Miten usein koruja on puhdistettava?
Korut on hyvä puhdistaa kerran viikossa, jos käytät koko ajan samoja koruja. Jos vaihtelet koruja puhdista ne kerran kuussa. Koruihin kertyy likaa ja bakteereita. Ne voivat sairastuttaa kantajansa, jos niistä ei pidetä huolta. Likaiset korut eivät myöskään ole mikään kaunistus.
Millä koruja puhdistetaan?
Korujen puhdistamiseen on olemassa hopean- tai kullanpuhdistusliinoja, hienoja liuoksia ja jopa ultraäänipuhdistimia. Kotioloissa selviää melko pitkälle miedolla astianpesuaineella tai Marseillensaippualla ja hammasharjalla. On kuitenkin muutamia erikoisniksejä, joilla koruihin saa palautettua uuden hohdetta. Lue tämä juttu loppuun asti.
Korujen korjaus
Arvokorujen korjaus on parasta jättää ammattilaisille (kultasepät), rihkamakoruja voit korjata itsekin. Kärkipihdeillä voi painaa irronneet silmukat takaisin kiinni. Kaikenlaisia korutarvikkeita saa askarelutarvikeliikkeistä. Epoksiliimaa ja pikaliima on myös kätevää korujen korjauksessa, metallisia koruja voi juottaa tinajuotoksella.
Tarkista korujesi kunto kerran vuodessa tai vie arvokorut kultasepälle tarkistettavaksi.
Älä koskaan -osio, korujesi parhaaksi
Älä koskaan käytä hammastahnaa huokoisten arvokorujen puhdistamiseen, sillä se naarmuttaa korujen pintaa, muihin koruihin voit kyllä käyttää.
Älä koskaan pese koruja juoksevan veden alla pesualtaassa, koska korut voivat lipsahtaa viemäriin.
Laita meikki, hiuskiinteet ja hajuvedet ensin, vasta sitten korut. Monet kemikaalit kauneudenhoitoaineissa vahingoittavat koruja. Kuumuus (esim. sauna) vahingoittaa monia huokoisia koruja kuten helmet, korallit tai opaalit.
Kun siivot, peset pyykkiä tai laitat ruokaa älä käytä koruja käsissä (sormukset, rannerenkaat), monet kemikaalit ovat koruille vahingollisia. Puhumattakaan mitä mikrobeja ja bakteereja siirrät leipomuksiisi ja ruokaan.
Älä käytä koruja uidessasi, uimahallin kloori syövyttää metalleja.
Älä käytä koruja kun urheilet tai harrasta jotain sellaista toimintaa, jossa korut voivat tarttua kiinni, katketa tai vahingoittua.
Kohtele korujasi aina arvokkaasti, puhdista varovasti ja korjaa viat heti. Arvokorut on syytä vakuuttaa ja ottaa niistä valokuvat varkauden varalta. Toki voit yrittää piilottaa koruja asuntoosi, mutta yleensä varkaat ne löytävät. Jos haluat piilottaa korut, sinun tulee olla hyvin kekseliäs. Älä koskaan säilytä arvokoruja makuuhuoneessasi. Ketjut on hyvä säilyttää riippuvassa asennossa. Pidä muutkin korut erillään toisistaan, näin ne eivät sotkeudu, eivätkä hankaa toisiaan vasten.
Korujen puhdistaminen
Alumiinikorut
Sekoita yhteen 10 cl viinikiveä tai sitruunahappoa, 50 g ruokasoodaa, 10 cl etikkaa ka 2 rkl saippuajauhetta. Puhdista tällä liuoksella. Huuhtele hyvin.
Ametisti
Pese astianpesuaineella ja haalealla vedellä. Liota muutama minuutti ja harjaa vanhalla hammasharjalla. Huuhtele ja anna kuivua pyyheliinan päällä.
Eebenpuu
Pellavaöljy sopii puhdistukseen. Tuo puun kiillon ja tummuuden esiin.
Gagaatti
Pese astianpesuaineella ja haalealla vedellä. Liota muutama minuutti ja harjaa vanhalla hammasharjalla. Huuhtele ja anna kuivua pyyheliinan päällä.
Helmet
Parasta tapa pitää helmet kauniina on käyttää niitä usein. Vältä kuitenkin käyttöä siivotessa, monet siivouskemikaalit syövyttävät helmiä.
Pestään miedossa saippuavedessä tai suolavedessä. Huuhdellaan. Kuivataan taputtelemalla pyyhkeellä. Pestään hyvin varovasti. Vanhoja helminauhoja ei kannata vesipestä, vaan viedä koruliikkeeseen huollettavaksi.
Kasta liina nestemäiseen glyseriiniin ja pyyhi helmet sillä ennen kiillotusta. Kiillotetaan säämiskällä.
Kun helmiä säilyttää magnesiumjauheessa ne säilyttävät kiiltonsa.
Helmiäiskorut
Jos korut ovat oikein likaiset puhdista mäntysuovalla, muutoin öljyllä. Sitruunaa ja lämmintä saippualiuosta voi myös käyttää. Huuhtele lämpimällä vedellä.
Hopeakorut
Puhdista pahin lika haalealla saippualiuoksella, soodalla tai sitruunamehulla tai perunoiden keitinvedellä. Huuhtele kylmällä vedellä ja kiillota.
Ennen vanhaan hopeakoruja liotetiin kirnupiimässä ja hangattiin kuivaksi ilman huuhtelua. Voi myös kokeilla liuosta Alka Seltzeristä ja kivennäisvedestä (2 tablettia/ 1 dl kivennäisvettä).
Tummuneet hopeakorut voi upottaa lämpimään viinietikkaan tai ketsuppiin 5-10 min. Tummuneet hopeakorut voi myös laittaa alumiinifolioon ja folion muovi- tai lasiastiaan, jossa on lämmintä vettä ja 1 tl suolaa sekä 1 tl ruokasoodaa. Noin tunnin kuluttua korut ovat kirkkaampia. Älä käytä tätä muille kuin aidoille hopeakoruille.
Jadekorut
Jos kiilto on kadonnut sen saa takaisin kiillotusvahalla ja rievulla hankaamalla. Puhdistuksen voi suorittaa viinietikalla kostutetulla kangastilkulla. Jaden voi myös pestä vedellä, mutta koru on kuivattava heti pesun jälkeen. Älä koskaan käytä hiovia puhdistusaineita jadekoruille.
Jalokivet
Keitä koruja noin 5 min saippuavedessä. Älä keitä, jos korun kokomiseen on käytetty liimaa. Anna korun jäähtyä sitten itsekseen huoneenlämmössä. Ole varovainen, sillä pitkään keittäminen voi irrottaa korukivet.
Jalokivet voi puhdistaa myös spriillä ja pienellä siveltimellä tai hammastikulla.
Voit myös kokeilla soodavettä. Laita korusi soodaveteen yöksi ja kuivaa aamulla.
Kameekorut
Kostuta pumpulipuikko spriissä ja puhdista varovasti.
Kilpikonnanluu
Kilpikonnanluusta valmistetut korut pitäisi suojata öljyllä. Ennenvanhaan upotetiin perunamuusiin ja oliiviöljyyn ja hangattiin liinalla puhtaaksi. Kilpikonnanluuta voi puhdistaa soodavedellä.
Kivihelmet
Puhdistetaan soodalla, huuhdotaan ja kuivataan.
Koralli
Käytä korallikoruja usein, näin ne säilyttävät kiiltonsa. Kiiltoa saa lisää kostuttamalla korallikorut oliiviöljyn/manteliöljyn (1 rkl) ja tärpätin (3 rkl) seoksella, annetaan vaikuttaa yön yli. Kiilotetaan säämiskällä.
Puhdistus tehdään suolavedellä.
Kotilonkuorikorut
Käsittele mineraaliöljyllä.
Kulta
Puhdistetaan saippuavedellä. Kiillotetaan. Kultaa voi puhdistaa myös ruokaöljyllä ja kiillottaa säämiskällä. Voi myös kokeilla liuosta Alka Seltzeristä ja kivennäisvedestä. (2 tablettia/ 1 dl kivennäisvettä)
Kultasormuksia voi uudistaa keittämällä ne sitruuna-vesiliuoksessa.
Kultauksia koruissa on syytä kohdalla hienovaraisesti. Ne kuluvat pois jos niitä ollaan jatkuvasti hinkkaamassa.
Kultafiligraanit kuivataan laittamalla tunniksi kuiviin sahajauhoihin. Kosteus poistuu näin vaikeasti kuivattavista paikoista.
Kuparikorut
Harjaa hammasharjalla ja käytä vaalentavaa hammastahnaa, joka kirkastaa hampaita ja myös kuparia. Voit myös kokeilla tabascoa.
Ennen vanhaan kuparikoruja puhdistetiin seoksella johon laitetaan: 50 jauhoja, 50 g suolaa, 75 g pesuainetta, 15 cl etikkaa, 5 cl sitruunamehua ja 10 cl vettä. Sekoita ainekset keskenään ja lisää viimeksi vesi. Säilytä pullossa ja ravista ennen käyttöä. Hankaa koruja tällä seoksella ja flanelliliinalla. Huuhtele. Kiillota.
Kuparikorujen puhdistamiseen on käytetty myös suolaa, jauhoja ja viinietikkaa seoksena. Paprikajauhetta ja viinietikkaa seoksena. Ketsupillakin kuparia on puhdistettu tai sitruunalla ja suolalla.
Lapis lazuli, lasuurikivi
Huokoista kiveä ei tule pestä. Kasta liina nestemäiseen glyseriiniin ja pyyhi sillä ennen kiillotusta. Kiillotetaan säämiskällä. Metalliset kiinnitysosat voi puhdistaa hammasharjalla. Vältä lasuurikiven käyttöä siivotessa, monet siivouskemikaalit syövyttävät.
Lasihelmet
Puhdistetaan soodalla, huuhdotaan ja kuivataan.
Markasiitit
Puhdista pehmeällä harjalla (älä käytä vettä) ja kiillota säämiskällä.
Meripihka eli ambra
Levitä korulle manteliöljyä ja kiillota säämiskällä tai flanellipalalla. Älä puhdista meripihkaa kemikaaleilla, vaan täysmaidolla tai kermalla. Vesi tekee meripihkasta sameaa, maito tai kerma antaa kauniin kiillon.
Meripihkakorun aitouden voi testata hankaamalla sitä villavaatteeseen. Jos villa sähköistyy koru on aito.
Messinkikorut
Harjaa hammasharjalla ja käytä vaalentavaa hammastahnaa, joka kirkastaa hampaita ja myös messinkiä. Voit myös kokeilla tabascoa. Ketsuppiakin voi kokeilla, anna vaikuttaa 20 min, kuivaa ja kiillota.
Norsunluu
Norsunluu ei saa kuivua. Voitele sitä aika ajoin manteliöljyllä. Säilytä suojassa auringonvalolta ja kuumuudelta. Jotkut säilyttävät norsunluukoruja jääkaapin vihanneslokerossa yhdessä porkkananviipaleen kanssa. Epäilen että porkkananviipale voi jättää pahat tahrat huokoiseen norsunluuhun.
Tahrat irrotetaan jauhoihin, suolaan tai sitruunaan kastetulla liinalla.
Kellastuneen norsunluun saa uudistettuu spriillä sivelemällä ja säämiskällä tai flanellilla kiillottamalla.
Opaalit
Huokoista kiveä ei tule pestä. Kasta liina nestemäiseen glyseriiniin ja pyyhi opaalit sillä ennen kiillotusta. Kiillotetaan säämiskällä. Metalliset kiinnitysosat voi puhdistaa hammasharjalla. Vältä opaalien käyttöä siivotessa, monet siivouskemikaalit syövyttävät opaaleja.
Pronssikorut
Harjaa hammasharjalla ja käytä vaalentavaa hammastahnaa, joka kirkastaa hampaita ja myös kuparia. Voit myös kokeilla tabascoa.
Jos pronssikoruihin on tullut patinaa, sen saa pois hankaamalla suolalla ja kuumalla punaviinillä. Huuhdellaan hyvin kylmällä vedellä.
Pukukorut
Tee liuos Alka Seltzeristä ja kivennäisvedestä tai vedestä (2 tablettia/ 1 dl kivennäisvettä tai vettä). Anna vaikuttaa noin 5 minuuttia ja taputtele kuivaksi talouspaperilla.
Rihkamakorut
Puhdista saippuavedellä ja hammasharjalla. Ruoste ja tahrakohtiin sopii sitruunamehu. Suojaa korut värittömällä kynsilakalla jo alun alkaen niin pääset vähemmällä. Älä käytä kynsilakkaa lävistyskoruihin tai korvan läpi meneviin korvakoruihin. Rihkamakorujen suojaukseen on olemassa myös korulakkaa ja suojia, jotka laitetaan niihin osiin, mitkä koskettavat ihoa.
Rubiinit
Pese astianpesuaineella ja haalealla vedellä. Liota muutama minuutti ja harjaa vanhalla hammasharjalla. Huuhtele ja anna kuivua pyyheliinan päällä.
Voit myös kokeilla soodavettä. Laita korusi soodaveteen yöksi ja kuivaa aamulla.
Safiirit
Pese astianpesuaineella ja haalealla vedellä. Liota muutama minuutti ja harjaa vanhalla hammasharjalla. Huuhtele ja anna kuivua pyyheliinan päällä.
Voit myös kokeilla soodavettä. Laita korusi soodaveteen yöksi ja kuivaa aamulla.
Sarvikorut
Hangataan öljyllä.
Simpukankuorikorut
Puhdistetaan suolavedellä.
Sitriini, keltainen kvartsi
Pese astianpesuaineella ja haalealla vedellä. Liota muutama minuutti ja harjaa vanhalla hammasharjalla. Huuhtele ja anna kuivua pyyheliinan päällä.
Smaragdit
Pestään miedossa saippuavedessä. Huuhdellaan. Kuivataan taputtelemalla pyyhkeellä. Pestään hyvin varovasti.
Smaragdit lohkeavat helposti, jos niiden halkeamiin joutuu vettä. Varminta puhdistaa ammattiliikkeessä, jos tuntuu että et osaa. Älä liota smaragdeja missään vesissä tai votkassa, menevät pilalle!
Sormukset
Hankalat paikat voi puhdistaa hammastikulla ja pumpulilla. Voit myös kokeilla soodavettä. Laita korusi soodaveteen yöksi ja kuivaa aamulla.
Teräskorut
Puhdistetaan soodalla ja kiillotetaan säämiskällä. Etikkaa voi myös kokeilla.
Timantit
Puhdistetaan astianpesuaineella ja kuivataan laittamalla sahajauhoihin tai annetaan kuivua pyyhkeen päällä. Älä säilytä timantteja yhdessä kasassa, voivat naarmuttaa toisiaan.
Timanttisormuksen voi puhdistaa myös laittamalla lasiin likoamaan yhdessä hammasproteesinpuhdistustabletin kanssa noin 5 min. Timanttisormuksen voi puhdistaa myös hankaamalla hammastahnalla ja harjalla. Huuhtele hyvin.
Tina
Hankaa kaalinlehdellä. Voidaan myös puhdistaa punaviiniin kastellulla liinalla tai puuntuhkalla ja vedellä hankaamalla.
Hyvin vanhat tinakorut käsitellään pellavaöljyllä tai muulla kasvisöljyllä.
Turkoosit
Puhdistetaan haalealla vedellä, johon on lisättu 2 rkl soodaa. Huuhdotaan haalealla vedellä ja kuivataan hyvin. Älä liota turkooseja vedessä. Kiillota säämiskällä.
Hajuvedet ja meikit saattavat värjätä turkoosikorut ikävästi.
Ongelmia?
Ihoon jää jälkiä koruista
Korusi tarvitsevat pesua. Pesun jälkeen suojaa korut värittömällä kynsilakalla tai korulakalla.
Korut ovat sotkeutuneet toisiinsa
Ripottele korun päälle vähän talkkia tai vauvaöljyä ja avaa solmut kahden neulan avulla.
Korut vihertävät
Pidä korulippaassa liitua.
Puhdista sitruunamehulla.
Sormus juuttui sormeen
Vaahdota saippuaa sormuksen ympärille ja pyörittele sormus irti.
Jos sormi on turvonnut kuuman ilman takia, upota kätesi veteen, jossa on jääpaloja ja suolaa. Liota kättä kunnes sormus irtoaa.
10.12.09
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti