4.9.09

Pöly ja sen poisto

Pölyä tulee aina kun avaat ikkunan tai oven ulkoilmaan. Pölyä irtoaa teksiileistä ja ihosta. Pölyä lähtee kotieläimistä. Pölyä kertyy koriste-esineisiin ja muihin paikoillaan oleviin tavaroihin ja niiden taakse. Pöly on hankalaa, koska se leijuu ja kulkeutuu ilmassa. Siksi pöly onkin ensin sidottava johonkin että sen voi poistaa. Pölyn poistoon paras menetelmä on nihkeäpuhdistus. Se tarkoittaa sitä että pölynpyyhintäliina tehdään nihkeäksi suihkuttamalla siihen hieman vettä. Kaupoissa on myös kertakäyttöisiä puhdistusliinoja nihkeäpyyhintään. Osa jopa hajustettuja. Nihkeäpyyhintä ei jätä pintoja kosteaksi, joten niitä ei tarvitse kuivata. Se sopii lähes kaikille pinnoille. Pölynpyyhintään voidaa käytää myös staattista pölyhuiskaa, sitä käytetään niihin pintoihin, joita ei voida nihkeäpyyhkiä, kuten taulut, taide-esineet ja muuten hankalat muotoiset esineet. Pölyhuiska kerää pölyn säikeisiinsä ja pöly lähtee huiskasta ravistamalla ulkona. Staattisia pölynpyyhintäliinojakin on olemassa, samoin hieman nikeitä mikrokuituliinoja. Normaali siivousliina on kuitenkin ihan käyttökelpoinen, vaikka siivouksessakin tekniikka jyllää. Siivousliinan voi tehdä vanhasta kuluneesta kankaasta (aluspaita, T-paita, pyyhe) ihan leikkaamalla. Huolellinen henkilö päärmää reunat. Parhaita materiaaleja ovat flanelli, vanha pellava ja pehmeä puuvilla. Tälläinen siivousliina täytyy aina käytön jälkeen pestä koneessa 90°C, jotta siitä ei tule baktteripesää. Siivousliina on kuivattava pesun jälkeen ilmavassa paikassa.
Hätätilassa pölyt voi pyyhkiä vaikka vanhalla sukalla tai uunikintailla. Tosin viimeksimainittua ei sitten palauteta keittiökäyttöön.
Pölyjen pyyhintään et tarvitse mitään muita aineita kuin vettä suihkepullossa. Kuivalla siivousliinalla pyyhittäessä ellei se ole staattinen tai mikrokuitu -versio levität vain pölyä ympäriinsä.
Mikäli perheessä on allergiaa, pölyjä joutuu pyyhkimään joka päivä. Asiaa helpottaa se että pölyimurikin on keksitty. Sillä voi imuroida kirjat, tasaiset pinnat, koriste-esineet ja taulut, jotka eivät ole kovin korkealla. Toisaalta mikään pölyimuri ei korvaa nihkeäpyyhintää, sille sopiville pinnoille käytettynä.

Tekniikkat
Suorakaiteen muotoinen liina taitetaan ensin kahtia pituussuuntaan ja laskostetaan sitten niin että siitä tulee kämmenen levyinen. Kun liinaan alkaa kertyä pölyä taitetaan siitä likaantunut kohta piiloon ja samalla saa esiin puhtaan kohdan. Näin liinaa ei tarvitse käydä jatkuvasti ulkona ravistelemassa. Muista suihkauttaa liinaan vettä.
Katosta ja parketilta pölyn saa pois laittamalla nihkeän liinan lattiakuivaimen, harjan tai sienipesimen päälle. Vanhan baskerin sanotaan olevan hyvä myös tässä hommassa. Pysyy hyvin harjan pääällä.
Pattereiden väleistä pöly lähtee kietomalla nihkeä liina harjan varren tai hyvin ohuen harjan ympärille. Myös patteriharjoja tähän tarkoitukseen on myytävänä, samoin kuin sälekaihdinten puhdistusharjoja.
Pakastimen alta pölyn saa pois vanhoilla sukkahousuilla. Kiinnitä sukkahousut ohueen metalliseen vaateripustimeen ja kuljeta sitä edestakaisin pakastimen alla sukkahousujen staattinen sähkö imee pölyn ja lian. Tarkista että sukkahousut ovat keinokuitua. Pese sukkahousut seuraavaa käyttöä varten.

Aloitus
Pyyhi pölyt vasta sen jälkeen kun lattia on imuroitu. Lakaiseminen ja imurointi laittaa ilmassa olevan pölyn liikkeelle, josta se laskeutuu pinnoille.
Aloita pölyn pyyhkiminen ylhäältä alaspäin. Hitain rauhallisin liikkein.

Tee-se-itse Sitruunantuoksuinen siivousliina
Tarvitset: vettä, etikkaa, siivousliinoja tai vanhoja riepuka, sitruunoita, eteeristä sitruunaöljyä, ilmatiiviitä kannellisia lasipurkkeja. Määrät riippuvat siitä miten monta liinaa teet.
Sekoita keskenään puolet vettä ja puolet etikkaa. Lisää joukkoon 2 tippaa sitruunaöljyä. Laita liinat liuokseen likoamaan.
Leikkaa sitruunakuoresta suikaleita ja asta pari suikaletta jokaisen liinan päälle.
Taittele liinat ja kääri rullalle ja pane lasipurkkeihin, yksi liina per purkki. Laita purkkiin vielä suikale sitruunan kuorta. Sulje purkki kannella. Säilytä liinat purkissa.
Näitä liinoja käytettäessä ei tarvitse vettä. Voit valmistaa kerralla useita liinoja varastoon. Pese liinat tai keitä ne käytön jälkeen. Ja taas voi tehdä niistä uusia sitruunaliinoja.

Tee-se-itse Pölynkarkoitusaine
Tämä aine estää pölyn keräytymisen kaihtimiin, jääkaappeihin ja lasipöytiin. Sekoita yksi osa huuhteluainetta (pyykinpesu) neljään osaan vettä. Suihkuta tai levitä pehmeällä kankaalla pinnoille ja kuivaa pehmeällä kankaalla. Pölyn pitäisi pysyä jonkin aikaa poissa, jos et ihan riihessä asu.

Katso myös Pölynimurit - käyttö ym

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti