8.9.09

Muutto

Muuttaminen uuteen asuntoon voi olla hankalaa tai sitten helppoa, kun aloitat suunnittelun ajoissa. Tavaroiden siirtely asunnosta toiseen on se raskain vaihe, niinpä on hyvä miettiä mitä tavaroita lähtee kuljettamaan ja minne. On hyvä miettiä mitä todella tarvitaan ja mitä ei. Käyttökelvottomat on aika heittää pois ja käyttökelpoiset, mitä ei itse tarvitse, laittaa kierrätykseen. Varaa pahvilaatikot vaatteille, leluille, kirjoille, lehdille yms. tavaralle mitä et tarvitse, vie kirpputorille, lahjoita keräykseen, anna sukulaisille tai ystäville.

Muistilista
*Sanomalehdet, muovipussit, pahvilaatikot, aloita niiden kerääminen jo kuukautta ennen muuttoa. Sitten on mihin pakata.
*Sähkömies, tilaa ajoissa, jos tarvitset apua sähkölaitteiden irroittamisessa ja kiinnittämisessä.
*Muuttolaatikot, muuttoihin erikoistuneet kuljetusliikkeet vuokraavat vahvoja muovisia muuttolaatikoita. Varaa pakkaamista varten myös muita laatikoita, jätesäkkejä, pakkausteippiä, tusseja, narua, paperia, sakset, laastaria, hakaneuloja, sulakkeita, taskulamppu, talouspaperia, siivousliinoja, työkaluja (ruuvimeisselit, jakoavain, vasara).
*Lankapuhelin, tilaa puhelimen siirto ajoissa.
*Posti, tee jälleenlähettämissopimus postin kanssa hyvissä ajoin ennen muuttoa. Tee virallinen muuttoilmoitus, joko netin kautta tai postista saatavilla lomakkeilla. Osoitteenmuutos välittyy virallisille tahoille näin automaattisesti. Postista saa myös ilmaisia kortteja, joilla voi kertoa uudesta osoitteesta sukulaisille ja ystäville.
*Sanoma- ja aikakauslehdet, muista kertoa uusi osoitteesi.
*Yhdistykset- ja järjestöt, muista kertoa uusi osoitteesi.
*Pankit ja vakuutusyhtiö, tee osoitteenmuutosilmoitus molempiin ja sovi mahdollisesta uudesta kotivakuutuksesta.
*Energialaitos, irtisano ja solmi uudet sopimukset.
*Vesilaitos, tee vesisopimus, jos muutat omakotitaloon.
*Lapset, pienet lapset voi olla hyvä jättää sukulaisten tai ystävien huomaan muuttopäiväksi.
*Pysäköintipaikat, selvitä etukäteen mihin uuden ja vanhan kotisi lähellä voi parkkeerata isoja autoja, niin että et tuki muuta liikennettä.
*Lainatut tavarat, muista palauttaa kaikki lainaamasi tavarat ennenkuin vaihdat paikkakuntaa.
*Muuttohenkilöt, mieti ajoissa keitä pyydät avuksi ja mihin hommiin.
*Entinen asunto, ilmoita entiseen asuntoosi muuttavalle uuden asutosi osoite ja puhelinnumerosi. Muista siivota entinen asuntosi lähtiessäsi.

Vinkkejä

Jätesäkit
Monia esineitä voi kuljettaa puhtaissa jätesäkeissä. Esim. pallot, särkymättömät lelut, kengät, muoviastiat, vaatteet. Muista kiinnittää jätesäkkiin lappu, mitä siellä on, sekä numero tai värikoodu minne se viedään. Jätesäkit mahtuvat hyvin muuttoautoon muiden tavaroiden väleihin.

Jääkaappi ja pakastin
Siirretään pystyasennossa, koska jos asetetaan kyljelleen kompressorista valuu nestettä ja laitetta ei voi käynnistää ennenkuin se on ollut 24 tuntia tukevasti paikallaan. Jääkaappi - hoito, puhdistus ja käyttö

Kasvit
Suojaa kasvien herkät lehdet muutossa pahvisuppilolla tai kietomalla kasvit sanomalehtipaperiin. Jos muutat talvella varaudu että osa kasveista voi kuolla, pakkaamisesta huolimatta.

Kippikärry, työntökärryt, porraskiipijä
Jos muutat taloon jossa on paljon portaita, kannattaa vuokrata porraskiipijä. Sillä on helppo kuljettaa painavia esineitä portaita ylös.

Kirjat
Älä pakkaa kirjoja kovin paljon yhteen laatikkoon. Siitä tulee painava. Merkitse laatikon päälle mitä kirjoja siellä on.

Lamput
Irroita vanhan kotisi valaisimet ja lamput viimeiseksi ja pura ne kuormasta ensimmäisenä. Näin näet, varsinkin pimeänä vuodenaikana minne tavaroita viet uudessa kodissasi ja huomaat onko pääkatkaisin kytkemättä päälle.

Lautaset
Laita lautasten väliin talouspaperia tai ruokaliinoja. Kiedo pyyhkeeseen.

Lemmikkieläimet
Tutustuta lemmikkieläin uuteen kotiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Mitä turvallisemmaksi se tuntee olonsa, sitä nopeammin se kotiutuu.
Kalat: Ota kalojen kotiakvaariosta vettä astiaan tai muovipussiin, jossa kalat on tarkoitus kuljettaa. Eristä astia tai muovipussi solumuovilla tukevaan laatikkoon, että vesi pysyy lämpimänä. Kuljeta laatikko henkilöautossa.
Kissat ja koirat: Saattavat ahdistua muutosta. Jos eläin on herkkä voi olla hyvä sijoittaa se jonnekin muualle muuton jaloista (hoitokoti, sukulaiset) tai vie erikseen uuteen asuntoon omassa autossa ja jätä sinne, tutun ihmisen seurassa, siksi aikaa kun muutat. Kuljeta lemmikki uutteen kotiinsa kuljetuskorissa, turvavöihin kiinnitettynä. Varaa mukaan talouspaperia, vettä, ruokaa, kulhoja. Kissalle hiekkalaatikko. Sijoita eläin uudessa kodissa aluksi mahdollisimman rauhalliseen paikkaan, suljetuun huoneeseen, jossa sille on vettä ja ruokaa sekä tuttu nukkumapaikka.

Liinavaatteet
Älä pakkaa kaikkia liinavaatteita, vaan säästä froteepyyhkeitä astioiden, peilien ja muiden helposti särkyvien esineiden pehmikkeeksi.

Lukot
Jos muutat vanhaan taloon, jotkut lukot voivat tuottaa hankaluuksia. Suihkuta niihin aseöljyä tai voitele lukkoöljyllä tai vaseliinilla.
Vaihda uuteen asuntoosi lukot. Varmuus on aina parasta. Anna vara-avaimia vain niille, joihin luotat.

Padat, pannut jne
Älä kujeta onttoja esineitä tyhjillään, vaan täytä ne esim. maustepurkeilla ja pienillä pakkauksilla.

Pakkaaminen
Älä pakkaa laatikoita liian täyteen. Kokeile että muutkin kuin voimamiehet jaksavat nostaa niitä. Laita painavimmat esineet laatikon pohjalle ja täytä tyhjä tila rypistetyllä sanomalehtipaperilla.

Pakkaustarvikkeet
Laita pakkaukseen käytettävät tarvikkeet tietylle vakiopaikalle huoneessa ja kerro myös muille missä ne ovat. Näin aikaa ei tarvitse tuhlata niiden etsimiseen, jos kaikki palauttavat ne aina sinne, kun ovat saaneet pakkauksensa tehtyä. Muista ottaa mukaan muuttokuormaan, kun pakkaukset on tehty.

Pakkausteippi
-teippaa hyllyjen ruuvit hyllyjen alareunaan kiinni.
-teippaa yhteen tankoja, levyjä, irto-osia.
-teippaa kodinkoneiden johdot pakkausteipillä rullalle ja kiinni laitteeseen.
-teippaa jatkojohdot nipuksi.
-sulje laatikot ja jätesäkit.

Raskaat esineet
Nostettaessa mene mahdollisimman lähelle ja koukista polvesi. Nosta esine selkä suorana, älä kumarru. Vedä nostaessasi ilmaa keuhkoihin. (hii-op). Jos joudut kääntymään tee se jaloillasi, älä selällä. Pyydä aina apua raskaiden esineiden siirtelyyn.

Särkyvät esineet
Kuljeta peilit ja muut herkästi särkyvät esineet henkilöautolla, hyvin pehmustettuina ja pakattuina. Täytä hauraat lasikuvut ja kristallimaljakot sanomalehtipaperilla. Pakkaa esineet froteisiin kylpypyyhkeisiin.

Televisio
Irrota TV:n pistoke seinästä päivää ennen muuttoa, koska kuljettaminen lämpimänä voi vaurioittaa laitetta. Teippaa tyyny tai peitto kuvaruudun suojaksi.

Tietokone
Irrota tiekoneen kaapelit ajoissa ja teippaa ne kiepille ja laitteeseen kiinni. Teippaa mukaan myös kaikki ruuvit. Teippaa tyynyt ruudun suojaksi. Jos et muista mikä kaapeli kuuluu mihinkin, värikoodaa kaapelit värillisellä teipillä.

Vaatteet
-laskosta vaatteet siististi ja asettele päällekäin. Näin ne vievät vähän tilaa ja ne on helpompi siirtää.
-pakkaa silitetyt vaatteet vasta muuttopäivänä.
-vaateripustimelliset vaattet voit pakata jätesäkkiin ja kietaista pussin suun ripustimen kaulan kohdalta ympäri.

Suunnittele muutto
1.Tee sisustusuunnitelma uuteen kotiisi
Hanki asunnon pohjapiirros ja mieti mitä sijoitat minnekin.
2. Aloita pakkaaminen ajoissa
Aloita niistä tiloista, joissa on kausiluontoista tavaraa kuten varastot ja ullakot. Nyt on hyvä miettiä, mitkä tavarat on järkevä ottaa mukaan uuteen kotiin ja mitkä laittaa pois. Pakkaa tavarat laatikoihin ja kirjoita laatikon päälle mitä siellä on. Pitkät esineet kuten sukset, sauvat ja mailat on hyvä teipata yhdeksi paketiksi, silloin niitä on helpompi käsitellä. Samoin pitkät puutarhanhoitovälineet.
3. Numeroi uuden asunnon huoneet
Kiinnitä numerot näkyville paikoille ovenpieliin tai oviin. Kirjoita jokaisen muuttolaatikon päälle numero, sisällystietojen lisäksi. Näin muuttohenkilöt tietävät minne tavaroita viedä. Voit myös käyttää värikoodeja.
4. Suojaa uuden asunnon lattia muuttoliikenteeltä
Tämä on tärkeää eteisessä ja kulkuväylillä. Voit käyttää suojaamiseen vanhoja mattoja tai pahveja, jotka on syytä kiinnittää teipillä, ettei kukaan kompastu.
5. Mieti muuttoauton koko, älä vuokraa liian suurta. Taitavalla pakkaamisella pieneenkin autoon mahtuu vaikka mitä.

Muuttoauto
Jos vuokraat auton miehineen, he tietävät kyllä miten homma hoituu. Jos vuokraat auton ja hoidat hommaa omalla väellä, niin varaa autoon 1-2 avustajaa, jotka vastaavat muiden kantamien tavaroiden lastauksesta ja perillä purkamisesta:
1. Aloita muuttoauton pakkaaminen suurista ja raskaista esineistä (kodinkoneet, huonekalut). Sijoita ne mahdollisimman tasaisesti kuormaan. Kiinnitä huonekalut kiinnitysnauhoilla tai köysillä. Laita nauhojen alle peitteitä pehmusteeksi. Valitse niiden paikat niin että ne saa purettua ensiksi kuormasta.
2. Sijoita joustinpatjat, pöydänkannet ja pitkät esineet kyljelleen lavan sivuille.
3. Sijoita epäsäännöllisen muotoiset esineet lavan sivuille tai muiden tavaroiden päälle, jos ovat kevyitä.
4. Kierrä matot rullalle ja aseta pitkittäin lavan keskelle.
5. Sijoita kaikki painavat laatikot ja esineet alimmaiseksi ja kevyemmät niiden päälle. Älä sijoita raskaita laatikoita päällekäin elleivät ne ole kestäviä ja tukevia.
6. Täytä tyhjät tilat ja kolot tavaroiden väleissä pahvilaatikoilla. Täytemateriaaliksi käyvät peitot ja huovat.
7. Katso että kuorma jakautuu tasaisesti autoon. Tiessä voi olla mutkia ja muuttoauto voi kaatua vauhdissa. Älä aja kovaa, oudossa tiessä et tiedä missä on kuoppia ja mutkia.
8. Aloita purkaminen isoimmista esineistä (huonekalut, kodinkoneet)
9. Kun kuorma on purettu avustajat voivat koota hyllyjä ja kaappeja.
10. Pura kuormasta ensin välttämättömät tavarat, sitten muut.
11. Aloita pakkausten purkaminen vasta sitten kun muuttoauto on tyhjä.

Muuttopäivän muistilista
1. Syö tukeva aamiainen, päivästä tulee rankka.
2. Ohjeista muuttohenkilöt hyvin.
3. Varaa muuttomatkaa varten eväät, jos matka on pitkä.
4. Ota mukaan: puhdas vaatekerta jokaiselle perheenjäsenelle, yövaatteet, käsi- ja kylpypyyhkeitä, WC-paperia, saippuaa, vedenkeitin, teetä, murukahvia, lusikoita tölkinavaaja, talouspaperia, tuhkakuppi (vaikka perheesi ei polttaisikaan, joku muuttomies saattaa tehdä niin). Jokainen pakkaa henkilökohtaiset lääkkeensä ja hygieniavälineensä sekä -aineensa. Pakkaa rahat, avaimet, luottokortit vyölaukkuun.
5. Ota mukaan perustyökalupakki, puhdistusaineet ja siivousvälineitä. Muista vahvat työhansikkaat kaikille sekä työvaatteet, jotka eivät pelkää likaa.
6. Muista pitää taukoja päivän mittaan. Tavaroiden kantaminen on raskasta puuhaa.
7. Tarkista että et unohtanut lapsia, lemmikkiä tai muuta tärkeää vanhaan kotiisi.
8. Kun muutto on ohi, menkää ulos syömään. Äiti on väsynyt muutosta eikä jaksa kokata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti