ja ikkunoita, joista sisäänpääsy käy helposti. Jos he kuvittelevat että kukaan ei ole kotona, he voivat tulla ihan ajan kanssa ja katsella mitä kannattaa viedä.
Joskus varkaat ovat perehtyneet kohteeseen todella hyvin. He ovat alan ammatilaisia. He tietävät mitä haluavat ja miten saavat sen. He tietävät jopa ajankin koska murto kannattaa tehdä. He ovat suunnitelleet kaiken hyvin ja heillä on aseet. He eivät myöskään arkaile käyttää niitä, jos sinä satut tielle.

Ostoksilla
Älä laita lompakkoa koskaan näkyville ostoskoriin tai kärryyn. Pidä lompakko pois näkyvistä muutenkin. Älä pidä kassia auki, vaan sulje se.
Pysäköintihalleissa, älä parkkeeraa autoasi syrjäiseen pimeään nurkkaan, vaan pyri mahdollisimman lähelle myymälän ovea. Monikerroksisissa pysäköintitaloissa, jos ole nainen ja yksin, älä mene hissiin yksinäisten miesten tai miesporukan kanssa. Älä myöskään lähde yksin syrjäisiin porraskäytäviin.

Pankki- ja luottokortit
Korttipetokset ovat koko ajan yleistyneet. Pidä korteistasi hyvää huolta. Allekirjoita ne heti saatuasi ja pidä tunnusluku erillään kortista - aina. Parasta olisi että opettelet tunnusluvut ulkoa.
Aina kun teet ostoksia laita kortti ostosten jälkeen turvalliseen paikkaan. Tarkista aina laskun loppusumma ennen allekirjoitusta tai hyväksymistä maksupäätteellä.
Internetissä ole hyvin, hyvin varovainen. Suosi tunnettuja ja hyvämaineisia yrityksiä. Tarkista verkkosivujen turvallisuus; nettiosoite https:// on suojattu, http:// ei ole. Takista myös näkyykö selaimen alaosassa lukon tai avaimen kuva. Sivu ja myyjä voivat olla luotettavia myös vaikka suojausmerkintää ei näkyisikään.
Korttisi tiedot voidaan kopioda, joko ottaessasi rahaa pankkiautomaatilta, maksaessasi maksupäätteellä tai tehdessäsi ostoksia kaupoissa, huoltamoilla, internetissä jne. Muista että aina kun käytät korttia, se voidaan kopioda ja sinä et huomaa yhtään mitään. Tarkisista siksi aina luottokorttilaskusi huolellisesti ja soita heti luottoyhtiöön, jos kortillasi on outoja tapahtumia. Usein ne voidaan peruuttaa ja syyllinenkin voi jäädä kiinni.
Jos korttisi hukkuu tai varastetaan ilmoita siitä heti korttiyhtiöllesi, että korttisi käyttö voidaan estää ajoissa.

Pelko
Elimistössäsi pelko ilmenee adrenaliiniryöppynä ja seuraa "taistele tai pakene" -tilanne. Siitä seuraa voimakkaita fyysisiä reaktioita. Saattaa olla että kivetyt paikoillesi. Äänesi ei toimi. Aivosi lakkaavat toimimasta. Voit jopa oksentaa tai laskea allesi. Sinulle voi käydä myös täysin päinvastoin ja sinusta tulee "taistelukone", joka ei tunne kipua, pelkoa, armoa eikä väsymystä.
Tunne itsesi, niin tiedät miten reagoit ja voit toimia vaaran uhatessa oikein. Yleensä pelon ottaessa vallan järki katoaa. Pyri kuitenkin arvioimaan tilanne mahdollisimman tarkkaan. Luota siihen että teet oikeat päätökset. Yritä kaivaa itsesuojeluvaistosi esiin ja pakene, jos muuta ei tule mieleen. Jos reagoit taistelemalla yritä pitää vaistosi kurissa, sillä hätävarjeluakaan ei ole syytä liioitella.
Hyökkääjä tai ahdistelija luottaa yleensä siihen että pelästyt ja et kykene puolustautumaan. Yllätä hänet!

Taksi
Suomessa viralliseen taksiin voi yleensä luottaa. Muualla ollessasi ja varsinkin suurissa kaupungeissa on hyvä tarkistaa mihin autoon nousee. Pimeitä taksia on paljon. Jos näyttää siltä että auto ei ole taksi. Älä nouse kyytiin. Pimeitä taksia roikkuu ulkomailla myös taksiasemien lähistöllä. Jos päätät nousta kyytiin, paina mieleesi kuljettajan tuntomerkit, rekisterinumero ja istu aina takapenkillä. Älä anna kuljettajalle mitään henkilökohtaisia tietoja itsestäsi. Jos näyttää siltä että taksi menee väärään suuntaan tai poikkeaa reitiltä soita apua matkapuhelimella.

Väkivalta
On olemassa sekä henkistä että fyysistä väkivaltaa. Pahin väkivalta ei aina ole kaduilla, vaan kodeissa. Usein tilanteen kehittyminen vie vuosia. Väkivallan kierre voi alkaa alistamisena ja hyväksikäyttönä. Aina ei ole helppoa sanoa mistä ja koska kaikki alkaa. Mielestäni yksikin lyönti on liikaa. Silloin on aika lähteä. Kenenkään ei tarvitse alistua väkivaltaan. Vaikka toinen pyytelisi miten kauniisti anteeksi ja sanoisi että se ei toistu. Älä usko vaan lähde ja pysyvästi. Voit pelastaa itsesi ja joskus myös lapsesi. Muista että väkivaltainen käytös pahenee aina vuosien myötä. Muista että sinä selviät aina ja paremmin jossain muualla. Rakkaudella ja väkivallalla ei ole mitään tekemistä keskenään. Jos joku lyö sinua, hän ei todellakaan rakasta sinua. Lähde pois ajoissa. Jos ei ole muuta paikkaa mennä mene Turvakotiin ja ilmoita väkivallasta aina poliisille.

Kun vahinko tapahtuu
Jos sinut pysäytetään ja aseella uhaten ryöstetään. Anna ryöstäjän vaatimat tavarat. Henkesi on kalliimpi kuin rahasi tai korusi. Paina mieleesi varkaan kaikki tuntomerkit, silmien ja hiusten väri, pituus, vaatetus, arvet, tatuoinnit, kummassa kädessä hän pitelee asetta. Katso mihin suuntaan varas lähtee, älä lähde perään. Imoita tapauksesta poliisille mahdollisimman nopeasti. Yleensä poliisin tutut pyörivät samoilla nurkilla ja heidät on helppo tavoittaa tuntomerkkien kautta.
Jos joudut raiskauksen kohteeksi paina mieleesi raiskaajan tuntomerkit. Tee aina rikosilmoitus ja kun menet poliisin luo mene siinä kunnossa kun olet. Älä käy suihkussa tai vaihda vaatteita. Sinulle tehdään lääkärintarkastus. Älä ujostele kertoa asioista, kerro kaikki mitä muistat. Joskus pienetkin seikat voivat auttaa saamaan raiskaajan tuomiolle.
Jälkeenpäin mielessäsi myllertää ja vaikka olisit välttynyt ruumiillisilta vammoilta tunne-elämäsi ei ole. Saatat tuntea vihaa ja koston tarvetta. Voit tuntea myös pelkoa ja luottamuksesi muihin ihmisiin kärsii. Se voi aiheuttaa eristäytymistä muista. Voit tuntea myös häpeää siitä että jouduit uhriksi, et pystynyt torjumaan hyökkääjää tai et osannut puolustautua. Voit myös masentua.
Ihmiset toipuvat eri tahtiin. Jos tuntuu että et toivu omin voimin hae ammattiapua. Muista että syy ei ole sinun.

Itsepuolustustekniikat
Sinä pystyt siihen. Naisia on usein opetettu olemaan kilttejä ja rauhallisia, mutta se ei tarkoita sitä, etteivätkö he pysyisi puolustamaan itseään. Yleensä vaistomainen halua säilyä hengissä voittaa aina.
Muista oma reaktiotapasi ja yritä sivuuttaa se järjellä jos suinkin pystyt. Pidä pääsi kylmänä ja vältä alistuvaa reaktiota. Ota komentoäänesi ja sano:"Ei!" "Irti!", "Lopeta!", "Häivy!". Jos se ei auta, niin huuda apua keuhkojesi täydeltä. Älä vikise tai vaikeroi. Jos hyökkääjä on käynyt sinuun käsiksi yritä rimpuilla irti. Älä anna hyökkääjän pakottaa sinua pois julkiselta paikalta. Tarraa mistä kiinni saat ja taistele.

Vaikka kimppuusi hyökkäisi kuinka iso köriläs hyvänsä, jokaisella on heikot kohtansa. Polvet ja sääret, missä luu on lähellä pintaa. Potkaisu sääriluuhun tekee kipeää ja saat etumatkaa. Korkokengällä luja painallus jalkaterään tekee kipeää myös. Polvipotku nivustaipeeseen sattuu myös. Jos et millään pääse irti, keskity silmiin. Survaisu silmiin sokeuttaa, joskus pysyvästi.
Jos kimppuusi käydään takaapäin käytä kyynärpäitäsi, pure, potki. Pyri pääsemään irti että näet hyökkääjän ja pääset pakoon.
Käytä hyväksesi sitä mitä on käsillä, hutki laukulla, sateenvarjolla, pistä avaimilla. Tarkoituksesi on päästä pakoon ja turvaan. Älä jatka hyökkääjän hakkaamista tai potkimista. Hän voi hyökätä uudelleen. Lisäksi viranomaiset eivät suhtaudu siihen suopeasti ja voit saada pahoinpitelysyytteen.

Aseet
Älä kuljeta asetta mukanasi. Siitä on sinulle vain harmia. Voit saada jopa pahoinpitelysyytteen jos käytät sitä, vaikka sinun kimppuusi käytiin. Älä edes koskaan uhkaa ketään aseella. Lisäksi on vaara että hyökkääjä nappaa sinulta aseen ja käyttää sitä sinuun.
Teräaseen hallussapito ei ole sallittua yleisellä paikalla ja tämä koskee myös keittiöveitsiä, puhumattakaan ampuma-aseista.
Jos joudut vastatusten asetta pitelevän hyökkääjän kanssa, puhu rauhallisesti ja vältä äkkinäisiä liikkeitä. Älä mieti onko ase oikea, ladattu vai ei. Älä riskeeraa henkeäsi.
Jos uskot että hyökkääjä ampuu sinut joka tapauksessa, voit yrittää puolustautua tai juosta pakoon. Valitse hetki, jolloin hyökkääjän huomio on muualla. Sinun täytyy taistella hengestäsi, joten iskuissasi pitää olla koko voimasi.
Jos lähelläsi ammutaan pysyttele matalana ja pidä pääsi alhaalla. Yritä etsiytyä suojaan mahdollisimman nopeasti, vaikka ryömien. Älä jää tulee seisomaan tai makaamaan.

Jengihyökkäys
Pysy rauhallisena. Yritä puhua itsesi vapaaksi. Pidä ääni rauhallisena ja vakaana. Älä käyttäydy uhkaavasti, vaan ota avoin rento asento. Kerro että et halua tapella. Etsi joukosta johtaja tai suurin ja äänekkäin kaveri. Puhu hänelle.
Jos puhuminen ei auta, yritä pysyä pystyssä. Jos kaadut olet alttiimpi joukkohyökkäykselle. Etsi paikka, jossa takanasi on seinä tai jotain tukevaa. Se estää takaatulevat hyökkäykset.
Taistele vasta kun sinulla ei ole muuta mahdollisuutta. Jos vain on pienikin mahdollisuus päästä pakoon, juokse karkuun. Jengeissä ihmiset käyttäytyvät laumamaisesti ja väkivalta on raaempaa. Ainoa keinosi selvitä on luottaa tähän laumavaistoon, jos joudut tappeluun. Valitse henkilö, josta luultavasti selviät ja iske häneen ensin. Se saattaa hillitä muita. Jos pystyt päihittämään johtajan, muut yleensä jättävät sinut rauhaan. Varminta on kuitenkin juosta pakoon. Laumavaisto pätee myös kostoon.

Kun pääset turvaan, ilmoita tapahtumasta mahdollisimman nopesti poliisille. Pyydä tarvittaessa ohikulkijoilta apua.

Jos tunnet olosi turvattomaksi mene itsepuolustuskurssille, opit paljon hyödyllisiä tekniikoita puolustaa itseäsi. Monet itämaiset taistelulajit ajavat saman asian.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti