Muutaman kerran vuodessa on hyvä tarkistaa vaatekaapin sisältö ja päivittää se tähän päivään. Hyvä aika tähän Suomessa on vuodenaikojen vaihtuminen.
Aloitus
Varaa 8(9) laatikkoa kirjoita niihin tekstit: kevät, kesä, syksy, talvi, lahjoitettavat, (myytävät,) roskiin, korjattavat, muut.
Seuraavaksi sovita kaikkia kaapissasi olevia vaatteita. Jos vaate sopii päällesi laita se yhteen kasaan, jos ei sovi toiseen.
Sitten kun olet käynyt läpi kaikki vaatekaappisi vaateet sinulla pitäisi olla 2 kasaa. Tarkastele sopii-kasaa. Onko siellä sellaisia vaatteita, joita et ole käyttänyt vuosiin? Siirrän ne toiseen kasaan.
Mieti seuraavaksi värejä, mistä pidät ja minkä väriset vaatteet sopivat sinulle. Jos sopii-kasassa on värejä, joista et pidä, siirrä ne toiseen kasaan. Mieti aiotko tosiaan käyttää vaatteita, joiden väreistä et edes pidä?
Seuraavaksi siirry sopii-kasaan ja järjestele siellä olevat vaatteet kevät, kesä, syksy ja talvi -laatikoihin, sen mukaan milloin vaatteita käytät.
Sitten se toinen kasa. Jos vaate on rikkinäinen ja sitä ei voi korjata, laita se roskiin -laatikkoon. Jos vaate on korjauskelpoinen korjattaviin. Jos vaate on melkein uusi ja hyväkuntoinen myytäviin. Jos vaate on kohtuukuntoinen lahjoitettaviin. Tähän kaatikkoon voit laittaa myös myytävät vaatteet, jos et ole kirpparihenkinen. Muut -laatikkoon tulevat vaatteet, jotka eivät kuulu mihinkään yllämainituista kategorioista.
Laatikoista kaappiin
Seuraavaksi otat tällä hetkellä menossa olevan vuodenajan laatikon ja järjestelet siellä olevat vaatteet kaappiin, jonka olet pyyhkinyt nihkeällä siivousliinalla pölyistä. Lajittele vaatteet sen mukaan ovatko ne juhla-, työ-, urheilu- vai arkivaatteita. Sitten alaluokkiin alaosat(hameet, housut), yläosat(T-paidat, puserot, paidat), leningit/puvut. Lopuksi vielä värikoodaus. Värikoodaus tarkoittaa sitä että vaatteesi sopivat yhteen toistensa kanssa.
Laatikoista lahjoitettavaksi tai myyntiin
Lahjoituksia ottavat vastaan hyväntekeväisyysjärjestöjen kirpputorit, UFF, vanhoista vaatteista uusia -yritykset, avustusjärjestöt jne. Myyntiin vaatteita voi laittaa kirpputorille tai myydä itse netissä. Tavaran kierto kirpputorilla on vain melko hidasta ja vaatii kärsivällisyyttä.
Laatikoista roskiin
Ennen vaatteiden roskiin laittamista ota vaatteista talteen toimivat vetoketjut, napit, nepparit, hakaset, soljet jne.
Laatikoista korjattaviin
Siirrä vaatteet ompelukoneen lähistölle ja kirjaa lapulle ylös mitä korjattavaa vaatteessa oli ja tarvitseeko ostaa esim. vetoketju, lankaa, nappeja... korjauksiin. Tee korjaus mahdollisimman pian, niin saat vaatteen taas käyttöön.
Muu-laatikko
Tutki vielä onko tämän laatikon sisällössä jotain sellaista, jonka voi heittää roskiin tai siirtää johonkin toiseen laatikkoon. Jos vaatteesta luopuminen on hankalaa, pidä laatikko seuraavaan vaatekaapin järjestely-sessioon asti ja jos et ole kaivannut kyseistä vaatetta siihen mennessä siirrä se pois muu-laatikosta.
Pidä vaatekaappi mieluumin puolityhjänä kuin liian täynnä. Näin löydät helposti tarvitsemasi vaatekappaleet. Kun olet saanut vaatekaapin järjestykseen merkitse kalenteriin seuraava järjestelypäivä. Näin vaatekaappisi myös pysyy järjestyksessä.
Kun ostat uusia vaatteita, mieti aina mitä vaatekaapissasi on ja minkä kanssa tai missä aiot uutta vaatetta käyttää. Älä osta vaatetta vain sen perusteella että se on muodikas tai näytti kivalta kaupassa. Se ei välttämättä näytä kivalta enää kotona.
Katso myös
Pöly ja sen poisto
Tee itse vaatekaappi
Tee itse vaatteiden korjaus
Jos vaatekaapissa on ei toivottuja vieraita:Tuholaisia ja syöpäläisiä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti