Tämä artikkeli on jatkoa artikkeleille Vitamiinit, Kivennäisaineet ja hivenaineet.
Alfa-linoleenihappo (ALA), Omega-3-rasvahappo (alfa-linolihappo)
Vaikutus elimistössä
Välttämätön aivojen rakenteelle ja toiminnalle, hermostolle, immuunijärjestelmälle, hormonijärjestelmälle ja verenkiertoelimistölle.
Mistä saa?
sardiini (öljyssä) 502 mg/100g
ankerias 420 mg/100g
nahkiainen 420 mg/100g
tonnikala (öljyssä) 278 mg/100g
makrilli 221 mg/100g
muikku (järvi) 136 mg/100g
taimen 120 mg/100g
silakka 83 mg/100g
silli 79 mg/100g
lohi 78 mg/100g
kirjolohi 67 mg/100g
äidinmaito 60 – 122 mg/100g
siika 27 mg/100g
lahna 22 mg/100g
kuha 13 mg/100g
haku 11 mg/100g
särki 10 mg/100g
wakame 10 mg/100g
kampela 5 mg/100g
seiti 5 mg/100g
ahven 4 mg/100g
made 3 mg/100g
turska 2 mg/100g
tonnikala 0 mg/100g
rypsiöljy
kurpitsansiemenet
pellavansiemenet
vihreät kasvinosat
Saantisuositus
?
Imeytymistä vahvistaa
E-vitamiini, B6-vitamiini, C-vitamiini, beetakaroteeni, seleeni, sinkki
Imeytymistä heikentää
?
Haitalliset yhteisvaikutukset
?
Puutosta aiheuttaa
?
Puutosraja
?
Puutosoireet
Ihon kuivuminen
Silmien kuivuminen
Lääkinnällinen käyttö, mikäli puutos on todettu
Sallittu määrä erityisvalmisteissa
?
Yliannostus
?
Yliannostusoireet/Myrkytysoireet
?
Triviaa
Linolihappo (LA, F-vitamiini), Omega-6-rasvahappo (cis-linolihappo)
Vaikutus elimistössä
Välttämätön aivojen rakenteelle ja toiminnalle, hermostolle, immuunijärjestelmälle, hormonijärjestelmälle ja verenkiertoelimistölle.
Muodostaa solukalvoja ja hermosolujen myeliinitupet
Prostaglandiinien esiaste
Osana kehon rasvoja
Mistä saa?
jättihelokkiöljy 72,7 g/100g
safloriöljy 71,63 g/100g
soijapapuöljy 49,66 g/100g
maissiöljy 47,75 g/100g
vehnänalkioöljy 41,54 g/100g
maapähkinäöljy 27,70 g/100g
kalanmaksaöljy 23 g/100g
oliiviöljy 10,51 g/100g
sardiini (öljyssä) 3,88 g/100g
tonnikala (öljyssä) 2,5 mg/100g
nahkiainen 0,97 g/100g
ankerias 0,9 g/100g
kirjolohi 0,357 g/100g
äidinmaito 0,29 – 0,61 g/100g
makrilli 0,224 g/100g
taimen 0,212 g/100g
wakame 0,188 g/100g
silakka 0,174 g/100g
silli 0,142 g/100g
lohi 0,138 g/100g
muikku (järvi) 0,08 g/100g
tonnikala 0,053 g/100g
siika 0,048 g/100g
lahna 0,035 g/100g
särki 0,018 g/100g
hauki 0,016 g/100g
kuha 0,013 g/100g
kampela 0,011 g/100g
ahven 0,01 g/100g
made 0,008 g/100g
turska 0,007 g/100g
seiti 0,007 g/100g
Saantisuositus
Ei asetettu. Arvioidaan että rasvakaloreista n. 25-35%.
Imeytymistä vahvistaa
Magnesium, sinkki, B6-vitamiini, E-vitamiini, C-vitamiini, seleeni,
Imeytymistä heikentää
?
Haitalliset yhteisvaikutukset
?
Puutosta aiheuttaa
Ikääntyminen
Runsas alkoholinkäyttö
Tupakointi
Runsas lihan ja maitotuotteiden syönti
Yksipuoleinen ruokavalio
Diabetes
Stressi
Sairaudet
Puutosraja
?
Puutosoireet
hilseilevä ihottuma
lasten ekseema
verisuonten kalkkiutuminen
sydän- ja verisuonitaudit
astma
PMS
Veritulppa
Palelu
Iskeeminen kipu
astma
tulehdustaipumus
sokeriaineenvaihdunnan häiriöt
korkea kolesteroli
Lääkinnällinen käyttö, mikäli puutos on todettu
atooppinen ekseema
lasten ekseemat
PMS
MS-tauti
skitsofrenia
lasten ylivilkkaus
verisuonitukoksien ennaltaehkäisy
korkea kolesteroli
Angina pectoris
eturauhasongelmat (3 g + 25 g sinkkiä)
Sallittu määrä erityisvalmisteissa
?
Yliannostus
?
Yliannostusoireet/Myrkytysoireet
?
Triviaa
Alaniini
Ei välttämätön aminohappo. Luultavasti osallistuu asparagiinihapon synteesiin. Sitä on suuria määriä lihaksissa. Alaniini muodostaa nopeasti energiaa rasvasta.
Vaikutus elimistössä
Nostaa veren glukoosipitoisuutta, mikä lisää glukagonin vapautumista
On välittäjäaine
Osallistuu lymfosyyttien tuotantoon
On mukana eturauhasen eritteessä
Mistä saa?
avokado
vehnä
naudanliha
maitotuotteet
linnun liha
jogurtti
Saantisuositus
200 - 600 mg
Imeytymistä vahvistaa
?
Imeytymistä heikentää
?
Haitalliset yhteisvaikutukset
?
Puutosta aiheuttaa
?
Puutosraja
?
Puutosoireet
?
Lääkinnällinen käyttö, mikäli puutos on todettu
=
Sallittu määrä erityisvalmisteissa:
500- 2 000 mg
Yliannostus
Ei määritelty
Yliannostusoireet/Myrkytysoireet
?
Triviaa
Arginiini
Ruuan proteiineissa oleva aminohappo, joka sitoo metalleja (kelaatinmuodostaja). Arginiini ei ole välttämätön aminohappo, elimistö pystyy valmistamaan sitä itsekin. Osallistuu luultavasti ornitiinin synteesiin.
Vaikutus elimistössä
Maksan aineenvaihdunta mangaanin kanssa.
Edistää kasvua ja haavojen paranemista.
Tasapainottaa hormonijärjestelmää.
Tuottaa verisuonia laajentavia typpiyhdisteitä.
Vahvistaa immuunijärjestelmää
Estää syöpäkasvainten kasvua
Osallistuu lihaskudoksen muodostamiseen ja polttaa rasvaa
Suojaa maksaa
Lisää miehillä siittiöiden määrää
Laskee veren kolesterolitasoja
Stimuloi kasvuhormonin tuotantoa
Mistä saa?
spirulina-levä (kuivattu) 4 150 mg/100g
emmentaljuusto 1400 mg/100g
lohi 1000 mg/100g
naudanliha 990 mg/100g
gelatiini 850 mg/100g
kaurahiutale 760 mg/100g
herneet 730 mg/100g
ruisnäkkileipä 610 mg/100g
spirulina-levä (tuore) 427 mg/100g
vehnä 380 mg/100g
riisi 380 mg/100g
sipuli 230 mg/100g
pavut 110 mg/100g
suklaa
pähkinät
maissihiutaleet
mantelit
maapähkinät
kaura
vehnä
suklaa
vehnänalkiot
cashewpähkinät
kokopähkinä
kananmuna
ohra
kalat
maitotuotteet
rusinat
ruskea riisi
soija
liha
Saantisuositus
500 mg /2 krt /vrk
Imeytymistä vahvistaa
?
Imeytymistä heikentää
?
Haitalliset yhteisvaikutukset
?
Puutosta aiheuttaa
?
Puutosraja
?
Puutosoireet
Korkea verenpaine
Migreeni
Insuliinin tuotanto häiriintyy
Hiusten lähtö
Lääkinnällinen käyttö, mikäli puutos on todettu
?
Sallittu määrä erityisvalmisteissa:
500 – 6 000 mg. Ei sovi skitsofreenikolle.
Yliannostus
yli 8 g. Herpeksestä kärsivillä yliannostusraja on paljon matalampi (1 g?). Luultavasti herpes-viruksen elimistöönsä saaneilla arginiinia sisältävät ruoka-aineet riittävät laukaisevaksi tekijäksi herpeksen puhkeamiselle. Skitsofreniassa raja on 30 mg.
Lisäravinteena ei saa ottaa tyhjään vatsaa ja pitkään käytettynä vaaraksi lapsille, maksa- ja munuaispotilaille.
Yliannostusoireet/Myrkytysoireet
Pahoinvointi
Ripuli
Psyykkiset häiriöt
Aineenvaihduntahäiriöt
Heikotus
Herpes viruksen aktivoituminen
Katatonia
Triviaa
Eläinkokeissa sen on havaittu parantavan glukoosin sietokykyä, insuliinintuotantoa ja rasvojen aineenvaihduntaa.
Asparagiini
Tämä aminohappo ei ole elimistölle välttämätön ja se osallistuu ehkä asparagiinihapon synteesiin.
Vaikutus elimistössä
Tasapainottaa keskushermostoa
Osallistuu aminohappojen muuntamiseen
Vähentää epilepsiakohtauksia
Mistä saa?
Vehnänalkiot
Kanamuna
Maitotuotteet
Liha (erityisesti sianliha)
Linnun liha
Saantisuositus
?
Imeytymistä vahvistaa
?
Imeytymistä heikentää
?
Haitalliset yhteisvaikutukset
?
Puutosta aiheuttaa
?
Puutosraja
?
Puutosoireet
?
Lääkinnällinen käyttö, mikäli puutos on todettu
?
Sallittu määrä erityisvalmisteissa:
400 – 1 500 mg
Yliannostus
Ei määritely.
Yliannostusoireet/Myrkytysoireet
?
Triviaa
Asparagiinihappo
Ei ole elimistölle välttämätön aminohappo, koska elimistö pystyy valmistamaan sitä myös itse.
Vaikutus elimistössä
Poistaa elimistöstä ammoniakkia ja suojaa keskushermostoa
Osallistuu RNA:n ja DNA:n, immunoglobuliinien ja vasta-aineiden synteesiin
Parantaa kestävyyttä
Muodostaa yhdessä derivaattansa N-asparagiinihapon kanssa aivojen päävälittäjäaineet.
Mistä saa?
spirullina-levä (kuivattu) 5 790 mg/100g
spirulina-levä (tuore) 597 mg/100g
naudanliha
idut
maitotuotteet
broileri
Saantisuositus
?
Imeytymistä vahvistaa
?
Imeytymistä heikentää
?
Haitalliset yhteisvaikutukset
?
Puutosta aiheuttaa
?
Puutosraja
?
Puutosoireet
masennus
krooninen väsymys
Lääkinnällinen käyttö, mikäli puutos on todettu 250-500 mg/3 krt/vrk
Krooninen väsymys
Huumeiden vieroitushoidot
Sallittu määrä erityisvalmisteissa
?
Yliannostus
Yli 1 g annos.
Yliannostusoireet/Myrkytysoireet
Ilmavaivat
Triviaa
Fenyylialaniini
Välttämätön aminohappo, jota elimistö ei pysty tuottamaan itse, vaan sitä on saatava ravinnosta. Vaikutus elimistössä
Osallistuu moniin biokemiallisiin prosesseihin (mm. välittäjäaineiden synteesi aivoissa).
Tukee henkistä vireyttä, osallistuu muistin ja muistamisen säätelyyn
Osallistuu ruokahalun säätelyyn.
Edistää seksuaalista kiihottumista
Aktivoi endorfiineja eli toimii kehossa luonnollisena särkylääkkeenä
Vähentää ruokahalua
Mistä saa?
spirulina-levä (kuivattu) 2 780 mg/100g
soijajauhot 1 980 mg/100g
parmesaani 1 928 mg/100g
maito 1 710 mg/100g
kurpitsansiemenet 1 623 mg/100g
maapähkinät 1 533 mg/100g
Edam-juusto 1 532 mg/100g
seesaminsiemenet 1 383 mg/100g
lima-pavut 1 212 mg/100g
mantelit 1 145 mg/100g
lampaan liha 10 66 mg/100g
kikherneet 1 004 mg/100g
maksa 996 mg/100g
vehnänalkiot 966 mg/100g
naudanliha 870 mg/100g
kotijuusto 886 mg/100g
broileri 832 mg/100g
taimen 796 mg/100g
saksanpähkinät 767 mg/100g
kanamunat 738 mg/100g
kalat 709 mg/100g
katkaravut 670 mg/100g
linssit 654 mg/100g
kokojyväjauhot 653 mg/100g
parapähkinät 616 mg/100g
soijapavut 594 mg/100g
kokojyväleipä 508 mg/100g
speltti 400 mg/100g
ruskea riisi 377 mg/100g
spirulina-levä (tuore) 286 mg/100g
jogurtti 180 mg/100g
piimä 176 mg/100g
kaurapuuro 116 mg/100g
peruna 114 mg/100g
valkoinen riisi 100 mg/100g
vihreät pavut 38 mg/100g
porkkanat 33 mg/100g
tomaatti 30 mg/100g mg/100g
mansikka 22 mg/100g
persikka 13 mg/100g
Saantisuositus
1 g
Lisäaineena ei sovi ihosyöpäpotilaille, korkeasta verenpaineesta kärsiville, raskaana oleville, fenylketonuriaa sairastaville, ei verenkiertohäiriöistä kärsiville.
Imeytymistä vahvistaa
?
Imeytymistä heikentää
?
Haitalliset yhteisvaikutukset
Mao-inhibiittorit eli monoamiinioksidaasin estoaineet
Puutosta aiheuttaa
?
Puutosraja
?
Puutosoireet
Masennus
Addiktiot
Lääkinnällinen käyttö, mikäli puutos on todettu
Krooninen kipu ( 400 -750 mg)
Migreeni
Kolmoishermosärky
Jalkojen kouristukset
Masennus (100 – 500 mg/vrk, 2 viikon ajan)
Painonpudotus (100 – 500 mg)
Sallittu määrä erityisvalmisteissa:
500 mg. Nautitaan tyhjään vatsaan, illalla ennen nukkumaanmenoa. Ei saa käyttää yhdessä muiden proteiinien kanssa. Raskaana oleville tai imettäville naisille ei suositella lisäravinteena. Ei sovi myöskään diabeetikoille, korkeasta verenpaineesta, fenyyliketonuriasta, psykoosista tai melanoomasta kärsiville. Masennuslääkkeiden käyttäjät ja Mao-estäjien (monoamiini-oksidaasi) käyttäjät eivät saa myöskään nauttia lisäravinteena.
Yliannostus
2 g.
Yliannostusoireet/Myrkytysoireet
hyperaktiivisuus
unettomuus
ärtyisyys
verenpaineen kohoaminen
Triviaa
DL-fenyylialaniini on fenyylialaniinin muoto, joka rakentuu luonnollisesta L-fenyylialaniinista ja synteettisestä D-fenyylialaniininista.
Glutamiini
Ei ole elimistölle välttämätön aminohappo. Sitä on runsaasti lihaksissa. Osallistuu luultavasti glutamiinihapon synteesiin.
Vaikutus elimistössä
Typen kuljetus
Lihasten aineenvaihdunta
Vastustuskyky
Glutationin tuotanto yhdessä glutamiinihapon ja kysteiinin kanssa
Muuntuu ehkä glutamiinihapoksi aivoissa
Muodostaa enterosyyttien ja lymfosyyttien tärkeän energianlähteen
Edistää haavojen paranemista
Antaa aivoille energiaa
Edistää glykogeenivarastojen käyttöä
Osallistuu happo-emästasapainon säätelyyn
Osallistuu kasvuun ja kudosvaurioidenkorjaukseen
Edistää henkistä kehitystä
Tasoittaa sokerin ja alkoholin vaikutuksia elimistössä ?
Mistä saa?
pinaatti (tuore)
härkäpavut
persilja (tuore)
kalat
maitotuotteet
liha
Saantisuositus
1 g 2krt/vrk,
Imeytymistä vahvistaa
?
Imeytymistä heikentää
?
Haitalliset yhteisvaikutukset
?
Puutosta aiheuttaa
?
Puutosraja
?
Puutosoireet
Väsymys
Masennus
Mahahaava
Paksusuolen tulehdus
Lääkinnällinen käyttö, mikäli puutos on todettu 5 g
AIDS
Mahahaava
Suolistotulehdukset
Alkoholismi
Sallittu määrä erityisvalmisteissa:
500 – 5 000 mg. Ei saa käyttää maksakirroosissa tai munuaissairauksissa.
Yliannostus
yli 20 g.
Yliannostusoireet/Myrkytysoireet
Happo-emäs-tasapainon häiriöt
Triviaa
Glutamiinihappo
Aminohappo, jota saadaan yleensä ruuasta. Glutamiinihappoa on runsaasti aivoissa ja eturauhasen eritteessä. Luultavasti liittyy glutamiinin synteesiin. Glutamiinihappoa kutsutaan myös glutamaatiksi, ja sitä on mm. suolassa ja soijakastikkeessa natriumglutamaatin muodossa.
Vaikutus elimistössä
GABA:n esiaste (keskushermoston tuottama luonnollinen rauhoittava aine)
Glutamiinin esiaste
Osallistuu eturauhasen toimintaan
Toimii välittäjäaineena
Osallistuu hiilihydraattien ja rasvojen aineenvaihduntaan
Kuljettaa kaliumia aivoissa
Toimii ehkä aivojen energian lähteenä
On välttämätön glutationin synteesille yhdessä glutamiinin ja kysteiinin kanssa.
Mistä saa?
Elimistö pystyy valmistamaan jonkin verran itse
spirulina-levä(kuivattu) 8 390 mg/100g
spirulina-levä (tuore) 861 mg/100g
kanamuna
kalat
maitotuotteet
liha
lintu
Saantisuositus
?
Imeytymistä vahvistaa
B6-vitamiini
Imeytymistä heikentää
?
Haitalliset yhteisvaikutukset
?
Puutosta aiheuttaa
?
Puutosraja
?
Puutosoireet
Kouristelu (lapsilla)
Lääkinnällinen käyttö, mikäli puutos on todettu
?
Sallittu määrä erityisvalmisteissa:
500-2 000 mg. Ei sovi natriumglutamaatille allergisille.
Yliannostus
Ei määritelty. Luultavasti sama kuin suolalla.
Yliannostusoireet/Myrkytysoireet
”Kiinalaisravintola- syndrooma”
Päänsärky
Neurologiset ongelmat
Huimaus
Heikotus
Horrostila
Masennus
Pahoinvointi
Oksentelu
Suun kuivuus ja voimakas janon tunne
Kasvojen punoitus
Runsas hikoilu
Vatsan kouristelu
Puistatukset
Ruokahalun menetys
Ikenien tunnottomuus
Nuha
Triviaa
Glutationi, tripeptidi
Muodostuu kolmesta aminohaposta.
Vaikutus elimistössä
On osa glutationiperoksidaasia, joka koostuu glutamiinista, kysteiinistä, metioniinista ja seleenistä.
Neutraloi formaldehydiä
Suojaa verisoluja peroksidaaseilta.
Säätelee elimistön insuliinipitoisuutta.
Suojaa raskasmetallimyrkytyksiltä
Säätelee tyrosiini-aminohapon tuotantoa
Tekee insuliinista tehotonta.
Mistä saa?
?
Saantisuositus
?
Imeytymistä vahvistaa
?
Imeytymistä heikentää
?
Haitalliset yhteisvaikutukset
?
Puutosta aiheuttaa
?
Puutosraja
?
Puutosoireet
?
Lääkinnällinen käyttö, mikäli puutos on todettu
?
Sallittu määrä erityisvalmisteissa
?
Yliannostus
?
Yliannostusoireet/Myrkytysoireet
?
Triviaa
Glysiini
Ei ole elimistölle välttämätön aminohappo. Osallistuu seriinin ja treoniinin synteesiin.
Vaikutus elimistössä
Stimuloi glukagonin vapautumista, jolloin glykogeenia siirtyy glukoosina vereen
Osallistuu lihasten kasvuun
Tarvitaan kreatiinin synteesissä
Rauhoittaa hermosoluja
Tarvitaan DNA:n ja RNA:n synteesiin
Laskee veren triglyseridi ja kolesterolitasoja
Osallistuu haavojen arpeutumiseen
Suojelee maksaa
On mukana eturauhasen eritteessä
Mistä saa?
spirulina-levä (kuivattu) 3 100 mg/100g
spirulina-levä (tuore) 319 mg/100g
Liivate
härkäpavut
kalat
maitotuotteet
liha
Saantisuositus
?
Imeytymistä vahvistaa
?
Imeytymistä heikentää
?
Haitalliset yhteisvaikutukset
?
Puutosta aiheuttaa
?
Puutosraja
1 g
Puutosoireet
Aivolisäkkeen toiminnan häiriöt
Hypoglykemia
Lihasten surkastuminen
Kalsiumin keräytyminen kudoksiin
Lääkinnällinen käyttö, mikäli puutos on todettu
Aivolisäkkeen vajaatoiminta
MS-tauti
Lihasdystrofia
Hypoglykemia
Sallittu määrä erityisvalmisteissa:
500 – 2000 mg
Yliannostus
Ei suositella nautittavaksi, muutoin kuin lääkärin valvonnassa. Alle 1 g annoksia pidetään turvallisina
Yliannostusoireet/Myrkytysoireet
Väsymys
Triviaa
Histidiini
Katsotaan ihmiselle välttämättömäksi aminohapoksi. Histidiinin synteesiin tarvitaan glutamiinihappoa tai biotiinia.
Vaikutus elimistössä
Osallistuu kasvuun ja kudosten uusiutumiseen
Tarvitaan myeliinituppien toimintaan
On välttämätön puna- ja valkosolujen synteesissä.
Osallistuu verenpaineen säätelyyn
Poistaa raskasmetalleja elimistöstä
On histamiinin esiaste
Lisää seksuaalista halukkuutta
Mistä saa?
emmentaljuusto 1100 mg/100g
spirulina-levä (kuivattu) 1090 mg/100g
naudanliha 930 mg/100g
lohi 760 mg/100g
gelatiini 340 mg/100g
kaurahiutale 310 mg/100g
ruisnäkkileipä 250 mg/100g
vehnä 210 mg/100g
riisi 160 mg/100g
herneet 120 mg/100g
spirulina-levä (tuore) 112 mg/100g
pavut 51 mg/100g
sipuli 18 mg/100g
tofu
siemenet
juusto
vehnänalkiot
sianliha
broileri
Saantisuositus
1,5 g
Imeytymistä vahvistaa
?
Imeytymistä heikentää
?
Haitalliset yhteisvaikutukset
?
Puutosta aiheuttaa
?
Puutosraja
?
Puutosoireet
anemia
kuulon heikentyminen
reuma
Lääkinnällinen käyttö, mikäli puutos on todettu
Niveltulehduksen hoito (1-6 g/vrk)
Sallittu määrä erityisvalmisteissa:
500-3000 mg. Käytetään yhdessä C-vitamiinin kanssa. Ei sovi skitsofrenikoille, masentuneille eikä henkilöille, joilla on korkea histidiinipitoisuus veressä.
Yliannostus
Ei määritelty.
Yliannostusoireet/Myrkytysoireet
levottomuus
skitsofrenia
stressi
Triviaa
Hydroksiproliini
Tämä aminohappo ei ole välttämätön, elimistö muodostaa sitä proliinista. Ihmisen hydroksiproliinivarastot ovat kollageenissa, joka muodostaa 25-30% kehon proteiineista.
Vaikutus elimistössä
Proliinin esiaste
Kollageenin rakenneosa
Osallistuu haavojen paranemiseen
Mistä saa?
härkäpavut
kokojyvävilja
kanamuna
kala
maitotuotteet
liha
linnunliha
Saantisuositus
?
Imeytymistä vahvistaa
?
Imeytymistä heikentää
?
Haitalliset yhteisvaikutukset
?
Puutosta aiheuttaa
?
Puutosraja
?
Puutosoireet
?
Lääkinnällinen käyttö, mikäli puutos on todettu
?
Sallittu määrä erityisvalmisteissa:
500 – 3000 mg.
Yliannostus
?
Yliannostusoireet/Myrkytysoireet
?
Triviaa
Isoleusiini
Välttämätön aminohappo, jota elimistö ei pysty tuottamaan itse, vaan sitä on saatava ravinnosta. Vaikutus elimistössä
Tärkeä hemoglobiinin muodostumiselle
Säätelee veren glukoosipitoisuutta
Osallistuu energia-aineenvaihduntaan
On lihasenergian lähde
Parantaa kestävyyttä
Mistä saa?
spirulina-levä (kuivattu) 3 210 mg/100g
parmesaani 2 392 mg/100g
maito 2 282 mg/100g
soijajauhot 2 163 mg/100g
Edam-juusto 1 867 mg/100g
kurpitsansiemenet 1 623 mg/100g
taimen 1 468 mg/100g
lampaan liha 1 273 mg/100g
vehnänalkiot 1 266 mg/100g
maapähkinät 1 246 mg/100g
kikherneet 1 189 mg/100g
naudanliha 1 104 mg/100g
broileri 1 102 mg/100g
lima-pavut 992 mg/100g
kalat 979 mg/100g
kotijuusto 951 mg/100g
katkaravut 917 mg/100g
seesaminsiemenet 892 mg/100g
mantelit 872 mg/100g
kanamuna 840 mg/100g
maksa 835 mg/100g
saksanpähkinät 767 mg/100g
soijapavut 649 mg/100g
parapähkinät 592 mg/100g
kokojyväjauhot 573 mg/100g
speltti 560 mg/100g
linssit 540 mg/100g
kokojyväleipä 460 mg/100g
sienet 420 mg/100g
ruskea riisi 355 mg/100g
spirulina-levä (tuore) 321 mg/100g
jogurtti 214 mg/100g
piimä 209 mg/100g
kaurapuuro 116 mg/100g
peruna 114 mg/100g
valkoinen riisi 94 mg/100g
vihreät pavut 72 mg/100g
porkkana 36 mg/100g
tomaatti 32 mg/100g
mansikat 18 mg/100g
persikka 13 mg/100g
Saantisuositus
240 mg – 360 mg.
Imeytymistä vahvistaa
leusiini, valiini
Imeytymistä heikentää
?
Haitalliset yhteisvaikutukset
?
Puutosta aiheuttaa
?
Puutosraja
700 mg
Puutosoireet
hypoglykemia
Lääkinnällinen käyttö, mikäli puutos on todettu
Sallittu määrä erityisvalmisteissa:
1-20 g.
Yliannostus
Ei määritelty.
Yliannostusoireet/Myrkytysoireet
?
Triviaa
Karnitiini (BT-vitamiini, B11-vitamiini)
Aminohapon kaltainen aine. Elimistössä on 20 g karnitiinia. Runsaasti sydänlihaksessa, lisäksi lihaksissa ja maksassa sekä miehillä siittiöissä. Ihminen saa ravinnosta päivittäin noin 50 mg karnitiinia. Karnitiini ei ole välttämätön aminohappo, elimistö tuottaa sitä itsekin lysiinistä ja metioniinista.
Vaikutus elimistössä
Säätelee rasva-aineenvaihduntaa.
Kuljettaa rasvoja mitokondrioon.
Kiihdyttää rasvan palamista.
Purkaa aminohappoketjuja.
Säätelee veren ketonitasoja, kolesterolitasoja ja triglyseriditasoja.
Vahvistaa sydänlihasta
Lisää suorituskykyä
Lisää sperman liikkuvuutta
Lisää C- ja E-vitamiinien aktiivisuutta
Mistä saa?
Elimistö tuottaa sitä lysiini- ja metioniini-aminohapoista C-vitamiinin, B3- ja B6-vitamiinien sekä raudan avulla, joten lisiä ei tarvita, jos ravinto on normaalia.
Lampaanliha 150 mg
Naudanliha 60 mg
Maito
Maksa
Hiiva
Äidinmaito
Ternimaito
Saantisuositus
200-600 mg.
Imeytymistä vahvistaa
C-, B3-, B6 –vitamiinit ja rauta
Imeytymistä heikentää
?
Haitalliset yhteisvaikutukset
Astianpesukoneissa käytettävät huuhtelu- ja kirkasteaineet (polyglykoli) heikentää elimistön kykyä polttaa rasvaa. Katso myös Tiskaaminen
Puutosta aiheuttaa
Kasvissyönti
Krooniset sairaudet
Diabetes
Lihassairaudet
Runsas urheilu
Dialyysi
Valproaattilääkitys (Epilepsia)
Puutosraja
?
Puutosoireet
Krooninen väsymys
Mielenterveysongelmat
Kasvun hidastuminen lapsilla
Tulehduskierre
Alhainen verensokeri
Sydämen vajaatoiminta
Heikko vastustuskyky
Sydänlihaksen akuutti ja krooninen hapenpuute
Lihasheikkous
Hedelmättömyys (miehillä)
Verisuonten kalkkiutuminen
Angina pectoris (rasitusrintakipu)
Lääkinnällinen käyttö, mikäli puutos on todettu
Elimistön kyvyttömyys tuottaa karnitiinia (perinnöllinen sairaus tai ominaisuus)
Lihasdystrofia
Kardiomyopatia (sydämen vajaatoiminta ja rasva kertyminen sydämeen)
Rasva-aineenvaihdunnan häiriöt
Diabetes
Laihdutus
Urheilu
AIDS
Alkoholismi ( 1-3 g/vrk)
Sallittu määrä erityisvalmisteissa:
500 mg. Lisäravinteena ei sovi raskaana oleville tai imettäville. Ei sovi munuaispotilaille.
Yliannostus
Päivittäissaannin raja 1,5- 2 g. Ei suositella pitkäaikaiseen käyttöön, vain noin 1 viikon ajan/kuukausi.
Yliannostusoireet/Myrkytysoireet
Ruuansulatushäiriöt
Triviaa
Karnitiinia on kahta muotoa L-karnitiini ja dL-karnitiini. L-muoto on luonnollinen muoto. dL-karnitiini salpaa luonnollisen muodon esiintymisen ja saattaa johtaa puutostiloihin.
Kysteiini
Ei ole välttämätön aminohappo. Elimistö valmistaa sitä tarvittaessa. Osallistuu metioniinin synteesiin. Rikkipitoinen aminohappo.
Vaikutus elimistössä
Suojaa elimistöä vapailta radikaaleilta (antioksidantti)
Korjaa DNA vaurioita
Tärkeä hormonien muodostukselle
Toimii kelaattina raskasmetallimyrkytyksissä
Osallistuu rasvahappojen synteesiin
Tuottaa koentsyymi A:ta (tarvitaan sitruunahappokierrossa)
On tärkeä ihon, kynsien ja hiusten muodostumiselle
On tärkeä glutationin synteesille yhdessä glutamiinin ja glutamiinihapon kanssa.
On kystiinin ja L-tauriinin esiaste
Estää hiustenlähtöä
Mistä saa?
elimistö tuottaa metioniinista
muna
liha
maitovalmisteet
maissihiutaleet
valkosipuli
parsakaali
ruusukaali
härkäpavut
juustot
äyriäiset
vehnänalkiot
oluthiiva
pähkinät
sipulit
kalat
soija
riisileseet
liha
Saantisuositus
1 g
Imeytymistä vahvistaa
C-vitamiini, B5-vitamiini
Imeytymistä heikentää
?
Haitalliset yhteisvaikutukset?
Puutosta aiheuttaa
Tupakointi
Alkoholinkäyttö
Puutosraja
1 g.
Puutosoireet
Maksavauriot
Lihasheikkous
Hiusten ja ihon pigmenttihäiriöt
Kasvuhäiriöt
Apatia
Väsymys
Turvotus
Rasvakudoksen menetys
Krooninen väsymys
Allergiat
Sokeriaineenvaihdunnan häiriöt
Lääkinnällinen käyttö, mikäli puutos on todettu
Ilmansaasteiden, raskasmetallinen, alkoholin ja tupakan aiheuttamien vaurioiden hoito.
Parasetamolin aiheuttama myrkytystila
Krooniset sairaudet
Ennenaikainen synnytys (sikiöllä ei ole vielä tarvittavaa määrä kysteiiniä elimistössä ja sikiöaikainen rasvakudos ei pysty muuntamaan metioniinista kysteiiniä.
Lääkinnällinen käyttö, mikäli puutos on todettu
Sallittu määrä erityisvalmisteissa:
500 – 3000 mg. Ei suositella diabeetikoille, koska saattaa tehdä insuliinista tehotonta. Ei suositella odottaville tai imettäville äideille.
Yliannostus
Ei määritelty, joissain lähteissä yli 1 g ??? 1 g. Ei sovi diabeetikoille.
Yliannostusoireet/Myrkytysoireet
Munuaiskivet
Triviaa
Ellei elimistössä ole riittävästi C-vitamiinia kysteiini muuttuu liukenemattomaan muotoon ja aiheuttaa rakko- ja munuaiskiviä. Ei sovi insuliinilääkityksellä oleville diabetespotilaille. Hiivasieni käyttää kysteiiniä ravintonaan.
Kystiini
Mielenkiintoinen aminohappo, sillä jokainen kystiini-molekyyli on muodostunut kahdesta kysteiini-molekyylistä.
Vaikutus elimistössä
On tärkeä osa keratiinia, joka on kynsissä, hiuksissa ja ihon pintakerroksessa oleva proteiini
Osallistuu elimistön kuona-aineiden poistoon
On tärkeä palovammojen ja haavojen parantumiselle
Vahvistaa immuunijärjestelmää
Suojelee C-vitamiinia hapettumiselta
Mistä saa?
spirulina-levä (kuivattu) 662 mg/100g
spirulina-levä (tuore) 68 mg/100g
valkosipuli
parsakaali
ruusukaali
härkäpapu
juustot
äyriäiset
vehnänalkiot
viljat
oluthiiva
pähkinät
kananmuna
sipulit
kala
maitotuotteet
soija
riisileseet
liha
Saantisuositus
?
Imeytymistä vahvistaa
?
Imeytymistä heikentää
?
Haitalliset yhteisvaikutukset
?
Puutosta aiheuttaa
?
Puutosraja
?
Puutosoireet
?
Lääkinnällinen käyttö, mikäli puutos on todettu
?
Sallittu määrä erityisvalmisteissa:
500- 2000 mg. Ei sovi diabeetikoille, koska tekee insuliinista tehotonta.
Yliannostus
?
Yliannostusoireet/Myrkytysoireet
munuaiskivet
virtsakivet
Triviaa
Leusiini
Välttämätön aminohappo, jota elimistö ei pysty tuottamaan itse, vaan sitä on saatava ravinnosta. Vaikutus elimistössä
Osallistuu proteiinisynteesiin lihaksissa
Muodostaa lihasten energialähteen
Vapauttaa insuliinia, jota tarvitaan veren glukoositason säätelyssä
Vahvistaa luiden, ihon ja lihasten paranemisprosessia
Edistää kasvuhormonien synteesiä
Mistä saa?
spirulina-levä (kuivattu) 4 950 mg/100g
parmesaani 3 500 mg/100g
maito 3 468 mg/100g
soijauho 3 116 mg/100g
Edam-juusto 2 767 mg/100g
kurpitsansiemenet 2 290 mg/100g
lammas 2 003 mg/100g
maksa 1853 mg/100g
maapähkinät 1 846 mg/100g
vehnänalkiot 1 833 mg/100g
kotijuusto 1772 mg/100g
naudanliha 1 741 mg/100g
lima-pavut 1628 mg/100g
taimen 1611 mg/100g
broileri 1 518 mg/100g
kik-herneet 1 517 mg/100g
seesaminsiemenet 1 504 mg/100g
kala 1 458 mg/100g
mantelit 1 454 mg/100g
katkaravut 1 377 mg/100g
saksanpähkinät 1 228 mg/100g
parapähkinät 1 128 mg/100g
kananmunat 1 118 mg/100g
kokojyväjauhot 1050 mg/100g
speltti 900 mg/100g
linssit 954 mg/100g
soijapavut 935 mg/100g
kokojyväleipä 830 mg/100g
ruskea riisi 648 mg/100g
vehnä 600 mg/100g
spirulina-levä (tuore) 495 mg/100g
jogurtti 336 mg/100g
piimä 329 mg/100g
kananmuna 300 mg/100g
sienet 222 mg/100g
kaurapuuro 212 mg/100g
peruna 130 mg/100g
valkoinen riisi 101 mg/100g
vihreät pavut 98 mg/100g
porkkanat 51 mg/100g
tomaatti 45 mg/100g
mansikat 42 mg/100g
persikka 29 mg/100g
Saantisuositus
240 mg – 360 mg.
Imeytymistä vahvistaa
isoleusiini, valiini
Imeytymistä heikentää
?
Haitalliset yhteisvaikutukset
?
Puutosta aiheuttaa
?
Puutosraja
1100 mg
Puutosoireet
?
Lääkinnällinen käyttö, mikäli puutos on todettu
?
Sallittu määrä erityisvalmisteissa:
1-20 g.
Yliannostus
Yli 20 g.
Yliannostusoireet/Myrkytysoireet
hypoglykemia
pellagra
Triviaa
Lysiini
Välttämätön aminohappo, jota elimistö ei pysty tuottamaan itse, vaan sitä on saatava ravinnosta. Vaikutus elimistössä
Osallistuu sitruunahappokiertoon (elimistön aineenvaihduntaan)
Kasvu ja luiden kehittyminen lapsilla
Edistää kalsiumin imeytymistä aikuisilla
Lihaskudoksen kasvu
Hedelmällisyys
Keskittymiskyky
Kudosten uudistuminen
Osallistuu vasta-aineiden, hormonien ja entsyymien tuotantoon
Karnitiinin esiaste
Mistä saa?
spirulina-levä(kuivattu) 3 030 mg/100g
maito 2 781 mg/100g
parmesaani 2 607 mg/100g
soijajauhot 2 530 mg/100g
Edamjuusto 2 110 mg/100g
lampaanliha 2 106 mg/100g
taimen 1892 mg/100g
broileri 1 851 mg/100g
naudanliha 1 847 mg/100g
kala 1689 mg/100g
vehnänalkiot 1 650 mg/100g
katkaravut 1 594 mg/100g
maksa 1 494 mg/100g
limapavut 1488 mg/100g
kikherneet 1 415 mg/100g
kotijuusto 1 378 mg/100g
kurpitsansiemenet 1 333 mg/100g
maapähkinät 1 080 mg/100g
kokojyväjauhot 1072 mg/100g
linssit 898 mg/100g
kanamunat 816 mg/100g
soijapavut 759 mg/100g
mantelit 581 mg/100g
seesaminsiemenet 546 mg/100g
parapähkinät 443 mg/100g
saksanpähkinät 441 mg/100g
kokojyväjauhot 360 mg/100g
spirulina-levä (tuore) 312 mg/100g
kokojyväleipä 308 mg/100g
ruskea riisi 293 mg/100g
jogurtti 282 mg/100g
piimä 275 mg/100g
speltti 275 mg/100g
kananmuna 250 mg/100g
peruna 138 mg/100g
kaurapuuro 93 mg/100g
vihreät pavut 83 mg/100g
valkoinen riisi 78 mg/100g
tomaatti 46 mg/100g
porkkanat 41 mg/100g
mansikat 32 mg/100g
persikka 30 mg/100g
appelsiini 26 mg/100g
Saantisuositus
500 mg – 1, 5 g.
Imeytymistä vahvistaa
?
Imeytymistä heikentää
?
Haitalliset yhteisvaikutukset
?
Puutosta aiheuttaa
Puutosraja
800 mg
Puutosoireet
anemia
silmien punoitus
ruokahaluttomuus
painon lasku
keskittymisvaikeudet
ärtyisyys
hiustenlähtö
apatia
hidas kehittyminen lapsilla
Lääkinnällinen käyttö, mikäli puutos on todettu
Herpes simplex (estolääkitys) (300 - 1 200 mg)
Sallittu määrä erityisvalmisteissa:
500- 3000 mg. Lisäravinteena ei sovellu lapsille, odottaville tai imettäville naisille
Yliannostus
Ei määritelty.
Yliannostusoireet/Myrkytysoireet
?
Triviaa
Metioniini
Välttämätön rikkipitoinen aminohappo, jota elimistö ei pysty tuottamaan itse, vaan sitä on saatava ravinnosta.
Vaikutus elimistössä
Osallistuu tauriinin, kysteiinin, karnitiinin, koliinin, kreatiinin ja endorfiinien tuotantoon.
Osallistuu adrenaliinin, noradrenaliinin ja serotoniinin tuotantoon, muuttumalla homokysteiiniksi.
Poistaa verestä rasvaa
Säätelee hermostoa
Auttaa poistamaan elimistöstä raskasmetalleja
Mistä saa?
spirulina-levä (kuivattu) 1 150 mg/100g
parapähkinät 940 mg/100g
parmesaani 928 mg/100g
maito 890 mg/100g
Edam-juusto 753 mg/100g
lampaan liha 636 mg/100g
taimen 624 mg/100g
seesaminsiemenet 600 mg/100g
soijajauhot 590 mg/100g
kalat 556 mg/100g
kurpitsansiemenet 550 mg/100g
broileri 541 mg/100g
naudan liha 530 mg/100g
katkaravut 525 mg/100g
maksa 478 mg/100g
kotijuusto 459 mg/100g
speltti 400 mg/100g
vehnänalkiot 433 mg/100g
kanamuna 394 mg/100g
saksanpähkinät 306 mg/100g
maapähkinät 266 mg/100g
kikherneet 266 mg/100g
mantelit 258 mg/100g
lima-pavut 250 mg/100g
kokojyväjauhot 200 mg/100g
soijapavut 165 mg/100g
kokojyväleipä 160 mg/100g
sienet 133 mg/100g
spirulina-levä (tuore) 118 mg/100g
linssit 100 mg/100g
jogurtti 78 mg/100g
piimä 76 mg/100g
ruskea riisi 45 mg/100g
kaurapuuro 36 mg/100g
valkoinen riisi 36 mg/100g
persikka 31 mg/100g
peruna 31 mg/100g
vihreät pavut 24 mg/100g
tomaatti 8 mg/100g
porkkanat 7 mg/100g
appelsiini 3 mg/100g
mansikka 1 mg/100g
Saantisuositus
25 mg/painokilo tai 200 mg – 1 g.
Imeytymistä vahvistaa
?
Imeytymistä heikentää
?
Haitalliset yhteisvaikutukset
?
Puutosta aiheuttaa
?
Puutosraja
?
Puutosoireet
Sydämentykytys
Hikoilu
Pahantuulisuus
Hyperaktiivisuus
Aggressiivisuus
Ruoka-allergiat
Intoleranssit
Psyykkiset oireet
Oppimisvaikeudet
Kulumat
Sydän- ja verisuonitaudit (valtimoiden kovettuminen)
Lääkinnällinen käyttö, mikäli puutos on todettu
?
Sallittu määrä erityisvalmisteissa
500- 3000 mg. Yhdessä B6-vitamiinin kanssa.
Yliannostus
Ei suositella lisäravinteena, yli 3 g.
Yliannostusoireet/Myrkytysoireet
Homokysteiinin muodostuminen
Turvotus
Ilmavaivat
Triviaa
Metioniinin poistuminen elimistöstä vaatii riittävästi B6- ja B12-vitamiineja, foolihappoa ja magnesiumia.
Ornitiini
Ei välttämätön aminohapo, elimistö muodostaa sitä arginiinista.
Vaikutus elimistössä
Edistää kasvuhormonien muodostusta
On sitrulliinin, proliinin ja glutamiinihapon esiaste
Auttaa poistamaan ylimääräistä rasvaa kehosta yhdessä arginiinin ja karnitiinin kanssa
On tärkeä maksan ja immuunijärjestelmän toiminnalle
Poistaa elimistöstä ammoniakkia
Edistää kudosten parantumista
Mistä saa?
Kananmunat
kalat
maitotuotteet
liha
Saantisuositus
?
Imeytymistä vahvistaa
?
Imeytymistä heikentää
?
Haitalliset yhteisvaikutukset
?
Puutosta aiheuttaa
?
Puutosraja
?
Puutosoireet
?
Lääkinnällinen käyttö, mikäli puutos on todettu
+
Sallittu määrä erityisvalmisteissa
500 – 3000 mg. Lisäravinteena ei suositella raskaana oleville tai imettäville äideille, lapsille tai skitsofreniaa sairastaville.
Yliannostus
10 g. Skitsofreniassa vain 30 mg.
Yliannostusoireet/Myrkytysoireet
Ruuansulatuskanavan oireita
Triviaa
Proliini
Tämä aminohappo ei ole välttämätön, elimistö muodostaa sitä ehkä ornitiinista ja glutamiinihaposta. Osallistuu myös hydroksiproliinin tuotantoon elimistössä. Kollageeni toimiin proliinin varastona elimistössä.
Vaikutus elimistössä
Hydroksiproliinin esiaste
Osallistuu kollageenin tuotantoon, jolla on tärkeä osa myös sidekudoksen muodostumisessa
Vahvistaa sydänlihasta
Osallistuu haavojen paranemiseen
Mistä saa?
spirulina-levä (kuivattu) 2 380 mg/100g
spirulina-levä (tuore) 245 mg/100g
vehnänalkiot
kanamuna
kalat
maitotuotteet
liha
linnunliha
Saantisuositus
500 mg – 1 g
Imeytymistä vahvistaa
?
Imeytymistä heikentää
?
Haitalliset yhteisvaikutukset
?
Puutosta aiheuttaa
?
Puutosraja
?
Puutosoireet
Verisuonien heikkous
Sydämen heikkous
Nivelongelmat
Ihon hauraus
Lääkinnällinen käyttö, mikäli puutos on todettu
?
Sallittu määrä erityisvalmisteissa:
500 – 3000 mg. Nautitaan yhdessä C-vitamiinin kanssa.
Yliannostus
Ei määritelty.
Yliannostusoireet/Myrkytysoireet
?
Triviaa
Seriini
Elimistö pystyy tuottamaan seriiniä B6-vitamiinin avulla.
Vaikutus elimistössä
On tärkeä rasvahappojen aineenvaihdunnalle
Osallistuu lihasten kasvuun
Pitää yllä immuunijärjestelmän tasapainoa
On osa aivojen proteiinia ja myeliinituppia
Osallistuu kreatiinin synteesiin
Osallistuu immunoglobuliinien ja vasta-aineiden tuotantoon
On osa fosfolipidien ja solukalvojen rakennetta
Mistä saa?
spirulina-levä (kuivattu) 3 000 mg/100g
spirulina-levä (tuore) 309 mg/100g
maapähkinät
vehnä
maitotuotteet
soija
liha
Saantisuositus
1000 mg + B6-vitamiinia
Imeytymistä vahvistaa
Metioniini,
Imeytymistä heikentää
?
Haitalliset yhteisvaikutukset
?
Puutosta aiheuttaa
Magnsiumin puute
B6-vitamiinin puute
Puutosraja
?
Puutosoireet
Suoliston vajaatoiminta
Lääkinnällinen käyttö, mikäli puutos on todettu
?
Sallittu määrä erityisvalmisteissa
500 – 3000 mg.
Yliannostus
Ei määritelty.
Yliannostusoireet/Myrkytysoireet
Immuunijärjestelmän heikkous
Pahentaa skitsofreniaa
Triviaa
Sitrulliini
Ei välttämätön aminohappo, jota elimistö muodostaa ornitiinista. Elimistö varastoi sitrulliinia rasvakudokseen.
Vaikutus elimistössä
Osallistuu energian tuotantoon
On arginiinin esiaste
Vahvistaa imuunijärjestelmää
Auttaa poistamaan elimistöstä ammoniakkia
Mistä saa?
cantaloupen meloni
kurkku
vesimeloni
Saantisuositus
?
Imeytymistä vahvistaa
?
Imeytymistä heikentää
?
Haitalliset yhteisvaikutukset
?
Puutosta aiheuttaa
?
Puutosraja
?
Puutosoireet
väsymys
Lääkinnällinen käyttö, mikäli puutos on todettu
?
Sallittu määrä erityisvalmisteissa
500- 3000 mg.
Yliannostus
?
Yliannostusoireet/Myrkytysoireet
?
Triviaa
Tauriini
Elimistö valmistaa tauriinia metioniinista ja kysteiinista enimmäkseen maksassa. Tauriini ei ole ihmiselle välttämätön aminohappo, koska keho pystyy muodostamaan sitä itse. Elimistössä tauriinia on sydämessä, keskushermostossa, valkosoluissa ja luurankolihaksissa. Näihin elimiiin myös liiallinen tauriini keräytyy.
Vaikutus elimistössä
Säätelee kivennäisaineiden aineenvaihduntaa.
Toimii aivojen välittäjäaineena
Antioksidantti
Vaikuttaa silmien toimintaan
Parantaa vastustuskykyä
Säätelee hermoston ja lihasten toimintaa sekä elimistön sähköistä toimintaa.
Osallistuu sappihappojen tuotantoon ja pitää sapen juoksevana
Mistä saa?
Liha
Kala
Kananmunat
Levät
Äyriäiset
Maitotuotteet
Äidinmaito
Tauriini-pitoiset energiajuomat
Saantisuositus
100mg -1 g/vrk .
Imeytymistä vahvistaa
?
Imeytymistä heikentää
Liiallinen magnesium, kalsium ja natrium, estradioli
Haitalliset yhteisvaikutukset
?
Hyödylliset yhteisvaikutukset
Sinkki+tauriini suojelee harmaakaihilta.
Puutosta aiheuttaa
Suolistosairaudet
Kasvissyönti, ellei syödä leviä
Elimistön happamoituminen
Kivennäisaineiden epätasapaino elimistössä (magnesium, kalsium, kalium, natrium)
Puutosraja
Puutosoireet
Huono muisti
Päänsärky
Tulehdukset
Sappikivet
Rytmihäiriöt
Korkea verenpaine
Makularappeuma (verkkokalvon rappeutuminen)
A-, D-, ja E-vitamiinin puutostilat
Korkea kolesteroli
Alkoholi-intoleranssi
Kala-intoleranssi
Klooriyhdisteiden intoleranssi (suola-intoleranssi???)
Alzheimerin tauti
Down syndrooma
Epilepsia
Lääkinnällinen käyttö, mikäli puutos on todettu
Kihti
Korkea verenpaine
Epilepsia (1 g aloitus ja sitten vähennetään 50 mg/päivä)
Silmäsairaudet
Kemikaalien, flooriyhdisteiden, sienimyrkkyjen ja vieraiden proteiinien neuralointi.
Sallittu määrä erityisvalmisteissa:
500 – 5 000 mg. Lisäaineena ei sovi jos kalium-arvot ovat korkealla. Ei sovi sappipotilaille, kortikosteroidien puutostilassa eikä rasvaliukoisten vitamiinien liikasaantitapauksissa.
Yliannostus
Korkeat annokset ovat vähemmän tehokkaita pienet annokset.
Yliannostusoireet/Myrkytysoireet
Masennus
Triviaa
Löydettiin 1827, mutta sen merkitys ravintoaineena selvisi vasta 1975. Keskosina syntyneiltä lapsilta puuttuu kyky muodostaa tauriinia, niinpä heidän on erityisen tärkeää saada sitä äidinmaidosta.
Kun elimistössä on vähän sinkkiä seerumin tauriinipitoisuus nousee, samalla aivojen tauriinipitoisuus laskee ja saattaa aiheuttaa epilepsiakohtauksen.
Treoniini
Välttämätön aminohappo, jota elimistö ei pysty tuottamaan itse, vaan sitä on saatava ravinnosta. Vaikutus elimistössä
Glysiinin ja seriinin esiaste
Osallistuu kollageenin, elastiinin ja hammaskiilteen muodostamiseen
Osallistuu vasta-aineen muodostumiseen
Osallistuu suoliston toimintaan ja ruuansulatukseen
Mistä saa?
maito 1 676 mg/100g
soijajauhot 1 576 mg/100g
vehnänalkiot 1 433 mg/100g
parmesaani 1 321 mg/100g
taimen 1 240 mg/100g
lampaan liha 1 200 mg/100g
Edam-juusto 1071 mg/100g
maksa 956 mg/100g
naudan liha 934 mg/100g
broileri 894 mg/100g
kurpitsansiemenet 870 mg/100g
limapavut 836 mg/100g
kala 826 mg/100g
maapähkinät 813 mg/100g
katkaravut 779 mg/100g
kotijuusto 771 mg/100g
kikherneet 738 mg/100g
seesaminsiemenet 673 mg/100g
kanamuna 636 mg/100g
mantelit 609 mg/100g
saksanpähkinät 589 mg/100g
speltti 560 mg/100g
vehnä 550 mg/100g
linssit 496 mg/100g
soijapavut 426 mg/100g
parapähkinät 422 mg/100g
kokojyväleipä 313 mg/100g
spirulina-levä (tuore) 306 mg/100g
ruskea riisi 293 mg/100g
jogurtti 160 mg/100g
piimä 156 mg/100g
peruna 107 mg/100g
kaurapuuro 86 mg/100g
valkoinen riisi 78 mg/100g
vihreät pavut 60 mg/100g
tomaatti 36 mg/100g
porkkanat 34 mg/100g
persikka 27 mg/100g
mansikka 25 mg/100g
Saantisuositus
150 – 500 mg/vrk
Imeytymistä vahvistaa
?
Imeytymistä heikentää
?
Haitalliset yhteisvaikutukset
?
Puutosta aiheuttaa
?
Puutosraja
500 mg
Puutosoireet
ärtyisyys
iho ongelmat
heikotus
Lääkinnällinen käyttö, mikäli puutos on todettu
?
Sallittu määrä erityisvalmisteissa:
500- 500 mg.
Yliannostus
Ei määritelty.
Yliannostusoireet/Myrkytysoireet
?
Triviaa
Tryptofaani
Välttämätön aminohappo, jota elimistö ei pysty tuottamaan itse, vaan sitä on saatava ravinnosta. Vaikutus elimistössä
Aivojen välittäjäaineen serotoniin ja B3-vitamiinin tuotanto yhdessä muiden vitamiinien ja kivennäisaineiden kanssa.
Helpottaa unentuloa
Vähentää aikaeroväsymystä
Parantaa vastustuskykyä osallistumalla jonkin verran B-solujen toimintaan
Mistä saa?
spirulina-levä (kuivattu) 999 mg/100g
soijapavut 410 mg/100g
emmentaljuusto 400 mg/100g
naudanliha 320 mg/100g
tonnikala (öljyssä) 306 mg/100g
sianliha 280 mg/100g
sardiinit (öljyssä) 276 mg/100g
taimen 268 mg/100g
tonnikala 260 mg/100g
muikku (järvi) 250 mg/100g
siika 250 mg/100g
lohi 240 mg/100g
hauki 240 mg/100g
seiti (pakaste) 230 mg/100g
lahna 230 mg/100g
ahven 230 mg/100g
särki 230 mg/100g
makrilli (savustettu tai säilyke) 220 mg/100g
silakka 219,6 mg/100g
kampela 211 mg/100g
turska 210 mg/100g
kananmuna 210 mg/100g
made 210 mg/100g
ankerias 207 mg/100g
nahkiainen (savustettu) 207 mg/100g
kuha 200 mg/100g
speltti 180 mg/100g
maustesilli, suolasilli 170 mg/100g
hiivaleipä 150 mg/100g
kirjolohi 149,5 mg/100g
vehnä 120 mg/100g
spirulina-levä (tuore) 96 mg/100g
riisi 86 mg/100g
jogurtti 51 mg/100g
maito 43 mg/100g
kukkakaali 35 mg/100g
pavut 27 mg/100g
keräkaali 21 mg/100g
peruna 19 mg/100g
banaani 13 mg/100g
mustikka 10 mg/100g
appelsiini 8 mg/100g
Saantisuositus
300 mg/vrk
Imeytymistä vahvistaa
B6-vitamiini, B3-vitamiini, magnesium
Imeytymistä heikentää
?
Haitalliset yhteisvaikutukset
?
Puutosta aiheuttaa
?
Puutosraja
250 mg
Puutosoireet
Ahdistus
Keskittymisvaikeudet
Liiallinen ruokahalu
Ääniherkkyys
Valoherkkyys
Kipuherkkyys
alkoholinhimo
Masennus
Unettomuus
Lääkinnällinen käyttö, mikäli puutos on todettu
Paniikkihäiriöt
Masennus (3 g + nikotiiniamidia 1,5 g)
Unettomuus (1 g + magnesium ja B6-vitamiini) ennen nukkumaan menoa
Kivunlievitys 2 g
Sallittu määrä erityisvalmisteissa:
500 mg. Ei saa käyttää valkuaisaineiden kanssa, eikä aterioilla. Nautitaan noin tunti ennen nukkumaanmenoa tai ruokailua. Hiilihydraatit lisäävät imeytymistä. Ei sovi raskaana oleville.
Yliannostus
6 g. Synteettinen tryptofaani on suurina annoksina myrkyllistä ja aiheuttaa maksavauroita.
Yliannostusoireet/Myrkytysoireet
Entsyymisalpautuminen
Triviaa
B6-vitamiinin nauttiminen yhdessä tryptofaanin kanssa lisää serotoniinista vaikutusta.
Tyrosiini
Välttämätön aminohappo, jota saamme ruuasta. Osallistuu fenyylialaniinin synteesiin elimistössä.
Vaikutus elimistössä
Osallistuu dopamiinin, noradrenaliinin, adrenaliinin ja L-dopan valmistukseen
Osallistuu kilpirauhasen aineenvaihduntaan.
Osallistuu melaniinin tuotantoon (ihon ja hiusten väri)
Osallistuu välittäjäaineiden toimintaan aivoissa.
Lievittää stressiä.
Säätelee mielialaa
Vähentää ruokahalua
Tasapainottaa verenpainetta
Edistää henkisiä toimintoja
Mistä saa?
spirulina-levä (kuivattu) 2 580 mg/100g
emmentaljuusto 1800 mg/100g
soijapavut 1370 mg/100g
sianliha 670 mg/100g
lohi 610 mg/100g
naudanliha 590 mg/100g
kananmuna 580 mg/100g
hiivaleipä 350 mg/100g
spirulina-levä (tuore) 266 mg/100g
maito 160 mg/100g
jogurtti 160 mg/100g
riisi 140 mg/100g
pavut 63 mg/100g
peruna 48 mg/100g
kukkakaali 47 mg/100g
keräkaali 22 mg/100g
mustikka 20 mg/100g
banaani 18 mg/100g
appelsiini11 mg/100g
mantelit
avokado
limapavut
vehnänalkiot
seesaminsiemenet
kurpitsansiemenet
maitotuotteet
Saantisuositus
?
Imeytymistä vahvistaa
Foolihappo, magnesium, fenyylianiliini, insuliini, B3-vitamiini
Imeytymistä heikentää
?
Haitalliset yhteisvaikutukset
MAO-inhibiittorit eli monoamiinioksidaasin estoaineet
Puutosta aiheuttaa
?
Puutosraja
?
Puutosoireet
Masennus
Stressi
Jännittyneisyys
Keskittymisvaikeudet
PMS
Väsymys
Alhainen verenpaine
Kilpirauhasen toimintahäiriöt
Paino-ongelmat
Alhainen ruumiinlämpö
Jalkojen pistely
Turvotus
Kasvuhäiriöt
Valkopälvi (vitiligo)
Hiusten värin katoaminen
Lääkinnällinen käyttö, mikäli puutos on todettu
Huumausaineiden vieroitushoidot
Sallittu määrä erityisvalmisteissa:
500- 2000 mg. Ei saa nauttia yhdessä valkuaisaineiden kanssa. Ei sovi psykoosissa, maanis-depressiivisyydessä tai henkilöille, jotka käyttävät masenuslääkkeitä tai MAO-inhibiittoreita eli monoamiinioksidaasin estäjiä. Näille henkilöille voi liiallinen tyrosiinia sisältävien elintarvikkeiden nauttiminen aiheuttaa yliannostusoireita. Lisäaineena ei saa käyttää jos sinulla on migreeni, korkea verenpaine tai ihosyöpä.
Yliannostus
Yliannostusoireet/Myrkytysoireet
Korkea tai matala verenpaine
Päänsärky
Triviaa
Valiini
Välttämätön aminohappo, jota elimistö ei pysty tuottamaan itse, vaan sitä on saatava ravinnosta. Vaikutus elimistössä
On osallisena lihasten energianlähteenä
Osallistuu kudosten muodostamisen
Stimulantti
Mistä saa?
spirulina-levä (kuivattu) 3 510 mg/100g
parmesaani 2 571 mg/100g
maito 2 460 mg/100g
soijajauho 2 126 mg/100g
Edam-juusto 2053 mg/100g
kurpitsansiemenet 1 566 mg/100g
taimen 1 529 mg/100g
maapähkinät 1 506 mg/100g
vehnänalkiot 1 466 mg/100g
lampaan liha 1 273 mg/100g
maksa 1 255 mg/100g
naudan liha 1 167 mg/100g
manteli 1 124 mg/100g
broileri 1 061 mg/100g
limapavut 1 030 mg/100g
kala 1017 mg/100g
kikherneet 1 004 mg/100g
saksanpähkinät 974 mg/100g
katkaravut 960 mg/100g
kotijuusto 951 mg/100g
kanamuna 940 mg/100g
seesaminsiemenet 836 mg/100g
parapähkinät 822 mg/100g
soijapavut 638 mg/100g
linssit 626 mg/100g
kokojyväjauho 615 mg/100g
spletti 580 mg/100g
ruskea riisi 528 mg/100g
kokojyväleipä 491 mg/100g
vehnä 420 mg/100g
spirulina-levä (tuore) 369 mg/100g
sienet 298 mg/100g
jogurtti 255 mg/100g
piimä 249 mg/100g
valkoinen riisi 140 mg/100g
peruna 138 mg/100g
kaurapuuro 135 mg/100g
vihreät pavut 76 mg/100g
porkkanat 44 mg/100g
persikka 40 mg/100g
tomaatti 30 mg/100g
mansikka 22 mg/100g
Saantisuositus
250 – 750 mg/vrk
Imeytymistä vahvistaa
B1, B2, B3, B6, B12, biotiini, isoleusiini, leusiini
Imeytymistä heikentää
?
Haitalliset yhteisvaikutukset
?
Puutosta aiheuttaa
?
Puutosraja
800 mg
Puutosoireet
?
Lääkinnällinen käyttö, mikäli puutos on todettu
Painonpudotus 1 g/vrk (suhteessa fenyylialaniinia, valiinia, metioniinia ja tryptofaania 3:2:2:1)
Sallittu määrä erityisvalmisteissa:
1-20g. Nautitaan ennen aterioita.
Yliannostus
yli 20 g.
Yliannostusoireet/Myrkytysoireet
Kutina
Hallusinaatiot
Triviaa
Melatoniini
Vaikutus elimistössä
Biologisen kellon säätely.
Vaikuttaa hormonitoimintaan ja aivoihin.
Mistä saa?
Muodostuu käpyrauhasessa tryptofaanista.
Saantisuositus
?
Imeytymistä vahvistaa
?
Imeytymistä heikentää
?
Haitalliset yhteisvaikutukset
Masennus ja hormonilääkkeiden kanssa käytettynä
Antihistamiinien, uni-ja nukahtamislääkkeiden sekä rauhoittavien lääkkeiden kanssa käytettynä aiheuttaa uneliaisuutta.
Puutosta aiheuttaa
?
Puutosraja
?
Puutosoireet
?
Lääkinnällinen käyttö, mikäli puutos on todettu
?
Sallittu määrä erityisvalmisteissa
?
Yliannostus
?
Yliannostusoireet/Myrkytysoireet
?
Triviaa
Melatoniini eristettiin 1958, mutta tutkimus aloitettiin 1980-luvulla.
Kun nyt pääsit tänne asti, niin ymmärrät varmaan miksi ruuan on hyvä olla terveellistä, monipuolista ja sitä on syötävä riittävästi. Ymmärrät myös varmaan että on lähes mahdotonta syödä ”millintarkasti oikein”, sillä ravintoainemäärät ruoka-aineissa vaihtelevat, samoin oma ravintoaineenkulutuksesi vaihtelee päivittäin.
Lopuksi on hyvä muistaa, että ei ole olemassa ainetta, joka ei olisi suurina annoksina myrkyllinen. Tämä pätee myös veteen.
Tämä artikkeli on jaettu 3 osaan. Lue myös ensimmäiset osat :
Vitamiinit
Kivennäis- ja hivenaineet
5.2.11
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti