27.11.10

Jäätyneet vesijohtoputket - sulattaminen ja eristäminen

Kun vesijohtoputki jäätyy, lienee turha mainita eristämisen tärkeydestä. Vesi laajenee jäätyessään n. 10%, joten paras aloittaa sulattaminen heti ja estää lisävauriot, kuten putken halkeaminen, liitosten vuotaminen ja eristää putket vasta sitten kunnolla.

Vauriokohdan löytäminen
Jos putki on jo puhjennut, katkaise vedentulo päähanasta, sammuta vesipumppua, avaa lähin hana ja kutsu putkimies (putkihenkilö) paikalle. Jäätyneet vesijohdot on korjattava välittömästi.

Jos vesivahinkoa ei ole vielä tapahtunut, etsi vesijohtoputkesta jäätynyt kohta. Aloita vauriokohdan etsiminen paikoista, missä kylmävesiputki mahdollisesti altistuisi kylmälle ilmalle (venttiilien lähellä, jyrkkä mutka putkessa, eristyskerroksessa aukko). Jäätymiselle erityisen alttiita ovat putket, jotka ovat kytketty ulkovesipisteeseen, ulkouima-altaaseen ja kastelujärjestelmiin.
Vesijohtoputket voivat jäätyä myös talon sisällä (keittiö, kylpyhuone, WC), jos kulkevat lähellä talon ulkoseinää, kattoa, alapohjassa (ryömintätilassa) tai ovat lämmittämättömässä tilassa (kellari, autotalli, ullakko). Kylmyys ja veto lattianrajassa tai perustuksissa voi aiheuttaa myös vesijohtojen jäätymistä.
Yleensä kylmävesiputki jäätyy herkemmin, mutta myös lämminvesiputki voi jäätyä jos on vähällä käytöllä.
Kun putken sisään muodostuu jäätä, putkesta tulee hyvin kylmä. Peitä putki ohuella kankaalla ja kokeile sitten putken kylmyyttä kädellä. Kangas estää sinua saamasta pakkasen polttamia käsiin ja ihoasi jäätymästä putkeen kiinni.
Toinen konsti on naputella putkea, jäätynyt kohta kolahtaa terävämmin kuin sula. Tosin liiallinen vasaralla takominen voi saada jäätyneen putken puhkeamaan.

Sulattaminen
Avaa hana. Kääri jäätynyt kohta putkesta paksuun kankaaseen, jonka olet kastellut kiehuvalla vedellä. Toista kunnes jää sulaa ja vesi juoksee vapaasti hanasta. Jos putki on sellaisessa kohdassa missä voit kaataa kuumaa vettä putken päälle, tee niin. Muutoin käytä kangasta, ota välillä pois, kastele uudelleen kiehuvassa vedessä ja laita taas paikoilleen.

Toinen konsti on sulattaa putkea hiustenkuivaajalla. Muista avata hana ja pitää se auki, kunnes vesi juoksee vapaasti. Aloita putken lämmittäminen kohdasta, joka on lähinnä avattua hanaa ja etene kohti tukoskohtaa (jäähyytymä).

Kolmas konsti on käyttää lämpötyynyä. Avaa hana ja pidä se auki, kunnes vesi juoksee vapaasti. Kääri lämpötyyny jäätyneen kohdan ympärille.

Neljäs konsti on kääriä putki lasikuitueristeiseen sähköiseen lämpöteippiin ja kytkeä pistoke maadoitettuun pistorasiaan. Ohjeet: Lämpöteipin käyttö (englanniksi)

Viides konsti, jonka kuulin äsken on infrapunalampun käyttäminen. Älä vie lamppua liian lähelle putkea ja ole erityisen varovainen, jos kyseessä on muoviputki. Saattaa puhjeta.

Jos jäätynyt kohta putkessa on rakenteissa ja et pääse lähelle sitä. Sulje päähana. Avaa jäätynyttä kohtaa lähinnä oleva putkiliitos. Tarvitset ämpärin kuumaa vettä ja taipuisan muovi- tai kumiletkun, joka on tarpeeksi pitkä. Sijoita ämpäri korkeammalle kuin avattu putkiliitos. Laita letkun toinen pää ämpäriin ja imaise sitten letkusta (kevyt imaisu, ettet polta suutasi kuumalla vedellä) , niin vesi lähtee valumaan. Työnnä letkun vapaana oleva pää vesiputkeen niin pitkälle että se osuu jäätyneeseen kohtaan. Työnnä letkua hitaasti eteenpäin sitä mukaan kun jää sulaa.
Kun jää on sulanut, sulje putkiliitos ja varmista avattuasi päähana että liitos pitää.

Älä käytä sulattamiseen puhalluslamppua, kuumailmapistoolia (kuumailmapuhallin), kaasu- tai öljylämmitintä tai mitään laitetta tai välinettä, jossa on avotulta. Aiheuttavat veden kiehumisen putkessa ja putken puhkeamisen, sekä muuta vaaraa ympäristölle.

Kun vesijohtoputki on sulatettu, jätä hana valumaan hiljakseen että putki ei jäätyisi heti uudelleen. Lähde sitten rautakauppaan ja osta eristettä. Muista tarkistaa ensin mikä on putkiesi halkaisija, jotta eriste istuu putken ympärille tiiviisti.

Eristäminen
Sanomattakin on selvää että maan alla kulkevat vesijohtoputket upotetaan niin syvälle, että eivät pääse jäätymään. Eristäminen on yksi edullisemmista keinoista estää maan yläpuolella kulkevien vesijohtoputkien jäätyminen.
Eristäminen auttaa myös pitämään kuumavesiputkien veden lämpimänä vähemmällä energialla ja estää kosteuden tiivistymisen kylmävesiputkien pintaan.

Miten tehdään vesijohtoputkien eristäminen
Tarkista ennen aloittamista että putket ovat puhtaat ja kuivat.
Osta valmista putkieristettä, laita puolikkaat toisiaan vasten tiiviisti ja teippaa putken ympäri. Ole tarkka liitoskohdissa ja mutkissa (leikkaa putki 45 ° kulmaan). On olemassa myös itsekiinnittyvää vaahtomuovieristettä, mutta sen muotoileminen putkien ympärille on taiteenlaji, jonka vain näppäräsormiset hallitsevat.
Tee-se-itse –ihmiset voivat tehdä omia eristeitään mineraalivillasta tai vaahtomuovista.
TÄRKEÄÄ! Jos eristeeseen jää pienikin rako, kylmä pääsee tunkemaan putkiin ja eristämisestä ei ollut mitään hyötyä. OLE TARKKANA JA HUOLELLINEN erityisesti liitoskohdissa ja läpivientikohdissa.
Putket, jotka ovat piilotettu laatikon sisään, eristetään lasikuituvillalla. Avaa ensin laatikko, kierrä eriste putkien ympärille ja sulje laatikko.

Mitä tehdään kun vesijohtoputket ovat jo kerran jäätyneet
Eristä vesijohtoputket nyt kunnolla, jos siitä ei ole apua asenna lämmitysvastuksellinen vesijohto.
Kylmä lattia lisäeristetään ja asennetaan lattialämmitys. Betonilattian eristäminen voi aiheuttaa kosteusongelmia, siksi lattialämmitys.
Lämpöä vuotavat raot ja havaitut raot seinissä tiivistetään.
Kellarin perusmuuri lisäeristetään.
Jos vesijohtoputkien remontti tulee ajankohtaiseksi lähiaikoina, harkitse putkien siirtämistä paikkoihin, joissa ne eivät ole niin alttiit jäätymiselle ja ERISTÄ putket hyvin.

Turvaohjeita vastaisen varalle
Sulje ulkovesipisteisiin johtavien putkien kuulasulkuventtiili hyvissä ajoin ennen pakkaskauden alkua syksyllä. Avaa hana ja juoksuta putki tyhjäksi jäljelle jääneestä vedestä. Jos kuulasulkuventtiiliä ei ole, sen voi asennuttaa putkeen myös jälkikäteen. Tulee paljon halvemmaksi kuin vesivahinko, joka valuu kellariin tai alapohjaan.

Pidä autotallin ovi suljettuna pakkasaikaan, jos autotallin kautta kulkee vesijohtoputkia. Toki auton voi ottaa sisään ja ulos autotalliin, mutta turhaa ovien aukipitämistä on hyvä välttää.
Valuta ulkouima-altaaseen ja kastelujärjestelmiin johtavat putket myös tyhjiksi, sen jälkeen kun olet sulkenut kuulasulkuventtiilit.

Kun ilma on talvella erityisen kylmää jätä sekä kuumavesi- että kylmävesihana vuotamaan hiljakseen, estää putkien jäätymistä.

Jos lähdet pois kotoa pitemmäksi aikaa pakkasaikaan, säädä asuinhuoneiston lämpötila niin että se ei laske alle +12 - +15 ° C. Toki energiaa on hyvä säästää, mutta ei vesivahingon kustannuksella. Toinen vaihtoehto on hankkia putkiin termostaatti, joka mittaa ilman lämpötilaa, jos lämpötila laskee kriittisen arvon alapuolelle, se ohittaa muut säätösysteemit ja nostaa lämpötilaa. Kun huoneilman lämpötila jälleen kohoaa, termostaatti toteaa asian selväksi ja kääntää lämmityksen pois päältä.

Mökeillä ja asumattomiksi jäävissä taloissa muista katkaista vedentulo päähanasta ja sulkea sulkuventtiilit ja valuttaa kaikki vesi pois putkista. Muoviset vesijohtoputket saattavat kestää talven, mutta venttiilit ja hanat eivät. Koko talven kestänyt vesivahinko tulee hyvin kalliiksi.

Muuta:
Vuotava hana ja putkiongelmia - korjaus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti