Pakastin on loppujen lopuksi ihan kiva kaveri, kun sen oppii tuntemaan. Tutustu oman pakastimesi käyttöohjeeseen ja noudata sitä jos tämä teksti eroaa siitä.
Historiaa
Arktisten seutujen asukkaat (eskimot, saamelaiset) ovat aina tienneet että ruoka säilyy pakastamalla ja hyödyntäneet tätä tietoa lihan ja kalan säilyttämisessä. Venäjältä on löytynyt vanhoja 15 000 vuotta asuinpaikkoja, joissa on käytetty hyväksi luonnon pakastinta. Pakastaminen alkoi laajemmassa mittakaavassa teollisuudessa 1880-luvulla Ranskassa ja Yhdysvalloissa. Pakastin saapui kuluttajien tietoisuuteen Yhdysvalloissa 1920-30 luvuilla ja Suomeen 1950 –luvulla. Pakastamisesta käytettiin aluksi termiä syväjäähdytys.
Pakastimen valinta
Kun olet ostamassa tai uusimassa pakastinta on hyvä ottaa huomioon muutama asia.
Käyttötarve ja tila
Mitä pakastat? Miten paljon pakastat? Missä aiot pakastinta säilyttää? Millainen pakastin kotiisi mahtuu vai täytyykö pakastimelle rakentaa lämmitettävä vaja pihalle ettei pääse sateella ruostumaan, eikä syty palamaan?
Jos et säilö mitään, marjasta, sienestä etkä metsästä, vaan säilytät pakastimessa lähinnä jäätelöä, jääpaloja ja kaupan pakastealtaasta ostamiasi tuotteita, jääkaappi-pakastinmalli riittää hyvin tarpeisiisi. Jos sinulla on iso puutarha, olet intohimoinen marjastaja, sienestäjä, kalastaja sekä metsänriista kuuluu ruokavalioosi, tarvitset isomman pakastimen. Mitä ahkerampi olet, sen isomman pakastimen tarvitset. On syytä myös ottaa huomioon miten paljon syöt pakasteitasi vuodessa, jos näyttää että ylivuotisia pakasteita on pakastin lähes täynnä, saattaa olla hyvä siirtyä pienempään malliin.
Pakastimen ympärillä on oltava riittävästi tilaa. Tarkista tilantarve pakastimen käyttöohjeesta. Yleensä koneiston puolelle on jätettävä tilaa 6-10 cm ja sivuille ja yläpuolelle 1-10 cm. Älä sijoita pakastinta lämpöä tuottavan laitteen (liesi, astianpesukone jne.) tai lämmönlähteen läheisyyteen (patterit, takka, leivinuuni jne.). Käyttöohjeessa mainitaan myös ilmankiertotila, tarkista että ilmalla on tilaa kiertää pakastimen ympärillä säilytyspaikassasi.
Energiatehokkuus ja sähkönkulutus
Tarkista miten paljon energiaa pakastin kuluttaa. Pyri valitsemaan energiatehokas malli. Energiatehokkuusluokat ovat A++ - G, joista A++ on paras. Pakastimen energiatehokkuuden parantamisesta myöhemmin lisää tässä artikkelissa. Muista myös että arkkumallinen pakastin kuluttaa hieman vähemmän energiaa kuin kaappimalli, koska kylmä ilma painuu alaspäin ja pysyy paremmin arkussa kuin kaapissa.
Pakastimen sähkönkulutus voi vaihdella 109 - 547 kWh. Pienempi pakastin kuluttaa vähemmän energiaa kuin isompi. Esim. Keskikokoinen A++ pakastin kuluttaa sähköä 23.30 € verran vuodessa, kun taas keskikokoinen A pakastin 39.40 €/vuosi. Jos tämä on kallista, mieti miten paljon sinulla kuluu rahaa ruokakaupassa viikossa tai mitä TV-lupa maksaa? Suhteuta asioita.
Melutaso
Pakastimesta kuuluu aina hieman ääntä, joten jos pakastin on asuintiloissa, tähän on syytä kiinnittää huomiota ja valita desibelitasoltaan hiljaisempi malli.
Varmuusaika
Jos sähkökatko yllättää pakastin lakkaa toimimasta ja alkaa pikkuhiljaa sulaa. Pakastimen varmuusaika voi vaihdella 8-75 tuntiin riippuen mallista. Arkkumallin sisällön sulaminen kestää kauemmin kuin kaappimallin, myös se vaikuttaa miten täynnä pakastin on. Täysi pakastin sulaa hitaasti.
Pakastusteho
Teho ilmoitetaan kiloina pakastustilavuutta kohti. Kysymyksessä on kilomäärä, jonka pakastin pystyy kerralla pakastamaan. Iso tehomäärä tarkoittaa myös suurempaa energiankulutusta. Mieti millaisia kertaeriä pakastat. Tarvitaanko pakastusteho paljon? Vai tuletko toimeen pienemmällä teholla?
Pakastimen sulatus
Nykyään on saatavilla automaattisulatteisia (No-Frost, Frost-Free) pakastimia, jotka pitävät huolen siitä että pakastimeen ei kerry jäätä. Tämä ei tarkoita siis sitä pakastimen voi jättää hoitamatta ja siivoamatta. Automaattisulatteinen pakastin pitää huolen siitä että jääkiteitä ei kerry pakastimen seiniin, eikä ruokatarvikkeiden pintaan. Tosin jääpalat saattavat kadota pakastimestasi, jäätelö hieman kuivahtaa ja pakasteisiin saattaa ilmestyy outoja vaaleita läiskiä. Automaattisulatteinen pakastin vie myös hieman enemmän sähköä kuin manuaalisulatteinen.
Yleensä normaali pakastin sulatetaan 1-2 kertaa vuodessa riippuen sulattamistarpeesta ja samalla pakastin siivotaan ja huolletaan. Siivouksen ja huollon joutuu tekemään myös automaattisulatteiselle pakastimelle.
Pakastimenkäyttäjän energiavinkit
- Pakastimen sijoittaminen puolilämpimään tilaan (+5 - +17°C) vähentää sähkönkulutusta jopa 35-50%. Pakkaseen ulos pakastinta ei kannata sijoittaa, koska sähkönkulutus kasvaa, jäätä sulattava yksikkö lakkaa toimimasta (0°C:ssa), oikosulku- ja tulipaloriski kasvaa ja takuu raukeaa.
- Myöskään lämpimään paikkaan pakastinta ei kannata sijoittaa, koska +25 - +32° C:n lämpötilassa pakastimen sähkönkulutus lisääntyy 25-40%. Lieden tai astianpesukoneen läheisyys lisää sähkönkulutusta vielä 10-20%.
- Säädä oikea pakastuslämpötila (-18°C). Astetta kylmempi lisää sähkönkulutusta 5%.
- Pakastuskytkimen käyttö lisää sähkönkulutusta 30-55%. Käytä pakastuskytkintä vain kun pakastat suuria kertaeriä.
- Jos pakastimen koneiston ympärille ei ole jätetty riittävästi tilaa, pakastin voi lisätä sähkönkulutusta jopa 160 - 200%, koska ilma ei pääse kiertämään ja koneisto ylikuumenee.
- Jo ½ cm huurrekerros pakastimessa lisää sähkönkulutusta 30%.
- Kun sinulla pakastin on, pidä huolta että pakastin ei ole tyhjä. Pakastin toimii optimaalisesti kun se on 65-75%:sti täynnä pakasteita. Jos pakastimen ahtaa liian täyteen, se lisää sähkönkulutusta, samoin käy jos pakastin on vajaa.
- Katkaise tyhjästä pakastimesta virta tai vedä töpseli seinästä irti. Tyhjää ei kannata pakastaa.
Pakastimen käyttö
Pakastin on tarkoitettu ruokatavaroiden säilömiseen jäädyttämällä. Pakastaminen on melko terveellinen ja helppo tapa säilöä ruokaa. Säilöntäaineita, lisäaineita, sokeria tai suolaa ei tarvita ja pakastusastiat voi käyttää aina uudelleen ja uudelleen. Tosin ne pitää käyttökertojen välillä pestä. Ympäristöäkin säästyy kun ei tule turhaa pakkausmateriaalia.
Oikealla tavalla pakasteiden käsittely säilyttää ruuan maun, koostumuksen sekä vitamiinit ja kivennäisaineet. Katso myös Vitamiinit, kivennäisaineet ja hivenaineet
Nopea pakastus pysäyttää mikrobi- ja entsyymitoiminnan heti ja jääkiteitä ei pääse kehittymään pakasteeseen. Jääkiteet pilaava yleensä pakasteen solurakenteen, vaikuttavat makuun ja tuotteen ravintoarvoon. Pakastuslämpötilan pitäminen -18° C:ssa tasaisesti parantaa ruuan säilyvyyttä. Jos lämpötila on korkeampi ruuan koostumus ja laatu kärsivät. Tässä lämpötilassa mikrobit vaipumat ”unitilaan” eli eivät leviä laajemmalle ruoka-aineessa. PAKASTAMINEN EI TAPA MIKROBEJA. Kun pakaste sulaa mikrobitoiminta aktivoituu jälleen samalle tasolle kuin ennen pakastamista. Syö siis ensin pakastamasi tuotteet tai tuotteet, jotka säilyvät pakastimessa lyhimmän aikaa ensin.
Kun aloitat pakastamisen laita pakastimesi pakastuskytkin päälle noin 3 tunniksi tai säädä pakastimesi pakastuslämpötila -25°C:een, jos kytkintä ei ole. Tarkista asia oman pakastimesi ohjekirjasta, aika voi erota tässä annetusta runsaastikin (jopa vuorokausi, 24 h). Kun pakastin on jäätynyt riittävästi, voit laittaa pakastettavat tuotteet pakastimeen. Tämä takaa sen että lämpötila ei nouse yli -18°C ja pakastaminen sujuu hyvin, eivätkä jo pakastetut tuotteet ala sulaa ja jääkiteiden muodostuminen estyy.
Pakasta kerralla vain 10% pakastimesi vapaasta kokonaistilavuudesta tuotteita ja jäähdytä ruuat noin 5 ° C:een ennen pakastamista, niin et kuluta turhaan sähköä ja pakasteisiisi ei muodostu jääkiteitä. Yhden pakastusrasian voi ihan huoletta laittaa pakastimeen, vaikka pakastuskytkin ei olekaan päällä. Ajattele ihan itse välillä.
Laita pakastettavat tuotteet pakastimen kylmimpään osaan ensin. Tämä paikka on koneiston kohdalla, yleensä takaseinällä. Jätä pakastettavien tuotteiden väliin tilaa, jotta ilma pääsee kiertämään ja pakastuminen nopeutuu.
Siirrä vanhempia pakasteitasi lähemmäs pakastimen ovea/kantta.
Pakastimeen ei saa laittaa
-keitettyjä kananmunia, tulevat kumimaisiksi
-kurkkuja
-kuumaa ruokaa. Jäähdytä ruoka ensin huoneenlämmössä, ulkoeteisessä, parvekkeella tai muussa viileässä tilassa, kuten jääkaapissa tai kellarissa.
-lehtisalaattia
-maitopohjaisia kastikkeita, juoksettuvat
-majoneesia
-melonia
-raakoja kananmunia kuorineen, kuori rikkoutuu pakastettaessa
-raakoja perunoita
-retiisejä
-salaattia
-smetanaa
-sulatettuja pakasteita, ruokamyrkytyksen vaara
-vesimelonia
Pakastusohjeita
Käytä pakastamiseen kaupan pakastusrasioita, pakastukseen sopivia Tupperware-tyylisiä astioita, muita rasioita (esim. jäätelörasiat) tai pakastuspusseja. Pakasta kaikki pakastettavat tuotteet ilmatiiviisti, kosteutta, rasvaa ja aromeja läpäisemättömiin, puhtaisiin astioihin tai pusseihin. Voit käyttää esim. kalafileiden tai lihanpalojen välissä muovikelmua tai voipaperia erottamassa niitä toisistaan. Niitä on helpompi käsitellä pakastamisen jälkeen.
Jos pakastat tuotteita lyhytaikaisesti pakastuspussi riittää, mutta jos pakastusaika on pitkä käytä mieluummin rasioita. Vältät pakkaspalamisen.
Pakkaa rasiat täyteen, jätä kuitenkin noin ½-1 cm pakastusvaraa (pakaste turpoaa hieman), varsinkin jos pakastat nestemäisiä tuotteita. Purista ilma pois pakastuspusseista, koska ilma saattaa vaikuttaa pakastetun ruuan makuun ja koostumukseen. Sulje kannet huolellisesti. Sulje pakastuspussi kumilenkillä, pakastusteipillä tai klipsillä. Tarkista että pakastusrasia tai pussi on puhdas myös ulkopuoleltaan, pyyhi roiskeet pois heti. Et kai halua liata pakastintasi?
Pakkaa pakastettavat tuotteet kerta-annoksiin, jotka on helppo käyttää sulattamisen jälkeen.
Kirjoita kaikkiin pakastamiisi tuotteisiin lappu pakastustussilla tai vedenkestävällä tussilla, mitä pakkaus sisältää ja koska pakastaminen on tehty (päivämäärä ja vuosi). Helpottaa elämääsi huomattavasti. Voit myös värikoodata pakasteesi erivärisillä lapuilla, niin tiedät väristä mitä tuotetta pakastusrasia sisältää.
Säilytä liha-, kala-, vihannes- ja marjatuotteet erillään pakastimessa, etteivät ota hajuja toisistaan.
Älä käytä lasiastioita pakastamiseen. Lämpötilan vaihtelu saa lasin särkymään.
Mielestäni kellari sopii useimpien juuresten ja vihannesten säilytykseen paremmin, mutta jos sitä ei ole niin pakastaminen on myös hyvä tapa.
Osan tuotteista voi pakastaa sellaisenaan, osa vaatii hieman kypsennystä että entsyymitoiminta pysähtyisi. Kypsennys voi tarkoittaa vedessä ryöppäämistä, höyrytystä tai pannulla paistamista. Tarkoitus ei ole kypsentää elintarvikkeita täysin kypsäksi, vain ainoastaan pysäyttää entsyymitoiminta, siksi ajat ovat lyhyitä. Liiallinen kasvisten vesikeittäminen myös poistaa vesiliukoisia vitamiineja ja tekee kasviksista mauttomia. Suosi mieluummin höyrytystä, ellei kyseessä ole ryöpättävä sieni, jolloin ryöppäys tarvitaan myrkyn poistamisen takia.
Appelsiininkuoret
Pakasta sellaisenaan. Saat appelsiinin raastettua kuorta kun sitä ruuissa tai leipomuksissasi tarvitset.
Artisokat
Poista uloimmat lehdet ja varsi. Pese hyvin kylmällä vedellä. Laita artisokat höyrytyskattilaan ja hieman sitruunamehua veteen. Höyrytä 7-10 min. Jäähdytä nopeasti ja kuivaa hyvin ennen pakastamista.
Banaani
Kuori banaani, soseuta sitruunamehun kera. Pakasta. Sopii vauvanruokiin, jälkiruokiin, kakkuihin.
Chili
Puhdista chilipaprika, leikkaa puoliksi, poista siemenet ja pakasta. Chilin voi säilöä myös kuivattamalla. Pakastaminen vie chilistä polttavuutta.
Fariinisokeri
Ei kovetu niin pahasti, kun pakastaa ensin.
Fenkoli
Leikkaa paloihin. Höyrytä 3 min, viilennä, kuivaa ja pakasta.
Hapankaali
Pakasta omassa liemessään.
Herneet
Poista palot. Laita herneet kulhoon, jossa on kylmää vettä. Madot on helpompi poistaa, ennen muuta käsittelyä. Höyrytä herneitä 1-2 minuuttia. Herneet sopivat hyvin pakastettavaksi. Herneet voi myös kuivata pakastamisen sijaan.
Härkäpavut
Poista pavut paloistaan. Höyrytä 3 minuuttia, jäähdytä ja pakasta. Sopivat erinomaisesti pakastamiseen. Vanhempien härkäpapujen maku jopa paranee.
Jauhot
Voi pakastaa, mutta miksi pitäisi, säilyvät yleensä kohtuullisen ajan ilman pakastamistakin.
Juusto
Juustot voi pakastaa. Kovat juustot pakastuvat paremmin, tuorejuustot ja pehmeät juustot muuttuvat sulaessaan rakeisiksi.
Kaali
Kaali säilyy mielestäni paremmin kellarissa ja jääkaapissakin useita viikkoja. Jos kaalia nyt haluaa pakastaa niin poista uloimmat lehdet, pese hyvin. Höyrytä muutama minuutti, viilennä, kuivaa ja pakasta.
Kahvi
Voi pakastaa, esim. jääpalalokeroissa.
Kala
Pakasta vain tuoretta vastapyydystettyä kalaa. Älä pakasta uudelleen jo kertaalleen pakastettua kalaa, ruokamyrkytysvaara!
Suolista ja perkaa kala ensin. Puhdista kala hyvin. Leikkaa fileiksi tai paloiksi. Erottele fileet ja/tai palat tarvittaessa muovikalvolla tai voipaperilla. Pakasta.
Kalan syötävät sisäelimet ja mädin voi myös pakastaa. Mätiä ei suolata, muuten siitä tulee vetistä kun sulaa.
Pienet kalat voi pakastaa jäävedessä. Laita pienet kalat vuokaan ja kaada jäävesi päälle. Pakasta. Kun kalat ovat jäässä, pakkaa jääkimpale pakastuspussiin.
Savukalan voi pakastaa sellaisenaan tai ruodittuina paloina. Pakasta heti tuoreeltaan savustettuna, säilyy paremmin.
Ruuaksi valmistetun kalan voi myös pakastaa.
Kananmunat
Keitetyt kananmunat tulevat pakastimessa kumimaisiksi, joten pakastamista ei voi oikein suositella. Raaka kananmuna kuorineen hajoaa pakastettaessa, mutta kananmunan voi pakastaa ilman kuorta, samoin munankeltuaiset ja –valkuaiset voi pakastaa erikseen. Laita keltuaiset ja valkuaiset omiin lokeroihinsa jääpalarasiassa ja pakasta. Toimi samoin raa’an vatkatun kanamunan kanssa. Siirrä jäätyneet kuutiot pakastuspusseihin. Voidaan käyttää ruuanlaittoon.
Kastike
Pakasta jääkuutiorasioihin tai muihin annosrasioihin. Siirrä jäätyneet kuutiot pakastuspusseihin.
Kerma
Pakasta omassa pakkauksessaan. Myös kermavaahdon voi pakastaa. Huom! Pakastettu kerma ei enää vatkaudu kunnolla.
Kesäkurpitsa
Pakasta vain nuoria yksilöitä. Pese ja leikkaa noin 1 cm viipaleiksi. Höyrytä minuutti tai paista kevyesti pannulla voissa. Ei pakastu kovin hyvin, mutta voidaan käyttää esim. risottoon.
Kirsikat
Pese kirsikat ja poista kivi. Pakasta.
Kukkakaali
Pese ja leikkaa noin 5 cm paloihin. Lisää sitruunamehua höyrytysveteen ja höyrytä 3 min. Viilennä, kuivaa ja pakasta.
Kyssäkaali
Käytä pieniä yksilöitä, jotka ovat 5-7 cm halkaisijaltaan. Kuori ja kuutioi. Höyrytä 1½ min, viilennä, kuivaa ja pakasta.
Lanttu
Käytä pieniä, nuoria lanttuja. Kuori ja leikkaa kuutioiksi. Höyrytä 2 min, viilennä, kuivaa ja pakasta. Voidaan pakastaa myös soseena kuten porkkanat.
Leivonnaiset
Lähes kaikki leivokset voi pakastaa. Monet taikinat voi pakastaa raakoina. Leipä, pulla ja sämpylät on kuitenkin paras pakastaa kypsinä ja pakata kertakäyttö annoksiin. Tuulihatut pakastetaan täyttämättöminä. Täytekakkupohjan ja voileipäkakkupohjan voi pakastaa, täyte ja kuorrutus on tehtävä pakastamisen jälkeen. Kuivakakut voi pakastaa viipaloituna ja laittaa viipaleiden väliin voipaperia.
Liha
Kertaalleen pakastettu raaka liha. EI SAA PAKASTAA UUDELLEEN, ruokamyrkytysvaara!. Kun ostat lihaa kaupasta kysy onko liha ollut jo osittain tai kokonaan pakastettuna. Tällaisesta lihasta valmistetun kypsän RUUAN voi kyllä pakastaa, mutta maku ei siitä parane.
Raaka liha. Poista muovipakkaus. Pakkaa uudelleen ja pakasta.
Keitetty, paistettu tai grillattu liha. Sitkistyy helposti pakastettaessa. Leikkaa viipaleisiin ja pakasta, tai pakasta kastikkeen kera.
Pakasta liha aina kerta-annoksina, enintään 3 kg paloina. Älä pakasta luita.
Jauhelihapihvit ja –pullat voi pakastaa raakana tai kypsennettynä. Pihvit voi erotella toisistaan muovikalvolla tai voipaperilla.
Lihaliemi
Pakasta jääkuutiorasioihin. Siirrä jäätyneet kuutiot pakastuspusseihin.
Luumut
Puolita luumut ja poista kivet. Keitä luumut pehmeäksi tilkassa vettä. Muhenna haarukalla loput soseeksi ja jäähdytä. Pakkaa annosrasioihin. Pakasta. Jääkaappikylmä luumusose maistuu tosi hyvältä lämpimän aamupuuron kanssa tai sitä voi käyttää leivontaa, esim. joulutortut tai lastenruokiin.
Maissi
Poista kuoret ja ”karvat”. Höyrytä pieniä tähkiä 3 min ja suurempia 5 min. Viilennä ja kuivaa. Voit pakastaa maissin tähkinä tai jyvinä. Jos pakastat jyvinä irrottele jyvät höyrytyksen jälkeen veitsellä.
Marjat
Kaikki marjat sopivat pakastettavaksi erinomaisesti. Suuremmat marjat (puutarhamansikat) voi viipaloida, mutta yleensä marjat pakastetaan kokonaisina sellaisenaan. Pakkaa rasioihin ja pakasta. Jäiset marjat sulavat mukavasti aamupuuroon tai erilasiin marjaruokiin. Marjat säilyvät pakastimessa ilman sokeria. Sokeria voi lisätä jos haluaa – mutta se on vain maun takia.
Marjat voi pakastaa myös soseena tai sekamarjoina. Koristetarkoituksiin voi pakastaa esim. herukanterttuja.
Mausteet
Yrtit ja mausteet voi pakastaa sellaisenaan ilman käsittelyjä. Laita esim. muovipusseihin. Jäätyneestä mausteesta on helppo murentaa sopiva annos ruokaan. Mausteet ja yrtit menettävät makuaan pakastuksessa. Tuore on aina tuore.
Munakoisot
Leikkaa noin 2,5 cm viipaleiksi. Höyrytä 4 minuuttia, jäähdytä ja kuivaa talouspaperilla kuivaksi. Pakkaa kerroksittain niin että viipaleiden väliin tulee tarttumatonta paperia. Munakoisoviipaleet voi myös paistaa höyryttämisen sijaan. Sopii jos munakoiso tulee ruokaan, jossa sen tekstuurilla ei ole väliä, esim. moussaka.
Nauriit
Käytä pieniä, nuoria nauriita. Kuori ja leikkaa kuutioiksi. Höyrytä 2 min, viilennä, kuivaa ja pakasta. Voidaan pakastaa myös soseena kuten porkkanat.
Nektariinit
Kuori, puolita tai viipaloi. Pakasta.
Oliivit
Pakasta omassa liemessään.
Omenat
Kuori omenat, poista siemenkota. Keitä omenat pehmeäksi tilkassa vettä. Muhenna haarukalla loput soseeksi ja jäähdytä. Pakkaa annosrasioihin. Pakasta. Jääkaappikylmä omenasose maistuu tosi hyvältä lämpimän aamupuuron kanssa tai sitä voi käyttää lastenruokiin.
Omenat voi pakastaa myös raakoina. Kuori ja poista siemenkodat, lohko tai viipaloi. Lisää hieman sitruunamehua, etteivät omenalohkot tummu. Sopii paremmin happamille omenoille.
Palsternakka
Käsittele kuten porkkanat.
Pannukakku
Pakasta sellaisenaan. Sulata uunissa
Paprikat
Pese hyvin, poista kanta ja siemenet. Leikkaa puolikkaaksi, siivuta tai kuutioi. Höyrytä 3 min. Höyrytetystä paprikasta tulee pakastettaessa hieman mössömäistä, joten sopii paremmin muihin ruokiin kuin salaattiin.
Paprikan voi pakastaa myös raakana, säilyy paremmin.
Parsa
Erottele erikseen paksut ja ohuemmat parsanvarret. Pese kylmällä vedellä. Höyrytä paksuja varsia 4 minuuttia ja ohuita 2 minuuttia. Jäähdytä nopeasti ja sido pieniksi nipuiksi, niin että varret ovat samaan suuntaan, ennen pakastamista. Parsa ei ole ihanteellinen pakastevihannes, muut säilöntätavat sopivat paremmin. Toki parsan voi lyhytaikaisesti pakastaa.
Parsakaali
Poista puiset osat ja suuret lehdet. Pese suolavedessä ja leikkaa paloiksi. Höyrytä 3-5 min, riippuen palojen koosta. Viilennä ja kuivaa hyvin. Säästäväinen tekee puisista osista ja lehdistä parsakaalisosekeiton.
Pekoni
Pekonin voi pakastaa savustettuna, paistettuna tai raakana.
Persikat
Kuori, halkaise, viipaloi. Pakasta.
Peruna
Uudet perunat on hyvä pakastaa melko pian maasta noston jälkeen että uuden perunan maku säilyy paremmin. Höyrytä perunoita 3 min, viilennä nopeasti ja pakasta. Perunat voi myös pakastaa lastuina, kuutioina tai perunamuusina. Ranskanperunatkin voi pakastaa. Paista öljyssä 2 min, viilennä ja pakasta. Paista vielä kerran pakastamisen jälkeen.
Piirakantäytteet
Levitä ohueksi levyksi ja pakasta levyinä.
Pinaatti
Valitse nuoria lehtiä, pese huolellisesti ja kuivaa. Höyrytä 2 min., jäähdytä nopeasti ja purista ylimääräinen kosteus pois. Pakasta tiiviisiin astioihin tai pakastuspussiin.
Piparjuuri.
Pese, kuori ja raasta. Pakasta. Piparjuuren voi pakastaa myös kokonaisena ja raastaa pakastetusta juuresta ruokiin.
Pizzapohja, omatekoinen
Tee taikina ja muotoile pizza. Pakasta ilman täytteitä.
Porkkana
Suuret porkkana kannattaa säilyttää kellarissa. Pienet voi pakastaa. Pese hyvin, kuutioi tai viipaloi. Höyrytä 3 min. Viilennä ja pakasta.
Porkkanan voi pakastaa myös porkkanasoseena tai raasteena.
Punajuuri
Mielestäni punajuuri säilyy paremmin kellarissa, mutta joskus punajuurta tarvitaan pieniä eriä nopeasti, joten siinä tapauksessa pakastaminen sopii. Pese punajuuret hyvin. Höyrytä pieniä alle 7,5 cm halkaisijaltaan olevia punajuuria 10 min, suurempia 45-50 min. Painekeittimellä höyrytysaikaa voi lyhentää. Viilennä. Poista kuori ja paloittele tai viipaloi. Pakasta.
Purjosipuli
Leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Höyrytä 2 min tai paista kevyesti öljyssä. Viilennä ja pakasta. Purjo ei oikein sovi pakastamiseen, pehmenee. Voidaan kuitenkin käyttää keitoissa ja laatikoissa.
Päärynät
Kuori päärynät, halkaise ja poista siemenkota. Keitä päärynät pehmeäksi tilkassa vettä. Muhenna haarukalla loput soseeksi ja jäähdytä. Pakkaa annosrasioihin. Pakasta. Jääkaappikylmä päärynäsose maistuu tosi hyvältä lämpimän aamupuuron kanssa tai sitä voi käyttää leivontaa tai lastenruokiin.
Raparperi
Pese, kuori ja leikkaa 2,5 cm pituisiksi paloiksi. Höyrytä noin 1 min. viilennä ja pakasta. Raparperipakaste sopii ruuanlaittoon ja leivontaan.
Ravut
Ravut voi pakastaa keitinliemessään.
Rusinat
Voi pakastaa sellaisenaan. Säilyvät kuitenkin yleensä hyvin ihan ilman pakastamistakin.
Ruusukaali
Poista uloimmat lehdet. Pese huolellisesti. Höyrytä 3 min. Jäähdytä ja pakasta.
Selleri
Pese ja leikkaa paloihin. Keitä kunnes on lähes pehmeää, kuori ja viipaloi. Pakasta.
Sienet
Kaikki syötävät sienet sopivat pakastettaviksi. Puhdista sienet ja käsittele ne normaalisti ennen pakastamista. Pienet sienet voi jättää kokonaisiksi, mutta halkaisijaltaan yli 2,5 cm kokoiset on hyvä viipaloida. Mikäli sienet eivät ole ryöpättävää laatua, kypsennä niitä minuutti pannulla voissa tai öljyssä, niin että vesi haihtuu pois. Muutoin ryöppää. Viilennä ja pakasta.
Sienet voi pakastaa kukin laji erikseen tai sekasieninä.
Sipulit
Kuori sipuli, hakkaa hienoksi ja pakasta. Sipulin voi myös höyryttää 2-4 min. ennen pakastamista. Yleensä sipuli säilyy hyvin, eikä sitä tarvitse pakastaa.
Sitruunankuoret
Pakasta sellaisenaan. Saat sitruunan raastettua kuorta kun sitä ruuissa tai leipomuksissasi tarvitset.
Sitruunat
Pese ja viipaloi. Viipaleita voi käyttää juomissa ja ruokien koristeena.
Taatelit
Voi pakastaa sellaisenaan.
Tarhapavut, salkopavut
Useimmat tarhapavut pakastuvat ihan kivasti, kuitenkin vahapavut on parempi käyttää tuoreina, kuin pakastaa. Pese, katko pää ja häntä pois. Höyrytä 2 min, jäähdytä ja pakasta.
Tomaatit
Pese hyvin ja pakasta kokonaisena. Sopivat pakastamisen jälkeen ruuanlaittoon, mutta eivät salaatteihin. Tomaatit voi pakastaa myös viipaleina.
Tomaattipuree
Poista tomaateista kuori ja siemenet, hauduta omassa mehussaan 5 min. kunnes pehmenevät. Purista siivilän läpi tai laita tehosekoittimeen. Viilennä, pakkaa astioihin ja pakasta.
Valkosipuli
Kuori, silppua ja pakasta.
Valmiit ruuat
Valmiita ruokia voi pakastaa raakoina, puolivalmiina tai täysin kypsinä. Kuitenkin munamaitoa sisältävät ruuat on hyvä olla täysin kypsiä ennen pakastamista. Pakastukseen aiotut liemiruuat on hyvä valmistaa vähään nesteeseen ja lisätä nestettä vasta keittovaiheessa pakastamisen jälkeen.
Pakastaminen vie ruuista makua, mausta ruuat pakastamisen jälkeen.
Valmisruuat, einekset
Noudata pakkauksen ohjeita.
Viini
Ylijäämäviinin voi pakastaa jääpalalokeroissa ja käyttää ruuanlaittoon.
Voi
Pakasta suolattu voi omassa pakkauksessaan. Suolaamaton voi säilyy hyvin ilman pakastamistakin.
Miten kauan ruoka pakastimessa säilyy?
-hedelmät – max 9. kuukautta
-jauheliha - max 1 kuukausi
-juusto (kovat juustot) – max. 9 kuukautta
-jäätelö (kaupan, ei omatekoinen) – max. 2-4 kuukautta
-kala (ahven, hauki, kuha, kolja, turska) – 6-8 kuukautta
-kala, rasvainen (lohi, makrilli, kampela, silakka, ankerias) - 3-4 kuukautta
-kananmunaa sisältävät tuotteet – max. 6 kuukautta
-kastike - 2-3 kuukautta
-lampaanliha – max 9. kuukautta
-leipä – 3-12 kuukautta
-leivonnaiset, hiivataikina - max. 2 viikkoa.
-leivonnaiset, rasvaiset – 2-4 kuukautta
-leivonnaiset, vähärasvaiset - 3-6 kuukautta
-maito – 1 kuukausi
-makkarat - 1-2 kuukautta
-marjat - max. 12 kuukautta
-naudanliha – max. 12 kuukautta
-pekoni – max 1 kuukausi
-sianliha – max. 6 kuukautta
-sienet – max. 9 kuukautta
-siipikarja - max. 12 kuukautta
-valmiit ruuat – max. kolme kuukautta
-vihannekset – max 12 kuukautta
-voi – max. 6 kuukautta
-äyriäiset – max . kolme kuukautta
Kauppojen pakastealtaiden valmisruokien ja ruoka-aine pakasteiden osalta on syytä noudattaa pakkausmerkintöjen ohjeistusta.
Milloin pakaste on pilaantunut?
Joskus vuosiakin pakastimessa ollut tuote on käyttökelpoinen ja maistuu ihan hyvältä. Parasta olisi kuitenkin aina syödä pakasteet ennen kuin ne käyvät liian vanhoiksi tai pilaantuvat. Jos tuote on vanhaa, haisee pahalta ja /tai maistuu pahalta, se yleensä on pilaantunut. Sopii kompostiin tai biojäteastiaan, ei ihmis- eikä eläinruuaksi.
Ruuan outo ulkonäkö pakastamisen jälkeen ei välttämättä ole merkki pilaantumisesta, vaan tuotteen kudosrakenteen hajoamisesta jääkiteiden vaikutuksesta.
Pidä pakastuspäiväkirjaa
Pakastuspäiväkirjan pitäminen auttaa sinua näkemään heti mitä pakastimessasi on ja ovea/kantta ei tarvitse aukoa turhaan. Lisäksi tiedät milloin olet mitäkin pakastanut sekä sen kuinka vanhoja tuotteet ovat.
Pakastuspäiväkirja voi olla iso lappu kaappipakastimen kyljessä tai arkkupakastimen päällä. Lapussa on sarakkeet, joihin on merkitty, mikä ruoka-aine on kysymyksessä, milloin se on pakattu ja missä kohdassa pakastinta se sijaitsee. Lappuun voi kirjata myös viimeisen käyttöpäivän. Näin näet mitkä tuotteet ovat vanhenemassa.
Tarkista pakastuspäiväkirja aina kun otat pakasteita pakastimesta tai vähintään kerran kuussa. Viivaa yli käyttämäsi tuotteet ja kirjoita listaan pakastimeen lisäämäsi.
Pakasteiden käyttö
Kun avaat pakastusrasian ja huomaat että ruoka-aineen pinnalla on huurretta tai jääkiteitä, huuhdo kiteet pois viileällä vedellä ennen sulattamista. Maku paranee hieman.
Sulata pakasteet jääkaapissa. Pienet pakasteet sulavat yleensä yhdessä yössä, isommat (kokonainen kalkkuna) voivat viedä useampia päiviä. Jääkaapissa sulattaminen estää hieman mikrobien aktivoitumista. Katso kuitenkin raakaa lihaa sulattaessasi, että lihamehuja ei tipu muiden ruokatarvikkeiden päälle. Lihan voi käyttää myös hieman kohmeisenakin ruuanlaittoon.
Kun sulatat leipää jääkaapissa kääri leivän ympärille pyyhe, se kerää liian kosteuden ja leipä näyttää paremmalta.
Jos sulatat pakasteet huoneilmassa, ne tulee valmistaa ruuaksi mahdollisimman nopeasti, koska mikrobitoiminta kiihtyy kun lämpötila kohoaa.
Pakasteet voi sulattaa myös viileässä tai lämpimässä vedessä. Tarkista kuitenkin ennen tätä että pakastusrasiasi on vedenpitävä tai laita rasia vedenpitävään muovipussiin.
Pakasteet voi sulattaa myös mikroaaltouunissa sulatusteholla. Kaikki kerran sulatetut pakasteet on hyvä valmistaa ruuaksi ennen uudelleen pakastamista. Makua uudelleen pakastaminen ei paranna.
Pakasteet voi laittaa myös sellaisenaan jo kuuman ruuan joukkoon ja antaa lämmön sulattaa pakasteen. Esim. marjojen ja sienten maku säilyy näin parhaiten.
Pizzan voi sulattaa suoraan uunissa, samoin kokonaiset paistit. Tuikkaa paistiin lihalämpömittari noin tunnin kuluttua, jotta tiedät kypsyysasteen.
Teollisesti pakastetun ruuan ja valmisruuan käytössä noudata pakkauksen ohjeita.
Käytä pakasteet mahdollisimman pian sulatuksen jälkeen, pakastaminen ei lisää ruuan säilyvyyttä pakastimen ulkopuolella.
Pakastimen sulatus ja siivoaminen
Pakastin on suositeltavaa sulattaa 1-2 kertaa vuodessa, kerran talvella ja kerran ennen sadonkorjuukauden alkua kesällä. Pakastin on hyvä sulattaa kun huurretta on kertynyt noin ½ cm tai pakastusrasioiden pintaan alkaa kertyä huurretta.
Talvi on hyvää aikaa tehdä pakastimen sulatus. Kevättalvi kun on vielä pakkasia, on paras aika, koska pakastin ei ole enää ihan täysi ja saat ruokatarpeet ulos kylmään pakkasilmaan tarvittaessa. Muista peittää ruoka-aineet hyvin että linnut, hiiret, rotat, kissat ja koirat eivät pääse apajille.
Kesällä pakasteet voi viedä sulatuksen ja siivouksen ajaksi maakellariin + ovet kiinni, laittaa kylmälaukkuun jääpanoksen kanssa tai jääkaappiin. Voit myös kysyä naapurilta lupaa käyttää hänen pakastintaan, ruokiesi säilytykseen. Yleensä uuden satokauden alkaessa pakastimessa ei pitäisi olla kovin paljon pakasteita jäljellä. Valitse viileähkö päivä tähän hommaan.
Kun pakastin on tyhjä, sammuta pakastin. Poista hyllyt, ritilät ja laatikot. Laita pakastimeen astia, jossa on kuumaa vettä. Sulje ovi/kansi. Kurkista aina välillä miten sulaminen edistyy ja laita pakastimen lattialle tarvittaessa paksu pyyhe imemään liikavettä pois. Älä anna huurteen sulaa täysin vedeksi. Kun huurre alkaa irrota, voit auttaa asiaa muovisella jääraapalla, kumilastalla tai puulastalla. Ole varovainen. Älä käytä teräaseita pakastimen huurteen irrottamiseen. Kerää jäät pois. Pyyhi pinnat kuivaksi siivousliinalla ja kytke pakastin uudelleen päälle. Odota noin 30 min, ennen kuin laitat pakasteet takaisin pakastimeen. Tarkista että et laita vanhentuneita pakasteita uudelleen pakastimeen, vaan luovu niistä – komposti tai biojäteastia on oikea paikka. Samoin toimi niiden ruokien kohdalla, joita et aio koskaan syödä.
Jos sinulla on automaattisulatteinen pakastin, siivoa pakastin 1-2 kertaa vuodessa pyyhkimällä nihkeällä siivousliinalla tyhjän pakastimen sisäpuoli. Lado sitten pakasteet takaisin pakastimeen.
Pakastimen muuta siivousta ja huoltoa
Tarkista ovien/kannen kumitiivisteiden kunto aika ajoin. Jos tiivisteisiin alkaa kertyä hometta, se kertoo että tiivisteiden vaihdon aika on käsillä tai sitten siitä että pakastin on liian kosteassa paikassa. Voit puhdistaa tiivisteet esim. vanhalla hammasharjalla ja sooda-vesi-seoksella.
Puhdista korit, ritilät ja muut tasot mitä pakastimessa on samalla kun siivoat pakastintasi muutenkin. Käytä puhdistukseen soodaa ja vettä. (1 l vettä 2 rkl soodaa). Anna kuivua hyvin tai kuivaa ennen pakastimeen laittamista.
Jos pakastimessasi on pinttynyttä likaa, kastele siivousliina äsken mainittuun seokseen ja laita se likatahran kohdalle. Anna vaikuttaa 10 min. Pyyhi pois. Jos ei lähtenyt toista käsittely. Jos ei vieläkään lähtenyt lisää kuumaa vettä tai kokeile ihmesientä.
Älä käytä pakastimen siivoukseen astianpesuainetta tai muuta tuoksuvaa yleispuhdistusainetta, muuten pakasteesikin haisevat samalle. Äläkä käytä hankaavia puhdistusaineita. Ne naarmuttavat pakastimesi pintoja ja saattavat aiheuttaa värjäytymiä.
Vedä välillä pakastin pois sijoituspaikastaan ja imuroi pakastimen alusta ja takaosan koneisto.
Jos pakastimessasi on jääpalakone, käytä jäitä muutaman päivän välein. Tämä pitää jäät tuoreempina ja estää paakkuuntumista. Jos jäitä ei tule juurikaan käytettyä tyhjennä jääpala-astia kerran kuussa, jotta se tekisi uutta jäätä. Jos jää saa olla koneessa pitkiä aikoja se alkaa ottaa hajuja ja makuja ympäristöstään.
Pakastinongelmia
Home pakastimessa
-puhdista pakastin hyvin ja muista kuivata hyvin.
Pakasteet vaikuttavat sulaneilta, vaikka ovat pakastimessa
-tarkista että pakastimen lämpötila on oikea
-laita pakastimeesi sisään lämpömittari pakasteiden päälle ja seuraa lämpötilaa. Tee tarvittavat säädöt
-poista sulaneet pakasteet, niiden mikrobimäärät voivat olla ennalta arvaamattomat
-tarkista että pakasteet eivät ole vanhentuneita tai kerran sulatettuja
Jääpalat katoavat pakastimesta
-tarkista pakastimen lämpötila ja seuraa sitä useamman päivän ajan. Laita lämpömittari pakastimeen pakasteiden päälle. Jos lämpötila heittelee kovin tai nousee koko ajan pakastin voi olla hajoamassa.
-syynä voi olla myös sähkökatko
-sinulla on automaattisulatteinen pakastin, kuuluu asiaan
Pakastin haisee
-tarkista että pakastin ei ole sulanut
-tyhjennä pakastin, sulata ja siivoa se
-poista pakastimesta vanhentuneet ruuat tai auenneet/rikkoutuneet pakastusrasiat
-pyyhi pakastin liuoksella, jossa on 1 l vettä ja ¼ kuppia booraksia. Huuhtele ja kuivaa hyvin.
-laita pakastimeen avattu leivinsooda-purkki. Vaihda purkki aina 3 kuukauden välein.
Ruoka vaikuttaa oudolta, voiko sen syödä
-Kaalista tulee melko pehmeää mössöä, mutta sen voi käyttää kaalilaatikkoon tai muuhun kaaliruokaan, jossa koostumus ei haittaa.
-Kovat juustot muuttuvat hieman murenevammiksi, mutta sopivat vielä ruuanlaittoon.
-Pekonin maku voi muuttua hieman oudoksi, mutta se on syötävää.
-Punajuurista voi tulla kumimaisia, jos niitä ei ole kypsennetty ennen pakastamista kunnolla. Ne voi kuitenkin syödä
-Purjosta tulee melko pehmeää, voi syödä. Jos ruoka haisee pahalta ja maistuu pahalta, se ei ole syömäkelpoista. Pakasteiden ollessa kyseessä ulkonäkö ei ole aina hyvä kriteeri päätellä pakasteen syömäkelpoisuutta.
Vaaleat läiskät pakasteissa, erityisesti marjoissa
-eivät ole hometta, vaan pakkaspalamista, joka johtuu huonosta pakkausmateriaalista, liiasta ilmasta pakastusrasiassa tai automaattisulatteisesta pakastimesta. Marjat voi syödä, mutta maku ei ole hyvä.
Henkilökohtaisesti pidän tuoretta ruokaa aina parempana kuin pakasteita, sillä poikkeuksella että pakastamalla itsepoimitut marjat ja sienet, sekä puutarhan sadon ja kausittaiset metsästys- ja kalastussaalit säästävät vuodessa todella paljon ruokalaskussa. Säästetyllä rahalla voikin sitten matkailla tai tehdä jotain muuta.
Muita asiaan liittyviä:
Jääkaappi - hoito, puhdistus ja käyttö
Ruokahygienia
Kellarin siivous, kunnostaminen sekä hoitaminen
Komposti - perustaminen, hoito ja ongelmat
Jokamiehen oikeudet
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti