5.10.09

Karpalo - mitä ruokaa siitä saa


Karpalo (Vaccinium oxycoccos, Vaccinium oxycoccus, Oxycoccus quadripetalus, Oxycoccus palustris) on hento suikertava varpu, 10-100 cm pitkä ja noin 5 cm korkea. Sen lehdet ovat 5-10 mm pitkät, ovaalit, nahkamaiset, reunoilta alastaipuneet, alapuolelta harmaanvihreän vahakerroksen peitossa, talvehtivat vihreinä ja ovat kaksivuotiset. Kukat ovat vaaleanpunaiset, terälehdissä tummanpunainen keskijuova, terälehdet taakäänteiset. Kukkimisaika kesä-heinäkuu. Suuret (10-15 mm), tummanpunaiset kirpeän happamat marjat sijaisevat yksitellen. Marjan muoto voi olla pallomainen tai pitkulainen. Marjat kypsyvät loka-marraskuussa ja maku paranee hallojen myötä.
Kasvaa vetisillä soilla, happamassa, niukkaravinteisessa maaperässä (rahkanevat, saranevat, nevarämeet, tupasvillarämeet, rämeet, nevakorvet, korvet, letot). Kaikki karpaloa kasvavat suot eivät tuota marjoja (letot, korvet). Metsien ojitus on vähentänyt karpalon kasvupaikkoja entisestään. Karpalon sanotaan olevan yleinen koko Suomessa. Itse en ole karpaloita viimeiseen 20 vuoteen ole juuri nähnyt, joten en oikein usko väitettä yleisyydestä. Tiedän että joillakin seuduilla niitä vielä kasvaa.
Karpalon marjat ovat syksyllä kovia ja säilyvät hyvin kuivassa viileässä paikassa pitkälle talveen. Karpalon poiminta-aika on käsillä, kun maa ottaa neljännen huurrepeitteensä. Karpalot kerätään kypsinä, syvänpunaisina. Karpaloa voi poimia lumentuloon asti, kuitenkin joskus karpaloiden poiminen jää kevääseen (huhtikuu) kun marjat eivät ehdi kypsyä ennen lumien tuloa. Keväällä marjat ovat pehminneet, sokeroituneet ja happamuus vähentynyt. Kevätmarjat eivät hyytelöidy yhtä hyvin kuin syysmarjat ja myös vitamiinipitoisuus on pienempi. Marjat saattavat olla osittain tai kokonaan rahkasammaleen peitossa, joten kerääminen vaatii hieman kärsivällisyyttä.
Suomessa kasvaa myös Pikkukarpalo (Vaccinium microcarpum), jonka marjat (5-7 mm) ovat myös syötäviä ja voidaan käyttää karpalon tapaan. Amerikassa viljellään Pensaskarpaloa (Vaccinium macrocarpum), joka on suurimarjainen (yli 20 mm) laji. Suomessa viljelyä haittaa se että Pensaskarpalo vaatii pitkän kasvukauden ja ei kestä syyshalloja. Pensaskarpalosta tehty kastike kuuluu olennaisena osana Kiitospäivän ateriaan kalkkunan seuraksi. Karpalot olivat myös osa intiaanien metsästys- ja matkaravintoa pemmikaania (kuivattua lihaa ja marjoja).
Karpalo on ruotsiksi tranbär, tränjon, myrbär. Englanniksi Cranberry, Mossberry, Marsh Apple. Saksaksi Moosbeere, Moorbeere. Ranskaksi Canneberge, Airelle canneberge.

Karpaloa on käytetty jo pronssiajalta lähtien, mikäli hautalöytöihin on uskomista. Karpaloista tehtiin juomaa, joka maustetiin suomyrtillä. Merenkulkijat arvostivat karpaloa muinaisina aikoina keripukin torjunnassa. Karpalo kasvoi ennen hyvinkin laajalla alalla Euroopassa, ennenkuin soita ruvettiin kuivaamaan oikein urakalla viljelymaiksi. 1700-luvulla Englannissa käytetyt fen-berries ja marsh whortles -marjat olivat karpaloita. Venäjällä karpalo oli punssimarja. Karpaloa syötettiin myös lapsille, joilla oli sisälmysmatoja. 1860-luvulla havaittiin että karpalon estää virtsatietulehduksia ja poistaa virtsasta epämiellyttävän hajun. Karpalovoiteella hoidettiin silmätulehduksia. Ennen penisilliinin keksimistä karpalo oli tärkeässä asemassa hoidettaessa tulehduksia.

Karpalo sisältää: sokeria 3-4% syksyllä, bentsoehappoa, omenahappo, sitruunahappo 4-5%, flavonoideja, glykosideja, C-vitamiinia 10-30%, A-vitamiinia, mangaania, rautaa, kaliumia.

Karpalon tuoreilla marjoilla on hoidettu ripulia, kuumetta, keripukkia, vähähappoista vatsaa, sammasta, peräpukamia ja sisäisiä verenvuotoja.
Karpalomehussa keittämällä on puhdistettu hopeita. Nykyään karpalomehulla ennaltaehkäistään virtsatieinfektioita, koska tiedetään että mehu laskee virtsan pH-arvoa. Karpalon protoantosyanidit myös estävät Escherichia coli ja Enterococcus faecalis -bakteereita kiinnittymästä virtsarakon ja kohdun seinämiin. Karpalo estää myös monien sienien kuten Candida albicans, Epidermophyton floccosum, Miicrosporum-lajit ja Trichopyton-lajit kasvua. Siksi mehu nopeuttaa hiivatulehduksesta ja flunssasta toipumista sekä ehkäisee uusiutuvia munuaiskiviä (erityisesti fosfaatti ja kalkkikiviä), koska laskee virtsan kalsiumionipitoisuutta 50%:lla. Mehun pitää olla makeuttamatonta, aitoa luonnonmehua käytettäessä hoitotarkoituksiin. Ei tiivisteitä! Tutkimusten mukaan mehuun voi sekoittaa hieman mustikka- tai omenamehu tehon kärsimättä. Luonnollisesti näidenkin mehujen pitää olla makeuttamattomia, aitoja luonnonmehuja, eikä tiivisteitä.
Viime aikoina karpaloa on tutkittu enemmänkin mm. kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidossa Yhdysvalloissa, jossa se kasvaa lähellä koillisrannikon merenrantoja ja sisältää jodia. Suomalainen karpalo ei sisällä jodia!
Karpalon antioksidanttisuudesta on myös paljon positiivisia tutkimuksia, samoin sen vaikutuksesta ikenien alapuoliseen mikrobikantaan hampaan kiinnityskudoksen tulehduksissa. Saattaa myös ehkäistä syövän ja monien rappeumasairauksien kehittymistä.
Karpalo sopii diabeetikolle, C-vitamiininpuutteen ennaltaehkäisyyn, heinänuhaan, allergioihin, kroonisiin sappirakontulehduksiin, antibiootti- ja sulfahoitojen tukena. Helpottaa virtsantuloa vanhojen miesten eturauhasvaivoissa. Karpalo sopii vatsan hapottomuudesta kärsiville, korkeaan verenpaineeseen ja korkeaan kolesteroliin. Lisäksi 2 dl karpalomehua päivässä ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja huomattavasti paremmin kuin punaviini.

Karpalomehua yhdessä sopivien antibioottien kanssa voidaan käyttää virtsatieinfektioiden hoitoon. Älä koskaan jätä antibioottikuuria kesken!
Karpalo ei sovi henkilöille, joilla virtsanmuodostuskyky on heikentynyt tai joilla on virtsakiviä. Karpalo saattaa aiheuttaa oireita salisyylihappoallergisille sisältämänsä bentsoehapon takia. Karpalo yhdessä varfariinin (Marevan-lääkitys) kanssa voi lisätä verenvuotoriskiä. Karpaloa ei tule käyttää yhdessä sianpuolukan lehtien kanssa virtsainfektioiden hoitoon, koska kasvien vaikutusmekanismit ovat päinvastaiset ja saattavat kumota toisensa. Liiallisella käytöllä voi olla laksatiivisia vaikutuksia. Karpalo voi ärsyttää herkkää vatsaa, liikahappoisuudesta kärsiviä ja mahahaavaa.
Karpaloa ei saa käyttää raskauden aikana virtsatietulehduksen hoitoon, eikä lasten virtsatietulehdusten hoitoon, koska asiaa ei ole muka tarpeeksi tutkittu ja täytyy siksi kieltää.(Joskus mietin kuinkahan monta hyllymetriä näitä tutkimuksia vielä tarvitaan, kun jokaikinen jo kunnolla tehty tutkimus on ollut puoltava.) Karpalo ei kuitenkaan aiheuta mitään haittaa terveelle sikiölle, äidille tai lapsille!

Karpalo säilyy hyvin, myös sellaisenaan kylmässä paikassa, kuten ullakolla, kellarissa tai aitassa. Karpaloita voi säilöä veteen, tehdä hilloksi, kuivattaa ja pakastaa. Karpalon voi säilöä myös ilman sokeria kuten puolukan, koska se sisältää luonnon omaa säilöntäainetta bentsoehappoa.
Karpaloa voi syödä sellaisenaan tai sokerissa pyöriteltynä. Sitä käytetään mehuihin, hilloihin, hyytelöihin, marmeladiin, siirappiin, viiniin, likööriin. Marjat sopivat maksaruokien kanssa, linnunlihan ja riistan seuraksi, kastikkeisiin, salaattiin, jälkiruokiin, leivontaan (piirakat, kakut, muffinit), kiisseliin, sorbettiin, smootheihin, keittoihin, jogurttiin ja kaurapuuroonkin. Kuivattuina mysliin tai sellaisenaan syötäväksi. Karpalot sopivat yhteen sitrushedelmien, omenoiden, melonien, päärynöiden, sellerin, saksanpähkinöiden, kurpitsan ja porkkanan kanssa.

Karpalon lehtiä on käytetty reumaattisten vaivojen hoitoon teenä.
Karpalon lehdet sisältävät hieman arbutiinia, glykosideja (vakkiini, erikoliini), alkaloideja (kannivoriini, kannaguniini ja kannivoniini). Lehdet edistävät virtsaneritystä ja supistavat limakalvoja.

Säilöntä- ja Ruokaohjeita:
Karpalosta voi tehdä samanlaisia ruokia kuin puolukasta. Katso Puolukka.

Ambrosia - Jumalten juoma
2 dl ananasmurskaa
2 mandariinia
1 dl makeita kirsikoita hienonnettuna
4 dl karpaloita tai karpalomehua
2 dl hapankermaa tai smetanaa
2 dl kermavaahtoa
2 sitruunan mehu
koristeluun hieman kermavaahtoa, karpaloita ja paahdettuja kookoslastuja tai hiutaleita

Sekoita keskenään kaikki ainekset ja jäähdytä jääkaapissa vähintään 2 tuntia. Ennen tarjoilua koristele kermavaahdolla, karpaloilla ja kookoksella.

Jääkarpalot
jäisiä karpaloita
tomusokeria
kinuskikastiketta
kinuskikastike: 1 l kermaa, 300g fariinisokria.
Kermaa ja sokeria keitetään kunnes sakenee kastikkeeksi. Jäiset karpalot pyöritellään tomusokerissa ja laitetaan tarjoiluastiaan, kinuskikastike kaadetaan päälle. Syödään heti.

Karpalo-appelsiinihillo
1 appelsiini
4 dl karpaloita
2 dl sokeria
Kuori appelsiini ja poista siemenet. Laita appelsiini ja karpalot tehosekoittimeen ja jauha soseeksi. Laita seos kattilaan ja kiehauta, lisää sokeri ja kiehauta uudelleen. Laita jääkaappiin 1-2 päiväksi ennen tarjoilua, jotta sokeri ehtii imeytyä.

Karpalo-banaanikiisseli
4 dl karpaloita
4 banaania
2 rkl hunajaa
Jauha ainekset tehosekoittimessa. Sopii jälkiruuaksi tai välipalaksi. Jäädykettä saat kun laitat seoksen pakastimeen.

Karpalochutney
1 l karpaloita
2 dl vettä
350 g sokeria
1 sipuli
2 rkl öljyä
4 tl currya
3 rkl tuoretta inkivääriä
1 rkl balsamiviinietikkaa
Kaada vesi ja karpalot kattilaan ja kiehauta. Lisää sokeri. Suikaloi sipuli ja kuullota öljyssä paistinpannulla. Lisää curry.
Lisää sipulicurryseos ja inkivääri karpaloiden joukkoon. Keitä vielä 15-20 min. Mausta balsamiviinietikalla. Kaada puhtaisiin tölkkeihin, säilytä jääkaapissa.

Karpalocurdi
½ kg karpaloita
1 kg sokerijuurikkaita
sokeria
sitruunankuorta
Paloittele ja keitä sokerijuurikkaat kypsiksi vähässä vedessä. Survo karpalot hienoksi ja lisää sokerijuurikkaiden joukkoon. Sokeria voi lisätä maun mukaan ja maustaa sitruunankuorella. Keitä kunnes seos sakenee. Kaada kuumana tölkkeihin ja sulje kannet. Sokerijuurikkaat voi myös korvata porkkanoilla ja lisätä sokeria.

Karpalohillo
1 kg karpaloita
1 kg omenia
2 dl saksanpähkinöitä
3 kg hunajaa
Kiehauta karpalot vesitilkassa ja soseuta. Lisää hunaja, omenalohkot ja saksanpähkinät. Keitä seosta vielä noin tunti.

Karpalohyytelö I
1 kg karpaloita
½ kg sokeria
Survo karpalot rikki ja keitä vähässä vedessä. Valuta keitos siivilän läpi. Lisää sokeri, kiehauta seos ja kaada kuumana puhtaisiin tölkkeihin. Sulje kannet.

Karpalohyytelö II
3 dl sokeroimatonta karpalomehua
5 dl vettä
2 dl sokeria
4 liivatelehteä
tuoreita tai pakastettuja karpaloita
(kermavaahtoa)
Kiehauta mehu, vesi, sokeri ja liivatelehdet. Kaada seos astiaan ja sekoita kunne se alkaa hyytyä. Laita viileään paikkaan hyytymään pariksi tunniksi. Koristele karpaloilla (ja kermavaahdolla)

Karpalojuoma I
karpaloita
kivennäisvettä
Laita karpaloita ja kivennäisvettä tehosekoittimeet. Saat raikkaan juoman.

Karpalojuoma II
100 g karpaloita
200 g koivun mahlaa
(hunajaa)
Purista karpalot mehuksi ja lisää joukoon koivun mahlaa, sekä maun mukaan hunajaa.

Karpalokastike I (se perinteinen kiitospäivän kalkkunakastike)
1 l karpaloita
4 dl sokeria
2 dl vettä
Laita kaikki kattilaan ja keitä kunnes marjat alkavat poksahdella (noin 10 min.) Tämän kastikkeen voi säilöä myös purkkeihin myöhempää käyttöä varten.

Karpalokastike II
1 l karpaloita
4 dl vettä
5 dl sokeria
Keitä karpaloita vedessä noin puoli tuntia ja siivilöi kuoret pois. Lisää nesteeseen sokeri ja kiehauta. Anna vielä kiehua 5 min. Kaada tölkkeihin tai astiaan ja anna viilentyä niin että hyytelöityy. Tämä kastike on hyytelömäisempi.

Karpalokastike III
1 rkl karpalohyytelöä tai -hilloa
2 rkl punaviinietikkaa
5 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
Sekoita ainekset keskenään ja laita jääkaappiin. Käytä salaatinkastikkeena. Säilyy kuukauden jääkaapissa.

Karpalokastike riistalle
4 dl kanalientä tai lihalientä
4 dl kuohukermaa
8 rkl karpalohilloa tai karpalohyytelöä
1 rkl hunajaa
Kiehauta lihaliemi, lisää kerma ja keitä kastike kokoon. Lisää karpalohillo tai karpalohyytelö ja hunaja. Tarjoa riistan kastikkena

Karpalokaurapuuro
3 dl omenamehua
½ dl vettä
½ tl jauhettua kanelia
suolaa
2 dl kaurahiutaleita
½ dl karpaloita
½ dl vaahterasiirappia
½ dl murskattuja saksanpähkinöitä
(kermavaahtoa)
(sokeria)
Laita omenamehu, vesi, kaneli ja suola kattilaan. Kiehauta, lisää kaurahiutaleet, karpalot, siirappi. Anna kiehua hiljakseen noin 10 min. Lisää saksanpähkinät ja tarjoile heti. Voit koristella kermavaahdolla ja sokerilla jos haluat.

Karpalokeitto
1 l karpaloita
1 l vettä
1 l omenamehua
3 rkl perunajauhoja
(hunajaa)
Keitä karpaloita vedessä kunnes ne rikkoutuvat. Siivilöi kuoret pois. Lisää omenamehu ja kiehauta. Suurusta liemi perunajauhoilla. Maista ja lisää hunajaa jos tarvitsee.

Karpalokiiseli I
½ l vettä
½ l karpalomehua
3 rkl perunajauhoja tai maissijauhoja
1-5 rkl sokeria
Kaada vesi kattilaan ja vatkaa jauhot kylmään veteen. Laita kattila liedelle ja vatkaa samalla kun kaadat mehun sekaan. Lisää sokeria makusi mukaan.

Karpalokiisseli II
3 dl karpaloita
4 dl vettä
1 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja
Soseuta karpalot. Lisää joukkoon vesi ja sokeri sekä perunajauhot. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen, kunnes sakenee. Kaada kulhoon ja ripottele sokeria pinnalle. Tarjoa maidon kera.

Karpaloleipä
4 dl jauhoja
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
½ tl suolaa
1 muna
½ dl appelsiinimehua
½ dl kermaa
½ dl suolatonta voisulaa
2 dl karpaloita
½ dl pekaanipähkinämurskaa
1 rkl appelsiininkuorta
Voitele pitkulainen vuoka. Sekoita keskenään leivinjauhe, sooda ja suola. Toisessa astiassa vatkaa muna, lisää appelsiinimehu, kerma ja voi. Sekoita molemmat seokset keskenään. Lisää karpalot, pekaanimurska ja appelsiininkuori. Kaada taikina vuokaan. Paista 180°C:ssa noin tunti. Anna jäähtyä 15 min ja irroita leipä vuoasta. Anna jäähtyä kokonaan ennen tarjoilua. Syödään paksuina viipaleina tuorejuuston, kinkun tai munakokkelin kera. Sopii myös jouluaterialle.

Karpalomakeiset I
munanvalkuainen
karpaloita
tomusokeria
Kasta karpalot munanvalkuaiseen ja pyörittele tomusokerissa. jos haluat paksun sokerikerroksen, kasta karpalot uudelleen munanvalkuaiseen. Anna kuivahtaa hetki, että muodostuu kova rapea kuori.

Karpalomakeiset II
1 dl sokeria
½ dl vettä
1/8 tl viinikiveä tai sitruunahappoa
ripaus suolaa
Keitä kaikkia aineksia kattilassa, kunnes seos alkaa muuttaa väriä ruskehtavaksi. Nosta liedeltä. Ota karpalo hammastikkuun ja kasta seokseen. Laita kuivumaan, että seos kovettuu kuoreksi.

Karpalomehu I
pakastettuja tai tuoreita karpaloita
vettä (sen mukaan miten "paksua" juomasta haluat)
Sotke karpalot ja vesi. Juo 1-2 kuppia päivässä. Tämä juoma sopii hoitokäyttöön, silloin juodaa 3-4 kuppia päivässä. Hoitokäytössä yksi annos on 90g karpaloita per käyttökerta.

Karpalomehu II
2 kg pakkasen puremia karpaloita tai kevätkarpaloita
2 l vettä
2 kg sokeria
säilöntäainetta
Kiehauta vesi ja kaada kiehuvana karpaloiden päälle. Peitä kattila ja laita yöksi viileään. Ota aamulla vesi talteen ja kiehauta ja kaada sama vesi uudelleen karpaloloiden päälle. Toista vielä kerran. Viimeisellä kerralla siivilöi mehu ja heitä karpaloiden kuoret pois. Lisää mehuun sokeri ja keitä 15 min. Lisää säilöntäaine ja pullota. Säilytä viileässä. Tämä mehu ei sovellu hoitokäyttöön.

Karpalo-mustikkamuffinit
taikina:
4 dl jauhoja
½ dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 kananmuna
1 dl maitoa tai kermaa
½ dl suolatonta voita
1 dl karpaloita
1 dl mustikoita
koristelu:
½ dl sokeria
2 rl jauhoja
½ tl jauhettua kanelia
2 rkl suolatonta voita
Lämmitä uuni 200°C. Voitele 12 muffinivuokaa. Sekoita kulhossa jauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola keskenään. Toisessa kulhossa vatkaa muna ja lisää maito tai kerma ja suolaton voi. Sekoita hyvin. Lisää muna-maitoseos jauhoihin ja sekoita niin että juuri ja juuri sekoittuvat. Kaada joukkoon karpalot ja mustikat. Täytä muffinivuoat seoksella lähes täyteen, jätä 1/3 täyttämättä. Valmista koristeluseos laittamalla kaikki ainekset tehosekoittimeen ja jauhamalla tahnaksi. Ripottele kunkin muffinin päälle koristeluseosta noin 2 tl. Paista uunissa noin 30 min. Kun ovat valmiita, ota uunista ja jätä jäähtymään 15 minuutiksi, irroita vuoat.

Karpalo-omenamehu
1 dl karpaloita
½ sitruunaa
1 dl viinirypäleitä
2 omenaa tai päärynää
Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja jauha mehuksi.

Karpalopastila
karpaloita
vettä
kurpitsa- tai porkkanasosetta
sokeria
Kiehauta karpalot vähässä vedessä. Soseuta. Sekoita yhteen kurpitsa- tai porkkanasoseen sekä sokerin kanssa. Levitä leivinpaperilla peitetylle leivinpellille kuivumaan noin 1-2 cm korkuiseksi levyksi. Leikkaa paloiksi seuraavana päivänä. Käännä ja anna kuivua toiseltakin puolelta.

Karpalopiirakka I
Kuori:
2 dl vehnäjauhoja tai kaurahiutaleita
1 dl grahamjauhoja
150 g voita
2 rkl sokeria
1 rkl kylmää vettä
täyte:
5 dl karpaloita
1½ dl sokeria
Sekoita kuoren ainekset keskenään. Leivo taikinaksi ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi. Painele taikina piirasvuokaan. Ripottele karpalot ja sokeri päälle. Paista 200° C:ssa 30 minuuttia tai mikrossa 750 W teholla 10 minuuttia. Syödään kermavaahdon tai vaniljakastikkeen kera.

Karpalopiirakka II
Pullataikinakuori
täyte:
½ l karpaloita
1 l vettä
sokeria
2 rkl perunajauhoja
Keitä ja siivilöi karpalot. Lisää nesteeseen sokeri. Kiehauta uudelleen ja suurusta perunajauhoilla. Kauli pullataikina levyksi vuokaan tai uunipellille. Levitä karpaloseosta noin 2 cm kerroksena ja käännä reunoja noin 2 cm. Voitele reunat munalla ja paista 200°C noin ½ tuntia.

Karpalopiirakka valmiiseen piirakkapohjaan
1 l karpaloita
1 dl sokeria
½ dl vettä
paketti liivatelehtiä
3 munanvalkuaista
3 rkl sokeria
valmis piirakkapohja (paistettuna ja jäähdytettynä)
Keitä karpaloita vedessä sokerin kera 20 min. Siivilöi seos ja ota mehu talteen. Anna jäähtyä hetki. Vatkaa sillä aikaa munanvalkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita karpalomehu ja valkuaisvaahto keskenään ja kaada paistetun ja jäähdytetyn valmiin piirakkapohjan päälle.

Karpalo-piparjuurilisuke
1 l karpaloita
vajaa ½ dl piparjuurta
1 dl sokeria
½ dl sitruunamehua
Hienonna karpalot tehosekoittimessa. Lisää piparjuuri, sokeri ja sitruunamehu. Kiehauta kaikki kattilassa ja laita jääkaappiin 1-2 päiväksi valmistumaan.

Karpalo-popcornit
1 pussi popcorneja
3 rkl hunajaa
2 tl oliiviöljyä
½ tl suolaa
2 dl kuivattuja karpaloita
1 dl kuivattuja viikunoita tai taateleita
1 dl mantelilastuja
Valmista popcornit pussin ohjeen mukaan. Älä lisää suolaa. Sekoita keskenään muut ainekset kulhossa, lisää sitten popcornit joukkoon. Levitä seos voipaperilla peitetylle uunipellille ja paahda grilliasennossa noin 3 minuuttia tia kunnes popcornit saavat väriä. Käännä seos lastalla ja paahda toiselta puolelta 2-3 min tai kunnes popcornit saavat väriä.

Karpalo-porkkanakiisseli
1 l vettä
2 dl karpaloita
sokeria
2 porkkanaa
4 rkl perunajauhoja
Keitä marjat vedessä ja siivilöi mehu talteen. Kaada mehu takaisin kattilaan ja keitä siinä porkkanat kypsäksi. Soseuta sauvasekoittimella. Suurusta perunajauhoilla, kiehauta ja mausta sokerilla. Kaada tarjoiluastiaan jäähtymään. Syödään maidon, kermavaahdon tai vaniljakastikkeen kera.

Karpalo-porkkanamarmeladi
2 kg porkkanoita
1 kg karpaloita
½-2 kg sokeria
Raasta porkkanat ja survo karpalot hienoksi. Kiehauta karpalo-porkkanaseos. Lisää sokeri. Keitä muutama minuutti ja kaada astioihin. Jos haluat kuoret pois, niin valuta karpalot siivilän läpi survottuasi ne hienoksi ja kiehauta vasta sitten.

Karpalo-päärynätorttu
kuori:
1 dl suolatonta voita
½ dl sokeria
½ tl jauhettua vaniljaa tai vaniljauutetta tai vaniliinisokeria
2 dl jauhoja
suolaa

täyte:
4 päärynää
2 rkl sitruunamehua
2 dl karpaloita
1 dl sokeria
2 rkl jauhoja
2 rkl inkivääriä

Valmista kuoritaikina. Sekoita keskenään voi, sokeri, vanilja. Toisessa astiassa sekoita jauhot ja suola. Yhdistä seokset kiinteäksi massaksi. Painele massa piirakkavuoan pohjalle ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi. Paista 180°C:ssa noin 25 min. Jäähdytä.
Valmista täyte. Kuori ja pilko päärynät. Sekoita kulhossa sitruunamehun kanssa. Lisää karpalot, sokeri, jauhot ja inkivääri. Lusikoi seos torttupohjalle. Laita torttu uuniin ja paista noin tunti. Jos reunat alkavat ruskistua liikaa, peitä alumiinifoliolla. Jäähdytä huoneenlämpöön ja irroita vuoka. Ripottele pinnalle sokeria ennen tarjoilua. Tarjoile vaniljajäätelön kera.

Karpalosima
1 l karpaloita
600 g sokeria
7 l vettä
1 tl hiivaa
Kaada karpalot kattilaan ja survo ne hienoksi. Lisää vesi ja keitä 15 min, niin että mehu irtoaa kunnolla karpaloista. Siivilöi ja ota neste talteen. Lisää nesteeseen sokeri. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva. Jätä käymään huoneenlämpöön 2-3 päiväksi. Pullota ja varastoi kylmässä.

Karpalosmoothie
1 l karpalomehua
½ vesimelonia
2 banaania
limettimehua
Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita kunnes seos on tasainen. Kaada laseihin ja tarjoile heti.

Karpalosose
4 l karpaloita
1 kg sokeria
Jauha karpalot soseeksi sokerin kera. Tölkitä.

Karpalovaahto I
karpaloita
1 paketti liivatelehtiä
½ dl kuumaa vettä
1 omena
1 dl sokeria
Liota liivatelehtiä hetki kylmässä vedessä. Laita liotetut liivatelehdet, kuuma vesi, omena ja sokeri tehosekoittimeen. Jauha hienoksi. Lisää karpalot, muutama kerrallaan. Jatka kunnes seos paksunee. Kaada seos tarjoituastioihin ja laita jääkaappiin kovettumaan. Tarjoile kermavaahdon kera.

Karpalovaahto II
3 dl karpaloita
½ kg melonia tai päärynöitä
6 rkl sokeria
3 dl vispikermaa
Laita karpalot melonit tai päärynät tehosekoittimeen. Lisää sokeri. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Sekoita kermavaahto ja muut ainekset keskenään. Jaa annosvuokiin ja laita 2 tunniksi pakastimeen. Ota pakastimesta 15 min ennen tarjoilua. Koristele karpaloilla.

Pemmikaani
maissijauhoa
kuivattua suolattua riistaeläimen lihaa
karhunihraa tai muuta kovaa rasvaa
kuivattuja karpaloita, mustikoita tai tuomipihlajan marjoja
Tee aineksista pieniä pihvejä ja paista tulikuumilla kivillä. Pemmikaani on hyvin säilyvää ja ei pilaannu yleensä helposti.

Purkkikarpalot
karpaloita
Pese karpalot kylmällä vedellä hyvin ja laita puhtaisiin purkkeihin. Sulje kannet. Säilyvät jääkaapissa kuukausia.

Vesikarpalot
karpaloita
vettä
Laita karpalot purkkeihin ja kaada kylmää vettä päälle. Säilytä purkit viileässä.

Muita ohjeita:

Hopeankiillotusaine
karpaloita
suolaa
viinikiveä
Laita kattilaan saman verran suolaa ja karpaloita, sekä hieman viinikiveä. Lisää joukkoon hopeaesineet. Keitä. Kirkastuu.

1 kommentti: