Tavallaan leivänpaahdin on turhake ja tavallaan hyödyllinen keksintö. Se sulattaa, lämmittää ja paahtaa leipäviipaleet, pullanpalat, bagelit ja kroissantit.
Leivänpaahtimessa on yleensä tilaa kahdelle viipaleelle, mutta on olemassa paahtimia, joissa on tilaa jopa 4-8 viipaleelle kerrallaan. Sen lisäksi leivänpaahtimissa on paljon kaikenlaisia erikoistoimintoja, jolla leipään saa vaikka mikkihiiren tai pääkallon kuvan. Teknisiä toimintoja löytyy myös pilvin pimein kun hintavampiin malleihin mennään. Mieti mitä todella tarvitset?
Leivänpaahdinten teho vaihtelee noin 450 W - 3000 W. Hintaa tulee yleensä lisää sitä mukaan kuin teho nousee. Leivänpaahdin paahtaa kyllä ihan hyvin, vaikkei ole kovin tehokaskaan. Sen tärkein tehtävä on paahtaa.
Millainen on hyvä leivänpaahdin?
-virtajohto on riittävän pitkä
-paahtimessa on säädin ja virta katkeaa automaattisesti kun leipä on paahdettu
-leivän saa tarvittaessa paahtimesta ulos kesken paahdon
-paahtimeen sopii erikokoiset leiväviipaleet
-paahdin nostaa erikokoiset leipäviipaleet riittävän ylös, että ne on siitä helppo poimia, polttamatta käsiään
-paahdin ei kuumene ulkopinnaltaan tulikuumaksi
-leivänmurut on helppo poistaa
-paahtimen ulkopinta on valmistettu sellaisesta materiaalista että siinä eivät sormenjäljet näy
-paahdin on helppo puhdistaa
Leivänpaahtimen puhdistus
On vain kaksi asiaa mitä leivänpaahtimien suunnittelijat eivät ole ottaneet juuri ollenkaan huomioon. 1) Leivänpaahtimen puhdistus ja 2) ruokahygienia. Molemmat liittyvät toisiinsa. Murut leivänpaahtimen sisässä eivät ole kovin hygienisiä ja ne houkuttelevat tuhohyönteisiä ja auttavat mikrobeja lisääntymään. Homekin alkaa yleensä rehottaa leivänmuruissa, jonkin ajan kuluttua.
Leivänpaahdin on hyvä siivota kerran viikossa ja jos on ahkeralla käytöllä, useamminkin.
Kun aloitat leivänpaahtimen puhdistustoimet irrota aina pistoke ensin seinästä.
Hyvässä leivänpaahtimessa on taso, johon leivänmurut varisevat ja se on helppo vetää ulos ja tyhjentää sekä pestä. Tähän se puhdistus sitten yleensä jääkin, kuitenkin leivänpaahtimen sivuille ja sisäosiin on myös varissut muruja. Vastuslankoihinkin yleensä palaa jotain kiinni.
Siispä otetaan paahdin käteen, käännetään ylösalaisin ja ravistellaan varovasti muruja pois. Tämä on hyvä tehdä pesualtaan päällä tai levittää vaikka sanomalehtipaperia alle. Ne murut, jotka jäivät vielä sisään, voi saada pois hammasharjalla pyyhkimällä. Valitse pieni lastenhammasharja ja yritä hangata kiinnipalaneita leivänmuruja irti vastuksista. Toinen vaihtoehto on pieni puhdas maalisivellin. Tarkista ensin että harjakset ovat tiukasti kiinni siveltimessä, etteivät tartu leivänpaahtimen vastuksiin.
Ulkopuolelta leivänpaahdin puhdistetaan materiaalin mukaan. Yleensä pyyhitään nihkeällä liinalla. Tahrakohtia voi hangata leivinsoodalla tai astianpesuaineella. Pyyhi lopuksi vielä nihkeällä liinalla aineet pois. Ruostumattoman teräksen voi myös kiillottaa.
Pyyhi myös virtajohto nihkeällä liinalla.
Ongelmia
Leipä ei paahtunut kunnolla
Suurenna tehoa.
Leipä juuttui paahtimen sisään
Tarvitse kaksi puutikkua tai syömäpuikot, joilla voit yrittää onkia sitä ulos. Älä käytä metallista veistä tai haarukkaa tähän hommaan.
Leipä paahtui liian tummaksi
Pienennä tehoa
Jos paahdat useampia leipiä peräjälkeen, paahdin voi paahtaa jälkimmäiset tummemmiksi, pienennä tehoa.
Leivänpaahdin ei toimi
Tarkista onko virtajohto seinässä.
Tarkista onko paahdin päällä.
Tarkista että tehosäädin ei ole nollassa.
Jos leivänpaahdin ei edelleenkään toimi, se on rikki.
2.1.10
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti