Matolla on kotona monta tehtävää. Se toimii sisustuselementtinä, toivottaa tervetulleeksi taloon, vaimentaa ääniä, tuo lämpöä, sillä voi kätkeä ruman lattian, tuoda esiin huonekaluja, korostaa jotain osaa huoneesta. Matto myös suojaa lattiaa ja kerää itseensä pöly, likaa ja kuraa. Tämän takia mattoa on hoidettava. Hoitamaton matto alkaa haista ja näyttää epäesteettiseltä.
Kynnysmattoja on pestävä useammin kuin muita mattoja.
Maton valinta
Valitse tummempia mattoja alueille, joilla kävellään paljon.
Valitse pestävä kynnysmatto, joka on tarpeeksi iso. Niin iso, ettei isokaan mies pääse hyppäämään sen yli pyyhkimättä kenkiään siihen. Valitse kurastopperimatto tai muu likaa irrottava matto. Jos et löydä tarpeeksi isoa mattoa, kaksi on parempi kuin yksi.
Älä valitse makuuhuoneeseen pölyä kerääviä karvalanka- tai villamattoja tai muitakaan mattoja, jotka keräävät pölyä.
Valitse mattomateriaali sen mukaan millaiseen käyttöön matto tulee.
Maton puhdistus
Selviät vähemmällä vaivalla kun naulaat eteiseen ison lapun "Jätä kengät tähän", ja pidät huolta että kukaan ei löntystele kengät jalassa sisällä. EI KUKAAN! Tai äiti on hyvin vihainen!
Opeta myös perheenjäsenet pyyhkimään jalkansa hyvin rappuralliin ja kenkienpuhdistusharjaan ennen sisääntuloa. Helpottaa siivousta huomattavasti.
Sillä on myös merkitystä millaisella aineella mattosi puhdistat. Tiesitkö että mattopölyssä on 75% mutageenisiä tai vahvasti myrkyllisiä kemikaaleja? Tiesitkö että pienet lapset hengittävät 2,5 kertaa enemmän mattopölyä keuhkoihinsa kuin aikuiset, koska istuvat ja leikkivät matolla.
Maton puhdistus imuroimalla
Katso Pölynimurit, käyttö ym. Miten usein mattoa imuroidaan riippuu kodin asukkaiden määrästä, pölyn määrästä sekä lemmikkeläinten määrästä sekä siitä miten siistinä koti halutaan pitää. Maton voi imuroida tarvittaessa vaikka useita kertoja päivässä. Kuitenkin vähintään kerran viikossa. Mieluummin kaksi.
Imuroi kovemmalla käytöllä olevat maton osat tai matot useammin kuin vähemmällä käytöllä olevat. Eteisen matto on hyvä imuroida usein. Imuroi puhtaalta alueelta kohti likaisempaa, tärkeää eteisessä ettet kuljeta likaa jaloissasi muualle.
Älä imuroi aitoja (itämaisia) mattoja vastakarvaa, vain myötäkarvaan.
Maton puhdistus lumella
Pakkasaikaan (nuoskalumi ei käy) matoista saa raikkaat viemällä ne ulos. Vie matto ensin ulos muutamaksi minuutiksi että se jäähtyy ulkolämpötilaan ja levitä vasta sitten lumelle. Matto asetetaan lunta vasten nukkapuoli (yläpuoli) alaspäin. Sitten mattoa piiskataan nurjalta puolelta niin että pöly ja roskat varisevat pois, noin 5-10 min. Kerran viikossa maton voi puhdistaa lumella. Pitää maton raikkaana talvella, kun maton peseminen on hankalaa.
Maton puhdistus mattomikolla (matonlakaisukone)
Ehkä olen kokeillut todella tehottomia malleja tai minulla on vääränlaisia mattoja, mutta en ole vielä saanut kyseisellä laitteella yhtään mattoa puhtaaksi. Toki se irrottaa matosta muutaman langanpätkän tai hieman eläintenkarvoja, mutta ei se mattoa puhtaaksi tee. Mattomikosta on olemassa myös akkukäyttöinen malli - pikalakaisin. Ei korvaa pölynimuria sekään. Mattomikkoa suositellaan käytettäväksi kun matolle tulee murusia, hiekkaa, eläintenkarvoja tai muuta pikkuroskaa.
Maton puhdistus sienipesimellä, levymopilla tai mikrokuitumopilla
Kostuta sienipesin ja purista liikavesi huolella pois. Pesin saa olla vain nihkeä, ei märkä. Levymoppiin voi laittaa mikrokuituliinan tai nihkeän harsokangaspyyhkeen. Mikrokuitumoppia käytetään sellaisenaan. Näillä keinoin eläinten karvoja voi pyydystää sileistä matoista ja samalla hieman sitoa pölyä pesimeen tai moppiin. Tätä puhdistustapaa voi käyttää vaihdellen pölynimurin kanssa. Veteen voi laittaa hieman astianpesuainetta tai eteeristä öljyä, jos haluaa tuoksua.
Maton puhdistus tamppaamalla
Moniin pölynimureihin kuuluu joko lisä- tai vakiovarusteena mattotamppari. Käytössä olen huomannut että se on joillekin matoille hieman liian kovakourainen käsittely. Älä tamppaa pölynimurin tampparilla vanhoja ja/tai hauraita mattoja, silkkinukkamattoja, vanhoja villanukkamattoja, ryijymattoja tai mattoja, joiden tampparinsietokykyä epäilet.
Jos matto täytyy tampata, niin tamppauksen voimakkuutta on helpoin säädellä kun käyttää mattopiiskaa ja tamppaa sillä matot käsivoimin. Yleensä matot tampataan suursiivouksen yhteydessä. Katso Siivoussuunnitelma.
Matto tampataan ensin puhtaammalta puolelta (usein taustapuoli) ja sitten likaisemmalta puolelta (päällipuoli). Itämaiset matot ja muut arvomatot piiskataan aina nurjalta puolelta ja hyvin varovasti. Oikea puoli puhdistetaan harjaamalla nukan suuntaisesti.
Mattoja ei tampata kovin usein, koska rautaiset mattotelineet, joille matto asetetaan sekä itse tamppaus toimenpiteenä aiheuttaa jännitystä maton loimilangoissa ja kuiduissa, jolloin ne helposti katkeilevat ja matosta tulee kapisen koiran näköinen.
Maton puhdistuksen outoudet
Tutkiessani miten maton saa puhtaaksi luonnonmukaisesti törmäsin kaikenlaisiin konsteihin. Maton puhdistus kaalilla, maton puhdistus lämpimällä ruisleivällä, maton puhdistus oluella, maton puhdistus vehnäjauhoilla ja suolalla, maton puhdistus tärpätillä, maton puhdistus kahvinporoilla, maton puhdistus teenlehdillä, maton puhdistus sahanpuruilla, maton puhdistus talkilla, maton puhdistus tuoreella ruoholla. Osa näistä konsteista on sellaisia että mattoon jää pysyvät tahrat tai väri lähtee tai mitään ei tapahdu, jos niitä kokeilee. Lisäksi ruoka-aineet matolla houkuttelevat matoja, toukkia ja kuoriaisia sekä muita tuhohyönteisiä. Toki omalla vastuulla voi kokeilla ihan mitä haluaa. Sinua on kuitenkin varoitettu!
Tahrojen poisto matoista
Tahrat on hyvä poistaa matoista heti, etteivät ne pääse imeytymään kuituihin pysyvästi. Toinen syy on se että maton pesu on usein työläämpi homma kuin tahran poistaminen. Katso myös Tahrojen poisto kankaista, Steariini ja matot, Ruostetahrat ja matto.
Kun matolle kaatuu jotain tahrivaa, poista ensin mahdollisimman paljon tavallisella pyyheliinalla (on imukykyinen) ja aloita vasta sitten muut tahranpoistotoimet. Mitä nopeammin toimit sen parempi.
Maton pesu
Tarkista maton pesuohjeet jo ostaessasi mattoa. Älä osta mattoa, jota ei voi pestä. Siitä tulee helposti kertakäyttömatto ja hyvin kallis (ja haiseva) investointi.
Hyvin likainen matto ei lähde puhtaaksi muuta kuin pesemällä. Pesun voi tehdä itse tai viedä maton mattopesulaan pestäväksi. Yleensä hyvin isot matot kannattaa viedä pesulaan, sillä niiden nostelu ei ole vähäväkisten hommia. Aidot arvokkaat matot, plyyshi- ja silkkimatot kannattaa myös viedä aina mattopesulaan. Pese vain sellaisia mattoja vedellä, joiden tiedät kestävän vesipesua.
Maton pesu itse on yleensä kesäpuuhaa, joten matot pestään käytännössä kerran vuoteen. Paras vuodenaika on kevät ennen juhannusta. Matot kuivuvat silloin parhaiten. Myöhemmin kesällä ilmankosteus on jo suurempi ja matot kuivuvat hitaammin.
Muistithan että mattoja ei saa enää pestä järvenrannoilla laiturilla. Yleensä kunnat ja kaupungit ovat järjestäneet yleisiä matonpesupaikkoja, jonne mattoja voi mennä pesemään. Jos lähistöllä ei ole matonpesupaikkaa, valitse matonpesuun paikka, joka on riittävän kaukana rannasta tai pohjavesialueelta. Huomioi myös naapurit, älä pese liian lähellä naapurin rajaa. Jos sinulla on käytettävissä pesutupa tai kylpyhuoneesi on tarpeeksi iso, maton voi pestä myös sisätiloissa.
Pienet matot voi pestä pesukoneessa, jos ne kestävät konepesun.
Maton pesu käsin
Ennen pesua imuroi matto irtoroskista ja hiekasta. Levitä sitten matto tasaisella vedenkestävälle alustalle kuten penkille, pöydälle tai lattialle. Maton pesuun käytetään perinteisesti mäntysuopaa nesteenä tai palana, toki voit itsekin valmistaa suopaa. Ohjeita löytyy täältä: Saippuan valmistus tai Tee itse kodin puhdistusaineet. Mäntysuopa palasaippuana kestää kauemmin ja tulee edullisemmaksi.
Kudotut räsymatot kestävät juuriharjaa, mutta ohuet karvalanka-, muovi-, nukka-, puuvilla-, rahka-, ryijy- tai tekokuitumatot on paras pestä hieman pehmeämmällä harjalla, ettei jää nukka harjaan kiinni. Jos peset mattoa lattialla käytä pitkävartista harjaa, säästät polvia ja selkää.
Kastele matto ensin vedellä ja levitä suopa vasta sitten matolle. Harjaa pieni alue kerrallaan, etene tasaisesti alue kerrallaan raitojen suuntaisesti, jos matossa on raidat. Kun koko matto on harjalla pesty, käännä matto ja pese toiselta puolelta. Huuhtele matto sitten huolellisesti useampaan kertaan.
Seuraavaksi kääri matto rullalle. Yritä saada tiivis rulla. Painele sitten vesi pois. Usein kävely mattorulla päällä edistää asiaa. Jos matonpesupaikalla on mattolinko, linkoa matosta liikavesi pois. Älä koskaan purista vettä pois matosta kiertämällä mattoa.
Matto kuivataan mattotelineessä tai vaaka-asennosssa. Tarkista että teline kestää painavan maton. Älä käytä tuuletustelinettä tai kirpparitelinettä, ne ovat liian hentoisia ja eivät kestä. Kun ripustat mattoa kuivumaan katso että vesi valuu raitojen suunnassa, muuten voi käydä niin että saat laikukkaan maton, jos matto päästää väriä.
Anna maton kuivua täysin kuivaksi, ennenkuin palautat sen lattialle tai laitat säilöön. Muuten tulee hometta.
Maton pesu painepesurilla
Jos käsivoimat eivät riitä maton harjaukseen, voi asiaa tehostaa painepesurilla. Pesurissa voi käyttää laimennettua mäntysuopanestettä tai yleispuhdistusainetta, jos siinä on pesuaineen annostelija. Jos ei annostelijaa ole, pesuaine on levitettävä erikseen ennen pesua matolle
Kastele matto ensin vedellä ja levitä pesuaine. Säädä painepesurin pesuteho puoleen maksimista, ettei matto vaurioidu.
Muista huuhdella matto ja puristaa vesi pois ennen kuin ripustat maton kuivumaan.
Vaahtopesu
Maton voi pestä vaahtopesuaineella. Astianpesuaineesta, vaahtokylpyaineesta tai shampoosta saa vaahtopesuaineen hätätilassa. Tarvitse ämpärin, johon laitan muutaman tipan astianpesuainetta, vaahtokylpyainetta tai värjättyjen hiusten shampoota. Laske suihkulla vettä päälle, niin että syntyy vaahtoa. Jos suihkua ei ole käytettävissä voit edistää vaahdonmuodostusta vispilällä.
Imuroi matto ensin huolellisesti. Tee ensin testi huomaamattomaan kohtaan, että näet poistaako vaahtopesu myös väriä matosta.
Aloita kauimmaisesta nurkasta ja etene kohti huoneen ovea. Levitä vaahto matolle ja harjaa harjalla. Poista vaahto talouspaperilla tai vanhalla puuvillapyyhkeellä pyyhkimällä mahdollisimman pian, tarkoitus ei ole liottaa mattoa vaahtopesuaineessa.
Tämän pesutavan ongelma on se, että pesuainetta jää aina jonkinverran mattoon. Siitä taas seuraa se, että pesuaine kerää pölyä ja likaa itsensä, joten matto likaantuu helpommin uudelleen. Mielestäni vaahtopesu sopii paremmin tahranpoistoon matosta, kuin koko maton pesuun.
Höyryttäminen
Maton voi puhdistaa myös höyrypesurilla ilman pesuaineita. Valitse malli, joka imee veden heti sisäänsä ja ei jätä vettä matolle. Laita höyrypesuriin vettä, valitse tekstiilienpuhdistusharja-osa ja pese pieni alue kerrallaan. Anna kuivua hetken aikaa, ennenkuin kävelet puhdistetulla matolla.
Höyryttäminen sopii erinomaisen hyvin allergiakotiin, sillä kuuma höyry tepsii myös pölypunkkeihin ja monien tuhohyöteisten muniin ja toukkavaiheisiin.
Huomioi että höyry voi kutistaa villamattoja.
Luonnonkuitumattojen, joita ei voi pestä, hoito
Olkimatot, niinimatot, sisalmatot, kookosmatot, juuttimatot jne.
Puhdista pyyhkimällä kylmään suolaveteen kostutetulla sienellä - varovasti. Harjaa sitten varovasti pehmeällä harjalla. Höyrypesuria voi myös kokeilla, varovasti.
Luonnonkuitumattoja ei koskaan tampata tai hakata millään. Ne harjataan vain kevyesti. Tamppaus katkoo kuidut ja saa maton pölyämään.
Mattojen säilytys
Matot säilytetään yleensä rullalla, sillä harvoissa kodeissa on niin paljon säilytystilaa että ne voitaisiin säilyttää vaakatasossa. Villamatot kääritään sanomalehtipaperiin ja suojataan muovipussilla, joka suljetaan tiivisti.
Plyyshimatot ja nukkamatot kääritään aina nukka ulospäin, että nukkaan ei tule painaumia.
Antiikkimatot ja hienot matot kääritään hapottomaan paperiin ja säilytetään laatkoissa, jotka on tehty hapottomasta pahvista. Koin- ja kuoriaissuojauksesta huolehditaan tarvittaessa.
Maton muuta hoitoa
-älä kävele matoilla korkeakorkoiset tai piikkikorkoiset kengät jalassa. Eivät tee hyvää maton nukalle ja/tai maton sidokselle.
-älä sijoita mattoa takan lähistölle, palovaarallista.
-älä sijoita kirjavaa tai värikästä mattoa auringonvaloon, UV-säteily vie matosta värit ja kellastuttaa vaaleaa puuvilla- tai villamattoa.
-aitoja mattoja ei pitäisi koskaan laitta suoraa lauta- tai parkettilattialle, vaan maton väliin on hyvä laittaa koinsuojakäsitelty kangas. Kova lattiamateriaali kuluttaa maton sidosta.
Ongelmia
Haiseva matto
-pese matto tai vie pesulaan.
-ripottele matolle soodaa, anna vaikuttaa tunnin ajan ja imuroi pois mahdollisimman tarkkaan.
Hajuvesipullo kaatui matolle
-painele paperipyyhkeellä ensin kaikki kosteus pois. Ota sitten siivousliinaan alkoholitonta kasvovettä ja painele sillä tahraa, hajuveden öljypitoiset ainesosat liukenevat kasvoveteen ja tahrasta ei tule niin näkyvää, katso myös Tahrojen poisto kankaista
Haalean värinen matto
-maton värejä voi kirkastaa etikalla tai suolalla mattojen huuhteluvedessä.
-kookosmaton voi värjätä petsillä. Matto puhdistetaan ensin ja levitetään sanomalehden päälle, sitten matto sivellään petsillä seuraten maton kuvioita.
Koit villamatossa.
-katso Tuholaisia ja syöpäläisiä luonnonmukaista torjuntaa, osio: Koit.
-pidä asunto siistinä, niin koit eivät ole ongelma.
-koita voi torjua myös pakastamalla matot (jos omaa todella ison tyhjillään olevan pakastimen) tai viemällä ne ulos kovalla pakkasella pariksi päiväksi, esim. parvekkeelle.
Kuoriaiset (museo- ja turkiskuoriaiset)
-katso Tuholaisia ja syöpäläisiä luonnonmukaista torjuntaa.
-Museokuoriainen
-älä säilytä mitään sängyn alla makuuhuoneessa, monet kuoriaiset viihtyvät siellä myös ja romu- eli aarrekasat ovat niiden lymypaikkoja. Pidä sängynaluset siisteinä.
Maton hapsut
-paikoiltaan lähteneet maton hapsut voi vetää takaisin paikoilleen virkkuukoukulla.
Maton hapsut takussa ja likaiset
-selvitä hapsut ensin suoriksi. Laita hapsujen alle muovi ja levitä hapsuihin mäntysuopaa tai saippuavettä. Puristele varovasti puhtaaksi ja huuhtele lopuksi haalealla vedellä. Ripusta matto kuivumaan tai laita hapsujen alle sanomalehtipaperi kuivumisen ajaksi.
Matto liukuu lattialla, "lentävä matto"
-laita maton alle kumiverkko, mattoesteet tai kaksipuolista mattoteippiä.
-jos matto on kokolattiamaton päällä, laita maton alle tarranauhaa.
Maton reunat rullaavat ylöspäin
-käännä matto nurinpäin ja anna olla viikko lattialla
-jos ei auttanut ompele maton alapuolelle kovike satulavyöstä
-jos matto sen kestää silitä höyrysilitysradalla
Painaumat matossa
-käytä huonekalusuojia painavien huonekalujen jalkojen alla.
-vältä laittamasta huonekalujen jalkoja mattojen päälle (jos mahdollista) ja siirtele huonekaluja eri paikkoihin matolla usein
-painauman saa pois nukkamatosta laittamalla jääpalan painauman kohdalle ja antamalla sen sulaa. Kun matto kuivuu imuroidaan nukka jälleen pystyyn.
-painauman saa pois höyryttämällä nukkaa höyrysilitysraudalla tai höyrypesurilla.
-painauman saa pois suihkuttamalla sumutinpullosta vettä painauman kohdalle ja nyppimälä nukan ylös tai raputtamalla nukkaa kolikolla. Kun nukka kuivaa, maton voi imuroida.
Palojäljet matossa
-jos vain nukka on kärähtänyt, leikkaa nukkaa hieman lyhyemmäksi.
-jos mattoon on palanut reikä, leikkaa kaikki palanut osa pois ja tee mattoon paikka nurjalle puolelle, hieman reikää isompi. Leikkaa matosta hieman nukkaa ja liimaa se paikkaan. Liimaa sitten paikka mattoon ja asettele nukka samaan suuntaan.
Sähköinen matto
-tee seos, jossa on yksi osa pyykinhuuhteluainetta ja viisi osaa vettä. Laita suihkepulloon ja suihkuta matolle. Anna kuivua.
Uusi matto - nukka sekaisin
-uuden maton nukkapinnan asettuminen voi viedä aikaa kuukauden. Joten ole kärsivällinen. Jos mahdollista anna maton olla rauhassa 3-4 viikkoa, ilman imurointia.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Hei! Täydennyksenä kohtaan "Maton pesu"... Pesulapalvelut on nykyään mahdollista tilata kotiin eli paikan päälle (ainakin pääkaupunkiseudulla:
VastaaPoistahttp://jussinpesula.palvelee.fi
Tässä aivan uudenlainen palvelu jossa pestään matot ja sohvat kotona paikallaan siirtämättä. Henkilö tulee paikalle ja pesee matot paikallaan lattialla ja vielä halvemmalla kuin pesulassa. Toimii koko uudellamaalla. Nettisivut: www.jyrkihoyry.fi
VastaaPoista