19.1.10

Ovet, saranat ja lukot

Oven puhdistus ja siivous
Ovet ovat yleensä siivouksenkestäviä ja ovien pinta puhdistetaan materiaalin mukaan. Yleensä puhdistukseksi riittää pyyhkiminen nihkeällä liinalla, jos ovessa ei ole tahroja. Tahrat poistetaan sopivalla huonekalukiillokkeella tai -öljyllä. Katso myös Tee itse kodin puhdistusaineet .
Tarkista ovien siivouksen yhteydessä että ovenkahvan ruuvit eivät ole löystyneet. Jos ovat irti tai löysällä kierrä takaisin kiinni.
Avaimenreiän voi puhdistaa pölystä pienellä siveltimellä tai linnun sulalla.
Oven reunat ja pielet puhdistetaan ensin saranapuolelta. Sitten ovi avataan ja avoin ovi puhdistetaan molemmin puoli. Lukot ja kädensijat puhdistetaan materiaalin mukaisesti.

Lukkojen huolto
Ennen suursiivousta on hyvä laittaa lukkoöljyä avainpesää, lukko-osaan ja nupin tai kahvan juureen. Näin lukko pysyy kunnossa.
Turvallisuussyistä ulko-ovien lukot on hyvä sarjoittaa noin 10 vuoden välein ja uusia kokonaan 20 vuoden välein. Lukko on hyvä sarjoittaa uudelleen myös silloin kun avaimia on kadonnut tai joutunut ulkopuolisten haltuun. Turvalukkoon riittää lukkopesän vaihto.

Oven maalaaminen
Suojaa alue, jossa työskentelet hyvin sanomalehtipaperilla, pahvilla tai muovilla. Käytä nahkaisia suojakäsineitä ja hengitysuojaimia. Irrota painikkeet ja helat. Poista ensin vanha maali tai lakka. Käytä maalinpoistoainetta tai kuumailmapuhallinta maalin pehmentämiseen. Käsittele pieni alue kerrallaan ja kaavi pehmentynyt maali heti pois. Maalipoistoaine on helposti syttyvää, joten noudata varovaisuutta.
Jos maalia ei ole paljon, sen voi hioa epäkeskohiomakoneella pois. Pölyä syntyy runsaasti, joten tarvitset myös pölynimurin apua jos päädyit tähän ratkaisuun.
Puhdista pinta sitten hienolla hiekkapaperilla ja pyyhi lopuksi mineraalitärpätillä.
Pohjamaalaa ja täytä naarmut ja kolot lakkakitillä. Pihkaiset oksankohdat voi peittää oksalakalla. Hio pinnat tasaiseksi. Hiomiseen voi käyttää hohkakiveä tai vesihiontapaperia (nro 150) tai hiomapaperia (nro 100). Poista pöly kostealla liinalla ja anna oven kuivua ennen maalaamista.
Maalaa ovi sitten kahteen kertaan ohuelti.
Älä käytä oviin seinämaaleja tai muita remonttimaaleja, ne eivät kestä kulutusta. Vanhan oven voi maalata pellavaöljymaalilla, muille oville sopii alkydimaali tai lakkamaali.
Anna oven kuivua kunnolla (vähintään vuorokausi) ennenkuin asennat helat takaisin. Huomioi että eri maalikerroksien kuivumisen väli voi olla jopa vuorokausia.

Oven lakkaaminen
Oven voi myös lakata liuotinohenteisella lakalla, jos pitää enemmän puunvärisestä ovesta. Jotta ovi ei näyttäisi "märältä" valitse puolikiiltävä, puolihimmeä tai himmeä lakka. Sivele ensimmäinen kerros lakkabensiinillä ohennetulla lakalla ja sen jälkeen yksi tai kaksi kerrosta ohentamattomalla lakalla. Jos lakkaa jää nysyjä hio ne pois lakkauskertojen välillä.

Oven petsaus, kuullottaminen tai vahaaminen
Kun ovi on puhdistettu puupintaan asti, sen voi myös petsata tai kuullottaa tai käsitellä värillisellä tai värittömällä puuvahalla. Jos valitsit vahan, ovea ei voi enää myöhemmin voi maalata.

Oven öljyäminen
Jalopuuoven voi käsitellä jalopuuöljyllä tai tiikkiöljyllä.

Ovi ongelmia

Jäykkä lukko
Suihkuta lukon kieleen ja avaimenreikään lukkoöljyä. Voit myös voidella avaimen lukkoöljyllä ja laittaa avaimen lukkoon, käännä avainta muutaman kerran, jotta öljy menee oikeaan kohteeseen.

Jäätynyt lukko
Kun lukon öljyää huolellisesti se ei yleensä jäädy. Jos lukko jäätyi ja sisään pitäisi päästä, suihkuta lukkoon lukkosulaa ja öljy sitten lukko lukkoöljyllä. Lukkosulan käyttö kuivattaa lukkoa.

Kauhtunut puuovi
Voitele puuöljyllä.

Liukuovi jumittaa
Levitä kiskoihin lattiavahaa, kynttilää tai saippuaa.

Lukko ei mene kiinni
Jos lukon kieli ei osu vastalevyyn, ovi voi olla vinossa tai laskeutunut liian alas. Katso tilanne saranapuolella ja nosta tai laske saranakorkeutta tarpeen mukaan. Jos siitä ei ollut apua, irrota lukituslevy ja viilaa syvennystä suuremmaksi yläreunasta tai alareunasta tai siirrä koko lukituslevy ylemmäs tai alemmas.

Lukon kieli ei liiku.
Katso jäykkä lukko. Jos satuit juuri maalaamaan oven, on mahdollista että maalia on päässyt lukkoon, eipä auta muu kuin irrottaa lukko että maali saadaan pois.

Nariseva ovi
Rasvaa saranat vaseliinilla. Nosta ovi paikoiltaan ja laita vaseliinia saranoiden toisiaan koskettaviin kohtiin. Voit käyttää myös kynttilän vahaa tai steariinia. Myös lyijykynän lyjyä voi hangata nariseviin kohtiin.

Ovennuppi on väljä
Akseliputki on hioutunut väljäksi. Irrota nuppi, kierrä akseliputken ympäri pehmeää kangasta tai kierros maalarinteippiä. Asenna nuppi takaisin paikoilleen.

Ovi avautuu itsestään
Ovi on vinossa. Tarkista saranoiden tilanne. Kiristä löystyneet ruuvit. Syynä voi olla myös vinoon asennettu karmi tai seinän kaltevuus. Kaltevaa seinää ei voi suoristaa, ellei sitä pura ja rakenna uudelleen, mutta karmin asentoa voi muuttaa.

Ovi hankaa karmiin
Merkitse kohta lyijykynällä ja höylää ylimääräinen ovesta pois. Nosta ensin ovi pois paikoiltaan. Varo että et höylää liikaa (2 mm on jo liikaa). Jos et ole ihan varma mikä kohta ottaa karmiin kiinni, liitua oven reunat . Ne kohdat, joista liitu katoaa kun suljet oven, ovat höyläystä vailla.

Ovi on kiero
Jos ovi on pahasti kiero, sitä on miltei mahdotonta saada suoraksi. Joskus voi auttaa kun karmin irrottaa ja kiinnittää oven mukaisesti. Toinen vaihtoehto on lyödä ovikehikkoon kiiloja sopiviin kohtiin ja laittaa ovi puristukseen, jolloin se voi oieta.

Ovi osuu kynnykseen
Nosta ovea asentamalla aluslevyjä (korokerenkaita) saranan väliin. Tästä voi joskus seurata se että lukon kieli jää ylemmäs kuin sille tarkoitettu syvennys. Irrota lukituslevy ja viilaa syvennystä suuremmaksi yläreunasta tai siirrä koko lukituslevy ylemmäs.

Ovi sulkeutuu itsestään
Saranoiden kiinnitys voi olla vinksallaan. Tarkista asia. Kiristä löystyneet ruuvit. Syynä voi olla myös vinoon asennettu karmi tai seinän katevuus. Kaltevaa seinää ei voi suoristaa, ellei sitä pura ja rakenna uudestaan, mutta karmin asentoa voi muuttaa.

Ovi sulkeutuu itsestään kovaäänisesti
Joskus voimakas ilmanvirta tai ristiveto voi saada oven sulkeutumaan äkillisesti. Hiljennä ovi laittamalla itseliimautuvaa tiivistenauhaa karmin ala- ja yläkulmiin.

Painike eli kahva ei nouse kunnolla ylös
Uusi painikkeen jousi. Irrota kahva ja lukko ovesta. Avaa lukko, ota kuoleutunut tai katkennut palautusjousi irti ja malliksi lukkoliikkeeseen, että osaat ostaa samanlaisen tilalle.

Sarana on jumissa
Voitele sarana hankaamalla lyijykynää liukupintohin, voit kokeilla myös lukkosulaa.

Äänekäs ulko-ovi
Jos ulko-ovi täytyy "pamauttaa" kiinni, laita lukon kieleen lukkoöljyä, niin ei tarvitse paiskoa ovea. Lukon kielen vastakappaleen siirto tai kielen syvennyksen laajentaminen voi myös auttaa.
Jos ulko-ovi on jousivoimalla sulkeutuva äänekkyyttä voi vähentää asentamalla oveen silikoninystyrät, jotka stoppaavat oven hieman ennen kun ovi "pamahtaa" kiinni.

Katso myös:
Pöly ja sen poisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti