6.12.09

Vuotava WC ja muita vessaongelmia

Miksi vuotava vessa on syytä korjata?
Ensinnäkin taloudellinen puoli, vettä valuu jopa 200 l/vrk. Toiseksi vuotava wc pitää ääntä ja valuva vesi jättää jälkeensä kalkki- ja likaraitoja.

Vuotava WC
Nosta huuhtelusäiliön kansi pois paikoiltaan kiertämällä huuhtelunuppi ja sen alla oleva mutteri irti. Jos säiliö on sivuvivuilla varustettu, avataan kiinnitysklemmarit. Käsittele kantta varovasti ettei se halkea.
Katso sitten vedenpintaa säiliössä.

Jos vedenpinta on liian korkealla, vesi valuu ylivuotoputken kautta ja vika on uimurissa tai tuloventtiilissä (täyttöventtiili).
Kun vedenpinta on korkealla uimuri varsineen voi olla veden alla ja uimurin sisään on päässyt vettä. Joudut uusimaan uimurin, jos se on vettä täynnä tai liian vanha toimiakseen. Uimurin varsi voi olla myös katkennut.
Säädä uimuri katkaisemaan vedentulo hieman aikaisemmin vääntämällä vartta niin että uimuri tulee alemmas.
Jos tämä ei auttanut, vika voi olla itse venttiilissä. Irrota venttiilin kansi ja kumikalvo ja puhdista hyvin. Veden mukana tulee lietettä, roskia tai kalkkia, jotka ajan kanssa kerrostuvat WC-säiliön sisäosiin. Puhdista myös kalvon alla olevat osat. Puhdista kumikalvon päällä olevat pienet reiät. Puhdistukseen voi käyttää etikkaa.
Jos tästä ei ollut apua, niin tarvitset venttiilin korjaussarjan (ventiilin kalvon , neulaventtiilin ja sitä ympäröivän kumin). Kun lähdet ostoksille ota selville WC-istuimen valmistaja ja vuosimalli. Säiliön nupissa on yleensä jotain tekstiä, joka kannattaa lukea, samoin vesisäiliön kannessa sisäpuolella.
Sulje tuloputken sulkuhana. Irrota venttiili, pura se ja vaihda osat ja kokoa uudestaan ja laita paikoilleen. Samalla kannattaa puhdistaa koko vesisäiliö hyvin suihkulla ja pinttymät liuottaa etikalla.

Jos vedenpinta on laskenut tai normaali ja vesi valuu säiliön pohjalla olevan tyhjennysventtiilin kautta vika on tyhjennysventtiilin (huuhteluventtiili) tiivisteessä.
Hanki uusi tiiviste. Irrota uimuri varsineen ja tyhjennysventtiilin varren poikittaistuki ja kierrä tyhjennysventtiili irti kannattimestaan. Puhdista tiivisteen vastapinta säiliön pohjalla hyvin ja vaida uusi tiiviste. Kokoa laite. Samalla kannattaa puhdistaa koko vesisäiliö hyvin suihkulla ja pinttymät liuottaa etikalla.

Tarkista kaikkien korjausten jälkeen että wc-säiliöön tulee vettä ja että vedentulo loppuu kun säiliö on täynnä. Kokeile myös että huuhtelu onnistuu ja katso että vesi ei jää valumaan altaaseen.

Jos käy niin että korjaus jostain syystä viivästyy, sulje sulkuhana, ettei vettä valu turhaan hukkaan. Sulkuhanan sulkemisella voi määrittää myös sen missä on vika, jos vessa jatkaa valumistaan vika on tyhjennysventtiilissä. Jos vessa lakkaa valumasta sulkuhanan sulkemalla vika on tuloventtiilissä.

WC:n huuhtelu ei toimi tai joudut huuhtelemaan monta kertaa että wc-allas tyhjenee jätöksistä
Nosta huuhtelusäiliön kansi pois paikoiltaan kiertämällä huuhtelunuppi ja sen alla oleva mutteri irti. Jos säiliö on sivuvivuilla varustettu, avataan kiinnitysklemmarit. Käsittele kantta varovasti että se ei halkea.
Tarkista sitten millä korkeudella veden pinta on säiliössä. Ylivuotoputkessa on yleensä merkki sillä kohtaa missä vedenkorkeuden pitäisi olla. Jos vettä on liian vähän, säädä uimuri katkaisemaan vedentulo hieman myöhemmin, vääntämällä vartta niin että uimuri tulee ylemmäs.
Jos vettä oli riittävästi, mutta silti vessa ei huuhtoudu kunnolla, tarkista avautuuko huuhteluventtiili kunnolla. Tarkista että huuheluventtiilin nostovarsi liikkuu kuten pitää.
Samalla kannattaa puhdistaa koko vesisäiliö hyvin suihkulla ja pinttymät liuottaa etikalla.

WC tukossa
Aluksi on hyvä kokeilla saako tukkeuman poistettua käsin. Laita käteen pitkävartinen kumikäsine ja kaiva niin syvältä viemäristä kun ulotut. WC ei syö kättäsi, mutta jos vesi altaassa on korkealla sitä voi vähentää ämpärillä, niin kainalot eivät kastu.
Jos sait tukkeuman pois, hyvä juttu. Jos et, niin on aika tarttua karhupumppuun. Älä kuitenkaan runttaa sitä täydellä voimalla viemäriin, voipi putket haljeta. Pumppaa rauhallisesti ylös alas noin 10 kertaa ja toivo parasta. Kuriseva ääni on hyvä merkki.
Jos pumppukaan ei tepsinyt, ota rautalankainen vaateripustin ja väännä siitä koukkumainen työkalu itsellesi. Yritä ronkkia sillä tukosta pois.
Jos ei auttanut, työkaluvuokraamosta voi vuokrata viemärirassin eli wc-kairan, jonka vaijeri pujotetaan viemäriin. Tukos voi tulla viemäristä vaijerin mukana jos hyvin käy.
Jos huonommin kävi, niin alan ammattilaiset tulevat hoitamaan homman painehuuhteluletkulla ja lasku tulee perässä.

Tukkeutuneen WC:n avaamiseen on olemassa kaupasta ostettavia kemiallisia aineita, ne ovat kuitenkin myrkkyjä ja kuormittavat luontoa ja vedenpuhdistamoja. Pidä siis huolta vessastasi siivouksella ja älä laita vessanpönttöön mitään muuta kuin mitä peräpäästäsi tulee sekä hieman vessapaperia. Toki vessanpönttöön voi oksentaakin, jos on ihan pakottava tarve tehdä niin. Käytä omaa järkeäsi!

Jatkossa on hyvä muistaa että WC:seen ei saa laittaa:
-kasvopapereita
-kotieläimiä (ei edes kuolleita tai pieniä ja kuolleita)
-kynttilänvalmistuksessa ylijäänyttä massaa
-käsipyyhkeitä (paperiset ja muut)
-leluja
-liuottimia
-lääkkeitä
-maaleja
-rasvaa
-tamponeita
-terveyssiteitä
-tupakantumppeja
-vauvanvaippoja
-öljyjä

WC:ssä on kaksi kantta ja molemmat on hyvä laskea alas kun vessaa on käyttänyt. Ihan sen takia että vessaan ei päädy mitään sellaista mitä sinne ei ole tarkoitettu. WC:n kannelta pudonneet avaimet, korut tai kellot yms. on huomattavasti helpompi noukkia kuin wc-altaasta.

Katso myös:
Kylpyhuoneen siivous
Ongelmajätteet ja jäteongelmat
Siivoussuunnitelma
Tee itse kodin puhdistusaineet
Vuotava hana ja putkiongelmia
WC:n ja Puu-c:n siivous

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti