26.1.10

Hiilidioksidia - ilmastonmuutos on jo täällä

Ilmastonmuutos Se on täällä jo - NYT. Äärilämpötilat ja -olosuhteet ovat ja tulevat olemaan arkipäivää. Tilanne pahenee koko ajan.

Olisihan se kivaa jos asialle olisi luonnollinen selitys ja muutos voitaisiin nätisti niputtaa muiden unohdettavien asioiden ö-mappiin. Mutta kun näin ei ole. Tosiasiat on tunnustettava.

On totta että maapallo on kokenut olemassaolonsa aikana kaikenlaisia kausia, lämpökausiakin on ollut. Viimeisen jääkauden (10 000 vuotta sitten) jälkeen ilmasto on pysynyt kuitenkin melko vakaana. Vakautta ei ole enää. Muutokset tapahtuvat nyt nopeasti ja ne ovat voimakkaita.

1850-luvulta alkaen ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on noussut noin 35%. Arvo on nykyään korkeimmillaan 650 000 vuoteen ja nousee koko ajan korkeammalle. Asiaan on vaikuttanut ihmisen toiminta, fossiilisten polttoaineiden - hiili, öljy ja luonnonkaasu - käyttö (hiilidioksidia vapautuu ilmaan) kuten myös metsien katoaminen (hiilidioksidia ei sitoudu enää puihin) sekä ikiroudan ja jäätiköiden sulaminen (hiilidioksidia ja metaania vapautuu yhä enemmän ilmaan). Tämä kaikki nostaa hiilidioksidin määrää ilmassa. Mitä enemmän hiilidioksidia sen nopeammin ilmastonmuutos etenee.

Ongelmasta tekee vakavan sen että 80% maailman energiavarannosta perustuu fossiilisille polttoaineille ja hiilidioksidin määrä ilmassamme jatkaa nousuaan. Ongelmia tulee (on jo) myrskyistä (on jo), tulvista (on jo), maanvajoamista (on jo), maanjäristyksistä (on jo), merivirtojen suunnanmuutoksista ja virtauksen hidastumisesta, jäätiköiden sulamisesta (sulavat koko ajan) jne.

Byrokratian rattaat ovat hitaat, neuvottelupöydissä kuluu kallista aikaa turhaan väittelyyn, akateemikkojen ja pukumiesten silmälaput ovat liian tummat, valta ja rahat hidastavat ajattelutoimintaa, kestää kauan ennenkuin yläpää tajuaa mitä alhaalla tapahtuu... Ilman luontoa ja maapalloa ei ole ihmistäkään. Muutoksen on siksi lähdettävä kerrankin alhaalta ylöspäin ja pian.

Miten paljon yksi pieni ihminen voi vaikuttaa?
Hyvin paljon. Omalla elämäntyylillään. Pienet valinnat päivittäin tekevät paljon viikossa ja vuodessa niillä on jo suuri vaikutus. Yhden ihmisen valinnat. Mitä enemmän ihmisiä tekee samoja oikeita valintoja, sen suuremmaksi positiivinen vaikutus kasvaa. On valinnan aika, joko nyt vapaaehtoisesti ja vähitellen tai muutaman vuoden päästä pakolla ja nopeasti. Selviytymistaistelu on alkamassa. Maapallo selviää aina, mutta miten käy ihmisen? Entä sinun?

Mitä voi tehdä?
-jätä auto kotiin. Jokainen ajamaton kilometri vähentää hiidioksidipäästöjä 300 grammaa. Jokainen säästetty polttoainelitra vähentää 2kg hiilidioksidin määrää ilmakehässä. Kävele, pyöräile, käytä joukkoliikennettä.
-älä ajele huviajelua moottorikulkuneuvoilla, vähennä veneilyä tai siirry soutuveneeseen
-kierrätä enemmän. Jos pystyt kierrättämään puolet kotitalousjätteestä vähennät hiilidoksidipäästöjä 1000 kg/vuosi. Kokeile kompostointia.
-osta lähiruokaa ja vältä pakkauksia. Vähennät hiilidioksidipäästöjä 2300 kg vuodessa.
-osta vain sen verran ruokaa ja ruoka-aineita kun syöt. Mieluummin vähemmän kuin enemmän.
-säädä termostaatteja. Jos pienennän asuntosi lämpötilaa 2 astetta, vähennät 900 kg hiilidioksidipäästöjä vuodessa.
-mieti omia energiaratkaisujasi, asuntosi lämmitys, sähkönkulutus, voitko muuttaa asioita kestävämmän kehityksen ja ympäristöystävällisyyden suuntaan
-sulje sähkölaitteet, myös herätevirta pois. Television, tietokoneen, DVD-laitteen, steroiden jne. sulkeminen vähentää hiilidioksidipäästöjä tonneilla vuodessa.
-vähennä kulutusta, opettelet tulemaan toimeen vähemmällä
-tee kestävää kehitystä tukevia ostovalintoja -opettele korjaamaan asioita ja tekemään asioita itse
-istuta puita. Yksi puu imee elinkaarensa aikana noin 1000 kg hiilidioksidia. (Olen istuttanut ja kylvänyt tähänastisen elämäni aikana vain 1 000 000 puuta ympäri maapalloa. Pistä paremmaksi!)
-suojele luontoa ja kunnioita luontoa, se pitää sinut hengissä
-mieti mistä sinä ja perheesi olette valmiita luopumaan, että selviäsitte hengissä
-luet tätä blogia tarkkaan ja tutustu maailmaan ympärilläsi. Ajattele omilla aivoillasi! Älä usko kaikkea mitä sinulle sanotaan, ota asioista itse selvää!

Elokuvia katsottavaksi:
-The Day after tomorrow
-Epämiellyttävä Totuus
-Yhdestoista hetki
-Garbage Warrior
-Waterworld

Kirjoja luettavaksi:
Alex Shimo-Barry: 100 konstia pieneen hiilijalanjälkeen, 2009
Anita Naik: Laiskan Lissun Opas ekoelämään, 2009
Katja Antila: Pysäytyä ilmastomuutos - suomalaisen arjen valintoja, 2008
India Knight: The Thrift Book - live well and spend less, 2007
Mikael Persson, Bodil Sjöström, Per Johnsson: Klimatsmart - Din guide till en miljövänligare vardag, 2007
Diane Gow McDilda: Everything you need to know about Green Living, 2007
Mark Lynas: Sex grader - vår framtid på en varmare jord, 2007
Johan Tell: 100 tekoa maapallon puolesta, 2007
Tim Flannery: Ilmaston muuttajat, 2006
Thom Hartmann: The Last Hours of Ancient Sunlight, 1999
Mark Hertsgaard: Planeettaamme tulevaisuutta etsimässä, 1998
Jonathan Weiner: Maapallon seuraavat 100 vuotta, 1990
Jonathan Schell: Maapallon kohtalo, 1982
Rachel Carson: Äänetön kevät, 1962
Charles G. Darwin: Tuleva maailma - seuraavat miljoona vuotta ihmiskunnan historiassa, 1952

Tässä oli pieni otos asiasta ja sen vierestä kirjoitetuista kirjoista.

Lisää luettavaa:
Järkevästi ostoksilla
Komposti - perustaminen, hoito ja ongelmat
Lähiruoka
Lämpöpatterit - hoito, säätö ja ilmaus
Ongelmajätteet ja jäteongelmat
Totta vai illuusio - tietoyhteiskuntamme
Turhat lääkkeet


"Kun olette katkaisseet sen viimeisenkin oksan, myrkyttäneet viimeisen vesipisaran ja saastuttaneet viimeisenkin tuulisen maapalan, tulette huomaamaan että rahaa ei voi syödä!" graffiti Saksasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti