Aika ajoin tulee eteen tilanne että kasvi ei enää kukoistakaan kuten ennen. Teet kaikki tarvittavat hoitorutiinit, mutta kasvi ei näytä enää hyvinvoivalta. Nyt on aika vaihtaa kasviin multa. Mullan vaihto lisää kukintaa, auttaa hedelmiä kehittymään ja lehdetkin voivat paremmin. Kasvi myös saa lisää elintilaa ja elää pitempään.
Milloin multa on hyvä vaihtaa?
Yleensä suuret kasvit tarvitsevat mullanvaihdon 2-3 vuoden välein, ja pienemmät vuoden välein. Jos juuret tunkevat ruukusta ulos, kasvin kasvu hidastuu tai kasvi kellastuu (lannoituksesta huolimatta), voi olla että ruukku on niin täynnä juuria että kasvi kärsii hapenpuutteesta ja ei pysty ottamaan vastaan ravinteitakaan. Tämä on hyvä hetki vaihta ruukku ja multa.
Ruukun- ja mullanvaihto tehdään varhain keväällä ennen kasvukauden alkua. Tammi-helmikuu on hyvää aikaa tähän hommaan.
Uusien kasvien ruukku on hyvä vaihtaa samana päivänä, kun ne on kaupasta kotiin tuonut.
Savi- vai muoviruukku?
Muoviruukku - pitää hyvin vettä ja antaa kasvin juurille tasaisesti kosteutta. Muoviruukussa olevia kasveja ei tarvitse kastella kovin usein.
Saviruukku - painava, ei kaadu helposti, huokoinen imee vettä. Saviruukkukasveja joutuu kastelemaan hieman useammin. Saviruukku sopii korkeille kasveille tai isoille kasveille, koska on tukeva.
Oikea ruukun koko?
Kun multaa vaihdetaan on syytä tarkistaa tarvitaanko isompi ruukku. Älä valitse kuitenkaan liian isoa ruukkua. Yksi tai kaksi kokoa vanhaa suurempi ruukku riittää (1-3 cm lisää halkaisijaan, suurilla kasveilla jopa 5-10 cm). Ruukun kokoa kasvatetaan vähitellen kasvin kasvaessa. Jos ruukku on liian iso, kasvia tulee helposti kasteltua liikaa, jolloin maa vettyy tai liian vähän ja kasvi kärsii kuivuudesta. Jos halutaan rajoittaa kasvin kokoa se istutetaan uudelleen samaan ruukkuun. Ruukku kuitenkin pestään ennen uudelleenistutusta. Tämä on tärkeää varsinkin silloin jos mullassa on ollut jotain vikaa tai multa haisee pahalle. Pesun ajaksi kasvin voi laittaa muovipusiin, jos pelkää juuripaakun kuivuvan ilman ruukkua. Jos multa on haissut pahalle, voi olla kuitenkin hyvä antaa juurille hieman ilmaa...ja ehkä pestäkin juuripaakku raikkaassa vedessä.
Millaista multaa?
Kukkamultaa on turvepohjaisena ja savipohjaisena. Savipohjainen sopii isoille kasveille. Turvepohjainen useimmille kasveille. Jos tarvitaan hyvin läpäisevää multaa käytetään multaa jossa on kookoskuitupohja. Kaktusmultaa käytetään mehikasveille. Mullassa voi olla jo ravinteet valmiina, silloin muuta lannoitusta ei tarvitse aloittaa kovin pian ruukunvaihdon jälkeen. Aloita tällöin kasvien lannoitus vasta kesällä, syksyllä lannoitusta vähennetään, talvella ei lannoiteta lainkaan ja keväällä kun kasvi alkaa kasvaa aloitetaan jälleen.
Miten toimitaan?
Valitaan puhdas ruukku. Saviruukku laitetaan veteen likoamaan yön yli, muoviruukkuihin voi istuttaa heti. Ruukun pohjalle laitetaan saviruukunpalasia, sepeliä tai kevytsorarakeita yms. salaojitukseksi.
Kasvi kastellaan ensin hyvin. Sitten kasvi vedetään varovasti ylös. Jos kasvi istuu ruukussa tiukasti. Sitä voi auttaa työntämällä kepin ruukun reiästä tai kiilaamalla veitsellä ruukun ja mullan välistä. Joskus ulostyöntyvät juuret on hyvä leikata pois, jos ne estävät kasvin irrottamista ruukusta. Jos mikään muu ei auta, ruukku on rikottava.
Suurten kasvien mullanvaihdossa on hyvä olla vahvoja apulaisia mukana pitelemässä ruukkua.
Juuripaakun käsittely
Kun kasvi on saatu ruukusta pois on hyvä tarkastella sen juuristoa. Jos juuria on vähän, niitä ei saa mennä leikkelemään. Jos taas juuria on runsaasti on hyvä hieman karsia niitä pois. Raaputa ensin pois mullan pintakerros ja leikkaa sitten hieman juuristoa pois. Voit myös hieman levitellä jäljelle jäävää juuristoa. Näin ruukkuun mahtuu enemmän ravinteikasta multaa ja kun juuret ovat levällään veden ja ravinteidenotto tehostuu.
Uudelleenistutus
Kasvi pyritään laittamaan uuteen ruukkuunsa keskelle ja mielellään samaan korkeuteen kun se oli edellisessä ruukussa. Mieluummin istutetaan kasvi matalammalle (max 5 cm) kuin korkeammalle kuin se aikaisemmin oli.
Jotta kasvi saadaan oikeaan korkeuteen juuripaakun ja ruukun väliin laitetaan multaa. Lisää multaa vähitellen ja tiivistä se kevyesti niin että kasvi pysyy paikallaan hyvin. Älä tamppaa multaa kovaksi, sen pitää jäädä ilmavaksi.
Katso että multa jää ruukun reunan alapuolelle, helpotat näin kastelua merkittävästi.
Seuraavaksi kasvi kastellaa haalealla huoneenlämpöisellä vedellä ja laitetaan valoisaan paikkaan muutamaksi viikoksi. Kun kasvi on kotiutunut uuteen ruukkuunsa se siirretään lopulliselle paikalleen huoneessa.
Kasvia kastellaan kun mullan pinta on kuivunut.
Katso myös
Huonekasvien valinta
Tuholaisia ja syöpäläisiä - luonnonmukaista torjuntaa
Viherkasveilla parempi huoneilma
Yleisimmät kukkien hoitovirheet
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti