12.12.09

Valaisimen puhdistus

Valasimien siisteys on hyvä tarkistaa kerran kuussa. Likainen lamppu katossa ei anna kunnolla valoa ja kärpäset valaisimen kuvussa eivät ole kaunistus nekään.

Ennen puhdistuksen aloittamista, katkaistaan virta ja odotetaan kunnes lamput ovat viilentyneet. Kuuma lamppu saattaa rikkoutua puhdistettaessa.
Käsittele valaisimia aina varovasti. Älä roiskuta vettä sähköjohdoille. Käytä puhdistukseen nihkeää liinaa, ei märkää. Katso Pöly ja sen poisto
Paina mieleen miten irrotat valaisimen varjostimen tai kuvun, että osaat koota sen uudelleen. Teippaa varmuuden vuoksi mahdolliset ruuvit ja muut irto-osat valaisimen lähistölle, että et hukkaa niitä.
Älä koskaan käytä mitään kosteaa metallikierteisiin tai muihin metalliosiin, suojaa tarvittaessa pyyhkeellä tai teipillä, jos on vaara että kostuvat. Kostunut metalli ruostuu helposti.
Irrota lamppuosa myös pyyhkimistä varten ja pyyhi aina katossa olevat valaisimen osat kuivalla siivousliinalla. Lamppuosan voi pyyhkiä nihkeällä liinalla, kun se on irrotettu.
Kun kokoat valaisimen kasaan, kaikkien osien on oltava täysin kuivia.

Valaisimien puhdistus

Alabasteri
Puhdistetaan tärpätillä ja kiillotetaan varovasti kiillotusvahalla.

Kangasvarjostin
Irrotetaan kehikostaan ja pestään hienopesu-ohjelmalla. Jos varjostin on vanha ja hauras, pestään hyvin, hyvin varovasti käsin Marseillensaippualla ja vedellä. Jos varjostinta ei voi pestä, imuroidaan, pyyhitään kevyesti ihmesienellä tai puhtaalla nihkeällä liinalla. Tahroja voi poistaa pyyhekumilla tai leivän sisuksilla.

Kärpäsenlika
Pitäisi poistaa ennen varjostimen pesua. Taputtele likakohtia varovasti miedolla astianpesuaineella, jos varjostin on pesunkestävä. Harjaa vanhalla hammasharjalla ja pese normaalisti. Huuhtele hyvin. Kuivaa hiustenkuivaajalla.

Kristallivalaisin
Levitä vanha huopa, monta lakanakerrosta tai matto suojaksi pinnalle, missä aiot puhdistusta suorittaa, etteivät prismat pudotessaan menisi rikki. Pese prismat saippuavedellä ja pehmeällä harjalla. Pesun jälkeen upota kritallit prisma kerrallaan juomalasiin, jossa on etikkaa. Voit myös sumuttaa etikan prismalle, mutta mielestäni se on melko hidasta ja sumutinpullon jatkuva pumppaaminen tekee "hiiripeukalon" eli peukalon liikkuttajalihakset kipeytyvät. Kun prismat ovat pesty ne kuivataan huolellisesti pellavapyyhkeellä ja kiillotetaan säämiskällä.
Jos prismoja ei voida ottaa alas tai irrottaa, ne pestään saippuaveteen tai etikkaan kostutetulla siivousliinalla ja kuivataan pellavapyykeellä ja kiillotetaan säämiskällä.
Metalliosat puhdistetaan metallin mukaan: Katso Tee itse Kodin puhdistusaineet

Kullattu valaisin
Puhdistetaan etikalla ja vedellä. 1 rkl etikkaa/ 1 l vettä.

Lakattu valaisin
Puhdistetaan öljyllä varovasti pyyhkimällä ja kiillotetaan puhtaalla liinalla.

Lasivalaisin
Kupu irrotetaan ja puhdistetaan vedellä ja pesuaineella. Kuivataan hyvin. Kiillotetaan säämiskällä.

Laskostettu varjostin
Harjaa laskokset pienellä siveltimellä tai pölyimurin harjaosalla. Hiustenkuivaajalla saa myös pölyn irti.

Liimaamalla kasatut varjostimet
Pöly puhalletaan imurilla tai hiustenkuivaajalla pois tai harjataan siveltimellä tai ihmesienellä. Mikrokuituliinaakin voi käyttää.

Marmori
Puhdistetaan tärpätillä ja kiillotetaan varovasti kiillotusvahalla.

Metallivarjostin
Imurointi, harjaus tai pölyjen pyyhkiminen nihkeäliinalla.

Muovivarjostin
Imurointi, harjaus ja pölyjen pyyhkiminen vedellä, jossa on ripaus pyykinhuuhteluainetta. Tarvittaessa pesu vedellä, jos varjostimen voi irrottaa. Kiiltoa saa lisää huonekaluvahalla.

Olkivarjostin ja muut luonnonmateriaalit (bambu, palmu jne..
Pöly puhalletaan imurilla tai hiustenkuivaajalla pois tai harjataan siveltimellä.

Palamisjäljet
Nämä ovat pysyviä tahroja. Palamisjälki tulee yleensä kun lamppu on liian suuri varjostimeensa. Vaihda pienempi lamppu.

Paperivarjostin
Pöly puhalletaan imurilla tai hiustenkuivaajalla pois tai harjataan siveltimellä. Tarvittaessa uusitaan paperiosa.

Pergamenttivarjostimet
Pöly puhalletaan imurilla tai hiustenkuivaajalla pois tai harjataan siveltimellä. Tahroja voi poistaa pyyhekumilla tai leivän sisuksilla. Hankalat tahrat puhdistetaan vetyperoksideilla ja pumpulilla.

Pergamiini, voipaperivarjostimet
Pöly poistetaan imuroimalla, hiustenkuivaajalla tai harjaamalla. Varjostin voidaan myös lakata värittömällä spriilakalla puhdistuksen jälkeen.

Posliinivalaisin
Kupu irrotetaan ja puhdistetaan vedellä ja pesuaineella. Kuivataan hyvin. Kiillotetaan säämiskällä.

Pronssivalaisimet
Pöly pyyhitään. Kärpäsenliat puhdistetaan hiilitetrakloridilla heti, pinttyessään voi jäädä pysyvä jälki.

Puuvalaisin
Luonnonpuiset valaisimet puhdistetaan siveltimellä pölystä tai imuroidaan. Kärpäsen lika puhdistetaan sipulilla hankaamalla. Kiillottaminen puuvahalla.

Rasvatahrat varjostimessa
Ripottele tahralle leivinjauhetta, anna olla noin tunti ja harjaa pois. Puhdista varjostin normaalisti.

Silkkivarjostin
Pöly puhalletaan imurilla tai hiustenkuivaajalla varovasti pois. Kemiallinen pesu tarvittaessa.

Takorauta tai oksidoitu metalli
Pöly poistetaan hankalista kohdista pienellä siveltimellä tai harjalla. Puhdistetaan öljyllä varovasti pyyhkimällä ja kiillotetaan puhtaalla liinalla.

Tupsut ja hapsunauhat
Jos nämä ovat liimatut varjostimeen, varjostinta ei voi pestä. Ota hieman kostea siivousliina ja hellävaraisesti puristelemalla käy tupsut ja hapsunauhat läpi. Kuivaa lopuksi hiustenkuivaajalla.
Jos tupsut tai hapsut ovat ommeltu kangasvarjostimeen kiinni, pese kangas käsin Marseillensaippualla ja vedellä. Kuivaa hiustenkuivaajalla.
Jos tupsut tai hapsut repsottavat ne voi helposti korjata pisaralla liimaa.

Vastapainot
Pestään varovasti saippuavedellä ja kuivataan. Älä kostuta mitään metallikierteitä.

Katso myös Siivoussuunnitelma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti