4.1.10

Liesi, uuni ja mikroaaltouuni - puhdistus

Käsittelen tässä keraamisen lieden, kaasulieden, sähkölieden ja -uunin sekä mikroaaltouunin puhdistusta ilman myrkyllisiä aineita. Puulieden puhdistusohjeet löytyvät Tulisijat -lämmitys ja hoito -artikkelin loppupuolelta.

Liesi ja uuni on hyvä puhdistaa joka päivä ruuanlaiton jälkeen ja kerran viikossa perusteellisemmin. Puhdas liesi säästää sähköä noin kolmanneksen verrattuna likaiseen ja pinttyneeseen.

Turvallisia, hyviä ja helppoja aineita puhdistusta varten teet Tee itse Kodin puhdistusaineet -sivun ohjeilla.

Kaasuliesi
Renkaat saa puhtaaksi tekemällä pastan viinietikasta ja viinikivestä tai soodasta. Käytä puhdistukseen vanhaa hammasharjaa, teräsvillaa tai hankaustyynyä. Hankaa pyörivin liikkein. Voit myös hangata renkaita sitruunalla, jonka olet kastanut suolaan. Muista huuhtella hyvin.
Jatkossa pyyhi kaikki likaroiskeet pois nihkeällä liinalla, ennenkuin ne pinttyvät kiinni.
Muut pinnat puhdista pintamateriaalien mukaan.

Keraaminen liesi
Lieden pinta on herkkä naarmuille, joten valurauta-astioita tai muita karkeapohjaisia astioita ei ole keraamisella liedellä hyvä käyttää. Älä myöskään vedä asitoita pitkin lieden pintaa. Puhdistukseenkin suositellaan omia aineitaan. Kalliita puhdistusaineita ei tarvitse kuitenkaan ostaa. Rautakaupasta voi hankkia maaliraapan ja rapsutella sillä kohollaan olevat roiskeet varovasti pois. Muut tahrat lähtevät vedellä ja ihmesienellä hankaamalla tai miedolla puhdistusaineella. Älä käytä mitään karkeaa tai hankaavaa keraamisen lieden puhdistukseen. Jos lieteen tulee itsepäisiä tahroja ota sitruunanpuolikas ja laita tahran päälle, anna vaikuttaa muutama tuntia ja skrapaa varovasti tai pyyhi tahra pois.
Älä koskaan käytä astianpesuainetta keraamisen lieden puhdistukseen.
Poista tahrat heti talouspaperilla tai kostealla liinalla, kun liedelle läikkyy jotain.

Mikroaaltouuni
Pyyhi mikroaaltouuni aina käytön jälkeen, näin viikkosiivoukseen ei jää niin paljon tekemistä.
Pese kaikki mikroaaltouunin irto-osat (lasitaso ja suojakupu) koneessa tai käsin. Jos mikroa ei ole puhdistettu aikoihin laita mikroon vesiastia, jossa on 2-3 sitruunanviipaletta tai 2 tl sitruunamehua ja kuumenna täysteholla 4 min. Auttaa liottamaan likaa irti. Mikroaaltouunin voi pyyhkiä sisäpuolelta kostealla liinalla ja miedolla puhdistusaineella. Kodin puhdistusaineet-osiossa on paljon mikroaaltouunille sopivia puhdistusaineita. Pyyhi mikroaaltouuni myös ulkopuolelta ja tarkista että ruuantähteitä tai murusia ei ole luukun ja itse laitteen välissä.
Imuroi mikroaaltouunin tuuletuskanavat silloin tällöin pölystä ja murusista.

Käytä mikrossa vain sinne sopivia astioita, tälläisissä astioissa on mikronkestävä-merkki tai teksti: microwave safe.
Älä laita mikroon metalliastioita, metallikoristeisia astioita, metallikiiltoisia astioita, metallimaalilla maalattuja astioita, alumiinifoliota tai pinnoitettuja astioita. Älä myöskään mikrota valmisruokien astioita/rasioita, niistä voi irrota vaarallisia ftalaatteja ruokaan sekä 44 muuta haitallista kemikaalia. Valitettavasti näissä astioissa lukee usein "microwave safe", se ei kuitenkaan tarkoita sitä että astian materiaalista irtoavat kemikaalit ovat turvallisia ihmiselle. Se tarkoittaa vain sitä että astia ei sula mikrossa.
Ole tarkkana myös naarmuuntuneiden muoviastioiden kanssa, niistä irtoaa myös haitallisia aineita. Henkilökohtaisesti olisin sitä mieltä että muovia ei saisi käyttää ruuanlaittoasioissa ollenkaan, siitä irtoaa kuumennettaessa aina jotain haitallista.
Ole tarkkana myös vanhojen astioiden kanssa, vanhat ennen vuotta 1980 valmistetut Pyrex-vuoat eivät sovi mikroon, sinne eivät sovi myöskään vanhat ja hauraat posliiniastiat.
Älä mikrota kanamunia tai muita "umpinaisia" ruokia, ne yleensä räjähtävät, kun sisäosat lämpiävät kuumemmaksi kuin ulko-osat.
Mikroon sopivat suht'koht matalat ja pyöreät astiat, niissä ruoka lämpiää tasaisemmin.
Käytä aina suojakupua tai kantta, jos mikroastioissasi on sellainen, estät näin roiskeet. Mikäli mikrossasi ei ole irrotettavaa lasitasoa, käytä ruoka-astioiden alla lautasta, se kerää ylimenneen ruuan ja on helpompi pestä kuin koko mikro. Ole erityisen tarkka maitoruokien kanssa, ne menevät helposti yli astian reunojen.
Katso aina ennen mikroaaltouunin käynnistämistä että aika ja teho ovat sopivat, sille mitä aiot mikrossa kypsentää, sulattaa tai lämmittää.

Sähköliesi- ja uuni
Lieden ympäristö
Mikäli liesi ja uuni eivät ole integroitu seinään pysyvästi kiinni, ne voi vetää pois paikaltaan ja näin on helpompi siivota taustaseinä ja lattia lieden alta sekä pyyhkiä lieden sivut. Imuroi tai lakaise ensin suuremmat roskat pois ja pyyhi sitten kostealla tai nihkeällä riippuen lian määrästä. Toista kunnes lika on poissa.
Kaakelit tai seinä lieden ympärillä likaantuvat aina jonkin verran. Ne voi pyyhkiä kostealla liinalla ja kaakeleiden saumoja voi valkaista liitujauhosta ja munanvalkuaisesta tehdyllä seoksella.

Pinttyneet keittolevyt
Pyyhi levyt aina käytön jälkeen uurteiden suuntaisesti. Liota levyyn palanutta ruokaa astianpesuaineeseen kostutetulla liinalla muutama tunti.
Jos keittolevyjä ei puhdisteta kunnolla heti kun niille putoaa ruokaa, se yleensä palaa kiinni ja ajan kanssa pinttyy paikoilleen. Pinttyneitä keittolevyjä voi hangata sokeripalalla, karkealla suolalla, hienolla hiontapaperilla, messinkiharjalla tai saippuoidulla teräsvillalla. Jos käytit sokeripalaa puhdista kaikki sokeripalan jäänteet huolellisesti pois että ne eivät pala lieteen kiinni.
Ennaltaehkäise pinttymiä pesemällä kattiloiden, paistinpannujen ja kasarien pohjat hyvin. Käytä kantta kaikkien asitioiden päällä, näin estät roiskeet. Paistinpannun päällä voi käyttää rasvaritilää tai roiskeritilään, joka estää roiskeita. Yhtä hyvin voi käyttää läpinäkyvää kantta. Kansi voi ostaa myös erikseen, jos on mennyt rikki tai hukkunut.
Valitse aina pienempi keittolevy kuin kattilan tai pannun pohja. Ylikuohuva ruoka ei kärähdä kiinni levyyn ja se on helppo pyyhkiä pois. Sähköäkin säästyy.
Pienennä keittolevyn lämpötilaa kun ruoka alkaa kiehua tai sammuta levy kokonaan ja nosta kattila aromipesään, ruoka hautuu näin kypsäksi ja pysyy lämpimänä useita tunteja.

Emalipinnat
Vaikka pinttyneitä keittolevyjä voikin hangata karkeilla työvälineillä emalipinnoille ne eivät sovi. Emalipintoja voi puhdistaa käsitiskiaineella ja vedellä tai Kodin puhdistusaineet-osiossa mainituilla aineilla. Käytä pehmeää sientä tai sieniliinaa puhdistukseen. Jos tahrat ovat pinttyneet anna puhdistusaineen vaikuttaa puolisen tuntia ja pyyhi vasta sitten.
Ennaltaehkäisy auttaa pitämään emalipinnat kiiltävinä, pyyhi aina kaikki roiskeet heti pois kun niitä tulee, näin ne eivät pääse pinttymään.

Sähköuuni
Kun uuniin roiskuu jotain ruokaa laitettaessa, laita uunin uunikestävä vesiastia 20-30 minuutiksi, kun uuni on vielä lämmin. Vesihöyry helpottaa tahrojen irrottamista. Siivoa uuni sitten sienellä pyyhkimällä.
Älä käytä naarmuttavia puhdistusmenetelmiä. Katso myös Tee itse Kodin puhdistusaineet Käytä pesuun pehmeää sientä tai tiskiharjaa ja uuninpuhdistusainetta. Tarkista myös uuninluukun reunat ja tiivisteet ja pyyhi ne kostealla liinalla tai lasten hammasharjalla ja miedolla pesuaineliuoksella.
Jos uuniin on tyrkätty vahingossa muoviastia, joka on sinne sulanut. Poista maaliraapalla kaapimalla mikä lähtee ja loput asetonilla tai bensiinillä. Yleensä asetoni vie uunista maalikerroksen, mutta eipähän muovi enää käryä. Pese asetoni tai bensiini huolellisesti pois, muuten uunisi saattaa syttyä palamaan. Ole varovainen.
Uuniritilät voi pestä astianpesukoneessa tai käsin.
Entäs sitten vuosia puhdistamatta ollut kauhu-uuni? Sekoita suolaa, soodaa ja vettä keskenään niin että niistä muodostuu tahna. Kostuta uunin sisäpuoli vedellä, esim. spraypullolla, levitä sitten suola-sooda-seos uuniin sienellä. Katso että tulee tasainen kerros. Anna seoksen vaikuttaa yön yli. Aamulla poista irtoava lika kittausveitsellä, maaliraapalla tai hankaa tahroja saippuoidulla teräsvillalla. Jos uuni on todella pahassa kunnossa, voit joutua uusimaan tämän 3 kertaa, eli taas soodaa,suolaa ja vettä, anna vaikuttaa yön yli... Pyyhi vielä lopuksi uuni etikalla.
Jotta uuni ei likaantuisi uudelleen on hyvä laittaa helposti astian reunan yli nousevat ruuat hieman suurempaan astiaan tai laittaa vanha uunipelti alimmaiseksi ritilän alle, näin ylivaluva ruoka-aines kasaantuu pellille ja se on helppo pestä. Pelti kannattaa päällystää alumiinifoliolla tai leivinpaperilla, jolloin puhdistukseksi riittää folion tai paperin vaihto. Uuni säilyy puhtaampana. Käytä paistopussia jos se on mahdollista. Ruuasta tulee aromikkaampaa ja liemi ei mene hukkaan, lisäksi uunin ei tule roiskeita eikä hajuja, jos pussi säilyy ehjänä.
Älä säilytä uunipeltejä uunissa.

Lasinen uuninluukku
Roiskeet saa pois maaliraapalla raaputtamalla, hakaussienellä tai teräsvillalla hankaamalla. Lopuksi pyyhitään kostealla sienellä ja miedolla puhdistusaineella.

Itsepuhdistuva uuni
Tämä kodin ihme on suunniteltu niin että se puhdistaa itse itsensä tietyssä lämpötilassa, eli polttaa roiskeet tuhkaksi. Sitten ne on helppo pyyhkiä nihkeällä liinalla pois. Itsepuhdistuvan uunin pintoja ei saa hangata. Itsepuhdistus toimii yleensä vain rasvatahroihin ja uuniin saattaa jäädä vielä sokeri- tai marjahappotahroja. Koska pinta menee pahaksi jos sitä hankaa, puhdistus on hieman haastavampaa. Käytä emalipinnoille sopivia puhdistusaineita.
Puhdistukseen voi kokeilla mietoa yleispuhdistusainetta ja sientä, liinaa tai pehmeää harjaa. Tahrakohtia voi yrittää liottaa puhdistusaineella.
Mikäli uunissa on irrotettava pohjalevy puhdistus on hieman helpompaa.

Noudata liesien ja uunien puhdistuksessa aina valmistajan ohjeita ensisijaisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti