23.12.09

Tyyny, tyynyliina - pesu ja hoito

Miten usein vaihdat tyynyliinan? Entä miten usein peset tyynyn? Koska tyyny pitäisi uusia? Millainen on hyvä tyyny?

Tyynyt
Nykyään on saatavilla monenlaisia tyynyjä. Niitä voi valmistaa myös itse. Tyynyssä voi olla vaahtomuovisisus, se voi olla myös outoa viskoelastista avaruusmateriaalia (Tempur, kennomainen polyuretaani). Täytemateriaalina saattaa olla tekokuituvanu, puuvillavanu, villavanu, vaahtomuovirouhe, kapokki, höyhenet, untuvat. Vanhaan aikaan tyynyjä täytettiin oljilla ja heinillä. Nykyään niitä pidetään ehkä liian pöllyävinä. Maarianheinä antaa tyynylle kuitenkin hyvän tuoksun.
Höyheniä pidetään parhaana tyynyn täytteenä. Keskikokoiseen tyynyyn menee höyheniä noin 1½ kg, untuvia tarvitaan noin 500-600 g. Höyhenet ovat tyynyn sisällä erillisessä höyhenpussissa, joka ennenvanhaan käsiteltiin niin että höyhenet eivät tule läpi (vahaus mehiläisvahalla, steariinikynttilällä tai tärkkääminen) tai nykyään käytetään untuvakangasta, joka on vartavasen valmistettu tähän tarkoitukseen. Ankan höyhenet ja untuvat ovat edullisimpia ja niitä on erilaisia koostumuksia untuvan määrän vaihdellessa 10-51%:n välillä, seuraavaksi kalleinta on hanhen höyhenet ja untuvat, kaikkein hienointa on pelkästään hanhenuntuva-tyyny, jossa on 100%:a hanhenuntuvaa.
Kapokki on kuitua, jota saadaan trooppisen puun hedelmien siemenhahtuvista. Se on pehmeää, mutta murenee ja paakkuuntuu helposti. Kapokkitäytteinen tyyny tarvitsee kaksinkertaisen tyynynkuoren että kapokkihahtuvat eivät tule tyynystä läpi. Kapokkia tarvitaan 500-700 g.
Tekokuituvanu on käytetyin täyteaine. Se menee kuitenkin linttaan helposti ja lika kuultaa helposti tyynyn läpi. Puuvilla- ja villavanu ovat luonnonmateriaaleja, mutta pölyävät hieman enemmän kuin tekokuituvanu. Nekin menevätä helposti linttaan ja vaativat aika ajoin pöyhimistä.
Vaahtomuovirouhe säilyttää paremmin kimmoisuutensa ja on hygienisempi, eikä pölyä helposti. Vaahtomuovirouhe saattaa kuitenkin aiheuttaa ärsytystä herkässä käyttäjässä.

Tyyny hoito ja pesu
Tyynyä ei pestä kovin usein, pari kertaa vuodessa tai aina tarvittaessa on riittävä määrä pesuja. Yleensä tyynylle riittää tuulettaminen. Nämä ohjeet ovat tavallisille tekokuituvanu- ja vaahtomuovirouhetyynyille. Höyhen- ja untuvatyynyt käsitellään eri tavalla. Siitä myöhemmin tässä tekstissä. Tarkista aina pesuohjeesta miten tyynyjä on tarkoitus puhdistaa, noudata aina valmistajan ohjetta jos eroaa tästä. Älä koskaan osta tyyny, jota ei voi pestä, siitä tulee kallis investointi, kun joudut vaihtamaan sen vuoden välein.

Tyynyn konepesu
Tyynyt pestään yksi kerrallaan väljässä vedessä hienopesuohjelmalla. Pesuainetta käytetään vain kolmasosa annosteluohjeen määrästä. Huuhteluainetta ei käytetä lainkaan.

Tyynyn käsinpesu
Tyyny pestään saippuapohjaisella pesuaineella painelemalla ja hieromalla. Katso Tee itse kodin puhdistusaineet. Tyyny huuhdotaan hyvin ja vesi puserrellaan tarkkaan pois.

Tyynyn osapesu
Joskus tyynyyn tulee tahroja ja ne pitäisi poistaa. Työnnä tyynyn täytteet tahrakohdasta sivuun ja sido täytteetön kohta narulla niin että voit pestä vain tahrakohdan tai poistaa tahran. Katso Tahrojen poisto kankaista Pese ja huuhtele hyvin. Poista naru ja anna kuivua. Näin koko tyynyä ei tarvitse pestä.

Tyynyn kuivatus pesun jälkeen
Tyyny kuivataaan ilmavassa paikassa vaakatasossa. Kesällä tyynyn voi kuivata ulkona. Muista kääntää tyynyä silloin tällöin kuivauksen aikana niin se kuivuu nopeammin ja tasaisemmin. Älä kuivaa tyynyä kuumassa auringonpaahteessa, mieluummin varjossa ja kevyessä tuulessa.

Tyyny kuivausrummussa
Laita vain yksi korkeintaan kaksi tyynyä kuivausrumpuun ja lisää rumpuun 2 tennispalloa. (Tarkista ensin että palloista ei lähde väriä, voit vaikka pestä tennispallot ensin varmistaaksesi asian.) Pallot hakkaavat tyynyistä irtoveden pois ja pöyhivät ne. Älä laita höyhen- tai untuvatyynyjä kuivausrumpuun, varsinkaan jos tyynyn päällikangas on vanhaa tai haurasta.

Höyhen- ja untuvatyynyjen pesu
Höyhenet ja untuvat poistetaan tyynystä ratkomalla pussi, jossa höyhenet ja untuvat ovat. Tyynyn pussiosat pestään erikseen ja höyhenet ja untuvat erikseen. Mikäli ohjeet sen sallivat, pussiosat voi pestä koneessa, muuten pesu suoritetaan käsin. Ennen pesu kaikki tyynyn sisään jääneet höyhenet- ja untuvat on nypitty huolellisesti pois.
Aluksi höyhenet ja untuvat laitetaan puhtaaseen veteen likoamaan. Siitä ne nostetaan isoon kattilaan, jossa on saippuavettä. Annetaan kiehua ½ tuntia, sekoittaen aina välillä etteivät pala pohjaan. Sitten höyhenet levitellään kuivumaan ilmavaan paikkaan. Pyykinkuivausteline, jolle on levitetty harsokangasliina on hyvä kuivausalusta. Kuivauksen aikana höyheniä nypitään pienemmiksi tukoiksi sitä mukaan kun ne kuivuvat. Höyhenien- ja untuvien pitää olla täysin kuivia ennenkuin ne laitetaan takaisin tyynyyn sisään, muuten tyynyyn tulee hometta ja ummehtunut haju. Höyhenien ja untuvien kuivuus varmistetaan pitämällä niitä ilmavassa paikassa vielä vuorokausi kuivumisen jälkeenkin. Oikein tarkat ihmiset kuivattavat höyheniä ja untuvia 2-3 päivää. Älä kuivaa höyheniä ja untuvia auringonpaisteessa tai ulkona tuulisella ilmalla. Aurinko kuivattaa höyheniä liikaa ja tuuli vie höyhenet ja untuvat mennessään.

Höyhen- ja untuvatyynyt voi pesettää pesulassa, jos tämä kuulosti liian monimutkaiselta.

Tiedän että on ihmisiä, jotka pesevät untuva- ja höyhentyynyt pesukoneessa. Kokeilin kaksi kertaa ja en kokeile kolmatta. Ensimmäisellä kerralla koneen rumpu putosi alas ja koko pesukone hajosi, toisella kerralla untuvatyyny räjähti koneessa ja kone oli täynnä höyheniä ja untuvia. Meni muutama päivä ennenkuin ne sai nypittyä kaikki pois ja nukkasihti täyttyi untuvista vielä muutaman kuukauden ajan. En tosiaankaan suosittele höyhen- ja untuvatyynyjen konepesua.

Tyynyliinat ja tyynynpäälliset
Koska tyynyjä ei suositella pestäväksi usein on hyvä suojata tyynyt tyynyliinoilla. Tyynyliinat on helppo vaihtaa ja pestä aina kun ne likaantuvat tai vähintään kerran viikossa.
Tyynyliinat estävät tyynyjen tahriintumisen ja likaantumisen. Hikoileville ihmisille on olemassa erillisiä tyynyliinan alle laitettavia tyynynpäällisiä, joissa on "hikoilu-urat" ja suojus, joka estää hien pääsyn tämän päällisen läpi tyynyyn. Nämä tyynynpäälliset pestään kerran viikossa tai useamminkin jos kastuvat kovin hiestä.

Koska ostaa uusi tyyny?
Hyvä tyyny kestää oikein hoidettuna useita vuosia. Hoitamaton tyyny täytyy uusia 1-3 vuoden välein, koska kerää itseensä pölypunkkeja, rasvaa ja likaa.

Millainen on hyvä tyyny?
Tämä riippuu ihan käyttäjästä. Osa ihmisistä haluaa nukkua pää korkeammalla ja toiset matalammalla. Paras tyyny kyljellään nukkujalle on sellainen että takaakatsottuna pää on suoraan selkärangan jatkeena. Siispä leveähartiaiset tarvitsevat korkeamman tyynyn kuin kapeahartiaiset. Selällään nukkujille sopii matalampi tyyny. Joskus voi olla hyvä käyttää useampia tyynyjä, joilla pääpuolen saa korkeammalle ja nukkujan istuvaan asentoon.
Allergiaperheissä tyynyjä joutuu tuulettamaan ja pesemään hieman useammin kuin muuten, joten tyynyn päällismateriaalin on syytä kiinnittää myös huomiota.
Se onko tyyny jotenkin päänmukaan muotoiltu on makuasia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti