1.9.09

Järkevästi ostoksille

Meidän kaikkien täytyy syödä joka päivä useita aterioita. Kaupassa ei kuitenkaan tarvitse käydä joka päivä. Järkevällä suunnittelulla vähennät menoja ja ostat vain sitä mitä tarvitset. Käy ruokaostoksilla paikallisissa kaupoissa ja osta sitä mitä olet kirjoittanut ostoslistaan.

Ostoslistoja netissä Tulostettava lista, Yksinkertainen lista, Muistilappu tietokoneesi ruudulle, Pysyä lista, johon voi vaihdella tuotteita.
Internetissä ruokaostosten teko on houkuttavaa. Uudet tuotteet herättävät wautsi-elämyksiä, ja tulee ostettua helposti sellaista mitä ei tarvitse. Vältä nettiostamista ilman listaa. Pätee myös muuhun kuin ruokaan.

Toimi näin:
1. Tee lista valmiiksi kotona. Listaa tavaroita listalle sitä mukaan kun niitä loppuu tai samalla kun suunnittelet viikon ateriat. Kirjoitat vain kotoa puuttuvat ainekset listaan. Kun kaupassakäynnin aika koittaa, sinulla on valmis lista. Noudata listaa ja vältä heräteostoksia.
2. Ota selvää mihin aikaan päivästä lähikaupassasi tavaroihin ruvetaan laittamaan ale-lappuja. Joissakin kaupoissa on ale-koreja, jonne eilispäivän tai hieman vanhentuneet tuotteet on laiteltu. Vilkuile sinne. Jos tuote maksoi 5 euroa, kymmenen minuuttia sitten ja myymäläapulainen laittoi siihen hintalapun 2 euroa. Se on vielä ihan yhtä hyvä kuin silloin kun se maksoi 5 euroa. Mikään ei vanhene 10 minuutissa.
3. Muista että kaikkein kalleimat tuotteet on aseteltu silmiesi korkeudelle. Katsele siis myös hyllyjen alareunoista hintoja. Vertaa litra- tai kilohintoja, vertaa pakkauksen kokoa ja hintalapun hintaa. Valitse edullisin samasta tuotteesta. Aina ei se tuote, jolla on edullisin hintalappu-hinta olekaan se edullisin. Katso tosiaankin pakkauksen koko ja litra/kilohinta.
4. Hienoissa marketeissa on aina hieman "tunnelma"-lisää. Jos haluat säästää suosi niitä hieman nuhjuisempia kauppoja. Vertaile eri kauppojen hintoja samalla ruokakorille (osta samoja perustuotteita eri kaupoista ja katso mistä tuli edullisemmaksi tai kierrä ostoslistasi kanssa tekemässä vertailukierros). Voit myös ostaa tuotteen sieltä toisen täältä, jos kaupat ovat lähellä toisiaan. Jos kaupat sijaitsevat kaukana toisistaan tämä ale-shoppailu tulee hyvin kalliiksi. Muista että yhtä tai kahta ale-tuotetta ei kannata lähteä hakemaan kymmenien kilometrien päästä!!!
4. Varo Tarjouksia! Tarjous ei ole tarjous ellet tarvitse tarjouksessa olevaa tavaraa. Muutoin tarjous on sinulle rahankulua ja turha tuote. Tarjoustuotteita, jotka säilyvät kuten talous- ja wc-paperi voi hyödyntää ostamalla silloin hieman enemmän kun ovat tarjouksessa.
5. Syö kauden vihanneksia ja hedelmiä. Tuoreet mansikat ovat talvella kalliita. Kun varhaistuotteet tulevat kauppoihin ne ovat kalliita, kun tarjontaa ei ole. Myöhemmin samoja tuotteita saa huomattavasti edullisemmin, kun niitä on paljon tarjolla. Käytä satokausi hyväksesi.
6. Jos rahaa on niukalti vältä erikoiskauppoja. Voit ostaa shampoon ja kasvovoiteen myös päivittäistavarakaupasta. Jos lähistöllä on kauppatori ja/tai -halli. Vertaa eri kauppiaiden hintoja. Esim. viimeksi torilla käydessäni kanttarellit maksoivat yhdellä kauppialla 10 €/l ja toisella 5 €/l. Ilmaiseksi kanttarelleja saat metsästä, kun on kanttarelliaika.
7. Ruokaa voi ostaa myös tiloilta. Katsele onko paikkakunnallasi maatilan tai tilojen suoramyyntipaikkoja. Tuoretta hyvää lähiruokaa.
8. Ilmaiseksi ruokaa saa metsistä poimimalla marjoja ja sieniä. Suomen oloissa ruuan kasvattaminen itse maksaa jonkun verran, mutta jos sinulla on iso perhe, se kannattaa. Pienelläkin parvekkeella voi olla ruukkupuutarha vihanneksia. Perunamaan saa laitettu pienellekin pihalle. Kaupunkilaisena ota selvää siirtolapuutarhapaikoista tai viljelytonteista.
9. Muista että käsitellyt ja pakatut tuotteet ovat kalliita. Mitä vähemmän pakkauksia sen edullisemmaksi tulee. Opettele laittamaan ruokaa itse. Kyllä äiti neuvoo miten.

Neuvoja kodin raha-asioihin löytyy Kodin raha-asiat kuntoon

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti