Millainen on hyvä patja?
Tämä on aika pitkälti makuasia. Yksi pitää kovemmasta alustasta ja toinen pehmeämmästä. Selän kannalta hyvä patja on sellainen, missä selkä on suhteellisen suorassa nukkumisen aikana. Patjaa ostaessa asiaa on hyvä testata "koenukkumalla" ja pyytämällä myyjää tai kaveria katsomaan onko selkä suorassa. Testaa patjaa siinä asennossa tai asennoissa missä yleensä nukut.
Ajan kanssa patja yleensä alkaa painua kuopalle ja täytyy vaihtaa. Joskus kun vanhan ja "hyvän" patjan on vaihtanut uuteen, saattaa selkä kipeytyä aluksi. Tämä ei ole vakavaa ja patjassa ei välttämättä ole mitään vikaa, selkä vaan sopeutuu uuteen asentoonsa. Jos taas selkä, joka aikaisemmin oli ihan terve, alkaa oireilla vanhalla patjalla, saattaa olla aika vaihtaa patja uuteen.
Hyvä patja kestää vähintään 10 vuotta. Patjojen standardikoot vaihtelevat maittain, Euroopassa yleensä 2 m, Brittein saarilla 1,9 m. Leveys 75 cm, 90 cm, 1.2 m, 1.5 m tai 1.8 m.
Patjatyyppejä - nykyisiä ja historiallisia
Joustinpatjat
Joustinpatja koostuu rungosta, johon on asennettu kierrejousia. Joustinten ympärillä on jouhi-, kookoskuitu-, vaahtomuovi- tai polyesterikerros. Pehmusteen pitäisi olla niin paksu että jouset eivät tunnu sen läpi. Ajan kanssa tämä ominaisuus katoaa. Mitä enemmän jousia sen parempi patja. Yleensä joustinpatja myydään yhdessä petauspatjan (sijauspatja) kanssa. Petauspatja on yleensä vaahtomuovia ja konepesun kestävä. Koska joustinpatjaa ei voi pestä petauspatjan käyttö on tärkeää. Toinen syy petauspatjan käyttöön on se, että jos nukkuu pelkkien joustimien päällä selkä tulee ajan kanssa kipeäksi ja vanhoissa sängyissä joustimet voivat tulla patjan päällikankaasta läpi. Joustinpatja on kestävä ja imee hyvin kostetutta. Se on kuitenkin painava ja hankala liikutella. Ajan kanssa se alkaa natista käytöstä ja jouset voivat jäädä "soimaan".
Joustinpatjaa hoidetaan imuroimalla, tuulettamalla ja harjaamalla kerran kuussa. Jos joustinpatjassa on irtosuojus se pestään aina kun lakanatkin. Jos perheessä on pieniä lapsia, jotka vielä kastelevat vuoteensa vedenkestävä suojus on hyvä hankinta.
Joustinpatjaa ei saa hakata mattopiiskalla!
Joustinpatjaa on hyvä käännellä säännöllisesti pituus- ja leveyssuunnassa, näin paino ei kohdistu aina samoihin jousiin ja patja säilyy hyvänä pitempään. Käännös on tehtävä vähintään 2 kertaa vuodessa. Kerran kuussa on ihan hyvä.
Vaahtomuovipatjat
Vaahtomuovipatja on tehty polyuretaanista. Se miten kova tai pehmeä patja on riippuu vaahtomuovin tiheydestä. Vaahtomuovipatjoja on myytävänä ilman petauspatjaa ja petauspatjan kanssa. Suosittelen jälkimmäistä versiota, sillä ison ja paksun vaahtomuovipatjan pesu on hankalaa ja kuivaus vielä hankalampaa. Petauspatja on helppo pestä ja kuivuukin kohtuullisessa ajassa. Vaahtomuovipatjan paksuus pitäisi olla lapsilla 12-15 cm ja aikuisilla noin 20 cm, jos patja on painunut, osta uusi. Vaahtomuovipatjan etuja on keveys, edullisuus ja se että sen voi rullata kasaan. Haittapuolia on lyhyt käyttöikä, koska menettää muotonsa hyvin nopeasti. Vaahtomuovipatja imee myös huonosti kosteutta.
Vaahtomuovipatjan hoitoa on imurointi, tuuletus ja harjaaminen kerran kuussa. Vaahtomuovipatjaan kannattaa laittaa myös irtosuojus, jota on helppo pestä aina kun lakanatkin tai silloin kun likaantuu. Jos perheessä on pieniä lapsia, jotka vielä kastelevat vuoteensa vedenkestävä suojus on hyvä hankinta.
Älä hakkaa vaahtomuovipatjaa mattopiiskalla!
Vaahtomuovipatjaa on hyvä käännellä säännöllisesti pituus- ja leveyssuunnassa, näin paino ei kohdistu aina samoihin kohtiin ja patja säilyy hyvänä pitempään. Käännös on tehtävä vähintään 2 kertaa vuodessa. Kerran kuussa on ihan hyvä.
Tempur
Kennomaisesta polyuretaanista valmistettu patja. Kutsutaan joskus viskoelastiseksi patjaksi. Se mukautuu kehon painon mukaan. Patja tukee kehoa hyvin ja poistaa painerasitusta. Patja on kuitenkin kesällä kuuma ja talvella kylmä. Tempurilla kääntyminen on taiteenlaji, sillä patja suorastaan imaisee sisäänsä ja heikkokuntoisen on siitä hankala päästä ylös.
Tempurpatja on pölypunkkisuojattu, joten itse patjaan ei tule pölypunkkeja, vuodevaateet ovat asia erikseen. Tempurpatjaa ei kannata viedä talvella ulos, koska siitä tulee kivikova. Myöskin tuuletus tai viileä huone saa tempurin kovettumaan kivikovaksi. Tempurpatja ei ole kovin hengittävä ja se on painava. Tempurpatja on hyvin kallis ottaen huomioon käyttöiän.
Tempurpatjan voi kuitenkin imuroida ja harjata kerran kuussa.
Tempurpatjaa on hyvä käännellä säännöllisesti pituus- ja leveyssuunnassa, näin paino ei kohdistu aina samoihin kohtiin ja patja säilyy hyvänä pitempään. Käännös on tehtävä vähintään 2 kertaa vuodessa. Kerran kuussa on ihan hyvä. Tempurpatja säilyttää mukautuvuus-ominaisuutensa pari vuotta.
Luonnonkumipatja
Tämä patja on tehty lateksista. Siinä on paljon pieniä onteloita, joista muodostuu jousimainen rakenne. Mitä enemmän patjassa on onteloita, sen pehmeämpi se on. Lateksipatja ei yleensä litisty vaan säilyttää muotonsa. Lateksipatja ei yleensä aiheuta allergiaa, ellei sitten satu olemaan kumiallergikko. Patja pysyy myös hyvin huoneenlämpöisenä ja hajuttomana. Luonnonkumipatja on kuitenkin melko painava ja ei ime kosteutta.
Lateksipatjaa voi imuroida, pestä, hakata mattopiiskalla, tuulettaa ja harjata kerran kuussa.
Lateksipatjaa voi käännellä säännöllisesti pituus- ja leveyssuunnassa, näin paino ei kohdistu aina samoihin kohtiin ja patja säilyy hyvänä pitempään. Käännös on tehtävä vähintään 2 kertaa vuodessa. Kerran kuussa on ihan hyvä.
Futon
Perinteinen japanilainen vuode, joka koostuu patjasta (shikibuton) ja sen päällä käytettävästä peitosta (kakebuton). Futon voi olla valmistettu puuvillasta tai puuvillaan on yhdistetty untuvaa, höyheniä, villaa, silkkiä, vaahtomuovia tai keinokuitua (polyesteri). Yleensä perinteinen futon on valmistettu 100%:sta karstatusta puuvillasta. Puuvilla on hengittävä materiaalia ja pitää ruumiinlämmön tasaisena sekä kylmässä että kuumassa ilmastossa.
Futonia käännetään kuten tavallistakin patjaa. Lisäksi sitä rullataan, ravistellaan ja tampataan sekä tuuletetaan kerran kuussa. Futonin päällä käytetään petauspatjaa, jonka voi pestä, jos se on polyesteritäytteinen. Jos petauspatja on puuvilla tai villa/puuvillatäytteinen sitä ei voi pestä. Käytä kuitenkin patjansuojusta, se on helpompi pestä kuin koko petauspatja.
Olkipatja
Jo roomalaiset käyttivät olkipatjaa. Suomessakin olkipatja oli käytössä pitkään. Oljet vaihdettiin muutaman kerran vuodessa. Rukiinoljet olivat parhaita. Meriheinää käytettiin myös sekä maarianheinää, kanervia ja kuivia lehtiä. Täytettä laitettiin noin 7 kg.
Olkipatjat olivat yleensä pussipatjoja eli säkkejä, joiden sivun pystyi avaamaan joko vetoketjulla tai ompeleen ratkomalla.
Olkipatjojen huonoja puolia olivat pakkuuntuvuus ja pölyisyys. Olkipatjoista pestiin vain päällinen, muu materiaali jouduttiin vaihtamaan.
Vanupatja
Vanupatjoissa oli flokkitäyte, jota saatii lumpuista ja tekstiiliteollisuuden leikkuujätteestä. Valkoinen vanu oli vanupatjojen täytteen aatelia. Uutena vanupatja oli hyvä, mutta käytössä se paakkuuntui ja alkoi pölytä. Vanupatja oli yleensä tupsu- tai lokeropatja, jolloin täyttet saatiin patjaan tasaisesti ja omissa lokeroissaan täyte pysyi paremmin paikoillaan. Tupsupatja oli periaatteesa sama kuin pussipatja, mutta siihen ommeltiin tihein välien patjan läpimeneviä lankoja, jotka päättyivät tupsuun. Siitä nimi.
Jouhipatja
Toiselta nimeltään jouhimatrassi, tehtiin hevosen harjasta sekä lehmien ja hevosten häntäkarvoista. Joskus joukkoon laitettiin sianharjaksia, jolloin patjasta tuli kovempi. Tekojouhta saatii kookoskuidusta. Jouhta käytettiin patjaan noin 5-6 kg. Jouhipatjat olivat kuohkeita ja joustavia sekä kestäviä.
Jouhipatjat piiskattiin mattopiiskalla, tuuletettiin tai imuroitiin kerran kuussa.
Jouhipatjat voitiin pestä poistamalla jouhet patjasta ja pesemällä ne erikseen ja patja päällinen erikseen. Kuivaus ilmavassa paikassa ja pöyhiminen nyppimällä.
Ilmapatjat
Tämä patjatyyppi on yleensä käytössä vierasvuoteissa tai retkipatjoissa sekä uimapatjoissa. Ilmapatjaa ei ole tarkoitettu jatkuvaan käyttöön, koska on hiostava, kova ja painuu nukkujan painosta kasaan vääristä kohdista. Pitkäaikaiskäytöstä seuraa yleensä selkä- tai nivelkipuja. Ilmapatjat voi pestä vedellä ja saippualla tai imuroida ja harjata tarvittaessa.
Vesisänky
En tiedä onko kenelläkään enää vesisänkyä, mutta käyn tämänkin "patjan" läpi. Vesisängyn patja on valmistettu pvc-muovista. Yleensä vesisängyssä on 850 l vettä. Vesisänky on painava ja voi painaa jopa tuhat kiloa.
Vesisänkyyn on olemassa erilaisia patjoja, parhaita ovat yleensä täysvaimennetut kammiopatjat, vapaakelluvat patjat hieman loiskuvat nimensä mukaan. Vesisängyn patjan täyttö ja tyhjennys on operaatio sinänsä, samoin hoito. Vesisängyssä on hyvä olla patjansuojus tai petauspatjat, veden päällä nukkuminen ei ole pitemmän päälle kovin terveellistä, vaikka vesisänkyä markkinoitiinkin aikoinaan selkävaivaisille. Vesisänky yleensä myötäilee hyvin vartalon muotoja ja on melko kestävä. Vesisänkyä ei oikein voi tuulettaa, joten se kerää pölyä. Haittapuoliin kuuluu myös se että se kuluttaa sähköä, koska tarvitsee lämmityksen.
Vesisänky ei yleensä sovi pariskunnille, jotka ovat hyvin eripainoisia. Kun toinen kääntyy vieriin toinen nukkuja myös johonkin suuntaan. Pahimmillaan kiilautuu laidan väliin tai jää painavamman puoliskon alle. Tästä syystä vauvoja tai lapsia ei koskaan saa nukuttaa vesisängyssä yhdessä aikuisten kanssa.
Vesisängyn täyttö
Ensin kootaan runko ja sitten asetetaan paikoilleen lämmitin, suoja-allas ja lopuksi patja, täyttöaukko kohti jalkopäätä. Tässä vaiheessa on hyvä olla varma sängyn oikeasta paikasta, sillä kun patja on täytetty sänkyä ei enää siirretä mihinkään. Patja täytetään lämpimällä vedellä, ei kuumalla. Kylmääkin vettä voi käyttää mutta sen lämmittäminen patjan omalla lämmittimellä vie vuorokausia.
Kun patja on miltei täynnä painellaan siitä ilmat pois ja kytketään lämpötilansäädin päälle noin 30 asteeseen. Patjasta poistetaan ilmaa taas muutaman vuorokauden kuluttua ja veden sekaan lisätään kemikaalit. Ilman kemikaaleja lämpimään veteen alkaa muodostua levää ja haitallisia mikrobeja.
Vesisängyn tyhjentäminen
Hienosti vesisänky tyhjennetään ejektoripumpulla, mutta puutarhaletkukin käy. Ejektoripumppu toimii joko juoksevan veden tai paineilman avulla imuperiaatteella. Puutarhaletku toimii lappoperiaattella. Letkun pää asetetaan alemmas kuin vesipatjassa kiinni oleva pää ja sitten imaistaan vesi liikkeelle.
Vuotokohdan paikkaus
Jos vuoto on pieni patjaa ei tarvitse tyhjentää. Patjan mukana on yleensä tullut vesisängyn paikkaussarja. Jos vuotokohta on pieni ja pistemäinen, riittää yleensä pelkkä liima, muutoin joutuu laittamaan paikkapalan. Jos paikkaussarjaa ei hädän hetkellä satu löytymään ilmatointeippikin käy tilapäisesti.
Patjaongelmia
Tahrat (veri, virtsa, oksennus, siemenneste jne.)
Käytä suojakäsineitä. Nosta patja pystyasentoon. Ota pyyhe ja laita se tahran alapuolelle. Hankaa tahraa kylmällä vedellä kastellulla sienellä. Tahraa voi poistaa myös seoksella jossa on 1 litra vettä ja 1 rkl booraksia. Huuhtele sientä aina välillä. Pyyhe kerää ylimääräisen veden. Loput tahrasta poistetaan näin:
Valmista soodasta tai perunajauhoista ja vedestä löysä tahna, joka sivellään tahran päälle. Voit tiputtaa joukkoon 3 tippaa eukalyptuksen tai teepuun eteeristä öljyä. Annetaan kuivua ja harjataan pois. Sooda poistaa patjasta myös hajua. Hajua voi neutraloida myös etikkavedellä. Muista huuhtoa etikkavesi hyvin pois, taputtelemalla tahrakohtaa puhtaaseen veteen kastetulla sienellä.
Jos käytössäsi on höyrypesin voit viimeistellä puhdistuksen sillä, käytä tekstiilisuutinta.
Patja kuivataan pystyasennossa ja kuivumista voi nopeuttaa hiustenkuivaajalla. Aurinko on hyvä paikka kuivattaa patjaa. Älä koskaan laita vuodevaatteita patjan päälle, joka on märkä, odota rauhassa että patja kuivuu (vähintään 12 tuntia), muuten alkaa home ja sienikasvustot rehottaa, josta seuraa se että patja haisee pahalle ja nukkuja alkaa kärsiä allergioista, jos on herkkä sieni-itiöille.
Seuraa aina patjan valmistajan ohjeita patjan hoidosta jos ne eroavat tässä annetuista.
Katso myös
Tuholaisia- ja syöpäläisiä -luonnonmukaista torjuntaa, katso pölypunkit, luteet, täit jne.
Tyyny, tyynyliina - pesu ja hoito
Siivoussuunnitelma
Tahrojen poisto kankaista
Tee itse kodin puhdistusaineet
Selkä, ryhti ja selkäkivut
Rehellistä kommenttia*
VastaaPoistaJokaisella on mahdollisuus valita näiden analyysien perusteella itselle sopiva nukkumismuoto*