20.1.10

Lattioiden siivous, puhdistus ja hoito

Lattioiden siivoaminen on helppoa jos lattiamateriaalit ovat oikein valittu. Materiaalien valintaan vaikuttaa tilan käyttötarkoitus, kuinka suurella käytöllä tila on, onko lemmikkieläimiä, onko pieniä tai vähän isompia lapsia, onko perheessä allergiaa, miten innokkaita siivoajia perheenjäsenet ovat, kävelläänkö sisällä kengät jalassa ja luonnollisesti omat mieltymykset vaikuttavat myös valintaan.

Oikealla hoidolla ja puhdistuksella lattian elinikä pitenee ja lattia kestää siistinä pitkään.

Kaikki lattiamateriaalit kestävät imurointia ja lakaisua sekä mikrokuituliinaa. Ennen lattian siivouksen aloittamista kaikki irtomateriaali nostellaan lattialta ylös, myös pitkät verhot nostetaan ylös. Kun lattiapinta on mahdollisimman tarkoin tyhjennetty se on helpompi ja nopeampi puhdistaa.
Jos lattiamateriaali kestää kosteutta sen voi pestä sienipesimellä tai mopilla, muutoin ehdottomasti ei! Vesi puserretaan kuitenkin aina ensin pois, pesintä tai moppia ei jätetä koskaan likomäräksi. Jos lattia on hyvin likainen vettä saattaa joutua vaihtamaan useampia kertoja. Lattia kuivataan aina pesun jälkeen kuivalla liinalla. Senkin jälkeen lattian annetaan vielä rauhassa kuivua ennenkuin lattialle levitetään matot.
Lattianpesu aloitetaan takanurkasta ja päätetään ovelle. Kynnys ja jalkalistat puhdistetaan huolellisesti.

Lattiamateriaalit

Graniitti
Paloturvallinen materiaali. Se on huokoista, mutta sietää kuitenkin happoja ja emäksiä hyvin.
Graniitin siivous
Jos lattialla on paljon kiviä ja roskia, lattia imuroidaan ensin, sitten huuhdotaan vedellä, mikäli huoneessa on lattiakaivo tai viemäri, muutoin pestään vedellä ja mopilla tai sieniliinalla. Jos lattia on tahrainen ja kaipaa perusteellisempaa pesua käytetään saippuavettä. Lattia huuhdotaan ja kuivataan pesun jälkeen. Saippuaa ei saa jäädä yhtään jäljelle, muuten lattiasta tulee liukas.
Rasva ja likatahrat on hyvä poistaa graniitista heti, muuten ne jättävät pysyvän jäljen. Lähtevät yleensä pyyhkimällä tai heikosti emäksisellä pesuaineella (sooda).
Graniittilattiaa ei saa vahata ja hoitavia puhdistusaineita on syytä välttää, graniittilattia voi tulla niistä liukkaaksi.

Keraamiset laatat
Keraamisten lattojen siivous
Moppaa tai pese lattia sienipesimellä kerran päivässä. Käytä lämmintä vettä. Voit kiillottaa laatat laatoille tarkoitetulla kiillotusaineella. Älä käytä muita kiillokkeita, sillä ne voivat tehdä lattiasta liukkaan. Älä puhdista keraamisia laattoja viinietikalla. Jos laatoissa on saippuakertymää puhdista se leivinsoodalla ja kostealla sienellä.
Laatat voidaan myös vahata, elleivät sijaitse kosteissa tiloissa.

Kivilaatat
Painavia laattoja. Voivat olla kalkkikiveä, hiekkakiveä tai vuolukiveä
Kivilattian siivous
Kivilattia kannattaa suojakäsitellä heti uutena, näin tahrat eivät pääse imeytymään huokoiseen kiveen.
Puhdista ensin irtolika pois imurilla. Moppaa tai pese lattia sienipesimellä kerran päivässä. Käytä lämmintä vettä. Muista puristaa moppi tai sienipesin kuivaksi. Voit kiillottaa laatat laatoille tarkoitetulla kiillotusaineella. Älä käytä muita kiillokkeita, sillä ne voivat tehdä lattiasta liukkaan. Älä pese kivilattioita saippualla, niistä tulee liukkaat, jos haluat jotain ainetta käyttää käytä 2 rkl soodaa /1 l vettä.

Kokolattiamatto
Kun valitset kokolattiamattoa muista että kova kulutus vaatii tiheän nukan ja maton joukkoon annoksen keinokuituja. Keinokuidut taas sähköistyvät helposti. Antistaattinen käsittely kuluu yleensä käytössä pois. Villainen kokolattiamatto on koiden aarreaitta. Villasekoite on hieman parempi valinta. Tarkista että matossa on koinsuojakäsittely.
Mielestäni kaikkein hankalahoitoisin lattiamateriaali. Älä valitse tätä ellet ole intohimoinen siivooja. Pahin kokolattiamatto, jota olen joutunut siivoamaan oli vitivalkoinen ja toimistossa. Se likaantui noin tunnin välein (kahvitahrat, mustekynän jäljet, kenkien jäljet, tuolin pyörien jäljet, kukkamulta, huulipuna, kynsilakka, tussinjäljet, koirantassunjäljet, punaviini, hajuvesi jne.). Tulin kokeilleeksi varmaan kaikki mahdolliset ja mahdottomat tahrojenpoistomenetelmät. Toivottavasti se matto on jo revitty pysyvästi pois.
Kokolattiamaton siivous
Käsittele matto tahroilta suojaavalla aineella jo uutena, säästät monta tuntia työtä ja vaivaa myöhemmin.
Imuroi matto kahdesti päivässä huolellisesti, sillä se kerää paljon pölyä, vaikka huoneessa ei oltaisikaan. Mattotamppari auttaa jonkin verran. Mattomikko ei auta yhtään. Puhdistuta matto noin 2-4 kertaa vuodessa siivousliikkeellä. Jos kotona on lemmikkieläimiä 4-6 kertaa vuodessa, muuten matto alkaa haista pahalle muutaman kuukauden kuluttua. Kokolattiamaton voi myös pestä itse vaahtopesuaineella, tulos on kuitenkin helposti kirjava, joten suosittelen siivousliikettä. Poista tahrat matolta HETI. Kuivaa ja poista tahrat kevyesti painelemalla, älä hankaa. Älä käytä vettä puhdistukseen, sillä kosteus vahingoittaa mattoa.
Kokolattiamaton muu hoito
Suojaa kokolattiamatto matoilla alueilta, joilla on kova kulutus. Jos kokolattiamatto on eteisessä käytä eteis- ja ovimattoa.
Jos kokolattiamatosta saa sähköiskuja sekoita suihkepulloon 1 dl pyykinhuuhteluainetta ja 1 l vettä, suihkuttele matto liuoksella. Anna liuoksen kuivua hyvin ennenkuin matolla kävellään. Pitää maton sähköttömänä viikkoja.

Korkki
Pehmeä ja lämmin lattiamateriaali. Vaimentaa askelääniä. Korkkilattia ja lattialämmitys eivät sovi yhteen. Vesi tummentaa korkkilattian, joten älä räiski vettä tai liota korkkilattiaa vedessä. Korkkilattian voi myös vahata tai lakata. Vahaus tai lakkaus suoritetaan kuten muidenkin lattioiden vahaus tai lakkaus.
Korkkilattian siivous
Imuroi tai lakaise lattia päivittäin. Lattian voi pyyhkiä nihkeällä liinalla kerran viikossa. Jos peset lattiaa sienipesimellä tai mopilla liiku valon lankeamissuuntaan. Älä käytä pyöriviä tai poikittaisia liikkeitä, muuten lattiasta tulee juovikas. Käytä haaleaa vettä, saippuaa tai mäntysuopaa. Muista puristaa moppi tai siivousliina kuivaksi. Älä päästä korkkimaton saumoihin vettä.
Lattiavahan saa pois korkkimatosta lämpimällä vedellä ja mäntysuovalla.
Jos haluat lattiaan vahamaisen kiillon pyyhi lattia kevytmaitoon kastetulla liinalla. Jos haluat että korkkilattian pinta kiiltää sivele se pellavaöljyllä.
Mustat kenkien jättämät jäljet saa pois korkkimatosta hankaamalla niitä tuhkalla tai huonekaluöljyllä. Suopaakin voi kokeilla.

Laatat eli klinkkerit
Suuria ja tukevia sekä paksumpia laattoja kuin keraamiset laatat.
Laattalattian siivous
Moppaa tai pese lattia sienipesimellä kerran päivässä. Käytä lämmintä vettä. Voit kiillottaa laatat laatoille tarkoitetulla kiillotusaineella. Älä käytä muita kiillokkeita, sillä ne voivat tehdä lattiasta liukkaan.
Laatat voidaan myös vahata, elleivät sijaitse kosteissa tiloissa.

Laminaatti
Kestävä lattiamateriaali, joka ei helposti naarmuunnu. Saattaa kuitenkin sähköistyä, jos lattialla juoksennellaan sukkasillaan. Kerää helposti pölyä itseensä.
Laminaattilattian siivous
Imurointi ja kuivamoppaus ovat päivittäistä laminaattilattian siivousta. Nihkeää liinaa tai moppia käytetään siivoukseen kerran viikossa. Älä lotraa vettä lattialle, vaan muista puristaa liina ja moppi aina kuivaksi. Älä vahaa tai kiillota laminaattia. Älä käytä saippuapohjaista puhdistusainetta laminaatille, vie kiillon.
Tahrojen poistoon voi käyttä viinietikan ja veden seosta. Vaikeat tahrat saa pois kynsilakanpoistoaineella. Jos tahra on imeytynyt laminaatin sisään, sitä on mahdotonta poistaa. Peitä tahra matolla, jollet halua uusia koko lattiaa.

Lautalattiat
Paras lattialautamateriaali on mäntyä. Kuusi on liian pehmeää ja laudat vääntyvät kuivuessaan. Talvipakkaset ovat parasta aikaa lattian tekoon, koska silloin sisäilma on kuivaa.
Puulattia voidaan lakata, öljytä, vahata, petsata tai maalata.
Puulattian lakkaus muovipohjaisella lakalla
Kun lattia on hiottu täysin puhtaaksi, se lakataan ensin pohjalakalla. Neliötä kohti käytetään noin 0,4 l pohjalakkaa ohuina kerroksina. Kun yksi kerros kuivuu lakataan heti toinen perään. Sitten lattia tasoitetaan. Lakasta ja lattian hiomapölystä tehdään seos, joka levitetään teräslastalla niin että lattian raot ja kolot täyttyvät. Sitten tulee varsinainen lakka, joka levitetään teräslastalla ja kolme kerrosta. Lattia viimeistellään pintalakalla, jota levitetään 2 kerrosta teräslastalla ja viimeistellään mohairlastalla.
Puulattian lakkaus öljylakalla
Eroo edellisestä siinä että hiomapölystä ja lakasta ei voi tehdä kittiä kolojen ja rakojen täyttämiseen, vaan siihen joutuu käyttämään puukittiä tai puuliimaa. Kun kittaukset ovat kuivuneet pinta hiotaan tasaiseksi. Öljylakkaa käytetään 3-4 kerrosta ja uusintalakkaus 6-12 tunnin kuluttua. Ensimmäinen lakkakerros tehdään teräslastailla ja seuraavat mohairlastalla.
Puulattian öljyäminen
Puhtaaksihiottu ja kuiva lattia kyllästetään pellavaöljyvernissalla, johon on sekoitettu puolet mäntytärpättiä (pineenitärpätti). Seos levitetään sienellä tai liinalla 5-6 lattialautaa kerrallaan koko pituudelta. Isoille pinnoille iso lattianpesuun tarkoitettu sienipesin on hyvä. Imeytymättä jäänyt öljy pyyhitään pois.
Seuraavana päivänä käsittely uusitaan. Tämä tehdään kolme kertaa. Viimeinen kerros on pellavaöljyä, jossa on sikkatiiviä (kuivumista edistävää ainetta). Kutsutaan myös aktivoiduksi pellavaöljyksi. Jos lattiaan haluaa hieman väriä öljyn joukkoon voi lisätä väriainetta noin teelusikallisen puoleen kiloon öljyä. Väri kuluu kuitenkin nopeasti pois.
Älä koskaan levitä pellavaöljyä kostealle alustalle, se ei kuivu.
Puulattian vahaaminen
Ensin puhdas lattia öljytään, katso ed. Kun öljy on kuivunut vuorokauden, lattiaan levitetään käsittelemättömille puupinnoille tarkoitettua lattiavahaa. Vahan voi levittää lattiankiillotuskoneella (niitä voi vuokrata) tai liinalla ja lastalla käsin. Älä käytä puulattioille pelkkää mehiläisvahaa, muovi- tai linoleumilattioille tarkoitettua vahaa tai pelkkää pellavaöljyä.
Muistithan että pellavaöljy ja vernissa ovat helposti syttyviä, joten säilytä niiden levitykseen käytettyjä liinoja tai sieniä suljetussa tiiviissä metalliastiassa tai hävitä polttamalla.
Puulattian petsaus
Jos kaipaa lattiaan väriä sen voi hiomisen jälkeen petsata. Kokeile ensin johonkin huomaamattomaan kohtaan tai irtolautaan, jotta näet millainen lopputuloksesta tulee. Levitä petsi siveltimellä. Petsattu lattia voidaan sitten lakata, öljytä tai vahata.
Puulattian maalaus
Jos haluaa että lattiaan jää luonnetta, sitä ei tarvitse kovin tarkkaan hioa. Maalaukseen riittää kaksi maalikerrosta. Ensimmäinen kerros ohennetaan. Maali levitetään siveltimellä. Puulattiaan voi maalata vaikka matot tai kuvioita. Ole luova.
Puulattian siivous
Kaikille puulattioille sopii imurointi ja kuivamoppaus tai lakaiseminen harjalla. Puulattiat siivotaan aina lautojen suuntaisesti. Vesipesu ei sovi käsitellyille puulattioille, osalle puulattioista voi tehdä nihkeäpyyhinnän ja käsittelemättömälle puulattialle vesipesun kylmällä vedellä.
Maalamattoman tai käsittelemättömän puulattian siivous
Maalaamaton ja käsittelemätön puulattia pestään hienolla hiekalla tai mäntysuovalla ja kylmällä vedellä sekä kovalla harjalla muutaman kerran vuodessa. Pesu tapahtuu lautojen suuntaisesti harjalla hankaamalla. Huuhdellaan kylmällä vedellä. Suursiivouksen yhteydessä lattian voi valkaista 10%:lla sitruunahappoliuoksella.
Tahrat poistetaan maalamattomalta ja käsittelemättömältä lattialta tärpätillä. Huuhtele tärpätti hyvin pois.
Vahatun puulattian siivous
Vahattu lattia lakaistaan kuivalla harjalla tai imuroidaan. Lattia kiillotetaan kiilotushuovalla tai -harjalla päivittäin. Tarvittaessa kun lattia on muuten siivottu, se vahataan uudelleen. Vaha hangataan lattialautoihin pituussuunnassa. Kun vaha on kuivunut sitä hangataan kiiltäväksi kiilotusliinalla tai harjalla.
Tahrat saa pois hankaamalla niitä kiillotusvahaan kastetulla korkinpalasella. Tahroja voi poistaa myös tärpätillä, mutta koska tärpätti irrottaa vahaa, kohta on vahattava huolellisesti uudelleen.
Öljytyn puulattian siivous
Poista vanha öljy kirnupiimän ja soodan seoksella. Molempia yhtä paljon. Pese seos pois huolellisesti. Anna lattian kuivahtaa ja levitä uusi öljykerros.
Maalatun puulattian siivous
Maalatun puulattian voi pestä haalealla vedellä ja saippualla. Älä käytä pesujauhetta, sillä se vie kiillon. Käytä pesussa pehmeää liinaa tai harjaa. Älä levitä vettä suoraan lattialla, vaan kastele liinaa vesiastiassa ja purista hyvin liikavesi pois, ennekuin siirrät liinan lattialle. Maalatun puulattian voi huuhtoa etikkavedellä (½ dl etikkaa sangolliseen vettä), muista jälleen että käytät nihkeää liinaa, etkä lotraa vettä lattialle. Anna lattian kuivua hyvin pesun jälkeen, ennekuin levität mattoja. Muuten tulee hometta.
Jos haluat lattiaan vahamaisen kiillon pyyhi lattia kevytmaitoon kastetulla liinalla. Jos taas haluat että lattia kiiltää pyyhi lattia kahvinporoilla.
Lakatun puulattian siivous
Lattia pestään kylmällä tai haalealla vedellä. Huuhteluveteen voi lisätä etikkaa. Lattia kuivataan perusteellisesti. Suursiivouksessa voi käyttää mietoa pesuainetta ja haaleaa vettä. Älä laita liikaa pesuainetta muuten lattiasta lähtee kiilto. Muista jälleen nihkeä liina, ei vettä lattialle.
Lisää kiiltoa lakattuun puulattiaan saat pyyhkimällä sen kahvinporoilla. Englannissa puulattiat pestään oluella.
Kovalle kulutukselle alttiit alueet voi lakata uudelleen kerran vuodessa. Lattiaa ei tarvitse tällöin hio välillä. Suuria painaumia voi yrittää oikaista kuumalla silitysraudalla ja kostealla kankaalla.
Puulattian muu hoito
Puulattia on hyvä suojata matoilla kulutukselle alttiilta alueilta. Puulattia on liukas, joten käytä maton alla liukuestemattoa.

Linoleumi eli linoli
Linoleumi koostuu kuusi-, korkki- ja kalkkikivijauhesta, hapetetusta pellavaöljystä, hartsista ja väripigmentistä. Pinta on käsitelty akrylaatilla.
Linoleumi voidaan vahata vesi- tai öljyvahalla tai lakata.
Linoleumlattian siivous
Kaikille linoleumilattialle sopii päivittäinen imurointi, kuivamoppaus tai nihkeämoppaus, riippuen likaisuuden asteesta. Vahaus tai lakkaus uusitaan 1-2 vuoden välein. Linoleumilattia ei siedä veden pitkäaikaista vaikutusta, eikä emäksisiä pesuaineita. Mäntysuopaa voi käyttää silloin tällöin, mikäli lattia on hyvin likainen.
Öljyvahatun linoleumilattian hoito
Lattia kiillotetaan päivittäin ja jos lattialle joutuu öljyä tai rasvaa se poistetaan mahdollisimman pian. Suursiivouksessa öljyvaha poistetaan liuottimella ja lattian annetaan kuivua. Lattia vahataan uudelleen öljyvahalla. Vahaa levitetään 2-3 ohutta kerrosta ja edellisen on annettava kuivua ennen seuraavan levittämistä.
Vesivahatun linoleumin hoito
Vesivaha lähtee linoleumista tavallisella pesuaineella, lattia huuhdotaan hyvin ja kuivataan. Lattia vahataan uudellen vesivahalla. Vesivahatun lattian voi imuroida tai nihkeäpyyhkiä siivousliinalla päivittäin. Vesivaha vahingoittaa ajan kanssa linoleumia, joten ei ole kovin suositeltava vaihtoehto.
Lakatun linoleumin hoito
Lattian voi nihkeäpyyhkiä päivittäin. Uusintalakkaus on hyvä tehdä ennenkuin vanha lakka kuluu puhki.
Linoleumin muuta hoitoa
Jos linoleumlattia kellastuu tai pinta muuttuu huokoiseksi, sitä on puhdistettu liian vahvoilla kemikaaleilla ja muu hoito on unohdettu.
Kenkien jättämät mustat jäljet saa linoleumista pois pyyhekumilla.

Liuskekivet
Liuskekivilattian siivous
Moppaa tai pese lattia sienipesimellä päivittäin. Käytä lämmintä vettä. Voit kiillottaa laatat laatoille tarkoitetulla kiillotusaineella. Älä käytä muita kiillokkeita, sillä ne voivat tehdä lattiasta liukkaan. Älä pese kivilattioita saippualla, niistä tulee liukkaat, jos haluat jotain ainetta käyttää käytä 2 rkl soodaa /1 l vettä.

Marmori
Marmorilattian siivous
Imuroi irtolika ensin pois. Moppaa tai pese lattia sienipesimellä päivittäin. Käytä lämmintä vettä. Marmorilattiaa ei saa pestä kovin vahvoilla alkalisilla tai happamilla aineilla.
Tahroja voi yrittää poistaa varovasti soodalla.
Vahatun marmorilattian hoito
Vahattua maromorilattia pyyhitään kuivalla pyyhkeellä ja tahrat poistetaan kiillotusvahalla. Pahoja tahroja voi yrittää poistaa tärpätillä ja kiillottaa sen jälkeen vahalla.
Marmorin muuta hoitoa
Jos marmorilattia on hyvin kulunut sen voi hioa. Työ vaatii erikoisosaamista. Marmori voidaan myös kristallisoida, jolloin pinnasta tulee kiiltävä ja kova. Se tehdään yleensä uusille marmorilattioille tai vanhoille ja hiotuille. Kristalloitu marmorilattia puhdistetaan fosfaatittomalla puhdistusaineella. Siihen ei myöskään saa käyttää liuotinaineita tai kalvoa muodostavia aineita kuten vahaa tai kiillokkeita.

Mosaiikkibetoni
Sopii tiloihin, joissa vaaditaan hyvää kulutuksenkestoa ja edustavuutta. Yleisimpiä paikkoja ovat portaat, hallit ja käytävät julkisissa rakennuksissa. Mosaiikkibetoni koostuu kivirouheesta ja sementistä.
Mosaiikkibetonin siivous
Päivittäiseksi puhdistukseksi riittää yleensä imurointi, kuivamoppaus tai nihkeämoppaus. Lattian voi pestä saippuapitoisella pesuaineella ja vedellä kerran viikossa, jos se on hyvin likainen. Huuhdotaan hyvin ja kuivataan.
Mosaiikkibetonin muu hoito
Mosaiikkibetoni ei tarvitse välttämättä vahasuojausta, sen voi kuitenkin tehdä vesivahalla. Auttaa suojaamaan lattiaa loskakelillä lialta, noelta ja suolalta. Haittapuolena on yleensä se että vaha kuluu kulkukohdista pois ja lattiaan tulee "polkuja". Tämä "polkumuodostus" saadaan vähemmälle jos käytetään mattavahaa. Mikäli lattia on vahattu, suursiivouksessa kuluneita kohtia voi paikkailla laimennetulla vesivahalla.
Jos mosaiikkibetoni muuttuu harmaaksi lattian pesuun on käytetty liikaa pesuainetta. Jätä seuraavalla kerralla pesuaine pois, niin lattian väri muuttuu paremmaksi.
Älä käytä happamia tai emäksisiä aineita mosaiikkibetonin puhdistukseen, voivat syövyttää.
Tahrat poistetaan liuotinbensiinillä, mikäli eivät lähde kosteapyyhkimällä. Purukumi irrotetaan teräslastalla.

Muovilattia eli vinyylilattia eli PVC-lattia
Muovilattian siivous
Imuroi muovilattia aina ensin. Moppaa sitten kostealla mopilla tai sienipesimellä sekä mäntysuovalla tarvittaessa. Puhdista päivittäin. Varo saumoja, älä päästä vettä saumoihin.
Muovilattian muu hoito
Muovilattian voi vahata vesivahalla, jos haluaa, ei välttämätöntä. Yleensä uusi muovimatto pysyy noin vuoden hyvänä, sitten se on syytä vahata. Jos muovilattia on jo vanha ja himmeäpintainen, pintaan saa uuden loisteen vahaamalla sen.
Tummat kenkien tahrat saa pois vauvanhoitoöljyllä. Poista öljy hyvin että lattia ei jää liukkaaksi. Älä moppaa muovilattiaa kuivalla mopilla se sähköistyy helposti. Älä käytä muovilattian hoitoon liuotinpohjaisia aineita.
Aikoinaan vanhojen muovimattojen materiaalina käytettiin vinyyliasbestoosia eli vinyylin sekaan laitettiin asbestia. 1970-luvulla selvisi asbestin vaarat ja 1974 lopetettiin vinnyliasbestoosi-muovimattojen myynti. Jos purat vanhasta talosta, joka on rakennettu ennen vuosia 1975-77, muovimattoja pois on syytä pyytää apua asbestipurkua suorittavilta yrityksiltä.

Parketit
Suomessa suosituin lattiamateriaali. Tammi-, pyökki- ja koivuparketit ovat yleisimpiä. Parketteja on eri tyyppisiä mm. lauta-, lankku-, lukkopontti-, sauva- tai mosaiikkiparketti. Parketin asennuksessa sisäilman lämpötila tulee olla vähintään +18°C:ta ja ilmankosteus 40-60%.
Parketti pysyy yleensä hyvän 10-20 vuotta, jos sitä hoitaa hyvin. Kun parkettia kunnostaa aika ajoin se kestää jopa yli 100 vuotta.
Parkettia valitessa on otettava huomioon monia asioita. Ensinnäkin parketti ei sovellu lattiamateriaaliksi paikkaan missä käsitellään vettä tai missä kävellään märillä tai lumisilla kengillä. Toinen huomioitava seikka on, mistä maasta parkettimateriaalit ovat peräisin. Puu on elävä materiaali ja jos parketti tuodaan maasta, jossa ilmankosteus on korkea (troopiset ja subtroopiset maat) ja asennetaan lattiaan Suomessa, jossa ilmankosteus on talvella matala, parketti alkaa vetää kieroon ja irtoilla. Näin käy, vaikka parkettimateriaalin olisi annettu levätä Suomessa muutaman vuoden vaakatasossa. Samoin saattaa käydä talvella jos parketti on asennettu Suomessa kesällä (ilmankosteus korkea) tai sateisella ilmalla, vaikka parketti olisi kotimaista valmistetta. Ainoa keino saada parketti jälleen tasaiseksi on hioa ja uusintalakata se.
Parketin siivous
Imurointi ja kuivamoppaus ovat päivittäistä parketin siivousta. Nihkeää liinaa tai moppia käytetään siivoukseen kerran viikossa. Älä koskaan puhdista parkettilattiaa vedellä. Jos parketille roikahtaa vettä kuivaa se HETI pois, ettei parketti turpoa ja irtoa liitoksistaan. Jos on käynyt niin että tahra on jo imeytynyt parkettiin otetaan lämmin silitysrauta ja liina. Liina levitetään tahran päälle ja painellaan silitysraudalla, liinaa on syytä vaihta usein.
Tahroja parketista voi poistaa nihkeällä liinalla ja laimennetulla astianpesuaineella. Toinen konsti on kiillotusvaha tai tärpätti. Jos tärpättiä käyttää puhdistettuun kohtaan on laitettava uutta vahaa tai lakkaa.
Lakatun parketin hoito
Lakattua parkettia hoidetaan myös parkettivahalla ja parketinhoitoaineilla. Nestemäinen kiillotusvaha antaa kauniin kiillon ja sopii käytettäväksi kiilotuskoneen kanssa, kiinteä vaha on helpompi laittaa ja kiillottaa käsin. Eniten kuljetuista kohdista vaha kuluu helpommin pois, joten ne on vahattava perusteellisesti. Levitä vahaa ohuelti ja tasaisesti liinaan ja hankaa lattian pintaan. Villainen pyyhe sopii kiillotukseen. Lopuksi lattia vielä hangataan kiillotusharjalla, jonka alle on laitettu villapyyhe. Kiillotuskonetta voidaan myös käyttää.
Ajan kanssa vaha kerrostuu lattiaan, joten sitä täytyy silloin tällöin poistaa. Poiston voi tehdä tärpätillä tai vahanpoistoaineella, joka on tarkoitettu parkettivahalle. Etene puiden syiden suuntaan ja pieni alue kerrallaan. Vahan poiston voi tehdä myös koneella ja imuroida mahdolliset rippeet pois.
Kun vaha on huolella poistettu lattia vahataan uudelleen, tällä kertaa käyttäen hieman enemmän vahaa.
Suursiivouksessa voi tahrakohtia hangata teräsvillalla puiden syiden suuntaisesti. Muista vahata hangatut kohdat.
Älä vahaa lattiaa mattojen alta. Vaha tarttuu mattoihin ja niistä tulee öljyisiä. Lisäksi matot liukuvat vahatulla lattialla vaarallisen hyvin.
Parketin muuta hoitoa
Huonekalujen jalat pehmennetään huopapaloilla, että ne eivät jätä parkettiin jälkiä. Paikat, jossa parketti joutuu kulutukselle, kannattaa suojata matolla.
Parketin hiominen ja lakkaus
Kulunutta parkettilattiaa voidaan hioa ja lakata uudelleen useita kertoja, vaikka hiomisvaraa on vain muutama milli. Varmista että hiomisen jälkeen parketille tulee useita ohuita lakkakerroksia, koska vanha (ja kuiva) hiottu pinta suorastaan imee lakkaa. Pohjalakka kuivuu nopeasti ja sitä tarvitaan useita kerroksia. Sitten tulee varsinaista lakkaa 3-4 kerrosta ja lopuksi pintalakkaa kaksi kerrosta. (Markkinoilla on parkettien uusintalakkausta hoitavia yrityksiä, jotka vain hiovat parketteja ja vetävät sitten 1-2 kerrosta lakkaa. Se ei riitä. Tälläinen "lattiankorjaus" aiheuttaa sen että heti kun tulee kosteampi ilma parketti alkaa irvistellä. Tarkista aina että asialla on työnsä osaava ammattilainen. Parketin hiominen on myös ammattityötä, hiomisvara on vain muutama milli.)
Öljykäsitelty parkettilattia
Jos parkettilattia on öljykäsitelty, tämä käsittely täytyy uusia 2 kertaa vuodessa, jotta lattia pysyisi hyvänä. Levitä hoitoöljy ohuena kerroksena lattialle siivousliinalla.

Sementtilattia
Sementtilattian puhdistus
Kestää vettä. Harjataan puhtaaksi vedellä ja karkealla harjalla.
Rasvaiset tahrat sementtilattiasta saa pois tekemällä tahnan savesta ja vedestä ja levittämällä tahralle. Kun savi kuivuu harjataan tahra pois. Hohkakivellä voi myös hangata tahrakohtia. Kiehuvaa etikkaakin voi kokeilla.
Maalatun sementtilattian puhdistus
Kuten maalatun puulattian.

Tiililattia
Tiilien päälle on hyvä levittää monta kerrosta lakkaa tai muuta pintakäsittelymateriaalia, muuten tiililattian hoidosta tulee hankalaa.
Tiililattian siivous
Moppaa tai pese lattia sienipesimellä aina kun se likaantuu. Käytä lämmintä vettä. Voit kiillottaa laatat laatoille tarkoitetulla kiillotusaineella. Älä käytä muita kiillokkeita, sillä ne voivat tehdä lattiasta liukkaan.

Välineiden puhdistaminen
Lattian puhdistamisen jälkeen lattianpuhdistusvälineet puhdistetaan. Tarvittaessa pestään ja kuivataan hyvin. Lattiapyhkeet pestääm ja laitetaan kuivumaan.

Ongelmia
Jäätynyt lattia
Lisätään pesuveteen kourallinen suolaa. Näin pesty pinta ei tule liukkaaksi, eikä lattia jäädy uudelleen.
Kipeät polvet
Lattioiden siivous ja huolto on polville kovaa hommaa. Hanki polvisuojukset tai leikkaa tukevasta styroksista tai pehmeästä muovista polvien alle suojalautta.
Nariseva lattia
Ripottele talkkia lattian rakoihin ja jos lattiamateriaali sen kestää öljyä tai lattiavahaa.
Narisevat laudat voi naulata lattiajuoksuihin kiinni (käytä pieniä kampanauloja).
Jos on mahdollista päästä lattian alle, naisevan laudan kohdan voi kiilata alapuolelta.

Katso myös:
Matto - puhdistus, pesu ja hoito
Siivoussuunnitelma
Tee itse kodin puhdistusaineet
Pöly ja sen poisto
Pölynimurit käyttö ym

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti