6.1.10

Kuivausrumpu eli pyykinkuivaaja - energiatehokkuus, hoito, käyttö ja siivous

Jokapuolella toitotetaan miten paha energiasyöppö kuivausrumpu on, puhumattakaan kuivauskaapista. Joten eiköhän lähdetä ottamaan asiasta selvää. Totuus näyttää tältä...

Pyykin kuivaamiseen kuluva energia?
Arvot on mitattu 5 kg:lla pyykkiä.

Pyykin kuivaaminen ulkoilmassa 0 kWh
Kosteuden tiivistävä kuivausrumpu (mankelikuivaa) 1,25 kWh - 1,7 kWh
Kosteuden tiivistävä kuivausrumpu (silityskuivaa) 1,65 - 2,1 kWh
Taloyhtiön pesulan kuivausrumpu (lämpöpumppu) 1,8 kWh
Kosteuden tiivistävä kuivausrumpu (kaappikuivaa) 2,35 -2,9 kWh
Narukuivaus huoneilmassa 2,5 kWh
Kuivauskaappi (45°C) 3 kWh
Kosteuden tiivistävä kuivausrumpu (erittäin kuivaa pyykkiä) 3,0 - 3,4 kWh
Kuivauskaappi (65°C) 3,5 kWh
Pesukoneen kuivausohjelma 4,0 kWh

Vähemmän energiaa vievä tapa on siis kuivata pyykki ulkona pyykkinaruilla auringossa tai pakkasessa. Vesisateella pyykki ei kuivu ulkona, silloin on turvauduttava muihin konsteihin. Kuivausrumpu ei ole ollenkaan huono konsti, varsinkin jos pyykki on jo valmiiksi hyvin lingottua. Vaihteluväli johtuu linkouksesta 1600 kierrosta minuutissa poistaa enemmän kosteutta kuin 1200 kierrosta.
Kaasukäyttöisen kuivausrummun energiankulutuksesta minulla ei ole tietoa, kuulopuheen mukaan sen pitäisi olla 60% vähemmän energiaa kuluttava kuin kosteuden tiivistävä kuivausrumpu. (Epäilen tätä suuresti, mietin myös sitä miten räjähdysherkkä yhdistelmä on kaasu, nöyhtä ja kuuma ilma, kun kuivasrummuilla on muutenkin taipumus syttyä palamaan herkästi).

Millainen on hyvä kuivausrumpu?
-energiatehokas
-rummussa on kosteusanturi, joka sammuttaa kuivausrummun kun pyykki on kuivaa
-eri ohjelmia erilaisille tekstiileille
-tilava, vähintään 100 l
-tarpeeksi pitkä virtajohto
-helppokäyttöinen
-helposti puhdistettava

Miten säästää energiaa kuivausrummulla kuivatessa?
Asenna kuivausrumpu aina lämpimään tilaan ja luotisuoraan. Säädä jalkoja tarvittaessa.
Linkoa vaatteet hyvin pesukoneella. Jos linkoat pyykin 1600 kierroksella, säästät 30% kuivausenergiaa verrattuna siihen jos linkoat 800 kierroksella.
Kuivaa aina samaa kangaslaatua olevia tekstiilejä samassa erässä.
Vaatteet kuivuvat nopeammin jos sekoitat sekä isoja että pieniä vaatteita keskenään.
Laita kuiva kylpypyyhe vaatteiden joukkoon, nopeuttaa kuivaamisaikaa.
Kuivaa aina täysiä koneellisia.
Kuivaa useampi koneellinen peräkkäin, näin rumpu pysyy lämpimänä ja säästää energiaa.

Älä koskaan -osio
-heitä vaatteita suoraan pesukoneesta kuivausrumpuun, vaan oio ne ensin. Muuten saat todella hankalasti silitettäviä tai mankeloitavia ryppyjä. Jos nyt tulit heittäneeksi vaatteet suoraan kuivausrumpuun ja ovat pahemmassa rypyssä kun mummon posket, niin laita märkä pyyhe kuivausrumpuun, vaatteet uudelleen sisään. Oikoo hieman ryppyjä.
-jätä pesuohjetta lukematta, vaan tarkista voiko vaatteen rumpukuivata. Muuten saat miniatyyrivaatteita.
-laita kuivusrumpua liian täyteen. Muuten teksiilit kuluvat, kuivaustulos jää heikoksi ja tekstiilit rypistyvät.
-laita kuivausrumpuun likaisia tai tahraisia vaatteita. Muuten kuumus tekee tahroista todella vaikeasti poistettavia. Sanoisinko mahdottomia.
-laita kuivausrumpuun mitään mikä on ollut kosketuksissa maalin, bensiinin, öljyn, voitelurasvan, hiuskiinteen, hiuslakan, kynsilakan, kynsilakanpoistonaineen, asetonin, tms. tai helposti syttyvien nesteiden kanssa. Monet tahranpoistoaineet ovat helposti syttyviä, joten pese vaatteet aina ensin hyvin. Muuten sinulla on seuraavaksi tulipalo-ongelma. Varmuuden vuoksi voi olla hyvä kuivata tälläiset vaatteet narulla.
-laita kuivausrumpuun sekaisin kevyitä ja raskaampia materiaaleja, ne kuivuvat eri tahtiin.
-laita kuivausrumpuun villa- tai villasekoitetekstiilejä, untuvatäytteisiä tai vaahtomuovitäytteisiä tekstiilejä, aitoja pellavatekstiilejä, elastaania sisältäviä vaatteita (rintaliivit, housuliivit, tukivyöt jne.), lurex-vaatteita, vaatteita, joissa on paljetteja tai strasseja, trikoovaatteita.
-laita kuivausrumpuun kumia tai kumia muistuttavia materiaaleja. Saattavat sulaa.
-juo tiivistynyttä vettä. Se on vahingollista ihmisille ja eläimille, sillä se saattaa sisältää kemiallisia jäämiä, jos käytät kemiallisia pesuaineita ja huuhteluaineita.
-laita kuivausrumpuun muovisia esineitä. Saattavat sulaa. Tämä koskee myös pyykinkuivauspalloja (Dryer Balls), joita suositellaan kuivausrummussa käytettäväksi. Kyseiset pallot myös rikkovat tekstiilit. Pallojen materiaali ja nystypinta ei sovellu käyttötarkoitukseensa. Jos haluat jotain kuivauspalloja käyttää, käytä tennispalloja. Ne ovat huomattavasti turvallisemmat. Eivät sovi kuitenkaan aroille tekstiileille.

Muista aina -osio
-tarkistaa että kuivausrumpu on täysin tyhjä ennenkuin laitat sinne vaatteita. Tämä on erityisen tärkeää kun perheessä on lapsia.
-napittaa vaatteet ja sitoa nauhat kiinni, sulkea vetoketjut, sitoa resorinarut ja vyötärönauhat.
-tarkistaa että pyykkiä ei jää luukun väliin ja että luukku sulkeutuu tiiviisti.
-sammuttaa kuivausrumpu käytön jälkeen. Lapsiperheissä voi olla hyvä irrottaa myös pistotulppa pistorasiasta ja sulkea rummun luukku.

Kuivausrummun siivous
Tämä on tärkeää sillä likainen kuivausrumpu ei ole paloturvallinen. Lisäksi nöyhtä nukkasihdissä lisää kuivausaikaa ja energiankulutusta. Nukkasihti ja täyttöaukon nukkasihdit on puhdistettava jokaisen kuivauskerran jälkeen. Imuroi aika ajoin nukkasihti kunnolla. Tyhjennä myös tiivistyneen veden täyttöastia, jokaisen kuivauskerran jälkeen, jollei vettä ole johdettu pois ulkopuolelle.
Kosteudentiivistin on hyvä siivota aina noin 100 kuivauskerran välein. Käytännössä muutaman kuukauden välein, jos kuivausrumpu on pääasiallisin pyykinkuivaustapasi, muutoin riittää kerran pari vuodessa.
Pyyhi kuivausrumpu sisältä huolellisesti nihkeällä liinalla. Muista puhdistaa myös kuivausrummun ulkopuoli.

Kuivausrumpu ongelmia
Huulipuna kuivausrummussa
Tarkista vaatteiden taskut huolellisemmin. Ota sumutinpulloon etikkaa ja sumuttele rumpu, kuivaa sitten paperipyyhkeellä. Voit myös pyyhkiä rummun astianpesuaineella, muista huuhdella ja kuivata huolellisesti.
Kuivaus kestää todella kauan
Tarkista että ilmankierto on riittävä kuivaushuoneessa. Avaa tarvittaessa ovi tai ikkuna.
Tarkista että huonelämpötila ei ole liian matala tai liian korkea.
Tarkista että ilmankiertosäleikkö ei ole tukossa.
Puhdista nukkasihti ja täyttöluukun sihdit.
Puhdista kosteudentiivistin.
Linkoa pyykkiä seuraavalla kerralla enemmän.
Kuivausrummun sisävalo ei pala
Valo palaa vain jos kuivausrumpu on kytketty päälle. Ei kuivausrumpu ole jääkaappi, jossa valo syttyy kun oven avaa.
Lamppu voi olla palanut, vaihda lamppu.
Kuivausrumpu ei käynnisty
Tarkista onko pistotulppa pistorasiassa.
Oletko sulkenut luukun kunnolla ja mitään ei ole luukun välissä.
Tarkista toimiiko luukun suojakatkaisin (pieni vipu tai painike luukun reunuksessa). Painele katkaisinta muutaman kerran, jos ei toimi kutsu huoltomies.
Oletko painanut virtakytkintä ja käynnistys-kytkintä.
Onko sulake palanut.
Kuivausrumpu lonksuu tai pyörii jäykästi
Laakerit ovat kuluneet virheellisen asennuksen (rumpu ei ole luotisuorassa) tai liian suurien täyttöerien takia, syynä voi olla myös se että lapset ovat roikkuneet kuivausrummussa. Kutsu huoltomies tai vie huoltoon.
Kuivausrumpu "roikkuu" etureunastaan
Laakerit ovat kuluneet virheellisen asennuksen (rumpu ei ole luotisuorassa) tai liian suurien täyttöerien takia, syynä voi olla myös se että lapset ovat roikkuneet kuivausrummussa. Kutsu huoltomies tai vie huoltoon.
Kuivausrumpuun valuu vettä
Kosteudentiivistin ei ole kunnolla kiinni. Tarkista kosteudentiivistimen tila ja sulje kansi huolellisesti
Puhdista kosteudentiivistin.
Kuulakärkikynä kuivausrummussa
Tarkista vaatteiden taskut huolellisemmin. Ota sumutinpulloon spriitä ja sumuttele rumpu, kuivaa sitten paperipyyhkeellä. Voit myös pyyhkiä rummun astianpesuaineella, muista huuhdella ja kuivata huolellisesti.
Liima kuivausrummussa
Tarkista vaatteiden taskut huolellisemmin. Ota muovilasta ja irrota mitä lähtee. Loput asetonilla. Pyyhi rumpu sitten astianpesuaineella, muista huuhdella ja kuivata huolellisesti.
Luukku ei aukea
Yleensä luukku aukeaa vasta kun ohjelma on ohi. Älä yritä aukoa luukkua kesken ohjelman. Jos ohjelma on jo ohi ja luukku jumittui kiinni. Kuivausrummun mukana tulee joskus kätevä pieni muoviläpyskä, jolla luukun voi tälläisissä tilanteissa avata.
Nenäliina jäi pyykin sekaan ja nukkaa on jokapuolella vaatteissa
Osta nailonverkkoa ja laita se kuivaimeen vaatteiden kanssa. Verkko kerää ylimääräisen nukan vaatteista.
Merkkivalot vilkkuvat
Seuraa niiden ohjeita, ne yleensä kertovat jostain.
Joskus voi käydä niin että koneeseen tulee jokin tekninen häiriö (tämä on harvinaista) ja valot vilkkuvat vaikka niiden ei pitäisi. Kytke tällöin kone pois päältä, odota 5 min ja laita sitten takaisin päälle. Valitse ohjelmat uudelleen.
Mustekynä kuivausrummussa
Tarkista vaatteiden taskut huolellisemmin. Ota sumutinpulloon spriitä ja sumuttele rumpu, kuivaa sitten paperipyyhkeellä. Voit myös pyyhkiä rummun astianpesuaineella, muista huuhdella ja kuivata huolellisesti
Nöyhtä
Osta nailonverkkoa ja laita se kuivaimeen vaatteiden kanssa. Verkko kerää ylimääräisen nöyhdän. Tarkoitan tällä muuta karvaa ja nöyhtää, kuin sitä mikä vaatteista normaalisti irtoaa kuivausrummussa.
Palo
Jos kuivausrumpu syttyi palamaan on myöhäistä puhdistella nukkasihtiä tai miettiä sitä vaahtomuovityynyä tai maalihaalareita kuivausrummussa. Sen sijaan sulje huoneen ovet, katkaise sähkö( ja kaasu) ja soita hätänumeroon kutsuen palokunta paikalle.
Purkka kuivausrummussa
Irrota muovilastalla. Voit myös yrittää kovettaa jäljellejääneen osan jääpalalla ja rapsutella pois.
Pyykki ei ole kuivaa
Valitse seuraavalla kerralla tehokkaampi ohjelma.
Sähkökatko
Kuivausrumpu yleensä pysähtyy, mutta luukku ei aina aukea. Kuivausrummun mukana tulee joskus kätevä pieni muoviläpyskä, jolla luukun voi tälläisissä tilanteissa avata jos sähkökatko tuntuu kestävän useampia tunteja.
Vaatteet unohtuivat kuivausrumpuun ja ovat nyt rypyssä
Laita kostea pyyhe rumpuun vaatteiden joukkoon ja anna rummun pyöriä vielä muutama minuutti.
Valkoinen vaate tummien joukossa
Tätä ei pitäisi tapahtua, mutta katso Nöyhtä -kohta.
Värikynä kuivausrummussa
Tarkista seuraavalla kerralla kuivausrumpu ja vaatteiden taskut huolellisemmin. Ota sumutinpulloon etikkaa ja sumuttele rumpu, kuivaa sitten paperipyyhkeellä. Voit myös pyyhkiä rummun astianpesuaineella, muista huuhdella ja kuivata huolellisesti.

Mikäli kuivausrumpuun tulee jokin häiriö, joka ei poistu näillä ohjeilla, ota yhteyttä valtuutettuun huoltoliikkeseen. Älä yritä korjata itse.

Vanhat kuivausrummut ja -kaapit voi viedä kodinkoneliikkeeseen tai kierrätyskeskukseen. Älä heitä niitä luontoon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti