7.1.22

Laumasuojaavaa dystopiaa kohti

 

Kolmen vuoden ajan koronavirus on varjostanut yhteiskuntia maailmalla. Luulisi että kolmessa vuodessa olisi opittu jotain.  Näyttää siltä että ei ole opittu mitään.


Ensimmäinen toimenpide vakavan tartuntataudin uhatessa on yleensä rajoittaa kontaktien määrää. Valitettavasti yhteiskunnassa on aina niitä ihmisiä, jotka eivät ymmärrä mitä sana rajoittaa tarkoittaa. Heidän mielestään heillä on oikeus mennä ja tulla ihan miten tahansa. Keksitään aina jotain millä voi kiertää rajoituksia. Sen seurauksena koronavirus leviää hallitsemattomasti.


No, kun rajoituksia ei saatu kunnolla aikaiseksi, sillä on seurauksia. Jos tarpeeksi paljon ihmisiä on sairaana, yhteiskunta alkaa rajoittaa itse itseään.  Asiat vain lakkaavat toimimasta. Käyhän se näinkin. Saadaan aikaan kunnon pakkosulku ja yhteiskunta, jossa mikään ei toimi, kun suurin osa porukasta on sairaana.


Luulisi että kolmessa vuodessa olisi saatu aikaan jo se kuuluisa ”laumasuoja”.  Itse en ymmärrä mitä kyseisellä termillä haetaan jatkuvasti muuntuvan tartuntataudin ollessa kyseessä. Luonnossa laumasuoja tarkoittaa sitä että kun on tarpeeksi iso lauma, lauman heikoimmat jäävät saalistajien armoille ja siten muu lauma selviää, uhraamalla heikoimmat. Koronan suhteen laumasuoja ilmeisesti tarkoittaa sitä että tauti vaan tarttuu laumaan aina uudelleen ja uudelleen.  Tulee uusi muunnos ja taas muutama heikompi kuolee pois. Kun tulee taas uusi muunnos, rokotukset eivät tehoa.


Rokotusväli näyttää koko ajan lyhenevän. Silti tartuntamäärät eivät laske yhtään, päinvastoin. Onkohan kukaan koskaan osallistunut tilastotieteen kurssille? Siellä opiskellaan tilastoja ja niiden tulkitsemista. Entä onko kukaan koskaan osallistunut todennäköisyyslaskennan kurssille? Entä onko yleensä harrastanut matematiikkaa?  Kuten yhteenlaskua 1+1.  Sanottiin että kun rokotuskattavuus saadaan tiettyyn prosenttimäärään tartunnat alkavat laskea. Näin ei ole tapahtunut.  Sitten kerrottiin että kun kaksi rokotusta on annettu tartunnat alkavat laskea. Näin ei ole tapahtunut. Nyt mennään jo kolmella ja neljällä rokotteella ja ilmeisesti jossain maissa jo on menossa viidennet annokset (jos ei vielä ole niin kohta on). Siltikään tartunnoissa ei ole tapahtunut laskua. Olisiko aika tarkastella tätä asiaa kriittisesti? Näyttäisi siltä että yksikään rokote ei suojaa tartunnalta. Kun tämä asia tuli selväksi, puhe muuttui siihen että ei ole tarkoituskaan että rokote suojaa tartunnalta. Sanottiin että rokote suojaa vakavalta taudilta. Sitten selvisi että rokotettuja oli vakavasti sairaana teholla. Sanottiin että mikään rokote ei ole sataprosenttinen.


Tässä voisi ottaa oppia vanhasta viisaudesta. Jos tekee kaiken aina samalla tavalla, päätyy samaan lopputulokseen. Jos mikään yhtälössä ei muutu, ei muutu lopputuloskaan.


Kun huomattiin että asialle ei voitu mitään, heitettiin kintaat naulaan ja kirves kaivoon. Lakattiin testaamasta. Näin saatiin tartuntamääriä alemmas. Asiaa selitettiin sillä että käsiä tarvitaan rokottamiseen. Mihin tällä vimmatulla rokottamisella pyritään? Kun pitäisi tehdä se ensimmäinen toimenpide eli pistää koko yhteiskunta täyssulkuun. Ei ole mitään järkeä kurittaa muutamaa alaa ja antaa taudin siinä sivussa levitä hallitsemattomasti.


Tiedän että on ihmisiä, jotka eivät usko että mitään koronavirusta on olemassakaan. Ne ovat näitä nenäkkäin istuvia maskittomia ihmisiä huoltoasemilla, R-kioskeissa ja muissa paikoissa, joissa jotain istuimien tapaisia on. He eivät välitä koronaviruksesta. Valitettavasti koronavirus ei erottele sitä uskooko joku siihen vai ei.  Se tarttuu sekä uskovaisiin että ateisteihin.


Hyviä asioita on että koronakotitestejä on kohta taas saatavilla ja niille, jotka eivät pidä nenänäytteenotosta on tullut kielestä otettava pikatesti. Sama 15 minuutin odotusaika, ennen kuin tuloksen saa selville. Näillä mennään nyt tässä dystopiassa, kun monilla paikkakunnilla viralliseen testiin on päivien jono.  Kohta kaikkeen muuhunkin on päivien jono.


Toinen hyvä uutinen on että omikron -variantti koronaviruksesta ei iske ihan niin ärhäkkäästi keuhkoihin kuin delta –variantti. Se, ei tarkoita sitä etteikö omikron voisi aiheuttaa vakavaa tautia. Osa selviä lievillä oireilla ja osa saa long covidin eli pitkäaikaisen taudin, joka voi kestää kuukausista vuosiin tai ikuisesti (kukaan ei tiedä vastausta tähän). Tämän taudin voivat saada myös lapset. Mikä taas ei ole hyvä uutinen.


Mitä tulee epidemian loppumiseen, en todellakaan alkaisi tässä vaiheessa kun tartuntoja on enemmän kuin koskaan, vetelemään mitään johtopäätöksiä hatusta. Toki kun kaikki ovat sen kerran sairastaneet, niin sitten ei tule niin yllätyksenä että sen voi sairastaa toisen, kolmannen, neljännen jne. kerran oli sitten rokotus tai ei. Virus on levinnyt niin laajalle, että todennäköisesti se on seuranamme aina jonkin variantin muodossa ikuisesti tai kunnes ihmiskunta alkaa systemaattisesti rajoittaa syntyvyyttä, sille tasolle että maapallon kantokyky sen kestää. Tämä vie vain sellaiset 200 vuotta, jos aloitetaan nyt.  


Äiti alkaa olla hyvin vihainen.  Jos mamma pääsisi puikkoihin, niin ohjeet olisivat ne välttämättömät eli:

1)      Lockdown eli yhteiskunnan täyssulku, ulkonaliikkumiskielto. Vain välttämättömät asiat saa hoitaa (ruoka, lääkkeet) kerran viikossa ja vain yksi perheenjäsen hoitaa tehtyään ensin negatiivisen koronatestin kotona.

2)      Kaikki penskat etäopetukseen ja kaikki lasten harrastuspaikat kiinni.

3)      Myös kaikki aikuisten harrastuspaikat kiinni.

4)      Kaikki lento- ja laivaliikenne seis ja rajat kiinni.

5)      Maskipakko julkisille paikoille sisätiloihin ja ulkotiloihin. Ilman maskia ei asiaa mihinkään.

6)      Tarpeeksi pitkä karanteeni sairastuneille, että eivät lähde heti levittämään tautia uudelleen, eivätkä heti sairastu uudelleen (immuunijärjestelmä ei toivu 5 päivässä), mielellään se 40 päivää (historia opettaa).


Näitä pikkutoimia 2-3 kuukauden ajan, niin eiköhän tartunnat ala laskea. Jos tässä ajassa ei ala laskea, niin sitten kovennetaan toimia.  


Mikäli mennään vain liirum-laarum soutaa-huopaa  rajoituksilla niin tartunnat tulevat jatkamaan nousuaan ja saadaan hyvin vihaisia ex-yrittäjiä. Mikään tästä ei paranna osallistumisprosenttia aluevaaleissa piirun vertaa, jos siinä vaiheessa nyt on enää äänestyskykyisiä kansalaisia pystyssä.


Mitä tulee asioista tiedottamiseen. Soppakauhassa on kiinni liian monta kokkia, joiden keittotaidosta en ole enää kolmen vuoden jälkeen vakuuttunut. Kansalaisena kaipaisin selkeitä ohjeita ja ne voisi kertoa vaikka joka päivä iltauutisissa kuten säätiedot. Näin ei jäisi keneltäkään mitään epäselväksi. Paitsi niiltä, joita eivät uutiset kiinnosta tai jotka eivät omista mitään masiinaa, joista niitä voi katsoa. Nyt ohjeet ovat niin sekavat että kukaan ei ota niistä mitään selvää. Kun tästä valittaa niin sanotaan että vastuu on kansalaisilla.


Vastuullisena kansalaisena pysyn siis kotona ja olen hiljaa, kun en mistään mitään ymmärrä. Annetaan siis koronavirusvarianttien riehua ja pidetään dominopalikoiden lailla kaatuvaa yhteiskuntaa pystyssä väkisin, kun ei suostuta myöntämään että pieleen meni.


Katsokaa kokonaisuutta. Kun kaikki katsovat vain omaa etuaan, kukaan ei näe napaansa pidemmälle. On aika laajentaa horisonttia. Rajat ovat rakkautta. Rajoitukset luovat turvaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti