30.9.09

Tee-se-itse Vaatekaappi

Perustarvikkeet: Vasara, ruuvimeisseleitä, pora, poranteriä, mitta, jatkojohto, taskulamppu, lyijykynä + kumi, vesivaaka ja laastaria. Jos olet aloittelija varaa paljon laastaria ja kärsivällisyyttä.

Vaatekaappityypit
Vaatekaappeja on periaatteessa neljää tyyppiä: luksusmalli, vaatehuone, komero ja huoneen nurkka.
Luksusmalli on oikeastaan oma talo vaatteillesi. Sisältäen loputtomasti tilaa, vaatteille, kengille ja asusteille. Lisänä pukeutumistila, jossa voit laittaa hiukset ja meikata sekä sohva, jolla voit rentoutua ja katsella vaatteitasi. Luonnollisesti tilassa on peili, josta näet itsesi kolmelta suunnalta sekä tallelokero, jonne voit tallettaa arvokorusi. Lisänä vielä TV ja stereot.
Vaatehuone on hieman edellistä pienempi tila, jonne voit kävellä sisään. Vaatteet roikkuvat tangoilta eri korkeuksissa ja hyllyjä on vaatteille ja kengille. Hyllyt ja tangot laitetaan sopiville korkeuksille käyttäjiin nähden.
Vaatekomero on joko irtonainen tai kiinteä osa huonetta. Se voi olla kaikkien vaatteiden kaappi tai sitten se on tarkoitettu vain kengille, käsilaukuille tai kesä- tai talvivaatteille.
Huoneen nurkka on esim. makuuhuoneen nurkasta sermillä tai verholla erotettu pieni tila. Sermin tai verhon taakse on asennettu tankoja vaatteille, muutama hylly tai säilytyslaatikoita.
Päätä mikä vaatteidensäilytysmuoto sopii asuntoosi, vaatteillesi ja sinulle. Sitten vaan hommiin.

Vaatekaapin suunnittelu

Seinämateriaali
Jos et tiedä mitä materiaalia seinät ovat kysy rakennuksen edellisiltä omistajilta tai talonmieheltä. Jos he eivät tiedä, tee poratesti. Valitse huomaamaton paikka. Poraa pieni reikä. Jos et pääse seinästä juurikaan läpi ja poraustuloksena saat punertavaa pölyä, osuit tiiliseinään, jos taas poraustulos on vaalea pölyä seinä on betonia tai kiveä. Jos taas pora uppoaa helposti seinään ja sitten hupsahtaa läpi pyörien tyhjää, osuit levyseinään (kipsilevy, lastulevy jne.) Jos pora uppoaa hyvin, mutta ei pyöri tyhjää ja tuloksena on vaaleaa pölyä, seinä on kevytbetonia, harkkoa tai kuonabetonia. Jos tuloksena on puunväristä purua, on kyseessä puuseinä. Puuseinä on kaikista helpoin kiinnitysten kannalta. Jos edelleenkin seinämateriaali on arvoitus on ehkä parasta että annat vaatekaappisi jollekin muulle henkilölle tehtäväksi.
Mikäli seinä osoittautui kovaksi materiaaliksi tarvitset iskuporakoneen tai poravasaran.

Valaistus
Suunniteluvaiheessa on hyvä miettiä vaatekaapin valaistusta.
Jos kyseessä on iso tila kohdevalot ja/tai kiskovalaistus voi toimia hyvin. Koristeeksi voi sitten asennella kattokruunuja ja muuta krumeluuria.
Pienenpään tilaan riittää yksi lamppu kattoon. Jos mennään säästölinjalla, patterikäyttöinen liiketunnistimella varustettu vaatekaappivalo riittää. Joskus vaatekomeron lähelle voi asentaa lisävalon, jos muu huonevalaistus on himmeä.
Huoneennurkka-versioon on hyvä miettiä myös valaistusta, aina makuuhuoneen kattovalo ei riitä. Jalkalamppu toimii hyvin.

Hyllyt
Hyllyt helpottavat vaatteiden järjestyksessä pitämistä sekä niiden käyttöönottoa. Näet heti mitä vaatteita on missäkin. Hyllyille taitellaan kauniisti neuleet, colleget, T-paidat ja farkut.
Hyllyjen materiaali voi olla puuta, lastulevyä, muovia, laminaattia, lasia tai metallia. Muovi- ja laminaattihyllyt saattavat pakkasilmalla aiheuttaa sähköistymisilmiöitä vaatteisiin. Muovi taipuu helposti ja laminaatti on painavaa. Lasihyllyt taas särkyvät helposti, eivätkä kestä painavaa lastia. Jos valitset lasihyllyn, varmista että on käsitelty hajoamaan pieniksi siruiksi, jos menee rikki. Puu, lastulevy ja metalli ovat vahvimpia. Metallihyllyt voivat kuitenkin olla painavia. Hyllyjä voi ostaa valmiina setteinä tai puuta voi hakea sahatavarana, jolloin sahaat itse sopivan kokoiset hyllyt. Jos valitsit puumateriaalin tarkista että laudoissa ei ole kovin paljon oksankohtia tai muita epätasaisuuksia, koska ne voivat vaikuttaa hyllysi kestoon. Valitse myös mahdollisimman suoria lautoja. Jos valitsit lastulevyn varmista että se on tarpeeksi paksua (yli 1,7 cm) ja käsitelty niin että sen voi maalata. Jos et tiedä minkäsortin puuta hyllyjäsi varten valitsisit, katsele niitä joissa on silein pinta, ei tarvitse hioa myöhemmin niin paljon. Puuhyllyt voit viimeistellä maalaamalla tai petsillä. Paras maalivalinta on puolikiiltävä tai kiiltävä maali, koska tälläiset pinnat on helpoin pitää puhtaana.
Hyllyt tarvitsevat myös kannattimet. Ne voit tehdä myös itse puusta tai metallista tai ostaa valmiina. Kulmarautoja ja kannattimia valitessa on hyvä muistaa mihin käyttöön ne tulevat. Mitä painavampia hyllyjä sen tukevammat kannattimet ja pitemmät ruuvit tarvitset. Mieti myös mille välimatkalle kannattimia laitat, painavaa tavaraa säilytettäessä kannattimia on oltava enemmän.
Kuinka paljon ja minkälaisia hyllyjä valitset riippuu vaatekaappityypistäsi. Mikäli vaatetangon yläpuolella on ylimääräistä tilaa vähintään 35 cm, sinne kannattaa asentaa hylly. Jos vaatekaappisi on tarkoitettu lähinnä vaatteiden säilytykseen vuodenaikojen välillä, sinne kannattaa laittaa paljon hyllyjä.

Vaatetangot
Parhaita materiaaleja ovat puu ja metalli. Älä valitse muovitankoja. Kadut myöhemmin, koska ne taipuvat helposti ja katkeilevat. Tankojen kiinnitystapa riippuu seinämateriaalista. Kovaan seinämateriaaliin ja kevytbetonityyppiseen seinään tarvitset seinätulppia (proput) ja heikompaan seinämateriaalin kuten kipsi- tai lastulevy ankkurityypisiä proppuja tai ankkuriruuveja. Kysy rautakaupan myyjiltä mikä on paras versio omaan seinääsi. Muista mainita seinämateriaali. Muista että tanko tarvitsee myös kannatimet molempiin päihin. Valitse mieluummin metalliset kannattimet kuin muoviset. Jos katto on matalalla, tangon voi ripustaa myös kattokiinnitykseen, mikäli katon materiaali sen kestää.
Luksusversiossa tankojen sijoittelu on tärkeää, joten piirrä ensin tarkka pohjapiirros mitä haluat mihinkin laittaa. Yleensä parasta on sijoittaa tangot molemmin puolin sisääntuloa. Vaatehuone-malliin riittää usein yksi pitkä tanko ja vaatekaappiin yksi lyhyt, samoin nurkkaversioon. Nurkkaversioon voi ostaa myös valmiin kirpparitelineen.

Hyllyjä, tankoja vai molempia?
Saadaksesi selville mitä kiinteitä osia vaatekaappisi tarvitsee ja missä suhteissa, tyhjennä nykyinen vaatevarastosi ja katso mitä siellä pääasiassa on. Tee inventaari. Mitkä vaatteet ovat tankokelpoisia ja kuinka paljon niitä on, kuinka pitkiä ne ovat.
Mitkä vaatteet ovat hyllyille sopivia ja kuinka paljon niitä on.
Kuinka paljon on alusvaatteita, sukkia, koruja, vöitä, hansikkaita, huiveja, uimapukuja, kenkiä, saappaita jne.
Nyt kun tiedät mitä sinulla on, voit mitata kuinka korkeat tangot tarvitset ripustettaville vaatteille (takin helmat eivät saa laahata maata) ja minkä verran hyllyjä ja minkä korkuisia niiden tulee olla, että vaatteet mahtuvat. Mieti myös kuinka tiukkaan aiot sulloa vaatteesi vaatekaappiin, vai olisko väljempi sijoitus parempi?

Koukut
Kaikkia tavaroita ei tarvitse, eikä kannata laittaa hyllyille tai tangoille. Näppärä tapa on ripustaa vöitä, laukkuja, koruja ja vaatteita (esim. kylpytakki) koukkuihin. Koukkuja valitessa on taas muistettava seinätyyppi sekä mihin tarkoitukseen ne tulevat. Koukut voivat olla muovia tai metallia. Painavat ja isot esineet vaativat isompia ja kestävämpiä koukkuja.

Kenkäsäilytys
Jos omistat paljon kenkiä ja sinulla on rahaakin runsaasti, voit rakentaa niille vaikka oman säilytyshuoneen. Kenkiä voi säilyttää myös hyllyillä, naisten kenkille sopii hieman eteenpäinvino hyllytyyppi (muista koron korkeus), ja miesten kenkille tasainen hylly. Kenkähyllyjä on myös erikseen myytävänä tai voit rakentaa sellaisen itse. Jos tilaa on voit rakentaa kenkäkaapin, muutoin kenkäsäilytys jää lattianrajaan hyllyyn tai kahteen. Kun tilaa on niukalti kannattaa säästää kenkäkaupan laatikot ja säilyttää kenkiä niissä päällekäin pinottuina.

Vaatekaapin toteutus

Ennen tätä vaihetta tarkista vielä että suunnitelmasi ovat selvät. Tiedät seinämateriaalin, mitä aiot vaatekaapissa säilyttää ja kuinka paljon, minkä korkuisia vaatteesi ovat.

Aloitus
Aloita mittaamalla vaatekaappisi koko. Näin tiedät minkä mittaisia hyllyjä tai tankoja sinne tarvitaan. Mittaa kahdesti, että saat tarkan lukeman. Jos lukema ei ole molemmilla mittauskerroilla sama, mittaa vielä uudestaan. Käytä tarvittaessa kaveria apuna mitan toisessa päässä. Tämä on projektin tärkein vaihe. Jos mitat ovat pielessä kaikki muukin menee pieleen.
Kirjaa tarkasti ylös mitat ja se, minkä asian juuri mittasit. Piirrä tarvittaessa vaikka kuvia. Tarkista että listalla on kaikki tarvikkeet, myös proput ja ruuvit.
Sitten vaan rautakauppaan ostoslistan kanssa. Asiantunteva myyjä osaa kysyä tarpeitasi ja suositella hyviä tuotteita. Muista myös että ei kysyvä tieltä kovin kauas eksy. Kysy, jos et tiedä jotain!

Oikea paikka
Saattaa olla että olet jo mittausvaiheessa merkinnyt seinään hyllyjen ja tankojen paikat. Jos et, niin siitä on hyvä aloittaa.
Jos seinä on tiiltä tai betonia, voit valita paikan vapaasti. Mikäli seinä on levyä, täytyy löytää pystytolppien (koolingit) paikat. Jos naularivejä on näkyvissä, tämä auttaa yleensä tolppien löytämisessä. Jos seinä on ihan sileä eikä mitään näy, pienellä metallinpaljastimella asia hoituu.
Merkkaus tehdään lyijykynällä. Tarkista että kaikki merkit ovat suorassa linjassa ja oikeilla kohdillaan ennenkuin alat porailemaan reikiä seinään.
Ole tarkkana että reiät tulevat seinään vaakasuoraan. Jos oma käsi ei ole tarkka, on hyvä olla apulainen, joka sivusta katsoo että poranterä on suorassa kulmassa seinään nähden.
Kiviseinä tai kevytbetoni:
Poraa ensin reikä, jonka läpimitta on sama kuin propun, reiän syvyys saa olla reilu.
Tarkista ennen propun laittoa että reikä on oikeassa kohdassa ja oikean kokoinen. Mikäli kävi vanhanaikaisesti ja seinä mureni alta, suurenna koloa vielä lisää noin nyrkinkokoiseksi. Kostuta kolon pinnat ja muuraa umpeen jäykällä betonilaastilla. Kun paikkauskohta on kovettunut porauskovuuteen (lähes kovettunut). Porataan uusi reikä nyt hieman suuremmalle propulle.
Levyseinät:
Poraa reikä ja käytä ankkuritulppaa tai ankuriruuvia.
Puuseinät, helpot mutta kuitenkin:
Mikäli kyseessä on levytetty, paneloitu tai pinkopahvitettu hirsi- tai lautaseinä, on hyvä tarkistaa naulalla etukäteen, ettei kiinnitysruuvi osu hirren rakoon. Ota ruuvinpituinen naula ja lyö muutama sentti sivuun vaakatasossa,siitä, mihin kohtaan ruuvikiinnitystä haaveilit. Mikäli naula ei ota kiinni, on parempi siirtää ruuvin kiinnityskohtaa joko ylemmäs tai alemmas.

Loppusiivous
Kun reiät on porattu, propattu ja kannattimet ja ruuvit kiinnitetty, hyllyt, tangot ja koukut laitettu oikeilla kohdilleen, on aika siivota jäljet. Kun siivous on tehty ja lopuksi vielä nihkeäpyyhitty kaikki, on aika laittaa tavarat oikeille paikoilleen.

Jos tuntui liian vaativalta, voit aina ostaa valmiita kaappeja huonekaluliikkeistä. Vaatekaapin teko on kuitenkin paljon helpompaa käytännössä, mitä ohjeistani voi päätellä.

Katso myös Vaatekaapissa majailevia hyönteisiä ja niiden häätö
Vaatteiden pesu
Vaatteiden silittäminen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti